138
  • HUmanEmber41st
    #138
    Ja az a baj, hogy az XPnél nincs sok lehetőséged eldönteni, hogy mit is akarsz feltenni, vagy mi működjön :) Persze mindig megvannak a kiskapuk, de szerintem enek nem így kellene működnie.. Szerintem sok ez a 2-3 Giga egy "sima" OP rendszernek...
  • janos666 #137
    Ohh, a le akartam húzni ezt a cuccot, nyomkodtam a nextet de azt mondta nem legális a windowsom. Máshonnan nem lehet leszedni?
  • NEXUS6
    #136
    Megmagyarázni én is megtudom, hogy elvileg miért jobb a Win mint bármelyik OS, meg milyen zseniális elgondolások vannak mögötte és a programozók mennyi munkát fektettek ennek megvalósításába, és hogy ez szinte észrevétlenül történik: a júzer ebből mit sem sejt.

    Csak éppen pl lásd az utolsó soraidat.

    Valamit mindíg elég pancser módon elszúrnak benne.
    Nap mint nap látom, ahogy az OS izzad, ahogy megpróbálja könnyebbé tenni a dolgomat, amibe végül annyira belassul, hogy a sebessége/hatékonysága leesik egy hozzá képest valóban primitív (bár én a "funkcionálisan egyszerű felépítésű" kifejezést jobban kedvelem) Amiga OS szintjére.

    "Vajúdtak a hegyek és egeret szültek."
  • throwthisaway
    #135
    Üdv mindenkinek.

    Két Microsoft-os hír hozzászólásait néztem meg véletlenszerűen, mind a kettőt kapásból szét-floodolták a Linuxosok meg az Amigások.
    Ez hihetetlen...

    Az AmigaOS és az XP összehasonlítása olyan fokú inkompetenciát feltételez számomra ami nyilvánvalóva teszi, hogy fogalma sincs miről alkotott véleményt a hozzászólás írója.
    (Elnézést a hozzászólótól.)

    A Windows már a 95 idején is többet szándékozott szolgáltatásként nyújtani, mint egy egyszerű ablakkezelő (ld. COM például).
    Tudtommal egyedül a MacOS X-ben próbáltak mostanában valami hasonló mechanizmust beépíteni.
    (Úgy tudom nem létezik sem Unix-os és sem AmigaOS-es rendszerekben, de még talán másban sem.)

    Sokan írták, hogy a MacOS X-től lopták a 3D-s kártyák használatát a grafikus motorhoz, de szerintem azt egyáltalán nem volt nehéz kitalálni, hogy mi volna ha kihasználná az ablakkezelő a videokártyák képességeit. Csak elsőnek ez az OSX-be került bele.


    Engem a motor brutális szintű programozhatósága lepett meg. Erősítsen meg, vagy cáfoljon meg egy Mac-es de mintha a MacOSX grafikus motorja inkább "hard-coded" jellegű (kevésbé rugalmas/programozható).

    Viszont a programozhatósággal kapcsolatban nem értem, hogy miért erőltetik ennyire ezt markup-language-es dolgot. Ez mindenképpen hatékonyságcsökkenést jelent a futás során és itt épp az lenne a lényeg, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb kapacitást használjon a dolog...
    Szerintem...
  • FTeR
    #134
    inkább magadat mutogasd és közben fejlesztsd a szövegértési képességedet (meg a modoros is)...
  • NEXUS6
    #133
    "Mint mondtam, nem lehet közvetlenül összehasonlítani a két MHz-et. Még az x86-os architektúrán belül is durva eltérések vannak a valós teljesítményben azonos MHz mellett.
    Csak a valós (mért) teljesítményüket lehetne összehasonlítani."

    Azért bármennyire is jó egy 14MHz-es M68020-as;) (asszem olyan egy két MIPS-et tudhat!), elég ciki hogy hozza monnyuk egy win2k-val felszerelt PII teljesítményét, OS "felhasználhatóság" szintjén -ha van ilyen! Szerintem van.

    Amit a minimálkonfig alatti számítógépekre telepített OS-ekről írtál abban teljesen egyetértek. Nem hogy csak felmennek rájuk, de még gyorsulnak is az előző OS-hez képest! Látszik, hogy a M$ azért 10 év alatt szépen lassan optimalizálgatja azért a kódot. Persze memcsi az mindegyik OSnek kell dögivel.
  • NEXUS6
    #132
    Bocsesz, fájlrendszer akart lenni!
  • Emmegki
    #131
    Szép, szép de miben JÓ? A memóriát zabálni fogja, de van értelme? Egyszerűbb lesz és jobb? Mert ez így csak fölösleges parasztvakítás.

    Úgy látom, első dolgom az lesz, hogy kilövöm ezt a forgatható-átlátszó ablakos kreténséget. Az ember a legfelső ablakon dolgozik mindig, és az ottani munkáját akarja látni, nem a 3 ablakkal lentebbit.

    Akkor már legyen FPS nézetű a Windows, nem? Az már csak jó lesz mer' 3d!
  • atlagember
    #130
    Baromi jók ezek a képernyőábrák. Úgy látszik az új vindózban már a PrtScr gomb sem fog rendesen működni.
  • h4x0r
    #129
    A boot-managernek van koze hozza. Azzal lehet emulalni a bootolast. Pl. ha en be akarok butulni egy USB-s Mass Storage-s cuccot, amit a BIOSom nem tamogat, akkor a Lilo segitsegevel be tudok meg hozni pl. pen-driveon levu Linuxot/BSDt/stb. (a Windowst nem biztos, hogy lehet, mert ha jol tudom, akkor az a BIOS hivasokat hasznalja (legalabbis bootolasnal)). Ennyi koze van hozza.
  • GulaSoft
    #128
    Neked csak 100 megát foglal a windowsot? Mennyi ram van a gépedben 128M?
  • GulaSoft
    #127
    Fter te akkora egy sötét majom vagy, hogy nyugodtam mutogathatnának az állatkertben!!!
    Te szerintem nem is láttál Amigáz!
    Hogy akarod összehasonlítani a teljesen grafikus ablakos felületet a DOS karakteres felületével.
    Imádom hogy olyan dolgokhoz szólsz hozzá amiről halvány fingod sincs, mert te is az MS windows korszak terméke vagy.
    Mondjuk ez meg is látszik rajtadű!!!
  • lokko
    #126
    NEXUS6 mi köze van az oprendszernek a bootoláshoz?
  • NEXUS6
    #125
    "Ugyanígy kérdezhetném én is, hogy attól lesz jó egy OS, hogy 100 féle fájlrendszer van hozzá?"

    Én azt mondanám, nem csak attól.

    Ha behoznak egy új mediát, pl a cd-t annak idején, annak is egy saját fájlrendszere lehet. Ha problémás egy oprendszerbe bemountolni valami új eszközt/oprendszert akkor pl ugrott az arról való bootolási lehetőség.
    Mondjuk ez meg előhozza az eszközök normális autoconfig/PnP képességét is.
    Ha a PC biosza nem támogatja a CD-ről való bootolást akkor ezt el kell felejtened.
    Más oprendszernél ez nem így van;)
  • BiroAndras
    #124
    "10X akkora hardverbe általába már egy másik rendszer emulációja is belefér!"

    Mint mondtam, nem lehet közvetlenül összehasonlítani a két MHz-et. Még az x86-os architektúrán belül is durva eltérések vannak a valós teljesítményben azonos MHz mellett.
    Csak a valós (mért) teljesítményüket lehetne összehasonlítani.


    "Lehet hogy nem optimalizálták az XP-t, de még akkor sem értem mi viszi el ezt a brutális teljesítményt!!!!??????"

    Ha azt nézzük, hogy a win95-nek egy legalább 120MHz-es Pentium kellett az ablakok valós idejű rajzolásához, akkor szerintem nem rossz teljesítmény, hogy az XP is gond nélkül megy egy alig valamivel gyorsabb gépen. Sajnos 166 MHz-nél lassabb üzemben lévő gép nincs a környezetembe, így nem tudom kipróbálni, hogy mi az abszolút minimum konfig. Ha nagyon akarnám, összekaparhatnék a garázsból egy 386-os gépet, de ennyit nem ér az egész.
    Az XP lassúságát főként a memória kezelés okozza. A gond az, hogy a modern oprendszerek (nem csak a windowsok) virtuális memóriát használnak, ami rossz esetben azt jelenti, hogy a memória műveletek jelentős része winyó írást és olvasását jelent, ami ugye nagyságrendekkel lassabb a RAM-nál. Viszont, ha a gépnek elég memóriája van (XP-nél kb. 512MB), a rendszervinyón elég szabad hely van, és rendszeresen van töredezettségmentesítve, akkor nincs gond a sebességgel. Meg persze ott a víruskereső, a tűzfal, meg egy halom más progi a háttérben, ami mind csökkenti a teljesítményt. Azt már nem tudom biztosan, hogy miért kell az XP-nek ennyi RAM. Talán a programozók elkényelmesedtek, mert bőven van memória. De nincs is értelme 640K-ra optimalizálni a progikat, ha az ezerszerese áll rendelkezésre (Ha kell, az MS is tud spórólni : A Win95 megy 4MB memóriával is). És egy modern oprendszeren egyszerre rengeteg progi fut, ami mind elhasználja a maga néhány (tíz) megáját.
    Emellett bőven lenne mit javítani az XP-n. Lehetne pl. növelni a szubjektív sebességét. Ez alatt azt értem, hogy ha a gép minden körülmények közt reagálna az inputra, akkor nem érezné lassúnak az ember. De ezt nem csak az XP-nek kellene tudnia, hanem minden programnak.
    Más oprendszert nem túl gyakran van alkalmam használni, de én nem láttam sebesség különbséget.
  • BiroAndras
    #123
    "Amúgy, nem hiszem, hogy attól jó egy rendszer, mert megírják más architektúrára."

    Ettől természetesen még lehet rossz, de ez is egy fícsör, ami nagyon hasznos lehet. Mellesleg te reklamáltad meg a rugalmatlanságát, és én erre reagáltam. Ugyanígy kérdezhetném én is, hogy attól lesz jó egy OS, hogy 100 féle fájlrendszer van hozzá?
  • SGYEMSZTSZ
    #122
    Valaki kiprobalta már bazzeg??? Engem érdekelne és miazhogy nemlehet (vagyis lehet csak kürülményes) uninstalni az elég gáz szerintem. Naszoval valaki arról is irjon hogy mien ez a cucc THX
  • NEXUS6
    #121
    ""AMIGA 1200 2MB RAM 14 MHZ vs XP alap ajánlott 1GHZ proci és min 256 MBRAM"

    Az XP jól elvan egy 166MHz-es PII-n 128M memóriával. Persze effektek nélkül.
    Nem lett volna semmi értelme, hogy az XP kevesebb memóriával menjen, mert senki sem fogja annyival használni, és így időpazarlás lenne erre optimalizálni, sőt lehetnének egyéb hátrányai is (pl. több lapozás, ami sokat lassít).
    A MHz-eket meg ugye nem szabad egy az egyben hasonlítgatni, mert két tök különböző architektúráról van szó."

    10X akkora hardverbe általába már egy másik rendszer emulációja is belefér!
    Lehet hogy nem optimalizálták az XP-t, de még akkor sem értem mi viszi el ezt a brutális teljesítményt!!!!??????
  • NEXUS6
    #120
    ""Pl nyűglődnek itt már mióta az új fájlrendszerükkel. Az Amiga OS nem volt egy fájlrendszerhez kötve!"

    Az NT vonal eleve nincs fájlrendszerhez kötve. Ma is tud vegyesen FAT16-ot, FAT32-t, és NTFS-t használni. Később meg majd WinFS-t is.
    De mondok jobbat : Az NT-t eleve úgy tervezték, hogy több platformon is fusson (pl. x86, Alpha, Itanium, x86-64). Az Amiga OS tud ilyet ?"

    Bocseszka, én ezzel nem is vitatkozom, de mi lenne ha idéznéd a köv mondataimat is:

    "...Dögivel jelentek meg a saját fejlesztésű, ilyen olyan fájlrendszerek hozzá! Felismerni meg gyak bármit felismer, írja és olvassa!
    Mit lehet ebben a műfajban ehhez képest előre lépni?"

    Nem az a kérdés, hogy tudja e azt az XP vagy akár a W2000, mint amit az Amiga tudott 10 évvel korábban, fogadjuk el hogy tudja.
    De vajon többet is tud nála?
    Ha meg nem, akkor mire is ez a nagy melldöngetés?

    Amúgy köszönöm kérdésedet, Amiga OS (több is) létezik PPC-re.
    Amúgy, nem hiszem, hogy attól jó egy rendszer, mert megírják más architektúrára. Ha van rá piaci igény általában valaki megírja. A piaci igény meg egy OS technikai jósága között viszont általában csak igen laza összefüggés van. Lásd az utóbbi 10 évet.


  • NEXUS6
    #119
    "Na, szal nalam megy az avalon."

    Na mesélj, mit tud!;)
  • pedestrian
    #118
    És mivel indul? Talán ezzel? WinFX Build Environment
  • lokko
    #117
    fontos még abba belemenni hogy mi az ideális jövőkép az operációs rendszerekkel szemben. Az egyik lehetséges út az hogy maximális hatékonyságra megyünk rá, és minimalizáljuk a júzer interféjszeket, mert azt be kell hogy valljuk, hogy minnél inkább a mi fogalmainkal akar kommunikálni velünk egy gép, az annál több erőforrást pazarol ... kép, hang, megjelnő objektumok életszerűsége ... ezért mondtam azt hogy sakktábla nélkül is lehet sakkozni, csak éppen az emberek nagyon kicsi hányada képes rá ... szóval a törekvés inkább a pazarlóbb de emberközelibb operációs rendszerek irnyában halad, a vizuális kezelőfelületek éppen ezért váltak be annyira, az Avalon egy ugrás egy új szint felé, ahol a programok nem 2D ablakokból amik valós élettel nehezen egyeztethető objektumok, hanem emberközelibb 3D-s az életből vett tapasztalatokhoz közelibb, így ember számára könnyebben kezelhető objektumokból fog állni. ez az Avalaon e két világ közötti út ...
  • Hierogli
    #116
    Az egesz Avalon 'csicsa' a usability novelese erdekeben van. Az pedig elfer barmikor.
  • BiroAndras
    #115
    "képezd ki az összes tanárt olyan szinten hogy rendszert tartson fennt, ami nem csak fagyni tud, mert a linux rendszerek biztos kezek nélkül mást nem nagyon csinálnak"

    Ezt én is tapasztaltam. Nálunk az egyetemen is az egyik teremben linuxot tettek fel, és állandóan csak baj volt vele. Ez meg különösen nagy szégyen, annak fényében, vannak ott olyanok, akik rendesen is meg tudták volna csinálni. Persze a bürokrácia már csak ilyen. Az is előfordult, hogy volt két tanár, az egyik C-ben király, de a Pascal-t nem ismeri, a másik meg fordítva. Megkapták a C és a Pascal órákat ... felcserélve.
  • BiroAndras
    #114
    "Plussz az Intel/AMD proci megtervezése szerintem tuti nagyobb munka volt mint az XP..."

    Tévedsz. Egy oprendszer tervezése és megírása sokkal bonyolultabb feladat. Egy procinak van egy nem túl nagy utasításkészlete, ami egyszerű utasításokból áll, ezzel kommunikál a felhasználó (program) felé. A belső működése pedig teljesen szabadon alakítható, mert az tökéletesen el van rejtve a futtatott program elől. Ráadásul csak profi programozók írnak gépi kódú, vagy assembly progit, a többiek helyett a fordító dolgozik.
    Egy oprendszer API-k millióival kommunikál, melyek egyenként bonyolultabbak lehetnek, mint egy proci teljes utasításkészlete. És a belső működést nem lehet tökéletesen elzárni a felhasználó elől, így annak megváltoztatása tönkreteheti az azt kihasználó programokat. Bár ez nem az OS hibája, mégis a felhasználó azt fogja hibáztatni (lásd: Szar az SP2, mer' lefagy a kedvenc játékom). Ráadásul Egy OS-t többnyire teljesen képzetlen emberek használnak, tehát a komplex működést egyszerű GUI mögé kell rejteni (ami miatt meg a profi felhasználók háborognak).

    Ajánlott olvasmány :
    http://weblogs.asp.net/oldnewthing/archive/2005/01.aspx
  • Hierogli
    #113
    Na, szal nalam megy az avalon.
  • BiroAndras
    #112
    "AMIGA 1200 2MB RAM 14 MHZ vs XP alap ajánlott 1GHZ proci és min 256 MBRAM"

    Az XP jól elvan egy 166MHz-es PII-n 128M memóriával. Persze effektek nélkül.
    Nem lett volna semmi értelme, hogy az XP kevesebb memóriával menjen, mert senki sem fogja annyival használni, és így időpazarlás lenne erre optimalizálni, sőt lehetnének egyéb hátrányai is (pl. több lapozás, ami sokat lassít).
    A MHz-eket meg ugye nem szabad egy az egyben hasonlítgatni, mert két tök különböző architektúráról van szó.
  • Farseer
    #111
    MB I mean
  • Farseer
    #110
    kicsesztek velem, 256mg-os pendrájvom van :-) a szemetek :-)))
  • BiroAndras
    #109
    "Pl nyűglődnek itt már mióta az új fájlrendszerükkel. Az Amiga OS nem volt egy fájlrendszerhez kötve!"

    Az NT vonal eleve nincs fájlrendszerhez kötve. Ma is tud vegyesen FAT16-ot, FAT32-t, és NTFS-t használni. Később meg majd WinFS-t is.
    De mondok jobbat : Az NT-t eleve úgy tervezték, hogy több platformon is fusson (pl. x86, Alpha, Itanium, x86-64). Az Amiga OS tud ilyet ?
  • dduma
    #108
    Naja... Igazatok van. De én még mindig amellett vok, h nem csak az USA seggét nyaljuk, hanem az M$ -ét is... :\
  • TryMan
    #107
    Nemtom, hogy az Apple levedette-e az Expose-t, de ha valaki ahhoz hozzaszokott, rohadt idegesito a hianya. En sajna kenytelen vagyok hasznalni wint is, de ez a forgathato ablak nemhinnem, hogy potolna. Az atlatszo ablak pedig mar a mostani GUInak is featureje, van ra API.

    regards
    TryMan
  • lokko
    #106
    dduma uccu neki ... képezd ki az összes tanárt olyan szinten hogy rendszert tartson fennt, ami nem csak fagyni tud, mert a linux rendszerek biztos kezek nélkül mást nem nagyon csinálnak :(
  • asysoft
    #105
    "Az iskolában azért tanitanak Windowst, mert a tanár ahhoz ért, mert INGYEN megkapta a cuccot." Aha, mert a Linuxot nem ingyen kapja meg, ugye? Azt ugye tudod, hogy tavaly kapták meg az ingyen windowst, ingyen office-t? Mert felvetődik a kérdés, hogy akkor előtte miért is tanították?:)
    "Az meg külön dühitő, hogy egy windows XP rendszer annyiba kerül, amiért egy gépet kapsz..." Ebben bizonyos mértékig egyetértünk. Az MS errefele kiadhatna egy új licenc konstrukciót, mely-mondjuk-csak magyar Windowsokra vonatkozna (hogy ne lehessen "ügyeskedni" vele), s OEM áron adná a dobozos XP-t. Merthogy míg USA-ban röhögve megvehetik a Windows-t, addig itt nehezen...
  • asysoft
    #104
    Így van, okos húzás ez az MS-től...
  • asysoft
    #103
    Azért ennyire tán nem kéne általánosítani.
  • asysoft
    #102
    dduma! Most hiába tanítanának linuxot, ha a leendő munkahelyükön 99%, hogy nem azzal találkoznának a diákok. Másik, hogy sok diáknak még a fájlmásolás is komoly nehézséget okoz, akkor meg pont a Linux kezelését fogják megtanulni?!
  • dduma
    #101
    "Az az igazság, h a sulik talán csak ki tudják gazdálkodni azt a pénzt, amiből vehetnek gépeket..."

    Mielőtt belekötnétek, tudom jól, h sok suli nem teheti meg, és semi konkrétumot nem tudok az iskolák pénzügyi helyzetéről, ez csak az én naív véleményem. Tehát meg ne lássam, h ezt a sort kommentelitek! :))
  • dduma
    #100
    Az az igazság, h a sulik talán csak ki tudják gazdálkodni azt a pénzt, amiből vehetnek gépeket... Legalábbis gondolom... Miénk is most újította fel gépparkját ingyen gépek nélkül.

    "Egy Linuxos rendszer fentartásához egy erre kiképzett ember kell"

    És mi lenne, ha a mi hőn szeretett tanárainkat tanítanák meg linuxolni? Ha belőlük csinálnának legalább minimálisan hozzáértőt...
  • lokko
    #99
    a másik téma a hardverigény. lehet-e jogosan feltételezni egy összesküvést a szoftver és a hardverpiac háza táján? melyik a húzóágazat, a szoftver teremti meg a hardverigényt, vagy a hardverek megléte teszi lehetővé azt hogy a programozóknak egyre durvább dolgokat legyen képük alkotni? Végül is sakkozni lehet tábla nélkül is ...