Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Dióhéjban:

Lekéred napokra bontva azokat a bejegyzéseket amikben szerepel a "kernel:" string:

cat /temp/syslog.log | grep "kernel:" | grep "Feb 1" | wc -l
...
cat /temp/syslog.log | grep "kernel:" | grep "Feb 28" | wc -l
...
stb

Mindezt persze szépen ciklussal (nap számát pörgeted 1-28-ig), tömbbe töltöd, vagy változókba, ha az egyszerûbb neked. Összeadod az értékeket, kapsz egy 4809-es számot, ezt megszorzod kettõvel, elosztod 28-al és megkapod a 343-adat.

[merlinw.org]

MerlinW
Ez nem bug, hanem valami más lesz.
- nézd meg nem eszi-e valami nagyon a procit (gnome-system-monitor)
- engedélyezd a harmadik féltõl származó forrásaokat a frissítéskezelõ/beállítások-ban és telepíts flashplugin-nonfree-t.ha nem az lenne fent
- csak a flash-el van baj, vagy sima videókkal is?
- megjelenés-extrák ki vannak kapocslva?
- milyen gépen van pontosa? proci, memória, vga típusa
- 32bit?

Ezerszer leírtam, minden félévben mikor kijön egy új kiadás 1-2 hónapig hibajavítások folynak, ez ilyen. Nem hülyeségbõl írtam, hogy még ne frissíts, ha nem értesz hozzá.

Ne Windows-ra térj vissza, hanem Lucid-ra, ha az jól mûködött. Azt még 2 évig frissítik.

[merlinw.org]

ááá mégse jó. amióta felraktam a 10.10-et nem jó. eddig jó volt. most már elindítja a videót de ha megállítom a hang még kb 4 másodpercig megy, és ha beletekerek akkor is a hang megy tovább és itt is csak kb 4 másodperc múlva vált oda ahova kell. ha hangosítom vagy halkítom akkor is több másodperc mire észreveszi h hangosítottam vagy halkítottam. sokszor beszaggat a videó. a videónak ha vége van a hang még megy tovább. mintha a kép lehagyná a hangot.+ még #8120. tudom azt fogod írni h máshol már kivesézték ezt a témát de én sok oldalt átnéztem de sehol sem kaptam jó választ. nem tudom mi lehet de nagyon idegesítõek ezek a bugok. nincs vmi megoldás? most nem szeretnék visszatérni a windowsra de ha ezek nem oldódnak meg muszáj lesz. ui.: most nézem h még az ubuntu 11.04 visszaszámláló is szaggat. megáll-elindul-megáll-elindul. minden flash cucc kép+hang is szaggat, ide-oda kap.netes játékok is. vmi flashprobléma lehet. de mi? compiz ki van kapcsolva. Naggggggyon hálás lennék ha vki segítene.

plck
Te jó Isten!Én ebbõl kb. annyit értek hogy:Írjon, napokat, mindig, elérési út.
😄D

Sziasztok!

Remélem itt vannak olyanok, akik profik bash-ból 😊

Egy kis segítséget kérnék, ha lehet. Suliban van egy beadandó feladatom, aminek vasárnapig kész kell lennie, de sehogy sem megy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A feladat:

F3_1. Írjon bash scriptet, amely megállapítja, hogy a paraméterül kapott syslog fájl átlagosan napi hány kernel bejegyzést tartalmaz Február hónapban!

A program ellenõrizze hogy pontosan 1 paramétert kapott-e, ".log"-ra végzõdik-e és hogy olvasható fájl-e. Ha nem megfelelõ a paraméterek száma, végzõdése, jogosultsága, írjon ki rövid ismertetõt a használatról és térjen vissza hibás (1) kóddal (exit 1).

Február 28 napos. Az átlagnál azokat a napokat is számoljuk amikor nem volt bejegyzés. (Minden napra adjuk meg a kernel bejegyzések számát és ezt átlagoljuk.)
Egy minta syslog kernel bejegyzés igy néz ki:
Feb 17 13:14:38 ipari1 kernel: [ 0.000000] Initializing cgroup subsys cpuset
Az elsõ két mezõ tartalmazza a dátumot. Egy kernel bejegyzés mindig tartalmazza a "kernel:" mintát. Az eredmény egész számot (az átlag egész része elég) írja ki a log.txt fájlba.

A feladat megoldása során minden tanult segédprogramokat használhat, ezen túl szükség esetén használjon vezérlési szerkezeteket, változókat, csõvezetéket, csatorna átirányítást, parancsbehelyettesítést, parancslistát.

A feladatot a /tmp/syslog.log fájlon tesztelje!

A program paraméterei:

1. pozícionális paraméter: log file elérési út

pl:

./run.sh /tmp/syslog.log

Az eredmény log.txt tartalma:
343

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ebbõl az elejét már megcsináltam, mikor ellenõriznie kell a dolgokat, maga a programrész nem megy. Nekem nem jön ki ez a 343-as eredmény. Sõt igazán azt sem értem pontosan, hogy most miket is akar átlagoltatni.

Mellékelem ezt a bizonyos syslog.log fájlt is: syslog.log

Elõre is köszi a választ!

és az miért van h a skype meg az amsn ( én telepítettem) valamiért "foltot" hagynak maguk után a képernyõn. tehát kilépek belõlük de egy kis folt ott marad a képernyõn amin ha áthúzok egy mappát vagy vmit akkor eltûnik.tehát"le kell radírozni". A skypenál durvább a helyzet, mert ha beszélünk és kiteszem teljes képernyõre a partnerem képét és befejezzük a beszélgetést, a képe nagyon lassan, foltokban tûnik el, hiába fejeztük be a beszélgetést a képe még ott van és lassan, szaggatva tûnik csak el és a képernyõ tetején és alján is marad ilyen csík amit szintén "le kell törölni". remélem érthetõ. ez miért van? bug? lehet ellenük tenni valamit?

köszi a chrome-mal megjavult minden 😊

Na, feltettem a sima ubit a 64 bites helyett. Igaz így odaveszik egy adag memóriám de úgysem játékra használom hanem Gimp és egyéb dolgokra.

Sõt még a SB Audigy SE hangkártyánál a hang is jobb lett valamivel, de még mindig nem az igazi 😞

MerlinW
Semmi köze az Ubuntuhoz😊 Böngészõ vagy a Flash a hibás. Nézd meg Chrome-al, ha ott is rossz telepítsd újra a Flash-t.

[merlinw.org]

MerlinW
32

[merlinw.org]

ahova a nyíl mutat ahoz a részhez nem nyúltam, azt nem én festettem be feketére hanem ha belépek vmelyik videóba így jön be.

csináltam egy képet róla h mit csinál. a youtube bár elég bizonytalanul de már megjavult.

itt a kép

az adatokat én törölgettem ki a képrõl, a nyíl mutatja h hol a hiba. ezt miért csinálja az ubuntu?

Lyukasbogrács

plck
Télleg nem drága de ha meglehet anélkül is oldani akkor fölösleges.Mellesleg enmnagyno tudok angolul..😄

kifli
64 vagy 32 bites ubuntu ajánlott inkább?
MerlinW
Szerintem csak az elsõnél kell, a többinél nem. Mondjuk 1500Ft egy USB-s BT vevõ.

[merlinw.org]

plck
De ehez bluetooth kéne gépbe meg nincs:S

MerlinW
leírás
szinkronizálás leírás

Illetve volt anno Kmobiletools, Obextool esetleg a wine+pcsuite.

Részleteket nem tudok, mikor nokiám volt sem csatlakoztattam soha PC-hez. Google-ön találsz leírásokat, letöltési helyeket. Kmobiletools asszem http://kde-apps.org -on van.

[merlinw.org]

littleNorbi
Köszi, sikerült !!!

Lyukasbogrács
szoftverforrások beállításainál a frissítés fülön a kiadásfrissítést állítsd át LST-rõl normál kiadásra, szerintem ez a baj.

littleNorbi
Miért nem tudom a netrõl frissíteni 10.10-re ? Az Update Manager-ben nem találja meg...

az miért van. hogy nem tudok megnézni semmilyen videót se? se youtube-on, se a sportmotoron se sehol. össze vissza van kutyulva minden gomb ( elindítás megállítás hangerõ stb.) ott ahol le kéne játszania a videót. ez mitõl lehet?

plck
Elfelejtettem írni hogy Nokia 6120-as telefonról van szó..

plck
Heló mindenki!
Egy olyan progira lenne szükségem amivel tudnék képeket, zenéket átmásolni telóról gépre/géprõl telóra.
És segítségetek szeretném kérni, mert tudtommal nem olyan egyszerû mint a Pc Suite nevezetû progival.Ja és szájbarágósan köszi(:

JoeFromHun
Csont nélkül megy ..nálam!

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

köszi a választ

MerlinW
De támogatja. Gondolod, hogy 9.10/10.04 után kivették belõle?😊 Bugok azok vannak dögivel, de az normális ebben az idõszakban. Ezért mondogatom mindig (általában hiába) hogy várjatok egy hónapot a frissítéssel.

Mellesleg pont erre való a LiveCD. Berakod, boot-olsz, elindítod és megnézed megy-e. Ennyi.

[merlinw.org]

MerlinW
Win-nél kell, Linuxnál nem, max ha kihasználod a 4+GB memóriát, amire minimális az esély. A hivatalos oldal szerint sem ajánlott, csak szerverekhez.

[merlinw.org]

tyûha. az igaz szerintetek, hogy a 10.10 es ubuntu nem támogatja az intel videókártyát? azt olvastam h pár embernek nem volt jó a 10.10es ubuntu intel videókártyával. és nekem is intel videókari van. szerintetek mit csináljak? frissíteni meg akarom.

Hát de miért felesleges? 64 bites a procim + van 4 giga ramom meg + 1 giga VGA. Legalábbis Win-nél ez miatt kell 64 bit, de gondolom itt is

MerlinW
Oké, de a kiírás 10 perc, 9.10-rõl 10.10-re frissíteni pedig cirka 4-6 óra.

[merlinw.org]

köszi a válaszokat és nem volt kedvem kiírni azért nem írtam ki nem a pénz miatt <#smile> am ha kijön a 11.04 akkor már ki fogom írni.

MerlinW
Upsz, F-Prot. A Secure 9 nem ingyenes.

[merlinw.org]

zeli
Nekem a 10.04 már meg sincs CD-n, tedd fel pendrivera, és bootold onnan.
Vagy használd a Supergrubdisket, azzal lehet bootolni ISO-t. (a 10.10-et így bootoltam be live, mûködött)

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
ClamAV
sudo apt-get install clamav

F-Secure
link

(Mindkettõ parancssoros)

Legközelebb ne telepíts 64bites Linuxot, mert tök felesleges és éppen ezért minimális szupportja van.

[merlinw.org]

Amúgy ti milyen Anti-Virsut ajánlotok amd64 re? (Avast lenne jó, csak ugye nincs amd64).
[ Tudom, tudom hogy kevés a vírus csak közös a HDD ]

MerlinW
10.04-rõl megint frissítened kell majd. Mondjuk még mindig nem értem mi akadálya van kiírni 700MB-ot egy 40Ft-os CD/DVD-re és miért kell 9.10-el szenvedni.

[merlinw.org]

Máté94
Két verziót nem tud ugrani.
köszi a választ, most már érezhetõen gyors a gép ( kopp-kopp) <#vigyor3> am azért a 9.10-et tettem fel mert az van kiírva cd-re és nem akartam megint írogatni. de felfrissítettem 10.04-re. am 10.10 re nem lehet felfrissíteni? mert csak a 10.04-et ajánlja fel h arra frissítse.

Maximus4
Ok,köszi.

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Vagy Xubuntu-nál.

[merlinw.org]

Maximus4
Szóval akkor maradjak az ubuntunál és abból is desktoposat próbáljam notira?

"Az út fontosabb,mint az uticél" "A gonosz gy?zelméhez az kell,hogy a jók ne tegyenek semmit" "Tégy jó dolgokat és jó dolgok történnek veled"

MerlinW
Jeeee.. itt a Chromium 8 Dev. Nem pihen a Google😊

[merlinw.org]

MerlinW
Talán 11.04 de lehet csúszik 11.10-ig.

[merlinw.org]

JoeFromHun
Az új Gnome (3-as) az melyik verzióban jelenik meg elõször?

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

Balumann
Én bár a 10.10 -esben nem próbáltam a netbook editiont, csak 10.04 és 9.10 -est, azt mondom (és nem 1 ismerõsöm is ugyan így volt vele) hogy inkább érdemes hanyagolni. Destop edition nálam tökéletesen megy, effekteket ki kell kapcsolni, 1 munkaasztal, és teljesen jól használható.

A netbook alkalmazások amellett (application launcher, maximus), hogy lassúak és bugosak is sokszor, kizárólag hátráltatnak mindenben (pl. mindent csak teljes alkalmazásban lehet futtatni, nem lehet egyszerre több ablakot nézni, a netbook launcher nehezen átlátható, stb.).

Xfce4 felület úgy tapasztaltam én is, hogy gyorsabb, de az még bugosabb.

Maximus4
Ez eddig oké,de nekem akkor is lassú mint a dög az ubuntu néha.

MerlinW
Egy merevlemezt 4 elsõdleges partícióra lehet osztani, és mind a négyet le lehet még osztani logikai (extended) partíciókra. Csak az elsõdlegesrõl lehet boot-olni rendszert.

Amit csináltál jó, mondjuk a gyökérre figyelj, mert oda kerül az /usr mappa ami tartalmazza az összes telepített program adatállományát, dokumentációját, stb. Ezért írtam minimum 20GB-ot, de elég lesz a 15 is, ha nem mindennapi használatra van a rendszer, illetve nem telepítesz ezeregy programot..

[merlinw.org]

MerlinW
Netbook-on alaból Gnome Unity van, ami kevesebbet eszik.

[merlinw.org]

JoeFromHun
Sziasztok!

Ha valaki látna egy ilyen háttérképet mint ami a pólón van ábra az kérem ossza meg tökre bejön... mindenütt kersem!