Nem szokványos idegennyelvek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
-the invisible-
MY NAME IZ BOXXY!%!%% tudom hogy szeretitek, hááá
hátjah, ha lenne idõm tanulnék szívesen...
-the invisible-
Amúgy rohadt könnyû. Egyszerûen csak ragad rám minden. Kicsit fura ugyan angol után, hogy pl. nem azt mondják, hogy "my book", hanem "book my". Persze indonézul. Így néha még felcserélgetem véletlenül.
Szerintem mindenki tanuljon meg elõször angolul perfektül, hisz azt szinte mindenhol beszélnek, aztán már tanulhat bármit az óhinditõl kezdve az urduig. Mondjuk urdut ne. Haverom beszél és rohadt csúnya egy nyelv.
-the invisible-
De az megvan, hogy ha minden összejön, akkor finn vagy skandinavisztika szak.
-the invisible-
Ott látom, hogy magyar(6) és a (6)-os felsõ indexben. A jelmagyarázat azt mondja, hogy választható nyelvek: finn, észt, stb..
Akkor ez azt jelenti, hogy ott finn nyelvet tanulhatsz? <#nemtudom>#nemtudom>
Amúgy ha téged, meg másokat érdekel: Alap finn
-the invisible-
Magyarországon sajnos csak kevés nyelvviskolában és egyetemen, esetleg fõiskolán lehet finnül tanulni, tehát kissé nehézkes szakszerû oktatásban részesülni.. 😞
Én is szívesen megtanulnék, ha vége ennek az egész érettségi dolognak...
Szerintetek csak Pesten találok nyelvtanfolyamot a hollandhoz?
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
These are my friends, see how they glisten...
egyszer anno elkezdtem, de a neten annyiféle változatot találtam egy nyelvre, hogy abbahagytam... 😊
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
Az a baj a felvétellel, h teljesen véletlenszerûen adják, egész nap pedig nincs idõm a tv elõtt ülni 😞
These are my friends, see how they glisten...
\"Mára oly mértékben lebutították ezt a népet, hogy ha szénát tennének elé, azt is megenné!\"
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
de azért jó az eltén tanulni ezt, mert ott ilyenkor tényleg olyan, mintha skandináviában lennél 😛P
-the invisible-
I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.
van nyelvtanfolyam-keresõ
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Voltan: milyen suli ez?
-the invisible-
Egy nyelv "hivatalossá" válásához még nagyon fontos egy adott nyelven írásba foglalt leíró nyelvtani szabálygyûjtemény, anélkül nehéz rendesen megfogni az adott nyelvet. Skandináviában a legrégebbi ilyen a 12.sz-ból való, ismeretlen szerzõ mûve, bár jórészt csak fonetikával foglalkozik. Ugyanakkor a Feröer-szigeteken csak az 1840 -es években jelent meg leíró nyelvtani, illetve helyesíráselméleti munka, és a feröeri csak onnantól számít elismert, különálló, hivatalos nyelvnek. (Mondjuk ez tényleg elég röhelyes.)
Na, eléggé szétoffoltuk ezt a topikot is... Német szakos vagy amúgy? Csak mert látom, nem vagy idegen a germanisztikában.
amúgy meg nyelvcsaládként és nyelvként nevezzük õket (a skandináv meg az északgermán, és a keletgermán(gót) és nyugatgermánnal együtt mind indoeurópaiak - mint a kelta a latin a szláv meg a balti és a többi) - szóval itt tulajdonképpen szintek különféle elnevezésérõl van szó, és hogy melyik szinttõl dialektus vagy nyelv vagy nyelvcsalád, vagy ág...
politikailag meg az számít nyelvnek, amit nemzetközileg elismernek vagy egy ország legalább egy területén hivatalos nyelvnek számít (lásd walesi vagy skót gael)
mert azok is. csak kevésbé távolodtak el és alakultak különbözõképpen, mint az alnémet dialektusok (a holland, a niederdeutsch, a fríz és az angol)
(az al- az alnémetben csak annyit jelent, hogy az alföldi területeken beszélt dialektusok (északon), szemben a felnémettel (aminek egyik fajtáját ma szerte németországban beszélik), amit délen, a hegyvidékeken pl. az alpok mentén beszéltek régen)
A norvég valamivel archaikusabb a svédnél, kevesebb benne, az átvett elem, az izlandi pedig nagy százalékban hasonlít az egykori óészaki nyelvhez, nagyon érdekes hallgatni. Az izlandiban még a szótövek és a ragozások is többnyire az õsi formát tartották meg, így aztán az már a mai skandinávoknak kevésbé érthetõ. Érdekes egyébként, hogy a Skandináv Félszigeten egyáltalán nem fogják fel a három nyelvet külön nyelvként, sokkal inkább egymás eltérõ dialektusainak tekintik õket.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
esetleg a skandináv terület szintén megközelíthetõ, de a svéd-norvég-dán trió már eléggé szokványos...
az észt vagy a finn mint rokon már kellemes, érdekes dolog egy olyan nyelvet tanulgatni amelyikkel közösek a gyökerek és menet közben felismerni hogy milyen sok a hasonlóság
a latin nyelvek elég szokványosak bár rendkívül hasznos lehet egy spanyol-francia-olasz tudás.
vagy kilépve európából az arab nyelvek egy kimeríthetetlen tára
tovább keletre pedig a hindi alapú nyelvek (nekem ez most a legvonzóbb)
másrészt én a fõsulin angolul tanulok mindent, szal angoltudással nincs/nem lesz gond...
-the invisible-
Szerintem egy ritka nyelv tudása nagyobb érték, mint az angol, de az angol fontosabb. Tehát második nyelvet munka szempontjából az angol után érdemes elkezdeni tanulni.
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
munkahelyeken két variáció van, vagy nem kell beszélni külföldiekkel, és akkor nem kell tudás, vagy kell, de akkor bizony nem lehet mismásolni, dadogni, prezentálni kell.
Egy biztos: Boborján tud! 😄
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!