Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
na jógyerek voltam és kerestem neked egyet 😄
http://hogyan.org/ubuntu-elerese-tavolrol-vnc-segitsegevel
A leírásban lévõ dyndns -es izére nincs szükséged, ha azonos hálózaton lesz a pc -d és az ubuntus barebone (pl routerrel, és akkor a router mindig ugyanazt az ip -t fogja adni a letöltõgépednek)
A dyndns akkor lehet hasznos ha máshonnan szeretnéd elérni majd a gépet, pl munkahelyrõl vagy máshonnan.
http://hogyan.org/ubuntu-elerese-tavolrol-vnc-segitsegevel
A leírásban lévõ dyndns -es izére nincs szükséged, ha azonos hálózaton lesz a pc -d és az ubuntus barebone (pl routerrel, és akkor a router mindig ugyanazt az ip -t fogja adni a letöltõgépednek)
A dyndns akkor lehet hasznos ha máshonnan szeretnéd elérni majd a gépet, pl munkahelyrõl vagy máshonnan.
Bazinga!
van rá lehetõség persze
- vagy a torrent klienst kezeled weben keresztül, igazából nemtom ubuntu -ra van e ilyen kliens (szerintem lennie kell), de pl az uTorrent -nek van webui -ja
- vagy az egész oprendszert éred el hálózaton keresztül, ezt pedig VNC -nek hívják, az is lehet, hogy ubuntu server -en alapból fent is van, de könnyedén telepíthetõ, konfigolható
googlezz utána a vnc használatának ubuntu -n, szerintem még magyar leírást is fogsz találni
- vagy a torrent klienst kezeled weben keresztül, igazából nemtom ubuntu -ra van e ilyen kliens (szerintem lennie kell), de pl az uTorrent -nek van webui -ja
- vagy az egész oprendszert éred el hálózaton keresztül, ezt pedig VNC -nek hívják, az is lehet, hogy ubuntu server -en alapból fent is van, de könnyedén telepíthetõ, konfigolható
googlezz utána a vnc használatának ubuntu -n, szerintem még magyar leírást is fogsz találni
Bazinga!
Sziasztok!
Lehet kicsit OFF de sztem hátha mégsem az...
Szóval arról lenne szó,hogy már elég régen szeretnék csinálni egy "letöltõgépet" (P2P,FTP..)aminek viszonylag kicsi a fogyasztása ellenben a nagy asztali géppel.
És arra gondoltam,hogy rakok össze egy MiniITX házba egy AtomProcival integrált lapot ..ez lenne az alapja. Menne bele egy vinyó amire tennnék egy UbuntuServert.
Kérdésem az,hogy szerintetek megvalósítható e ez így?
És úgy szeretném,hogy lenne rajta torrent is ...és azt egy webfelületen szeretném kezelni.
Nehéz ezt megcsinálni? Mert mondjuk annyira nem értek hozzá .. használtam már Ubuntut de csak Desktop környezetben.
Próbáltam már ehhez valami fajta leírás szerûséget keresni de nem sok sikerrel.
Mindenki válaszát elõre is köszönöm!
Üdv:JoE!
Lehet kicsit OFF de sztem hátha mégsem az...
Szóval arról lenne szó,hogy már elég régen szeretnék csinálni egy "letöltõgépet" (P2P,FTP..)aminek viszonylag kicsi a fogyasztása ellenben a nagy asztali géppel.
És arra gondoltam,hogy rakok össze egy MiniITX házba egy AtomProcival integrált lapot ..ez lenne az alapja. Menne bele egy vinyó amire tennnék egy UbuntuServert.
Kérdésem az,hogy szerintetek megvalósítható e ez így?
És úgy szeretném,hogy lenne rajta torrent is ...és azt egy webfelületen szeretném kezelni.
Nehéz ezt megcsinálni? Mert mondjuk annyira nem értek hozzá .. használtam már Ubuntut de csak Desktop környezetben.
Próbáltam már ehhez valami fajta leírás szerûséget keresni de nem sok sikerrel.
Mindenki válaszát elõre is köszönöm!
Üdv:JoE!
Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB
Mi a, betömörítettem WinRAR -al és a 9,4 gigából 3,4 giga lett. 5,44 gigát foglal egyébként a 8,8 gigás partición a winxp... Érdekes 😄
160 gigás vinyó van a netbookomon, asztalin több de ott sincs helyem, úgyhogy mindenképpen lemezen szeretném tárolni, visszamásolni meg ugye csak úgy tudom, ha hálózaton eltudom érni. Így viszont jó, mert újraírható dvd-n is tudom tárolni, és majd idõnként frissíteni is tudom, bár ha belassul, akkor win7 -et is megpróbálok rajta. De most valahogy nagyon jól sikerült beállítanom a winxp -met.
160 gigás vinyó van a netbookomon, asztalin több de ott sincs helyem, úgyhogy mindenképpen lemezen szeretném tárolni, visszamásolni meg ugye csak úgy tudom, ha hálózaton eltudom érni. Így viszont jó, mert újraírható dvd-n is tudom tárolni, és majd idõnként frissíteni is tudom, bár ha belassul, akkor win7 -et is megpróbálok rajta. De most valahogy nagyon jól sikerült beállítanom a winxp -met.
Na mostmár csak olyan problémám van, hogy ez a 3,4 giga üres helyet is belemásolta az img fájlba, és így nem fér rá egy duplalemezre :S
Én úgy értelmezem a dolgokat, hogy a vinyó legelején van egy 512KB -os MBR, ami behívja a partición lévõ bootmenüt, Ubuntun a grub, winxp -nek meg a saját loaderje (ami pl. boot.ini -ben állítható). Az MBr -ben most úgyis a grubnak a bejegyzése van (és marad is szerintem), a winxp bootmenüje meg csak lementõdik ezzel... vagy nem 😄
Elõször gondoltam, hogy mind1 majd berakom a lemezt és helyreállítom vele a bootot, csak aztán rájöttem hogy ez bootból nem fog menni (mivel nincs optikai meghajtóm 😄 ).
Elõször gondoltam, hogy mind1 majd berakom a lemezt és helyreállítom vele a bootot, csak aztán rájöttem hogy ez bootból nem fog menni (mivel nincs optikai meghajtóm 😄 ).
Akkor nemtom 😊
Két éve volt, lehet hogy valami ügyködés folytán létrejött egy új mbr? Igazából nem annyira fogtam még föl akkor ezeket, örültem hogy mûködik.
Két éve volt, lehet hogy valami ügyködés folytán létrejött egy új mbr? Igazából nem annyira fogtam még föl akkor ezeket, örültem hogy mûködik.
"The MBR is not located in a partition, it is located at a Main Boot Record area in front of the first partition."
MBR Wiki
MBR Wiki
[merlinw.org]
Izé.. dd-vel? Nem tudom. Lehet hogy a sima "dd if of" viszi magával az MBR-t is, bár nem látok benne logikát. Ki kell próbálni. MBR-t utólag is lehet másolni.
[merlinw.org]
Én amikor a régi vincseszterem tartalmát mentettem át (erre, ami most halódik 😞), akkor nem tököltem az mbr-rel. Úgy csináltam egyébként, hogy partíciónként mentettem át a másik vinyón létrehozott ugyanolyan sorrendû de kicsit nagyobb partíciókra.
Szerintem külön kell, mert az a boot szektorban van, ami particiótól független. Tehát egy HDD-nek egy MBR (Master Boot Record)-ja van
[merlinw.org]
Hajh, 1 órám ráment, hogy erre kerestem programot, közben csak ennyi... 😄
Mondjuk valamit kiírhatna miután beírtam, hogy partició mentése folyamatban vagy ilyesmi. Szerencsére a létrehozott fájl az növekszik, úgyhogy gondolom jó. Mostmárcsak az mbr -t nem teljesen értem, le kell mentenem azt is külön, vagy azt a particióval együtt lementi? (gondolom ha az sda1 -en van a winxp akkor a saját boot sectora is azon van, nem?).
Mondjuk valamit kiírhatna miután beírtam, hogy partició mentése folyamatban vagy ilyesmi. Szerencsére a létrehozott fájl az növekszik, úgyhogy gondolom jó. Mostmárcsak az mbr -t nem teljesen értem, le kell mentenem azt is külön, vagy azt a particióval együtt lementi? (gondolom ha az sda1 -en van a winxp akkor a saját boot sectora is azon van, nem?).
Köszi szépen a segítséget!
Esetleg még valami TC-hez hasonló program nincsen linuxra?
#6741:
Köszi, pont ilyesmit kerestem.
Esetleg még valami TC-hez hasonló program nincsen linuxra?
#6741:
Köszi, pont ilyesmit kerestem.
off:
Az öreg maxtor vinyómat minden második bootoláskor találja csak meg a bios. i.e. póver gomb benyom -> disk boot failure, reset -> állesz gút. Kezdjek búcsúzkodni a vinyótól? 😞
Az öreg maxtor vinyómat minden második bootoláskor találja csak meg a bios. i.e. póver gomb benyom -> disk boot failure, reset -> állesz gút. Kezdjek búcsúzkodni a vinyótól? 😞
Lemez klónozás:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Partició klónozás:
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1
Particióból képfájl:
dd if=/dev/sda1 of=~/disk2.img
Képfájlból partició:
dd if=disk1.img of=/dev/sda
MBR másolás:
dd if=/dev/sdb of=/dev/sda bs=446 count=1
Részletes leírás
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Partició klónozás:
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1
Particióból képfájl:
dd if=/dev/sda1 of=~/disk2.img
Képfájlból partició:
dd if=disk1.img of=/dev/sda
MBR másolás:
dd if=/dev/sdb of=/dev/sda bs=446 count=1
Részletes leírás
[merlinw.org]
A dd paranccsal mentettem már át egyik vinyóról a másikra windowst, és mûködött is utána. Ha létrehozol egy üres fájlt, azt megadhatod a dd outputjának, aztán visszaállításkor meg talán ezt a fájlt adod meg inputnak, és a kiszemelt partíciót meg outputnak. Talán így.
Nos, a wifi-t végülis sikerült megoldani az asus eee pc-men, találtam egy scriptet ami úgyahogy van lefordítja a driverét, úgyhogy mûködik. Most az a kérdésem lenne, hogy jelenleg van egy Windows XP (kb. 8 gigás partició), egy Ubuntu kb. 15 gigás partició (meg egy 1 gigás Puppeee partició + egy nagy minden másnak), a kérdés pedig az, hogy Ubuntu -ról le tudom-e menteni egy fájlba a WindowsXP particióját, és visszatudom-e állítani is akár róla.
Nem ragaszkodok a linuxon megoldáshoz, de jelen esetben én nemigazán látok megoldást, mivel csak 1 gigás pendriveom van, és optikai meghajtó nincs a netbookon, a lementett windowst meg ki szeretném írni duplarétegûre (amihez elõször egy fájlba el kell mentenem, hogy utána hálózatról az asztalin ki tudjam írni 😄 ).
Nem ragaszkodok a linuxon megoldáshoz, de jelen esetben én nemigazán látok megoldást, mivel csak 1 gigás pendriveom van, és optikai meghajtó nincs a netbookon, a lementett windowst meg ki szeretném írni duplarétegûre (amihez elõször egy fájlba el kell mentenem, hogy utána hálózatról az asztalin ki tudjam írni 😄 ).
Még bekapcsolni sem kell, alapból be van. 😊
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
emesene nevü msn kliensnek van "plus" része, ami kb ugyanazt tudja, mint a windowsos msn plus
ha jól rémlik a programon belül a bõvítményekben kell bekapcsolni, és be is lehet állítani, hogy mutassa az ilyen színes neveket
ha jól rémlik a programon belül a bõvítményekben kell bekapcsolni, és be is lehet állítani, hogy mutassa az ilyen színes neveket
Bazinga!
1. Mindenhova😊 A "start menüben" megtalálod, illetve Alt+F2-be beírhatod a program nevét (ala Run...)
Maga az anyag elsõsorban az /usr/share, /usr/lib-be kerül - (tipikus program esetében), az indítófájlok az /usr/bin-be.
2. Filezilla
3. Az nincs de millió másik van. Lásd Google. Én Az alapérelmezett Gedit-et használom Illetve Krusader filemanager által hozott KDE-es Kedit-et. PHP/ASP/C,m stb-hez a Zend Studio-t, illetve a konzolos mc (midnight commander) szerkesztõjét.
4. Be lehet de nem ajánlott. Fõleg amíg kezdõ linuxos vagy.
Egyébként /etc/sudoers => ALL=NOPASSWD: ALL
5. Nincs. De MSN kliens van sok: Pidgin, Empathy, aMSN, stb.
Ajánlom, alaposan nyálazd át a fejlécben szereplõ linkeket.
Maga az anyag elsõsorban az /usr/share, /usr/lib-be kerül - (tipikus program esetében), az indítófájlok az /usr/bin-be.
2. Filezilla
3. Az nincs de millió másik van. Lásd Google. Én Az alapérelmezett Gedit-et használom Illetve Krusader filemanager által hozott KDE-es Kedit-et. PHP/ASP/C,m stb-hez a Zend Studio-t, illetve a konzolos mc (midnight commander) szerkesztõjét.
4. Be lehet de nem ajánlott. Fõleg amíg kezdõ linuxos vagy.
Egyébként /etc/sudoers => ALL=NOPASSWD: ALL
5. Nincs. De MSN kliens van sok: Pidgin, Empathy, aMSN, stb.
Ajánlom, alaposan nyálazd át a fejlécben szereplõ linkeket.
[merlinw.org]
Hali!
Tegnap tettem fel én is a linuxot, most használom elõször, lenne pár kérdésem:
Felraktam egy programot terminálból, de nem találom sehol, hova installálja?
Milyen FTP feltöltõ programot tudnátok ajánlani?
Notepad ++ van linuxra?
Be lehet e állítani hogy ne kérjen mindíg jelszót?
Van e valami olyasmi program mint az MSN+msnplus kombó? (ami megjeleníti a színes neveket, mert így pár partneremet elég nehéz felismerni)
Egyenlõre ennyi jutott eszembe, ha valamit nem értek még kérdezek! 😊
Köszi elõre is.
ja és +fav
Tegnap tettem fel én is a linuxot, most használom elõször, lenne pár kérdésem:
Felraktam egy programot terminálból, de nem találom sehol, hova installálja?
Milyen FTP feltöltõ programot tudnátok ajánlani?
Notepad ++ van linuxra?
Be lehet e állítani hogy ne kérjen mindíg jelszót?
Van e valami olyasmi program mint az MSN+msnplus kombó? (ami megjeleníti a színes neveket, mert így pár partneremet elég nehéz felismerni)
Egyenlõre ennyi jutott eszembe, ha valamit nem értek még kérdezek! 😊
Köszi elõre is.
ja és +fav
igazad van hogy nem kéne ilyen hamar, de szeretem tudni most, hogy mire számíthatok 😄
ha másnak jól kezeli akkor valszeg én cseszhetek el valamit (bár egy next next next ben nem tudom mit lehet 😊 ) és van HD 2es szériás kártya is a másik gépen, azzal is ugyanez a helyzet.
ha másnak jól kezeli akkor valszeg én cseszhetek el valamit (bár egy next next next ben nem tudom mit lehet 😊 ) és van HD 2es szériás kártya is a másik gépen, azzal is ugyanez a helyzet.
Na igen..
Azt sem szoktam ajánlani, hogy valaki megjelenéskor frissítsen új kiadásra, nemhogy bétát használjon...😊 Én magam is megjelenés után minimum 1-2 hónappal frissítek csak.
Koala Ubuntuforums szerint teljesen jól kezeli a HD5000-es sorozatot 10.x-es meghajtóval, egyedül az 5970-el vannak bajok. Lucid-ra max május végén lesz hivatalos driver (10.5), alapból a 10.2 vagy 10.3-at fogja tartalmazni, mint zárt meghajtó.
Azt sem szoktam ajánlani, hogy valaki megjelenéskor frissítsen új kiadásra, nemhogy bétát használjon...😊 Én magam is megjelenés után minimum 1-2 hónappal frissítek csak.
Koala Ubuntuforums szerint teljesen jól kezeli a HD5000-es sorozatot 10.x-es meghajtóval, egyedül az 5970-el vannak bajok. Lucid-ra max május végén lesz hivatalos driver (10.5), alapból a 10.2 vagy 10.3-at fogja tartalmazni, mint zárt meghajtó.
[merlinw.org]
ez a driver sem segített, viszont a check.sh lefuttattam és azt dobta ki hogy 7.5 ös xorgom van 😄
akkor várni kell az atira, hogy fejlesszen 😞
root@palinko:/home/palinko/Asztal/fglrx-8.712.3.1# sh check.sh
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: Xorg 7.5
akkor várni kell az atira, hogy fejlesszen 😞
root@palinko:/home/palinko/Asztal/fglrx-8.712.3.1# sh check.sh
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: Xorg 7.5
rendszer, beállítások, képernyõvédõ
rendszer, beállítások, energiagazdálkodás
ezeket jó ha személyre szabod 😊
rendszer, beállítások, energiagazdálkodás
ezeket jó ha személyre szabod 😊
Filmnézés közben sötétedik el a képernyõ, ha megmozditom az egeret akkor visszaáll normálisra egy darabig. Ezt hol tudom kikapcsolni?
[merlinw.org]
sikerült 😊 tegnap este még jó ötletnek tûnt sima rootként próbálkozni a netroot helyett (én hülye 😄)
igaz most is felteszi, ubuntu indít, mondja nem sikerült fglrx modulokat betölteni, nincs fenn driver, indítsa csökkentett módban, mondom oké. legalább így elindul. majd rá kell jönnöm mi a hiba oka.
igaz most is felteszi, ubuntu indít, mondja nem sikerült fglrx modulokat betölteni, nincs fenn driver, indítsa csökkentett módban, mondom oké. legalább így elindul. majd rá kell jönnöm mi a hiba oka.
az hogy nem töltötte le az ati drivert, hanem valami mást szedett le, na de megpróbálom ez a leírás alapján, és majd lejegyzetelem mi történt
Mi abban a nehéz?😊
wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
chmod +x ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
./ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
next, next, next..😊
wget https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
chmod +x ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
./ati-driver-installer-10-3-x86.x86_64.run
next, next, next..😊
[merlinw.org]
beta 2 es lucidot felraktam alternate cdvel (mer a live cdnél, ugye megint kikapcsol a monitor, villog, és nincs kép) most ubuntuba belépésnél van a villogás. nem tudom hogy a driver megoldaná e, mert wgettel sehogy sem tudtam letölteni ami kell 😞
remélem megoldják rendes megjelenésig.
remélem megoldják rendes megjelenésig.
Elinditanám a Synapticot, de ezt irja ki:
E: A dpkg futása megszakadt, adja ki a „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma javításához.
E: _cache->open() failed, please report.
Ezután belépek a terminálba, beirom a "sudo dpkg --configure -a"-t és valamilyen jelszót kér. Beírom azt amivel bejelentkezem a rendszerbe, de az nem jó.
<#help>#help> plz!
E: A dpkg futása megszakadt, adja ki a „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma javításához.
E: _cache->open() failed, please report.
Ezután belépek a terminálba, beirom a "sudo dpkg --configure -a"-t és valamilyen jelszót kér. Beírom azt amivel bejelentkezem a rendszerbe, de az nem jó.
<#help>#help> plz!
Haha... Köszönöm! 😊
Nem lesz teljesen idegen a rendszer számomra. Csak vissza kell szokni. 😊
Nem lesz teljesen idegen a rendszer számomra. Csak vissza kell szokni. 😊
Mondd a haldoklónak, hogy szép az élet....
Eljött a nagy nap! Fügét mutatok a vindóznak és telepítem a linuxot! <#mf1>#mf1>
Mondd a haldoklónak, hogy szép az élet....
még nem tudom, majd kipróbálom, holnap kijön a beta 2, alternate diskrõl felteszem (gondolom az majd nem villódzik és fel tudom tenni) aztán kipróbálom a drivert a 32 bites rendszerrel. mert amin villódzott az 64 bites volt a és ott csak 9.3 as driver a legújabb.
Én is azt szoktam ajánlani (bár nekem a régi verziója jobban tetszett), csak itt pont nem elõnyös, ha két elszeparált Firefox-ról van szó. Szerintem le sem tudja kezelni õket, mutatja a hivatalos repóból valót.