112174
-
0002 #41930 Ez az indexen volt annak idején lementettem mert kellet
hogy tudjam hogy mi a hejzet!!!!!!!! Érdemes el ovasni!!!!!!!!!
A fájlletöltő nem bűnös, a fájlmegosztó igen
A fájlletöltés önmagában nem büntetendő. Ha egészen egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, hogy a mai törvénykezés szerint valaki milyen esetben vétkes, egyetlen mondatban úgy fogalmaznánk: aki magáncélra tölt le az internetről, nem vétkes, csak abban az esetben, ha a többi felhasználóval meg is osztja a birtokában lévő tartalmakat. A fájlletöltéssel kapcsolatos jogi szabályozás ismérveit összegeztük, a magánszemélyek oldaláról
Az utóbbi időben Magyarországon és az Egyesült Államokban is felgyorsultak az események a zene- és filmletöltések háza táján. Magyarországon egymás után foglalnak le szervereket, az Egyesült Államokban pedig most került a Legfelsőbb Bíróság elé a szórakoztatóipari cégek és a fájlcserélő szolgáltatók évek óta húzódó pere. A kérdés csak az, hogy itthon kinek kell félnie, kit és milyen jogon foghatnak perbe internetes jogsértések miatt.
Szinger András, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jogásza elmondta, ha tisztázni akarjuk, hogy a fájlletöltés milyen esetben illegális, el kell választanunk a fájlcserét a többi, hagyományosabb letöltési cselekménytől.
Magáncélra lehet
"A letöltés a magyar jog szerint - amennyiben jövedelemszerző/fokozó jellege nincs és csak a családi-baráti kör műélvezetét szolgálja - magáncélú másolásnak minősül, amely a törvény értelmében szabad felhasználás (azaz nem engedélyköteles, nem kell utána díjat fizetni). Az ilyen magáncélú letöltőket tehát nem lehet büntetni, velük szemben polgári peres úton sem lehet eredményesen igényt érvényesíteni. Persze valahol mélyen igazságtalan, hogy egy ilyen esetben a folyamat összes szereplője (az internet-kapcsolatot biztosító szolgáltató, az anyagot fizetés ellenében hozzáférhetővé tevő kalóz tartalomszolgáltató, illetve a tartalomnak reklámbevétel fejében otthont adó tárhelyszolgáltató) keres a dolgon, kivéve azokat, akiknek a tartalom köszönhető: az alkotók, a zenészek, az előadók és a kiadók" - mondta a zenei szerzői jogok közös jogkezelő szervezetének jogásza.
Egy neve elhallgatását kérő, rendszeresen cserélgető felhasználó az Indexnek azt mondta, nehéz a dolga annak, aki csak letölteni akar. Nem egyszerű legálisan, vagyis magáncélra hozzájutni a számokhoz, vagy filmekhez, ráadásul egyes fájlcserélők esetében az éppen töltött fájl már maga is megosztottként jelenik meg a hálózatban. "Tudom, hogy letölteni szabad, és megosztani nem, de a legtöbb hubra nem engednek be, csak ha meg is osztok valamennyit, úgyhogy mindenképp illegális lesz, amit csinálok" - fogalmazott.
Megosztani tilos
Szinger András elmondta, a "megosztás" jogi szempontból azért aggályos, mert a zeneműveket egy tartalmilag meghatározatlan kör (gyakorlatilag az adott fájlcserélőhálózat összes tagja) számára hozzáférhetővé teszi. "Amennyiben egy ilyen rendszerhez bárki csatlakozhat (regisztráció, díjfizetés vagy egyéb bárki számára elérhető feltételekkel vagy feltételek nélkül), azt a magyar bírói gyakorlat nyilvánosnak tekinti. A zeneművek nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele pedig engedélyköteles. Ezen logika alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy aki fájlcserélő-hálózatban szerzői jogi oltalom alatt álló zeneműveket (vagy más ilyen oltalom alatt álló tartalmat, például filmeket, szoftvert) megoszt, az jogsértést követ el" - fogalmazott.
Nem vétkes a júzer, ha fizet, de nem oszt meg
A március végén lefoglalt magyarországi szervereket azon a jogalapon záratták be, hogy üzemeltetői bevételre tettek szert a fizetős letöltésekből. Itt nyilvánvaló, hogy jogsértő aki fenntartja a warez-szervert, de felmerül a kérdés, hogy aki befizet a ftp-szolgáltatásra, bűnrészes-e.
Az Artisjus jogásza szerint ha a letöltő magáncélra tölt le (és nem oszt meg semmit), abban az esetben akkor sem lehet felelősségre vonni, ha fizetett egy illegális szolgáltatónak.
A megkérdezett fájlcserélő júzer szerint az illegalitás azért is burjánzik, mert legálisan túl drágán lehet hozzájutni a tartalmakhoz, ráadásul a választék sem elegendő. "Isten bizony szakajtónyi cd-t vennék, ha mondjuk kétezer forintba kerülne darabja, de öt-hatezer forint az tényleg nevetségesen sok, még ha meg is tudnám venni, akkor sem adnék érte annyit, elvből. Aztán ott vannak azok a zenék, amikhez nem lehet itthon hozzájutni, azoknak a letöltése miatt nincsen lelkifurdalásom, hozzák be a kiadók, legyen választék, majd talán akkor lesz."
Vége -
He he most mindenki megörült amikor bezárták az országos neurológia intézetet!?? Mi a manó (tudjátok az a kicsi zöld figura a filmekből, mesékből!)aki nem ismeri az ARTISJUST és a MAHASZ bemutatóm nektek!
Egy kis szöszenet az ARTISJUST oldalról:
5. Hangfelvételek internetes kereskedését elősegítő online zeneműrészlet-szolgáltatás
1. Az internetes nyilvánossághoz közvetítés engedélyezése az 1999. évi LXXVI. törvény 26.§ (8) bekezdése alapján a szerző kizárólagos joga. A 27.§ alapján már nyilvánosságra hozott nem drámai zeneművek esetén ennek engedélyezése a közös jogkezelő szervezet (az Artisjus) által történik.
2. Tehát amennyiben korábban még nyilvánosságra nem hozott zeneművek első nyilvánossághoz közvetítése történik az interneten, az ilyen művekre nem vonatkozik a közös jogkezelés, a szerző és a nyilvánossághoz közvetítő (tartalomszolgáltató) közvetlenül állapodnak meg a felhasználás körülményeiről.
Már nyilvánosságra hozott zeneművek esetében azonban a szerző egyedileg nem engedélyezheti az on-demand internetes felhasználást (lehívásra hozzáférhetővé tételt), a felhasználó a közös jogkezelő szervezettel állapodhat meg a részletekről. Ennek alapját az általános szerződési feltételként működő, a Magyar Közlönyben megjelent Díjközlemény képezi.
3. A jog által nem tehető különbség azonban a "minta" műrészletek és a szórakoztatási célú műrészletek internetes felhasználása között. Nincs különbség a között, hogy egy egyetemista a kedvenc együttese számainak részletét teszi közzé, a mamutcég kiadó az eladásait próbálja növelni, vagy éppen a táncoktató így próbál autentikus zenét szolgáltatni tanítványainak.
A felhasználás megtörténik, és a közlemény szerint csak az alapján tehető különbség a felhasználások között, hogy
A. csak hallgatható vagy letölthető-e, illetve
B. bevétel elérését célozza vagy non-profit jellegű-e.
4. Ugyanakkor a Díjközlemény lehetőséget ad különböző kedvezmények adására is, így a tevékenységét megkezdő szervezet - működése első naptári évében - költségeivel csökkentheti a fizetendő jogdíjat (annak legfeljebb 50%-áig). A szerződéskötéskor az Artisjus tehát - díjközleményével összhangban - kedvezményeket adhat a felhasználónak.
Ugye most már világos!
Na most a MAHASZ tól egy kicsi idézet!
Miért jogszerűtlen a fájlcsserélő programok használata?
A fájcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a NYILVÁNOSSÁG - azaz a filesharing programok használói - SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐVÉ TESZIK. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül. A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé.
Bűncselekményt követek el, ha letöltök?
A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-R) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között.Meg kell említeni, hogy arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy jogsértő forrás felhasználásval készíthető-e jogszerűen magáncélú másolat., azaz például az interneten elérhető, oda engedély nélkül nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat. A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek.
Remélem mindenkinek tiszta!
Kösz a türelmet! -
Ezt ismeritek?
http://italomagic.multiply.com/ -
de látom....... -
énmár elmontam a véleményem
ha gondoljátok bezárom az ftp-t és átmegyek csendesen letöltögetőbe :-)
sose hittem volna hogy vannak emberek akiket ez zavar -
nem láttyátok hogy már itt sincs senki,kihalt ez is mint a t-rexek baszki -
Igazad van, itt fejezzük is be ! Szavazz Te is légy szíves ! -
[hatalmas]KÉRNÉM A TISZTELT TAGOKAT A SZAVAZÁSON VALÓ AKTÍV RÉSZVÉTELRE 
akkor maradnak a külföldi oldalak,ott nem baszogatnak minket ,legalábbis nem értjük.
-
ezzel kapcsolatos dolgokat szeretném ott intézni
van alul ahova lehet írni -
majd néha lesd meg hányan töltik le,kiváncsi leszek,mer beszélni nem sokan beszélnek itt napok óta. -
még egyszer elmondom én nem kitalálom ezeket
hiába hiszed azt, hogy hozzád úgyse jönnek ki ha majd csönget két civilruhás a házkutatási engedélyel akkor rájössz
bevalottan ezzel akarják javítani a statisztikájukat
és ugye most megindultak a DC-s hubok ellen is, erről is lehet olvasni ha valaki utánnanéz
De látom hiába mondom
Valamint nem azt mondom, hogy ne töltsetek fel hanem, hogy a linkek legyenek elrejtve ne mindenki által hozzáférhetően
Ehhez próbáltam segítséget nyújtani a korábban ismertetett módszerekkel deha nem tetszik bezárom...... -
Most pedig, mielőtt elvisznek, feltolom az egyik kedvencemet, amit sztem erről a topicról szereztem be, de már nem tudom, hogy mikor ?! Bár, lehet, hogy a Capishe-ról jött ??
Hiába, ahogy öregszem, egyre hülyülök ! Miért is írtam az előbb, hogy mielőtt elvisznek ??????
DOLLAR - OH, LAMOUR (EXTRA BEATBOYS MIX
6:52 320 -
Max Best Of Dance Collection v
ennyi látható,nem láccik hogy vol???
lenne. -
nemtudom,nem volt semmi az oldalon.
aztán rámentem a music-ra ott bejött minden.
Not Found
This playlist no longer exists.
Try again (refresh)
Go to Group's home page
ennyi volt ai itt-linkelésed alatt,nézd meg.
aztán a musicra nyomva bedobta.
az a fölső ujabb album? -
ennyi erővel az egész országot figyelhetné az a sok buzi mahasz,bsa ráérős féreg,mivel infóim szerint az ország 90%-a hamis xp-t mostmár hamis vistat használ a gépén,ezzel együtt az összes progi dettó.
plusz a zenék,filmek,képek
de tudtommal ere nincs kapacitásuk,így csak annyit tudnak tenni hogy ha a szolgáltató,vagy valami jóakaró feldobja az illetőt és azt hosszu ideig megfigyelik,majd beszerzik a megfelelő bírósági papirokat az esetleges tel.lehalgatásra,és akkor elegendő bizonyítékkal lépnek akcióba.
a szemetek,nemhogy a kábszereseket figyelnék teljes kapacitással hogy a gyerekeink ne legyenek kitéve ilyen barmoknak.
ez az én véleményem. -
Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen utánna a a letöltés és a fájlcserélés közti különbséggel, mert a kettő jogilag nem ugyanaz.
-
szval mi volt vele a gond?
nézz meg a multiply-t most -
jóvanakkor megvárom,ezek kellenek!!
ha odajucc pakolgasd már plz.
thx -
nem véletlen vannak az ilyen oldalak általában regisztrációhoz
meghívóhoz kötve közvetlen linkek eltűntetve
Itt meg minden nyitott google-be csak rá kell keresni és kész
Ne legyetek már ilyen naívak........ -
Online kalózkodás
Az internet egyre szélesebb körű felhasználásával a jogsértések száma is jelentős növekedést mutat, illetve egyre szélesebb területeket ölel fel. Az Internet anonimitásának legendája mögött nagy számú felhasználóban él még az a tévhit, hogy a világhálóra csatlakozó egyes számítógépek, illetve azok felhasználói nem azonosíthatóak, így a jogsértésekre nem derül fény.
Ezzel szemben a ProArt - a hasonló jogvédő tevékenységet végző nemzetközi szervezetekhez hasonlóan - több száz, illegális tartalmakkal szolgáló oldalt, illetve ezek üzemeltetőjét kereste már meg, és szólította föl a tevékenység beszűntetésére. Ez több lépcsőben történik: a tartalomszolgáltatóhoz, az oldal üzemeltetőjéhez, esetleg az illegális tartalmakra mutató linkek elhelyezőihez írott, elektronikus levélben történő felszólítással, ezek sikertelensége esetén a szerverüzemeltetők, tárhely-szolgáltatók, internet-szolgáltatók hasonló tartalmú megkeresésével a jogsértő felhasználók számára nyújtott szolgáltatások megszűntetése, előfizetéseik korlátozása, felmondása, illetve súlyosabb esetekben büntetőeljárás kezdeményezése történik. -
"A MAHASZ-nak különben 1992 óta van saját "nyomozócsoportja" is, melynek tagjai folyamatosan ellenőrzik a piacokat, lemezboltokat, gyűjtik az információkat, akciókat szerveznek, illetve a különböző nyomozóhatóságok (rendőrség, vám- és pénzügyőrség, ügyészség) részére szaktanácsadói véleményeket készítenek. Ha illegális hanghordozót talál a csoport, azt kérésükre a rendőrség lefoglalja, a bíróság elkobozza, illetve rendelkezik további sorsáról. Vagy átadják azt a MAHASZnak megsemmisítésre, vagy maguk intézik ezt, bár utóbbi esetben előfordult, hogy az egyszer már elkobzott anyagot egy év múlva a rendőrség ismét lefoglalhatta, áll a szövetség honlapján. A MAHASZ általában évente szervez "úthengeres akciót", melynek során 40-50 ezer hamis hanghordozót zúznak össze.
A nyomozócsoport nem csak a piacokat, boltokat, de egy ideje az internetet is folyamatosan figyeli, mivel a világhálón az elmúlt években nagy számban bukkantak fel illegális digitális másolatok, általában mp3-as formátumban. Ha ilyen jellegű anyagok nyomára bukkannak, a csoport tagjai megkeresik a szerverüzemeltetőket, megjelölik a kérdéses illegális fájlokat...
peres eljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat, tájékoztatott a
"A közeljövőben a Mahasz is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását" - olvasható a szövetség
-
feltöltögető néhány tagunk egyike sem tett még fel sosem komplett albumot????
még egyetlen ingyen feltöltőt sem büntettek meg????
nagyon nagy hiányok vannak itt.........
te felállítod a teóriáid, de én konkrét tapasztalatokról beszélek
nem kitalált hanem konkrét bírósági, tárgyalásokról
nemcsak hogy feltöltőket hanem még letöltőket is megbüntethetik
Elég hozzá, de nem akarok tippeket adni.......
Mindegy ezt a témát itt lezártam részemről kevésbé nyilvános fórumon folytathatjuk mert itt nagyon nagy tévhitek vannak
Ezenkívűl a feltöltők többsége megveszi itt az eredeti CD-t? P
-
Ja, meg még valami ! Ha mindenki attól retteg, hogy majd a BSA rászáll, akkor egy idő múlva már linkelni sem tudtok semmit, mert elfogynak a zenék a netről ! -
"De nehogy szemrehányást kapjunk azért, mert megakarjuk osztani másokkal " (Breki)
Eszem ágában sincs szemrehányást tenni, ez egy szabad topic, mindenki azt tesz fel, amit akar ! Majd a közönség kiválogatja, hogy kell e neki, vagy sem !
De azért azt vedd észre, hogy én is, meg Te is ugyanazért dolgozunk, egy hajóban evezünk, csak más eljárással ! De, azért ezek szerintem megférnek egymás mellett is. oder .... -
Továbbra is tartom a véleményem, mivel nekem anyagi előnnyel nem jár a ténykedésem, sőt, pénzt fizetek érte, hogy feltehessem Nektek, (megveszem a cd-t, fizetek a netért stb). De tovább megyek ! S ezen azért gondolkodjatok el , amit most írok !! Ezzel a tevékenységünkkel reklámozzuk azokat az előadókat, akiket az ide járó néhány tucaton kívül, 2007-ben már a kutya sem ismer. Mivel a feltöltögető néhány tagunk egyike sem tett még fel sosem komplett albumot, csak bizonyos lemezekről pár számot, azt is mondhatjuk, hogy ezek a most már niemand előadók fizessenek nekünk ezért a jó szolgálatért, hogy az általunk feltett dalok után talán a mostani fiatalok kíváncsiak lesznek rájuk, s esetleg megveszik a cd-iket ! Ez legalább olyan jó okfejtés, minthogy megbüntet a BSA, mert ingyen felrakok néhány számot a netre !
Persze, értem én Breki álláspontját a BSA-val kapcsolatban, de akkor , ugye kérdés, hogy a nagy fájlmegosztók, Youtube, Videobomb stb hogyan működhetnek ?? A Youtube-on már több százezer elméletileg illegális fájl van, mégis vígan müxik, még egyetlen ingyen feltöltőt sem büntettek meg ! -
Remélem, hogy igazad van, bár ezektől minden kitelik .... -
nem ez sajnos nem így van
itt nem kívánom tovább részletezni aki kérte privátban leírtam a dolgokat
gondolhatjátok máshogy, de ne terjesszetek már ilyeneket
sajnos én megtapasztaltam az ellenkezőjét
addig énis azt hittem, hogy itt csak a pénzért terjesztőket büntetik
Érdekes én mindig találok olyat ami új és érdekel, deha mást nem érdekel ok megtartom magamnak. De nehogy már szemrehányást kapjunk azért mert meg akarjuk osztani másokkal.
Másik meg a multiply-n ugye számonként lehet letölteni és belehallgatni
úgyhogy megdőlt ez az egész érvelés. -
akkor eddig mi volt a gond?
van 8 lemez (nekem), csak elég lassú a feltöltés -
Ez április elsejei tréfa............. -
szerinted az emaileket hogy adóztatják?
egyszer már fizetünk a netért is,meg a kötelező vonalért egyesek,én igen sajna + havi 4000 + a net 14 ezer
amúgy meg honnan szedtétek ezeket ? -
He he ha maradnak abban a pozícióban amiben vannak akkor megtehetik! -
köszi,minden ok,lejött mindkét lemez.
nincs több ezekből?
ezek marha jó válogatások,csak a legjobbak vannak rajtuk. -
teljesen igazad van a hsz-oddal.!!!
welcome ivan