11431
Ubuntu Linux
  • mumpic
    Megerősítem, én is azt vettem észre, hogy Linux alatt az ntfs kezelés lassú mint a fájdalom. Ha lenne hova félrerakosgatni a cuccaimat, akkor átállítanám az adatos vinyómat is ext3-ra.
  • Ability
    Igazából azért kevertem ide az NTFS-t, mert bár itt van egy ideje az ntfs-3g, azóta meg van olvad az írás is és társai, de sebességben biztos nem tud olyan gyorsan írni/olvasni mint egy Windows. Persze ezt csak én feltételezem. Meg vannak programok, amik most sem szeretik az NTFS-t. Trasmission is olyat játszott, hogy NTFS partícióról nem tudta 100%-ig beellenőrizni a torrent állományait. A tömörítés meg Win alatt úgy néz ki, hogy ~1GB méretű cuccal végez fél perc alatt, Ubuntu alatt nem mértem még, saccolni inkább nem szeretnék, de érezhetően és jelentősen több. Arra vagyok kíváncsi, hogy Ext filerendszeren gyorsabb lenne-e? A körülmények nagyjából mindkét platformon egyeznek, egy 'Extract here'-t szoktam nyomni, tehát partíción belül mindkét helyen. Szóval a kérdés arra irányult igazából, hogy a lassúság NTFS miatt van, vagy azért, mert Win alatt a WinRAR egyszerűen gyorsabb, hatékonyabb?
  • MerlinW
    Ha turbó kitömörítést szeretnél, akkor konzolban unrar x valami.rar
    Ennél gyorsabb nincs:) X alatt lassabb.

A sebesség egyébként is sok mindentől függ. NTFS töredezik, Ext nem. Függ hogy honnan tömörítesz hova. Partíción belül logikusan a leglassabb. Lemezen belüli partíciók között gyorsabb, a leggyorsabb pedig ugye két külön lemez között.

A fejlécben a scriptjeim között van pár masszív variáció a tömeges kicsomagolásokhoz.

Kérdésedre a konkrét válasz: Synaptic, kereső:) Fejből nem tudok mondani, nem használok soha managert. Vagy konzolból, vagy krusader-ből tömörítek.
  • Ability
    Erre meg az én javaslatom: Deluge. Amit amúgy nekem is MerlinW ajánlott. :) De a Vuze nagyon használhatatlan, lassú, nem natív, nekem nem jön be. A régi Azureus (ebbe is benne van az a felület) is ilyen volt. Deluge meg mindent tud, gyorsabb, szerintem sokkal jobb választás. Használhatóbb a felülete is.
  • Ability
    Ha már feljött: milyen managerek vannak erre? Meg engem érdekelne, hogy nekem egy NTFS partíción eléggé megszenvedett a jó nagy rar-ok kicsomagolásával. NTFS miatt (és mondjuk Ext4-en már gyors lenne), vagy egyszerűen a rar támogatás nem olyan gyors, mint win alatt a WinRAR?
  • MerlinW
    deluge torrent, vuze(ex Azureus)

Ugye nem winrar-t használsz linux alatt?:) Synapticban tölts rar, unrar, lha, zip, gzip, bzip, arj, unarj stb tömörítőket, majd utána valami managert, ha nem tetszik az alap arhívumkezelő.
  • IMYke2.0.0.0
    2. kérdést lehet hipotetikusnak venni - hisz a RAR azt is tudja...
  • MerlinW
    Tessék. Adsz neki egy binárist és kidobja hexába. Ezzel már tudsz dolgozni.

#!/bin/bash

if [ "x$1" = "x" ] ; then set "-"; fi

od -v -tx1 -w8 $1 | awk ' \
    BEGIN {} \
    /^[0-9]/ { printf " "; \
    for (i=2; i<=NF; i++) printf "0x" $i ", "; \
    printf "\n"} \
    END {} '

Megint mások házifeladatát csinálom?:)
  • IMYke2.0.0.0
    Srácok!
    Ubuntu alól mivel tudok torrentet tőtikézni?
    A WinRAR-t már olvastam, mivel tudom indítani - de pl. a 7z-et?
  • Adam II
    char szamok=[4]={} ebbe olvassa be amit megadok az meg is van

for (i=0;i<4;i++)
    {
    printf("0x%d",szamok[i]);
    }

Ha begépelem 4-szer az 1-est akkor azt írja ki négyszer, hogy 0x49 és az nem hiszem, hogy jó.
  • MerlinW
    tömbből így:

printf("0x%d", argv[1][0])

Ha elakadsz, fejlécen van bash dokumentáció.
  • Adam II
    A program beolvas 4 bájtot az inputról azt egy tömbben tárolja majd ki kell írnia outputra mint egy hexadecimális egész számot.
  • MerlinW
    az "a" karakter értékét adja vissza:

printf "%s%X" "$x" "'a"

kimenete: 61

A "b" karakter értékét adja vissza:

printf "%s%X" "$x" "'b"

kimenete: 62

Remélem jól értettem, és erre volt szükséged..:) Nem tudom mit értesz a karaktertípuson. Lényeg, hogy printf-el kell ezeket csinálni. Egyébként google "string to hex" és "char to hex" kulcsszavakra kidob mindenféle példát amire szükséged lehet.
  • Adam II
    Hello!

Hogy lehet karater típust hexadecimálisba konvertálni?
    A progi bekér 4 bájtot aztán ezt kell hexadecimális egészként kiírni. Van erre valami függvény?
  • IMYke2.0.0.0
    A kutyánk megöli a futárt, ha csak megközelíti a kaput :)
    [Kifér a feje a kapu rácsai között, pedig nem kicsi...]
  • MerlinW
    Mint általában. Ha belefér a postaládába, akkor belerakják, ha nem fér bele és nincs otthon senki, akkor elmész érte. Ládafüggő. Enyémbe belefér.
  • Cat 02 #2504
    Ezt bedobják a postaládába és szevasz, vagy át kell venni ?
  • zeli
    Jah oks. Nekem nem tetszett, hogy lassú. Kipróbálásra végül is jó.
  • MerlinW
    Windows nélkül. Úgy a legjobb:)
  • Cat 02 #2501
    Volt Wubi, virtualbox sokkal jobb ;)
  • zeli
    Told fel Wubival. Nekem most úgy van fent, de a Jaunty-t már élesben akarom. Wubival ugyanaz, mintha Virtualbox-szal indítanád, de külön indul el, és ugye kihasználja a teljes gépt. Aztán a letörlés csak egy kattintás, mintha egy programot törölnél.Itt van egy jó leírás.
  • Cat 02 #2499
    Ugyanott vagyok a másikkal is végülis :) De ez is csak Virtualbox-ra megy majd nekem, szal végülis mind1 :D
  • zeli
    Jó lesz ez a Jaunty, már várom a megjelenést. :)
    Mondjuk compizt próbálgattam, ugyanezeket tudja kb. most is.
    #2496: Nem muszáj ezt használni, max. kikapcsolod.
  • zeli
    Sry az idióta kérdésért, csak nálam már ilyen pár hete, és azt hittem vmit elrontottam :D
  • Cat 02 #2496
    Ez is most olyan h szép, de azért +10 mp biztos míg teljesen feláll a rendszer :p
  • MerlinW
    És ez SSD + Ext3. Mi lesz itt gyors SATA2+Ext4-el?:) Commodore effekt?:)

9.04 rendszer teszt

A "legfrissebb" beta, Compiz effekt bemutatóval

• MerlinW
    "A 8.4-ről 8.10-re akció sajna nem jött be."
    Miért nem? Nálam 6 gépen is zökkenőmentes volt. Az egyiken még 4.10 van telepítve, és azt frissítgetem frissítéskezelővel lassan 5 éve:)
  • HUmanEmber41st
    Kíváncsi vagyok, hogy fog menni a disztró frissítés.
    A 8.4-ről 8.10-re akció sajna nem jött be.
    Most kíváncsian várom:D Már csak 7 nap és minden kiderül, vagy mindenki derül? :D
    ( OFF feltettem a Savage2 játékot Ubi alá, amilyen ingyenes, olyan szép! Elmehet
    a DirectX szabvány oda, ahova gondolom.. :D)
  • Cat 02 #2492
    8.x-et már nem szállítanak, majd ~ 7 nap múlva újra indul ha lesz 9-e :D
  • [HUN]FaTaL
    Igen.
  • MerlinW
    Erre most komolyan válaszoljunk?:))
  • zeli
    A pre-ordernél nektek is ezt írja?
    "We'll be back in a few days, shipping Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) CDs. "
  • MerlinW
    az sd1 a root könyvtár (/) jó az úgy.
  • IMYke2.0.0.0
    Megpróbálom újra - Vissza-ztam és most a Partícionálás menüben a mód kijelölésnél vagyok.
    "Irányított"-at választok és az sda1 nagyon kicsi, az ubuntu 8.10 a legnagyobb, a swap meg 7xx MB.

• MerlinW
    Hm, akkor nem kellene problémáznia..
  • IMYke2.0.0.0
    20 GB - teljeset akarom neki adni.
  • MerlinW
    Passz. Mekkora particióra teszed?
  • IMYke2.0.0.0
    Valami partícionálási hibát írt ki nekem, amit majd később folytathatok a Partícionálás menüben???
    Dehát még csak telepíti... vagy már nem fogja?
  • IMYke2.0.0.0
    Itt is köszi :)
    Úgy is lesz vagy 1000 kérdésem még :) De akkor már itt, a helyén.
  • MerlinW
    Akkor, ide is beválaszolok:)

- Felismeri és mountolja automatikusan. Probléma esetén /etc/fstab fájl felelős ezekért.
    - Ext3-at válaszd, windows úgyis formázza/konvertálja telepítéskor
    - Rendszer/adminisztráció/felhasználók. Vagy konzolban adduser név
    - Oldalak letiltása legegyszerűbb ha beírod őket az /etc/host.deny vagy vagy hosts fájlba - mint win alatt: ip.cim.123.123 localhost

Profibb megoldás az iptables (tűzfal interfész) konfigurálása, de van jópár tűzfal GUI hozzá, mint pl a Firestarter.

Prgramokat telepíthetsz a "start menü"/Add-Remove cuccal, vagy a komolyabb adminisztráció/synaptic progammal