Touring Cars

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Black Ghost
"A pluszsúly rendszer életbe lépéséig, azaz a harmadik fordulóig a Chevyk maximális ballaszttal, tehát +40 kilóval, a többiek pedig minimumsúlyon mehetnek majd.

Mindez azt jelenti, hogy Monzában és Valenciában a BMW-k negyven, a SEAT-ok és Fordok pedig ötven kilóval könnyebbek lesznek, mint a gyári és a bamboos Chevrolet-k. Marrakeshtõl kezdõdõen pedig érvénybe lép a pluszsúly rendszer, ám várhatóan az amerikai autók ezután is +40 kiloval köröznek majd."

Kíváncsi vagyok a valóságban ez mennyit fog jelenteni, attól tartok semmit!
ladarevolution
Te két külön dolgot állítasz szembe.
A jó légellenállási tényezõ és a jó leszorítóerõ az nem ugyan az, sõt.

Jó légellenállási tényezõvel egyenesben lehet kis energiabefektetéssel gyors egy autó, mert a motor ereje nem a légellenállás legyõzésére megy el, hanem a gyorsításra.

A jó leszorítóerõ meg nem árt ha van, mert különben nincs kanyarsebesség és stabilitás.

A probléma meg abból adódik hogy ha növeled a leszorítóerõt, akkor nõ a légellenállás, és fordítva. Tehát a legjobb kompromisszumot kell megtalálni az autó külsejének tervezésekor.

Amúgy nem kell ezen aggódni, a Priorának és más autóknak is sík padlólemeze volt, Grantánál is rá fognak bólintani...

pedobear
Mi a gond?:

"Annó a Priora nem kevés idõt töltött 1:1-es szélcsatornában és azt állították hogy az akkori mezõnyben a legjobb légellenálási tényezõvel bír. Hát sokra nem mentek vele sajna."

Ezt írta szó szerint: ladarevolution

Most akkor ki beszél mellé?

Tudomány, technika és gazdaság vegyes topic: http://sg.hu/forum/tema/1108932295

ladarevolution
amúgy ilyen indolklásra nem kell sokat adni, azt mégse nyilatkozhatják, hogy így is jó a leszorító erõ, de sík padlóval simán vernénk a mezõnyt 😄
alap hogy azt mondják hogy anélkül szar 😊

ladarevolution
közgyûlést lehet összehozni szerintem soron kívül is, ha valaki nagyon akarja 😄

De tulajdonképpen a cikkbõl az derült ki hogy a szabályoktól csak a megnövelt tengelytáv lógna ki, a többivel addig meg nem is foglalkoznak 😄
Erõs indoklással szerintem csak elfogadják. Kellenek a gyári csapatok, sok az orosz befektetõ, közeleg az orosz verseny, ki fognak találni valami kompromisszumot.

Csak kérdés hogy idõben-e, mert így hungaroringen nem tuti hogy a futamon menni fognak :/

Black Ghost
Gondok a Lada Granta építésénél

"a Lada Granta aero tulajdonságai annyira gyengék - még a Lada Prioránál is rosszabbak - hogy a szélcsatornában végzett tesztek alapján a sima fenéklemez nélkül az autó nem lenne képes elégséges leszorító erõt generálni."

Hát ez szívás, ráadásul csak májusban lesz újra FIA közgyûlés.
dave9004
megnézném szerzõéket egy : Na akkor jövõre nem jövünk by chevy hírrel😄
rájönnének, hogy a legnagyobb esélye,hogy gyári csapat bevigye a cuccát ebbe az izébe, az a Lada 😄. Ekkor lenne vége az egésznek, ismét ETCC only vagy nemtudom. Komoly vérfrissítés kell ide
Totti5
Tök rendben van, hogy egy csapat írja a szabályokat... mondjuk mit tehet az FIA, gondolom volt itt bõven fenyegetés a kivonulással és pémzekkel való dobálódzás.

Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10

Black Ghost
Sajnos ez igaz, és ez idén sem lesz másképp:

"Kibulizták

Egy bajnokságban mindig a gyári csapatok szava számít leginkább. Ez a világ rendje, õk költik a legtöbb pénzt a sportra, nekik kívánnak kedvezni a rendezõk. A Chevrolet nem rendezett nyilvános hisztit, a versenyzõk és a mérnökök nem szidták úton útfélen az FIA-t, amikor kiadták a 2012-re vonatkozó minimumsúlyok listáját. Pedig tehették volna, hiszen a Cruze-ok 30 kiló pluszt kaptak tavalyhoz képest. De nem tették, ehelyett fontosságuk teljes tudatában, méltóságteljesen és a színfalak mögött kierõszakolták a változtatást.

Az FIA túraautó bizottsága nemrégiben módosította a minimumsúlyokat. Egyetlen változás történt a korábban megadotthoz képest, a Chevrolet Cruze-ok csak 10 kilót kapnak, így idén 1180 helyett 1160 kg-ot kell nyomniuk ballaszt nélkül, ami megegyezik a BMW-k tömegével.

A Honda Civic, a Ford Focus, a Lada Granta és a SEAT León minimumsúlyáról, késõbb, várhatóan a napokban dönt a világszövetség, ám valószínûleg valamennyi típust 1150 kilóra lövik be.

A Motorsport Világtanács egy másik módosításról is dönteni fog. Arról van szó, hogy az idénynyitó monzai futamon csak a bajnoknak, azaz a Chevyknek kelljen maximum ballasztot, +40 kilót cipelni, a több autó minimumsúlyon futhasson. Az eredeti terv szerint mindenki a legnagyobb pluszsúllyal kezdené a szezont, és a harmadik futamtól a ballasztrendszer szabályozná az egyes típusok tényleges tömegét. Ha áment mondanak az elképzelésre, akkor Mullerék 1200 kilóval vágnak majd neki a szezonnak.

A Chevynek ez nem okozna túl nagy gondot, hiszen várhatóan az egész évadot +40 kilóval teljesítik majd, a kisebb márkák viszont így az elsõ két fordulóban is nagyobb eséllyel rúghatnának labdába.

A hír finoman szólva sem örömteli Michelisz Norbiék szempontjából, akik a Chevyk nagyobb tömegétõl, és az emiatt várhatóan bekövetkezõ gyorsabb gumikopástól remélhették, hogy közelebb tudnak kerülni a gyári autókhoz."

dave9004
jó kis videok. de kb az ilyen koccanásos jelentekrõl ugrott be, mennyi büntetést és ezeket mennyire unfairen osztogatták egész évben. máris elmegy a kedvem tõle, mert a versenybírák kicsit elkefélik az egész "túraautózást" vagy mit. wtcc ben persze :S
Black Ghost
Black Ghost
Black Ghost

Black Ghost
BTCC: NGTC Honda Civic!!!

Black Ghost
TTA: Volvo S60

ladarevolution
Tarquininek amúgy milyen szerzõdése van jelenleg a Lukoil által pénzelt Seatban ülve?

Mert olvasgattam olyan találgatásokat is, hogy az orosz Lukoil eléggé nyomja ezt a versenysportos reklámot, de ha 2013-tól jönne a Lada egész idényben, akkor páran úgy gondolják, hogy a Ladát fogja támogatni, mert az a kézenfekvõ.
Ebben az esetben meg az sem elképzelhetetlen, hogy Tarquini beülne egy gyári Ladába Thompson mellé.
De hát ezek csak ilyen tippelgetés kategóriák, amik neten olvasgathatók 😄

gordon 24
Nem tudom mit nem lehet ezen érteni! Idézõjeles sufni tunning cégnek neveztem õket" mert igen nem gyári csapat készíti fel az autókat. Ennyi. Ettõl nem mondtam rájuk, hogy szarok, és hogy nincs keresnivalójuk itt.

Egyszerûen arról, beszélek, hogy nem értem meg azt, hogy egy ilyen kaliberû pilóta mint Thompson mit keres ilyen csapatoknál? Miért egy 40 éves Menu (aki szerintem már rég nem való ide) vezet egy gyári Cruzet?

Ez a kérdés, nem az, hogy most mennyire lovagoljunk azon a szón hogy sufni tunning. Egy olyan autó ami nem gyári mindenképpen annak mondható, persze van amikor jobb autót készítenek mint a gyár. Pl brabus vagy az AMG cég, de attól még tunning cég, és nem gyári versenyautó. Ennyi..

Tudjuk jól, hogy az Alfák sem voltak 100% ban gyáriak, és tudjuk hogy a Honda is hogy volt, de a Honda sosem ért fel arra a szintre amivel vb-t nyerhetett volna Thompson, viszont így is nem kevésszer lesték, hogy ezzel a géppel mit csinál. Ehhez képest mi van? Még mindig ott áll a dolog, hogy vagy egy Lada gyári csapat, vagy semmi. 20 ad rangú dán turaautó bajnokság, vagy ülök otthon. És ez gáz! Nagyon nagy gáz.

A WTCC, ezért nem tetszik és ilyen szempontból a BTCC sem, mert egyszerûen a "nagy nevek" hiába már tudjuk, hogy öregek és nem ezt kellene csinálniuk nem hagyják a fiatalokat. Egy Michelisz Norbi is bent ül egy Zengõ BMW-ben amikor egy gyári autóval verné a világot. Ugyan ez van Thompsonnal is..

Downhill!!

Ne haragudjál, de ha jól értelmezem akkor ezek a csapatok is csak sufni cégek, mivel nem a gyár csinálta a kocsit?
RML(opel/wauxhall astra G kitcar, WTCC Lacetti, Cruze)
prodrive(bmwm3 gra, subaruk, miniwrc, és ha jol tudom a fiagt-be is a prodrive versenyeztette a ferrarikat a 2000-res évek környékén talán )

gordon 24
Emlékszem, de amit írtam megállja a helyét😊) Mind 2 cég egy idézõjeles sufni tunning cég, nem gyári csapat.. Ettõl függetlenül nem végeztek szar munkát ezt aláírom, de egy gyári csapatta ez a srác picsán vágna mindenkit, az 100%.. De persze nem a ladára gondolok.

Downhill!!

z0ty4
"Már csak két nap és debütál a csapatunk életét és mûködését 10 részen át bemutató Inside RCM sorozatunk a TV2 Top Speed címû mûsorában."

forrás:RCM Motorsport

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Black Ghost
Tim Gábor + Peugeot407 = ETCC 😄DD

" Thompson többszörös világbajnok lenne, ha nem egy szar ladában vagy, egy sufni tuning cég által felkészített Hondával ment volna."

Csak emlékeztetnélek hogy az a sufnituning cég ugyanaz az N.Technology volt ami az Alfával az elõzõ 2 évben "privát csapatként" harmadik lett a bajnokságban Farfus-al és Thompson-nal. Korábban pedig (nemtudom együttmüködtek e mlg velük 2008ban a JAS fejlesztette a kocsikat, ami szintén nem mondtható sikertelen csapatnak.
Ettõl függetlenül, nem volt ütõképes autó ez az s2000es Accord.

Black Ghost
Még nincsenek hivatalos jegyárak.

Tavaly Brno-n 28€ volt a gold, plusz 5€ a paddock, Monza 14€ (és oda ülsz ahova akarsz), plusz 10€ a paddock.

Szlovákia új helyszín lehet szerencsénk lesz, tavaly "FIA Central European Zone Trophy" 10€-t kértek, mondjuk ez egy kicsit komolyabb esemény.
ladarevolution
Igen Óvári 😊
Kicsi a világ 😄

LaszloLedzenyi
Én örülök hogy 2 magyar helyszínen lesz wtcc futam<#eljen>

\"Életemet mindig egyedül a másodpercekért való harc töltötte be,és szívesen vállaltam az áldozatos,nélkülözéssel teli éveket,hogy megtanuljak vezetni,gyorsan vezetni,és még gyorsabban vezetni!\"

Black Ghost
Óvári vagy, nebassz? 😄

Hát igen a legközelebbi kút, a határ utáni Shell, de ott sokszor drágább mint itthon. Párom Hainburgban dolgozik (50km), ott már csak 1,37€.
Graz, Klagenfurt (erre mennénk olaszokhoz) még olcsóbb, a valutaváltás pedig minket nem érint.

Amúgy igazad van, csak tankolni nem nem éri meg kimenni, a megfizethetõ kutak nagyon messze vannak.
ladarevolution
közbe láttam adatlapodban a várost 😊
nincs több kérdés 😊

ladarevolution
merre laksz amúgy? 😊

én is kb ennyire, és itthon 426 Ft-ért tudok tankolni, kint a legközelebbi kúton 1,389€ ami a mai napi középárfolyamon 300-ért tudnék eurót venni így 417 Ft lenne. Ez akár hogy számolom 9 Ft, határtól távolabb olcsóbb kicsit.

Ezért is szeretem a sok médiás parasztvakítást mikor hetente jelenik meg olyan cikk, hogy tankólótúrizmus van ausztriába...
Annyi esze nincs az újságírónak, hogy a holtankoljak.hu és az osztrák hasonló oldalak összehasonlítása után nézzen egy euróárfolyamot.
Kétszer annyit elbukik az ember a kiút alatt elfogyott benzinen mint amit nyerne 😄

Persze a kint dolgozóknak megéri, mert nem buknak a váltáson, de az más kérdés 😄

Amúgy szlovákia ringen én is agyalok, 50km-re van tõlem kompozva. Hídon kb 75km 😄
A magyar meg alap lesz 😊

ring az megint ingyenes lesz úgy tudom

- Debilon - Powered by BA3 Zájc, nú págágyí!

Szlovákon, és a Ringen hogyan lesznek a jegyárak?

Asrock N68-VS3 UCC | Phenom II X2 @X3 3GHz | Sapphire HD4850 HDMI 256MB | Kingmax 4GB DDR3-1333 | FSP 350PNR | Razer Diamondback Plasma | Logitech DFGT | Windows 7 Build 7600 | HannsG HA222DP 22\"

ha egyszer Szlovákia területén van akkor miért ne lehetne Szlovákiaring?

- Debilon - Powered by BA3 Zájc, nú págágyí!

Black Ghost
-és tényleg, nem vettem észre, bocsi!
Némi iróniával nevezte Slotakiaringnek. Én jobb szeretem csak simán Dióspatonynak vagy Dunaszerdahelynek hívni. Pláne, hogy színmagyar területen fekszik kicsit derogál Slovakiaringnek nevezni.
Black Ghost
Hát ez az!
Tavaly ringen beszéltem egy sráccal, három nappal elõtte jött haza Monzából (ugye akkor olasz futam után jöttünk mi), õ mondta hogy csak kimenni volt drága, az ottlét (jegyár, kaja-pia, szállás) már olcsóbb mint itthon. Körbesétálhatod a pályát, odamehetsz a régi parabolika kanyarhoz, állhatsz az Ascari sikán rázókövén. Ezek olyan dolgok, amit egy motorsport rajongónak át kell élni.

Találtam is egy idézetet:

"Úgy is hívják: La Pista Magica – a varázslatos versenypálya –, és mihelyst megérkezik az ember a régi, monzai királyi parkba megérti, hogy miért. A hely szelleme a fák között rejtõzik. Az épületek legendás alakokról és hõsökrõk regélnek, nagy versenyekrõl és rémísztõ balesetekrõl. A ember hátán pedig a hideg futkos az izgatottságtól, amely a tifosikból, a Monzába sereglõ Ferrari szurkolók ezreibõl árad, akik minden évben eljönnek, hogy láthassák a maranellói vörös autókat. Számukra nincs lehetetlen; valami kis varázslat mindig segíti õket. A világ versenypályái közül ezt az egyet mindenképpen érdemes meglátogatni, hogy találkozzunk a versenyzõket körüllengõ megtestesült szórakozással és izgalommal."

Szóval ezt látni kell, de sajna majd máskor.
Norbi1990
Ja, amúgy felesleges olyan messzire menni ha lesz közelebbre esõ ugyanilyen esemény.
De azért Monza az mégis csak más mint egy Hungaroring például 😊
Black Ghost
20km-re lakom az osztrák határtól, literenként 20-30 Ft lehet spórolni, Monza oda-vissza kb. 2000km, még 400Ft-al számolva is 60-65 ezer csak a benya. Ennyibõl kint vagyunk ringen + szlovák futam, és ha figyelek marad, még Salzburgra is.
Szóval mindenképp sok ez. 😞
Norbi1990
Szinte tudtam hogy valaki befogja írni <#idiota>
gordon 24
Szerinted nem tudja??:😊)

Downhill!!

milk4
*ausztriában

Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.

Norbi1990
Ne itthon tankolj tele hanem mondjuk osztrákiába, ott biztos olcsóbb 😄
Black Ghost
Amúgy nálunk ezek az idei piros betûs napok! 😊

Április 29 Slovakia Ring

Május 6 Hungaroring

Május 20 Salzburgring

Monza is tervbe volt, de 425 Ft-os benzinár mellett egy kicsit sok lenne.
Black Ghost
Code Black
Slotakiaringen is esz WTCC futam. Miért is ne, nehogy kimaradjanak már valamibõl amiben benne van Magyarország.

GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 7-EK /// INTEL Core i7-6700K 4.00GHz /// HyperX 64GB Savage DDR4 2400MHz CL14 /// AMD R9 Fury X 4GB

ladarevolution
én igen 😊

Black Ghost
ladarevolution
lehet hogy az is volt 😄 de a lapát sem mûködött 😄

Black Ghost
Ha jól tudom, Thompsonnak párásodott belül a szélvédõje, ez azért nem egyenlõ egy mechanikai hibával. 😉
Black Ghost
Emlékszem rá, mondtam is egy cifrát Larinire. 😄

1:50-tõl
ladarevolution
"Esõs hétvégén azt nem tudták, megoldani, hogy kilásson belõle..:😄"
Erre viccesen mondhatnám, hogy a Seatnál is volt olyan (talán ugyan azon a hétvégén) hogy elromlott az ablaktörlõ, igaz nekik az volt a mákjuk hogy az elsõ helyen ment és emiatt kilátott. 😄