Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
A KDE (Kubuntu) szép, jó, fejlett, sokkal fejlettebb, sokkal minõségibb programok léteznek rá. DE! Sajnos a Kubuntu KDE implementációja elég gyerekcipõ, és úgy alapvetõen a sima Ubuntu (Gnome) az elsõdleges terület náluk, a Kubuntu valamilyen mértékben, de örök lemaradásban van a nagytesó mellett. Én most a 10.04-es kiadásban bízom, remélem sok dolgot pótoltak már, illetve kapunk egy stabilabb és jobb KDE integrációt.

Szóval a sima Ubuntu-t ajánlanám. Maga a rendszer priorosabb, nagyobb odafigyeléssel és minõségben készül. Az egyetlen hátrány, hogy maga a Gnome környezet számomra eléggé elavult. Én is Gnome-ot használok, de a KDE szimpatikusabb, gyorsabb, minõségibb. Csak sajnos a Kubuntu, mint mellék-kiadás eléggé hanyagolva van.
nesto
Heló, friss rendszert szeretnék telepíteni, ugyanis a vista megadta magát. Ubuntu-t vagy Kubuntu-t ajánlotok?

Ability
Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelõ. Vagy ha csak indítani akarod (nem egyértelmû), akkor a Gnome menübe beteszi az alkalmazások alá.
N o N a m e
hol találom meg a telepitett programokat?
Ability
Legegyszerûbb mód, ha felrakod az Ubuntu Tweak nevû programot, majd Source Center alatt nyomsz egy unlock-ot, frissítesz (Sync), utána bepipálod a Firefox repót. Innentõl kezdve a Firefox a rendszerfrissítésekkel együtt fog frissülni.

Elképzelhetõ, hogy ha a csomagkezelõvel nem telepítetted még a 3.6-os verziót (tehát nem hagyományos telepítés, hanem esetleg valami kicsomagolt binárist futtatsz), akkor a Synaptic csomagkelezõben rá kell keresned és külön kell telepítened.

A fentebbi egy érdekes eset, mert a Firefox és általában az összes program magától frissül mindig a rendszeren. A hivatalos, külsõ beavatkozás nélküli, magától frissülõ cuccokat érdemes használni, ezek le vannak tesztelve, stabilak, olykor Ubuntura vannak optimalizálva, viszont néha kicsit késnek is. Mivel az Ubi új verziója most jelenik meg ~1 hónap múlva, így ilyenkor már az új verzió eljövetelét megszokták várni a frissítésekkel. A helyzet meg azért érdekes, mert a Firefox külön prioros ilyen helyzetekben, így a repókról telepíthetõ változatokat külön szokták kezelni, szóval a frissítéskezelõ nem feltétlen fog magától frissíteni rá, hanem különálló programként kell telepíteni Synapticban.
N o N a m e
Most éppen a Firefox 3.6.3-ról van szó. Telepitve a 3.5.8 van alapból, terminálból fut a 3.6.3 is, hogyan tudnám frissíteni a régit hogy egybõl az új induljon el. Alapból a FF-ban a Súgó menüben nincs frissités keresés.
A héten ilyen "hûlyeségeket" fogok kérdezni, amíg megtanulom kezelni 😊 Bocs.
Ability
Ez egy tömörített állomány, simán ki tudod csomagolni dupla- vagy jobbklikkes kattintással. A telepíthetõ binárisok a *.deb kiterjesztést viselik, de ritkán lesz rá szükséged csomagkezelõ és a repók mellett.
N o N a m e
Hali! Az a helyzet hogy most, feltettem az ubuntu 9.10-et. Mivel elõször használok életemben linuxot ezért azt szeretném megkérdezni hogy a tar.bz2 nevû letöltött fájlokat hogyan kell telepíteni?
Palinko
köszi, akkor elég lesz a 32 es 😊 megpróbálom az alternate cd-t, lehet az segíteni fog a villódzáson.
MerlinW
Van a host és a guest. Host amin futtatod a virtuális gépet, a virtuális meg a vendég (guest).

A host adja a memóriát a vendégnek, tehát bõven elég, ha az 64bites, a vendég tök mindegy milyen. Egyébként a combos OSX 10.6-nak is elég 1GB, Virtuális Windows, Linux-nak 512, max 1GB. Tehát nem az a hiányzó 800MB fogja az egekbe repíteni, max ha több virtuális cuccot futtatsz egyidõben.

[merlinw.org]

Palinko
a tegnapi 32 bites 64 es témámhoz 😄 hát egyik sem indul, betölti a live cdt majd villózik a monitor ledje, az ami azt jelzi, hogy be van kapcsolva a monitor. feltételezem még az ati 5770 esem zavar be. várok még, mert így az új gépemre nem fog települni 😞

MerlinW kérlek a hostolást elmagyaráznád, mert tegnap nem értettem teljesen.
MerlinW
Google, google, google, Linux alapok, Ubuntu doksi, stb...

[merlinw.org]

tomasz18
köszönöm merlinW.Ezt nem találtam vagyis nem tom mi ez a playdeb?!Meg az apt az mi?

AMD Phenom II X4 3,2Ghz,Gigabyte GA-MA790XT-UD4P,2x2Gb CL7 Geil Value DDR3 1333Mhz ram,Asus EAH5770 1Gb,Gigabyte Odin 720W,Cooler Master HAF 932 Full tower.

MerlinW
Letöltöd, kétszer rákattintasz, telepíted.

Utána a szoftvercenterbõl/synaptic-ból, vagy apt-vel telepítheted a játékokat.

[merlinw.org]

tomasz18
Sziasztok!
találtam ezen az oldalon:playdeb.net pár jó játékot,ilyen sandboxos gamesokat és nem tudom leszedni példaképpen a Phun 2D physics sandbox gamest szeretném leszedni segítsetek kérlek!! elõre is köszi!!

AMD Phenom II X4 3,2Ghz,Gigabyte GA-MA790XT-UD4P,2x2Gb CL7 Geil Value DDR3 1333Mhz ram,Asus EAH5770 1Gb,Gigabyte Odin 720W,Cooler Master HAF 932 Full tower.

Palinko
mit jelent az hogy a host adja a memóriát? én úgy gondoltam, hogy most 64 biten van 4 gb memóriám, abból bírok pl 2 õt adni a boxos xpnek, viszont 32 bites ubi alól mondjuk csak 1.5 gigát tudnék adni, mert az csak 3 at lát.

igen a driverek tényleg nem mûködnek és ez igen zavaró, hogy úgy csinál az ati driver mintha fent lenne 😄
most a live cdvel is voltak érdekes tapasztalataim, kis töltés után elkezdett villogni a monitor, és nagyon nem dobta ki telepítést, mint a 32 bites gépen 😄 igaz a 32 bites gépre sem tudtam feltenni az ati drivert, de az legalább mûködik valahogy 😄
MerlinW
Miután Virtualboxon a host afja a memóriát, tökmindegy mit teszel fel.
Natívan én nem szoktam ajánlani, de ez mindenkinek a saját döntése. Én spec. örülök, hogy a 32 bites meghajtók mûködnek😊

[merlinw.org]

DARYL
Ha megy az angol,érdemes ezt végighallgatni,olvasni.
Egy kis Ubuntu Linux FAQ.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

tomasz18
Sziasztok!
A minap leszedtem egy témát Ubuntuhoz és miközben alkalmazni szerettem volna kiírta hogy nem tûnik érvényes témának...
ezzel mi a teendõ?!

Palinko
még mindég nem érdemes 64 bites rendszerrel foglalkozni a 10.4 en sem? érzékenyen érint a kérdés, mert virtálboxnak jól jön az a 4. gb-t is 😄 gondoltam most újrarakom a rendszert bétánál már szoktam frissíteni az újra, eddig még nem volt vele problémám, és akkor már a 32 est rakom, ha a 64 es még mindég nem tuti.
Kmarha
jaja május 14 nálam is a határidõ. Elég esélytelennek látom, de végül is ha minden nap foglalkozom vele (munkaidõben sokszor ráérek, hétvégén meg a feladat megvalósítás) Hajtós lesz az biztos 😄

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

mumpic
Akkor siess vaze', joecityben május végén kellett leadni (nem is sikerült =P).

Kmarha
hja a lényeget meg kihagyom 😄 a netet tudom használni, keresni én is tudok, olvasni is megy, senkit nem kérek fel kutatásra magam helyet, az én dolgom. Viszont ha van valakinél kéznél bármi segitsék (cikk, doksi, stb), nem sértödök meg ha megosztja velem.

anyaggyüjtés periodusomat élem 😄

lelki segítséget/támogatást is elfogadok. csakráim nyitottak 😄

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
no végül szakdolgozat témám Biztonsági mentések Linux alatt. Bizt politika, egyszerü és összetett mentések, stb, valamint több linux szerveres környezetben az egyik megvalósítása, kifejtése.

Kár hogy nincs rá elég idõm mert el lehet játszani ezzel. Így most vagy túl egyszerü, felszínes és hiányos/fapados lesz ez a szakdoga, vagy annyira belebonyolodom, hogy majd csak jövõre lesz kész 😄

áldom a linuxot, annyi doksi van róla a neten, megérek vállogatni 😄

MerlinW
Nemnincs. Sosem volt Cannon nyomtatóm, HP-val meg nincs gond. /var/log/-ban nincs cupsd logod? Elvileg oda írja ha problémája van.

Linuxon a hardvertelepítés 3 pontból áll:
1. Látja-e a hardvert a linux: lspci, lsusb, dmesg
2. Van-e hozzá meghajtó - az elsõ pontból kiderül, ha meg van nevezve az eszköz, akkor van.
3. Szoftveres konfiguráció, jelen esetben Cups beállítása.

Ezek alapján guglizz.

[merlinw.org]

Merlinnincs valami ötleted a nyomtatóval kapcsolatban?

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...

MerlinW
Azt elhiszem😊 Én is egy olyan tablet PC-re várok, amire fel tudok zavarni pingvint😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Durva erzes a mobilomon LXDE-t hasznalni 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
<#vigyor>

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Ubuntu 9.10 HTC Kaiseren, mondjuk erosen korlatozott a hasznalhatosaga egyelore, de mokas :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Igazából csak annyi különbséget látok én a kettõ közt, hogy a mintet könnyebben lehet kezelni mint az ubuntut. CD-rõl a gép módosítása nélkül próbáld ki, én is azt tettem még régebben.

Sziasztok!
Még a télen feltettem egy Debiant, de túl mélyvíznek találtam, ezért mellé felment egy Ubuntu is...Most hallottam a Linux Mintrõl, hogy az még felhasználóbarátabb, ez mennyire igaz? Olvasgatok jelenleg is dolgokat róla, de kíváncsi vagyok, hogy használta e már valamelyikõtök, és ha igen, mik a különbségek az Ubuntuhoz képest nagy vonalakban?
Lehet feltennék egy másik partícióra Mintet, ha megtetszik.

Igazad van, bocsi.
Végigcsináltam, viszont a tesztoldalt nem nyomtatta ki és mást sem lehet nyomtatni.
Kép: http://kepfeltoltes.sektor.hu/feltoltott_kepek/126995658000.png

MerlinW
Én Krusadert használom, a KEdit vs. Gnome terminal szokott ilyet csinálni nekem.

[merlinw.org]

MerlinW
A lehetõség adott, a script letölti a legfrissebb winetricks-et és meg is hagyja, azzal utólag azt telepít a júzer amit akar😊
Jelenleg automatkusan corefonts vcrun6 d3dx9 cuccokat telepíti, játékok nagy részéhez ez elég, a scriptet pedig azokhoz készítettem elsõsorban.
A fontfix és mscorefonts implemetálásának utánanézek, STEAM-et is megnézhetem, de szerintem az egy külön scriptet igényelne, mert az már abszolút opcionális😊

[merlinw.org]

Ability
Most hirtelen nem jut eszembe milyen QT-s programot használhatok ilyenkor. VLC vagy SMPlayer amik beugranak, de hát onnan nem sokat másolok vágólapra, illetve eléggé fejlett Gnome integrációjuk van. Leginkább nautilusból, gedit, geany, pidgin és böngészõbõl rakok valamit vágólapra, mindegy GTK natív.
Ability
Tippként: amik még igények szoktak lenni az a .NET, MS Corefonts, fontfix és Windows Media Player. Ezek egy részenek inkább csak opcionálisan kellene jelen lenniük (WinPlayer+.NET), de ha jól tudom, az mscorefonts és a fontfix csomagok nincsenek benne alapból. Utóbbi (ha nem lenne ismerõs) csak valamilyen patch, ami megakadályozza a random összeomlásokat bizonyos helyeken, például STEAM és Valve játékoknál gyakori. WinMediaPlayer-t pedig a régebbi játékok szerettek nagyon használni. De egyébként az átalad ajánlott Winretricks-bõl lehetne válogatni, én eddig ezekkel kerültem szembe. (Plusz a VisualC++ runtime, de azt látom bele is tetted😊)
MerlinW
Wine+Pulse+DX9 v1.1-1

Változások:
* winepulse-0.36.patch
* wine git 2010.03.22
* függõségek javítása

[merlinw.org]

MerlinW
Ez általában a Qt/GTK ablakok között szokott elõfordulni.

[merlinw.org]

Ability
Amúgy csak én vagyok olyan szerencsétlen, aki ismeri a megfelelõ kombinációkat (többet is), de olykor egyik sem akar mûködni? A Shift + Ctrl + V lenne az "alap", de sokszor egyik sem megy. Az ablak fókuszban van, sõt, még a megfelelõ sorba próbálok kattintani az egérrel, de olykor csak a menübõl elérve tudom berakni a vágólapot, pedig a menüben is a fentebbi kombináció van írva. :o
MerlinW
Vagy egér nélkül:
másol: Ctrl+insert
beilleszt: Shift+insert

[merlinw.org]

DARYL
Csak egy tipp...mivel sokat használjuk a copy/paste-t a terminalhoz:

Copy (Másolni): Ctrl - C
Paste (Behelyezni): Ctrl - V helyett egér görgõt lenyom.

Bocs aki már tudja,de az ujaknak segithet.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

MerlinW
Legközelebb írd mán le mi az utolsó parancs... ne nekem kelljen már utánanézni😊

Ha a nincs fent a cupsys akkor logikusan telepíteni kell😊
sudo apt-get install cupsys

[merlinw.org]

Köszi, google fordítóval elég jól ment, viszont még nem vagyok kész mert az utolsó parancsra a terminál ezt írta ki:
command not found

MerlinW
Nem hiszem, de keresd hátha. Egyébként ennél egyszerûbb megoldás nem nagyon van. Google translate-el fordíttasd le, 90%-ban úgyis csak a parancsokat kell bemásolgatnod a terminálba.

[merlinw.org]

Köszi, de ebbõl egy szót sem értek sajnos😞 Nincs meg magyarul ez a leírás?

MerlinW
Ahogy gondolod. Azért ajánlottam EeeBuntut, mert pont a héten telepítettem Asus 1000HA-ra és ment. Az biztos támogatja a 900-at it, hiszen ott van a support listán. Mint írtam, Ubuntun is életre lehet lehelni, csak némi szakértelmet kíván. Le kell fordítanod a drivert, esetleg kernel modult. Ehhez Google és némi rutin ajánlott.

[merlinw.org]

Balumann
Az EEE -s ubuntuval az osztálytársamnak gyûlt meg a baja (és a wifi ugyanúgy nem ment neki), Easy Peasy -t meg én próbáltam, de az meg valahogy szörnyû (és természetesen a wifi azon sem mûködött).
Osztálytársamnak valahogy sikerült megoldania a wifi-t, de azt már rendes alap ubuntun (elmondása szerint a WiCD már felismerte, de gondolom valahogy feltelepítette már a szükséges dolgokat, mert nálam nem jó).

Egyelõre én is ubuntu-val jutottam el használható szintre, hogy be tudtam állítani azt amire szükségem van, ez kivételével. Illetve hát valahogy a böngészés nagyon nehézkes, youtube videók 480-as minõségben már akadnak, pedig WinXP -n normálisan lejátsza. De végülis linuxot inkább a sulihoz használnám, gyakorlás meg ilyesmi, megha gyorsan kell valami, mert a winxp viszont lassan indul, és hát fene tudja mikor lassul be használhatlan szintre egy ilyen gyengébb hardveren 😄

MerlinW
lspci, ifconfig, stb?
Valószínûleg kézzel kell lefordítanod és konfigurálnos egy Atheros driver-t.

Ha nem szereted a kihívásokat, telepítsd EeePC-re való Eee ubuntu-t, azok támogatnak mindent.
Ubuntu asztali gépekre való,
Ubuntu NetBookRemix netbook/notebook-ra,
eeeBuntu és EasyPeasy Ubuntu-eee pedig netbook-okra.

EeeBuntu
vagy
EasyPeasy Ubuntu-eee

[merlinw.org]

MerlinW

[merlinw.org]