Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A függõségekkel kapcsolatban pedig úgy vagyok hogy nem érdekelnek amíg nincs hátrányuk. Pl Windows-on is Pidgint használtam és sosem zavart a GTK.
Egyébként kell a francnak iTunes. iPhone elõtt alig haszbálta valaki PC-n, csak magunkak csináltak munkát azzal, hogy iTunes-hoz kötötték a telefont. Õ bajuk😊
[merlinw.org]
én nem értek hozzá, de szerintem nagyságrendekkel egyszerûbb lenne átportolni linuxra mint winre, és ezáltal a teljesítménye is jobb lenne mitn a windowsosé
Bazinga!
de az mennyivel jobb lenne, ha normálisan menne linuxon a dolog... mondjuk ha a drágalátos apple kiadná az itunes -t linuxra 😊
Bazinga!
[merlinw.org]
arról viszont nem szól a fáma, hogy firmware update illetve .ipa -k telepítése lehetséges lesz e
mert gondolom ez a rhythmbox -os iTunes kiváltás "csak" annyiból fog állni, hogy tudni fogunk rá syncelni zenét
na, majd kiderül 😊
Bazinga!

[merlinw.org]
HAL (Hardware Abstraction Layer) azaz Hardver-absztrakciós réteg, a kernel egy hardverspecifikus rétege, ami - nagyon dióhéjban -: figyeli a rendszerhez csatlakoztatott eszközöket és úgymond listát készít a alkalmazások számára. Tulajdonképpen egy híd a hardver és a szoftver között.
A Windows is HALazik, legalábbis XP még azt csinálta, Win6-7 nem tudom, de valószínûleg még mindig.
Vannak egyéb változatok is mint az IAL (Input Abstraction Layer), illetve van HIAL (Hybrid Input Abstraction Layer) is. Ezekrõl nem sokat tudok, csak hogy léteznek😊
Szerintem nem kell aggódni. Nem tennék bele az LTS kiadásba, ha nem lennének biztosak a dolgukban😊
[merlinw.org]
Én nem tudom, magamban úgyfordítottam le ezt a dolgot, hogy a linugz a halon keresztül éri el a vasat. Azért tartottam furának ezt az eltávolítást, de ha csak cserérõl van szó, akkor minden oké, lényeg hogy mûködjön. 😊
Egyébként a HAL az OS-re épülõ alkalmazások számára biztosított egy interfészt, amin keresztül a 3th party szoftverek kommunikálni tudnak a számítógép perifériáival. (Ismereteim szerint.) Ergó a váltás jelentõsége leginkább a pendrive, usb stick modem, és egyéb dolgokra lesz kihatással.
mount --bind /mit /hova
írhatsz scriptet "autorunba", vagy beírhatod fstab-ba (mondjuk ez utóbbit sosem próbáltam)
eltávolítás: umount /hova
Én ezt pl. webszerveren használom, ahol nincs symlink követés.
[merlinw.org]
Kernel 2.6.32
GNOME 2.29.92
HAL eltávolítása
A Lucid Lynxbõl teljes egészében el lesz távolítva a hal csomag. Ennek köszönhetõen gyorsabb lesz a rendszerindulás és leállás, valamint a felfüggesztésbõl történõ visszatérés.
Új fõverzió a likewise-open csomagból
A likewise-open csomagból, ami az Active Directory hitelesítést és a szervertámogatást nyújtja Linuxhoz, mostantól az 5.4-es verziót szállítja az Ubuntu. A frissítés érinti a 4.0-s verziót (Ubuntu 8.04 LTS) és a 4.1-es verziót is (Ubuntu 9.10), valamint a likewise-open5 csomagokat a Universe tárolóban.
Új alapértelmezett, nyílt forrású meghajtóprogram nVidia hardverekhez
Mostantól a Nouveau az alapértelmezett meghajtóprogram nVidia grafikus kártyák esetén, és alapértelmezetté válik a KMS is. Ez a meghajtó hardveresen gyorsított 2D-t biztosít, mint a korábbi -nv meghajtó. A nouveau még aktív fejlesztés alatt áll, ami remélhetõleg lehetõvé teszi a felmerülõ hibák gyorsabb javítását.
Jobb nVidia támogatás
Jelenleg 3 különbözõ zárt NVIDIA meghajtó érhetõ el: nvidia-current (190.53), nvidia-173 és nvidia-96. Az új alternatíva rendszernek köszönhetõen már arra is lehetõséget biztosít az Ubuntu, hogy ezek mindegyike telepítve legyen egy idõben.
Közösségi szolgáltatások
Az új Ubuntu kiadásban közvetlenül elérhetõk az olyan közösségi szolgáltatások, mint az identi.ca, twitter vagy Facebook a beépített MeMenu-n keresztül. A MeMenu a Gwibber mikroblog kliensre épül.
Látványosabb rendszerindulás
A rendszerindulás a Plymouth technológiának (RedHat) köszönhetõen látványosabbá és gyorsabbá vált, mint korábban.
Megújult értesítési terület
A panelen megjelenõ értesítések immáron szebb, egységes stílust követnek.
Új grafikus témák
Ebben a kiadásban mutatkozik be elõször a két új grafikus téma, az Ambiance és a Radiance. Ezzel párhuzamosan bekerült az új háttérkép és sok új ikon is. Mindez az Ubuntu nemrégiben megújult arculatához igazodik. A Human téma megszûnt.
Ubuntu One fájlszinkronizáció
Az Ubuntu One segítségével immáron bármelyik mappát kijelölhetjük szinkronizálásra a saját mappánkon belül. Megjelent egy konfigurációs felület is, ahol egyszerûen elvégezhetjük a szükséges beállításokat.
Ubuntu One Music Store
Az Ubuntu One Music Store segítségével immáron arra is lehetõségük van a felhasználóknak, hogy zenét vásároljanak a Rhythmbox zenelejátszóból. Az így vásárolt zenék automatikusan szinkronizálódnak is az Ubuntu One segítségével a gépeink között.
Mozilla Firefox 3.6
Az alapértelmezett keresõ a Yahoo! lett, de a felhasználó választhatja a Google-t is.
Kubuntu 10.04
Kernel 2.6.32
KDE 4.4.1
Amarok 2.3.0 Clear Light
A Kubuntu 10.04 Beta 1 a népszerû KDE-s médialejátszó alkalmazás, az Amarok legfrissebb kiadását tartalmazza, mely számos hibajavítással, fejlesztéssel és vizuális változtatással érkezik.
Diavetítés a telepítõben
A telepítés során egy, a KDE-s alkalmazásokat bemutató diavetítés lesz látható, hasonlóan az Ubuntuhoz.
Javított rendszerértesítések
Az elérhetõ kodekekrõl, szükséges újraindításokról és frissítési információkról szóló értesítéseket még jobban integrálták a KDE értesítési rendszerébe. Az optimalizálásnak köszönhetõen az értesítések erõforrásigénye kisebb lett.
Firefox integráció a KDE környezetbe
A Firefox böngészõ mostantól sokkal jobban integrálódik a KDE környezetbe. A fájlokat mostantól natív KDE-s párbeszédablakkal lehet megnyitni, valamint a Firefox a felhasználók által beállított alkalmazásokkal nyitja meg az egyes fájlokat.
GNOME alkalmazások paneltálca integrációja
A GNOME tálcaikonok integrálásra kerültek a Plasma Desktopba, így azok a GNOME alkalmazások, melyek támogatják az integrációt, egységesen fognak megjelenni a KDE-s alkalmazásokkal.
Mozilla Firefox 3.6
Az alapértelmezett keresõ a Yahoo! lett, de a felhasználó választhatja a Google-t is.
[merlinw.org]
Az lenne a kérdésem hogy a hiányzó ikonokat valahogy vissza lehet állítani? (lent a képen bekereteztem) Emiatt szerettem nagyon a linuxot a sok kis ikon miatt, de mára már alig van (firefoxba sem látok). köszi
vlala egy szaros kiírtásraérett zsidó
[merlinw.org]
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Olyan kérdésem lenne, h bash-el, h lehetne sorvége jelre keresni fileokban. Lényegében a dos2unix, unix2dos mûködését szeretném megvalósítani. Olyan dolgot próbáltam, h valtozo = $'\10' elméletileg így a sorvége jel ASCII kódját eltároltam és ezzel már kereshetnék, de gyakorlatilag mikor kiírattam nem tett sortörést. Ha van ötletetek akkor szívesen várom 😊
hu hu hu huuuuuuuuu
Ha human témát használnék, kapcsolnám ki a gépet a fenébe, annyira nem tetszik <#zavart1>#zavart1>
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
[merlinw.org]
de persze human iz di beszt 😊😛 (human = alap ubuntu gnome téma)
Bazinga!
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
▌Lost ■ Dexter ■ 24 ■ Spartacus ■ NFL▐
http://www.linuxant.com/alsa-driver/
cska azért említem meg újra mert x64-re még nincs meg az új driver. (x86 rox.)
http://loal.atw.hu
Proci: INTEL Celeron Dual Core E1500 2.20GHz 775 BOX - 10.526
Táp: GIGABYTE Superb 460W - 9.226
VGA: GAINWARD 0353-BLISS 9500GT 512MB DDR2 PCIE - 13.125
RAM: KINGMAX TinyBGA 1024Mb DDR2 800Mhz - 5.575
Brutto 50.588 Ft.
2GB memóriával: 56.163 Ft.
[merlinw.org]
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Kernel frissítés, update-grub után újra be kell majd írogatni, de ez nincs olyan sûrûn.
Példa:
menuentry "Ubuntu, linux 2.6.28-13-generic" {
linux /boot/vmlinuz-2.6.28-13-generic root=UUID=b02e... ro quiet splash noapic nolapic
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-13-generic
}
[merlinw.org]
Abban kérnék segítséget, hogy tudnátok-e nekem 100% ubuntu kompatibilis irodai konfigurációt összerakni? Kis iskolai gépek kellenének, általános suliba. Nem a teljesítmény, hanem a kompatibilitás a lényeg 😊
Elõre is köszönöm a segítséget!