11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Elegánsabb megoldás:

Telepítsd a netspeed csomagot (szofver központ, vagy terminálban: sudo apt-get install netspeed)

Majd jobb klikk a felső panelon, hozzáadás a panelhez, hálózatfigyelőn duplakatt.

Kapsz egy ilyet:

Ha nem találná a netspeed csomagot (universe tárolóban van), akkor "Start"menü, rendszer, adminisztráció, szoftverforrások, első és a harmadik fülön az első négyet pipáld be, lépj ki, hagyd frissíteni, majd próbáld újra telepíteni a csomagot.

Screenlet-et nem szeretem, helyette a conky-t, de azzal majd akkor foglalkozz, ha beletanultál a Linux világába és nem ijeszt el a terminál:)
  • Maximus4
    Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.Felraktam a notimra az ubuntu 10.4-et.Most ismerkedem vele,szóval totál kezdő vagyok,nézzétek el nekem.Telepítettem az ubuntu tweak programot és azon belül a screenlet-et.Ott találtam egy netmonitor nevezetű kiegészítést ami elvileg adatforgalom számlálásra való,de nekem sajna nem számol semmit.Nem tudtok esetleg egy más programot erre a célra vagy nincs ötletetek,hogy tudnám ezt működésre bírni?Nagyon fontos lenne,köszi!
  • MerlinW
    Midnight Commander (mc) 4.7.0.8

sudo add-apt-repository ppa:zyv/ppa
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install mc
  • MerlinW
    VLC 1.1.4

sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/vlc
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc
  • MerlinW
    Wine+Pulse+DX9 v1.3.1.38-8 (tesztelve Lucid, Meerkat és Debian 6-on)

- Aug.31-es Wine 1.3.1git és pulse driver
    - Nem kell többé /usr/local útvonallal bohóckodni
    - Egy hiányzó függőség javítva (cabextract a DX-hez)
    - Előzőleg csomagból telepített wine eltávolítása a problémák elkerülése végett.
  • MerlinW
    Teljes rendszer mentése boot-olható lemezre, illetve egyedi disztók készítése.

Remastersys
  • MerlinW
    Csak a 3D gyorsításhoz kell, a 2D-hez elég az alap Radeon modul. Nem kell lemondani róla, biztos meg fog oldódni, csak várni kell rá pár hónapot. Nemsokára jön a 10.10, a hajtáspajtás után úgyis nekiállnak foltozgatni ami eddig nem működött.
  • littleNorbi
    Jó tudni... Hát ha anélkül is megy akkor nem gond... Kösz a segítséget !!!
  • MerlinW
    Ahh CX620. Azon egyelőre felejtsd el, mert nem megy. Legközelebb ezzel kezdd és spórolunk pár kört:) Ha nem játszol a laptopon úgysem kell zárt driver, max a Compiz-hoz, de szerintem lehet anélkül élni.

"MSI CX620 ATI 5470 not working in Kubuntu Lucid"
    "Black screen after installing ATI drivers on MSI CX620"

Nincs még megoldás rá.

Egyébként az ubuntuforums.org és a google is csodákra képes ;)
  • littleNorbi
    MSI CX620-008 laptop. De akkor az előbb miért volt, tényleg nem csináltam mást, elvégeztem a szükséges frissítést meg aktiváltam a zárt driver-t ?!
  • MerlinW
    Nem kellene. Milyen géped, VGA-d van?
  • littleNorbi
    Úgy volt, hogy elindítottam a recovery módot, akkor mentek lefelé a szövegek és elsötétült a kép, nem volt semmilyen választási lehetőségem... Úgyhogy most ha megint aktiválni fogom a zárt driver-t gondolom, ugyanez lesz...
  • MerlinW
    Recovery módban a legutolsó opciót választottad? Ha ott fekete a képernyő, akkor más lesz a probléma. Oda nem kell driver, az csak paranccsor. Valszeg hazavágtad a kernelt.

Újratelepítés után a második dolgod (első a frissítések telepítése, majd reboot a friss kernel miatt) legyen, hogy engedélyezed a zárt driver-t, és csak azután csinálj minden mást.
  • littleNorbi
    Az a helyzet, hogy recovery módban is fekete képernyő van. Ha újrarakom az Ubuntut akkor a driver letöltése előtt ezt a módszert választjam amit itt az imént leírtál, mert ahogy látom, itt megint letöltni a driver-t?
  • MerlinW
    Ja hogy a zárt driver csinálta? Az más...
    Akkor viszont ezt csináld:

1. Recovery módban indíts, válaszd a root parancssort
    2. rm -r -f /usr/share/ati (magyarul törlöd a könyvtárat mindenestől, amennyiben létezik)
    3. cd /home/neved (vagy "cd ~")
    4. wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
    5. chmod +x ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
    6. sudo ./ati-driver-installer-10-8-x86.x86_64.run
    7. sudo reboot

• littleNorbi
    De ő kérte, maga töltötte és telepítette is...
  • MerlinW
    Én szóltam előre... azt is olvasd, amit másnak írok, ne csak azt amit neked. Egy problémával kevesebb lenne most.. (#7580)

1. Recovery módban indíts, válaszd a root parancssort
    2. rm -r -f /usr/share/ati (magyarul törlöd a könyvtárat mindenestől, amennyiben létezik)
    3. [elnavigálsz a driver-hez - cd /home/neved/ahova_letöltötted - majd:] ./ati-driver-telepito.run
    4. reboot

Külső drivert Linuxra 2 esetben telepítünk:
    1. nem működik a hardver
    2. nem megfelelően működik
    Csak úgy poénból nem.

• littleNorbi
    Feltelepítettem egy ATI driver-t, és most nem indul, csak egy fekete képernyő fogad, szuper...
  • MerlinW
    Ha a régi kernelekre gondolsz, legegyszerűbb az Ubuntu-Tweak Kernel pucoló opciójával. Ubuntu Tweak telepítése:

sudo apt-add-repository ppa:tualatrix/ppa
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install ubuntu-tweak

Elindítva: csomagtisztító menü, majd kernel eltávolítása menüpont. Bátran törölhetsz mindent, az aktuálisat nem listázza.

Ha a memóriaellenőrzésre akkor
    sudo chmod -x 20_memtest86+

Ha a recovery sorra akkor /etc/default/grub konfigban a
    #GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true" sor elől töröld a # karaktert. (NEM AJÁNLOTT!)

Minden változtatás után nyomj egy sudo update-grub -ot
  • littleNorbi
    Hogy lehet a Grub-ból kitörölni "sorokat" ?
  • littleNorbi
    Örök hálám, így már jó !!!
  • MerlinW
    Nem kellene. Próbáld így:

sudo update-grub
    sudo gedit /etc/default/grub
    sudo update-grub
  • littleNorbi
    Sikerült terminálon keresztül kinyitni a grub-ot, de teljesen üres így.(mostmár Ubuntum van).
  • MerlinW
    Ja hogy Kubuntud van. Nem mondtad (vagy nem figyeltem).

Kate ugyanúgy, csak azt is sudo-val kell indítani, hiszen root jogkör kell az etc módosításához. (fejből nem tudom mi KDE sudo-ja, talán ksudo, de terminálból a sudo kate-vel működnie kell)

Itt van KDE-hez szép grafikus GRUBolás
  • littleNorbi
    Kate-tel megpróbáltam átírni a grub fájlt, de egyszerűen nem bírom menteni a változtatásokat...
  • littleNorbi
    Ez a hiba üzenet fogad: sudo: gedit: command not found !
  • MerlinW
    Alt+F2 - gksudo gedit /etc/default/grub
    vagy terminál - sudo gedit /etc/default/grub

és a GRUB_DEFAULT=0 sort átírod. (a menüpontok száma, 0-tól kezdődően)
  • Máté94
    Sikerült valamit csinálni neki, köszi!
  • littleNorbi
    Hello!
    Hogy bírom beállítani azt, hogy a Win 7esem legyen az alapértelmezett op rendszerem az Ubuntu helyett ?
  • MerlinW
    Ubuntu verziószáma 10.04
    Kernel verzió: 2.6.32.24 #42
    (a #42 a revision azaz a 32.24-es kernel 42. javítása)

Terminálba írd be, hogy "uname -a" és látni fogod.
    Ubuntu verzióadatok pedig: "lsb_release -a"

Ubuntu és a kernel verzió két különböző dolog. Maga a kernel az összes Linux disztribúcióhoz jó.

A Linux kernel jelenleg a 2.6.35.4-es verziónál jár, ez az Ubuntu 10.10-be kerül be, októberben.
  • Máté94
    Nálatok mi a verziószáma Ubuntu-nak? Valakinek már 42 a vége, de nálam még mindig 24 :DDD
  • MerlinW
    A driver kezelő a Canonical féle fglrx-et tölti le, ami kiadás előtt lett "lepecsételve", azaz stabilnak elkönyvelve. Ez általában a disztró megjelenése előtti hónap verziója. Persze ez elég majdnem mindenre, ezért is beszéltem le berczely-t a küzdelemről:)

A Gimp-es dologról nem tudtam, Feisty óta frissítgetem a rendszerem és utoljára Hardy-t telepítettem munkahelyre:)
  • precision
    jól emlékszel, alapból nincs gimp
  • Ability
    A beépített driverkereső nem dobja ki a legfrissebb zárt (AMD) verziót? Úgy csak pár kattintás lenne és tuti siker. Egyébként ha jól emlékszem akkor a Lucid-ban már a Gimp nincs benne alapból. :]
  • MerlinW
    Canon oldalán nézted már...?:))

(debian-t kell nézni. Második a nyomtatáshoz, harmadik a scan-neléshez)

Leírások

Valamint fusdd át ezt, mert hasznos
  • berczely
    Nem akarok itt megint izélni, de a nyomtatómhoz Canon Pixma MP250-hez nem találok drivert!Maga a linux sem talál!
  • berczely
    Na jó tényleg ilyen könnyűt már többet nem kérdezek!

Köszi az eddigi segítséget!
  • MerlinW
    Gimp. Alapból benne van. Nézd végig mit kaptál. Ubuntu menü lenyit, kattintgat.

Fejlécben ott az alkalmazások link, pirossal kiemelve. Írtam már... Te is ilyen write only júzer vagy?:)
  • berczely
    Végül is jól működik minden szóval ezt hanyagolom!

Photoshophoz hasonló képszerkesztő program mi van linuxra?Főként retusra kéne!
  • MerlinW
    1. Rossz a sorrend: Előbb olvas, aztán telepít:)

2. Miért szeretnéd telepíteni a zárt drivert? Lassú az ablakkezelés? Nem megfelelő a felbontás? Játszani szeretnél? Ha nincs rá szükséged, feleslegesen ne telepítsd, okozhat problémát kezdők számára.

3. Ha mégis, telepítés szűz rendszerre:
    - Rendszer - Adminisztráció - Eszközmeghajtók - Ati zárt driver-t aktiválni.
    - Reboot
    - Terminál megnyit
    - sudo rm -r -f /usr/share/ati (ha azt írja, nincs ilyen könyvtár az nem baj)
    - chmod +x ati*.run
    - sudo ./ati*.run
    - Reboot

* Az ati*.run a fájl neve logikusan
    * Telepítés után a Rendszer - Beállításokban megtalálod a CCC-t.