11431
Ubuntu Linux
  • Máté94
    Merlin, leírnád nekem, hogy neked a böngésződbe mire vannak beállítva a betűtípusok?
    Említetted, hogy te mindent Ubuntu-ra állítottál, de nem szeretném egymagam állítgatni.
    Vagy esetleg tudnál előtte készíteni egy képet FF-be és Operába a betűkről?
    Köszi! :))
  • precision
    Életkor: 18-25 között
  • amd123
    Hali Krisz, Csak úgy érdekességből kérdezném: hány éves vagy?
  • precision
    hát ha nem jön be az xp akkor telepíts egy windows 7 -et, és játsz azon windows -os játékokat és használj azon windows -os programokat

lehet ubuntuval sz*rozni, wine, meg virtualbox meg miegymás, de nem éri meg ill. nem fog működni vagy 5-öd olyan teljesítménnyel fog menni a a különböző driver hiányok miatt

sajna ez van, ha gamer vagy, akkor a windowshoz vagy kötve

win7 jobb mint az xp, nyugodtan rakd fel
  • Krisz018
    Sziasztok!!

Én egy olyat szeretnék kérdezni hogy melyik verzió jó szerintetek játékra, photoshop.ra , mert már kivan a .... a xp.vel.

Ezek a játékok mennének:? F1 2010, PES11, Medal of Honor, Call of Duty .

Előre is köszönöm !!

Üdv.
  • Palinko
    pendrive és SSD harddisk azért jó mert nincs benne forgó alkatrész. a ramokra 99 vagy 100 év garit adnak, nem véletlenül.
  • tmp
    Akkor a pendrive-t nem ajánlod? Kb. 1000x lehet egy pendrivet ki be dugni anélkül hogy elromlana (emiatt adnak 3 év garit hozzá, mert ha minden nap 1x bedugod már megvan az 1000). Valamivel egyszerűbb megoldás lenne.
  • Palinko
    a legjobb amit mondhatok, hogy kösd rá az egeret, netet, és szépen telepítsd, aztán majd sírj hogy mi nem okés.
    végén pipázd be hogy bejelentkezéshez ne kérje a "hülye jelszót" (root jelszó)

• kifli
    imádkozz XD
  • bazza
    Üdv!

Egy éve kattantam rá, hogy az Asus 1201N netbookomra ubuntut tegyek. Azonban 2 nap szenvedés után visszakoznom kellett a windowsra. Most újra meg szeretném próbálni, de félek megint kudarc lesz a vége.
    Ugyanis: Előző alkalommal: A telepítés után hol felismerte, hol nem a tuchpadot! Usb egérrel sem tudtam mit kezdeni. A netbook billentyűzetét sem ismerte fel, és mivel mindenhez valami hülye jelszót kellett beírni, meghalt az egész ügy. Arról nem is beszélve, hogy net sem volt jó, valamint leállni sem volt képes, kikapcsolásnál kifagyott az egész.

Most letöltöttem a 10.10 netbook változatát. Pendriveról telepíteném. Működni fog? :)
  • Palinko
    kingston DataTraveler 310 ?
    de mondjuk valami usb vinyót vennék ennyiért már kapnál 1 terrát.
  • MerlinW
    Külső vinyó, akár 20 évig is elél ha nem használod. Én is azokra archiválok. Ha annyira fontosak az adatok, a mai HDD árak mellett érdemes egyszerre kettőre is menteni (10k egy 500GB-os lemez) . Elég a sima belső lemez és hozzá egy rack (eSATA vagy USB-s)
  • tmp
    Hátha van valakinek valamilyen ötlete.

Kb. 10-15 DVD tartalmát szeretném újraarchiválni, de mivel (sajnos) a DVD lemez sem olvasható örökké, valamilyen alternatív és biztonságos módszert keresek erre a célra. Gondolkoztam azon, hogy a 15 dvd-t feltöltöm az ubuntu onera, de ha kiszámolom hogy nekem ez innentől évi 30+ kerül, rájövök hogy olcsóbb egy külső vinyó, viszont az is elromolhat egyik napról a másikra, így rögtön kell belőle 2. Tehát ez sem valami okos megoldás. Nekem olyan valami megoldás kéne, amin a fájlok nagyon sokáig olvashatók maradnak, (egy évbe max 1-2x kell előszedni, amúgy csak állna). Vegyek esetleg 8gigás pendriveokat? Ti hogyan oldjátok meg ezeket a dolgokat? Ötleteket és tanácsokat várok.

köszönöm
  • Palinko
    nekem régen fekete képernyővel fogadott így :( 1 szó mint száz csak élesben lehet rendesen kipróbálni, néha a virtualbox is csalós ám :)
  • kifli
    nemtudom mi lehet a gond, nálam a wubi telepítése úgy ment, hogy:

-google: wubi
    -letöltöttem
    -elindít
    -beállítottam neki 13gb-t asszem
    -telepít
    -leszedi magának az isot
    -reboot
    -boot menübe ubuntu választása
    -örül :)
  • MerlinW
    - Ha fel szeretnéd tenni, akkor érdemes.

- Minimum 10GB ildomos neki (külön partición), de ha használni szeretnéd, logikusan több. NTFS pariciót látod, írhatod-olvashatod, viszont Windows nem látja a Linux fájlrendszerét (ext3/ext4)

- Dualboot-al nincs dolgod, elintézi a telepítő automatikusan

- Ha magyarul szeretnéd látni, akkor válaszd:)

Swap partició nem szükséges, ha nincs hely, utólag létrehozhatsz neki fájlt.
  • MerlinW
    Jaja, kaptam róla levelet, begyűjtve:) Humble 1-hez még Steam aktivációt is küldtek nemrég:)
  • RYO21
    Kezd már elegem lenni a windowsból, és azon gondolkozom, hogy felteszem a legújabb ubuntut.

Érdemes feltelepíteni windows mellé? A windowst megkellene hagynom főleg a programozás miatt, és a játékok miatt is.

Mekkora partíciót csináljak neki? Mert nemtúl nagy a merevlemezem.

Dualbootot hogy oldjam meg? Mert nem csak 1 windows van a gépemen hanem több.

Telepítés közben válasszam ki a magyar nyelvet, vagy ne?
  • gothmog
    Karira aji valakinek?
    Itt a Humble Indie Bundle 2 !
    Öt remekbe szabott többplatformos játék, egy hétig "fizess amennyit gondolsz" összegért.
  • Palinko
    nah látom lesz még dolgod a karácsnyi szezonban :D

willis:
    biosban (gép restart és általában del gombal belép)
    állítsd be a first boot device cd/dvd re, nem biztos hogy így de valahogy meg kell találnod.
    aztán hagyd benn a cdt az olvasóban és várd meg még betölt a szerencsétlen ubuntu. majd telepítés formázásnál vigyázz kicsit aztán ha el nem basztad jó lesz!
    ajánlatos közben neten legyen a gép, friss csomagokat képes letölteni ilyenkor, meg codec csomagokat is.
  • MerlinW
    Legalább annyit olvasnál el mi az a Wubi és hogyan működik, mielőtt kiborulsz...

Wubit akárhova telepítheted, mert az virtuális lemezre települ, azaz egy nagy fájlba. Tehát a kérdéses ponton egy virtuális particiót formázol (aka. virtualbox, vmware, virtualpc, stb).

Egyébként, ha már itt felforr az agyvizet, szerintem kerüld el a Linxot messziről, mert ezzel a hozzáállással egy könyvtárat sem fogsz tudni létrehozni benne:)
  • willis
    wubival elkezdem telepíteni egy külön partícióra és mi történik? na mi? hát megint kezdi a szarságot, hogy nincsen gyökér... bla bla bla. ott egy ok gomb van csak és más semmi. na akkor hogyan tovább?

mindjárt kivágom az ubit az ablakon és megetetem a kutyával. mi a f@szért ilyen körülményes ennek a sz@rnak a telepítése.

bezzeg a winfos az milyen király. így szeressem meg valaki a linuxot vazz.
  • willis
    simán csak ki akarom próbálni, nagyon nem vágyom rá. gondoltam hátha megszeretem azért nem akarom magam beleásni az irodalomba sem előre. azt ki tudja mi lesz még :)
  • willis
    igen, keresgéltem a neten kicsit és én is erre jutottam, hogy a wubira lesz szükségem. köszi.
  • kifli
    win7 mellé, ha nem akarsz külön particiót és stb, akkor ajánlom a wubi-t (azem ez alapból rajta van az ubuntu lemezen)

Beállítod mekkora helye legyen az ubuntunak, hova telepítse, és fel is teszi. Rebootolsz és bootmenüből választasz hogy win vagy ubi :)
  • Maximus4
    Sajnos az relatív,hogy kinek mi a nem drága,de azért köszi.
  • MerlinW
    Pedig az sosem árt:) Lehet kapni usb-s külső olvasót, nem drága.
  • Maximus4
    Megpróbáltam pendrive-ról de a nyelvválasztás után az istenért sem tudom kilőni,hogy ne cd meghajtóról akarja tovább folytatni a telepítést,mert az nekem nincs:(
  • MerlinW
    sda maga a lemez. azon belül vannak a particiók: sda1, sda2, sda3, stb. Lehet jót tenne egy kis Linux irodalom tanulmányozás, mielőtt nekiesel:)
  • willis
    kiválasztom a 2. és a partíciók előkészítése ablakon nem látok semmit csak annyit hogy /dev/sda
    pedig van vagy 4 partícióm is :(
  • amd123
    mondtam én... ha nagy baromságot mondok úgy is mondják a jót :)

előző kommentem nem számít:D:D
  • MerlinW
    Logikusan a második. Ott kiválasztasz egy üres partíciót - ha van, beállítasz neki egy ext4 fájlrendszert, csatolod a / -ra (gyökér), bepipálod a formázást aztán telepíted a rendszert..
    A windows több mint valószínűleg az első partición lesz, de a méretéből megállapíthatod.
  • willis
    tehát hová szeretné telepíteni a ...

1: törlés és a teljes lemez használata
    2: partíciók saját kezű megadása

• amd123
    én ugyan a linuxhoz nem értek, de 2 oprendszert egymás mellé feltenni azt tudok :D:D. Annyi az egész, hogy van több partíciód. Az egyiken van az oprendszer. Egy másik partícióra meg felrakod a másikat. Ha meg nem tudsz új partíciót csinálni, akkor az azért van, mert nincs több helyed. Ugye a vinyód mondjuk h 250 gbs. Van 4 partíviód, és nincs partícionálalan területed. Tehát nincs miből új pt-t csinálnod. Ha meg ne mlátja, akkor meg csak tippelni tudok. Én azt csinálnám h mittomén... múltkor nekem úgy sikerült, h nem látta, és a vinyós telepítővel a nem kellő partíciókat töröltem, és linuxal csináltam meg őket, mert akkor látja. Gondolom másképp formázza vagy más fájlrendszert használ. Ha oltári nagy baromságot mondtam akkor bocs, majd többiek kijavítanak:D
  • willis
    az addig ok de mikor elindítom akkor a partíciós résznél nem látja azokat és vagy az egész vinyót akarja vagy nekem kell partíciót készíteni. ha ha ez mind szép de azt hogyan, hogy ne vesszen el semmim
  • zeli
    Telepítsd Win mellé külön partícióra, elférnek egymás mellett.
  • willis
    ubuntut win 7 mellé? de hogyan?
  • Palinko
    az a baj ha sok lap van nyitva. én firefoxomba lehet akármennyi lap, videókártya meg proci bírja. régi gépen meg olyan böngészőt kell betenni ami becsukja a lapokat nem menti :D
    chrome béta ilyen használja a grafikus gyorsítást is szóval ott már tűrhető, nekem is MerlinW ajánlotta pár hete.

persze ez azzal jár könyvjelzőzni kell, de az akármilyen böngészőnél sem árt ha csak nincs földöntúli memóriád :D
  • MerlinW
    Van, ha csinálsz:)

(google powa)
  • Maximus4
    És ennek is van pendrive-os telepítője?