11431
Ubuntu Linux
-
#8145 Wubi csak fél rendszer, csak tesztelésre használd, ne teljes értékű rendszerként. Ha ki akarod hozni a maximumot belőle telepítsd normálisan. -
#8144 nézegettem a felső menüt és nem hiányzik véletlen az ls -es listázásból a -l kapcsoló :D mer a sima ls nem így adja vissza a listát :D csak észrevétel :D -
#8143 flash is megoldva, ff felpakolta magától végülis -
#8142 na ati driver feltéve, képernyő már okés.
Amúgy egy 10.4 lts van fent nekem, ezzel nincs probléma eddig :) -
krisz940122 #8141 áá nem fogok "kókányolni" napról napra rosszabb. látnád h néz ki az egész ubuntu. villódzik az egész, neten is minden hírdetés egymerő csíkos az egész, minden oldal. tényleg elkapkodtam ezt a frissítést. most már nagyon eldurvult a helyzet. firefoxban meg volt nyitva két lap, és ha az egyik hivatkozásra rámutattam a másik lap egy részlete jelent meg a hivatkozás mögött. a chrome-mal meg szószerint nem tudok netezni mert minden szöveg olvashatatlan annyira "csíkos". felrakom a 9.10 es ubuntut és az marad is amíg nem lesz egy normális friss verzió. köszi a segítségeket. -
#8140 Ja és hogy tudom feltenni flash playert? Leszedtem és kaptam egy .so filet. Ezzel mit kell kezdenem? :)
Meg gedit-be, hogyan tudom bekapcsolni hogy számozza a sorokat? Szóval ha programozok és kiírja, hogy hanyadik sorban van a hiba, akkor kicsit egyszerűbb ha megvannak számozva a sorok :) -
#8139 Na wubi segítségével fel is pakoltam egy 32 bitest :)
Már csak annyi porblémám van, hogy a monitorom 1280x1024-ben megy, hogy tudnám ezt 1920x1080-ra állítani? A monitorok menüpontban ismeretlen monitor van :/
A másik kérdésem, pedig msn kliensnek mit ajánlotok? -
hanta #8138 AAAAA az az :D Az kellett volna nekem, de sehogy sem jutott már eszembe ilyenkor :) -
hanta #8137 Igen jól mondod :) Ezért is voltam zavart ez ügyben, mert ez teljesen bekavart. Először megnéztem, hogy hány februári bejegyzés van és kaptam 7737 sort. Aztán megnéztem, hogy ebből csak 4809 sor az, ami tartalmazza a kernel: részt. És mivel azt írta a feladat, hogy minden napot figyelembe kell venni az átlagnál, így ezt elosztva 28-cal nekem is a 171 jött ki. Ezért is nem értettem mi az a 343 és ez bekavart. És ha megnézzük a log fájl tartalmát, láthatjuk, hogy az első bejegyzés február 16-án van, és ha megnézed amit írtam, mikor kiírattam vele, hogy melyik nap mennyi bejegyzés volt, akkor 1-jén és 2-án is van érték, pedig akkor nem is volt :) Tehát igazad van, tényleg kétszer számolja :) De a lényeg, hogy megoldottuk és az az eredmény jött ki, amit a tanár megadott, hogy ki kell jönni, így nem köthet bele :)
Egyébként nem is kéne napokra bontani csak: cut -f1,5 -d" " /tmp/syslog | grep -ce '^Feb.*kernel\:'ez mondjuk megy egy változóba és azt elosztjuk 28-cal és kész is. Nem is kellene ciklus se :) -
#8136 Az egy sima $x+=$y, azaz append művelet. -
hanta #8135 A tiéd egy jól működő elegánsabb megoldás, mint az enyém :) De legalább tanultam belőle :) -
#8134 Ja a szorzást elfelejtettem leírni - két meló között foglalkoztam veled:)
Lehet benéztem valamit, de szerintem hibás a megadott eredmény.
Azért jön ki 9618 mert a grep "Feb $i" esetén, ha $i==2, akkor beleszámolja az összes 20-28-ast is, tehát duplán kerül bele minden 2-vel kezdődő nap rekordja.
A másik nem kevésbé lényegtelen dolog, hogy log fájl tartalma 7738 sor, ergo nem lehet 9618 a vége:)
Tehát szerintem a helyes eredmény 171,75, de nézz utána, mert én már hulla vagyok ehhez:) -
hanta #8133 Kérdés:
Ennél a résznél: summ=$(( $summ+$x )) a $summ+$x-el ugye hozzáadod első alkalommal a 0-hoz az épp aktuális $x értéket, ekkor kijön egy bizonyos összeg és hogy a következő $x értéket ehhez adja hozzá, azt a zárójelen kívüli $ jelenti? -
hanta #8132 Megoldottam, sikerült végül :) Még mielőtt megnéztem volna, hogy írtál-e :)
Így oldottam meg:
y=0
for i in `seq 28`
do
x=`cat $1 | grep -e "kernel:" | grep -ce "Feb $i"`
if [ $x -gt 0 ]
then
z=`expr $y \+ $x`
v=`expr $v \+ $z`
echo `expr $v \/ 28` >log.txt
fi
done
Nagyon köszönöm a segítséged! Nélküled nem sikerült volna :) -
#8131 #!/bin/bash
summ=0
for i in `seq 28`
do
summ=$(( $summ+$x ))
echo $x >>log.txt
done
echo $(( $summ/28 ))
exit
# Figyelj a whitespace-ekre a (( )) műveleteknél. A script működik, kipróbáltam.
# Itt van pastebinnel is
-
hanta #8130 Most úgy állok, hogy ezt rakja a log.txt-be:
2409
2400
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
1207
799
402
0
0
0
400
798
801
401
0
0
Ezeket összeadva kijönne a 4809 kétszerese a 9618, amit elosztva 28-cal megkapjuk a 343-at, de nem tudom, hogy adjam őket össze xD
Az expr-rel próbálkoztam de folyton csak az utolsó 0-t adja ki, nem az egész összegét.
Így néz ki a ciklusom:
for i in `seq 28`
do
echo $x >>log.txt
done
Valami ötlet hogyan adjam össze?
Előre is köszi a segítséget! -
#8129 próbáld ki a 10.2 bétát
be kell másolni az /usr/lib/flashplugin könyvtárba.
FF-hez FlashAid plugin is segíthet
Több ötletem nincs, nálam jó. Google-t nézve nem vagy egyedül a problémával, tehát ki lesz javítva előbbutóbb. -
hanta #8128 Azt néztem, hogy ezzel a paranccsal egyből kiadja a 4809-et: grep -ce '^Feb.*kernel\:' /tmp/syslog.log
Tehát összesen ennyi februári kerneles sor van. Csak majd azt áruld el miért kell beszorozni :) -
hanta #8127 Aha, értem, köszi! Neki is esek és kipróbálom. Viszont miért kell megszorozni kettővel? Azt nem vágom :D -
krisz940122 #8126 nagyon köszi a válaszodat, rendes vagy. én még nem olvastam sehol se h várni kell egy-két hónapot. na akkor menjünk sorba.
- a procit nem eszi semmi, megnéztem
-a harmadik féltől származó források már engedélyezve vannak, a flashplugin-nonfree-t már délután feltelepítettem, mert vhol ajánlották, de még mindig nem jó.
-a gépen nem-vagy rosszul játssza le a filmeket, videókat.(szaggat, nem indul el stb), semmilyen flash program nem jó(videók, netes játékok stb.)
-a megjelenési extrák ki vannak kapcsolva, ahogy észleltem a problémát, egyből kikapcsoltam, de semmi.
-Gépem adatai (azért van win 7 bejelölve mert az ubuntut nem engedi bejelölni.)
-igen, 32 bites.
remélem sikerül a végére jutni. -
#8125 Dióhéjban:
Lekéred napokra bontva azokat a bejegyzéseket amikben szerepel a "kernel:" string:
cat /temp/syslog.log | grep "kernel:" | grep "Feb 1" | wc -l
...
cat /temp/syslog.log | grep "kernel:" | grep "Feb 28" | wc -l
...
stb
Mindezt persze szépen ciklussal (nap számát pörgeted 1-28-ig), tömbbe töltöd, vagy változókba, ha az egyszerűbb neked. Összeadod az értékeket, kapsz egy 4809-es számot, ezt megszorzod kettővel, elosztod 28-al és megkapod a 343-adat.
-
#8124 Ez nem bug, hanem valami más lesz.
- nézd meg nem eszi-e valami nagyon a procit (gnome-system-monitor)
- engedélyezd a harmadik féltől származó forrásaokat a frissítéskezelő/beállítások-ban és telepíts flashplugin-nonfree-t.ha nem az lenne fent
- csak a flash-el van baj, vagy sima videókkal is?
- megjelenés-extrák ki vannak kapocslva?
- milyen gépen van pontosa? proci, memória, vga típusa
- 32bit?
Ezerszer leírtam, minden félévben mikor kijön egy új kiadás 1-2 hónapig hibajavítások folynak, ez ilyen. Nem hülyeségből írtam, hogy még ne frissíts, ha nem értesz hozzá.
Ne Windows-ra térj vissza, hanem Lucid-ra, ha az jól működött. Azt még 2 évig frissítik. -
krisz940122 #8123 ááá mégse jó. amióta felraktam a 10.10-et nem jó. eddig jó volt. most már elindítja a videót de ha megállítom a hang még kb 4 másodpercig megy, és ha beletekerek akkor is a hang megy tovább és itt is csak kb 4 másodperc múlva vált oda ahova kell. ha hangosítom vagy halkítom akkor is több másodperc mire észreveszi h hangosítottam vagy halkítottam. sokszor beszaggat a videó. a videónak ha vége van a hang még megy tovább. mintha a kép lehagyná a hangot.+ még #8120. tudom azt fogod írni h máshol már kivesézték ezt a témát de én sok oldalt átnéztem de sehol sem kaptam jó választ. nem tudom mi lehet de nagyon idegesítőek ezek a bugok. nincs vmi megoldás? most nem szeretnék visszatérni a windowsra de ha ezek nem oldódnak meg muszáj lesz. ui.: most nézem h még az ubuntu 11.04 visszaszámláló is szaggat. megáll-elindul-megáll-elindul. minden flash cucc kép+hang is szaggat, ide-oda kap.netes játékok is. vmi flashprobléma lehet. de mi? compiz ki van kapcsolva. Naggggggyon hálás lennék ha vki segítene. -
#8122 Te jó Isten!Én ebből kb. annyit értek hogy:Írjon, napokat, mindig, elérési út.
:DD -
hanta #8121 Sziasztok!
Remélem itt vannak olyanok, akik profik bash-ból :)
Egy kis segítséget kérnék, ha lehet. Suliban van egy beadandó feladatom, aminek vasárnapig kész kell lennie, de sehogy sem megy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A feladat:
F3_1. Írjon bash scriptet, amely megállapítja, hogy a paraméterül kapott syslog fájl átlagosan napi hány kernel bejegyzést tartalmaz Február hónapban!
A program ellenőrizze hogy pontosan 1 paramétert kapott-e, ".log"-ra végződik-e és hogy olvasható fájl-e. Ha nem megfelelő a paraméterek száma, végződése, jogosultsága, írjon ki rövid ismertetőt a használatról és térjen vissza hibás (1) kóddal (exit 1).
Február 28 napos. Az átlagnál azokat a napokat is számoljuk amikor nem volt bejegyzés. (Minden napra adjuk meg a kernel bejegyzések számát és ezt átlagoljuk.)
Egy minta syslog kernel bejegyzés igy néz ki:
Feb 17 13:14:38 ipari1 kernel: [ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpuset
Az első két mező tartalmazza a dátumot. Egy kernel bejegyzés mindig tartalmazza a "kernel:" mintát. Az eredmény egész számot (az átlag egész része elég) írja ki a log.txt fájlba.
A feladat megoldása során minden tanult segédprogramokat használhat, ezen túl szükség esetén használjon vezérlési szerkezeteket, változókat, csővezetéket, csatorna átirányítást, parancsbehelyettesítést, parancslistát.
A feladatot a /tmp/syslog.log fájlon tesztelje!
A program paraméterei:
1. pozícionális paraméter: log file elérési út
pl:
./run.sh /tmp/syslog.log
Az eredmény log.txt tartalma:
343
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ebből az elejét már megcsináltam, mikor ellenőriznie kell a dolgokat, maga a programrész nem megy. Nekem nem jön ki ez a 343-as eredmény. Sőt igazán azt sem értem pontosan, hogy most miket is akar átlagoltatni.
Mellékelem ezt a bizonyos syslog.log fájlt is: syslog.log
Előre is köszi a választ! -
krisz940122 #8120 és az miért van h a skype meg az amsn ( én telepítettem) valamiért "foltot" hagynak maguk után a képernyőn. tehát kilépek belőlük de egy kis folt ott marad a képernyőn amin ha áthúzok egy mappát vagy vmit akkor eltűnik.tehát"le kell radírozni". A skypenál durvább a helyzet, mert ha beszélünk és kiteszem teljes képernyőre a partnerem képét és befejezzük a beszélgetést, a képe nagyon lassan, foltokban tűnik el, hiába fejeztük be a beszélgetést a képe még ott van és lassan, szaggatva tűnik csak el és a képernyő tetején és alján is marad ilyen csík amit szintén "le kell törölni". remélem érthető. ez miért van? bug? lehet ellenük tenni valamit? -
krisz940122 #8119 köszi a chrome-mal megjavult minden :) -
Rotyoka #8118 Na, feltettem a sima ubit a 64 bites helyett. Igaz így odaveszik egy adag memóriám de úgysem játékra használom hanem Gimp és egyéb dolgokra.
Sőt még a SB Audigy SE hangkártyánál a hang is jobb lett valamivel, de még mindig nem az igazi :( -
#8117 Semmi köze az Ubuntuhoz:) Böngésző vagy a Flash a hibás. Nézd meg Chrome-al, ha ott is rossz telepítsd újra a Flash-t. -
#8116 32 -
krisz940122 #8115 ahova a nyíl mutat ahoz a részhez nem nyúltam, azt nem én festettem be feketére hanem ha belépek vmelyik videóba így jön be. -
krisz940122 #8114 csináltam egy képet róla h mit csinál. a youtube bár elég bizonytalanul de már megjavult.
itt a kép
az adatokat én törölgettem ki a képről, a nyíl mutatja h hol a hiba. ezt miért csinálja az ubuntu? -
#8113 #8098 -
#8112 Télleg nem drága de ha meglehet anélkül is oldani akkor fölösleges.Mellesleg enmnagyno tudok angolul..:D -
#8111 64 vagy 32 bites ubuntu ajánlott inkább? -
#8110 Szerintem csak az elsőnél kell, a többinél nem. Mondjuk 1500Ft egy USB-s BT vevő. -
#8109 De ehez bluetooth kéne gépbe meg nincs:S -
#8108 leírás
szinkronizálás leírás
Illetve volt anno Kmobiletools, Obextool esetleg a wine+pcsuite.
Részleteket nem tudok, mikor nokiám volt sem csatlakoztattam soha PC-hez. Google-ön találsz leírásokat, letöltési helyeket. Kmobiletools asszem http://kde-apps.org -on van. -
#8107 Köszi, sikerült !!! -
#8106 szoftverforrások beállításainál a frissítés fülön a kiadásfrissítést állítsd át LST-ről normál kiadásra, szerintem ez a baj.