Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kérdezném azt Tõletek, hogy
hogyan is lehetne megszólaltatni itt most egybõl, ezt a:
"vkeyb" nevû programot ?
A frissítéskezelõ felajánlja neked ezt a lehetõséget, az ablak tetején hívja fel rá a figyelmed. Megnyomod a gombot, pár információt közöl veled, esetleg kérdez pár alapvetõ dolgot (többnyire minden alapbeállításon jó, ha nem egyértelmû a kérdés, de válaszolunk is rá ha kell 😊), utána netrõl gyorsan letölti az új kiadás komponenseit, majd telepít, végül egyszeri újraindítást kér és ezután az új rendszer fog üdvözölni téged. :]
Egyébként ha tutira akarsz menni, akkor vársz még vele egy keveset, 1-2 hét. Amíg friss néha akadnak vele apró problémák, általában semmi vészes, de jobb kivárni.
Ubuntu 9.10-em van fent, de szeretném feltenni a 10-est, viszont nem akarok formázni és újra rakni, minden beállításom meg a dolgaim szeretném ha megmaradnának, van mód arra, hogy updateljek 9-rõl 10-re?
Köszi.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7
Az ideális rendszer számomra az OSX lenne, szerintem ezt már az emberek 99%-ára igaz lenne, csak hát nem olyan egyszerû hozzáférni. Ettõl függetlenül elégedett vagyok az Ubival, minden problémámat megszoktam oldani egyedül. Szóval nem hiszem hogy átmenet vagyok, csak pár projectet kellene felpörgetni. Emlékszem én még a régi Ubi kiadásokra, azt hiszem Dapperrel kezdeztem, de hirtelen azt sem tudom ez mennyire volt az elején. Látom a fejlõdést, maga a rendszer jó lenne, csak éppen az egymásra épülõ modulok nem mindig követik olyan jól a változásokat.
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
Bazinga!
// Le is töltöm gyorsan, hátha rá tudom venni magam egy telepítésre. 😄
AWN-re nincs tippem, nekem anno vacakolt valamit, az AWN beállításaiban tudtam csak normálisan hozzáadni az ikont.
Más: valaki tudna mondani egy jó videórögzítõt az asztalról? gtk-recordMyDesktop volt eddig, de valamiért elrontja a videókat Lucid óta, YouTube nem tudja átkonvertálni rendesen. Istanbul nekem mindig is bugos volt valamiért, xvidcap rossz teljesítményt ad, mást nem ismerek. Neme jó lesz konzolos is, csak "múkodjon". :]
a synaptics -os touchpad meg még mindig idegtépõ, raktam már fel gsynaptics -ot is, de nem sokat ér, a klikkelés még mindig sz*r... néha jó, néha nem, adott egy link pl feléviszem az egeret, kattintok a touchpaddel, semmi, kattintok mégegyszer erõsebben, semmi, kattintok harmadjára kb ugyanolyan erõsen mint az 1. alkalommal, mûködik
a hardverrel tuti nincs gond, windows és osx is alatt is úgy mûködik ahogyan kell
Bazinga!
Egyébként amit írtam inkább a Gnome-ra jellemzõ, náluk egyáltalán nem érzem a haladás útját. Új fícsõrök nem igazán vannak, hibajavításokat adnak ki ugyan, de még mindig egy csomó hülyesége van. A Gnome Shell-t várom én is, nem kicsit, nagyon. 😊 Lehet ha kidobják a gconf-ot a sok XML-lel együtt, akkor sokat dob rajta. Egyébként kiábrándulás alatt inkább úgy a "natúr Ubuntut" értettem minden alapdolgával együtt, élen a Gnome-mal. Egy Kubuntu KDE-vel és sok KDE alkalmazással teljesen más. Hiába nagy monstrum a KDE, jobban egyben van, jobban mûködik. Nálam sokkal gyorsabb, igényesebb. Igényesség alatt nem a szépséget értem, hanem a programok minõségét, bánom is kicsit hogy a közösség kis része áll mögötte, mert sokkal nagyobb potenciál lenne benne szerintem. Gnome Shell meg eléggé vegyes érzelmeket vált ki belõlem, végre valami újdonság, végre látom a munkájuk eredményét, végre látom rajtuk hogy belehúztak, de egyébként meg nem tûnik olyan túlzottan ergonomikusnak. A másik bajom pedig hogy a munka a rövid bepillantásom alatt inkább csak pár küllemi elemre és a sebességre/mûködésre korlátozódott, ami persze nagyon jó dolog, ez volt az egyik problémám, de a szar nautilus még mindig egy igénytelen filekezelõ, ami aztán tényleg nem halad sehova. Élen a többi Gnome alkalmazással együtt. Azért egy Dolphin fényévekkel jobb, pedig még nem is aratott túl nagy sikert a KDE felhasználók körében. Na meg KDE alatt ott a Krusader, amit Gnome alatt nem szívesen használok. Minden nagy név KDE alatt van: Ktorrent, Amarok, Krusader, VLC, stb...
Összegzésképpen: Ubuntu egyre inkább kiábrándít, csak lusta vagyok váltani, míg a KDE egyre inkább szimpatikusabb, ott érzem az egységet, igényességet, felületi ergonómiát, sebességet és legfõképpen a fejlesztõk motivációját. Lehet az lesz hogy felnyomok egy Kubuntut a mostani Ubi helyére hogy még csak véletlenül se tudjak visszaszokni rá, aztán hátha túlélek rajta. 😄
Igen, Win és OSX sokkal jobban egyben vannak, mint a Linux, viszont emlékezünk vissza, milyen állapotban volt a Linux mikor még nem volt a Canonical😊 8-10 év alatt a "semmibõl" majdnem felzárkózott. Év végén pedig jönnek a nagy durranások, mint a Gnome Shell és az új KDE.
Szóval az összhatás elsõ ránézésre kellemesebb Windows esetében, viszont 30-40ezer Ft-ért el is várja az ember. Mi ezt pedig tök ingyen kapjuk, olyan szupporttal, amihez hasonlóval egyik rendszer sem rendelkezik😊
[merlinw.org]
http://loal.atw.hu
Elõzõre: nem tudom miért, de én mindig szívok ezekkel a bootidõkkel. Elõször marha gyors, elsõ újraindítás utána meg belassul, pedig nem tömöm agyon programokkal, sõt, az új install után már külsõ ppa-kat is alig adtam hozzá, beta programok szinte nincsenek is nálam. Merlinnek köszönhetõen most már a bootképernyõt visszaállítottam normális megjelenésre, de a sebesség még mindig rossz. Gnome atomlassan tölt be, xsplash óta pedig az ilyen háttérkép és animáció dolgok össze-vissza mûködnek. Ilyen még a Gnome panel animáció, ikonok betöltése, stb.
Kezdek kicsit kiábrándulni. Ubuntut használok állandóra, szeretem, nem cserélném le, de ha nagy ritkán átmegyek Windowsra elfog az érzés, hogy "jobban egyben van, jobban össze van pakolva". Ubuntu gyorsabb ha már egyszer sikerült elindulnia, szebb, jobban össze tudom pakolni ami kell, de tele van ilyen apró agykúrásokkal. Vibrál a kép, bugosan bootol, Compizra sokat kell várni, leállításnál az egész "összezuhan" majd úgy áll le. Nem lehet leírni, tényleg apróságok és nem fontos dolgok, de ebbõl rengeteg van és eléggé barkács érzetet ad.
(a host alapértelmezetten a jobb Ctrl)
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Kerestem gugliban, de amióta megvariálták semmit nem találok benne.<#szomoru2>#szomoru2>
Windows alatt használtam már a VirtualBox-ot, de ott ilyet nem használtam, nem is tudtam hogy lehet, ezért kérdem, hogy ez hogy mûködik. Csak felteszem a VirtualBox-ot arra egy XP-t, és ennyi, vagy kell állítgatni valamit, vagy esetleg kell valami kiegészítõ progi is.
ugyanazt tudja mint az osx -es dock, kiegészítve azzal, hogy ezt azért durván testre is lehet szabni mind viselkedés mind appletek és kinézet szempontjából
alsó panelt szépen el is távolítottam 😊
Bazinga!
Feltoltam én is a Lucidot netbookra. Egy kis tökölõdés árán, de most tökéletesen megy. <#eljen>#eljen>
Néha szétesik az értesítési terület és környéke, de az megoldható.
Már csak a paneleket karom egybe gyúrni, mert kis kijelzõn sok helyet foglalnak.
Felraktam végre Lüszit és szerelmes lettem belé
elõször is kb 2 percig tátott szájjal álltam az elsõ boot után, hogy a 9.10 -hez képest alsó hangon is 2x gyorsabban bootol be a rendszer... szal elsõ indítás, szövegek kiírása, mondom miez, 9.10-nél ilyenkor már grafikus cucc volt, erre következõ kép az ismerõs gnome login sound és ott a felállt rendszer... omgwtf! 😊
egy pici problémám azért van, majd utánagooglezok ha itt nem tud vki megoldást, hogy notebookon a touchpades klikkelés (szal amikor nem az "egérgombokat" használom klikkelésre, hanem magát a touchpadet) elég érzéketlen... 9.10 alatt is ilyesmi volt, sokkal erõsebben kell tapickolni (mint pl windows alatt) hogy érzékelje hogy én most klikkelni akarok... szétverni meg nem akarom a touchpadet 😄 toshiba notebook, sztem egytucat synaptic touchpad, ha vki tud megoldást pls segítsen 😊
Bazinga!
Az elsõ három nagyon tetszik, a lugaru annyira nem, a penumbratól meg szerintem gyengépp pillanataimban be is fosnék (ha arról van szó amirõl a videókat láttam).
Van egy olyan érzésem a videókártyámon elvéreznének ezek a csodák.
Bár a Gish elsõre nem indult, közben rájöttem hogy a google a barátom, és kiderült hogy van két függõsége ami alapból nincs fent. (libopenal1, libalut0) Utána már frankó.
phonon-backend-gstreamer
gstreamer-ffmpeg
gstreamer-plugins-bad.
[merlinw.org]
Kitömöríted:
tar -xvzf gish153-1.tar.gz
majd ./gish (vagy gish64 rendszeredtõl függõen)
Jó játék nagyon😊
Lugaru:
chmod +x lugaru-full-linux-x86-1.0c.bin
./lugaru-full-linux-x86-1.0c.bin
ezzel elindul a telepítõ.
A telepített könyvtárban lugaru-val indítod. Dupla klikkel, vagy ./lugaru
Ez meg beteg játék😊
[merlinw.org]
[merlinw.org]
A probléma az volt hogy nem volt fent a packages.ubuntu.com -on. Annak függetlennek kéne lennie az én sources listemtõl.... Nem értem miért nincs ott fent.
Amúgy simán leszedhedtem volna java.com-ról de régebben még azt hiszem te írtad valakinek hogy érdemesebb csomagból feltenni mint importálgatni a különbözõ pluginfájlokat a mozilla mappákba. Ezért akartam apt-vel. Az eddigis bevált és nem kellett konfigolnom utánna.
Mégegyszer bocs a kellemetlenségért meg ha bunkóságnak tûnt amit írtam.
Üdv.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
sudo apt-get update
sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts
- Vagy medibuntu vagy webupd8 repóban vannak (Ubuntu-tweak).
- “sun-java6” package in Ubuntu
- Sun oldaláról a bináris telepítõ
Én nem háborgok (ajánlom a #6917-es hsz utolsó bekezdését újra elolvasni), semmi sem ér annyit😊 Igaz nem is én próbálok 2 napja java-t telepíteni anélkül, hogy beírnám a google-be😊
[merlinw.org]
Egyenlõre semmi használható nem volt amit mondtál.
Bocsáss meg nem tiszteletlen szeretnék lenni csak nem értem miért vagy felháborodva. Tudomásom szerint az apt-vel is ugyanúgy mennie kéne a dolgoknak mint a synaptickal.
Mégegyszer bocsáss meg ha sértõt írtam.
Íme az infó amit kérdeztél:
$ cat /etc/apt/sources.list | grep verse
## team. Also, please note that software in universe WILL NOT receive any
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid universe
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid universe
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates universe
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates universe
## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates multiverse
# deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-backports main restricted universe multiverse
# deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu lucid-security universe
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu lucid-security universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu lucid-security multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu lucid-security multiverse
Amúgy sima 10.04 install-os sources.list.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
"Egyelõre úgy tûnik nagyon kezdetleges állapotban van, viszont legalább van alapja a bizakodásnak, hogy lesz Linuxos kliens is, illetve ennek következményeként a Valve portolja a Source motorját és a azzal meghajtott játékait is." (ricsipontaz)
[merlinw.org]
Másik: felnyomtam Compiz frissítést, én nem sok különbséget vettem észre, viszont felkerült mellé az experimental csomag is, a ScreenSaver plugin marha jó. 😊
Én nagyvonalúan utaltam nekik 10$-t (csak, hogy elsõ helyen legyen a Linux a statisztikában😊 de elég 1$-t is), és letöltöttem 100$-nyi játékot😊
World of Goo
AquariaBit Blot
GishChronic Logic
Lugaru
Penumbra
Letölthetõ mind, akár mindhárom platformra.
[merlinw.org]
Ha neked ál feljebb, csendben is maradhatok. Egy szavadba kerül...
Komolyan, néha leég a pofámról a bõr, hogy segíteni akarok. Nagy görény lehetek. Bocsánatodért esedezem. De tényleg. Komolyan. Nem. Nincs szmájli.
[merlinw.org]
fastjar - Jar creation utility
javacc - A parser generator for use with Java
libcommons-lang-java - Extension of the java.lang package
libcommons-lang-java-doc - Extension of the java.lang package
libjaxp1.3-java - Java XML parser and transformer APIs (DOM, SAX, JAXP, TrAX)
libservlet2.4-java - Servlet 2.4 and JSP 2.0 Java library
libservlet2.4-java-doc - Servlet 2.4 and JSP 2.0 Java documentation
libservlet2.4-java-gcj - Servlet 2.4 and JSP 2.0 Java classes and documentation
libservlet2.5-java - Servlet 2.5 and JSP 2.1 Java API classes
libservlet2.5-java-doc - Servlet 2.5 and JSP 2.1 Java API documentation
libtomcat6-java - Servlet and JSP engine -- core libraries
openoffice.org-gcj - office productivity suite -- Java libraries for GIJ
tomcat6 - Servlet and JSP engine
tomcat6-admin - Servlet and JSP engine -- admin web applications
tomcat6-common - Servlet and JSP engine -- common files
tomcat6-docs - Servlet and JSP engine -- documentation
tomcat6-examples - Servlet and JSP engine -- example web applications
tomcat6-user - Servlet and JSP engine -- tools to create user instances
cacao - Java virtual machine
checkstyle - checks Java source against a coding standard
classpath - clean room standard Java libraries
classpath-common - clean room standard Java libraries - architecture independent files
classpath-common-unzipped - clean room standard Java libraries - architecture independent files
classpath-doc - clean room standard Java libraries - free Java API documentation
classpath-gtkpeer - clean room standard Java libraries - GTK+ AWT peer
classpath-qtpeer - clean room standard Java libraries - QT AWT peer
evolution-jescs - Evolution Connector for Sun Java Enterprise System Calendar Server (SJESCS)
freemind - Java Program for creating and viewing Mindmaps
gimp-plugin-registry - A repository of optional extensions for The GIMP
japitools - Java API compatibility testing tools
javacc-doc - Documentation for the JavaCC Parser Generator
libjboss-jmx-java - JBoss Java Management Extensions
libjogl-java - Java bindings for OpenGL API (java library)
libjogl-java-doc - Documentation for the Java bindings for OpenGL
libjogl-jni - Java bindings for OpenGL API (java jni library)
libpicocontainer-java - Java library implementing the Dependency Injection pattern
librxtx-java - Full Java CommAPI implementation
libservlet2.3-java - Servlet 2.3 and JSP 1.2 Java classes and documentation
libxdoclet-java - XDoclet Attribute Oriented Programming
libxjavadoc-java - XJavaDoc engine
mmake - Makefile generator for Java programs
remotetea - Sun ONC/RPC support for Java
sunflow - rendering system for photo-realistic image synthesis
java-package - utility for building Java(TM) 2 related Debian packages
sun-javadb-core - Java DB core
sun-javadb-demo - Java DB demo
sun-javadb-doc - Java DB documentation
sun-javadb-javadoc - Java DB javadoc
sun-javadb-client - Java DB kliens
sun-javadb-common - Java DB közös fájlok
Most már synapticot kell használni mindenre vagy mi? Nem értem miért jössz folyton a synapticcal.. Évekig megvoltam nélküle...... De OK megnéztem azzal is. Nem látja. Szóval akkor egyéb ötlet miért nincs packages.ubuntu.com-on vagy akár a apt search -be?
~~o ~~o ((O))o~~ o~~