Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Okés 😄 megnéztem ezt a netinstallt is jól gondoltam a mûködését 😄 De alapokat nézem.
Nemtom. Talán. Mondjuk nem szerencsés, de próba cseresznye. Én inkább virtuális XP-t telepítenék és arra a Nokia cuccot. Vagy megpróbálhatod Wine-al is.
[merlinw.org]
Találtam már sok leírást googleban de mind angol volt nagyon sok szak szóval , szabilinuxot olvasom.
Neki lendültem volna az alapoknak de :
Nem található, avagy 404
Sajnálom, de a keresett oldal nem létezik.
Rossz helyre mentem vagy csak valami hiba van?
Nem található, avagy 404
Sajnálom, de a keresett oldal nem létezik.
Rossz helyre mentem vagy csak valami hiba van?
"ismerni kell a parancsait"
Az az legelsõ lépése az egésznek. Olvasd végig a fejlécben az alapok és szabilinux oldalakat és megvilágosodsz. "Redszerparancsok" nélkül semmire sem mész. Sokszor még Ubuntunál sem.
Az az legelsõ lépése az egésznek. Olvasd végig a fejlécben az alapok és szabilinux oldalakat és megvilágosodsz. "Redszerparancsok" nélkül semmire sem mész. Sokszor még Ubuntunál sem.
[merlinw.org]
Kicsit mesélhetnél még errõl a netinstall os dologról, feltelepíted a rendszer indítót és a netrõl egyenként rakod össze a rendszeredet ? de ehez azért már ismerni kell a parancsait a rendszernek nem?
Köszi a leírást de egy kicsi modernizálást adnék még hozzá + ban 😄 ez a tree kicsit frisebb a lényegen nem változhat de ha netán a bannerba lenne a régi akkor itt az új
Linuxot kitanulni nem felhasználói szinten a másik irányból kell. Én úgy kezdtem anno, hogy fogtam egy debian netinstall-t, - 100MB, gyakorlatilag telepít egy rendszerindítót a kernelt és a legfontosabb rendszerfájlokat. - és elkezdtem összelegózni. Alsa/Pulseaudio, Xorg, Gnome/KDE/Xfce stb telepít, beállít, utánaolvas ha valami nem megy, stb. Összeraksz 0-ról egy rendszert, megérted mi-hol-hogyan-miért és megkapod azt a képet amivel autána bármilyen disztróval elboldogulsz. (Emellett, ha sikerül összelegóznod kapsz egy teljesen tiszta, személyre szabott rendszert)
Nincs konkrétan profiknak és nem profiknak való Linux (fõleg, hogy az általad felsoroltak mind desktop környezetbe valók), csupán az elõretálalás a különbség, azaz hogy mit tartalmaz az alaptelepítés.
Linuxban állapotok vannak: unstable (lefrissebb csomagok), testing/experiemental, stable.
és disztibutor függõ támogatottság, pl:
Debian, RedHat - Stable,
Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, stb. - Testing/Experimental
Arch Linux - Unstable
Logikusan akik testing/unstable forrásból dolgoznak azok elõször tesztelik esetleg javítják õket, mielõtt publikálják.
Szumma szummárum: Nincs nehezebb vagy könnyebb Linux, mindegyik ugyanazt a kernelt használja, mindegyik ugyanazokat a programokat használja, mindegyik logikája ugyanaz.
A Grafikus felületet se keverd a rendszerrel. Nem szervers része a rendszernek, mint Windows esetében. Xorg egy teljesen független program. Attól hogy nem mûködik valami pl. Gnome alatt, nagy valószínûséggel mûködik rendszerszinten. A hibát mindig terminálban kell elkezdeni keresni, azért van mindenrõl naplózás /var/log, ott van a komplett rendszerkonfigurációs könyvtár /etc, stb.
Tulajdonképpen Linux egy van, annak van jelenleg 3 nagy fajtája és kismillió alfaja:

Nincs konkrétan profiknak és nem profiknak való Linux (fõleg, hogy az általad felsoroltak mind desktop környezetbe valók), csupán az elõretálalás a különbség, azaz hogy mit tartalmaz az alaptelepítés.
Linuxban állapotok vannak: unstable (lefrissebb csomagok), testing/experiemental, stable.
és disztibutor függõ támogatottság, pl:
Debian, RedHat - Stable,
Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, stb. - Testing/Experimental
Arch Linux - Unstable
Logikusan akik testing/unstable forrásból dolgoznak azok elõször tesztelik esetleg javítják õket, mielõtt publikálják.
Szumma szummárum: Nincs nehezebb vagy könnyebb Linux, mindegyik ugyanazt a kernelt használja, mindegyik ugyanazokat a programokat használja, mindegyik logikája ugyanaz.
A Grafikus felületet se keverd a rendszerrel. Nem szervers része a rendszernek, mint Windows esetében. Xorg egy teljesen független program. Attól hogy nem mûködik valami pl. Gnome alatt, nagy valószínûséggel mûködik rendszerszinten. A hibát mindig terminálban kell elkezdeni keresni, azért van mindenrõl naplózás /var/log, ott van a komplett rendszerkonfigurációs könyvtár /etc, stb.
Tulajdonképpen Linux egy van, annak van jelenleg 3 nagy fajtája és kismillió alfaja:

[merlinw.org]
Én órán láttam érdekes 😄 nekem a 3d kocka egyszerûbb.
Még nem láttam, csak képeken így nem tudom😊 Mire megjelenik úgyis tök máshogy fog kinézni😊
[merlinw.org]
Linux profik segítségét vagy véleményét kérném. Iskola miatt is sokat foglalkozom linuxxal ott mandrivat használunk de azaz igazság ,hogy nem igazán jön be, legjobban a fedora,és az opensuse tetszik, opensuse van most fent de elég nehezen haladok vele, hanghibák vannak,banshee nem játsza le a zenéket, idõképen kb mindenre ilyen playgombos cucc jön ki és a fluendo oldalára dob de fogalmam nincs mi jót kéne tennem ott, legjobban fedorat szeretnék használni de ahogy olvastam az már olyan felhasználóknak való akik tényleg értenek a dolgokhoz.Közömbösen nézve melyik az a linux ami legalkalmasabb a linuxok megismerésére ,hogy aztán bonyolultabb dolgokat lehessen csinálni nehezebb linuxon?Ubuntuval is próbálkoztam egy ideig tetszett is de nem ment rendesen a gépen , most már van "jó" pc m hozzá így tudnék tesztelni bármilyen linuxot és tanulni.
Nektek mi a véleményetek az új gnome shellrõl?
Kell neki KDE-s kview... ezt szerintem csak erõs gányolással tudod telepíteni: Asszem konqueror-t kell telepítened, rajtad áll bevállalod-e😊
[merlinw.org]
hmm az alkalmazások közt megjelent a wine rányomtam és telepítette magát 😄
Próbáltam az uninstall script-el leszedni de nemmegy 😄
Most ha futtatom az install scriptet, bejön egy ilyen hogy Postfix configuration, de itt nem tudok nyomni semmit, és irni sem

Próbáltam az uninstall script-el leszedni de nemmegy 😄
Most ha futtatom az install scriptet, bejön egy ilyen hogy Postfix configuration, de itt nem tudok nyomni semmit, és irni sem

Ezt töltsd le és futtasd.
4db log fájl fog készülni, azok tartalmát másold nekem ide
Nem kell megijedni, most nem fognak a képernyõn szaladgálni a krixkraxok😊
4db log fájl fog készülni, azok tartalmát másold nekem ide
Nem kell megijedni, most nem fognak a képernyõn szaladgálni a krixkraxok😊
[merlinw.org]
Uhmm, akkor már az elején volt gond, valamiért nem fordult le a wine. Mindjárt teszek naplózást a telepítõbe, abból majd kiderül hol a bibi.
[merlinw.org]
tényleg 😄
de van következõ 😊
dani@ubuntu:~$ sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
winetricks: 64: wine: not found
------------------------------------------------------
Cannot find wine (wine)
de van következõ 😊
dani@ubuntu:~$ sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
winetricks: 64: wine: not found
Cannot find wine (wine)
Elgépelted.
http://www.kegel.com/wine/winetricks
s-el a végén.
Tudsz innen beilleszteni (paste) terminálba Shift+insert-el.
http://www.kegel.com/wine/winetricks
s-el a végén.
Tudsz innen beilleszteni (paste) terminálba Shift+insert-el.
[merlinw.org]
dani@ubuntu:~$ wget -m -nd http://www.kegel.com/wine/winetrick
--2010-10-18 16:35:07-- http://www.kegel.com/wine/winetrick
www.kegel.com feloldása… 216.92.86.126
Csatlakozás a következõhöz: www.kegel.com<216.92.86.126>216.92.86.126>:80… kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra… 404 Not Found
2010-10-18 16:35:07 HIBA 404: Not Found.
--2010-10-18 16:35:07-- http://www.kegel.com/wine/winetrick
www.kegel.com feloldása… 216.92.86.126
Csatlakozás a következõhöz: www.kegel.com<216.92.86.126>216.92.86.126>:80… kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra… 404 Not Found
2010-10-18 16:35:07 HIBA 404: Not Found.
[merlinw.org]
nekem igazából 1 gomb az ami hiányzik, az pedig a görgö lenyomása, a többi nem olyan fontos...
a wine cuccot pedig majd megcsinálom nemsoká és írom mivan 😊
a wine cuccot pedig majd megcsinálom nemsoká és írom mivan 😊
Hangkártya mûködik ha van hang, max szoftveresen nincs jól belõve:
sudo apt-get install pavucontrol
pavucontrol
Logitech egerekkel lehet mazsolázni, de nem egyszerû. Nálam se mûködik 3 gomb a 8-ból.
sudo apt-get install pavucontrol
pavucontrol
Logitech egerekkel lehet mazsolázni, de nem egyszerû. Nálam se mûködik 3 gomb a 8-ból.
[merlinw.org]
Kibõvítettem az elõzõ hsz-omat. Terminál megnyit, egyesével másolgasd be a parancsokat és másold ide ha valami baja van. Így megtalálhatjuk, hol a bibi. Ez nekem is segítség, mert több százan töltögetik tõlem😊
[merlinw.org]
így csináltam:
-letölt
-mozgat home könyvtárba
-chmod
-majd futtatni próbálom
(Amúgy most azt próbálom kideríteni, hogy mennyire tudom használni ezt az oprendszert, mert ha menne ami kell, akkor feltenném rendesen, csak 1x már egy linux instal-uninstal elcseszte a win-t is, pedig külön hdd-n volt...)
-letölt
-mozgat home könyvtárba
-chmod
-majd futtatni próbálom
(Amúgy most azt próbálom kideríteni, hogy mennyire tudom használni ezt az oprendszert, mert ha menne ami kell, akkor feltenném rendesen, csak 1x már egy linux instal-uninstal elcseszte a win-t is, pedig külön hdd-n volt...)
valamint még az érdekelne, hogy tudom mûködésre bírni a realtek hangkártyámat, mert csak az elõlapi panel füles része jó, mikrofon és a többi kimenet néma.
És a logitech g9 egeremen sem mûködik minden gomb 😞
És a logitech g9 egeremen sem mûködik minden gomb 😞
Nem a saját home könyvtáradban futtattad a scriptet.
Utólag is javíthatod:
sudo rm /usr/bin/wine
sudo rm /usr/bin/winecfg
sudo ln -s /usr/local/bin/wine /usr/bin/wine
sudo ln -s /usr/local/bin/winecfg /usr/bin/winecfg
cd ~
sudo rm -rf ~/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp
wget -m -nd http://www.kegel.com/wine/winetricks
chmod +x winetricks
sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
winecfg
Nem baj, ha valamelyik rm parancs hibát dob.
Utólag is javíthatod:
sudo rm /usr/bin/wine
sudo rm /usr/bin/winecfg
sudo ln -s /usr/local/bin/wine /usr/bin/wine
sudo ln -s /usr/local/bin/winecfg /usr/bin/winecfg
cd ~
sudo rm -rf ~/.wine/dosdevices/c:/winetrickstmp
wget -m -nd http://www.kegel.com/wine/winetricks
chmod +x winetricks
sh winetricks corefonts vcrun6 d3dx9
winecfg
Nem baj, ha valamelyik rm parancs hibát dob.
[merlinw.org]
Az 1.6 megy emuval, Source nem tudom megy-e. Talán PlayonLinux+Steam kombóval életre lehet lehelni, viszont nem tudom hogy áll a dolog az új Steam klienssel.
Azonban ha Wubi-t telepítettél akkor kb fele olyan gyors a fájlkezelésed mint natívan, így az is lassítja az ilyen dolgokat.
Azonban ha Wubi-t telepítettél akkor kb fele olyan gyors a fájlkezelésed mint natívan, így az is lassítja az ilyen dolgokat.
[merlinw.org]
nekem ez nem akar települni 😞
„winetricks” nem írható (Engedély megtagadva).
chmod: ”winetricks” nem érhetõ el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
sh: Can't open winetricks
ln: ”/usr/bin/wine” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik
ln: ”/usr/bin/winecfg” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik
application path: /usr/bin/wine
config path: /usr/bin/winecfg
other binaries: /usr/local/bin
usage: wine program.exe
./winepulse_installer.sh: line 65: winecfg: parancs nem található
„winetricks” nem írható (Engedély megtagadva).
chmod: ”winetricks” nem érhetõ el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
sh: Can't open winetricks
ln: ”/usr/bin/wine” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik
ln: ”/usr/bin/winecfg” szimbolikus link létrehozása: A fájl már létezik
application path: /usr/bin/wine
config path: /usr/bin/winecfg
other binaries: /usr/local/bin
usage: wine program.exe
./winepulse_installer.sh: line 65: winecfg: parancs nem található
Több 10.000 játék fut natívan, de gondolom a Windows-os játékokra gondolsz.
Civilization: Call To Power Activision
Heavy Gear 2
X2, X3
Unreal 1
Unreal Tournament 1-2004
Quake 3
Doom 3
Prey
Myth II
Duke Nukem 3D
Rise of the Triad
Homeworld
Sim City 3000
Shadow Warrior
Heavy Metal: F.A.K.K.2
SiN
Amnesia: The Dark Descent
Freespace 2
Americas Army
Neverwinter Nights
Samorost
Penumbra
World of Goo
ScummVM-el ~100+ jó öreg Lucasarts, Sierra, stb kalandjáték
... stb
Itt van natív játéklista, valamint
itt megtalálod a legkedveltebb Linuxos játékok listáját, illetve még többet a fejléc Games menüpontjában.
Az emulátor érzékeny téma, nincs válasz a kérdésedre. Valami elindul, valami nem, valami gyors, valami nem😊
Civilization: Call To Power Activision
Heavy Gear 2
X2, X3
Unreal 1
Unreal Tournament 1-2004
Quake 3
Doom 3
Prey
Myth II
Duke Nukem 3D
Rise of the Triad
Homeworld
Sim City 3000
Shadow Warrior
Heavy Metal: F.A.K.K.2
SiN
Amnesia: The Dark Descent
Freespace 2
Americas Army
Neverwinter Nights
Samorost
Penumbra
World of Goo
ScummVM-el ~100+ jó öreg Lucasarts, Sierra, stb kalandjáték
... stb
Itt van natív játéklista, valamint
itt megtalálod a legkedveltebb Linuxos játékok listáját, illetve még többet a fejléc Games menüpontjában.
Az emulátor érzékeny téma, nincs válasz a kérdésedre. Valami elindul, valami nem, valami gyors, valami nem😊
[merlinw.org]
örülök neki 😄 mivel stratégia fan vagyok szinte csak stratégiát játszom😊
Maverick hibalista, aki figyelemmel szeretné kísérni. Átlagfelhasználó számára mondjuk nem sokat mond - de azért mégis -, én speciel ez alapján szoktam frissíteni a rendszeremet újabb kiadásra.
[merlinw.org]
Az Unigine (aki elkövette a híres Heaven benchmarkot is) stratégiai játékot készít Linuxra is.
[merlinw.org]
A Linux közösség elkezdte számolni a valós Linux felhasználókat. Töltsétek ki ezt a pici ûrlapot
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Lévén ingyenes szoftverrõl beszélünk, mindig vannak hibák a kiadás utáni hetekben. Egyébként használható. Új struktúra alatt nem tudom mit értesz, nem sok minden változott 10.04 óta. Mármint sok apró dolog, de ezeket távolról sem nevezhetjük struktúrának😊
Átfogó leírást találsz az ubuntu.hu-n, illetve felhasználói kézikönyvet a fejlécben a dokumentumok menüpont alatt.
Itt van egy összefoglaló az újdonságokról
Komolyan indítani fogok egy Google keresõ tanfolyamot.
Átfogó leírást találsz az ubuntu.hu-n, illetve felhasználói kézikönyvet a fejlécben a dokumentumok menüpont alatt.
Itt van egy összefoglaló az újdonságokról
Komolyan indítani fogok egy Google keresõ tanfolyamot.
[merlinw.org]
Milyen a 10.10 ? Olvastam par hozzaszolast mas forumokban, de hibakrol szamoltak be, annak ellenere, hogy magat az uj strukturat jol atgondolt es felepitettnek iteltek meg.
Esetleg teljes atfogo leirast magyarul nem tud valaki ?
Esetleg teljes atfogo leirast magyarul nem tud valaki ?
[merlinw.org]
jaaa köszi <#vigyor3>#vigyor3><#vigyor3>#vigyor3>
[merlinw.org]
és nem lehetne 101x is belinkelni? <#idiota>#idiota> mert nem találom<#idiota>#idiota>
köszi <#vigyor0>#vigyor0>
na mióta a 10.04 van fent fogjuk rá h a flash-es dolgok jók, de valamiért nem tökéletesek. pl ha videót nézek és megállítom a videót, akkor a kép abban a pillanatban megáll ahogy a pause-ra kattintok, de a hang még kb fél másodpercig megy tovább, tehát nem áll meg rögtön a képpel együtt. ez annyira nem borzasztóan zavaró, csak mégis kicsit idegesítõ. nincs erre vmi bombabiztos tuti 100%-os megoldás? <#vigyor0>#vigyor0>