11431
Ubuntu Linux
  • Hyper Snake
    Hello!
    Ezeket az effekteket hogy lehet beállítani?
  • MerlinW
    CD berak, boot-olsz róla telepítés, és ha az 50GB-os particiód üres, akkor oda telepíted. A 30-asra ne telepítsd, mert lesikálja a Windows-odat, méretezni nem érdemes, mert úgy meg nem lesz elég hely a Windows-nak.

Tehát az 50GB-ost célozd meg, vagy abból csípj le 20-30GB-ot a Linuxnak.

Linux Ext4 (vagy Ext3) fájlrendszert használ, Windows alapból nem látja, Max Ext3-at ilyen-olyan pluginek-kel azokkal is csak olvasni tudja.

Linux viszont írja/olvassa a Windows-os (FAT/NTFS/exFS) particiókat.

Telepítheted ugyan FAT-ra is a Linuxot, de semmi értelme, ezzel elveszik a komplett fájljogosultság-rendszer, csak egy instabil, buta, lassú valami lesz.

A legkényelmesebb tehát, ha lecsípsz - akár Windowsban, ha az jobban kézre áll - 20-30GB-ot az 50GB-os particiódból és arra telepíted natívan, CD-ről boot-olva.

Vagy amit Hippo mutatott, de azt csak XP esetén csináld 15-15GB-os felezéssel. Vista/W7 esetén ne, azoknak kell a 20-30GB.
  • HiPPoNaX

Ez elvileg nem okoz adatvesztest, gyakorlatilag azonban mindig jobb felni, mint megijedni, ha particionalasrol van szo.
  • Beyond silence
    Arra gondolok ami az első lehetőség telepítéskor. Ilyenkor mi történik? Van az 30 gb-om a windowson c-men, és 50 egy másikon. (a plussz hddt direkt kikötöttem). Csinál egy teljesen új particiót amit lehet látni majd win alatt is? Mert a munkahelyem van egy gép amin a c-re van téve, nem tudom már milyen módon.
    Annyira nagyon komolyan nem használnám az ubuntut, inkább csak 2. oprendszerként.
  • MerlinW
    Elegant theme

Avant Window Navigator 0.4.1:

sudo apt-get remove avant-window-navigator avant-window-navigator-data awn-settings awn-applets-c-core libawn1 vala-awn && sudo apt-get autoremove

sudo add-apt-repository ppa:awn-testing/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install avant-window-navigator-trunk avant-window-navigator-data-trunk python-awn-trunk awn-settings-trunk awn-applets-python-core-trunk python-awn-extras-trunk awn-applets-python-extras-trunk awn-applets-c-core-trunk awn-applets-c-extras-trunk dockmanager-daemon dockmanager

Faenza iconpack

Conky-Colors 4.2
  • HiPPoNaX
    Tisztazzuk, mirol is van szo. Ha windows "melle" telepitesz es atmeretezesrol van szo, akkor tulajdonkeppen uj particiora kerul az Ubuntu es a particionalas mindig kockazatos az adatok szempontjabol. Ha szo szerint a windows melle telepited wubi-val particionalas nelkul, akkor viszont csak egy felkaru oriast kapsz, az igy telepitett rendszer inkabb csak jatekra, probalgatasra alkalmas, mintsem komoly felhasznalasra.
  • Beyond silence
    Halihó! 10-es ubuntunál ha a windows mellé telepítést választom és átméretez, akkor ugye nem ront el semmit a fájlokból? tudom hogy jobb lenne új partició, de nincs se sok helyem, se müködő windowsom, se időm... KÖSZI
  • JoeFromHun
    Ahh de jól néz ki.. De nekem nem jön össze.. mik kellenek ehhez?
  • Ability
    Okés, köszi a válaszokat! :)

Végeredményben mindent jól csináltam akkor, csak kíváncsi voltam hogy a videóteljesítmény lehet-e ennél jobb. :]
  • MerlinW
    OSX esetén nem kell semmi. Ha azt tölötted le amit linkeltem, akkor az úgy jó, ahogy van. Direkt VMWare-re lett telepítve, minden gépen jó, minden VMWare virtuális gép ugyanazokkal a szabvány eszközökkel rendelkezik. Pont ez a lényege, ettől lesz mobilis.

Win, Linuxhoz kell a VMware Tools amit fel is ajánl (az oldja meg a dinamikus felbontást, egérkezelést, Win Luna-t, stb).

A Tools a CD eszközre csatolódik, onnan kell telepíteni. Windows esetén ez autorun-os. Más driver-t nem is tudnál telepíteni, hiszen virtuális eszközökról van szó.

Win7-et szerintem tök felesleges virtualizálni, egyrészt mert nagy a gépigénye, másrészt úgysem tudod futtatni a W7 specifikus komolyabb alkalmazásokat erőforrás hijján. XP bőven elég mindenre.
  • Ability
    Ezt értem, csak nem vagyok biztos benne hogy egy virtualizált Win7-re kell-e külön drivert telepíteni, vagy a HostOS biztosítja neki a kraftot. Például a W7 eléggé gyérül fut, pedig minden hardveres körülmény adott lenne a gyorsabb működésre. Míg az OSX egész jól fut, csak ott meg nem tudom be kell-e tölteni valamilyen kext modult driverként.

Ebben tudnál segíteni? :) Újonc vagyok a virtualizáció terén.
  • precision
    az már úgy van megcsinálva (a vmware image) hogy elindítod és kész, működik (az adott verziójú vmware -el vagy vmware playerrel)
    amúgy a vmware hardvereket is virtualizál, szóval a virtuális os nem látja a host gép hardvereit, "sajátja" van :)
  • Ability
    Napot!

Merlin: VMware virtualizált OS-hez kell külön drivert telepíteni, vagy a Host OS dolgait használja? Köszi előre is! :)

ui.: VMware Player 3.1.1 for Linux és OSX SnowLeo VMware image (amit linkeltél)
  • MerlinW
    - 14-15 ezer körül van (én még 21-ért vettem valamikor tavaly ősszel), jár hozzá a mágneses szobaantenna (használata esetén célszerű egy USB hosszabbító hozzá), tvkábel csatlakozó.

- Csak digitális adást fogad, analóghoz más tipusok vannak. Ingyenes digi adás jelenleg 8 van (RTL, TV2, M1, M2, Duna, Antonomia, Euronews EN/FR)

- USB-s tehát sokat nem kell vele vacakolni, Ubuntun:
    linux-firmware
    dvb-apps
    w-scan
    csomagok telepítése, reboot, majd "w_scan -c HU -X > channels.conf" parancs lefuttatása után a channels.conf-ot VLC-vel megnyitva mehet is a móka.

Windows-hoz a legfrissebb driver telepítése után Windows Media Center rögtön keresi a csatornákat és működik jóal.

Vannak olcsóbb pédányok is, - én beleszerettem a tálalásába (pinnacle mindig mocsok volt e-téren:)) - csak utána kell járni, hogy mennyire támogatott, főleg Linux téren.

Nanostick weboldala

Itt egy bolt ahol 14-ért adják
  • MerlinW
    Persze. Mármint a szoftver veszi fel a kimenetet, esetemben a VLC (de ott a Me-TV, XMBC, Xine, MythTV, stb - nekem csak a VLC-t sikerült tökéletesen belőni, de nem is baj, mert az a leggyorsabb/szebb/kényelmesebb).

Windows-on pedig a media center, vagy a Pinnacle TVCenter.
  • Máté94
    Ezzel fel is lehet venni? :D
  • Fabio Capello
    hmm, priviben dobhatnál róla infót, mit fog, mibe fáj, mennyire fifkás a használata, ilyenek :]
  • MerlinW
    Kicsi USB-s digitális (DVB-T) kütyü, szobaantennával(kábelt is eszik) :)

Pinnacle PCTV Nanostick 73e

• Máté94
    Tv-kártya
  • Fabio Capello
    atévétazthogyan :|
  • MerlinW
    Ma is játszottam kicsit:)
    - Elegant theme
    - Faenza Dark iconpack
    - Conky-Colors 4.2 Cairo theme
    - AWN 0.4.1 Lucido theme
    - Compiz trükközős desktop-konzol

• MerlinW
    Jónak tűnő VCL szerű fejlesztő környezet:

Illumination Software Creator
  • MerlinW
    Nem tudok róla, hogy itt játszanának vele, de fut Linuxon, ha ez a kérdés.
  • Rotyoka
    cs 1.6
  • MerlinW
    Hogy mivel?
  • Rotyoka
    Valaki játszik mondjuk 1.6-al Ubuntu alól?
  • MerlinW
    Tessék.

LiveCD-vel is elő lehet csalogatni valahogy, most meg nem mondom hogy (asszem valamelyik F billentyűvel).
  • Apocalipto
    Igazából nekem csak a memtest kéne, mert a BIOS folyton visít..amúgy nincs fennt az ubuntu.
  • zeli
    Lucid-ben sincs benne alapból, külön kell telepíteni. Nem tudom terminálból hogy kell, én a szoftver centerből telepítettem. Grafikus, könnyebb kezelni, kezdőknek inkább ajánlott.
  • MerlinW
    Maverick-ben nincs benne alapból, nem tudom Lucid-hoz jár-e.
    Valóban, van egy ilyen hogy sudo apt-get install startupmanager (asszem nincs kötőjel)

(Oldszkúl vagyok, nemigen használok GUI-t rendszer konfiguráláshoz, tessék elnézni nekem :))
  • zeli
    Vagy egyszerűbben lehet a rendszerbetöltés-kezelővel is.
  • MerlinW
    /etc/default/grub-ban GRUB_TIMEOUT-ot írd át 0-ról valamennyire (mennyi ideig jelenjen meg a grub). Ha van előtte # akkor azt töröld.

Utána sudo update-grub
  • MerlinW
    Hogy felül legyen az bonyolult, és állandó macerát igényel. Azt hogy az XP legyen kiválasztva alapból:
    /etc/default/grub-ban GRUB_DEFAULT-ot írd át a menüpont számára, ami 0-tól kezdődik, bele kell számolni a memtest bejegyzéseket is. Tehát ha kernel, recovery, a 2 memtest van, akkor az XP a 4-es lesz.

Utána sudo update-grub
  • Apocalipto
    Nem jön be a menü, hanem egyből betölt. Utána csak azt lehet választani hogy telepítek, vagy live cd-zek.
  • DJ RX7
    azt hogyan tudnám beállítani, hogy rendszer választásakor xp legyen felül és ne az ubuntu?
  • MerlinW
    Próbáld kikapcsolni az IPv6-ot a grafikus felületen.
  • MerlinW
    Miért nem tudsz? Nincs menübejegyzés, vagy abszolút nem látod a menüt?
  • B@ldrick
    Dehogynem, nem vetted ki a grub-ból?
  • B@ldrick
    Igen, automatic. Arra már nem emlékszem pontosan hogy melyik ubi kiadástól (vagy csak a tavaly kapott új docsis3.0-as kábelmodem-től) nem működik. A ipconfig /all adatokat adtam meg neki: IPv4-cím, Alhálózati maszk, Alapértelmezett átjáró, DHCP-kiszolgáló, DHCPv6 IAID, DHCPv6-ügyfél DUID azonosítója, DNS-kiszolgálók, Elsõdleges WINS-kiszolgáló. Amit mondtál def.route=átjáróval lehet probléma, de mit adjak meg itt:

Connect infónál a broadcast IP micsoda?
    Hálókártya mac-je stimmel. Volt/van routerem de nem bírja a nagy sebességet, meg itt nem is szükséges.

ubuntu@ubuntu:~$ sudo dhclient -r
    Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.3
    Copyright 2004-2009 Internet Systems Consortium.
    All rights reserved.
    For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/00:1d:7d:0d:21:62
    Sending on LPF/eth0/00:1d:7d:0d:21:62
    Sending on Socket/fallback
    ubuntu@ubuntu:~$ sudo dhclient eth0
    Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.3
    Copyright 2004-2009 Internet Systems Consortium.
    All rights reserved.
    For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/00:1d:7d:0d:21:62
    Sending on LPF/eth0/00:1d:7d:0d:21:62
    Sending on Socket/fallback
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 15
    DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 2
    No DHCPOFFERS received.
    No working leases in persistent database - sleeping.
  • Apocalipto
    Gyerekek, a 10.04-ben nem tudok már memóriatesztet futtatni boot előtt?