Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Én azt vettem észre, hogy nálam nagyságrendekkel "smooth"-abb lett mint a repo-s. Csak magát a compiz-t piszkálja az X vezérlõ részét nem, tehát elvileg nem VGA specifikus.

[merlinw.org]

Ability
Érdemes feltenni? Szerinted csak jobb a kompatibilitás (pl AMD driverrel), vagy maga a Compiz lett gyorsabb? Azért kérdezem, mert a repós Compiz is elég jól karban van tarva és nem tudom kell-e nekem plusz egy csomagforrás. 😊
MerlinW
VNC szervert konfigurálsz Ubuntun, VNC klienst letöltesz Windowsra, majd csatlakozol vele a szerverre IP/jelszó segítségével.

[merlinw.org]

Cowie
Megoldottam. Tárgytalan.

Cowie
Sziasztok!

A következõ problémát szeretném megoldani. Egy windows-os géprõl szeretnék elérni helyi hálózaton keresztül egy ubuntut futtató gépet "távoli asztal" kapcsolattal. A windows-os géprõl szeretném irányítani a másikat. Hogy álljak neki? Nem vagyok egy túl nagy linux szakértõ.

Kmarha
mint mondottam tudom hogy kell rávenni hogy ne kérjen jelszót.. a többi szerveremen müködik, de miközben csinálom az ubuntumnál nem akarja az igazságot 😄 de újra rakom a rakoncátlankodót ha nincs más

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Jim Morrison
mondhattad volna elobb is 😄 am nem csak az Ubuntut hoztam meg 😛

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

MerlinW
SSHD-nek is meg lehet mondani, hogy bizonyos IP-rõl ne kérjen jelszót, vagy akár SSL cert-el is megoldható az auth, illetve Ubuntuban is sudoer konfigban megadható, hogy kitõl mikor kérjen jelszót, vagy ne kérjen egyáltalán.

SSH bejelentkezés jelszó nélkül
Sudoer

Jó pár szerveremen használok "Ubuntu Server"-t, semmi baj velük. Stabilak, biztonságosak, gyorsak, nincsenek csomagproblémák.

[merlinw.org]

Kmarha
jól van netet böngészve látom nem lesz erre olyan megoldás amit én akartam.. azt hiszem a lázadó szervert kiiktatom..

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
-p a port az se jó

Kmarha
gyorskérdés (féle): közben túrom én is a netet a parancsért.. szóval.

bash-ban rdiff-el ssh-n keresztül biztonsági adatmentést végzek.

Hogy automatizálni tudjam, kénytelen voltam mókkolni, hogy ezekre a gépekre jelszó nélkül a szerver gépemrõl be tudjak jelentkezni. Ez 4 teszt szerveremmel müködik is. Debiant szeretem, nagyon jól müködik. De az Ubuntukkal csak baj van. Természetesen ez a bejelentkezés sem akar müködni. Kétféle megoldást is csináltam, de nem akarja a dolgát, minden képpen kéri a jelszót. (mondom a többinél müködik)

szóval a gyorskérdésem az lenne hogy ssh-n keresztül a loginnév@ipcim müködik, esetleg van megoldás hogy a jelszót is parancssorban megadjam (tudom csúnya kód, nem biztonságos, de akkor is kell). loginnév:jelszó@ipcim -re gondoltam, de ez nem jó. Esetleg loginnév@ipcím -p jelszó müködni fog?

MerlinW
Azt Ubuntu nélkül is ki tudod, csökkentett módban😊

[merlinw.org]

Jim Morrison
na, megvan az ubuntu 10, mostmár ki tudom cserelni az explorer.exe t 😄

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

MerlinW
Nem értem a problémádat..

sudo apt-cache search sun java

Eredmény:

sun-javadb-core - Java DB core
sun-javadb-demo - Java DB demo
sun-javadb-doc - Java DB documentation
sun-javadb-javadoc - Java DB javadoc
sun-javadb-client - Java DB kliens
sun-javadb-common - Java DB közös fájlok
sun-java6-source - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 source files
sun-java6-plugin - The Java(TM) Plug-in, Java SE 6
sun-java6-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture independent files)
sun-java6-jdk - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6
sun-java6-javadb - Java(TM) DB, Sun Microsystems' distribution of Apache Derby
sun-java6-fonts - Lucida TrueType fonts (from the Sun JRE)
sun-java6-demo - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 demos and examples
sun-java6-bin - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture dependent files)

sun-java6-jre kell a futtatáshoz
sun-java6-jdk a fejlesztéshez

Ennyi. Synaptic keresõvel két kattintás.

[merlinw.org]

mumpic
Mert én még hardy-t használok, lehet hogy ezért más a neve.
Luciddal próbáld a default-jdk, default-jre. Ilyeneket találtam a listában.

rágógumi
http://packages.ubuntu.com/search?suite=lucid§ion=all&arch=any&searchon=all&keywords=sun-java

Ez hogy lehet hogy nincs ott ?

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

MerlinW
Akinek fagy Lucid alatt a Firefox az pucolja le a moonlight-ot.

sudo apt-get remove libmoon

[merlinw.org]

Solvert találtam guglin csak a másikat nem értettem 😊 makrózáshoz nem értek azért köszi a segítséget😄

MerlinW
Miért mindig nekünk kell Guglizni mások helyett?😊

Solver
Makrók

[merlinw.org]

Openoffice-al kapcsolatban kellene segítség, és az érdekelne ,hogy az office ban található Analysis toolpak és solver bõvítmény megtalálható openoffice ban is ?

Kis segítség:
Analysis toolpak: Pénzügyi és tudományos adatok elemzéséhez kínál függvényeket és felületeket.

Solver bõvítmény : Egyenletmegoldáshoz és optimalizáláshoz használható eszköz.

MerlinW
Hoppá, PPA-s Compiz forrásból jött egy adag frissítés, jól megtáltosodott a dolog😊 (nálam legalábbis)

[merlinw.org]

MerlinW
Synaptic keresõ? Dísznek?😊

[merlinw.org]

mumpic
sun-java6-bin
sun-java6-jre
sun-java6-plugin

ezek jöttek most a frissítéssel

mumpic
Na, eddigra már elindultam, de azért köszi, be sem kellett tennem a cd-t a gépbe, sima pebkac volt. <#falbav>

rágógumi
Hi,
Nem tudja valaki mi az új neve a java csomagnak? Régen valami sun-java volt de most nem igazán találom a packages.ubuntu.com -on. 😞

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Kmarha
hát szép kimutatások, grafikonok nem lesznek, de ha ez így müködik, akkor annak örülni fogok: http://manual.sidux.com/hu/sys-admin-rdiff-hu.htm

este ki is probálom. Aztán max majd photoshopban hegesztek hozzá szép kis ábrákat

(baculával meggyült a bajom, nem akar összejönni, annak jobban neki kéne feküdni)

MerlinW
Újabb fincsi BSD/Linux howto oldal
Elõssorban szerverekhez, de vannak általános dolgok is rajta.

[merlinw.org]

MerlinW
Bemásolod õket ide: /var/lib/clamav

[merlinw.org]

mumpic
hali! gyors help kéne

ubuntu livecd+clamav-val szerenték egy windowsos partíciót szkennelni olyan helyen ahol nincs internet. pendrive-ról tudom telepíteni a clamavhoz kellõ .deb-eket, de nem tudom hogy a vírusadatbázist hogy kéne frissíteni, mert net nincs. A daily.cvd meg a main.cld fájlok megvannak, de nem tudom mit kéne velük kezdeni.

littleNorbi
Sikerült!
De most az a gondom, hogy arra a Wi-Fi adóra nem birok ráállni Ubuntuban, amire Win-ben rá birok...

MerlinW
Wubi rendszer segítségével telepítheted az Ubuntut Windows alól, mintha egy Win-es alkalmazás lenne. NEM AJÁNLOTT. A Windowst nem kutyulja össze, viszont az Ubuntu instabil lesz.
Persze ezek mások tapasztalata, nekem még sosem jutott eszembe Windows alól Linuxot telepíteni.. és nem is fog😊

Simán CD berak boot-olsz róla és telepíted egy üres particióra. Ha nem a Windows particiójára telepíted, akkor semmi baja sem lesz a Windows-odnak.

Elsõ telepítés elõtt célszerû megnézni Youtube-on pár telepítõs videót, hogy lásd mikor mit.

[merlinw.org]

littleNorbi
Ty! Elnézést hogy ennyit kérdezõsködök, de még friss Ubuntu felhasználó vagyok... Mit takar az, hogy "Telepítés a Windowson belül" ? Többek között az érdekel, hogy nem-e kutyulja szét a Win-emet ?

MerlinW
Menü, Rendszer, Beállítások, Nyelvek (vagy hasonló, én angolul használom)

[merlinw.org]

littleNorbi
Még 1 kérdés, hogyan tudom frissíteni a nyelvet, mert félig angol félig magyar a rendszerem?

littleNorbi
Kösz szépen, sikerült !!!!

MerlinW
Forráskezelõben (vagy/etc/apt/sources.list-ben) aktiváld a universe forrásokat.

sudo apt-get update #frissíti a csomaglistát
sudo apt-cache search macchanger #keresés a csomagok között *-al joker-ezhetsz

Vagy használd a synaptic-ot, ha nem megy a parancssor.

[merlinw.org]

mumpic
:o

littleNorbi
Érvénytelen mûveletet ír (10.04-est használom).

mumpic
apt-cache search macchanger ad valamit? hátha megváltozott a csomag neve

littleNorbi
Hello!
Ezt a problémát hogy lehet kiküszöbölni ?

"ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install macchanger
...
...
...
E: Couldn't find package macchanger"

Sziasztok!

Kezdõ linux userként kérném a segítségeteket. Lehetséges e beállítanom ubuntu linux alatt laptopon azt, hogy a hardveresen beépített gyors billentyûket be tudjam állítani? Acer laptop, win-re van erre külön alkalmazás, a "Launch Manager". Illetve touchpadhoz valami hasonló progi létezik linuxra mint a synaptics pointing device?

Köszönöm a segítségeteket!
Üdv!
Rihi87
Dj Faustus
Nálam a 10.04-es telepítéskor egy régi gépen (Asus A7N8X-X alaplap, Athlon XP 1800+ CPU, Ati Radeon 9600 GPU) "Buffer I/O Errors on Device sr0" és hasonló hibákat produkál (akár CD-rõl, akár USB-rõl telepítve) - a 9.10-es zökkenõmentesen felmegy rá.

Ugyanebben a gépben VMWare Playerbõl (3.0.1 build-227600 @ Ubuntu Linux 9.10) futtatva simán mûködik. Szóval nem a DVD-meghajtó/a CD (az MD5 Hashét le is ellenõriztem) a ludas, úgy látszik.

Hm, tiltsam le a floppy meghajtót, hátha? <#vigyor>

Kmarha
hja ezeket tudom, de szakdolgozatba bacula talán jobban mutatna.. nem tudom.. még majd agyalok rajta! 😄

MerlinW
Nem tudok róla. Mondjuk én a sima backup-manager-t használom (repo-ban megtalálod). Megmondod mely könyvtárak kellenek, melyek nem, incremental vagy sima mentés, mibe tömörítsa és beállítható, hogy local-ba nyomja, vagy küldje FTP-re, SSH-ra, stb-re. Kicsi egyszerû egy konfigos kütyü, szintén cron idõzítéssel.

Van egy másik is grafikus felülettel, a Simple Backup Manager, szintén repo-ból, vagy getdeb-rõl elérhetõ.

[merlinw.org]

Kmarha
a nem található rész a kérdés, csak a mondatvégi írásjelek úgy látszik nem mennek 😄

Kmarha
sziasztok.. fordítgatom, probálgatom a neten található bacula doksik tartalmát. Google-t néztem, nem található valami jó kis összefoglaló vagy segédlet magyarul is (csak mert szorít a határidõ). Pár kis tesztszerver hálozaton történõ bizt mentésével játszadozom. 😊

MerlinW
xorg.conf Display szekciójába:

Modeline "1024x768_85.00" 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync +Vsync

Modeline kalkulátor

[merlinw.org]

a monitor felbontásánál a Hz-et hogy tudom állítani?
Adott egy 19"-os CRT monitor ami XP-n 1024x768 85Hz-en üzemel, Linuxban viszont csak 1024x768 60Hz, és nem is ajánl fel más lehetõséget. VGA: alaplapi integrált Intel.
azért szeretném át állítani, mert zavaróan vibrál 60HZ-en.

zeli
váóó
végre sikerült a Full Tilt Pokert 97% tökéletesen indítanom Ubuntu alatt. <#smile>

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Köszi!

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...