11431
Ubuntu Linux
  • Hecker007
    Hmm, akkor azthiszem megpróbálom tesztelni először, van akinek állítólag megy simán Linuxon, csak azt nem tudja senki hogy hogyan, addig eljutottam hogy a szimulátor már működik simán Ubin, már csak az a kérdéses hogy a programozó egységet is felismeri-e. :)

Köszi a tanácsot, a VMWare-t a biztonság kedvéért felrakom azért.
  • MerlinW
    Az ilyenkre való a VMWare, VirtualBox. Dolgozni fel nem térképezett környezetben hülyeség. Vagy próbáld ki, járj utána, teszteld, hogy alkalmas-e a zökkenőmentes munkára, vagy pedig ne szívasd magad, telepíts egy Windows-t akár virtuálisan, akár natívan erre az időszakra.
  • mousee
    Mobilnetet úgy tudod tesztelni, hogy virtualboxba felrakod, és engedélyezed az USB-s eszközöket. Akkor elvileg a virtuális gép is látni fogja, mintha élesbe csinálnád.

Puppynak amúgy is kicsit furcsa a hálózatkezelő alkalmazása, de meg lehet szokni. Nekem bevált, egy régi 700Mhz-s laptopon tolom 256 rammal, sima netezés/chat/msn/e-mail/skype kombinációra tökéletes.
  • Hecker007
    Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az Ubi tudja kezelni az AVR programozó hardvert, usbn kell csatlakoztatni a cuccot a gépre, egyetem miatt lenne fontos a dolog, vagy esetleg ha driver kell hozzá akkor azt hogyha wine-al felrakom akkor fog működni?
    Lehet hogy hülyeséget kérdeztem, de még nem volt alkalmam sajnos kipróbálni, de 1-2 héten belül szükségem lesz rá. A szoftvert amiben a programot kell írni meg fordítani (WinAVR) azt sikerült wine alá felraknom és az működik is szépen, csak a többi részt nem tudom hogy van-e legalább esély rá. :S

Meg lenne még egy kérdésem, arra van lehetőség valahogy hogy a touch pad-et ki lehessen kapcsolni, mert gépelés közben sokszor sikerül hozzáérnem és elég zavaró, van a gépen rá bill kombó de nem működik linux alatt, csak win alatt :S

Bocsi hogyha nem teljesen érthető, meg ha kicsit hosszan írtam le.
  • Hecker007
    A mobilnetes adaptereket elég lassan ismeri fel az összes linux sajnos :S
  • MerlinW
    A kernel minden Linuxban többnyire ugyanaz, de újabb hardverre nem Puppy-t telepítünk. Arra mehet ubuntu is.
  • TheWbtist
    Sziasztok, van valamilyen megoldás arra, hogy a netbook fedelének lecsukásakor ne történjen semmi? Külső monitort és billt használok.
  • Maximus4
    Köszi,ezt megpróbáltam,de el sem indul.
  • zico87
    Egyelőre virtual pc-n próbálgatom de a kérdésem még annyi lenne hogy a Puppy Linux kezeli az újabb hardvereket már mint wifi adapter ami lényeges lenne nekem vagy pedig vodafoneos mobilnet ?egyébként így nagyon jó rendszernek nézz ki majd holnap telepítem az öregecske compaqra:D
  • MerlinW
    Talán ez, de nem jellemző.
  • Maximus4
    Létezik ubuntuhoz egy hasonló flash program mint a winhez az adobe flash cs széria?Ami ment swf-ben is.
  • msstz
    sziasztok,

az mitől lehet, hogy néha úgy indul el az ubuntu, hogy csak egy fekete, dos-szerű konzolfelületet látok, ahol logint kér? ez a recovery mód? és miért indulhat el, ha sosem nyomok rá?
  • MerlinW
    Nem vagyok képben a mai kábelnetes dolgokban, viszont egy router minden problémádra megoldás lenne:)
  • B@ldrick
    @MerlinW: kis info, hogy volt nekem egy kábelneten nem megy az automatikus dhpc nyavajám. úgy tűnik hogy winből linuxba átlépve csak akkor működik ha kivárom a 3órát, viszont linux után a wint indítva azonnal jó a net. ami érthetetlen hisz a hálókártya mac address nem változik közben. ez van, mondjuk most fedorázom :)
  • MerlinW
    thunderbird-höz pedig van ilyen plugin.
  • mousee
    Köszi, otthon kipróbálom őket.

Az alltray nem bejövős, mivel nem használok gnome-paneleket, hanem helyette az AWN-t panel módban. Amikor indítani akarom a programot (terminálból elsőre tesztként, akkor azt írja, hogy nem lát panelt ahova lerakhatná. SZemét :D)

Firefox/thunderbirdhöz meg találtam addont, ami elvileg a tálcára indítja/zárja, de az meg csak a tbnél működik, rókánál nem :(
  • precision
    vagy megpróbálhatod ezt is, nem próbáltam, csak google dobta ki

sudo apt-get install alltray

elvileg ezzel bármilyen programot minimalizálva indíthatsz simán "alltray <programneve>" módszerrel (szal pl: alltray firefox)
  • precision
    szerintem thunderbirdben és pidginben biztos van olyan opció a beállításokban, hogy minimalizálva induljanak

http://www.erickjohncuevas.com/information-and-technology/start-and-minimized-pidgin-on-startup-in-ubuntu/

egy ilyet találtam pidginhez

én nem tudok ilyen terminálos kapcsolóról vagy opcióról, hogy minimalizálva induljon el egy program... de ettől még létezhet ilyen persze :)
  • mousee
    Üdv,

Olyan kérdésem volna, hogy van-e olyan parancssoros trükk, amivel a tálcára kicsinyítve tudok programokat indítani? A cél az volna, hogy automatikusan a tálcára minimalizálva induljanak bejelentkezéskor. Odáig eljutottam, hogy bepakoltam őket az "indítópultba", de így nagyba indulnak.

Konkrétan a firefox/thunderbird/pidgin kéne. Van-e erre valami kapcsoló, vagy egyéb okosság?

előre is köszi :)

@zico87: Puppy linux erre a gépre több mint csodálatos. Leírást, és részletes telepítőt itt találsz.
  • MerlinW
    Kevés.. 1GB ajánlott. Talán a Xubuntu, de inkább Puppy Linux, vagy hasonszőrű pici társa.
  • zico87
    hello egy olyan kérdésem lenne hogy Untuntu mennyi memóriát zabál átlagba ?mert egy kis Compaq Ipaq (P3 500Mhz,192Mb ram) szeretnék egy Ubuntut az újat felejtsem el vagy melyik verziót ajánljátok ?köszi előre is.
  • MerlinW
    Rescatux - Grafikus Grub javító/telepítő
  • precision
    az mitől lehet, hogy itt minden opció inaktívvá vált? nem tudok semmit sem kiválasztani... :) eddig jó volt, az extra is ment, compizom is volt
    a vga -m egy integrált intel laptop vga, de mindig ment alapból magától... a zárt meghajtók közt sincs semmi

• MerlinW
    Nincs más megoldás, minthogy várni kell, amíg a moonlight fejlesztői felveszik a fonalat.
  • sadvagabond
    Sziasztok! Az RTL Most megint okoskodott valamit az oldalon, így nem lehet visszanézni a műsorokat Ubuntun.
    Engem az érdekelne, hogy valaki tud-e egy jó megoldást erre a dologra.
    Ami az ubuntu.hu-n van, és a google kidob, nem működik.
    Nem megy IceCat-tel sem, nem megy sem új, sem régebbi moonlight-tal sem.
    A munkám miatt nem nagyon tudom nézni a tévét, de kövezzetek meg, engem a Való Világ, meg pár értelmesebb műsor érdekelne, mint a Házon Kívül, vagy a XXI. Század...
    Torrenten nem vagyok, hogy leszedjem őket.

Szóval ha valaki tudna valamilyen okos megoldást, hogy újra tudjam nézni a videókat, akkor nagyon hálás lennék. Ja, és mert totál noob vagyok, ha valami komolyabb művelet van, úgy magyarázzátok, mint egy 5 évesnek. :)
    Előre is köszi mindenkinek!
  • Hecker007
    köszönöm a segítséget, így működik

szerk.: Palinko: neked is köszi
  • Palinko
    Samba kell neked, telepítsd fel az ubuntura, ossz meg a win7 en egy könyvtárat és máris másolhatsz bele
  • HiPPoNaX
    Windows alatt gondolom egyertelmu a fajlmegosztas mikentje, Ubuntu alatt a samba vegzi ezt. Tedd fel a system-config-asmba csomagot, azzal pillanatok alatt beallithatod grafikus feluleten a cuccot.
  • Hecker007
    Üdv!
    Azt hogyan tudom megoldani hogy az itthoni hálózatban (2 gép+nyomtató) a két gép között tudjak fájlokat másolni hálózaton keresztül? Az egyik gépen linux a másikon win7 van.

szerk.: most látom hogy elég furán fogalmaztam, remélem lehet érteni hogy mire gondoltam
  • Balumann
    Firefoxban jó, csak Chromiumban csinálja :-/
  • Balumann
    Az adobe legfrisebb verziójával csak nálam crashel állandóan (the following plug-in has crashed: Shockwave flash), böngésző nyitáskor ill valamikor jó,de többségben crashel...
  • JagFater
    Kösz.
    Első blikkre nem megy, de majd még túrom. :-)
  • Palinko
    talán kicsit minden össze fog folyni a kérdésben, de fel kell tennem.
    2 gép van itthon routerrel megy a net, a router típusa: huawei echo life hg520s. Egyenlőre mindkét gép LAN kábellel van összekötve, de mivel a közeljövőben el fognak távolodni egymástól szükségessé vált wifi netmegosztás.

Régen Wirelessen kaptam a netet, ezért volt itthon TP Link TL WN551G kártya, kaptam hozzá antennát is, tegnap beszereltem, úgy látom az ubuntu alapból felismerte. sikeresen csatlakoztam a hálózathoz. Ekkor kicsit utánnaolvastam a biztonságnak, megpróbáltam beállítani titkosítást, sikeresen, és elrejtettem a router ne küldözgetjen SSIDt mindenfelé.... Lemértem a netet speedtestel ami jó volt és kis is kapcsoltam a gépet.

Fater azóta netezett és panaszkodott a youtubera, hogy szaggat a videó, megnéztem és valóban, futtattam egy pinget ami nem hozott szép eredményeket:
    76 ról néha felugrik 10 ezer fölé is! Lanon mindég stabil 23-30 körül megy.

A jelszint 60-85%, nem értem miért ilyen rossz, pedig most az adó és a vevő csupán 1 méterre van egymástól, mi lesz itt később ha másik szobában, sőt másik emeleten fognak elhelyezkedni?

Ezért kérek segítséget, remélem együtt megoldásra jutunk. Sajnos magamtól nem tudok rájönni mi lehet a hiba forrása.
  • msstz
    Olyan szövegszerkesztő van esetleg, ami képes kezelni az OpenType szolgáltatásokat? Ligatúrák, ugráló számok, stb.?
  • precision
    ha már Natty Narwhal... :D

link :)
  • MerlinW
    Van
  • Hecker007
    Köszi!
    Akkor ennyi miat nem érdemes lecserélnem a sima ubit a laptopról.
  • JagFater
    Activex futtatására van lehetőség, vagy valami alternatíva?
  • precision
    rendszer/adminisztráció/lemezkezelő

de óvatosan, jól gondold át, hogy mit jelölsz ki formázásra :)
  • amd123
    tudtok valamimilyen progit arra, hogy 100%ig formázzam a merevlemezem? Mindent le akarok rőla szedni, teljesen legyen üres.