11431
Ubuntu Linux
  • HUmanEmber41st
    10000 köszönet! A yutub flash-videó már megy!
    Ez az Ubi logó nagyon nagy ötlet! Valahogy terjeszteni kellene..
  • MerlinW
    A nonfree nem azt jelenti, hogy fizetős, hanem hogy nem GPL licenc alatt áll, illetve nem opensource.
  • MerlinW
    plecsni ment:)

Flash probléma(amik 8.10-ről való frissítés esetén előfordulhat) megoldások, próbáld végig őket (újraindítás nem szükséges, úgyhogy végigzongorázhatod egy szusszal, csak böngészőt kell újraindítgatnod):

1. megoldás:
    sudo apt-get remove flashplugin-* --purge
    sudo apt-get install flashplugin-nonfree

2. megoldás:
    sudo apt-get remove flashplugin-* --purge
    sudo apt-get remove --purge swfdec-mozilla swfdec-gnome mozilla-plugin-gnash gnash

3. megoldás (ha használsz compiz-t):
    sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
    majd a beállítások/compiz configban "általános beállításokban" a "teljes méretű ablakok visszairányítása" opciót kapcsold ki
    sudo apt-get install --reinstall flashplugin-nonfree

4. megoldás:

Innen letöltöd
    kitömöríted: tar -xzvf libflashplayer-10.0.22.87.linux-x86_64.so.tar.gz
    Bemásolod ide: /home/.mozilla/plugins (ha nincs plugins, létrehozod)
    sudo apt-get install --reinstall flashplugin-nonfree
  • HUmanEmber41st
    Találtam még 2 lejátszót, akkor sem megy.. :( :(
  • Cat 02 #2799
    Flash az nekem is ment 9.04 Xubuntuval (valahogy rá kellett jönnöm h nincs hang :D). Ám menj fel utubera, azt az dob linket, h mit is kell letölteni, sztem fizetős flash player nincs is.
  • HUmanEmber41st
    Feltelepítettem a nonfree flash playert, akkor sem játssza le! ( 2X is, újraindítottam )
    Mit tud még felhozni mentségére az Ubi? :D

Kaphatnék én is ilyen Ubi-matricát? Mert tudom, most is én rontok el valamit..
  • Ability
    Transmission kezdőknek van, végtelenül egyszerű, lecsupaszított. Nézd meg a Deluge-t is, az olyan mint a uTorrent, talán még okosabb is.
  • cash888
    az Ubuntunak megint sikerült egy kis aprósággal belopnia magát a szívembe. egy torrentet akartam letölteni windows alatt mindenféle "neves" kliensprogrammal, egyikkel sem sikerült... aztán gondoltam egyet, átmentem Ubuntura, megnyitottam a torrentfájlt a Transmissionnal és gyakorlatilag 2 másodperc múlva teljes sebességgel kezdte letölteni!
    így már nem sok minden maradt, ami a windows-hoz kötne :P
    (max. az a pár játék, meg progi...)
  • MerlinW

• Cat 02 #2794
    Hát már mindegy, nekem teljesen mindegy lenne, de nem én használom. Legrosszabb esetben megoldanám még google cuccaival is :D (régen is úgy toltam a házit h letöltöttem .doc-ot és googe-el elküldtem magamnak :))
  • MerlinW
    Csináltam Ubuntu-plecsnis bigyót, Radeon módra:D Kiosztottam párat, aki kér és élesben használja Ubit, az szóljon:)
  • MerlinW
    "Start" Menü/Iroda... olyan nincs hogy nincs. Ubuntu alapmodul...
  • Cat 02 #2791
    Gondoltam Wine-vel már csak elindul, de hát mégse. OO meg nem volt enyémen, AbiWord-volt meg még valami.
  • MerlinW
    Hmm? alapból van benne OpenOffice... Majdnem mindent tud, amit az MSO (Word, Excel, Powerpoint, stb)... MS Office-t nem rakunk Linuxra... Semmilyen Windows-os alkalmazást nem használunk linuxon... Max játékokat emulálunk rajta. Mégis mit képzeltél?:D

Egyébként van direkt Crossover az Office-hoz, de mint írtam baromi felesleges, divatlinuxosoknak való... Aztán ott van a VmWare, Virtualbox, amin használhatsz wines alkalmazásokat.

Komolyan nem értem mire számítottál. Miért kellene Windowsos alkalmazásoknak futniuk Linuxon? Semmi közük egymáshoz.
  • Cat 02 #2789
    Marad a Windows, hangot még sikerült megoldani, de az Office az istennek se akar felmenni rá. Pedig az elindítása is tartott vagy 1 óráig :D (mmint a telepítésé)
  • lck #2788
    Telepítéskor ha egyéni particionálást választasz a partíció csatolás tulajdonságaiban kiválasztható az ext4 -re formázás.
  • Cat 02 #2787
    Hm, megy a telepítés, de sehol se lehetett választani h ext4-es legyen, magától ext3-nek rakta be (xubuntu-9.04-desktop-i386). Az lehet h a vinyó nem bírja ? (ata maxtor 80gb, vagy valami hasonló)
  • MerlinW
    Bannerben az alsó lsb-release sorra kattintasz és ott "Request free CDs (Shipit)" :)
    Nem kell sietned, októberig lehet rendelni. Utána októbertől áprilisig 9.10-est, áprilistól 10.04-est és így tovább:)
  • MerlinW
    Ahogy Ability írta, otthoni felhasználásra az összes Linux ingyenes, egyikért sem kell fizetni. Fizetni a supportért kell maximum, de arra csak nagygépes szerverek esetében lehet szükség.

Előre telepített anyagok minden GUI-ban vannak, egyikben több másikban kevesebb. KDE-ben van a legtöbb. Azonban Windowssal ellentétben, egy kattintás az eltávolítása annak amire nincs szükséged, Linux nem szemetelődik, nincs "registry"-je, stb.

Minden felhasználó által telepített cucc a /home /usr/bin /usr/local /usr/share könyvtárakba kerül. Az "apt-get remove --purge csomagnév" parancs esetén az összes könyvtárat kipucolja, míg sima remove esetén meghagyja a beállításokat, konfigurációkat. - természetesen csak az adott csomaghoz tartozó dolgokat -

A csomagokról kapsz információkat a következő parancsokkal - pl wine:

sudo dpkg -l wine (csomag verzió és státusz)
    sudo dpkg -L wine (csomag fájlok listázása és helye)
    whereis wine (binárisok helye)
    locate wine (a wine összes állománya és helye)

A következőket Synaptic-ban is nézheted, de konzolban így kell:
    sudo dpkg -l | less (az összes telepített csomag listája)
    sudo dpkg -l | grep ii (az összes hibátlanul telepített csomag listája)
    sudo dpkg -l | grep -v "ii" (az összes telepített de felesleges csomag listája)

• Cat 02 #2783
    Thnx, előretelepített cuccok nem is kellenének mondjuk, FF meg VLC kell .mov miatt :)
  • Thanatos
    már volt róla szó itt régebben, de:
    https://shipit.ubuntu.com/
    regizel, és kiküldik ingyen és bérmentve :)
    még postaköltség sincs :P
  • Inquisitor
    Privátban részleteznéd, hátha a 9.10-nél már elég gyors leszek? :D
  • Ability
    Amúgy az Xfce is GTK-ra épül, tehát minimális eltérésekkel, de szinte ugyan azok az előtelepített programok vannak benne, mint a sima Ubuntuban.
  • Thanatos
    ha időben rendelsz mindből 0 :)
  • Ability
    Wine biztos megy, minden linux alatt megy minden, gondolom a repository-ban van előre forgatott Wine, de forrásból mindenképp fel lehet tenni. Gnome alatt is mennek a KDE programok, csak kell hozzá KDE lib.

Xubuntu = ugyan az, mint a sima Ubi, csak Gnome helyett Xfce ablakkezelő van. Szóval ez nem KDE, hanem annak egy másik alternatívája. Ez a minimális erőforrásigényre van kihegyezve.

Kubuntu is teljesen ingyenes, csak azon KDE fut. Ez is ugyan olyan, mint az Ubuntu, csak más előtelepített programok vannak rajta. Nyilván KDE specifikus dolgok.
  • Inquisitor
    Mennyibe fáj egy ilyen gyűjtemény? :O
  • Cat 02 #2776
    *megy Wine alatt is akart lenni =\
  • Cat 02 #2775
    Biztos ami biztos megkérdezem, Xubuntu-n mega Wine ? Illetve Xubuntu és Kubuntu, ua csak Kubuntu ért fizetni kell egy idő után ? (mmint mind2 KDE)
  • [HUN]FaTaL
    Nekem is ma érkezett meg a 9.04 :D
  • ivjoe
    Hát reméltem is, hogy az új cd nm lesz olyan ronda, mint az elődje. :)
  • MerlinW
    Szégyenre nincs okuk, semmi gond a Flash lejátszással Jaunty-n... a hiba az ön készülékében van:)

• HUmanEmber41st
    Nekem a flash mozi el sem indul..pedig 8.10 alatt minden nagyon szuper volt.
    Remélem gőzerővel dolgoznak a hiba kijavításán, ekkora szégyent nem engedhet meg magának egy fejlesztő-közösség...
  • zeli
    Legalsó nekem is megérkezett :)
    Ubi matrica ftw :D
  • Ability
    Win alatt minden böngésző alatt lehet, és szerintem sokkal jobb is, nem tudom itt miért járnak külön utakat. Szerintem maga a Flashplayer ilyen, mert amúgy ott is működik a görgetés, csak éppen a flash tartalmon belül. Win alatt is ilyen, de csak ha van a flash-ben görgetnivaló. Vagy nem tudom, ott más, jobb is.

Hangot megnéztem, igazából nem szaroztam sokat, nem láttam most sem ilyet, de nem is igazán érdekelt, fekete listára tettem a PC Speaker modult, be sem töltődik most már. :D
  • MerlinW
    Most érkezett meg, ennek örömére csináltam a családi fotót:)
  • MerlinW

• MerlinW
    Flash mozi: nincs megoldás... Windowsnál lehet görgetni Fox alatt?

Speaker:

1. Rendszer, Beállítások, Hang, Rendszer hangok, kikapcs
    2. echo 'blacklist pcspkr' | sudo tee -a /etc/modules
    3. sudo modprobe -r pcspkr
  • Miguel125
    Nálam nem, csak az indítási dallam szól, a backspace-nél, meg restartnál csipogott ugyanúgy ahogy írtad, de azokat már kikapcsoltam. Viszont így gyakorlatilag néma a rendszer. Filmeknél zenénél van hang rendesen, de a rendszerhangok kussba vannak...
  • Ability
    Nekem csak olyat csinált, hogy retart, kikapcsolás után csipogott, hajnali kettőkor jól fel is verte a házat. :D Vagy ha van egy üres szövegmező és nyomod a backspace-t, de már nincs mit törölni, akkor is nyomatta minden lenyomásnál a csipogást. Amúgy minden más hang a helyén volt, nálad nem ilyen?
  • Miguel125
    Az egy dolog, hogy ki kell kapcsolni a speaker-t valahogy, engem inkább az zavar, hogy a startup sound-ot kivéve minden eseménynél a speaker csipog. Ez mitől lehet?