11431
Ubuntu Linux
  • msstz
    Lehetséges Nautilusban egérrel kijelölni több elemet úgy mint az asztalon?
  • JagFater
    Köszi, rakom a servert. Még eddig nem akadtam el. :-)

Más:
    HTPC-re is linuxot raktam. Először XBMC live-ot telepítettem, de állandóan eldobta a hálót.
    Konkrétan ütemesen villogot a hálókártya ledje, de nem működött. Még úgy sem, ha Win7-re bootoltam.
    Gondoltam ezt a verzsün nem szereti a vas. Felraktam a buntut és telepítettem az xbmct. 3 napig jó is volt.
    Most bekapcsoltam, és háló nuku. Csak úgy gyógyul meg, ha áramtalanítom a vasat. Valami nagyon összekuszálódik benne.
    Valakinek ötlete, hogy mi lehete ez? Vagy egyszerűen az ASUS AT3N7A-I lapon felejtsem el a linuxot?
  • MerlinW
    Ha csak szerverként használod, igen. De telepítheted az alant említett 12MB-os MinimalCD-t is (netről tölt le magának ~200MB-ot alapesetben), az még kevesebb erőforrást eszik. Arra feldobod pl. a pure-ftpd, vagy a proftpd-t és a LogmeIn szerert és készen is vagy.
  • JagFater
    Otthoni NAS servernek, amit kívülről is elérek (Logmein, FTP) célszerű a server verziót feltenni?
    Van esetleg valami összefoglaló leírás egy ilyen bekonfigurálásáról? FTP, Samba, miegymás?
  • JagFater
    Kösz, pedig nézegettem a putty beállításait, de ez ez valahogy elkerülte a figyelmem.
  • Rotyoka
    kössz már megy minden
  • MerlinW
    sudo apt-get install gdm

Ha nem kerülne autorun-ba automatikusan akkor:
    sudo update-rc.d gdm defaults

egyébként felhasználóként gdm paranccsal vagy startx-el tudod indítani. Ne rootként indítsd, mert akkor a root fiókját kapod, ami nem kell nekünk.
  • Rotyoka
    Megoldottam, csak hülye voltam.
    Letöltöttem mindent, megcsináltam amit mondtál, de hogyan tudom elindítani a grafikus felületet? Mert alapból ugye a parancssor os indul.

(Amúgy a minimalban is van már magyar nyelv, legalábbis a 10.04.1 ben van)
  • Rotyoka
    Na megvagyok részben vele. Még grafikus felületem nincs, csak azt nem értem, hogy rendszergazdaként miért nem tudok belépni, pedig jó adatokat adok meg
  • MerlinW
    Gondolom frissítetted a rendszert, amivel jött a bugos plymouth/kernel. Nagy ritkán előfordul az ilyen (MS-nál is).
  • Rotyoka
    kössz, én kb a kommented után 6 percel találtam ezt meg.

De mégis ez miért jelentkezett, ha eddig jó volt?!
  • MerlinW
    Kigugliztam helyetted.. ez egy hardverspecifikus plymouth hiba.

Van egy megoldásom rá:
    Tölts le egy minimal CD-t (12MB)
    Telepítsd, majd

sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade
    sudo apt-get install ubuntu-desktop
    sudo apt-get clean
    sudo reboot

Így mindenből a legfrissebb települ, vagyis a legfrissebb kernel, plymouth stb. MinimalCS pedig nem használ plymouth-ot, így nem lesz vele gondod. Egyetlen hátránya, hogy mindent netről tölt le, vagyis lassabb a telepítés. A végeredmény ugyanaz lesz mint egy normális Ubuntu telepítés. Egyedül a Magyar nyelvet kell utólag telepítened, már ha kell, miután a minimal-ban csak angolt választhatsz.

11.04-el már nem lesz ilyen gondod.
  • Rotyoka
    Hátő, jó is lenne ha még recovery mód elindulna, de ebben az a csodás, hogy teljesen le lett formázva a vinyó, és így sem akar a kedves be bootolni.

BIOSba mindennek jónak kell lennie, mert eddig jó volt, és azóta nem volt piszkálva.
    Amúgy semmi régi integrált cuccom sincs, csak a hangkártya meg a hálókártya ami 99%-ban mindenkinél az
  • MerlinW
    Wine+Pulse+DX9 v1.3.12.311-30
  • MerlinW
    Igen UTF8. Puttyban a "translation" menüben tudod beállítani a kódolást, vagy Linux esetében használj terminál+ssh-t.
  • MerlinW
    Kérlek más disztrókat a Linux topikban beszéljük ki.
  • JagFater
    UTF-8 kódolású a buntu?
    Putty-al nem jók az ékezetek.
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

A ZENTYAL-t használta már itt valaki?Elég jól összerakott cuccnak néz ki.
    Bár én amilyen célra kinéztem arra úgy tűnik nem jó (NAS-t akartam csinálni) De érdekességnek mindenképpen jó.
  • MerlinW
    Egy sudo update-grub is segíthet, amennyiben sikerül életre lehelni a recovery módot.

Egyébként a Linuxban egy nagyszerű dolog, hogy ha google-ba beírod a hibaüzenetet:
    "GLib-WARNING **: getpwuid_r(): failed due to unknown user id (0)"

18.000+ találatot kapsz ami ezzel foglalkozik ;)

Nem normális dolog ez, hardver szinten van nálad valami, ami ritka, régi vagy hibás. Első sorban az integrált VGA-k és az öreg merevlemezek, de hibás BIOS beállítás is okozhatja.
  • MerlinW
    Mindjárt más.

Recovery módban indítod a rendszert, majd root módot választva frissíted a rendszert:
    sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade

Ha recovery sem indul akkor a fájlrendszer kócolódott össze, adj a recovery/root inditónak /forcefsck paramétert.

Ha nem menne ezután sem, nyálazd át a hibával kapcsolatos fórumot is, hátha találsz valamit

Másik megoldás, ha telepítesz egy 10.04-et (és azt frissíted 10.10-re, ha akarod). Mondjuk érdemes LTS-t (2 évente megjelenő főverzió, mint a 10.04) használni, ha nem csak alkalmi linuxos vagy.
  • Rotyoka
    óha, elírtam valóban :)

<Process:363>:glid-warning**:gerpwuid_rc():failed due to unokown user is (0)
  • Rotyoka
    BIOS-ban minden jó ez fix, mivel előzőleg simán felment.
  • MerlinW
    LiveCD meddig jut el? Ha a menüig elmegy, F6-al ki/be tudod kapcsolgatni a safe beállításokat.

Töröld a "quite splash" -t hogy lássuk az üzeneteket
    "quite splash" helyére írd "noapic nolapic"
    acpi=off
    irqpoll
    lapic pci=routeirq

Ha nem jut el a menüig sem, akkor a BIOS-ban kell keresni a megoldást. Elsősorban az lemezvetérlők, és buszok környékén.

• Rotyoka
    Pedig van :)

Nehézkes lenne bemásolni, mivel ez közvetlen a cd-ről való olvasás után jelentkezik, ergo még a rendszer semennyire se tudott betölteni.
    Viszont a bill-en a ledek cukin kezdenek villogni :)
  • MerlinW
    Nem létezik ilyen hibaüzenet. Másolj be mindent ami a képernyőn van halál után.
  • Rotyoka
    Hát nem tudom megoldani a hibát.

Process 356 a hiba megnevezése.

Ubuntu, Kiwi, openSUSE, Fedora is ezt a hibát írja. Először arra gondoltam, hogy a régi suse, ami win reinstall előtt fenn maradt, az a hibás, de nem mert miután leformáztam azt a 40 gigás partíciót ami a linuxnak van, fenntartva a hiba ugyan úgy jelentkezik.

Valakinek valami tippje? (Usb-ről és Cd ről is ugyan ezt csinálja)
  • MerlinW
    Írják a weboldalon, 9.10
  • JoeFromHun
    Erről a project-ről még eddig nem is hallotam!
    Kérdés vajon mennyire stabil..? Melyik ubi az alapja?
  • Palinko
    már nagyon várom a 13.10 es Sexual Sheep et :D
  • Máté94
    Azért nem semm, hogy 20.04-ig már vannak tervek. :DD
    Odáig még bő 9 év. :DD
  • MerlinW
    Hihi:)
  • MerlinW
    Csináltam saját Google Wave szervert:)

• RYO21
    Na ezzel sikerült megoldanom! Köszönöm!
  • MerlinW
    BURG nem jó. Szép, de instabil, ami egy bootmanager-nél ugye nem szerencsés.
  • MerlinW
    EasyBCD-vel a Windows bootloader-ét szerkesztheted. Azzal beleerőszakolhatod az Ubuntut.

Leírás, képekkel
  • RYO21
    Ez jó?
  • RYO21
    nincs üres cd-m , és vasárnap van
  • precision
    akkor próbálkozz egy livecd -vel
  • RYO21
    Az easybcd nemlátja az ext4 partíciókat win 7 alól, így ezért nem bootol be az ubuntu. Live CD-vel sem birom elindítani az ubuntut, hogy visszaállítsam a GRUB-ot. Vagyis nem live CD, mert USB-n van rajta a telepítője, és úgy is telepítettem anno.
  • MerlinW
    EasyBCD -vel talán meg lehet oldani, nekem még sosem jutott eszembe ilyet művelni :))

Mondjuk nem tudom mit nem találtál, fejléc GRUB menü, első linkje - grub repair. Ne olvasgasd, hanem olvasd:)
    Win telepítés után egyetlen dolog, a GRUB újratelepítése, ami 3 parancs.