11431
Ubuntu Linux
-
#2480 Srácok. Kis könyvtár. Eddig windows. Most Linux a kisgépre (700 Cerka, 256 MB) - jól van na...
Kérdéseim vannak (most települ a másikon az U):
- Ha később beteszek egy vincsesztert, vagy USB-kulcsot, akkor felismeri, vagy "mountolni" kell vagy mi?
- Milyen fájltípust válasszak? Linuxosat (amin gondolom gyorsabb) vagy gondoljak arra, hogy később, valaki (vagy én) Windowst kényszerül rátenni...?
- Hogy tudok usereket létrehozni, hogy ne pisztergálják (bár, mintha olvastam volna u.hu-n [hehe], hogy alapesetben minden rendszergazdajoggal indul el, de a módosításokhoz a telepítéskor megadott jelszót kéri)... vagy akkor nem is kell usereket létrehozni?
- Hogy tudok oldalakat letiltani benne? [szaros MyVIP, Youtube, meg ilyenek] -
JuveDelPiero #2479 Mindegy hagyjuk, én ehhez kevés vagyok. :( Majd kellene keritenem egy gyereket aki ezt meg tudná nekem csinlni! Azért köszi -
JuveDelPiero #2478 Az alábbi somag nem található, ndiswrapper-common -
#2477 sudo apt-get install ndiswrapper-utils-1.9* ndiswrapper-common
így sem? -
JuveDelPiero #2476 Letöltöttem simán a netről firefoxal. Lehet igy telepiteni valahogy?
-
JuveDelPiero #2475 Így sem -
#2474 áhh kösz tényleg lusta voltam vissza olvasni:D -
#2473 adminisztráció/szoftverforrásokban engedélyezz minden forrástípust (multiverse, universe, 3rd party, stb)
Utána próbáld újra ndiswrappert -
#2472 #2442 -
#2471 üdv mindenkinek lenne egy kérdésem vissza raktam a vistát ubuntu mellé de ubuntu boot eltünt:( hogyan tudnám vissza csinálni?:) persze ubi újratelepítése nélkül köszi -
JuveDelPiero #2470 Jó csak azért kérdeztem, mert már az elején elakadtam, hogy nem tudja letölteni az ndiswrappert. Csomag nem található. Igaz most linux alatt netezek, de vezetékes nettel :S -
#2469 Az nálam privát privilégium (mint a telefonszám), viszont itt vagyunk, ha kellünk. De IRC-n megtalálsz, az #ubuntu.hu, #linux.hu csatornákon (IRCnet szervereken) -
JuveDelPiero #2468 Köszi a segitségeteket! Megpróbálom! Ha esetleg nem menni, kérhetnék egy msn címet? -
#2467 Láma windowsos leragadt a guinál :(
(Mondjuk ezt meg tudom csinálni terminálból is) -
#2466 Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) feature list
Ubuntu heti hírlevél RSS -
#2465 Áh tehát van már hozzá gui:) Öreg pingvines leragadt a konzolnál:) -
#2464 Grafikus megoldás ubuntun:
1. Letöltöd a wines meghajtót, kicsomagolod.
2. Konzol vagy synaptic: sudo apt-get install ndiswrapper, ndiswrapper-common-utils ndisgtk (a csomagok neve nem biztos, holnap pontosítom)
3. Rendszer menüben lesz egy windows vezeték nélküli hálózati meghajtók menüpont, drivert betallózod, install, restart és működik. -
#2463 Ubuntu.. pl. De elvileg majdnem mindegyik új rendszer.
De ha mégsem, használhatod a windows-os drivereket.
A folyamat így néz ki debian környezetben:
1. letöltöd a legfrissebb windowsos meghajtót, kitömöríted valahova, majd nyitsz egy konzolt
2. sudo apt-get install ndiswrapper
3. sudo ndiswrapper -i lsbcmnds.inf (illetve azt az inf-et ami a csomagban van - ez eszköz válogatja)
4. modprobe ndiswrapper
5. echo ndiswrapper >> /etc/modules
6. sudo init 6 (rendszer újraindítása)
7. Hálózatok menüben beállítod amit be kell.
sudo iwlist wlan0 scan - ezzel listázod ki a látható kapcsolatokat
Ha van rá grafikus megoldás is, azt majd a többiek elmesélik:) -
JuveDelPiero #2462 Melyik az a linux oprendszer, amin működik a Linksys vezetéknélküli net alapból? Tehát úgy értem hogy felismeri -
#2461 Betettem. -
#2460 A games-be mehetnének a freegamer blog, és a happy penguin. :) -
#2459 Jaja, nálam is. :) -
#2458 Akkor megrendelés is lesz. Köszi.
Hamarosan Ubuntu install... :) -
#2457 a 7-8 leghasznosabb scriptet is várom a scripts menübe. -
#2456 Most nézem lassan már lehet előrendelni 9.04-et. Napokon belül megnyílik az oldal.
Jaunty előrendelés
Egyébként átalakítottam a banner documents és games menüit. Így több mindent tudunk majd belezsúfolni. Szeretettel várom a hasznos linkeket:) -
#2455 Semmi. Mindent állnak az angolok. Nekem már van 3 darabom:) (8.04, 8.10 és 8.10 Server 64bit) -
#2454 Tök ingyen? Postaköltség? :)
[ Gondolkozik rajta, hogy legyen egy szép színes eredeti Ubi kiadása CD-je ] -
#2453 Nem. A most megjelenő Jaunty (9.04)-ban lesz benne. Internetkapcsolat esetén ahogy írtam korábban egy gombnyomással frissítheted majd.
Alternatív megoldásként lehet frissíteni CD-ről is, újratelepítés nélkül. Ha prolémás az ISO letöltése, április végén Ubuntu.com-ról rendelhetsz egy szép színes 9.04-es CD-t, amit elküldenek neked teljesen ingyen:) -
#2452 Abszolút kezdő vagyok, sőt, még ugye Ubuntu-s gép sincs még a kezem alatt, de...
Amit Taky küld el majd nekem, az már tud ilyet?
-
#2451 Ext3-ról Ext4-re való konvertálás adatvesztés nélkül
Természetesen Ext4-et támogató kernel kell hozzá (2.6.28)
EXT4:
* Sub-second timestamps
* Space preallocation
* Journal checksumming
* Large (>2T) file support
* Large (>16T) filesystem support
* Defragmentation support
Másik jó hír (bár természetes igény), hogy visszafele kompatibilis. -
#2450 Még lehet hogy a winnt4ben is de arra már nem emlékszem. :D -
#2449 Igaz, abban is az volt már. Akkor ennyi:D -
#2448 Tévedés, már a win2kban is így működött :D -
#2447 ~2002 (XP SP2) óta így működik, legalábbis azóta, mióta XP megkapta az NT-s bootmanagert. Igaz akkoriban Lilo volt a menő, és ott máshogy kellett megoldani. -
#2446 Régiben nem volt ilyen, de akkor végülis probléma megoldva, hasznosak a parancsok is, köszönöm. -
#2445 További Grub újratelepítési megoldások, probléma esetén -
#2444 Az elvesziket úgy értettem hogy nem az lesz az alapértelmezett, de ezt a parancssorozatot elrakom, köszönöm. :) -
#2443 "Grub alatt nincs csökkentett mód" Mondom, hogy a Grubban lesz egy Other systems menüpont ami a Windows Boot menüt hívja be. Tehát utána nyomogathatod az F8-cat az opció-menüért. -
#2442 Grub nem veszik el, mert az a linuxos particion van. MBR-be való visszatöltés Live CD-ről való indítás után ennyi:
sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot -
#2441 Sosem lehet tudni, hogy mikor fogok egy win-t újratelepíteni. Mert azért néha használom még, másodlagos rendszerként szükségem van rá. Win7-et sem vmware-el terveztem kipróbálni, van egy teszt partícióm erre, ahol mindig feldobálom teszt jelleggel az ilyeneket. Ha Grub lesz az alap bootloader, akkor azt szépen felülíja majd egy win reinstall, és nem fog belekerülni az ubi az új boot menübe. Azért lenne annyira egyszerű, ha bele lehetne írni a wines bootloader-be az ubit és nem grub lenne. Mert az ubi tartósabbnak tűnik, amit nem fogok újrarakosgatni. Kicsit univerzálisabbnak látszik. Egyszer belekerül oda, utána rakhatok rá mindent, ott marad. De nekem jó grub is, csak akkor mondjátok meg, hogy hogyan lehet win reinstall után visszahozni, esetleg beleírni az új win rendszert, mert gondolom magától nem fogja. Szóval nem ragaszkodok én a win-es bootloader-hez, csak akkor mondjatok egy megoldást, hogy ha installálok valamit, akkor megmaradjanak a régi rendszerek is a boot menüben. Egyébként gondolom grub és win alatt is lehet szerkeszteni a bootloader-t, csak én nem tudom, hogy hogyan lehet hozzáadni új rendszert, hogyan kell hivatkozni rá, stb... meg azért a win-es megoldás azért lenne jobb, mert grub alatt nincs a win-hez csökkentett mód és társai menü.