11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Másodikat megoldottam, nem tudom eddig miért nem írtam be Google-be, pedig én utána szoktam járni, de valahogy kimaradt. Most beírtam, meglett elsőre, működik is. :D
  • Ability
    Zsír, másik kérdés: engem idegesít, hogy ha egy flash mozi felett állok az egérrel, akkor nem lehet görgetni a böngészőben. Egyikben sem amit eddig próbáltam. Ez a Linuxos Flashplayer miatt ilyen, vagy a böngésző szabályozza? Konkrétan az érdekelne, hogy van-e mód rávenni a böngészőt, hogy felette is scroll-ozza az oldalt.

A másik amit már többször kérdeztem: hogyan kapcsolom ki véglegesen a PC Speaker-t? Adtál parancsokat, de gép restartnál elfelejti. Gondolom mostanra már Te is frissítettél Jaunty-ra, ott csinálja ezt, illetve van rálátásod hogy milyen megoldások jöhetnek szóba. Engem nagyon idegesít, szóval ha nem tudsz rá mit mondani, akkor legalább azt is írd le, hogy nem tudod, hogyan kell. :D Kösz előre is! :P
  • lck #2760
    Köszi !
  • MerlinW
    Ubuntus zárt meghajtókkal elvileg már működik - nálam jónak tűnik. Telepítés után nyomj majd neki egy "sudo apt-get dist-upgrade" -et megint, a biztonság kedvéért.

Tehát Ubis zárttal megy, hivatalos ATI driverekkel egyelőre még ne próbálkozz, talán 9.5 már használható lesz.

Jaunty telepítés után a biztonság kedvéért rögtön csinálj egy ilyet, hogy engedélyezd a ctrl+alt+backspace-t:
    sudo apt-get install dontzap && sudo dontzap -d
  • MerlinW
    Leforgatja és beírja magát a rendszermappákba.
  • lck #2757
    Na megérkezett a 9.04 original CD !

Erről jut eszembe : MerlinW !
    ATI kártyára még nincs 3D-s megoldás ?
  • Ability
    Merlin: ha forrásból telepítek, utána a forrásállományokat meg kell hagyni, vagy leforgatja és beírja magát a rendszermappákba?
  • MerlinW
    Zárt meghajtóként a legfrissebb van nvidia-ból is. Ráadásul pont ma frissültek a zárt meghajtók:) Új kernelt is kaptunk.

sudo apt-get dist-upgrade
  • Miguel125
    He!
    Nem engedi frissíteni az ubi skype-ot. "E: /var/cache/apt/archives/skype_2.0.0.72-1_i386.deb: `/usr/share/icons/skype.png' felülírási kísérlete, mely az alábbi csomagban is szerepel" ezt a hibaüzenetet dobja rá. Megoldás anyone?
  • Ability
    sudo sh nvidia.run

De nem fogja engedni feltenni amíg fut az X. Ctrl + Alt + F1, belépsz, leállítod X-t ezzel a paranccsal: sudo /etc/init.d/gdm stop. Ezután kitallózod drivert, fenti (legelső) paranccsal indítod, követed az instrukciókat, utána felment és újraindítod graf felületet az előbbi paranccsal csak a végére start-ot írj. Amúgy miért kell NV driver? Ami alapból van Ubiban az nem is tudom, nem ugyan az? Minden esetra mindennek mennie kellene az alap driverrel is.
  • Ability
    Jabber-hez ért valaki? Be kéne állítani egy lehetőleg magyar MSN Transport szervert és fingom nincs hogyan...
  • littleNorbi
    Letöltöttem egy nVidia drivert, de azt írja, hogy csak a root-ból tud indulni, de a root mappába meg nem tok belépni, egy kis X van a mappán... Mi a teendő ilyenkor?
  • cash888
    oks, kitömörítettem, rákattintok a freeorion fájlra, de nem indul el, még csak nem is reagál... :(
  • Evin
    Talán csak ki kell tömöríteni. Ezt a formátumot alapból kezelnie kellene a rendszernek.
  • cash888
    csak egy gyors kérdés: leszedtem a freeorion nevű játékot linux alá, valami tar.gz a kiterjesztése, de hiába keresgélek a Google-n, nincs egy értelmes magyarázat a telepítésre, esetleg valaki le tudná írni?
    ha valaki mégis a "Google a barátod" szöveggel akarna jönni, ne fáradjon...
    előre is köszi annak, aki segít!
  • littleNorbi
    Megpróbáltam feltelepíteni, és a telepítésnél csak egy sárga csíkos képernyő jött ki, mi lehet a baj???
  • MerlinW
    Törölheted, ha nincs már szükséged a forráskódra.
  • Miguel125
    Nah mint írtam eltűnt a frissítéssel compiz-ból az animations addon, de komplettan. Visszavarázsoltam bele ezzel a megoldással:
    sudo apt-get install compiz-fusion-bcop compiz-dev build-essential libtool libglu1-mesa-dev libxss-dev libcairo2-dev git-core

mkdir ~/compizplugins

cd ~/compizplugins

git clone git://anongit.compiz-fusion.org/fusion/plugins/animationaddon

cd animationaddon

make

BUILD_GLOBAL=true sudo make install

cd

sudo apt-get install compiz-fusion-plugins-unsupported

most már működik rendesen viszont a home-ban most ott van a compizplugins mappa. Ezt törölhetem (totál amatőr linux user vagyok...)
  • MerlinW
    Vagy van hozzá uninstall script valahol a telepített könyvtárban, vagy kézzel. Általában ezek nem írnak a rendszerbe, de ha mégis akkor a home-on kívül az /usr/share/, /usr/local -ban keresd a hozzátartozókat:)

(Ha nem rootként telepítetted, és/vagy telepítéskor nem kért root jelszót, akkor a home-ban van minden összetevője)
  • Tompie
    .bin-el telepített programot hogy lehet eltávolítani?
  • Miguel125
    Így már nemjön a hibaüzenet. Köszönöm!
    Továbbra is tartom eddigi egyetlen észrevételemet, hogy pár ablak animációt kivettek...
  • MerlinW
    gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv 2ED6BB6042C24D89
    gpg --export --armor 2ED6BB6042C24D89 | sudo apt-key add -

De ha felteszed ubuntu-tweak-et getdeb-ről, abban harmadik forrásként választható, és az elintézi a hitelesítést is

A hibás repository-kat konzolban sudo apt-get update -el láthatod rendesen. 404-eseket ki kell dobni, az egyéb bajos dolgokat meg általában hitelesítés vagy pillanatnyi szerverprobléma okozza
  • Miguel125
    Lehet nem jól csináltam, de Rendszer->Admin->Szoftverforrások->hitelesítés->kulcsfál iportálása ott megadtam ezt a .gpg-t, de így is ugyanaz, pontosabban annyival kiegészítve a hibaüzenet, hogy: "Néhány index file letöltése meghiúsult, ezekel mellőzöm vagy a régebbieket használom."
  • Ability
    Elvileg ezt a kulcsot kell hozzáadni. System -> Admin -> Software sources alatt.
  • Miguel125
    * http://ppa.launchpad.net jaunty release
  • Miguel125
    A csomaginformációk letöltése után ezt a hibaüzenetet dobja be nekem: "W:GPG hiba: http://őőa.launchpad.net jaunty release: Az alábbi aláírások nem igazolhatók, mert a nyilvános kulcs nem elérhető: NO_PUBKEY 2ED6BB6042C24D89"
    De talált 2 frissítendő file-t amiket felrakott viszont csak annyi változást vettem észre, hogy kevesebb lett a választható ablak animáció...
  • mumpic
    "If it still doesn't work, then too bad. It worked for me."

Micsoda remek ember
  • MerlinW
    Fehér karakterek a Gnome Panelen
  • MerlinW
    Még frissebb compiz (üzembe helyezték a Jaunty-s repot):

deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ubuntu jaunty main #Compiz Fusion
  • MerlinW
    Nagy Merlin sosem alszik, nem eszik, nem iszik és addig szexel amíg a nő azt nem mondja elég
  • MerlinW
    Ma frissítették a Compiz magot. Ha valaki használja és észrevett különbséget az ne tartsa magában.
  • HiPPoNaX
    Mondja ezt a nagy Merlin aki nem alszik? :P

Zid: jo neked, en nem tapasztalam olyan hu de jelentos gyorsulast, mint arrol sokan beszamoltak, bar azert teny, hogy valamivel gyorsabban bootol. Mondjuk az is igaz, hogy egy 4 eves p4-estol ne varjon csodat az ember :D
  • Kmarha
    nya, persze hogy sikerült kicsinálnom a rendszert megint :D

Sebaj, újratelepítés, akkor már ext4-es fájlrendszer. Emberek, nem tudom hogy placebo hatás-e, de csak úgy hasít most az ubuntum (bár eddig sem volt rá panasz). Megszoktam, hogy bootolásnál egy kenyeret azért meg tudok kenni nyugodtan, hát most már nem (pedig nagyjából már vissza vannak pakolva azok a progik amiket használtam a korábbiban is)
  • MerlinW
    Villamos is alszik, Ubuntu is alszik, kicsi Hippo is alszik
  • HiPPoNaX
    Valamiert allergias a gep a lemezre, probald masikra kiirni. Ha sehogy sem hajlando felismerni (es masik CD-t se olvas az egyseg), akkor bizony az olvaso faradt el.
  • lck #2727
    Ha más cd-ket olvas a gép akkor érdemes lenni megpróbálni gyári ( pl.: újságmelléklet ) linux telepítő cd-vel
  • lck #2726
    Windows alól is látni kellene fájlokat a lemezen.
    Szerezz másik telepítő cd-t. Vagy rossz a gép cd-olvasója.
  • cash888
    Windowsban nem tudom megnyitni a CD tartalmát, dolgozik a gép a CD-vel, de semmi...
    Más gépen elindul a telepítés a CD-ről.
    BIOS-ban be van állítva, hogy legelőször CD-ről bootoljon...
    Esetleg egy Floppyt indítólemeznek nem kellene bevonni a programba?
  • lck #2724
    Windows alatt - látszanak a CD-n lévő dolgok - más gépen elindul erről a cdről a telepítés - bios be van állítva hogy a gép először a cd-ről bootoljon ?
  • cash888
    Épp ez az, hogy bekapcsolom a gépet, és ugyanúgy a Windows indul el rajta alapból, semmi jele annak, hogy bootolni akarna...