11431
Ubuntu Linux
-
msstz #8946 Lehetséges Nautilusban egérrel kijelölni több elemet úgy mint az asztalon? -
JagFater #8945 Köszi, rakom a servert. Még eddig nem akadtam el. :-)
Más:
HTPC-re is linuxot raktam. Először XBMC live-ot telepítettem, de állandóan eldobta a hálót.
Konkrétan ütemesen villogot a hálókártya ledje, de nem működött. Még úgy sem, ha Win7-re bootoltam.
Gondoltam ezt a verzsün nem szereti a vas. Felraktam a buntut és telepítettem az xbmct. 3 napig jó is volt.
Most bekapcsoltam, és háló nuku. Csak úgy gyógyul meg, ha áramtalanítom a vasat. Valami nagyon összekuszálódik benne.
Valakinek ötlete, hogy mi lehete ez? Vagy egyszerűen az ASUS AT3N7A-I lapon felejtsem el a linuxot? -
#8944 Ha csak szerverként használod, igen. De telepítheted az alant említett 12MB-os MinimalCD-t is (netről tölt le magának ~200MB-ot alapesetben), az még kevesebb erőforrást eszik. Arra feldobod pl. a pure-ftpd, vagy a proftpd-t és a LogmeIn szerert és készen is vagy. -
JagFater #8943 Otthoni NAS servernek, amit kívülről is elérek (Logmein, FTP) célszerű a server verziót feltenni?
Van esetleg valami összefoglaló leírás egy ilyen bekonfigurálásáról? FTP, Samba, miegymás? -
JagFater #8942 Kösz, pedig nézegettem a putty beállításait, de ez ez valahogy elkerülte a figyelmem. -
Rotyoka #8941 kössz már megy minden -
#8940 sudo apt-get install gdm
Ha nem kerülne autorun-ba automatikusan akkor:
sudo update-rc.d gdm defaults
egyébként felhasználóként gdm paranccsal vagy startx-el tudod indítani. Ne rootként indítsd, mert akkor a root fiókját kapod, ami nem kell nekünk. -
Rotyoka #8939 Megoldottam, csak hülye voltam.
Letöltöttem mindent, megcsináltam amit mondtál, de hogyan tudom elindítani a grafikus felületet? Mert alapból ugye a parancssor os indul.
(Amúgy a minimalban is van már magyar nyelv, legalábbis a 10.04.1 ben van) -
Rotyoka #8938 Na megvagyok részben vele. Még grafikus felületem nincs, csak azt nem értem, hogy rendszergazdaként miért nem tudok belépni, pedig jó adatokat adok meg -
#8937 Gondolom frissítetted a rendszert, amivel jött a bugos plymouth/kernel. Nagy ritkán előfordul az ilyen (MS-nál is). -
Rotyoka #8936 kössz, én kb a kommented után 6 percel találtam ezt meg.
De mégis ez miért jelentkezett, ha eddig jó volt?! -
#8935 Kigugliztam helyetted.. ez egy hardverspecifikus plymouth hiba.
Van egy megoldásom rá:
Tölts le egy minimal CD-t (12MB)
Telepítsd, majd
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install ubuntu-desktop
sudo apt-get clean
sudo reboot
Így mindenből a legfrissebb települ, vagyis a legfrissebb kernel, plymouth stb. MinimalCS pedig nem használ plymouth-ot, így nem lesz vele gondod. Egyetlen hátránya, hogy mindent netről tölt le, vagyis lassabb a telepítés. A végeredmény ugyanaz lesz mint egy normális Ubuntu telepítés. Egyedül a Magyar nyelvet kell utólag telepítened, már ha kell, miután a minimal-ban csak angolt választhatsz.
11.04-el már nem lesz ilyen gondod. -
Rotyoka #8934 Hátő, jó is lenne ha még recovery mód elindulna, de ebben az a csodás, hogy teljesen le lett formázva a vinyó, és így sem akar a kedves be bootolni.
BIOSba mindennek jónak kell lennie, mert eddig jó volt, és azóta nem volt piszkálva.
Amúgy semmi régi integrált cuccom sincs, csak a hangkártya meg a hálókártya ami 99%-ban mindenkinél az -
#8933 Wine+Pulse+DX9 v1.3.12.311-30 -
#8932 Igen UTF8. Puttyban a "translation" menüben tudod beállítani a kódolást, vagy Linux esetében használj terminál+ssh-t. -
#8931 Kérlek más disztrókat a Linux topikban beszéljük ki. -
JagFater #8930 UTF-8 kódolású a buntu?
Putty-al nem jók az ékezetek. -
#8929 Sziasztok!
A ZENTYAL-t használta már itt valaki?Elég jól összerakott cuccnak néz ki.
Bár én amilyen célra kinéztem arra úgy tűnik nem jó (NAS-t akartam csinálni) De érdekességnek mindenképpen jó. -
#8928 Egy sudo update-grub is segíthet, amennyiben sikerül életre lehelni a recovery módot.
Egyébként a Linuxban egy nagyszerű dolog, hogy ha google-ba beírod a hibaüzenetet:
"GLib-WARNING **: getpwuid_r(): failed due to unknown user id (0)"
18.000+ találatot kapsz ami ezzel foglalkozik ;)
Nem normális dolog ez, hardver szinten van nálad valami, ami ritka, régi vagy hibás. Első sorban az integrált VGA-k és az öreg merevlemezek, de hibás BIOS beállítás is okozhatja. -
#8927 Mindjárt más.
Recovery módban indítod a rendszert, majd root módot választva frissíted a rendszert:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Ha recovery sem indul akkor a fájlrendszer kócolódott össze, adj a recovery/root inditónak /forcefsck paramétert.
Ha nem menne ezután sem, nyálazd át a hibával kapcsolatos fórumot is, hátha találsz valamit
Másik megoldás, ha telepítesz egy 10.04-et (és azt frissíted 10.10-re, ha akarod). Mondjuk érdemes LTS-t (2 évente megjelenő főverzió, mint a 10.04) használni, ha nem csak alkalmi linuxos vagy. -
Rotyoka #8926 óha, elírtam valóban :)
<Process:363>:glid-warning**:gerpwuid_rc():failed due to unokown user is (0) -
Rotyoka #8925 BIOS-ban minden jó ez fix, mivel előzőleg simán felment. -
#8924 LiveCD meddig jut el? Ha a menüig elmegy, F6-al ki/be tudod kapcsolgatni a safe beállításokat.
Töröld a "quite splash" -t hogy lássuk az üzeneteket
"quite splash" helyére írd "noapic nolapic"
acpi=off
irqpoll
lapic pci=routeirq
Ha nem jut el a menüig sem, akkor a BIOS-ban kell keresni a megoldást. Elsősorban az lemezvetérlők, és buszok környékén.
-
Rotyoka #8923 Pedig van :)
Nehézkes lenne bemásolni, mivel ez közvetlen a cd-ről való olvasás után jelentkezik, ergo még a rendszer semennyire se tudott betölteni.
Viszont a bill-en a ledek cukin kezdenek villogni :) -
#8922 Nem létezik ilyen hibaüzenet. Másolj be mindent ami a képernyőn van halál után. -
Rotyoka #8921 Hát nem tudom megoldani a hibát.
Process 356 a hiba megnevezése.
Ubuntu, Kiwi, openSUSE, Fedora is ezt a hibát írja. Először arra gondoltam, hogy a régi suse, ami win reinstall előtt fenn maradt, az a hibás, de nem mert miután leformáztam azt a 40 gigás partíciót ami a linuxnak van, fenntartva a hiba ugyan úgy jelentkezik.
Valakinek valami tippje? (Usb-ről és Cd ről is ugyan ezt csinálja) -
#8920 Írják a weboldalon, 9.10
-
#8919 Erről a project-ről még eddig nem is hallotam!
Kérdés vajon mennyire stabil..? Melyik ubi az alapja? -
#8918 már nagyon várom a 13.10 es Sexual Sheep et :D -
#8917 Azért nem semm, hogy 20.04-ig már vannak tervek. :DD
Odáig még bő 9 év. :DD -
#8916 Hihi:) -
#8915 Csináltam saját Google Wave szervert:)
-
RYO21 #8914 Na ezzel sikerült megoldanom! Köszönöm! -
#8913 BURG nem jó. Szép, de instabil, ami egy bootmanager-nél ugye nem szerencsés. -
#8912 EasyBCD-vel a Windows bootloader-ét szerkesztheted. Azzal beleerőszakolhatod az Ubuntut.
Leírás, képekkel
-
RYO21 #8911 Ez jó? -
RYO21 #8910 nincs üres cd-m , és vasárnap van -
#8909 akkor próbálkozz egy livecd -vel -
RYO21 #8908 Az easybcd nemlátja az ext4 partíciókat win 7 alól, így ezért nem bootol be az ubuntu. Live CD-vel sem birom elindítani az ubuntut, hogy visszaállítsam a GRUB-ot. Vagyis nem live CD, mert USB-n van rajta a telepítője, és úgy is telepítettem anno. -
#8907 EasyBCD -vel talán meg lehet oldani, nekem még sosem jutott eszembe ilyet művelni :))
Mondjuk nem tudom mit nem találtál, fejléc GRUB menü, első linkje - grub repair. Ne olvasgasd, hanem olvasd:)
Win telepítés után egyetlen dolog, a GRUB újratelepítése, ami 3 parancs.