11431
Ubuntu Linux
  • krisz940122
    ja és még azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a sok ubuntu között? ( pl kubuntu, xubuntu, ubuntu lts, lubuntu, mythubuntu, ubuntu studio.stb) ezek között van vmi eltérés? a lényeg nekem h magyar legyen, és csak otthonra netezésre és filmnézésre, zenehallgatásra kell. erre az alap a legjobb? a #7981 még él előre is köszi a válaszokat. többet nem zaklatlak titeket ( egy ideig :))
  • krisz940122
    köszi a válaszodat. am ki is szúrta a szemem de ezt az áprilisos októberes dolgot nem tudtam :) am nekem a 9.10 van meg. érdemes letölteni és kiírni a 10.04-et vagy nem? van sok változás?
  • plck
    THX
  • Solten
    Udv emberek, par napja tortent az a bizarr eset hogy megprobaltuk osszeparositani a laptopomat kollegam 3G "USB Dongle"-jevel, csak hogy a driver cd-t persze nem hozta magaval. Windows7 meg tok hulye volt hozza (meglepett, mert eddig nem problemazott semmifele eszkozzel). Mivel a wubi segitsegevel a gepemen ott figyel a 10.04.1, gondoltam meger egy probat. Eszkoz bedug, wifi ikonra kattint, mobile broadband.. Jujj... par formakerdes, maszott is fel a netre.

Ubuntu

• MerlinW
    find ~/ -name 'amitkeresek'
    locate programnév
    whereis programnév
    sudo dpkg -L csomagnév

stb.. de van minden grafikus felületnek fájlkeresője.

Részletek a bannerban - FAQ, konzolparancsok.

• plck
    Köszi sikerült:)

Még olyan kérdésem lenne, hogy melyik parancsal tudom azt megtenni, hogy rákeresek valamire, tehát azt szeretém hogy beirom csupán a fájl nevet és kiirja hogy hol van!?Létezik egyáltalán ilyen?:D
  • MerlinW
    - Silverlight-ot linuxon Moonlight-nak hívják. Chrome tartalmazza. FF-hez letölthető.

- Bannerban van a legfrissebb verzió. Minden áprilisban és októberben jelenik meg, tehát 'év.04' és 'év.10' az aktuális kiadás. Logikusan 10.04-nél tartunk, 4 nap múlva jön a 10.10 (ahogy a számláló is kiszúrja a szemedet)

- Még mindig nincs szükség vírusirtóra és nem is lesz - max szerverekre szokás.

- Több ezer játék megy Linuxon, ahogy eddig is. A Windows-os játékoknak továbbra sincs semmi közük a Linux-hoz, azokat max emulálni lehet, lásd banner Games menüpont.

Ahogy minden operációs rendszer (most már a Win is) csak 2-3 évente fejlődnek komolyabban, Ubuntu esetében ezt LTS kiadásoknak nevezik, amelyek 2 évente jelennek meg. A 10.04 LTS, a következő a 12.04 lesz 2012-ben. Kb ekkor jön a Windows 8 is.
  • krisz940122
    helló. kb 1 éve aktív voltam itt az ubuntu topicban, mert akkor ezt használtam. de most egy jó ideje win 7-et használok. lehet h visszatérnék az ubuntura. az lenne a kérdésem, h lehet e már nézni az rtl mostot és a hasonló oldalakat az ubuntuval? ezt úgy értem h az rtlmost nézéséhez silverlight kell és amikor én használtam az ubuntut akkor egy egy meg nem oldott probléma volt mert a silverlight nem működött az ubuntun. azóta ez már jó? melyik az ubuntu legujabb verziója? még mindig nem kell rá vírusírtó ( nem támadja vírus)? játékok nem mennek rajta azóta sem? bocsi ezekért az alapvető kérdésekért de nem követtem ez alatt az egy év alatt az ubuntu fejlődését. előre is köszi a válaszokat.
  • MerlinW
    Letöltöd és kitömöríted a /home/neved/.themes könyvtárba
  • Lyukasbogrács
    nincs Xfce-m, és azt se tudom, hogy Xfce témát lehet-e gnome alá tenni, de ezt kipróbálhatod
  • plck
    Valaki legyen olyan kedves és segitsen nekem EZT a témát feltelepiteni(:
  • DARYL
    Mestermunka ez a Blender-el készült animációs film,de nem hiszem,hogy kiszoritja majd a piacról a "nagyokat",mint ahogyan a Gimp sem seperte le a Photoshop-ot. A kényelem nagy ur és ha már egy cég befektetett a szoftvereibe és animátoraiba akkor nem fog váltani egykönnyen. Az ujak viszont...csinálnak egy jó animációt, aztán elszippantják a szakikat a "nagyok".
    Én is belekostoltam a 3DS Max-ba és a Blender-be is, igy mondhatom, hogy ebben a filmben rengeteg munkaóra van + a renderelés. Le a kalappal.
  • gothmog
    Egy hete összeszedtem magam, és nekiálltam a blender tanulásának. Mit ne mondjak, két napig vért izzadtam mire sikerült a kockától érdemben elmozdulni. (állandóan a 3dsMax-ra állt a kezem), de aztán sikerült beleszokni. És tényleg jobban kézre áll, logikusabb és kényelmesebb, mint a Max. Persze ehhez el kell a többi ilyentől vonatkoztatni. Talán annak, aki még soha nem próbálkozott ilyesmivel, még könnyebben is megy. Főleg a 2.5-ös. Aki most kezdene ismerkedni vele, mindenképp azzal kezdje.
    Ja, egy létfontosságú tutorial a témában:
    Az első képünk Blender 2.5-ben.
  • MerlinW
    The Elder Scrolls III: Morrowind, coming to Linux!
  • MerlinW
    Hmm..

Native Direct3d 10 and 11 support on its way to Linux
  • MerlinW
    A Blender (ingyenes multiplatform 3D modellező és animációs alkalmazás) készítői készítettek egy 15 perces animációs kisfilmet, amihez kizárólag csak a Blender-t használták.

Nézzétek meg a videót (ami egyébként minden téren szenzációs lett), aztán sudo apt-get install blender és hajrá:))
    Mondhatni ennyit a millió forintos Maya-ról és a 3DS-ről:)

• MerlinW
    Wine Pulse DX9 v1.3.4.39-9
  • Máté94
    Akkor marad a frissítés :DD
  • MerlinW
    Nálam 4-5 éve nem volt tiszta telepítés. Miután Linuxot úgymond elrontani nem lehet (max nem érteni hozzá így nem tudni megjavítani), ezért nem igen van rá szükség. Egy kis szakértelemmel komplett hardvercserét is átvészel.

Mondjuk én Windows-t is általában egyszer telepítek, mikor megveszem a gépet:) XP anno 5 évig húzta, Win7-et is megvettem ugyan, de még máig a tavaly júliusi RTM van fent. Minden menthető, ha ért hozzá az ember:)

A válaszom tehát: ahogy érzed.
  • Máté94
    Értem. Nem lenne persze gond újra rakni mert nincs semmi olyan benne, de elég a frissítés vagy inkább tiszta telepítést ajánlasz?
  • MerlinW
    Sima frissítés, csak komolyabb adag egyben. Formázás sosincs:) Minden programod, beállításod megmarad ugyanúgy ahogy volt.
  • Máté94
    Hmm, azon az "ócskavason" nem lényeg. Ha holnap felajánlja a frissítést akkor lehet felrakom. Amúgy ekkor csak frissíti vagy formázza az mostani Ubit megint 8 órába fog telleni felrakni? :DD Tehát, hogy olyan mintha CD-ről telepítenéd?.
  • MerlinW
    Nagyjából igen. Frissíteni azonban november-december előtt nem ajánlott. Ahogy mindig, megjelenéskor elkezdik erőszakolni a felhasználók, és pikkpakk előjön 4-500 hiba az első napokban, amiket általában 1-2 hónapon belül foltoznak be. Tehát azonnal frissíteni csak saját felelőségre.
  • Máté94
    Lényegében ez lesz az is amit 10.-én kiadnak? :D
  • MerlinW
    CLI Companion - terminál kezdőknek:

Telepítés:

sudo add-apt-repository ppa:clicompanion-devs/clicompanion-nightlies
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install clicompanion
  • MerlinW
    Faenza ikonok KDE-hez

• MerlinW
    Megjelent a Maverick Release Candidation (RC)
  • zeli
    A GNOME nem rendszer, hanem grafikus felület. Nálam a VLC normálian indul el, a sima VLC csomag van fent a universe tárolóból. A beállításokban nézz körül, vannak a felülettel kapcsolatos opciók.
  • N o N a m e
    Hello!
    Van néhány olyan programom ami GNOME rendszer alatt KDE-ben indul el. pl. VLC player, NetBeans, stb. Ezeket hogy tudnám beállítani, hogy normálisan, GNOME-osan fussanak? A KDE nem tetszik :/
  • kalimpa
    Megtaláltam, köszi a segítséget, Feladatkezelő nevű plazmoid néven rejtőzött a kis rohadék. :) Köszi a segítséget!
  • Ability
    KDE4-ben a desktopon már szinte minden a plasma részét képzi. A tálcán levő cuccosok is plasma widget-ek, szóval ugyan úgy kell visszatenni rá, mintha az asztalra tennél ki egy ilyet. Behozod a widget-listát, megfogod ami kell neked, majd ráhúzod a tálcára.

A másikra nem tudom a választ, nincs notim.
  • kalimpa
    Csak bátran, csak bátran, mert marha idegesítő probléma! :)
  • MerlinW
    KDE-s munkatársat kérnék az információhoz!!:)
  • kalimpa
    Sziasztok!

Kubuntut használok, olyan problémám lenne, hogy az alsó panelről (tálcáról) eltűntek a futó alkalmazások jelei, így nem is tudok már váltani köztük, csak alt-tabbal.

Hogy lehetne visszacsinálni?

A másik dolog, hogy rohadt idegesítő, hogy a touchpadomnak csak kb. a bal 2/3 része funkcionál rendesen, a maradékhoz mindenféle hülye funkció van rendelve, amit már kikapcsoltam, de akkor ez a fennmaradó rész meg vak, nem lehet rajta pl. simaegérkattintást elvégezni, stb. Ezt hol lehetne visszaállítani?
  • Máté94
    Szép lett!
  • MerlinW
    Elkészült az Ubuntu saját betűtípusa, a "ttf-ubuntu-font-family". Meerkat-ban már ez lesz az alap.

• MerlinW
  • JoeFromHun
    Megjött :)
  • plck
    Viszont megint az a problémám, hogy egy gépresi után a megjelenési, illetve a grafikus beállításaim ha nem is teljesen de részben megváltoznak, hogy lehet ezt orvosolni?Meg pl. beállítottam hogy bejelentkezésnél ne kérjen jelszót, de mégis kér
  • plck
    Újraindítás után megoldódott.

Jóólvanna