Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
Wubi nem ajánlatos, a Windows mellé települ NTFS fájlrendszerre. Ez sok problémát szül, a teljesítményre is kihatással van. Készíts 2 db új partíciót, kell egy kb 2GB a SWAP-nak, illetve kell egy minimum 10GB (de inkább nagyobb) magának az Ubuntunak. Ha egy rendes telepítést akarsz, akkor ezt nem kerülheted el, már csak a fájlrendszer eltérése miatt sem. Ha ez problémát jelent, akkor Win7 -> Start -> Sajátgép -> jobbklikk -> Kezelõ -> Merevlemez. Itt lehetõséged van egy meglévõ partícióból szabad helyet lecsípni formázás nélkül, majd a szabad helybõl új partíciót kreálni.

Telepítésnél: manuális telepítést választod, a 2GB-os partíciónál kiválasztod a swap (cserehely) típust, a 10GB-os partíciónál pedig az Ext4-et, csatolási pontnak pedig egy backslash-t (/).
mumpic
nincs értelme a kérdésnek, ha már szabaddá tettél neki egy partíciót, azon nincs semmi amit bánthatna

vagy ha nem wubival tenném fel az Ubit, akkor a partíció tartalmát nem bántaná, amelyikre felraknám?
No, úgy döntöttem, hogy belecsapok a lecsóba és feltolom a gépre a Win7-et, mellé meg a 10.04-es Ubit. (Wubival gondoltam.) Valakinek van ilyen párosítás? Megférnek egymás mellett?
DARYL
Ha pedig nem akarsz ikont a panel-re, akkor az 1,2,3 lépés helyett:

System / Preferences / Keyboard

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

Solten
Az biztos hogy az Apple zárt vackához nem lesz elérhetõ.

Saor Alba

DARYL
Nekem Sidewinder X6-os angol bill. van és én igy állitottam be, hogy mindkét nyelven tudjam használni (angol és magyar)

1. A Panel-en jobb egér és Add To Panel-re katt.
2. A sorbol kijelöltem a Keyboard Accesibility Status-t majd Add-re katt.
3. Az ikon megjelent a Panel-en, megnyitottam.
4. A felugró Layouts Preferences ablakban a Layouts fülre katt.
5. Ezután az Add-re és kiválasztottam az óhajtott nyelvet és a Variants -nál az én bill.-nek megfelelõt (többféle van) és ismét Add-re katt.
6. Még mindig a Layouts fül alatt vagyunk,ahol megjelent az USA alatt -nekem a "Hungary qwerty"- és alul ki is lehet próbálni, hogy helyes karakterek jelennek-e meg a billentyük lenyomása után.
7. Ha OK minden, akkor be lehet még állitani a sorrendet is (kijelölöd valamelyiket és Move Up)
8. Ezután már a tálcán ki tudom választani a kivánt nyelvet (USA,Hun)

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

Lyukasbogrács
Értem, akkor felesleges egy Netbook ver. Azt hittem teljesítménybeli különbségek is vannak, nem csak programok.

Köszönöm.

Balumann
Semmi különbség nincs a netbook és a rendes között, csak annyi hogy a netbookra rátettek egy ilyen launchert, meg 1-2 alkalmazást ami elvileg megkönnyíti a netbook kezelését (amit a netbookosok is elsõ között törölnek le mert lassú, bugos, és nem jól kezelhetõ vele a rendszer). :/ Ráadásul nálam egybõl megy föl rá az XFCE4 compizzal, azzal nagyon gyors és úgyahogy szép is a rendszer. A hibák nálam teljesen ugyan azok mindkettõn.

precision
ez egy normál 15,4 -es notebook (nem netbook), mindenképpen a normál verziót érdemes rárakni

Bazinga!

Lyukasbogrács
Egy egyszerû kérdés. Inkább a véleményetekre lennék kíváncsi. Egy laptopra (Acer Aspire 5715Z) az Ubuntu 10.04 Desktop, vagy Netbook változat ajánlott? Tudom, hogy a Netbook változat kisgépekre optimalizált, de a laptop nem olyan kisgép :]

precision
na, kíváncsi vagyok rá

az oprendszer tuti jó lesz, már "csak" jó hardver kell, és "csak" jó szoftverek rá

apt technológia adott egy "ubuntu appstore" avagy "ubuntu tablet repository" létrehozásához, már csak minõségi és optimalizált szoftverek kellenek rá

hát én drukkolok a canonicalnak, hogy sikeresen betörjenek a piacra... mert nem lenne rossz egy ilyen cucc, csak hát az ipad is 170ezer külföldrõl, a legkisebb tárhellyel rendelkezõ only wifi modell

erõsen gyanítom, hogy ugyanez a cucc uborkás kiadásban feleannyi sem lesz... legyen igazam 😄

Bazinga!

Solten
precision
ja oks, nem tudtam 😊
thx guys 😊

Bazinga!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy lenovo n500-as laptopom és nem tudom beállítani rendesena billennytyû kiosztást:S

MerlinW
mumpic
De magyarul csak tegnap jelent meg. 😊

precision
hát ez márciusi 😊 eléggé nem up-to-date, 10.04 beta megjelenésrõl -ról számol be pl 😊

Bazinga!

MerlinW
Majd kiderül októberben. Lucidnak sem nagyobb a gépigénye, nem változott az utóbbi 5 évben. Az a felhasználó dolga használ-e Compiz-t és milyen effektekkel, de az is csak VGA kérdése. Tehát több mint valószínû, hogy Maverick-nek is elég lesz egy 1Ghz-es processzor 512MB/1GB memóriával.

[merlinw.org]

Várhatóan a Mavericknek mennyivel lesz nagyobb a gépigénye a Lucid-nál?

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...

MerlinW
Persze, októberig nyugodtan használhatod Koalát.

[merlinw.org]

DARYL
Koala nálam is stabil volt,most is az,max. 4 sec. alatt kikapcsol. Lucid viszont sokakat szivatott ezzel a kikapcsolás hibával, ahogy elnéztem a guglin. Mindegy, ez legyen a legnagyobb gondom.

MerlinW
detto

[merlinw.org]

precision
hm, az fura
nálam eddig Lüszi betonstabil (bár a koala is az volt)

Bazinga!

DARYL
Én közben visszatértem a Karmic-ra,mert a Lucid sokszor eljátszotta a "nem akarok kikapcsolni,inkább megfagyok" dolgot.

MerlinW
Tölthetõ a Maverick Meerkat Alpha 1 (Ubuntu 10.10)

Újdonságok
Friss csomagok
Mint minden fejlesztési ciklus elején, ezúttal is rengeteg friss és új csomag jelent meg az Ubuntu fejlesztõi ágának tárolóiban. Ez nem csak a már meglévõ csomagok új verzióit jelenti, hanem sok új alkalmazás megjelenését is.

2.6.34-es kernel
A Maverick Meerkatben a legújabb, 2.6.34-es verziószámot viselõ kernel kapott helyet.

GNOME
A GNOME platform 2.31-es verzióra frissült. Ennek része az új dconf és gsettings API. Az Evolution a 2.30-as verzióra frissült, ami sokkal gyorsabb, mint az Ubuntu 10.04 LTS-ben helyet kapott kiadás.

KDE
A Kubuntu a KDE SC 4.5 beta 1 kiadására épül.

és persze millió bug😊

[merlinw.org]

joebacsi
Ezek tényleg jó hírek, csak az a baj, hogy nekem még teljes értékû excel (komolyabb dolgokra a calc lassú, buta, és még nehezebben is kezelhetõ) is kellene, az pedig még az adobe cuccaihoz képest is full lehetetlennek néz ki ugye 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Én úgy látom, játékokat is portolni kellene, az jelenteni igazi áttörést és onnantól kezdve semmi sem választaná el attól,hogy a windows mellé(fõlé) emelkedjen, mert szerintem rengeteg embernél csak a játék a fõ visszatartó ok.

precision
simán lehetne olyan sikeres oprendszer mint pl egy osx
ha picit túlzás is de az alapok ugyanazok, és ha a szoftvertámogatottság és optimalizálás megvan, akkor szélesebb körben elterjedhet mint az osx, amit csak az almás gépekre lehet rakni, míg ubuntut "bármire" 😊

Bazinga!

Ability
Itt vannak még az apróbb, de nagyon pozitív jellegû hírek is. Például készül a hivatalos uTorrent kliens is Linuxra, plusz pár más populárisabb programot is portolnak jelen pillanatban. Szóval egy távolabbi jövõben még akár elõ is fordulhat hogy az Adobe beteszi a lábát a Linux világába. Nem bánnám én sem. :]
Ability
Most hogy dúl a háború az Apple és az Adobe között, a Canonical nyíl levélben adta hírül az Adobe-nak, hogy õk szívesen látnák a termékeiket Linuxon. Alapja nem igazán van, de éppen még meg is történhet. Egyre pofásabb az Ubuntu, egyre több nagyobb gyártó pénzeli a fejlesztéseket, miközben a Valve bejelentette hogy megnyitja a STEAM kapuit a Linux számára is. Illetve volt még egy nagyobb jelentõségû hír is, hirtelen nem ugrik be, de jelenleg úgy néz ki hogy egy nagyobb megmozdulás lesz a Linux ügyében. Ha minden optimálisan alakul, akkor hamar szerezhetne a Linux egy akkora tábort, hogy jöjjenek rá az érdemi fejlesztések is.
precision
adobe termékek linuxon még csak vágyálom kategória sajnos

Bazinga!

joebacsi
Adobe ikonok csak a dizájner elszállt fantáziája, vagy van esetleg valami alapja is? 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

FS nagyon rossz választás volt, minden baja van annak a laptopnak. Nem hinném, hogy van rá valami megoldás.

Én is örülnék egy ilyen stylenak, bár biztos kell neki elég jó videokártya.

precision
hát ez vmi nagyon szép! 😊 el tudnám viselni, ha így nézne ki

Bazinga!

HiPPoNaX
Hatarozottan tetszetos, ugyesen gyurja ossze az egyeb rendszerekbol ellesett elemeket :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Ability
Ubuntu látványterv

Hivatalosan is szerepel az Ubuntu oldalán (ami nem mellesleg most újult meg). Nem tudni lesz-e belõle valami, a hosszútávú koncepciós tervek alatt található, oda is van írva mellé hogy "változást igényel a külsõ programok részérõl"
DJ RX7
sziasztok!

lenne egy kis problémám. fs amilo li 3710-es laptopomon nem tudom állítani a fényerõt és nem érzékeli, hogy mikor húzom le a tápegységrõl, hogy akksiról mûködjön. (ubuntu 10.4)

keresgéltem google-ben és más is írt ilyen hibáról ugyan ilyen laptoppal kapcsolatosan.

létezik valami orvosság rá?

elõre is köszönöm!

:3

mumpic
A kijelentkezés-bejelentkezés után a /var tartalma nem változik meg, a probléma meg ott van attól még, újraindításkor a /var is törlõdik vagy újragenerálódik, vagy ilyesmi.

mumpic
Meg lehetett volna kulturáltabban is csinálni, de ahhoz matatni kellett volna, nekem meg nem volt kedvem ezen agyalni 😛

Amúgy valószínû hogy többször indítottad el a synapticot/aptitudeot, vagy pedig még egy aznapi, de régebbi indításkor megzombult amikor telepíteni akartál valamit, és háttérbõl zavarta az éppen futó telepítést, vagy nemtom 😊

N o N a m e
😊 kösz!
De azelõtt kijelentkeztem és akkor miért nem volt jó?! Újraindításnál a Frissítéskezelõ automatikusan felajánlotta hogy õ megjavítja a hibát 😄
precision
thanks, megnézem 😊

Bazinga!

Ability
Gnome menün jobb klikk -> Edit Menus. Kikeresed a listából, properties alatt láthatod a parancsot. Esetedben: "gnome-power-preferences" a megfelelõ parancs. A tárolás helye jó kérdés, nem tudom hogy Gnome, Xorg vagy egyéb komponens szabályozza-e. Elvileg az Xorg.conf-ban inkább ilyen hardverjellemzõk tulajdonságai vannak, esetleg még gconf-ban keresném.
precision
hiába állítom be az energiagazdálkodásnál, hogy 100% legyen a fényerõ és ez legyen az alapértelmezett, restart után csak kb fél fényerõvel indul az ubuntu, nem számít hogy be van e dugva a laptop töltõje vagy nincs
hotkeyhez kell nyúljak, hogy felnyomjam maxra a fényerõt 😊

nemtom, esetleg nem vmi konfigfájlban tárolja az ubi ezt e beállítást? az energiagazdálkodás mentésnél ugyan kéri a jelszót és nem ír hibát... de van egy sanda gyanúm, hogy nem tudja írni a fájlt
csak egyrészt nemtom, hogy milyen paranncsal indíthatnám konzolból az engergiagazdálkodást, és látnám ha van vmi hibaüzenet, másrészt nemtom melyik ez a fájl (már ha egyáltalán így tárolja a beállítást)

ötlet? 😊

Bazinga!

MerlinW
Logo a tapasztaltabbaknak jár, akikhez fordulni lehet, ha gond van. Mint most te mumpic-hez😊

[merlinw.org]

mumpic
indítsd újra a gépet 😊

N o N a m e
megállítottam egy telepítést és most semmi újat nem tudok telepíteni. Hogy lehetne az elõzõt folytatni, vagy befejezni? Ezt a hibaüzenetet írja ki a terminál:

E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erõforrás átmenetileg nem érhetõ el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?
N o N a m e
én is kérek egy ilyen ubuntu user-es logót 😊 thx!