11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Jah, az is vga problémának tűnik. recovery-ben frissítsd a rendszert, hátha megoldódik a probléma. Ha mégsem:
    1. telepítsd újra a vga drivert (én mondjuk az ubuntus alapot használom, teljesen jó)
    2. kapcsold ki a compizt ideiglenesen - replace metacity &
    3. recovery-ben root-ként startx és nézd meg mi történik (ne ilyedj meg, default desktop fog fogadni. miután a root fiókját kapod)
    4. /var/log -ban olvasgatás xorg környékén

Magyarul nyomozni kell kicsit, mi történt.
  • amd123
    ez az enyémre is igaz merlin?
  • MerlinW
    Szerintem nála nem recovery indult, csupán az X nem indul el betöltődés után. Meg kell nézni az X logot mit ír, vagy megpróbálni manuálisan elindítani (startx). Általában a hibás video driver okozza a jelenséget.
  • Lyukasbogrács
    szerintem nálad - több, mint valószínű, hogy - a GRUB a hibás, mert hát a rendszerbetöltő dönti el, hogy mi is induljon (linux, memóriateszt, recovery, vagy akármi). esetleg próbáld meg frissíteni a sudo update-grub paranccsal (ez újragenerálja a listát, megnézi, hogy milyen indítható kernelek vannak feltelepítve, szóval újrakonfigurálja, vagy mi pontosabban erre a szakszó). hátha rendbeteszi a problémát.
  • msstz
    mert néha elindul, fekete képernyő, logint kér. nyomok egy kikapcsolást, újra bootol, ismét konzolszerű fekete loginkérés (most komolyan, ez a recovery mode lehet, mert ki az, aki gui nélkül akarna kezelni egy gépet akkor is, ha nem muszáj?), újra kinyomom, és harmadszorra bebootol rendesen. ez másfél perc volt, és több év öregedés az idegtől. és ez ahhoz képest elég gyakran van.

de én nem akarok recovery mode-ot sosem, remélem sosem lesz rá szükségem, ubuntu alatt sokkal naivabb vagyok, mint windows alatt, inkább nem piszkálok semmit, amihez majdan recovery kellene.
  • Lyukasbogrács
    kb 2 hete nekem is volt hasonló. elindul, majd boot után lefagyott a "Startin AppArmor profiles..." kiírás után, gyors restart után kicsit tovább jutott, de akkor már ICEauthority problémára hivatkozva bedobott egy kezdetleges infoboxot, amire nem tudtam se kattintani, se semmi. szinte zongoráztam a billentyűzeten, hogy továbbmenjen, vagy legalább valami mást írjon ki :D, harmadik újraindításnál már csak azt írta ki, hogy No bootable device... meghalt volna a vinyóm? :O következő újraindításnál viszont semmi baja nem volt, le is futtattam egy vinyóellenőrzőt, de semmi. nem indítottam újra napközben, de másnap is ugyanezzel indult a nap/gép. kétszer csinált ilyet, de nem találtam rá megoldást, viszont ahogy jött, úgy ment. szerencsére :D
    ezek a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségek közé tartoznak.
  • msstz
    erre valakinek ötlete?
  • amd123
    egy kis segítség kéne... nem voltam itthon, és most h hazaértem benyomtam gépet, először hibaüzenettel indul, aztán sikerült elindítani, váltok egy munkaasztalt, és így felvillan kb az egész színskála, aztán kidob fekete képernyővel, és csak a virtuális teminálból tudok egy gdm stop-startal tudok valamit kezdeni. Fennt a panelnél nem tudok semmire rákattintani, mint valami háttérelem olyan lett. A firefoxot is csak terminálból tudnám, ha nem lenne ikonként kinn.
  • Xing
    Szerintem nekem is simán van több ezer képem de 50-60 GB, durva :)
  • MerlinW
    Pl Dropbox (cloud) ad ingyen 5GB-ot, de vásárolhatsz akármennyit.
  • JagFater
    A doksik kb. 20 mega, a többi kép, videó.
    Egy gyerek sok helyet foglal. :-)

2 éve még elég volt 2db dual layer + 1 dvd.
    Mára sztem van, vagy 50-60GB-nyi kép, meg videó a családról, a filmeken kívül.
    Ez az átka a digitális gépeknek. Jó, ha a harmada értelmes kép, csak hát mostmár el nem kezdem kiválogatni.
  • Xing
    Emlékekre gondoltam mint képek, videók ilyesmi. Nekem ez elfért dvd-n :)
  • JagFater
    Kellene egy pár db. :-)
    Ráadásul a NAS-ra állandóan szinkronizálok, szal hetente 30db dvd-t kiírni...

Valami tárhely kéne, ahová csak ftp-n lenne elérés ocsóért.
    Vagy veszek egy vinyót és az öcsémnél tárolom. :-)
  • Xing
    Backup DVD-re, azt csak nem lopják el.

@precision :|

• JagFater
    Vázze...

Egyébként most elgondolkodtam, hogy ha hozzánk betörnének és elvinnék az 4 gépet, amin az összes fotó, videó, adatok vannak...
    Uhh, jobb nem is bele gondolni. Ki kell találnom valamit.
  • precision
    a lakásunkat feltörték, elvitték a laptopomat, rajta az ubuntuval :(

szóval egy jó ideig kiesek mint felhasználó, ide az asztalira nem tudok rakni ubuntut, mert faternak sok windows only programra van szüksége, dual bootolni nem szeretnék, szal most windowson "szenvedek"

rohadjon meg az összes gyökér tolvaj f.sz
  • MerlinW
    Lehet hogy van grafikus is, intelligens pörgőm van (chipset szabályozza) így sosem kerestem:)
  • Ekos
    köszi!
    holnap neki esek, hasonlókat találtam én is, reménykedtem valami grafikus felületben, kész alkalmazásként.
    így is jó, majd eljátszok vele.
  • MerlinW
    Kicsit bonyi, de csak egyszer kell végigrágni:)
  • Ekos
    üdv!
    van-e valami használható módszer amivel a processzor ventilátorának a sebességét szabályozhatom.
    windows-nál a speedfan tökéletes volt nekem.
    köszönöm!
  • MerlinW
    NTFS-en nem is nagyon fog indexhibát találni az fsck, max szektorhibát :)
    Logikusan fsck Ext-hez való, míg chkdsk FAT/NTFS-hez készült. A fizikai hibát természetesen mindkettő látja, a fájlrendszer orientált dolgokat (mint az indexelés, jogosultság/attributumkezelés) viszont már kevésbé.
    Viszont ntfs-3g-hez vagy ntfs-tools-hoz mintha lenne valami fájlellenőrző cucc.
  • precision
    tárgytalan... :)

windows alatt ráeresztettem egy chkdsk /f -et és indexelési hibákat talált amit ki is javított
    utána már törölhetővé váltak a fájlok

(ubuntu semmilyen hibát nem talált a merevlemezen amúgy)
  • Garfield
    Nem feltétlenül. Windows-os megosztás permanens csatolására a találatok elég nagy részénél ajánlják az fstab-os megoldást is, ami nálam is működik, csak azt nem értem, miért csak két könyvtárszintig.
  • precision
    gondolom az a különbség, hogy az smbmount (samba mount) való arra, hogy "távoli gépeket" csatoljunk
  • precision
    help pls! :)
    letörölhetetlen filejaim vannak egy WD usb -s külső vinyón
    próbáltam már mindenhogy törölni, nautilust (gk)sudo -val indítani, sudo su -val, sudo rm -el... mindig ez jön ki:

root@ubuntu:/media/wd/sorozat/SmallVille/s02# rm 2x02.heat.ac3.ws_dvdrip_xvid-fov.avi
    rm: ”2x02.heat.ac3.ws_dvdrip_xvid-fov.avi” nem törölhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    root@ubuntu:/media/wd/sorozat/SmallVille/s02#

Azt mondja nincs ilyen fájl :) Pedig nagyon is ott van, meg is tudom nyitni, lejátsza az smplayer...stb.
    Most akkor hogy törölhetném le onnan? :)
  • Garfield
    Aprócska csavar:

Ha azonban nyomok egy smbmount-ot, akkor látom bármelyik mélységű mappát:

sudo smbmount //192.168.1.175/fileserver /home/USERNAME/fileserver2 -o user=USER,pass=PASSWORD

Akkor most mi a különbség a FSTAB-os befűzés és az SMBmount közt?
  • Garfield
    Az fstab bejegyzés:

//192.168.1.175/fileserver /media/fileserver cifs guest,iocharset=utf8,codepage=cp852,utf8 0 0
  • Garfield
    Sziasztok!

Fileserveren Windows alatt D: meghajtó írás-olvasásra megosztva, mely másik Windows-os gépről szépen működött, láttam az egész tartalmát, csináltam, amit csak akartam.

Ubuntu 10.10: fstab-ba felvéve, hogy fűzze be a /media/fileserver-be, amit meg is tesz. (Innen megy egy symlink a HOME-ba, de ez most lényegtelen.) Az mitől van, hogy csak két környvtárszintig látom a megosztott D: meghajtó mappát a /media/storage-ban?
  • MerlinW
    Köszi köszi mindenkinek
  • Hecker007
    Boldogat MerlinW!
  • N o N a m e
    Boldog szülinapot! :)
  • MerlinW
    Köszi szépen:)
  • zeli
    BSZN MerlinW!
  • Lyukasbogrács
    attól, hogy rámásolod az iso tartalmát az usb-re, a boot szektor nem kerül rá. speciális programmal kell rámásolni. leírás, és a program
  • zico87
    Még annyi kérdésem lenne hogy tudom a Puppyt pen driveról telepíteni ?hiába másolom rá az iso tartalmát a pen drivera nem bootol
  • HiPPoNaX
    Inkabb az a mokas a dologban, hogy a gnome temabeallito reszeben megadott kurzor nalam valamiert csak a qt-s appokban akar megjelenni neha. A firefoxban vay a vlc-ben oke, de amint megnyitok egy nautilust, visszaall az alap feherre :D
  • MerlinW
    SMplayer pl Qt-s, illetve biztos vagyok benne, hogy több egyéb Qt-s alkalmazást is használsz (mindenki), amelyek többnyire magával húzzák a KDE egy részét is:)
  • N o N a m e
    nem tudom, pár új témát raktam fel a napokban, valamelyikkel jöhetett :S
    De nincsen nekem KDE-m...
  • MerlinW
    Nem a Qt (KDE) kurzorokra gondolsz? Azok öröklődnek.. lehet hogy lehet egységesíteni KDE controls-ban (elvileg települt a libekkel, illetve utólag telepíthető, ha kell), de még sosem próbáltam, engem nem zavart.
  • N o N a m e
    Miért van 2 féle kurzorom? A desktopon, és nautilusban a DMZ white van, viszont a Firefox (Minefield), SMPlayer, VLC, és még ki tudja milyen programokon csak egy egyénileg telepített kurzor jelenik meg. Hogy tudnám egységesíteni, hogy mindig ugyan azt a kurzort lássam?