11431
Ubuntu Linux
-
#9346 a windows nem törődik telepítésnél, hogy milyen más operációs rendszer van fent, beteszi a saját rendszerbetöltőjét és kész. neked most a linuxos rendszerbetöltőt (ubuntu 10.10 alatt GRUB2) kell visszaállítanod, ami már tekintettel van rá, hogy milyen más OS van a többi partíción.
ahogy írták itt alattad is: #9340, #9344 =>MerlinW oldala, vagy /a-grub2-visszaallitasa/ -
#9345 Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem ,hogy:
A gépemen egyszerre volt Linux(Ubuntu 10.10) és Windows is. És eddig a boot képernyő előtt tudtam kiválasztani, hogy melyik oprendszerbe akarok belépni. de most újra húztam a Windowst, és ez a képernyő eltűnt, és automatikusan a Windowsba lép be. visszalehet ezt valahogy hozni, vagy a Linuxot is újra kell húzni? :S
Valakinek, Valami ötlet? -
#9344 Második link első fejezete: "How to restore the Ubuntu grub bootloader (9.10 and beyond)"
Logikusan CD-ről boot-olva Live módban. -
#9343 aham, megvan hogy melyik oldalt kell pontosan nézzem, így már legalább értem nagyjából hogy mikor mit csinálok :) köszi a segítséget és a biztatást -
#9342 3 parancs az egész, de te tudod... -
#9341 ööö inkább újrarakom mind a két rendszert, én ebből nem sok mindent értek, szerencsére semmi fontos nincs rajta egyenlőre -
#9340 Topikfejléc, grub menü, első két link. -
#9339 Ohh tényleg, pedig ezt olvastam is :S
megint lesz egy hülye kérdésem, ha linux mellől újra akarom rakni a win-t akkor a grub ugye eltűnik, hogy lehet visszahozni vagy mit kell csinálni hogy legyen megint :S :S
bocsi az ilyen kérdésekért, de eddig külön HDD-n voltak és a lap bootmenüjéből választottam ki hogy honnan bootoljon a rendszer -
#9338 Hogy a fenébe ne lenne..
Openshot, Lives, Kino, Avidemux, stb. Egyik sem egy premiere, de az alapvető dolgokra jók.
Képszerkesztésre: GIMP, ez viszont felér egy Photosoppal.
Memóriaigény mindig a felhasználástól függ, 4 szerintem elég, de a mai árak mellett 8GB sem nagy költség.
Azonban, ha nem hobbi szinten műveled a témát, maradj Windows-nál, de az OSX mégjobb erre. -
#9337 Ubuntu alá van értelme 8 gigát pakolni? Videó-vágás és képszerkesztés lenne a fő feladat (kár hogy jó program nincs rá) -
#9336 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=9295]#9295[/URL] -
#9335 Köszi így sikerült.
Van itt valaki akinek sikerült 11.04 alá felrakni a gnome3-at? nekem nem nagyon akar sikerülni mindig szétesik az egész, ennyire nem kompatibilis még ezzel az ubival vagy nehéz jól felrakni és beállítani? -
#9334 2. partíció: /
3. partíció: azt hiszem a telepítő cserehely-nek írja. -
#9333 A 2. partíciónak milyen csatolási pontot kell megadni? :S -
#9332 Köszönöm a gyors választ! :) -
#9331 4 primary particióra lesz szükséged (és egy extended-re, de azt a W7 megcsinálja magának, nem kell vele foglalkozni)
1. Win7 (NTFS) - 60GB
2. Linux (Ext4) - 38GB
3. Linux Swap (swap) - 2GB
4. Adatok - 200GB
A telepítési sorrend is ugyanaz, tehát előbb a Win, aztán a pingvin. Hogy mivel particionálod az mindegy, de logikusan a Win7 lesz előbb a kezedben. -
#9330 Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Adott egy laptop 1 HDD-vel, erre szeretnék egy win7-et, 11.04-es Ubit telepíteni úgy hogy maradjon még egy 3. partició az adatoknak, zenéknek, stb.
A kérdés az hogy milyen sorrendben telepítsem az oprendszereket, melyikkel csináljam a particionálást és hogy a 320GB-os HDD-t hogy érdemes felosztani úgy hogy mindennek legyen elég hely, a programokat win alatt oda telepítem ahol van az oprendszer nem szoktam külön rakni őket. -
#9329 11.04-ből már nem készítenek netbook verziót. -
#9328 sziasztok !
adva van egy asus netbook ( Intel Atom N270 cpu, 2gb ram, Intel 945 chip készlet, 160GB hdd ), usb telepítéssel szeretnék rátenni ubuntu-t !
ti melyik változatot ajánlanátok ?
Ubuntu 10.04 LTS Netbook-os változatra gondoltam, szerintetek jó döntés ?
11.04-ből van netbookra optimalizált verzió ?
mivel elég gyenge a hardver más alternatíva is érdekel, a lényeg, hogy gyorsan fusson rajta ! -
#9327 Na igen. Nem gondoltak rá, hogy sikítson a Unity plugin, ha ki akarod kapcsolni:)
Jó tanács mindenkinek: mielőtt ilyeneket csináltok, mindig indítsatok egy terminátl a biztonság kedvéért:)
Van egy guake nevű kis csomag, amit ha beraktok autorun-ba F12-vel bármikor behívhattok egy terminált. -
High end PC #9326 jólvan, nem gondolkodtam, elég volt klasszikus nézetben kiraknom a terminalt meg a Compiz parancsikont az asztalra, visszabootolni sima Ubuntu nézet alá, és vissza tudtam tenni mindent, epic fail :D -
High end PC #9325 na várj, a gond ott kezdődik, hogy alt+f2-re nem történik semmi, bejön az asztal, meg a 2 cd meghajtó az asztalon, és viszontlátásra.
valahogy csak vissza lehet hozni a felületet, de már órák óta evvel szopok, és már kezdek az új Ubuntuból kiábrándulni, nem mellesleg ez előtt is minden módosítás előtt befagytak az oldalsó és felső menük a CompizConfig hatására, és csak a restart segített -
#9324 ALT+F2, írd be: unity --reset
Nem tudom, hogy működik-e, még nem tettem fel a 11.04-et. -
#9323 Sziasztok!
Otthoni, régi laptopomra feltettem a legújabb, 11.04-es Ubuntut.
Minden zsír és jó, csak egy idesítő bugja van: ha lecsukom a notit, és sleepbe megy a rendszer, felébredés után állandóan elszáll a GUI, de olyan szinten hogy csak a power gomb hosszan nyomvatartásával tudom lekapcsolni a gépet.
Próbáltam rágúglizni, azt vettem észre külföldi fórumokon, hogy elég sok embernél jelentkezik ez a probléma, megoldást viszont senki nem ír.
Ti esetleg tapasztaltátok ezt, tudtok valami megoldást rá, vagy tudjátok hogy tudom ezt esetleg logolni és eljuttatni a fejlesztőkhöz?
-
High end PC #9322 tök jó, CompizConfigban sikerült azt elérnem, hogy eltűnjön az oldalsáv és a felső menüléc is, gyakorlatilag betöltődik a rendszer és nem tudok semmit se csinálni -
#9321 Van olyan lehetőség, hogy Windows-on belül telepítheted Wubival. Így nem fogja összebarmolni a többi rendszert, külön partíció sem szükséges, simán le tudod majd törölni, mint egy programot. Viszont ez a megoldás csak kipróbálásra alkalmas, ha rendesen szeretnéd használni, akkor telepítsd külön partícióra. -
High end PC #9320 Sziasztok
Ha van egy vinyóm a gépben, 3 partícióval (7,Vista,XP) és valamelyik partícióra rányomok install CD-ről egy Ubuntut, vagy Linux Mintet, elbarmolja a Windowsot is, vagy megfér a kettő egymás mellett?
Csak mert tegnap havernál feltettük a Win7 vinyóra az Ubuntut (volt hozzá Windows installer az Ubi honlapján) és egy vinyón egy partíción megfért a két oprendszer egymás mellett, bootoláskor lehetett választani melyik jöjjön be. -
#9319 Kis szöszöléssel igen. -
#9318 nah felment a Compiz meg a videókari drivert is frissítette és a felület most működik :)
már csak a wlant kell meghegesztenem valahogy :( -
#9317 Lehetséges, hogy minden munkaterületnek külön háttérképet állítsak be? -
#9316 WLAN sem megy továbbra sem :((((((((( -
#9315 újraraktam, megnézni mi is van, első indításkor ezt írja ki beloggoláskor:
"It seems that you dont have the hardware required to run Unity. Please choose Ubuntu Classic at the login screen and you will be using the traditional envirolmenr"
nem értem ezt miért írja, nincs rossz gépem, talán a videókari Quadro típúsa miatt? nem értem, mondjuk amikor délelőtt telepítettem először a 11.04-et, akkor telepítés után húzott le egy videókari driver szerűséget -
#9314 az első módszerrel az a gond, hogy nekem a Classic, meg a sima Ubuntu felületre is tök ugyanazt a felületet hozza be
harmadik módszer sem működik
második módszert meg próbáltam googleban keresni, milyen parancsokkal lehet megszerezni, de sajnos egyik se működött
WLAN: sajnos fel sem ismeri, nem világít a WLAN visszajelző a gépen, hiába kapcsolom be hardveresen, nem is értem :((( -
#9313 Telepítés során megkérdezte, hogy cseréljen-e vagy megtartson-e konfigurációs fájlokat. Ha lecseréltetted, akkor néha előfordul, hogy újra be kell állítani a dolgokat. Hálózatkezelőben állítsd be megint a szokásos adatokat (SSID, jelszó, stb) -
#9312 Unity-nek hívják az új felületet. Pár lehetséges megoldás:
- Kijelentkezel, és a login ablakon a felhasználódra való kattintás után alul Ubuntu felületet választod, nem a klassikust,
- Telepíted a compizconfigsettings csomagot és megnézed aktív-e az Unity plugin
- "compiz --replace &" paranccsal indítod a felületet
Egyébként a verziószámot az "lsb_release -a" paranccsal tudod megnézni. (Ahogy a fejlécben is látszik) -
#9311 azt meg végképp nem értem a 11.04-re telepítés után miért nem megy a WLAN.... -
#9310 hát ez nagyon érdekes, azt írja a 11.04-et használom, mégis tegnap tettem fel egy másik gépre is (ott nem 64 bites ISO CD-vel csináltam hanem sima Windows Installerrel), de tök nem így nézett ki, nem is értem, pedig tegnap nem a netbookos verziót tettem fel hanem az asztalit, és annak bal oldalt lenyíló fülei voltak, tök nem így nézett ki -
#9309 hí
a verziószámt hol tudom megnézni?
feltettem a 11.04-et CD-ről arra a vinyóra amin a 10-es volt, Erase opciót választva, majd miután felinstalláltam a 11-et kb ugyanaz a kép fogadott, mint az előző Ubinál, most nem tudom az újat használom e már, mert a képek alapján nem így kéne kinéznie, hanem bal oldalt egy csomó lenyíló menünek kéne lennie
köszi a válaszokat -
Garfield #9308 Óvatosan a notebook-os telepítéssel -
#9307 Adminisztráció/Bejelentkezési képernyő menüben kiválaszthatod, hogy mi legyen az alapértelmezett munkamenet.