Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
azt hiszem megvan bocsi, azt hiszem ez lehetett az http://fullcircle.hu/
Ja és még valamit kérnék régen valaki linkelgetett ilyen ubuntus újságot amit pdf be lehetett letölteni és marha jó volt, nem jut eszembe a neve és már szét gugliztam magam 😄 ha valaki tudja írja meg köszönöm.
Rövid ismertetésként megtudja valaki mondani mi ez a blackpanther os ce?
Van egy kérdésem, ami nem szorosan ubuntu, de linux 😊
Szóval, ms office levelezõ kliensébõl, át tudom importálni a leveleimet, openoffice-ba?
Szóval, ms office levelezõ kliensébõl, át tudom importálni a leveleimet, openoffice-ba?
Úgyemlékeztem mintha beírtam volna, de ezekszerint mégse. :| Mi a suliban (ELTE -n) CodeBlocks -ot használtunk, így azt ismerem, Linuxra és Windowsra is van, írtunk C -ben linuxon és C++ -ban is windowson. Csak ajánlani tudom, persze lehet van jobb is ennél.
idõközben megis találtam a sorok számozásáz, és azért gedit több mint notepad (alul nemvéletlen lehet beállítani, hogy melyik programozási nyelvet használod)
Amúgy csak suli miatt kell ubuntu, mert programozáson ezt használjuk, és gedit-be irkálunk. Infobol nem programtervezõn vagyok, így a gedit is teljesen megfelel nekünk.
Amúgy csak suli miatt kell ubuntu, mert programozáson ezt használjuk, és gedit-be irkálunk. Infobol nem programtervezõn vagyok, így a gedit is teljesen megfelel nekünk.
ez így igaz <#vigyor0>#vigyor0>
köszi de ezt eddig is tudtam <#vigyor0>#vigyor0>
Ez derék akkor majd felrakom SUSE Van most fönt és mit ne mondjak elég stabil😊
Egy rakás új és klassz ötlet és egy rakás új és izgalmas bug. 😊 A felhasználói élmény tovább fejlõdött, az eszközök némileg finomodtak. Ha elindul (sikerül telepíteni) akkor stabil, akinek meg nem, (vagy fél a kihívásoktól 😊 az egyelõre maradjon a 10.04.1-nél.
Nálam a legszembeötlõbb hiba, hogy a plymouth nem jelenik meg, ill. parancssoros módban fut. Biztos van erre valami megoldás, de eddig még lusta voltam keresni, az az öt másodperc, amíg látszik, nem zavar eléggé ehhez.
Más nagyobb hibába én még nem futottam bele, fórumokon láttam, hogy mások igen. Olyan fajta apróságokba botlottam itt-ott, amik az elsõ nagyobb frissítéscsomag után el szoktak tûnni.
Nálam a legszembeötlõbb hiba, hogy a plymouth nem jelenik meg, ill. parancssoros módban fut. Biztos van erre valami megoldás, de eddig még lusta voltam keresni, az az öt másodperc, amíg látszik, nem zavar eléggé ehhez.
Más nagyobb hibába én még nem futottam bele, fórumokon láttam, hogy mások igen. Olyan fajta apróságokba botlottam itt-ott, amik az elsõ nagyobb frissítéscsomag után el szoktak tûnni.
Na csõ emberek😄 milyen az új ubuntu?😊
Köszi!
for i in `seq 17 19`; do
...
done
vagy
i=17
while [ $i -lt 19 ]; do
...
let i=i+1
done
vagy
i=19
until [ $i -lt 17 ]; do
...
let i-=1
done
Ha nem egymás utáni számokról van szó, akkor is tól-ig, majd cikluson belül feltétellel vagy case-el szelektálsz.
Van fejlécben a documents menüben angol és magyar bash doksi is, ha kellene.
...
done
vagy
i=17
while [ $i -lt 19 ]; do
...
let i=i+1
done
vagy
i=19
until [ $i -lt 17 ]; do
...
let i-=1
done
Ha nem egymás utáni számokról van szó, akkor is tól-ig, majd cikluson belül feltétellel vagy case-el szelektálsz.
Van fejlécben a documents menüben angol és magyar bash doksi is, ha kellene.
[merlinw.org]
Azt hogy adom meg a for-nak, ha pl. csak 17,18,19-én kell megnézni valamit?
Gondolom nem így: for i in '17 18 19'
Gondolom nem így: for i in '17 18 19'
Rendszer/Beállítások/Energiagazdálkodás
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
nagyon rendes vagy h így utánajársz nekem a dolgoknak<#vigyor0>#vigyor0> már felraktam a 10.04-et és megjavult minden (kopp-kopp)<#vigyor0>#vigyor0> ja és úgy csináltam ahogy mondtad, swap 1.5 gb, a / 20 gb, és a többi a /home. am nincs vmi olyan megoldás h ha a gép nincs használva kikapcsoljon a monitor(pl képernyõkímélõ)? de úgy, hogy ha filmet nézek vagy hasonló akkor ne jöjjön be. mert mindenhol azt írják h nem lehet ilyet, de te hátha tudsz mégis vmit <#vigyor0>#vigyor0>
2.6.36 -os kernellel megjavul a dolog, ha kísérletezni szeretnél keress egy kernel PPA-t és próbáld telepíteni. Vagy vissza 10.04 és vársz, ahogy korábban javasoltuk.
Itt pedig egy kisebb VGA tuning
Itt találsz infókat a VGA problémáddal kapcsolatban.
Ennyit tudtam (helyetted guglizni) tenni az érdekedben.
Itt pedig egy kisebb VGA tuning
Itt találsz infókat a VGA problémáddal kapcsolatban.
Ennyit tudtam (helyetted guglizni) tenni az érdekedben.
[merlinw.org]
BTW MerlinW, a zöld videó beszúrása gomb már nem fog kelleni, van "beépített". <#vigyor>#vigyor>
VGA támogatással van probléma, várj pár hetet, majd megoldják. Vagy telepíts 10.04-et annak jónak kell lennie, és majd frissítesz 10.10-re jövõre. Olyan sok különbség úgysincs a két kiadás között.
[merlinw.org]
köszi a választ<#vigyor0>#vigyor0>
A 10.04 áprilisban jelent meg, így a megjelenésekor fellelhetõ valamennyi bugot javították.
a 10.04 már jó? úgyértem h az nem bugos? mert a 10.10 elég rendesen bugos nekem. tehát hogy kérdezzem?<#vigyor3>#vigyor3> a 10.04 már bizonyított h jó?<#vigyor3>#vigyor3>
Bocsi hogy beleszólok/kérdezek, de milyen programot tudnál ajánlani programozáshoz?
C/C++ hoz kéne mert egyetemen most ezt tanuljuk, de inkább C.
C/C++ hoz kéne mert egyetemen most ezt tanuljuk, de inkább C.
10.04-et.. felejtsd el a 9.10-et. Régi és már nem támogatott (nem nagyon jönnek hozzá új csomagok).
[merlinw.org]
Flash:
1. sudo apt-get install flashplayer-installer
2. Majd, ha kell a 10.2 béta .so-t kell másolni az /usr/lib/flashplayer-installer könyvtárba
Gedit: nézet -> állapotsor. Más nincs. Ez csak egy szövegszerkesztõ, mint a notepad. Programozásra van sok-sok más alternatíva.
1. sudo apt-get install flashplayer-installer
2. Majd, ha kell a 10.2 béta .so-t kell másolni az /usr/lib/flashplayer-installer könyvtárba
Gedit: nézet -> állapotsor. Más nincs. Ez csak egy szövegszerkesztõ, mint a notepad. Programozásra van sok-sok más alternatíva.
[merlinw.org]
Wubi csak fél rendszer, csak tesztelésre használd, ne teljes értékû rendszerként. Ha ki akarod hozni a maximumot belõle telepítsd normálisan.
[merlinw.org]
nézegettem a felsõ menüt és nem hiányzik véletlen az ls -es listázásból a -l kapcsoló 😄 mer a sima ls nem így adja vissza a listát 😄 csak észrevétel 😄
http://loal.atw.hu
na ati driver feltéve, képernyõ már okés.
Amúgy egy 10.4 lts van fent nekem, ezzel nincs probléma eddig 😊
Amúgy egy 10.4 lts van fent nekem, ezzel nincs probléma eddig 😊
áá nem fogok "kókányolni" napról napra rosszabb. látnád h néz ki az egész ubuntu. villódzik az egész, neten is minden hírdetés egymerõ csíkos az egész, minden oldal. tényleg elkapkodtam ezt a frissítést. most már nagyon eldurvult a helyzet. firefoxban meg volt nyitva két lap, és ha az egyik hivatkozásra rámutattam a másik lap egy részlete jelent meg a hivatkozás mögött. a chrome-mal meg szószerint nem tudok netezni mert minden szöveg olvashatatlan annyira "csíkos". felrakom a 9.10 es ubuntut és az marad is amíg nem lesz egy normális friss verzió. köszi a segítségeket.
Ja és hogy tudom feltenni flash playert? Leszedtem és kaptam egy .so filet. Ezzel mit kell kezdenem? 😊
Meg gedit-be, hogyan tudom bekapcsolni hogy számozza a sorokat? Szóval ha programozok és kiírja, hogy hanyadik sorban van a hiba, akkor kicsit egyszerûbb ha megvannak számozva a sorok 😊
Meg gedit-be, hogyan tudom bekapcsolni hogy számozza a sorokat? Szóval ha programozok és kiírja, hogy hanyadik sorban van a hiba, akkor kicsit egyszerûbb ha megvannak számozva a sorok 😊
Na wubi segítségével fel is pakoltam egy 32 bitest 😊
Már csak annyi porblémám van, hogy a monitorom 1280x1024-ben megy, hogy tudnám ezt 1920x1080-ra állítani? A monitorok menüpontban ismeretlen monitor van :/
A másik kérdésem, pedig msn kliensnek mit ajánlotok?
Már csak annyi porblémám van, hogy a monitorom 1280x1024-ben megy, hogy tudnám ezt 1920x1080-ra állítani? A monitorok menüpontban ismeretlen monitor van :/
A másik kérdésem, pedig msn kliensnek mit ajánlotok?
AAAAA az az 😄 Az kellett volna nekem, de sehogy sem jutott már eszembe ilyenkor 😊
Igen jól mondod 😊 Ezért is voltam zavart ez ügyben, mert ez teljesen bekavart. Elõször megnéztem, hogy hány februári bejegyzés van és kaptam 7737 sort. Aztán megnéztem, hogy ebbõl csak 4809 sor az, ami tartalmazza a kernel: részt. És mivel azt írta a feladat, hogy minden napot figyelembe kell venni az átlagnál, így ezt elosztva 28-cal nekem is a 171 jött ki. Ezért is nem értettem mi az a 343 és ez bekavart. És ha megnézzük a log fájl tartalmát, láthatjuk, hogy az elsõ bejegyzés február 16-án van, és ha megnézed amit írtam, mikor kiírattam vele, hogy melyik nap mennyi bejegyzés volt, akkor 1-jén és 2-án is van érték, pedig akkor nem is volt 😊 Tehát igazad van, tényleg kétszer számolja 😊 De a lényeg, hogy megoldottuk és az az eredmény jött ki, amit a tanár megadott, hogy ki kell jönni, így nem köthet bele 😊
Egyébként nem is kéne napokra bontani csak: cut -f1,5 -d" " /tmp/syslog | grep -ce '^Feb.*kernel\:'ez mondjuk megy egy változóba és azt elosztjuk 28-cal és kész is. Nem is kellene ciklus se 😊
Egyébként nem is kéne napokra bontani csak: cut -f1,5 -d" " /tmp/syslog | grep -ce '^Feb.*kernel\:'ez mondjuk megy egy változóba és azt elosztjuk 28-cal és kész is. Nem is kellene ciklus se 😊
A tiéd egy jól mûködõ elegánsabb megoldás, mint az enyém 😊 De legalább tanultam belõle 😊
Ja a szorzást elfelejtettem leírni - két meló között foglalkoztam veled😊
Lehet benéztem valamit, de szerintem hibás a megadott eredmény.
Azért jön ki 9618 mert a grep "Feb $i" esetén, ha $i==2, akkor beleszámolja az összes 20-28-ast is, tehát duplán kerül bele minden 2-vel kezdõdõ nap rekordja.
A másik nem kevésbé lényegtelen dolog, hogy log fájl tartalma 7738 sor, ergo nem lehet 9618 a vége😊
Tehát szerintem a helyes eredmény 171,75, de nézz utána, mert én már hulla vagyok ehhez😊
Lehet benéztem valamit, de szerintem hibás a megadott eredmény.
Azért jön ki 9618 mert a grep "Feb $i" esetén, ha $i==2, akkor beleszámolja az összes 20-28-ast is, tehát duplán kerül bele minden 2-vel kezdõdõ nap rekordja.
A másik nem kevésbé lényegtelen dolog, hogy log fájl tartalma 7738 sor, ergo nem lehet 9618 a vége😊
Tehát szerintem a helyes eredmény 171,75, de nézz utána, mert én már hulla vagyok ehhez😊
[merlinw.org]
Kérdés:
Ennél a résznél: summ=$(( $summ+$x )) a $summ+$x-el ugye hozzáadod elsõ alkalommal a 0-hoz az épp aktuális $x értéket, ekkor kijön egy bizonyos összeg és hogy a következõ $x értéket ehhez adja hozzá, azt a zárójelen kívüli $ jelenti?
Ennél a résznél: summ=$(( $summ+$x )) a $summ+$x-el ugye hozzáadod elsõ alkalommal a 0-hoz az épp aktuális $x értéket, ekkor kijön egy bizonyos összeg és hogy a következõ $x értéket ehhez adja hozzá, azt a zárójelen kívüli $ jelenti?
Megoldottam, sikerült végül 😊 Még mielõtt megnéztem volna, hogy írtál-e 😊
Így oldottam meg:
y=0
for i in `seq 28`
do
x=`cat $1 | grep -e "kernel:" | grep -ce "Feb $i"`
if [ $x -gt 0 ]
then
z=`expr $y \+ $x`
v=`expr $v \+ $z`
echo `expr $v \/ 28` >log.txt
fi
done
Nagyon köszönöm a segítséged! Nélküled nem sikerült volna 😊
Így oldottam meg:
y=0
for i in `seq 28`
do
if [ $x -gt 0 ]
then
z=`expr $y \+ $x`
v=`expr $v \+ $z`
echo `expr $v \/ 28` >log.txt
fi
done
Nagyon köszönöm a segítséged! Nélküled nem sikerült volna 😊
#!/bin/bash
summ=0
for i in `seq 28`
do
summ=$(( $summ+$x ))
echo $x >>log.txt
done
echo $(( $summ/28 ))
exit
# Figyelj a whitespace-ekre a (( )) mûveleteknél. A script mûködik, kipróbáltam.
# Itt van pastebinnel is
summ=0
for i in `seq 28`
do
summ=$(( $summ+$x ))
echo $x >>log.txt
done
echo $(( $summ/28 ))
exit
# Figyelj a whitespace-ekre a (( )) mûveleteknél. A script mûködik, kipróbáltam.
# Itt van pastebinnel is
[merlinw.org]
Most úgy állok, hogy ezt rakja a log.txt-be:
2409
2400
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
1207
799
402
0
0
0
400
798
801
401
0
0
Ezeket összeadva kijönne a 4809 kétszerese a 9618, amit elosztva 28-cal megkapjuk a 343-at, de nem tudom, hogy adjam õket össze xD
Az expr-rel próbálkoztam de folyton csak az utolsó 0-t adja ki, nem az egész összegét.
Így néz ki a ciklusom:
for i in `seq 28`
do
echo $x >>log.txt
done
Valami ötlet hogyan adjam össze?
Elõre is köszi a segítséget!
2409
2400
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
1207
799
402
0
0
0
400
798
801
401
0
0
Ezeket összeadva kijönne a 4809 kétszerese a 9618, amit elosztva 28-cal megkapjuk a 343-at, de nem tudom, hogy adjam õket össze xD
Az expr-rel próbálkoztam de folyton csak az utolsó 0-t adja ki, nem az egész összegét.
Így néz ki a ciklusom:
for i in `seq 28`
do
echo $x >>log.txt
done
Valami ötlet hogyan adjam össze?
Elõre is köszi a segítséget!
próbáld ki a 10.2 bétát
be kell másolni az /usr/lib/flashplugin könyvtárba.
FF-hez FlashAid plugin is segíthet
Több ötletem nincs, nálam jó. Google-t nézve nem vagy egyedül a problémával, tehát ki lesz javítva elõbbutóbb.
be kell másolni az /usr/lib/flashplugin könyvtárba.
FF-hez FlashAid plugin is segíthet
Több ötletem nincs, nálam jó. Google-t nézve nem vagy egyedül a problémával, tehát ki lesz javítva elõbbutóbb.
[merlinw.org]
Azt néztem, hogy ezzel a paranccsal egybõl kiadja a 4809-et: grep -ce '^Feb.*kernel\:' /tmp/syslog.log
Tehát összesen ennyi februári kerneles sor van. Csak majd azt áruld el miért kell beszorozni 😊
Tehát összesen ennyi februári kerneles sor van. Csak majd azt áruld el miért kell beszorozni 😊
Aha, értem, köszi! Neki is esek és kipróbálom. Viszont miért kell megszorozni kettõvel? Azt nem vágom 😄
nagyon köszi a válaszodat, rendes vagy. én még nem olvastam sehol se h várni kell egy-két hónapot. na akkor menjünk sorba.
- a procit nem eszi semmi, megnéztem
-a harmadik féltõl származó források már engedélyezve vannak, a flashplugin-nonfree-t már délután feltelepítettem, mert vhol ajánlották, de még mindig nem jó.
-a gépen nem-vagy rosszul játssza le a filmeket, videókat.(szaggat, nem indul el stb), semmilyen flash program nem jó(videók, netes játékok stb.)
-a megjelenési extrák ki vannak kapcsolva, ahogy észleltem a problémát, egybõl kikapcsoltam, de semmi.
-Gépem adatai (azért van win 7 bejelölve mert az ubuntut nem engedi bejelölni.)
-igen, 32 bites.
remélem sikerül a végére jutni.
- a procit nem eszi semmi, megnéztem
-a harmadik féltõl származó források már engedélyezve vannak, a flashplugin-nonfree-t már délután feltelepítettem, mert vhol ajánlották, de még mindig nem jó.
-a gépen nem-vagy rosszul játssza le a filmeket, videókat.(szaggat, nem indul el stb), semmilyen flash program nem jó(videók, netes játékok stb.)
-a megjelenési extrák ki vannak kapcsolva, ahogy észleltem a problémát, egybõl kikapcsoltam, de semmi.
-Gépem adatai (azért van win 7 bejelölve mert az ubuntut nem engedi bejelölni.)
-igen, 32 bites.
remélem sikerül a végére jutni.