11431
Ubuntu Linux
  • ocskoszilard
    valaki tudna segíteni, hogy ez mitől lehet?
    még új vagyok ubuntu téren, és nem tudom miért csinálja ezt görgetéskor a mappáknál, PDF-eknél és a firefoxban is, chromiumban nincs ilyen gondom. És még esetleg van-e lehetőség windowsos játékokat futtatni ubuntun? előre is köszi =)
  • msstz
    Jajó, nekem jó a webmail is, csak gondoltam, rákérdezek, hátha mégis érdemes. :)

Egyébként: nem tudjátok, hogyan lehetne a LibreOffice-t rávenni, hogy használjon ligatúrákat és ugráló számokat? Ez tart vissza a Windows gyalulásától.
  • MerlinW
    Hát.. ami nem kell:) Fogod magad és egyenként beírod őket gugliba, és elolvasod mi micsoda. Oszt még tanulsz is belőle:) A legtöbb mondjuk elég egyértelmű a neve alapján. Pl Blutooth szervizt kikapcsolhatod, stb.
  • Máté94
    Merlin van ötleted, hogy miket lehetne kiiktatni a futó programok közül? Mamán gépe egyre lassabb lett. Arra gondoltam, hogy a rendszerindításnál induló programokból kellene kilőni párat. Jobbára csak netezésre van használva, semmi másra.

Ötlet, hogy miket lőjek ki? :)

Köszi!
  • sadvagabond
    Működik, köszi!
  • MerlinW
    Mozilla Thunderbird-jére szavazok, de ízlés kérdése.
  • msstz
    evolutiont érdemes használni?
  • MerlinW
    Így próbáld:
    sudo apt-get -f install
    sudo dpkg --configure -a

Illetve nézd meg hogy nincs-e tele a hdd.
  • sadvagabond
    Valaki tudna segíteni? Nem tudom elindítani a synapticot, ezt a hibaüzenetet adja:

E:dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg-configure-a' to correct the problem.
    E:_cache->open()failed, please report.

Ilyenkor mi van? Amit manually kell, beírtam terminalba, de semmi. Elég fontos lenne, mert javat akarok feltenni, kell banki dolgokhoz.
    Előre is köszi!
  • MerlinW
    Humble Indie Bundle 3 indul ma este:
    Trine, Shadowgrounds, Shadowgrounds Survivor, Jack Claw, and Splot

www.humblebundle.com
  • MerlinW
    Nem megy perpill. Olvasgass helyette webupd8.org -ot.
  • zeli
    De ez még nem kerül bele a 11.04-be, úgy tudom. BTW, az OMG Ubuntu nem csak nálam halott, ugye ?
  • MerlinW
    Firefox 4.0 stabil, végleges, hivatalos PPA:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install firefox ubufox
  • MerlinW
    Megjelent a Gnome 3!
  • MerlinW
    11.10-ben már nem lesz klasszikus Gnome, helyette csak Unity és Unity 2D lesz.

Unity 3.6.8 infók
    Unity 3.8.2 kiegészítés

Továbbá, megszűnik a CD rendelés, viszont Canonical Store-ban 5 angol font (~1500Ft) az ötös pakk.
  • MerlinW
    Close Quarters Battle (alpha)

alpha 1:
    - Realisztikus célzás, reflex célzás és távcső szimuláció
    - Valóságos ballisztika, beleértve a töltény hullást
    - Minimális videokártya követelmények: Nvidia 6800GT vagy ATI X800
    - Windows és Linux platformok támogatottak
    - Egy pálya
  • zeli
  • Máté94
    Milyen gyorsan eltelt ez a pár hónap...
  • MerlinW
    April 14th, 2011 - Beta 2 release
    April 28th, 2011 - Final release of Ubuntu 11.04
  • MerlinW
    Panelon ott a network ikon (valamint a system menüben). Elég egyértelmű. WAN fülön új kapcsolat, SSID, jelszó, stb megad. Esetleg feldobhatod a Wifi-radar-t.

Itt van minden
    Itt pedig paramcssorosan
  • tudatlanka
    Teljesen laikusként hogyan tudom beállítani a wifit?
    Xp alatt megtalálja a routeremet jelszó stb és megy.
    Ubuntu alatt viszont semmi pedig akad egypár a környéken...
    Le tudná valaki írni lépésről lépésre?
  • N o N a m e
    köszönöm, sikerült! :)
  • Lyukasbogrács
    boot flag be van állítva a partícióra? esetleg grub2 helyreállítás
  • N o N a m e
    Nos, GParteddel csináltam egy új particiót, amire feltelepitettem a Win. XP-t. Majd töröltem GParteddel az XP particiót, és hozzáfűztem az üres helyet a régi Ubuntus particiómhoz. Most pedig nem indul el a rendszer. Nem bootol.
    Légyszi segítsetek! :)
  • MerlinW
    Debian/Ubuntu szerver és némi szaktudás:)
  • kifli
    na, újabb feladat elé állítottak.

Lenne egy gép (elég gyenge...)

A feladata az lenne, hogy nyomtató szerver lenne, és amiben a segítségeteket szeretném kérni, egy usb voda modem lenne rádugva. Az arról érkező netet, pedig wifin kéne megosztania, 2 noti lesz rácsatlakozva.

A dolognak úgy kell kinézni, hogy mikor bekapcsolják a gépet, akkor ne keljen elindítani semmit, hanem magától induljon a net.

Milyen disztribúció erre a legalkalmasabb (lehető legminimálabb, gyorsan induljon), és milyen progikra lesz szükségem?
  • MerlinW
    Semmit. Várj amíg kijavítják a hibát:)

Ha a Youtube a fontos, akkor ajánlom helyette a Minitube-ot.
  • N o N a m e
    Szeretném telepíteni a Clipgrab programot ppa tárolóból, itt a cikk.

De a terminálom ezt írja:

noname@noname-laptop:~$ sudo apt-get install clipgrab
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapot adatok olvasása... Kész
    Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez talán azt jelenti, hogy
    egy lehetetlen állapotot kértél vagy ha az unstable disztribúciót
    használod, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
    lett mozdítva az Incoming-ból.
    Az alábbi információ segíthet megoldani a helyzetet:

Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
    clipgrab : Függ ettől: libavcodec-unstripped-52 (>= 3:0.svn20090303-1) de az nincs telepítésre megjelölve
    E: Törött csomagok
    noname@noname-laptop:~$

ezután mit csináljak? hogy javítsam a hibát?
  • MerlinW
    Az Ubuntu tárolójában levő zárt cucc az tuti jó. Az Ati oldalán levő pedig hullámvölgy. a 10.2 például állítólag jó, míg a 10.12 használhatatlan volt. Én Maverick óta nem telepítek Ati oldaláról, jó az amit beletesznek. Ebben a hónapban úgyis kapunk frisset és stabilat a 11.04-hez.

Kérdésedre konkrétan válaszolva: fglrx az 3D támogatást ad (openGL direct rendering), míg ati és radeon driver-ek csak 2D-t.
  • Garfield
    Compiz alapból kikapcsolva, jó az a Metacity nekem. A drivert pedig felvarázsoltam már az Ati honlapjáról, nem egy nagy ördöngösség. A kérdés csak az, hogy a radeon jobb-e?
  • MerlinW
    Nem kell Ati driver-t feltenni. Menü, rendszer, adminisztráció, zárt meghajtók (vagy eszközmeghajtók), majd ott engedélyetni a beépített Ati drivert.

VLC tökéletes, de ha Compiz mellett akarod csinálni, akkor nem feltétlenül elég az a vas hozzá. Tehát célszerű kikapcsolni. Rendszer, beállítások, megjelenés, extra, kikapcs.
  • Garfield
    Sziasztok!

HTPC célokra van egy integrált videókártyás gépem, rajta ATI HD3200-as chippel. Tudom, nem egy nagy cucc, de a célokra - elvileg - megfelel. A kérdés az, hogy melyik ATI drivert érdemes feltenni: a radeont vagy az ATI saját driverét? A 3D-s teljesítmény nem érdekel, csilivili effekteket nem használok az ablakkezeléshez, kizárólag a videógyorsítás lenne szempont.

A kérdés azért nem annyira egyértelmű számomra, mert XP-ről való áttérés után, VLC-t használva a filmnézéshez, mintha egy leheletnyit szaggatna már 720p-nél is: nem teszi élvezhetetlenné a filmet, de azért észrevehető. 1080p-ből eddig egyet próbáltam - Tron: Legacy -, melynél időről időre látványosan beszaggatott, és bekockásodott a kép: tartott ez olyan 5-10 másodpercig, aztán ment tovább. Szóval kinek mi jött be filmnézéses célra? Vagy valami mást kell hekkelni, hogy a jelenlegi helyzet valamennyire javuljon?
  • MerlinW
    Folyamatosan frissülni fog véglegesre, nem lesz külön disztro frissítés opció, lévén ez már a Narwhal. Viszont nem ajánlom a telepítését olyan gépre, amin dolgozol/napi szinten használsz. Nem hogy a bétát nem ajánlom, de a megjelenés utáni minimum 1 hónapban sem.célszerű frissíteni.
    Már amennyiben el akarod kerülni a szokásos release utáni szívásokat.

Június-július környékére stabilizálódni szokott a dolog. Októberi kiadásra is decemberben célszerű frissíteni. Ezt 6 év Ubuntus tapasztalatból mondom.
  • shaddam
    Ha leszedem a bétát lehetőség lesz rá hogy a megjelenéskor frissítsem a kiadott verzióra?
  • MerlinW
    11.04 beta teszt
  • MerlinW
    Jaja, láttam jópofa:)
  • MerlinW
    Google jópofizik Canonical-al:)

• N o N a m e
    OMG! Ubuntu! :)
    http://www.omgubuntu.co.uk/
  • MerlinW
    bemászol az exe könyvtárába (cd /home/valami/program)
    wine valami.exe
  • amd123
    Hogyan tudok .exe kiterjesztésű alkalmazásokat futtatni? Ezt nem kell telepíteni, csak egy .exe az egész.