11431
Ubuntu Linux
-
#2682 Telepítened kell samba servert, majd készíteni egy új smb.conf-ot (/etc/samba/smb.conf) aminek ez legyen a tartalma:
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = gépnév
server string = Szerver neve
case sensitive = no
guest ok = yes
guest account = guest
password server = *
usershare owner only = false
Ezután "smbpasswd -a felhasználónév"-el csinálsz jogosult felhasználókat.
Végül sudo /etc/init.d/samba restart és már működik is a jobb klikk, megosztás funkció.
-
Ignus #2681 Sziasztok! Hogy kell 2 ubuntu-s gép között mappát megosztani? A jobb-klikk a mappán, "megosztás" stb. nem működik mert mindkét gép a "A hely nem csatolható", "A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról" hibaüzenettel sokkol ha rákattintok a hálózat/Windows hálózat-ra. Próbáltam a nautilus-os verziót is (shares-admin) de az szintén zenész. "Persze az biztos csak Windows-os gépekre vonatkozik" - gondoltam én de konkrétan azokat se jeleníti meg. A vicces az hogy smb://(ip cím) a windows-al működik szóval bár kicsit körülményesen, de win-ubuntu megosztás működik, de úgy látszik ubuntu-ubuntu nem kompatibilis egymással valamiért. "Igen Samba (smb)" - mondtam magamban, van olyan hogy "nsf" ami állítólag ubuntu-ubuntu-ra van de az nekem így helyből magas. Szóval a kérdés röviden: Hogy osztok meg egy mappát helyi hálózaton 2 ubuntus gép között (az egyik 8.10-es a másik 9.04-es ha ez számít)?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
ui.: Nem terrákat akarok megosztani, szóval nincs szükségem ftp-re meg mittoménmilyen fájlmegosztó kliensekre. Csak úgy mint a windowsban volt; 2 gép között tudjak cserélgetni apróbb fájlokat. -
#2680 A legújabb a 9.04. Nekem gond nélkül megy, igazából most jött ki pár napja, kezdetben szoktak lenni nehézségek, de szerintem nem ütköznél bele ilyenbe friss installnál. A többiek a 8.10-et ajánlották neked. Wubi szerintem ettől a verziótól kezdve van, bár lényegtelen is, mert nem a 8.04-et kell feltenned. Win alól telepíthetsz, elvileg akár win mellé is felmegy, de én külön meghajtóra tettem először. Telepítés után a bootmanager-be beírja magát, minden indításkor megkérdezi hogy Windows-t vagy Ubuntu-t akarsz indítani, nem Win alól fut, teljesen különálló. Ha csak kipróbálni akarod, akkor használhatnád a LiveCD-t is, először CD-ről indítja magát anélkül hogy bármilyen változást eszközölne a gépen. Kipróbálni jó, ha mindent rendben találsz akkor mehet az éles install is. -
#2679 Én a 8.10-et tettem fel wubival, abban már be volt építve. Én nem egy meghajtóra tettem a Windows-al, de sztem teljesen mindegy, mert beteszi egy külön mappába, és ott lemezképfájlként van jelen! Bootoláskor feljön egy választóképernyő, és onnan már rögtön indíthatod az Ubuntut. Utána pedig Windows alól, mint egy sima programot, le tudod törölni. :) -
cash888 #2678 Bocsi a sok kérdésért, nagyon izgatott vagyok az Ubuntu miatt!
Még annyit, hogy rákerestem a wubi-ra, elvileg ez lehetővé teszi, hogy windows alatt telepítsük az op.rendszert, akár egy programot.
Kérdésem: lehet ugyanarra a meghajtóra tenni a linuxot is, vagy célszerű újat megadni neki? Bootoláskor gondolom nem jön fel a választóképernyő, hanem windows alól kell futtatni? Hanyas verziójú Ubuntutól kezdve van beépített wubi? Mert megvan a 8.04, bemountoltam, erre kiírja hibaüzenetnek, hogy "A CD érvénytelen". Akkor ezt nem is lehet innen telepíteni, hanem csak ha bebootolok róla, de akkor nem is lehet win-programként feltenni, hanem csak full op.rendszerként...?
Köszi, ha válaszoltok töménytelen mennyiségű kérdésemre! :) -
cash888 #2677 Bocsi már nem tudom, melyiket is kellene feltennem: 8.04 vagy 8.10? -
cash888 #2676 A 8.04-et is fel lehet telepíteni "kipróbálásra" windows alól? Mert akkor gyorsan feldobom, aztán megnézem, minden műxik-e rendesen benne. Ha igen, megy a full install! -
Őszintén szólva annyira még nem foglalkoztatott a nyomtatótéma, de majd elolvasom, ha fent lesz a rendes ubi :D -
#2674 Azért a súgót a nyomtatóbeállítás ablakon (F1) elolvashattad volna:D Ubuntu felhasználói doksiban is ki van vesézve. -
#2673 Nem. Nem használtam nyomtatót még Ubuntun, szóval nem tudom mi ez. -
#2672 Nyomtatóbeállításoknál hoztál létre cups bejegyzést? -
http://www.turboprint.de/english.html
A direct copy&paste from the bottom of that page on their site:
With TurboPrint FreeEdition you can test your printer's features:
"Intelligent" Printer Drivers YES
"True Match" Color Correction YES
High-Quality Dithering YES
Multiuser Support YES
Network Printing YES
High Print Resolution YES with restrictions*
Additional Print Media Support YES with restrictions*
Test FullVersion's features *High print resolutions and support for additional print media is available with TurboPrint logo added in the printout. See what quality your printer can achieve!
No limitations with low print resolution on plain paper! (Some printers are excepted - see list of supported printers)
Now if you are running into an issue where the logo is superimposed even at low (300dpi or lower) resolutions, your printer may be one of the exceptions but the Canon i-series printers do not seem to be the exceptions.
Tehát fizetős, de 300dpi alatt nincs korlátozás. HP nyomtatókhoz is ajánlják, bár HP támogatással nincs baj 7.x óta. -
#2670 hát eddig csak olyat olvastam, hogy a fizetős turboprint driverral műxik csak. de hozzá kell tenni régebbi hsz voltak, itt is a legjobb a próba, bekötöd usb re a nyomtatót, adsz ármot, és bekapcsolod, ha értesít arról hogy telepíti a drivert akkor hurá, ha nem akkor majd keresnünk kell megoldást. nekem a pixma ip 3000 ren csak annyi volt hogy bekapcsoltam és ment is fel a driver. -
#2669 A nyomtató az nálam elég érdekes. A HP nyomtatómat simán felismerte, ki is lehet választani, de vmiért ha rámegyek nyomtatásra, semmi nem történik. Nem tudja vki mi lehet a probléma? -
cash888 #2668 az lenne a kérdésem, hogy a 8.04-es Ubuntu támogatja a Canon i350 típusú nyomtatómat? Lehet hozzá drivert leszedni? Mert úgy emléxel, valamelyik verziónál nem sikerült! :( Ahogy tanácsoltátok, előbb a 8.04-et telepíteném a 9.04 helyett, ha támogatná... -
#2667 Benne van, igen.
A számláló a következő kiadást mutatja:) -
#2666 Hangbeállításoknál Alsa a használt mixer? alatta minden opció ki van jelölve (shift+ctrl)?
Hangkeverő/beállításoknál kapcsolja be mindent, és próbálgasd végig a csúszkákat. Előfordul, hogy kavarodás van arrafele:) -
#2665 Ha csak ki akarod próbálni, Windows alatt feltelepíted vhova, mint bármelyik programot, és újraindítasz. Eltávolítani ugyanígy kell. Nem kell formázni, és partíciókat készíteni. Ha tényleg használni is akarod, akkor érdemes rendesen telepíteni.
(Ugye még benne van a wubi, vagy hogy hívják?)
Szerintem már nem kell a bannerbe a számláló. -
#2664 Ahogy Palinko is írta, tegyél fel 8.10-est Ugyanolyan a telepítője. Válaszd az E meghajtódnak megfelelő vinyót, és nyomj egy install gombot. A windows-od érintetlen marad. A későbbiekbe majd egy kattintással frissíthetsz 9.04-re, ha az már bugmentes lesz. -
#2663 ha rám hallgatsz, halasztod a kipróbálást legalább nyárra. mert kezdőként nagyon letörheti az embert, egy ilyen friss verzió, mivel rengeteg újítást tettek bele, ami a rendszer fontos elemeit piszkálta, és most mennek a visszajelzések hogy mit kell javítani. pár hónapon belül már valószínűleg nagyobb hibák nélkül fog menni.
talán most a legjobb ötlet, hogy a 8.10 et tedd fel,
igen e re telepíted az ubuntu csinál egy boot (grub) képernyőt amin majd választhatod hová bootoljon a géped, ha fel akarod osztani a #2629 hozzászólásban találsz egy példát, hogyan oszd. én 3 részre szoktam, mindenki máshogy, de úgy sem lesz semmi baj kezdőként, ha nem osztogatod, ha megtetszik úgyis nagyobb helyet adsz neki és rajta tárolod az adataid, akkor úgyis újra kell raknod, vagy ha jobban belefolysz, és meggyilkolod a rendszert akkor is lesz esélyed telepíteni :) -
#2662 Nekem csak 100%-ra eszi a procit és egy idő után elkezd késni a hang. Van rá megoldás? Valaki? :P -
#2661 aki 64bites ubuntut használ, és nem megy fel neki a skype azzal megosztanám a következő megoldást :
sudo apt-get install ia32-libs ia32-libs-gtk ia32-libs-sdl lib32asound2
wget -N boundlesssupremacy.com/Cappy/getlibs/getlibs-all.deb
sudo dpkg -i getlibs-all.deb
wget http://www.skype.com/go/getskype-linux-static
tar -xvjf skype_static*.tar.bz2
cd skype_static*
sudo mv skype /usr/bin/
sudo mkdir /usr/share/skype
sudo mv sounds /usr/share/skype/
sudo mv icons /usr/share/skype/
sudo cp /usr/share/skype/icons/SkypeBlue_48x48.png /usr/share/icons/skype.png
sudo cp /usr/share/icons/skype.png /usr/share/pixmaps/skype.png
sudo mv skype.desktop /usr/share/applications/
cd ..
sudo rm -rf skype_static*
sudo getlibs /usr/bin/skype -
#2660 hello !
köszi ezt a leírást, sokat segített, mert nekem is Audigy kártyám van !
végigcsináltam mindent jó is lenne, szól is minden, csak a SUB. nem dübörög :(
erre van valami orvosság ?
ill. a nagyobb gond, hogy én nem a hangkártya mikrofonját használom, hanem a webcam beépített mikrofonját, és ha végigcsinálom ezt a beállítást akkor nem tudom kiválasztani a felvételnél a webcam-ot csak a hangkártyát, ezt lehetne módosítani valahogy ? Skype-hoz elengedhetetlen lenne !
Elötte jó volt csak úgye akkor nem volt 5.1 :(
Sajnos nem vagyok szakértő a témában, ezért szívesen venném a segítséget ! Köszi ! -
cash888 #2659 Sziasztok! Másfél éve már tettem fel Ubuntut, csak annyira szokatlan volt, nem nagyon ismertem ki magam benne... De most leszedtem a 9.04-et és windows mellé tenném fel. A winyóm 3 partícióra van osztva:
C: 40 GB, ezen van a Windows XP
D: 280 GB, filmek, zenék, stb.
E: 150 GB, gyakorlatilag üres
Kérdésem: E-meghajtót még osszam fel? Mert ha jól tudom, a linux ext4 fájlrendszerét nem fogja felismerni a windows.
És hogy tudom telepíteni, hogy megmaradjon a windows, meg minden más is? Állítólag ezt egyszerűbb telepíteni, mint a korábbi verziókat...
Köszi a segítséget! -
#2658 Köszi a sok infot, holnap beleásom magam. :] Van totalcommander pluginem windows alatt is ext2/ext3hoz asszem az is mutatja melyik sda-n volt a linux. -
#2657 Még annyit, hogy ha tudod hogy a Linuxod az sda2-őn volt akkor root(0,1) lesz a helyes(mert míg a lemezszámozás 1-től kezdődik ez 0-tól.) -
#2655 Stage csak a root particiót mondja meg. Nélküle is ki tudod számolni.
ha fejből nem megy, Windowsban nyitsz egy lemezkezelőt és a prticióstáblán kiszámolod a root(x,x) értékét. Vagy live CD-n egy fdisk -l
első lemez első particiója a 0,0 második a 0,1 stb,. második lemez első articiója 1,0 második 1,1 és így tovább. Kimatekozod melyik a linux particiód ahol a /boot könyvtár van és azt adod meg root()-nak.
Egyébként próbálkozhatsz a stage1.5 és stage2-vel is (1 és 1.5 az mbr-ben van de nem egy helyen, míg a 2 a /boot/grubban, ez utóbbit valószínüleg nem fogod tudni használni:))
setup (hd0) marad így, az állandó (mbr). -
#2654 Holnap meglesz :) Ez csak egy livecd (8.10 Interpid) de azért próba szerencse, kiváncsi vagyok mostmár, hogy mi baja. A grubra valami esetleg? Próbáljam 9.04 liveal? (Mert az éles rendszer le lett frissítve) -
#2653 másold ide az ifconfig -a kimenetét és az interfaces fájl tartalmát -
#2652 lemaradt hogy még a routerre sem de látszik az előző hszemből -
#2651 Ping saját magára megy (192.168.1.43)
Ping 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
From 192.168.1.43 icmp_seq=1 destination host unreachable
From 192.168.1.43 icmp_seq=2 Destination host unreachable
.
.
. -
#2650 Na ez az izgalmas, megadtam FIX IP-t (192.168.1.43), átjáróval, mindennel. Connection established, saját magát látja (ping), azon kívül semmit. -
#2649 Kipróbáltam Live CD-n, ez 1024es MTUval se akar működni. Kipróbáltam konzolos és grafikus megoldással is, de semmi, csak forog-forog-forog, majd disconnected. :( -
#2648 Akkor a kérédsem: find /boot/grub/stage1 a live cd-n
Error 15: File not found. Mi a teendő?:D (Ubuntu live 8.10, de az éles rendszer már 9.04re van frissítve, ki kéne írnom az új live cdt is?) -
#2647 Hát akkor ha szétvan hányva akkor reinstall mert backupom az nincs. :D (Miért is lenne, idióta fatal :D) Nah belököm a notit azt megpróbálom életre kelteni a grubot. Már csak egy ubuntu cd-t kell találnom :D -
#2646 Nem lehet nagyon elcseszni, minden az /etc/network/interfaces-ben van. Mármint ha hardver/kernel/modul szinten nem szabtad szét:)
Nálam backup-manager progi napi mentést csinál /boot és /etc-ről így sosincs baj:) Mégjobb az sbackup program, azt asszem getdebről lehet lehúzni. -
#2645 Ja hát ez a noti volt a legjobb vétel ennyi pénzből, 125k-ért ASUS F5SL AP344. Megvagyok vele elégedve. :) Holnap kipróbálom, de lehet hogy már teljesen szétbarmoltam az ethernet konfigurációt, ahogy szórakoztam. Vissza lehet "resetelni" az egészet telepítés utáni alap beállításokra, anélkül, hogy újra kelljen telepíteni? -
#2644 Csak infoképpen az MTU (Maximum Transmission Unit) szabványok:
Network - MTU(Bytes)
16 Mbit/Sec Token Ring - 17914
4 Mbits/Sec Token Ring - 4464
FDDI - 4352
Ethernet - 1500
IEEE 802.3/802.2 - 1492
X.25 - 576
Persze mocsok SIS-re nem vonatkozik. Sose vegyél SIS chip-es kártyát/laptopot:) Realtek powa:) -
#2643 CTRL+ALT+BACKSPACE:
===============
Kivették, nem tudom miért.
Telepítsd a dontzap csomagot, majd dontzap -d
MTU:
===============
sudo ifconfig eth0 mtu 1024
sudo /etc/init.d/networking restart
eth0 helyére logikusan az aktív eszközt kell írni (ifconfig -a)
(wan0, eth0, eth1, stb.)
-
#2642 Azt tudom, csak szeretek konzolba pötyögni, hátha sok mindent megjegyzek és akkor gyorsabb. :)
Más: Kivették a grafikus felület újraindítását? (CTRL+ALT+BACKSPACE) Nem csinál rá semmit :S