Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

passatgt
és mégegy dolog, bocs a sok postért:

elõször maikor elindítottam a firefoxot, rámentem youtubera, és kiírta, hogy nincs flash. Mondom oké, semmi gond, kiírta honnan lehet letölteni. Letöltöttem, felrakta, firefox újraindít, megint kiírja, hogy nincs flash. Mondom wtf, de látom, hogy felül is ír lehetõségeket, kattolok arra, és behoz 3 féle flasht. Most megint én, mint mezei user, honnan tudjam, hogy melyiket kell felrakni? Felraktam az elsõt, és gondolom szerencsém volt, de megy vele😊

passatgt
az meg a másik, hogy nekem, mint mezei usernek, honnan kéne tudnia, mi az a dpkg?

elkéne mennem teszternek ubuntuhoz, és addig nem adhatnának ki semmit újat, amíg én nem mondom😊

az meg a másik másik, hogy tegnap raktam fel, és azta sima böngészés közben már kétszer lefagyott az egész, és csak reset segített...

passatgt
írt az mindenféle cuccot, és kb semmit nem értettem belõle

egyszerûan annyit kéne kiírnia, körítés nélkül, egy sárga felkiáltójellel, hogy Bocsi, éppen telepíted a frissítéseket, ha befejezte, akkor tudod telepíteni ezt.

Vagy egyszerûan akkor indulna el a telepítés, ha befejezte a másikat...

mumpic
Kérdés mi az hogy userfriendly? Egészen biztos hogy kiírta hogy 'valószínûleg fut egy másik dpkg', vagy ilyesmit. A program önmagáról nem tudja eldönteni hogy hibás-e, csak a körülményekre tud hivatkozni. Szerintem egy részletes hibaüzenet sokkal többet mond, mint egy windowsos ablak, 'HIBA' felirattal, meg egy OK gombbal. 😊

passatgt
értem én, de ezt nem lehetne kiírni userfriendly módon?

mert úgy felkaptam tõle a vizet, hogy még szinte semmit nem csináltam, de dobálja fel a hibaüzeneteket...

MerlinW
Jah, egyszerre csak egy dpkg futhat. Ennek biztonsági és stabilitási okai vannak. Ez szerintem nem fog soha változni.

[merlinw.org]

passatgt
végül az lett, hogy lemásoltam egy usb-s viynóra ami kellett, és ubuntu telepítõ meg lagyalulta egészet kénye kedve szerint😊

amúgy minden fain, ez a 10.04 már nagyon használható, nekem még a 7-essel volt tapasztalatom, az nagy csalódás volt😊

amúgy azt észrevettem, hogy mialatt telepítette a frissítéseket, addig semmi mást nem tudtam telepíteni, ez elég idegesítõ, vagy legalább írná ki, és ne számomra érthetetlen hibaüzenetekkel álljon meg minden...(videókari drivert, flashet, chrome-ot akartam telepíteni, mindegyiknél hibát írt, de frissítés befejezése után már ment)

MerlinW
Nem baj ha D-n nincs Windows.

Ha van és a C fizikailag a lemez elsõ partíciója és azt formázod, akkor az MBR felülíródik. Ez sem baj, csak majd Win lemezrõl bootolva helyre kell rakni a Wines bootmanagert ami lesikálja a Linuxét, ezért ezután Ubuntuét is vissza kell ügyeskedni (#7292) 😊

[merlinw.org]

zeli
Ha a partíciókezelõben a "D" meghajtót nem bántod, akkor ott minden adat megmarad. De azért óvatosan!

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

passatgt
jelenleg van egy c és egy d meghajtóm, és szeretném, ha a d megmaradna
lehet belõle problémám, hogy a c-t formázom meg ext3-ban és abból csípek le swapnak?

passatgt
na paralellsel windows7-en megcsináltam a pendriveot, megy faszán, és meglepõen gyors ahhoz képest hogy pendriveon van😊

ma este tesztelik a rendszert, aztán ha tetszik akkor +2 ubuntu user lesz😊

passatgt
megvolt, de ez így csak mac-en bootolna szerintem, de én egy sima pc-n szeretném

precision
mi a túró lett már a flash -el megint? 😞
720p youtube videókat nem tudok megnézni mert nézhetetlenül akadozik az egész
eddig jó volt pedig, az 1080p akadozott egy picit, most a 720p jobban akadozott mint ezelõtt az 1080p

más is tapasztalt ilyet vagy a hiba az én készülékemben van?

Bazinga!

MerlinW
Ubuntuval:

Így. Csinálhatod Live CD-vel is szerintem, tehát elvileg nem muszáj telepíteni Linuxot hozzá.

OSX-el:

1. Flashdrive bedug
2. Terminál megnyit

diskutil

3. Megnézed melyik eszköz lett a kütyü (pl: /dev/disk2 - a továbbiakban diskN, ahol N a lemez száma)

diskutil unmountDisk /dev/diskN
sudo dd if=/path/to/downloaded.img of=/dev/diskN bs=1m
diskutil eject /dev/diskN

4. flashdrive kihúz, örül😊

[merlinw.org]

passatgt
lehet, hogy rossz helyen kérdezem, de egy próbát megér😊

ami van:
-macbookom snow leoparddal
-8gb-os kingston pendrive
-ubuntu 10.04 iso

kérdésem:
hogyan tudok bootolható pendriveot csinálni?
van leírás az ubuntu.com-on, de rohadtul nem megy úgy

MerlinW
Nem nõtt a gépigény, más lesz a gond. Miután nem rendezted a task managert CPU-ra így csak annyit látok, hogy a Firefox 100%-on hajtja, ami nem egészséges. Egyszerûen nézd meg mi eszi a gépet. Illetve nem tudom milyen CPU-d, videókártyád van, de 1GB memóriával felejtsd el a Compiz-t.

[merlinw.org]

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. 10.04-et használok és a gépigény a sokszorosára nõtt, már olyan szinten, hogy használhatatlan a rendszer.
Képek:
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/q4nm7rt1chodwwic8cmx.png
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/nke9q9lsqq0yz8om0aws.png
http://kepfeltolto.weboldala.net/files/2mfn77cyuyiqieaeeqd1.png
Elõre is köszönöm a segítséget!

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...

MerlinW
Catalystot driverrel együtt kell telepíteni, support.amd.com-on megtalálod.

[merlinw.org]

No kérem tisztelettel.

A képernyõbeállításoknál sehol sincs arra utaló beállítás, vagy kapcsoló, amivel az aktív kijelzõt lehetne megváltoztatni. Sõt klónozás sincs, annak ellenére, hogy a súgó leírja, hogy márpedig van.

A Catalystot telepítettem, nem mûködik, hiányolja a megfelelõ ati drivert.

Úgyhogy eddig nincs sikerélményem 😞

A hálózatot majd holnap.
Köszönöm, végigpróbálgatom, beszámolok majd.

😊
MerlinW
- LCD: nem csináltam még ilyet, nézd végig a képernyõkezelõ/felbontáskezelõ alkalmazásokat a Beállítások és Admin menükben. Ati VGA esetében a Catalyst-ban van képernyõ kiterjesztés/klónozás. (Gondolom az NV driver-ben is)

- Hálózat:
Rendszer - Adminisztráció - Hálózat - Általános (?) fülön kell lennie egy Domain mezõnek. Oda írd a munkacsoport nevét. Hostname a gép neve lesz a hálózaton.
Ezután jobb klikk egy könyvtáron, tulajdonságok, majd megosztás (share)

Én mindig összeütök egy Samba szervert:
Samba server és Windows konfig
(A létrehozott smbuser-el lehet majd belépni a Linuxos gépre távolról.)

- Telefonos kérdésre: Nem ismerem a telefonod, de ha nincs benne hálózatkezelés (nem jellemzõ, és biztonsági okokból nem is lenne célszerû) akkor marad a kábeles megoldás.

[merlinw.org]

De kérdezek még jobbat 😊 Hogyan tudok fileokat küldeni az ugyanezt a routert használó okostelefonra (jelen esetben blackberry bold), vagy marad az adatkábelezés?

(hogy ne érjen az offtopic vádja, a gépemen Ubuntu fut)
Na másik kérdésem ma estére: van ugye a számítógépem, wlan routeren keresztül csatlakozik a netre. Barátnõm laptopja ugyanezt a routert használja, csak neki Vista fut. Hogyan tudok egyszerûen fileokat küldeni neki, vagy megosztani vele?
Szép estét!

Hogyan tudom a képernyõt kirakni LCDtv-re? Hdmi kábelem van,összekötöm, minden ok (windows alatt probléma nélkül ki is rakja a képet, tehát a hardwer rendben van), de hol kéne beállítanom, hogy a tévén (is) legyen kép?
circa
köszi, sikerült 😊

Ability
Szia!

Az EasyBCD nevû programmal könnyedén vissza lehet varázsolni, nem kell hozzá különösebb szakmai tudás.
circa
Sziasztok!
Lenne egy problémám amit nem tudom hogyan kéne megoldani. Telepítettem a linux mellé egy win7-et és sajnos a win nem vesz tudomást a linuxról és nem jön be os választó menü a windows betöltése elõtt és sehogy sem tudom elérni a másik oprendszert. Azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehetne valahogy elõcsalni a bootválasztó menüt vagy mit hogy ne keljen se a wint se a linuxot ujrarakni?

MerlinW
Windows mellé telepíted, akkor nem kell foglalkoznod a boot-al, magától megcsinál mindent.

Milyen mezõket hagytál üresen? Nem lehet jelszó nélkül Linuxot telepíteni..

Adj meg jelszót magadnak (terminálba):
passwd felhasználóneved

[merlinw.org]

Windows mellé fogom tenni az ubuntut.

Amikor telepítettem akkor pedig üresen hagytam azokat a mezõket. Ha nem írok be semmit akkor nem fogadja el.

MerlinW
sudo apt-get remove fglrx*
sudo rm -r -f usr/share/ati
sudo apt-get install fglrx*
sudo sh ati-telepítõ.run
/etc/X11/xorg.conf -ot szerkeszted e-szerint (1680x1050-es, azt írd át amire jól esik)
reboot

[merlinw.org]

MerlinW
Dual Boot megoldáshoz nem kell program, alapból a GRUB kezeli. A kérdés, hogy Windows mellé telepítetted, vagy Linux mellé fogod a Windowst?

Programok telepítése adminisztrátori privilégium, a jelszó alapesetben a felhasználód jelszava (sudoer azaz virtuális root). Nem célszerû kikapcsolni, fõleg kezdõként. Linux = biztonság.

[merlinw.org]

Üdv! Feltettem ma az ubuntu oprendszert a gépemre, és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve. Dual Boot megoldásához melyik program a legjobb?
Illetve van eyg problémám. Nem birok egyetlen programot sem feltenni, mert valami jelszót kér. Ezt hol tudom beállítani hogy ne kérje?

precision
engem az ilyen "apróságok" tudnak õrületbe kergetni, hogy kb 10 indításból 4-5x teljesen szét van esve a felsõ panel (nem jelennek meg rajta az ikonok, csak fehér négyzetek a helyén, el van mosódva...stb.,)

nem is lenne érdekes a dolog, ha mindig szar lenne, akkor azt mondanám, hogy hát ez ilyen, vmi gáz van vmivel, és ki kell javítani...

na majd a következõ gnome reméljük nem lesz ilyen

de egy kis dícséret is az 'uborkának' 😄
vettem egy wd elements 500 gigás külsõ vinyót (2,5" -es méretben), természetesen ubuntu egybõl felismerte, auto fel is mountolja ha bedugom az usb -be
windows alatt a másolás rá katasztrofális 😊 elkezdek rá felmásolni pl egy nagyobb file -t, elindul normálisan kb 25-30 mb/sec -el, majd kb 20 másodperc múlva lemegy 1 meg FÉL megabájt/sec -re, és úgy nyöszörög megint kb 20 másodpercig, majd ismét felszalad 30 megáig... vicces ez is 😊 egy 5 gigás file -t 15 percig másolt fel
ezzel szemben ubuntu alatt úgy mûködik a fájlátvitel ahogyan kell, végig hozza a max v. max közeli sebességet (egy ugyancsak 5 gigás fájlt ubuntu alatt 3-4 perc alatt másolt át)

Bazinga!

Balumann
Igen sajnos a flash az nagyon rossz nálam is Ubuntu alatt a 900HA netbookomon, és rendesen beakadnak tõle az oldalak is. Youtube-n is szinte képtelenség megnézni a 480p -s videókat, csak a gyengébbeket. Google Chrome -al még úgyahogy nézhetõ egyébként (de kicsit úgy is akad, meg fagyokat, Firefox -al abszolut nem.

Amúgy különbség tényleg nincs semmi, a 10.04 -ben már a bejelentkezõ képernyõnél lehet választani a sima felület meg a netbook launcheres között is. A Netbook launcherre meg aztán pláne nincs szükség, csak hátráltat az egész, lassú, bugos, fagyogat is, a sima destop meg tökéletesen használható még a haverom 7 colos netbookján is. Semmi értelme az egésznek, nem is értem miért csinálták ezt a netbook editiont.

precision
netbookon ne csodálkozz hogy szaggatnak a videók, a flash még az erõsebb konfigokat is megizzasztja néha... ráadásul én azt vettem észre, hogy a linuxos flash picit "gyengébb" mint a windows -os, bár nekem mostanában nincs vele gondom, a legutóbbi update pl érezhetõen gyorsabb lett (adobe flash -rõl beszélek, a többi alternatívát nem próbáltam/nem ismerem)

hát ha utólagos netbook edition telepítésen azt érted, hogy megmaradjon mindenféle beállításod meg programod, akkor valszeg lehet, de nem biztos, hogy ajánlatos... sztem kézzel kéne kimentened a megfelelõ mappákat (vagy olvass vissza, nemrég pont én éredklõdtem backup cuccok iránt) és telepítés után visszaállítani
de az a tuti szerintem (ha mindenképpen akarsz netbook verziót) hogy ha egy friss telepítést csinálsz és nem vacakolsz a backuppal (mármint a telepített programok terén, az egyéb 'hasznos' adatot persze mentsd ki)
a friss telepítést pedig ugyanúgy kell megejteni netbook verziónál mint a desktop verzióval... iso letölt, kiír cd -re (vagy netbook esetén lehet hogy csak usb -s telepítés jöhet szóba --> akkor az .iso -ból kell kreálni bootolható pendrive -os telepítõt (esetleg külsõ optikai meghajtó, ha a netbookban nincs))
a telepítés menete teljesen megegyezik a "sima" verzióval

különbségekrõl nemtok nyilatkozni, én még soha nem próbáltam a netbook kiadást, mivel nincs netbook -om 😊 de elvileg ugyanaz mint a desktop, csak van ilyen "kezdõképernyõ" vagy "dock" szerû menürendszer ami megkönnyíti a használatot

Bazinga!

zeli
Lenne egy-két kérdésem lehet kérdeztem már egyiket, de nem emlékszem hogy kaptam volna választ)
Asus Eee PC 1005HA-n feltelepítettem a Lucidot, (nem a netbook edition-t, a rendest), és azzal kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem. Már régebben telepítettem, és beállítgattam a dolgokat rajta.
- Ha pl. SG-n nézek egy videót, ami embedded Youtuberól, vmiért szaggat. Ezt nem értem miért. (Meg néha más videó oldalakon is)
- Gondoltam rá, hogy felteszem az Ubuntu Netbook Edition-t, az lenne a kérdésem, hogy lehetne-e utólag feltenni, és van-e értelme? Azért nem azt telepítettem elõször, mert annak nem jön be a kinézete (most meg van oldva egy panellel és egy AWN-el), de elvileg az optimalizálva van Netbookra, szóval lenne-e érdembeli változás ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Sziasztok! Van itt valakinek laptopba creative sb x-fi hangkártyája és ubuntut használ? De igazából akármiylen usb hangkari jó. Nagyon zavar, hogy amikor bedugom a hangkarit akkor a pulseaudio sokszor fel se ismeri, ha pedig felismeri akkor mindig át kell tennem a választópöttyöt arra a kártyára amit most dugtam be. Nem régi ubuntu felhasználó vagyok, és ennek a folyamatnak az automatizálása nagyon hiányzik a windows idõszakomból. most állandóan killall pulseaudioznom kell meg kattingatni jobbra balra. Tapasztalat és megoldás valakinél? Elõre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Üdv!
Törölt felhasználó
köszi, majd megnézem mit lehet vele kezdeni.. sajnálatos módon XP alatt vagyok, mert ubi nemegészem mûködött😞
DARYL
Én is szivtam rendesen ATI-val, de aztán sikerült a zárt drivert feltenni. A #6469 -es hozzászolásomban leirtam hogyan. Nézd meg,hátha segit.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

Törölt felhasználó
Hali! lenne egy kis gondom, és gondoltam hozzátok fordulok, mert más fórumok tömegeit átolvastam, de egyik sem segített..
a problémám a következõ:
feltettem egy Intrepidet (elõtte Jaunty volt fenn, de reinstall volt), és nem megy a videókártyám a gépen.. se intrepiden, se jauntyn.. Ati Radeon HD 4670em van, és leszedtem a legújabb catalyst centert, feltettem 3féleképpen is, ahogy különbözõ helyeken írták.. módosítottam a xorg.conf-ot is, hogy Device-nál a Driver "fglrx" legyen.. és amikor újraindítom a gépet csak feketeség vár.. aztán recoveryben Xfix, akkor megy.. és vagy 10féleképp próbáltam feltenni a drivert, de nem ment sehogy.. Ha meg csak aktiválom a zárt meghajtót, akkor semmi sem történik.. Ha compizt akarom futtatni, illetve a vizuális effekteket, akkor kiírja, hogy "Az asztali effektek nem alkalmazhatók" azthiszem.
Ha valakinek lenne ötlete plz írja le😊
végigcsináltam már ezt, meg egy pár hasonló kaliberû oldalt, de semmi:S
N o N a m e
http://blog.arqual.hu/2010/02/17/ubuntu-default-panel-visszaallitasa/
Ezzel sikerült a panelt visszaállítani, viszont az asztalon az ikonok még mindig nincsenek meg.

szerk: És a jobb klikk sem müködik az Asztalon
N o N a m e
Segítség! Eltûnt a felsõ panelen minden ikon! Nem látszik semmi csak a szürkés sáv! Az asztalon az ikonok is eltûntek. Újraindítottam a gépet, de most se jöttek elõ! Szerencsére elindult automatikusan a FF. Légyszi minél hamarabb valaki segítsen!
precision
ja a szöveg lemaradt 😊
egy még beta állapotban lévõ IM kliens, pidgines interfész és a firefoxból megismert extension rendszer jóféle kiterjesztésekkel

lecsekkolom amint lesz rá egy kis idõm 😊

Bazinga!

precision
köszi! 😊

Bazinga!

MerlinW
1. Desktop Linuxon szerintem tök felesleges
2. Router!!!444néégy😄
3. Nem tudom😊 Mennie kellene, 80-as kell csak. (8080 már nem folgalt port - csak az elsõ 1000 -, opcionális, nem használja egyik standard protokol sem)
fejlécben scriptek közé tettem egy iptables mintát. Minimális átírással otthon is mûködnie kell. Kommenteztem szépen, szerintem egyértelmû.

scriptként futtatod, iptables -L -el listázod, iptables -F -el kapcsolod ki.

Tetején az IP címeket kell átírnod (Timeserver nem feltétlen kell, NS = nameserver - legyen pl.: 8.8.4.4, NS2 törölhetõ), illetve középen a portokat hozzáadogatni/törölni ahogy jólesik.

[merlinw.org]

precision
valamit nem értek... 😊

GUFW -t használok, ufw grafikus verziót, 1.0 -ás usernek való tûzfalbeállító programot. Beállítottam, hogy alapból minden be és kijövõ kapcsolatot blokkoljon (paranoia rulz 😊). Aztán elkezdtem hozzáadni a szabályokat. Minden megy faszán, kivéve a firefox. Hiába van hozzáadva a szabályokhoz, hogy a 80 -as (és a 8080 -as) port is ki/be udp/tcp -n is engedélyezve legyen, a firefox nem hoz be semmi weboldalt. A kimenõ port -al lesz gond szerintem, mert amint gufw -ben kiszedem a pipát a kimenõ kapcsolatok blokkolása elõl (ilyenkor ugye a hozzáadott szabályok amik a kimenõ kapcsolatra vonatkoznak inaktívak is lesznek, mert nincs értelmük) a firefox is életre kel.

Most vagy én vagyok a helikopter, de úgy tudtam, hogy a http kérések a 80 -as porton át mennek. Vagy milyen portot kéne engedélyeznem, hogy firefox is ki tudjon menni a tûzfalon?

Bazinga!

mumpic
ja, tényleg mintha gyorsabb lenne 😊

MerlinW
shutter

Képernyõkép mentõ, valósidejû méretezéssel/vágással. Mint Win7-ben a slicer tool vagy mi.

[merlinw.org]

MerlinW
unetbootin

Linux/BSD telepítése külsõ USB-s lemezre CD nélkül:

[merlinw.org]