11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Alt+F2 gnome-system-monitor - Nézd meg mi eszik sokat.

Rendszer - Beállítások - Indítópult, itt kipucolhatod az "autorun-t".

Kb ennyi. Itt nincsenek rejtett cumók, mint Windows-ban, amit látsz az fut:)
  • Maximus4
    Tudnátok ajánlani valami rendszeroptimalizáló programot?Pár oldal van csak nyitva és a cpu terheltségem 95% körül mozog és baromi lassú minden.
  • MerlinW
    Calibre-vel nem sikerült átkonvertálnod őket?
  • Trucker39
    Üdv!
    Megoldódni látszik az e-book könyvek olvasása, ubuntu alatt. Többen ajánlották az fbreader-t, de sajnos nem mindent sikerült vele olvasnom. Végül a Mobipocket Desktop Reader (windows) mellett maradtam, hiszen régebben is ezt használtam. Wine alkalmazás alatt egyenlőre szépen fut.
  • MerlinW
    Játszottam:)

• Maximus4
    Köszönöm,el fogom olvasni őket!
  • MerlinW
    Semmi gond, csak fogadd meg a tanácsom: mielőtt bármit csinálsz olvass utána, esetleg kérdezz. Linux-ra átállni nem lehet "csapjunk a közepébe" módon, más világ, más logika. Szánj rá pár órát és fusd át ezeket:

Unix/Linux alapok
    Ubuntu felhasználói alapok
    Ubuntu adminisztátori alapok (telepítés, stb)
    Ubuntu súgó
  • Maximus4
    Köszönöm,és bocsi a tegnapi lámaságom miatt:D
    Ha nem gond jövök még ha problémám lesz:)
  • MerlinW
    Ugyanúgy nem tudom, de Avant Window Navigator (awn), cairo dock és docky is tud ilyet. Telepítheted szoftvercenterből.
  • Maximus4
    Feltelepítettem ezt a verziót amit ajánlottál és tökéletesen működik.Köszönöm a segítséget!
    Már csak egy kérdésem lenne.Annál a verziónál amit használtam az asztal bal oldalán voltak felsorolva a menük.Ezt valahogy nem lehet itt is beállítani?
  • MerlinW
    valamint Vuze, qBittorrent
  • JoeFromHun
    Torrent:Deluge, Transmission
  • JoeFromHun
    Krusader, Gnome Commander
    Vagy van még MC konzolból..
  • Fabio Capello
    van valami Total Commander féle program Ubuntura?

avagy valami torrentes dolog is érdekelne :]
  • Maximus4
    Ok,köszi,majd megnézem holnap.
  • MerlinW
    ~/.gnome
    ~/.gnome2
    ~/.gconf
    ~/.gconfd
    ~/.metacity könyvtárak (a "~/" = "/home/felhasználónév/")

Szerintem kattintgasd újra végig, sosem szerencsés a gányolás főleg, hogy problémád volt vele előzőleg. Netbook Remix és Ubuntu között pedig főleg nem, mert más a felület.
  • Maximus4
    Mert fogalmam sem volt,hogy olyan is van:D
    Viszont,hogy tudnám áthozni a Gnome-ból a beállításokat?
  • MerlinW
    Netbook Remix. Ennek örülök. Ezt említhetted volna 12 órával előbb is...

Kijelentkezel, alul kiválasztod a sima Gnome felületet és jók lesznek a panelek.

Notebook-ra miért netbook rendszert telepítesz? A kettő nem ugyanaz:)
    Notebook-ra/laptop-ra sima Ubuntu,
    Netbook-ra (tudod azok a 10 colos kvarcjátékok) Ubuntu Netbook Remix.
  • Maximus4
    Nekem most ez van:ubuntu-10.04-netbook-i386.iso
  • MerlinW
    32bites rendszert telepíts.
  • Maximus4
    Az lesz.Nekiállok most és újrarakom az egészet,aztán majd jelentkezem:)
  • MerlinW
    A technika ördöge mindig ott van. Felhasználó szinten a Linux messze nem tökéletes, de mint írtam volt 10 év alatt még nem találkoztam ilyennel.

A legrosszabb ilyenkor hogy a kezdő el sem tudja konkrétan mondani mi-mikor-miért, így nekem sincs könnyű dolgom. Valszeg 3 kattintás a megoldás.

Csak arra utaltam, hogy ha egy
    rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity

parancs nem fut le (remove --recursive --force), akkor egyetlen probléma lehet, hogy nem a megfelelő könyvtárban adtuk ki.

Így biztos lefut:
    sudo rm -rf ~/.gnome ~/.gnome2 ~/.gconf ~/.gconfd ~/.metacity

De próbálkozhatsz az Alt+F2 - gksudo nautilus paranccsal is, azzal törölve a fent felsorolt rejtett (. előttük ezt jelenti) könyvtárakat.

Vagy újratelepíted a rendszert és 99%-ban biztos vagyok, hogy többet nem fordul elő. Ja igen, telepítés után futtasd le a frissítéskezelőt (rendszer-adminisztrátor-frissítéskezelő).

• Maximus4
    A kitartásommal semmi baj.Itt és itt van ennek a dolognak előzménye ha van kedved olvasni.
  • Maximus4
    Persze,nem is csináltam semmi extra dolgot,csak egy-két dolgot telepítettem amire úgy gondoltam szükségem lesz.Muszájból kellett fölraknom ezt az oprendszert,de ezek szerint nem jött be.De azért köszönöm a segítséget!
  • MerlinW
    Nos, Linux nem hűbelebalázs:) Előtte célszerű elsajátítani az alapokat, mint pl. fájl, könyvtár törlése, ilyenek...

Telepítsd újra a rendszert és úgy csinálj dolgokat, hogy tudod pontosan mit csinálsz. A topik fejlécében van egy rakat doksi (documents menüpont)

A kitartásodat tekintve még minimum 3-4 évig nem ajánlom neked a Linuxot:)
  • Maximus4
    Az első nem hozott sikert a másodiknál pedig végig azt rja ki,hogy nincs ilyen fájl vagy nem törölhető.Föladom,ezt nem értem.
  • MerlinW
    Nincs.. Tweak-ben zárold, majd nyisd meg, hátha átbillent valamit...
  • Maximus4
    Találtam valamit.Ha jobb gombal nyomok bárhova a tálcán akkor kijön többek közt,hogy zárolás a panelhoz.És ez be van pipálv de nem tudom kivenni,mert szürke.Erre nincs valami ötleted?Aztán megpróbálom amit írtál.
  • MerlinW
    Akkor marad a reset:

Terminál megnyit:

gconftool-2 --shutdown
    gconftool --recursive-unset /apps/panel
    rm -rf ~/.gconf/apps/panel
    pkill gnome-panel
    sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha ezután sem jó, akkor teljes Gnome reset:

CTRL + ALT + F1, bejelentkezel
    rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity
    sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha nem ugrana a grafikus felületre akkor: CTRL + ALT + F7
  • Maximus4
    Ezzel csak at a gond,hogy bármelyik ikonra kattintok,evolution,bluetooth stb. vagy egy üres területre mindenhol szürke az eltávolítás opció.Csak az értesítésgyűjtó néjegye aktív.
  • MerlinW
    Ha a panel teljesen üres közepére kattintasz, és felajánlja az "eltávolítás a panelról" menüt, katt rá. Utána próbáld ki megint és számolj be róla mi történt:)
  • Maximus4
    Na ez az ami nekem sehol nem jön elő.Nincs valami ötleted mit cseszhettem el?
  • MerlinW
    Hát, ezt én sem...

Ilyennek kellene lennie:

Valamit te maszatolhattál el, mert nincs ilyen hiba jelentve, én sem tapasztaltam ilyet még.
  • Maximus4
    Megnéztem,nincs zárolva.Na szóval.A tálcán az ubuntu ikon után ahol nincs semmi elvileg,oda kattintok és ott is ezt írja ki.Nem értem:(
  • MerlinW
    Ha zárolva van azt Ubuntu Tweak-ben láthatod és feloldhatod.

Az "eltávolítás a panelról" menüpont logikusan csak akkor jelenhet meg, ha valamire kattintasz a panelon. Indítsd újra a rendszert, hátha csak megzakkant. Alapból nincs zárolva a panel soha.
  • Maximus4
    Tudom,de bárhova kattintok mindenhol ez van:( Olyan mintha zárolva lenne,bár nem értek hozzá.
  • MerlinW
    ne ikonra kattints, hanem a panel egy üres pontjára:)
  • Maximus4
    Elolvastam azt is,de nem tudok hozzáadni semmit,mert nincs olyan opcióm:( Névjegy,eltávolítás a panelról,eltávolítás,zárolás a panelhez.Csak ezek vannak.
  • MerlinW
    Ne csak az első sort olvasd...

"Majd jobb klikk a felső panelon, hozzáadás a panelhez, hálózatfigyelőn duplakatt."
  • Maximus4
    Telepítettem,de hol keressem?