11431
Ubuntu Linux
-
#8746 még nem hallottam róla, de a legjobb ha kipróbálod, és eldöntöd te magad, hogy tetszik-e, vagy sem, megfelel-e az igényeidnek, stb. Win alatt VirtualBox-ban kipróbálhatod, minden következmény nélkül, aztán ha tetszik felrakod rendesen, bár ennyi memóriával húzós lesz, viszont ha van valamelyik disztróból LiveCD, akkor lemezről is kipróbálhatod. -
#8745 értem thx van egy hasonlo kisgépigényü linux : Little Susie feat KDE3 egy magyar desktop linux disztribúció. elvileg Műszaki alapjait az openSUSE-stol kölcsönzi és nagyon jokat irnak rola. erröl vélemény?:) -
#8744 1GHz proci, meg 1GB memória, 15GB szabad hely az ajánlott.
1GHz proci, meg 512MB memória, 5GB szabad hely a minimum.
a helyedben megpróbálnám felrakni a Xubuntu-t, az elfut 192MB memóriával is, ajánlott pedig 256 MB, szabad hely 1,5GB. -
#8743 más gépekre sikerült feltelepiteni ugyan erröl a cd-röl:S nem lehet h gyenge hozzá a gépem?:S -
#8742 amikor letöltöd a telepítő képfájlt, az ellenőrzőösszegeket is nézd meg, hogy jól töltötte le, meg amikor kiírod, akkor is végezz lemezellenőrzést. 10.04-gyel én is így jártam (nem töltötte le normálisan), csak hamarabb befuccsolt a telepítő, már az elején. -
#8741 császtok
Tegnap fel akartam tenni a 10.10 est de amikor telepités közbe a rendszer területi beállitásainak konfigurálását végzi mindig uygan annál a résznél kijön a hiba ablak hogya rendszer összeomlott ez miért van? cd röl telepitem egy 1.1 ghz 384mb os gépre -
#8740 Megoldottam.Kösz a 2 linket. Hasznos volt máris^^ -
#8739 ennyi bőven elég a gombokból, parancsokhoz meg a legjobb ha fellapozol valami linuxos alapparancsos könyvet, rengeteg van belőlük. lehet hogy 70 oldal, vagy több, de megéri, legalább megérted, hogy mit csinál (és mit tud) a gép. ajánlom még a fullcircle.hu-t is, az is hasznos lehet. -
#8738 nah remek.. ez az ablakos hülyeség ígymaradt. Nem tom helyrehozni ÉN -
#8737 háát. Működik, csak az ablakgondom nem múlt el. Ahoz újra kell indítanom:D Nem úgy hkinyomom, hanem billemen van ilyen + gomb:D de még próbálkozom párszor grafikus felülettessel:D Tetszik. Még ilyen parancsokat mondanál(tok)? -
#8736 azt elfelejtettem mondani, hogy ctrl-alt-f1, f2, f3... ezek a virtuális terminálok, f7-re ugrik vissza a grafikus felület, ha most nekiesnél kipróbálni... ne járj úgy mint én, hogy nekiálltam resetelni :D
ha itt se tudsz mit kezdeni (értsd úgy, hogy totál lefagyott), akkor se nyomkodd a resetet, mindig van valami kiút, amit csak kevesen tudnak. -
#8735 WOOW. Köszi. Ezeket a parancsokat nem tudom, és nagyon jól jönnek most:) -
#8734 amikor felraktam minden hülyeséget, ablakkezelőt, témakezelőt, akkor volt olyan, hogy valahogy összeakadhattak, és eltűnt az "ablakkeret", vagy megfagyott pár ablak. amúgy a linux nem tud lefagyni! a rá telepített programok, a grafikus felület fagyhat le, attól a linux kernel ugyanúgy fut továbbra is... akkor nyomsz egy ctrl+alt+F1
sudo service gdm stop
sudo service gdm start
és elvileg újraindul a grafikus felület -
#8733 megoldottam a gondot:) Amúgy előző kérdésemre #8731-re válaszolna valaki? És azóta történt egy olyan, h miután felratktam synapticból screenlets-t, és befagytam, azaz nem, csak semmire nem tudtam kattintani, és a kurzor meg ilyen nagyon érdekes formát vett fel. Igazából még sosem láttam ilyet, szóval el sem tudom mondani milyet. És gépelni tudtam msn-be(mert az volt megnyitva) de semmilyen parancsra nem reagált(pll alt+f2, vagy ctlr alt nyilak...). Szerintem csak nálam TUD lefagyni a linux ami tudtommal nem is tud olyat ^^ esetleg valami magyarázatot tud valaki adni rá? -
#8732 3rd partys tároló, valószínűleg a ppa tárolóra gondol, amik launchpad.net-en vannak. gugliban keresendő után odaírod, hogy ppa, és ha van valami programhoz (vagy akármihez) ilyen tároló, akkor egy olyan címet keress, hogy ppa:valami/ppa, hozzáadni a repo listához a [i]sudo add-apt repository ppa:valami/ppa[i] sorral lehet (apt-get ápdételsz, és már telepítheted is, ami kell). akkor vannak még külső debian-os tárolók is, mint az ubuntu hivatalos tárolói, azt hiszem azt is hasonló módon lehet hozzáadni. De grafikus felületen a Synaptic Beállítások -> Tárolók (Egyéb szoftver fül) résznél is fel lehet venni. -
#8731 jaah. Néha szokott olyat csinálni nekem, h a panelnél, pontosabban alatta közvetlenül megjelenik egy fehér csík, és minden ablak meg minden körül megjelenik ez a fehér és eltűnik a bezárás meg teljes méret meg az összes ilyen. Magyarul a keret vagy mi^^ . Ez mitől van? -
#8730 aha. Azt a részt nem rétem h third party tárolós elérhetőség. Ez mit jelent? Nem az angolra gondolok azt értem^^ -
#8729 Fontosabb -és egyszerűbb- leszokni arról a windowsos beidegződésről, hogy mindenféle ellenőrizetlen dolgot telepítgetsz. Ha kell valami, először nézd meg a synapticban (vagy a szoftverközpontban, ha az szimpatikusabb) hogy elérhető-e, és akkor a probléma letudva. A legtöbb feladatra nagy valószínűséggel fogsz találni megoldást az alap repókban. Ha nem, akkor a második lehetőség megnézni, nincs-e elérhető third party tárolós elérhetősége az adott programnak (medibuntu meg ilyenek) és úgy telepíteni. A csomagkezelés a rendszer egyik legnayobb erőssége, tessék használni.
Az utolsó lehetőség az -ami windowson az első szokott lenni- hogy ráguglizol letöltöd és elíndítod. De ez ellenjavallt. -
#8728 értem. Sokat kell még tanulnom látom -
#8727 Nulla bájtos ami lejön. Egyébként se ez kell, telepíted a screenlets csomagot (synapticból vagy aptget) megjelenik a kellékek között, elindítod, kikeresed clear weather (vagy mifene) alkalmazást, elindítod. Valszeg elsőre a jobb felső sarokba teszi. Jobbklikk rajta->zipcode ->itt kikeresed, oda beírod és kész!
Témát meg kereshetsz a gnome-lookon, csak írd a keresőjébe hogy weather screenlet. -
#8726 Elvileg annak kene megnyitnia -
#8725 ehh. Az archívumkezelő nem tudja kezelni. Egyáltalán normális hogy a. őőő tar.gz kiterjeztést archívumkezelő nyitja meg? -
#8724 Királyok vagytok. Télleg. Kész vagyok. -
#8723 Az idojaras elorejelzoert a Screenlets nevu progi felelos, konkretan ezt a screenletet kell vele hasznalni, ha jol tippelek. -
#8722 Effektusok->Térhatású ablakok->pipa. Lehet hogy alapból nincs ott, akkor telepítsd a compiz-fusion-plugins-extra csomagot. (már nem emlékszem hogy ez abba került-e) -
#8721 nem vágom. Nem találom sehol. Mielőtt újraraktam ezt a linuxot tök fainul beállítottam az animációkat pl, és most egyik sem akar működni. Beállítom csak nem csinálja meg! -
#8720 CompizConfigban lehet azt is beállítani. -
#8719 meg pl azt sem vágom hogy pakolta ki az időjárásjelzőt. Nekem nem sikerült. -
#8718 már régen mind1.. azóta már eltelt talán 1, másfél hónap, és már rég 10.4et használok:)
Egy új kérdés. Láttam yt-n videón, hogy gyereknek olyan a 4 asztal, ugye van a CompizComfig, és ott van a Munkaasztal Kocka, meg a Kocka forgatása. Nekem is ugye ezek vannak, meg szépen feldizájnoltam ahogy kell, de nem tudom h kell olyat, hogy mikor a kockát látom, akkor neki az éppen futó alkalmazások nem a kockán hanem az előtt voltak. Nagyon hülyén írtam le így visszaolvasva, szóval itt a videó, mire gondolok:
Pár dolog jól jönne még inenn mondjuk. Pl, mikor megnyitja az új alkalmazást, ilyen fényeffect van. Ilyet sem találtam. Nem ezt másolom, csak van pár ötlet amit lenyúltam... -
#8717 nem kell letörölnöd a szerver verziót, abba is lehet asztali környezetet rakni terminálból telepítve [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=8557]#8557[/URL], de nyugodtan leszedheted a desktop .iso-t. -
#8716 Valóban a szervert szedtem le annó. Kösz:) Magamtól nagyon soká jöttem volna rá az miért nem volt jó -
#8715 nem tom.. Ubuntu.huról kaptam le. De azért megleshetem, köszi:) -
#8714 semmi grafikus rész?, nem lehet, hogy a szerver verziót szedted le/raktad fel? -
#8713 még egy olyan kérdés, hogy mikor először akartam linuxot, az ubi 10.10et leszedtem és elkezdtem felrakni, és minden oké is volt, csak hogy kb parancssor volt az egész. És nem tudtam mit kezdeni vele. A 10.4et használom, mert azt fel tudtam pakolni és volt is valami, de mikor a 10.10et pakotlam, semmi kép, csak egy nagy fullképernyős terminál:D ez miért volt? Csak mert annyian használják a 10.10-et és nagyon érdekelne, ők hogy raktál fel, miben jobb mint a 10.4 ilyesmik.. -
#8712 Nem ment más formátumba, de időnként elég nagy eltérések vannak a megjelenésben.
Wine -ra amúgy lazán felment nálam az Office 2007, és a Microsoft Word, Excel tökéletesen működik mindenféle bütyködés nélkül, szerintem érdemesebb azt használni... :/ -
#8711 Ha a netbook editiont teszed fel, akkor alapból a unity felület lesz beállítva, de bejelentkezésnél ki tudod választani a hagyományos gnome felületet is. A netbook verzió ebben az egy dologban tér el a sima destopból, hogy ez a felület be van állítva és alapméretezetten az jön be. Minden másban teljesen megegyezik a destoppal.
Én amúgy próbáltam 9.10 -ben is, 10.04 -ben is, és 10.10 -ben csak pendriveról, nekem egyáltalán nem tetszik. A sima destopos felület sokkal kényelmesebb, gyorsabban kezelhető, inkább csak zavaró dolgok vannak benne (hogy nem lehet ablakokat mozgatni, a "maximus" mindent teljes képernyőre rak, stb.). Nekem 9 colos a kijelzőm, osztálytársamnak 7 colos, ő is hamar visszaváltott a hagyományosra. Én is inkább a destopos verziót raktam a netbookra, az működik (bár nálam most egy kissé belassult a netbookon). -
#8710 Szerintem inkább próbálkozzál... :D -
#8709 az office ami rajta van a linuxon, openoffice. Az mennyire egyezik meg a windowsossal? Nem ment más formátumba vagy ilyesmi? Szóval ha itt megcsinálok egyet, azt ott is ugyan úgy meg lehet nyitni a windowsal, és fordítva? -
#8708 A telepito nem erzekel semmit tudtommal, ha sima ubuntut toltesz le es telepitesz fel, akkor gnome-od lesz, ha netbook editiont akkor pedig unityd. -
RYO21 #8707 Üdv megint!
Nos, megpróbáltam még 1-2 dolgot állítani a hangkártyával kapcsolatban, de nem sikerült semmit se javítani a hangminőségen. A hang még mindig torzít. Nem kicsit, nagyon. Rákerestem a hangkártya típusára, de szinte alig talált valami hasznosat. Ha nem sikerül a hang minőségén javítani, akkor törlöm a linuxot.
Amúgy csináltam egy felvételt, amelyben kicsit, de hallatszódik a torzítás: LINK
Eredeti: LINK