11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Csak a programok. Studio-ban zeneszerkesztő, készítő alkalmazások vannak.
  • MerlinW
    Cserehely: swap, lapozófájl.
  • suba53
    Sziasztok!

Tudtátok mi az a cserehely? :-) Számomra csak most derült ki, hogy van egy ilyen fogalom. Az Ubuntu magyar nyelvi telepítőjében találkoztam vele, és bizony sokat vakartam a fejem, amíg rájöttem, hogy mit is akar jelenteni.

Én híve vagyok a szép magyar beszédnek, de az informatikában már elfogadott fogalmakat erőltetetten magyar fogalmakkal kiváltani nem éppen szerencsés, sőt sokszor inkább nevetséges és bosszantó.

Egy évekkel ezelőtt olvasott, Compaq gép magyar nyelvű használai útmutatójában leírt monadat jutott eszenbe:"Az ugrók helyzete az alaptáblán:"

Azt is egy angolul irodalmi nyelven kiválóan beszélő emberke fordíthatta, aki élatében számítógépet még nem látott. :-)

Remélem, hogy a Linux közösség nem esik hasonló hibába, és a "cserehely" csak ez ubuntut fordító profi szakember tréfája. :-)
  • Hecker007
    üdv!
    Azt szeretném kérdezni hogy a sima Ubuntu és az Ubuntu Studio között csak a feltelepülő programokban van különbség, kinézetben meg hardver támogatásban nincs?
  • Lyukasbogrács
    van vírusirtó linuxra, de az is inkább a windows-os vírusokat írtja. amúgy ha megbízható forrásokból telepítesz programokat, nem lesz vírus linuxon. programokból ha lehet stable verziót telepíts, ne dev-et, néha a fejlesztői változatok is tudnak rosszalkodni.
  • amd123
    Ubuntu.. Eddig semmi gond nem volt. De most meg olyanok voltak mielőtt újrahúztam, hogy h így beállt a színösszeállításom és ahogy kedve tartotta, összedobálta nekem a színeket, meg ilyesmi... FireFoxba meg rákattintok egy linkre erre megnyitja vagy 20x más ablakba... 20 FireFox fut egyszerre és azt nem igazán szereti a gépem. Most jobban odafigyelek, meg talán rakok fel valami linuxos vírusírtót, de tudtommal erre nincs is vírus
  • donatus13
    mit tettél föl hogy így legyilkolta a gépet?
  • RYO21
    Jéé visszajött a topik desing! :D
  • amd123
    rengeteg hibám van... folyamatosan grafikai hibáim vannak, a FireFox össze vissza fut... nagyon elegem van már. Leformázom egész gépet azt újrahúzom linuxot....
  • amd123
    Linuxra van vírus? És ha van akkor h védekezzek ellene? Van valami vírusírtó ami jó erre?
  • Palinko
    gnome mplayer még úgy néz ki nincs ubuntu tárolón új csomag. a kmplayer ami kds látok már 1. valahanyas verziót. remélem az smplayer tetszeni fog egyébként és sűrűn frissítik. én VLC vel elvagyok egyenlőre, ha valaki tudja hogy van tőle jobb pl HD filmekhez meg codecek terén kérem szóljon rám hogy hülye vagyok.

amit másoltál kódot látod X11 valami kis grafikus ablak megjelenítő cuccot nem talált és máris nem fordult le a frissítésed :)
  • N o N a m e
    tetszik ez nagyon :) lehet ha megvan az új kedvenc lejátszóm, bár még szoknom kell :D
  • N o N a m e
    nekem már régóta gnome-mplayerem van, csak 0.9.9.2-es verzió, nemrég kijött a 1.0, szeretném azt használni.

noname@noname-desktop:~$ cd gnome-mplayer-1.0.0
    noname@noname-desktop:~/gnome-mplayer-1.0.0$ ./configure
    checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
    checking whether build environment is sane... yes
    checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p
    checking for gawk... gawk
    checking whether make sets $(MAKE)... yes
    checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
    checking for style of include used by make... GNU
    checking for gcc... gcc
    checking whether the C compiler works... yes
    checking for C compiler default output file name... a.out
    checking for suffix of executables...
    checking whether we are cross compiling... no
    checking for suffix of object files... o
    checking whether we are using the GNU C compiler... yes
    checking whether gcc accepts -g... yes
    checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
    checking dependency style of gcc... gcc3
    checking for library containing strerror... none required
    checking for gcc... (cached) gcc
    checking whether we are using the GNU C compiler... (cached) yes
    checking whether gcc accepts -g... (cached) yes
    checking for gcc option to accept ISO C89... (cached) none needed
    checking dependency style of gcc... (cached) gcc3
    checking for gcc... (cached) gcc
    checking whether we are using the GNU C compiler... (cached) yes
    checking whether gcc accepts -g... (cached) yes
    checking for gcc option to accept ISO C89... (cached) none needed
    checking dependency style of gcc... (cached) gcc3
    checking how to run the C preprocessor... gcc -E
    checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep
    checking for egrep... /bin/grep -E
    checking for ANSI C header files... yes
    checking how to run the C preprocessor... gcc -E
    checking for g++... g++
    checking whether we are using the GNU C++ compiler... yes
    checking whether g++ accepts -g... yes
    checking dependency style of g++... gcc3
    checking whether gcc and cc understand -c and -o together... yes
    checking for ranlib... ranlib
    checking for sys/types.h... yes
    checking for sys/stat.h... yes
    checking for stdlib.h... yes
    checking for string.h... yes
    checking for memory.h... yes
    checking for strings.h... yes
    checking for inttypes.h... yes
    checking for stdint.h... yes
    checking for unistd.h... yes
    checking locale.h usability... yes
    checking locale.h presence... yes
    checking for locale.h... yes
    checking for LC_MESSAGES... yes
    checking libintl.h usability... yes
    checking libintl.h presence... yes
    checking for libintl.h... yes
    checking for ngettext in libc... yes
    checking for dgettext in libc... yes
    checking for bind_textdomain_codeset... yes
    checking for msgfmt... /usr/bin/msgfmt
    checking for dcgettext... yes
    checking if msgfmt accepts -c... yes
    checking for gmsgfmt... /usr/bin/msgfmt
    checking for xgettext... /usr/bin/xgettext
    checking for catalogs to be installed... ar bg ca cs da de el en en_GB es et eu fi fo fr gl he hu it ja ko lt nl pl pt pt_BR ro ru sr sr@latin sv tr zh_CN zh_HK zh_TW
    checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
    checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
    checking for X11... no
    configure: Compiling without X11 support
    checking for GTK... configure: error: Package requirements (gtk+-2.0 glib-2.0 gthread-2.0) were not met:

No package 'gtk+-2.0' found

Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
    installed software in a non-standard prefix.

Alternatively, you may set the environment variables GTK_CFLAGS
    and GTK_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
    See the pkg-config man page for more details.

noname@noname-desktop:~/gnome-mplayer-1.0.0$
  • precision
    sudo apt-get install smplayer

használd ezt, a legjobb :)
  • Palinko
    ha dobott hibát miért nem másoltad be?
    vlc nem jó?
    synapticba lévő mplayer sem?
    lehet nekem több minden van synapticban, nézd meg getdebet meg pár oldalt gyorsabb mint forrásból telepíteni.
  • N o N a m e
    Ezt hogy kell telepíteni?

próbáltam ./configure, make, make install-al, de a make után hibát ír ki.
  • HiPPoNaX
    Szvsz a legegyszerubb, ha fogsz egy Hiren's Boot CD-t es megnezed az azon levo valamelyik particionalo stuffal.
  • Robertoo85
    Eszembe se jutott megnézni, hogy bootolni e gép róla. Egy windows-os partíció kezelő láthatja? A linux-hoz sajnos nem értek.
  • HiPPoNaX
    Igazabol a fajlrendszer tipusat mar eleg lenne tudni, probalj valami pariticiokezelo programmal ranezni a vinyora.
  • HiPPoNaX
    chmod +x valami.run
    ./valami.run

ezutan milyen hibauzenetet dob konkretan? ez a karakterkodolasi mizeria meg eleg tag fogalom :]
  • mumpic
    És erről a vinyóról nem tud bootolni a gép?
  • Robertoo85
    Sziasztok! Egy problémával szembesültem, amire nem tudom a megoldást. Nem tudom, hogy jó helyen kérdezek-e, de lehet, hogy ti tudtok segíteni. Adott egy 4 csatornás dvr videórögzítő. A forgalmazó szerint linux op. rendszer ven rajta, de ezen kívűl semmi infó. A problémám az, hogy a rajta lévő rögzített videó-kat szeretném leszedni róla. Egy 320 Gb-os sata-s vinyó van benne. Létezik a menüjében backup funkció de usb keresztül lehetne leszedni de ha sok állomány van akkor egyszerűen kiakad. Tehát gondoltam kiveszem a vinyót belőle és egyszerűen átmásolom asztali pc-re és kész. A vinyót a bios gond nélkül felismeri, de a windows xp nem tudja kezelni a rajta lévő dolgokat. Letöltöttem többféle programot, plugin-t ami többféle linux-os partíciót kezel, de egyik sem ismeri fel a vinyót. Ezután elvittem egyik ismerősöm akinek a gépén Ubuntu linux van de azt írta, hogy ismeretlen fájlrendszer. Hogyan lehet-ne kideríteni, hogy milyen típusú linux van rajta? Nekem a cél csak az lenne, hogy valahogy videókat letudjam húzni a vinyóról. A dvr típusa CK-E-9004 Canton gyártmányú. Ebben kérném a segítségeteket. Előre is köszönöm.
  • mumpic
    Hali.

Egy ntfs partíciómat -amit egy másik partíción található xp-ről érek el- felcsatoltam az ubuntun futtatott virtualboxos xp-hez. Ez a megoldás egész jól megy, de van pár program ami nem akar futni. Ilyenkor mit kőne mókolni hozzá? Registry bejegyzéseket átmásolgatni? Azt lehet valahogy?
  • amd123
    BUÉK
  • Monti94
    BUÉK MINDEN KEDVES LINUXOSNAK!!!!
  • High end PC #8761
    Sziasztok
    a keveset használt laptopomon Ubuntu van, és a legújabb videókari drivert letöltöttem az nVidia honlapjáról, ami .run kiterjesztésű. Lefuttatni nem tudom, mert valami karakterkódolási gebaszra hivatkozik. Bizonyára csak én vagyok láma.Terminalból is próbáltam már, ott is ugyanez a hiba jön elő, Nem értem.
    Köszönöm előre is a segítséget
  • MerlinW
    Én mc-t (midnight commander) és Krusader-t használom, utóbbi olyan, mint a TC:

• Monti94
    Köszönöm mindenkinek, maradok az F3-as megoldásnál, nagyon tetszik :)
    LINUX FOREVER!
  • amd123
    Én nem vagyok nagy szakértő. Én tcmd-t 2 dologra használtam. Elsődlegesen FTP, arra most FileZilla mint azt Palinko is említette, a másik amire használtam az mapparendezés volt, arra meg most azt használom, hogy megnyitsz AKÁRMILYEN KÖNYVTÁRAT és nyomsz egy F3-mat. Szerintem TCMD-hez nagyon hasonló, és ugyan azt tudod ott is csinálni.

Csak tipp, talán érsz vele valamit.
  • Palinko
    NEM KELL. engedd meg hogy segítsek. leggyorsabb szerintem. menj helyek, saját mappa.ez ilyen webböngésző elven működik vannak tabok stb. nautilus a neve csak hogy tudd. ott felhasználónevedtől balra keress kis lenyíló nyilat (NE AZ ABLAK TETEJÉN) közepe tájékán. nyitsd le csapd át FA elrendezésre.

további nautilus tippjeim fájl rendezgetésre, hogy ne kelljen KIVÁGNI és BEILLESZTENI se billkomball se stb, simán VONSZOLÁSSAL áthúzod akkor nincs sok HDD mozgás sem. szóval ha valamit akarsz fenti TABmenübe akkor mappára jobb klikk és új lapon nyitsd, ha meg új ablakon akarod ha sok a fájl stb, akkor új ablakban értelemszerűen.

további általános fájlkezelési tanácsok. gondolom leklikkelsz akkor tudsz négyzetet kijelölni bal klikkel ugyanúgy, vagy ctrl lenyomod és bal klikkel jelölgeted amit kell vonszolni, vagy shiftet nyomva tartod és lista első elemét utolsóig bejelölöd.

gyakorolj kicsit elrendezéseket. nézd át view menüt, és kábé egy lassú WINE al raknád fel, vagy valami régi nem fejlesztett dolgot próbálnál feltelepíteni. Ubuntu megszokással jár, fájlkezelést lehet egyszerűen is.
    ott van nagyító könyvtár ikonok kicsinyíthetők vagy lenyomod CTRL és görgeted fel le a görgőt nem ördöngősség feltalálnod magad.

ha valami nem világos akkor szólj, ha FTP kell akkor File Zilla keresd ALkalmazások - Ubuntu szoftverközpont az egyszerű meg jó, emígy meg totál úgy néz ki mint a total commander szóval akár helyettesíthető saját gépre is :D

de ha rám hallgatsz megszokod nautilust meg bátran kérdezel valami alap dolgot is mi tudunk segíteni. vagy írd oda a szinted és nem használjuk a billt és szemed feleslegesen :D

• Lyukasbogrács
    hát ha xp-ről váltottál, akkor total commanderről is válthatsz, szinte minden wines programra van linuxos alternatíva, tcmd-re pl.: tux commander, vagy krusader (alkalmazások menü -> ubuntu szoftverközpont, keresőbe beírod -> telepítés). ha mégis ragaszkodsz a M$-os cuccokhoz akkor a Wine-t is telepítheted itt, aztán a windózos exe-k duplakattal, futtathatóak (persze nem árt előttük futási jogot adni. jobb katt az exe-n, jogosultságok fül, fájl végrehajtásának engedélyezése programként), azonban Wine alatt se minden wines program fut, van egy oldal, ahol egy adatbázis van a kipróbált programokról. (total commander menni fog)
    de inkább azt ajánlom, hogy keress alternatívákat.
  • Monti94
    Sziasztok, újabb taggal bővült az Ubuntu Linux közösség :) Váltottam én is XP-ről (fujjj), legjobb barátom, AMD tanácsára, és nem bántam meg. :) Nagyon tetszik, hihetetlen gyors és szép! Wine progi alatt total commander elfut? Ha igen, hogy kell? (van még mit tanulnom :) )
    Köszi: Monti
  • XenHai
    Egyik sincsen be állítva mind off.
  • Balumann
    Windows 7 -ben a "Speciális megosztási beállítások"ban kapcsold ki a jelszóval védett megosztást. Vagy az adott mappa megosztási beállításánál vegyél fel új felhasználót jelszóval, aki hozzáférhet.
  • XenHai
    Üdv !
    Lenne 1 kis problémám a 10.10 es ubuntuval!
    Fel kötöttem hálózatra de amikor rá akarok lépni a win 7en lévő megosztásra jelszót kér pedig nincs rajta jelszó!Fordított esetben is kért jelszót de most már nem kéri de nem tudok semmit sem másolni a 2 gép között .Valami megoldás?
  • amd123
    MMSH bővítmény kéne, nem találom synapticban, szoftverközp. sincs, és a firefox sem találja.
  • amd123
    Barátomnak kéne segítség. Wifit nem tudja h állítsa be linuxon. Gondolom a hálózati kapcsolatoknál a vezeték nélküli, de ott nem tudom mit kéne.
  • Hecker007
    A KDE3 az egy grafikus felület ugyanúgy mint a gnome vagy az xface, legalábbis én így tudom. :)
  • amd123
    ezt elmondanád magyarul nekem is? Csak h értsem:) A KDE3 az HA jól tudom egy magyar fejlesztésű disztribúció(asszem így írják, és nem tom mit jelent:D), mondtad h a kde3 GUI, ez sem vágom(már mint a GUI) ^^
  • MerlinW
    Ha KDE3 akkor Little már nem lehet:) Emellett a KDE3 2 éves GUI. KDE4 van régóta. Ha a gépigény számít, akkor Gnome vagy Xfce, esetleg Fluxbox.

Ha kicsi Linux, akkor pedig Puppy Linux