11431
Ubuntu Linux
  • berczely
    Amit letöltök ATi driver-t a honlapjáról azt mért nem tudom megnyitni?
  • MerlinW
    Frissítő:
    Menü, rendszer, Adminisztráció, Frissítéskezelő.

Programok telepítése:
    Menü, szoftvercenter

Illesztőprogramok 90%-ban nem kellenek linuxon, a legtöbb hardver alapból támogatott. Akkor kell csak, ha valami nem működik.

Max videókártya driver kellhet, ha szükséged van a zárt kódú technológiákra, de ha meg vagy elégedve a jelenlegi teljesítménnyel, akkor az sem kell. Videó driver-t a gyártó honlapján találsz (AMD, Nvidia).

Viszont mielőtt nekiesnél ilyeneknek ismerkedj a terminállal, a parancsokkal, fájl és felhasználó jogosultságokkal, a könyvtárstruktúrával és magával a rendszerrel.

Fejlécben a dokumentumok elég sok mindent lefednek. Ajánlom a régi, de alapokat jól elmagyarázó szabilinux oldalon a Linux/Unix ismertetőket és a hivatalos ubuntu doksikat.

• berczely
    Értem!Szoktatom még magam ezzel a mostani rendszerrel aztán leszedem a 32bitest és véglegesen felrakom azt! :)

Amúgy nézegettem videókat, elég durva vizuális hatásokat lehet ezzel az op.rendszerrel művelni!Ilyeneket hol találok?Értem arra hogy átlátszó ablak meg elég az ablak stb.

Videókártya meghajtó programot honnan szerzek?Van ennek valami beépített szoftverfrissítő cucca?
  • MerlinW
    Nem nagy baj, csak a 64bites pingvin még gyerek. Lehetnek majd problémák lesznek a flash-el és egy két alkalmazással. A 4GB memóriát pedig nem fogod kihasználni még jó pár évig Linuxon:)
  • berczely
    Nem tudom nagy baj e, de én már 64bitest raktam fel azt hittem itt is számít hogy 4GB memóriám van!

Amúgy nagyon durva ez a linux!Eddig csak ámulok és bámulok milyen könnyű használni és beállítgatni a dolgokat és semmilyen meghajtó programot nem kellett eddig lemezről telepítenem alapból volt hang is!

Majd még lesznek kérdéseim szerintem remélem nem nagy baj!Úgy néz ki átálltam Windows-ról ingyenes és jó Linuxra!

Már magyarítást is megcsináltam!A szoftver frissítő izét pl hangkártya, videókártya illesztőprogram telepítőt merre találom?
  • MerlinW
    32 bites Desktop-ot.
  • precision
    mindig a legfrissebbet az ubuntu.hu -ról
    jelenleg ez 10.04 -es Lucid Lynx
  • berczely
    Köszönöm szépen a tanácsokat!

Arra nem jöttem rá hogy nekem melyik verziót érdemes leszedni?
  • MerlinW
    Böngészd végig a fejléc-linkeket (első körben a documents és az alkalmazásokat).
  • HiPPoNaX
    A prc formatum sajnalatos modon elegge szivas, mivel zart formatum, amit az Amazon megvett. Esetleg a Calibre nevu szoftverrel nem tudnad a .prc fajlokat .epub-ba konvertalni? Nekem is voltak .prc formatumu konyveim, azokon segitett ez a megoldas, igaz nem voltak DRM-mel vedve.
  • MerlinW
    E-Book Reader programok:

FBReader
    Lucidor
    Reed

PCR-t konvertálhatsz Calibre segítségével:
    Leírás és telepítés
    Szintén leírás és videó

Legrosszabb esetben kis szerencsével és Wine-al futtathatod a Windows-os olvasódat:)
  • Trucker39
    Sziasztok!

Néhány napja feltelepítettem a netbookom-ra az Ubuntu 10.4 netbook edition verziót, termézetesen csak próbaképpen. Azóta rajta maradt. Az ok igen egyszerü, megtetszett a dolog. Elötte sosem használtam még linux-t.
    Minden szép és jó, csak egy nagy bánatom van. Nem tudok rajta e-book könyveket olvasni, pedig annak idején ez volt az egyik kiemelkedő ok, amiért ezt a kis gépet megvásároltam (MSI-Wind).
    Találtam Linux alá olvasó programot, Fbreader, de sajnos arról a könyv oldalról, ahonnan évek óta beszerzem a könyveket, hiába töltök le, DRM probléma miatt nem tudom megnyitni.
    Az oldal nevét nem írnám le ide, de lelkes magyar könyvrajongók, igényes műveket alakítanak .prc formátummá. Aki ismeri őket tudja miről van szó.

Azt szeretném megtudakolni, hogy tudnátok-e erre valami megoldást javasolni. Csak ezért nem szeretném újra a windowst telepíteni.

• HiPPoNaX
    1. Mi is az a disztribucio? Szepen osszeszedi, mik lehetnek a kulonbsegek a kulonfele "valtozatok" kozott.
    2. Az Ubuntu topicban jarsz, eleg egyertelmu valasz lesz az, hogy tegyel fel Ubuntut :] A netezeshez, filmnezeshez, zenehallgatashoz tokeletes, a Corel es a Photoshop viszont ebben a formaban problemas lehet. Wine-al vagy mukodnek, vagy nem (de inkabb nem). Ha viszont nem vagy konkretan ehhez a 2 szoftverhez kotve, akkor linux ala is talalhatsz nativ vektor- illetve pixelgrafikus programot, pl. Inkscape vagy Gimp. Esetleg marad a dualboot megoldas, netezeshez es hasonlokhoz linux, rajzolni es jatszani meg windows.
    3. Az Ubuntut egyaltalan nem nehezebb feltelepiteni, csak egy pici particionalasi ismeretet igenyel. Olvass vissza egy picit, MerlinW szepen elmagyarazta a temat kb 1 oldallal ezelott. Szemelyre szabni sem bonyolult szerintem, bar nyilvan elsore nem fog kezreallni, hiszen eddig mast hasznaltal.
  • berczely
    Sziasztok!

Szeretném kipróbálni a Linux operációs rendszert!

Lenne pár kérdésem:

1. Miben különbözik a sok Linux változat?pl.: debian,ubuntu stb.
    2. Nekem melyiket lenne érdemes felraknom a gépemre?Én csak netezek, filmet nézek és zenét hallgatok suli időben pedig Corel-t és Photoshop-ot használok.
    3. Nehezebb feltelepíteni és személyre szabni mint egy Windows-t?
  • MerlinW
    Ha nvidia-d van:

sudo apt-get update
    sudo apt-get purge nvidia-common
    sudo apt-get install nvidia-common
    sudo apt-get dist-upgrade
  • N o N a m e
    linux-image-2.6.32-24-generic (2.6.32-24.42)

Ezt napok óta nem tudom frissíteni/telepíteni. Terminálban ezt írja ki:

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-24-generic
    Not updating initrd symbolic links since we are being updated/reinstalled
    (2.6.32-24.39 was configured last, according to dpkg)
    Not updating image symbolic links since we are being updated/reinstalled
    (2.6.32-24.39 was configured last, according to dpkg)
    Running postinst hook script /usr/sbin/update-grub.
    /etc/default/grub: 9: splash: not found
    User postinst hook script [/usr/sbin/update-grub] exited with value 127
    dpkg: hibás feldolgozás: linux-image-2.6.32-24-generic (--configure):
    installed post-installation script alfolyamat 127 hibakóddal kilépett
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    linux-image-2.6.32-24-generic
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

valaki légyszi!
  • MerlinW
    Frankó Gnome bőr:)
  • MerlinW
    Conky Colors Cairo Mode, Elementary Theme:

Conky Colors 4.0

./conky-colors --cairo --theme=elementary --cpu=2 --swap --clock=cairo --rhythmbox=cairo --network --unit=C

==============

Más: Ubuntu Tweaks 0.5.6 -ba került "Desktop Settings Backup and Recovery" funkció
  • MerlinW
    Tegnap telepítettem fel Prey-t natívan. Jó játék nagyon és gyönyörűen fut (Doom3 engine)
  • Ability
    :/

Remélem előbb-utóbb azért lesz belőle valami. Ez megadhatná a kezdőlöketet a Linux nagyobb terjedésének irányába.
  • MerlinW
    Itten

Itt pedig a teljes cikk

Az elolvasáshoz kell egy gyors regisztráció (az opciók közül az utolsót válaszd). A játékfejlesztők európai híroldala, érdemes regisztrálni, mert első kézből ír dolgokat a kiadóktól.
  • Ability
    Ez hol olvasható? Én nem hallottam róla semmit, sőt, elvileg nemrégiben hivatalosan is megerősítették a Linuxos szándékaikat.
  • MerlinW
    Kell lennie archive manager-nek Ubuntuban... nézd át a kellékek menüt, vagy jobb klikk nautilusban a fájlon,

Én mindig paranccsorban csináltam, így csak arról tudok beszélni:

sudo apt-get install unrar rar arj lha unzip gzip p7zip-full ncompress

Rar kitömörítés:
    unrar x valami.rar

=====================================================

Ezt az apró scriptet még ezer éve írtam, de működik
    Ez kicsomagol 11 féle archívumot.
    Használat:
    chmod +x decomp (ezt csak egyszer kell)
    decomp fájlnév

=====================================================

Nem ajánlott megoldás:
    Elvileg megy Winrar Wine-vel, és állítólag még gyorsabb is.
  • bakkerman
    ubuntu alá tudtok valami kicsomagoló progit?? szeretnék kicsomagolni cuccokat,mert xp alatt nem megy,szokásos I/O eszközhibák miatt,de az ubuntun tuti menne,szal kéne valami progi,meg leírás,hogy tehetném fel,leszedtem valami rar for linuxot,de ilyen parancssoros baromságokat nem értem...köszi!
  • precision
    kapják be... bezzeg osx -re nyomatják most a játékokat ezerrel... steam is van már rá
  • MerlinW
    Az:) Sajna tegnap jelentette be Valve, hogy egyelőre nem tervezik Linuxra a Steam-et, nem dolgoznak rajta :/
  • precision
    ez wine, ugye? :)
  • MerlinW
    Muhaha:)

• MerlinW
    Kis ubuntu sebesség turbó hivatalos úton (universe)
  • MerlinW
    Úgy látom ennek a Wine 1.3.1-nek örülnek a népek, mert rászálltak a cuccra mint a legyek:) Majdnem 200-an lecuppantották:) Kéne már új weboldalt készítenem, mert ez a 10 éves valami botrány:)
  • MerlinW
    Uhum, köszi. Hiányzott egy pont a tar előtt:) (git-1.7.2.1tar.gz)

Git tulajdonképen nem szerves része a dolognak, csak Lucid óta megszűnt a sima git csomag és csak git-core van. Ezt fel is telepíttetem vele, viszont sehol sem láttam utalást arra hogy a git-core tartalmazza-e magát a git-et. Így biztos ami biztos alapon fordítok egyet neki telepítés előtt.

Javítottam mindkét hibát és frissítettem a git-et is a legfrissebb 1.7.2.2-re.
    Köszi a tesztet:)

Wine+Pulse+DX9 Installer v1.3.1.38-7

• Ability
    Szia!

Volt egy kis szabadidőm, gondoltam besegítek a tesztelésbe. Két fura dolgot találtam, az egyiktől nálam le is halt a telepítés, de végeredményben minden frankó lett és jól szuperál. :]

Itt az egyik furcsaság, a letöltött tarnak más a neve mint amivel próbálna dolgozni. A másik hogy nálam nem volt létrehozva /usr/local/bin mappa, ettől szépen le is halt a dolog. Létrehoztam manuálisan, a probléma eltűnt, bár ezután sem pakolt oda semmit. :X
  • MerlinW
    Wine+Pulse+DX9 Installer v1.3.1.38-5

- Wine 1.3.1 (2010.08.20)
    - Pulseaudio plugin 0.38 (2010.07.07)
    - Microsoft DirectX 9.0c (2010.02)

• MerlinW
    Ezt NE használja, akinek NV vagy Ati kártyája van. Csak az integrált GPU-sok. A jelenlegi Ati és NV DPKMS modul nem fordul le a 2.6.32-esnél újabb kerneleken.
  • MerlinW
    Ahogy olvasgattam 2.6.33-as kernel megoldhatja a problémát:

sudo add-apt-repository ppa:bojo42/rt
    sudo apt-get install linux-rt
    sudo reboot

Ha valami gond lenne vele, a bootmanager(GRUB)-ben választhatod az eredetit is.
  • Fabio Capello
    alapvetően VLC-t, viszont sajnos a youtube-os vidiken még ez se segít :/
  • MerlinW
    Modernebb GUI az mplayer-hez.
  • zeli
    Tegnap én is feltoltam egy VLC-t, de kipróbálom ezt az smplayert.
  • precision
    intel kártyákhoz alapból fent van a driver, legalábbis az én intel gm965 -ömhöz volt

milyen programmal játszod le a videókat? próbálj meg egy vlc -t vagy egy smplayer -t, azokkal szerintem nem lesz gond

töltsd le az ubuntu-tweak -et és azon belül add hozzá az smplayer forrást, így mindig a legfrissebbet fogod megkapni, én is smplayert használok, codec nélkül visz mindent :)
  • Fabio Capello
    Üdv mindenki :]

Feltettem nemrég az Ubuntu 10.4-et, minden a legnagyobb rendben vele, kivéve, hogy a videók szaggatnak/szellemképesek, olyan mintha be lenne lassítva az egész. Arra gyanakszom, hogy a videókártya driverével lehet valami zűr, ezt lehetne valahogy orvosolni?

egy beépített intel kártyáról lenne szó... :]

előre is köszönöm!