11431
Ubuntu Linux
  • ede0001
    Próbáld meg a zárt eszközmeghajtókat engedélyezni. Lehet, hogy van külön linuxos driver a hangkártyára.

http://sugo.ubuntu.hu/10.10/html/hardware/hu/jockey.html#jockey-whyproprietary

Egyébként milyen hangkártyád van?

• amd123
    WOOW. Köszi. Letölteni még nme töltötem azóta, de filmet néztem neten, és lényegesebben jobb. Igazából hibátlanul fut:D Kösz:D
  • Lyukasbogrács
    ez vezetékes hálókártya, de utánanéztem, akiknek netkapcsolat sebességgel volt bajuk, azt javasolták, hogy a hálókártya (mindegy hogy vezetékes, vagy nélküli) MTU beállítását változtassuk meg kb. 1500-ra. alapból automatikus, de lehet, hogy ezért lassú, mert magától nem tudja normálisan beállítani.
    (rendszer->beállítások->hálózati kapcsolatok)

hálókártyákat a:
    sudo lshw -C network
    paranccsal tudod megnézni
  • amd123
    vezetékes, és gondolom ez a hálókártya: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
  • Lyukasbogrács
    hálókártya típusa? vezetékes/wifi? ezek fontos adatok a hibakeresésnél...
  • amd123
    Nincs valami amit átírhatnék, pl. hálózati kapcsolatokba vagy ilyesmi, amitől begyorsul?
  • amd123
    De a netemet miért befolyásolja??!!!:D:D Nem kéne ezzel idegelni engem:D:D
  • donatus13
    Rengeteg idő mire linuxban jó leszel de azt csak kínszenvedések árán lehet elérni, nehéz rendszer:D
  • amd123
    tom, csak miután 3 órája szedem hülye leszek leállítani. Már 2 újra kellett indítanom. Ez is szokatlan nekem... ilyen problémáim sosem voltam.
  • Máté94
    De nem akkor kell te ész! :D
    Akkor csináld, amikor semmit sem töltesz. :DD
  • amd123
    (((amúgy letöltés közbe készült ez a teszt)))
  • amd123
  • amd123
    [IMG]http://www.speedtest.net/result/1077304322.png[/IMG][/URL]]netem
  • donatus13
    Ilyen problémám nem volt pedig én is sok linuxot kipróbáltam és én is viszonylag noob vagyok mint te.
  • amd123
    nem torrent. Sima firefox. De amúgy meg mindennel kb 700al szedtem és most nagyon durván visszaesett. Ez azért is nagyon gáz, mert én eléggé sok filmet szedek le. És azok úgy kb 30 perc alatt lejöttek, most meg 3 óra :S:S:S:S:S:!!!!
  • Lyukasbogrács
    torrent? talán a torrent kliensben van lekorlátozva alapértelmezetten, úgyhogy a program beállításaiban kutakodj. böngészőben a speedtest.net oldalon sebességtesztet nézd meg mennyi.
  • Lyukasbogrács
    ha van egy kis angol tudásod, gugliban a hagkártyád típusa plusz az ubuntu 10.10 kulcsszóval (plusz még a "rasping voice", vagyis recsegő hang) megtudhatod, hogy vajon egyedi problémával állsz szembe, vagy már másnak is volt e ilyen. utóbbira tippelek, nekem is volt ilyen, aztán eltűnt, de már nem tudom hogyan :D talán amikor kijött valamelyik új ubi.

fájl jogosultságot a fájl tulajdonságainál a jogosultságok fülön tudod állítani, már ha te vagy a fájl tulajdonosa. valószínűleg rendszermappába kell valamit bemásolnod, amibe csak a root felhasználó (vagyis a Rendszergazda) másolhat. persze te is másolhatsz/módosíthatsz, egy kis trükkel: terminálban:
    sudo cp /mit /hova
    ha mindezt grafikus felületen a fájlkezelőben akarod tenni, akkor terminálban indítod a fájlkezelőt:
    sudo nautilus
    de ne sűrűn használd, mert ilyenkor rendszergazdai jogosultságokkal "garázdálkodsz", amolyan Isten módban :D, egész könnyen elronthatod az ubit...
  • amd123
    miért van az, hogy csak max 150kb/sel szedek le?? még windowsom volt 700al szedtem. Amióta linux ez így van, és már kezd rohadtul zavarni.
  • RYO21
    De mégse. Valami borzalmasan szól még mindig, pedig próbáltam már az alsmixert a terminálban is. Egyszerűen recseg. Mintha szét lenne cseszve a hangszóró. Win7-en továbbra is gyönyörűen szól, szal nem hw probléma. Mivel lehet állítani a hanginőségen?

Másik kérdés: File premissiont hol bírom állítani? Be kéne valamit másolnom az egyik folderbe, de nem engedi.
  • RYO21
    Sikerült thx! Bár még egy kicsit recseg a hang, de azt asszem megtudom oldani.
  • Lyukasbogrács
    5 másodperces kereséssel: link

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
    sudo apt-get update && sudo apt-get install pulseaudio-equalizer
  • RYO21
    Találtam valamit az ubuntu.hu-n a rendszer equalizerrel kapcsolatban, de nagyondurva megcsinálni. Nincs valami "leszedem-felteszem-működik" program?
  • Palinko
    driver sok alapból, nekem még hanggal nem volt bajom. ha pl külön hangkártyád van 5.1 vagy ilyesmi akkor lehet nincs driver.
    basszus gondot equalizerrel is megoldhatod nem tudom mit használsz én mindent VLC vel játszok :D
    alapból van zenelejátszó meg film, de valahogy a VLC-t annyira megszoktam nekem az tetszik.

legjobb ha azt mondod mi nem működik és milyen az eszköz akkor googleban már magad is rengeteg dolgot megtalálsz, de vannak néha fennakadások, de azt vedd figyelembe a topicban sem próbált ki mindenki mindent. néha az ubuntu.hu keresőjét is kell használni mert rengeteg hasznos dolog van ott.
  • RYO21
    Rendben át fogom nézni. A billentyűzetet sikerült beállítanom.
  • Palinko
    rendszer - beállítások és ALAPOSAN nézd át.
    aztán a rendszer adminisztráció menüpontot is!
    telpítésnél egyébként kérte a bill kiosztást ha jól rémlik kellett volna figyelni.
  • RYO21
    Nah igy sikerult, thx!

Magyar bill-t hogy tehetek az angol melle? Mert az angolt tettem alapertelmezettnek.

Driverekkel mit csinaljak? Vagy alapbol benne van?

A hang nagyon csunya. Hol lehet allitani a basszust?
  • MerlinW
    Username szerintem csak kisbetű lehet.
  • RYO21
    Miért nem birok rámenni arra ***** forwardra????

(USB-ről telepítem)
  • bazza
    Igazad van, tényleg nem olvastam. :)
    Így viszont inkább újratettem. Win7 letöröl, feltettem akkor ezt az 50 gigás partícióra. Csináltam egy 1 gigás swapot, valamint volt még ugye egy másik 10 gigás, arra meg böktem egy /home csatolást. van még egy 120 gigás ntfs. :)
  • gothmog
    "10 gigás partíción vagyok. Ez elég lesz neki?"
    Nálam pillanatnyilag így néz ki:
    link
    Ebben az alap telepítésen felül van blender, gimp, inkscape, xara xtreme, avidemux, k3b, googleearth, a Braid meg a Machinarium játék meg még egy csomó apróság amit itt most nem sorolnék fel. Nem valószínű hogy ez komolyabban még hízni fog.
    Szóval röviden: A 10 giga elég lesz.
  • RYO21
    + Swap partíciót nembirok csinálni, mert ha csinálok akkor meg nembirok rendszernek. Hány partíciót ismer fel a telepítő? Mert eddig van kb 5.
  • MerlinW
    "Jobb híján a Win7 100 megás partícióját jelöltem ki neki swap-nak."

Így jár aki csak ír és nem olvas.
    - Egyrészt 100MB semmire sem elég
    - Másrészt, ezzel tönkrevágtad a W7 rendszerindító visszaállító funkcióját
    - Harmadrészt, írtam korábban, hogy nem kell Swap partició, létre lehet utólag hozni fájl szintű lapozót.
  • Máté94
    Az borzasztóan lassú azon a gépen amire kellene :)
  • MerlinW
    "Ezek a játékok mennének:? F1 2010, PES11, Medal of Honor, Call of Duty ."

Nem. Nem is igen fognak.
  • tmp
    Nálam a legújabb stabil chrome szinte megtéveszthetetlenül jeleníti meg a weblapokat (észre sem venni hogy nem win alól nézem) és semmit nem állítottam át. Próbáld ki esetleg :)
  • RYO21
    Én is most próbáltam telepíteni usbről de nem sikerült. Elmegy a "Who you are?" részig és nem birok tovább menni. Passwordre azt írja, hogy "Fair password." Lent pedig, hogy "Getting time from network server...". De nem történik semmi. Pedig csatlakozott a nethez. Swap partíciót nem csináltam neki, mert sztem elég a 3giga ramom, a root izére pedig /-t állítóttam. A bootloadernek win7-et választottam.
  • bazza
    Hali! Sikerült telepíteni. 10 gigás partíción vagyok. Ez elég lesz neki? Valamint: a telepítésnél kért swap meghajtót. Jobb híján a Win7 100 megás partícióját jelöltem ki neki swap-nak. Mekkora kellene hogy legyen? A fizikai memória 2 giga a gépben. Köszi!
  • amd123
    ^^
  • donatus13
    én 18 vagyok és van időm rá , kedv az már más kérdés-
  • amd123
    csak azért kérdeztem, mert én 17 vagyok és nem értem h ilyen korban(vagy idősebben) h szánja rá magát az ember h játszon:D nekem nem nagyon an időm arra:D