11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Köszi a választ, már csak az érdekelne, hogy hogyan tudok rootként bejelentkezni, vagy hogyan tudom a root felhasználónak beállítani a témákat? Mert ha a login képnél felhasználónak beírom, hogy root és megadom a jelszavam akkor nem enged be. :P
  • HiPPoNaX
    Azert, mert ugye felhasznaloi fiokonkent egyedire szabhatod a kinezetet, az adminisztrativ programok (es mindent amit sudoval/gksuval inditasz) pedig rootkent futnak, akinek a gui beallitasaihoz nem nyultal.
  • Ability
    Nem tudom ki használ Compiz/Emerald párost, de ha valaki talált már szép Emerald skin-t, és van hozzáillő GTK Theme is, akkor ajánlhatna valamit. Most nekem ilyen full egy az egyben OSX koppincs skinem van, de kezdem már unni. Amúgy játszhatnánk olyat, hogy kinek hogy néz ki az asztala. :P

Merlin: miért működik úgy az Ubi, hogy adminisztratív programoknál, vagy azzal a jogosultsággal futó programoknál nem veszi át a skineket, ikonokat, hanem ilyen full csúnya alapértelmezett témát használ?
  • Ability
    Na, ma nekem is megjött végre az eredeti Ubi CD-m. :)
  • mumpic
    Vannak érdekességek. Amikor még használtam az Archlinuxot is, akkor megesett, hogy Archban szép volt a kép, Ubuntuban meg a képernyő közepén homályos volt. Azt hittem hogy valami grafikai megjelenítő kisördög mizéria van, de bármilyen ablakot vagy menüt odahúztam a képernyő közepén végigmenő függőleges sávba, mind homályos volt :). Ott is az autoset segített.
  • cash888
    óó, köszönöm a segítséget! auto gomb használt!
  • MerlinW
    Monitoron nyomd meg az "auto" gombot, vagy használd a monitor natív felbontását.
  • cash888
    esetleg frissítsem a videokari driverét? (Radeon 3870)
  • cash888
    Nos, kipróbáltam a Deluge-t is, sajna az a torrentoldal nem támogatja, csak a Transmission-t, de nekem az is tökéletes!

Még egy kérdés: az Ubuntuban a képernyő képe kicsit balra el van csúszva, jobb oldalt meg ott az üresség. Hogy lehetne visszahúzni középre a képet menüből? (a monitoron nem akarom a beállításokat piszkálni, mert akkor meg a Windows képe lesz elcsúszva...)
  • cash888
    Na azért van egy pici angol tudásom, ami a középiskolában rám ragadt, meg egy alapfokú szóbeli nyelvvizsgát is csináltam anno, de ezek már régen voltak... Most gondolkozom az újrakezdésen!
  • MerlinW
    Banner-ben documents menü. alapok és szabilinux-al kezd, azok magyar nyelvűek. Utána ubuntu.doc menüpont a szintén magyar nyelvű felhasználói doksi.

Azonban angol nyelv ismerete nélkül elég rövid lesz linuxos pályafutásod:) Bár ki tudja..
  • cash888
    hát az angollal picit hadilábon állok, de ha lesz egy kis időm, nekiülök egy szótárral! :P köszönöm a címet!
  • zozo2001hu
    cash888: ha megy az angol akkor én a www.ubuntuguide.org oldalt ajánlom, egyszerűen tökéletes az ubihoz.
  • cash888
    Esetleg valami nagyon jó olvasnivalót tudnátok ajánlani, kifejezetten az Ubuntuhoz? (használata, beállítások, tippek-trükkök, stb.)
    Pere László - Linux felhasználói ismeretek c. könyvébe lapoztam bele minap, de szerintem egy kicsit elavult, meg igen kevés az egész könyv. :(
  • Miguel125
    Direkt nem adtam semmit hozzá library-hoz. Megy a zene egyszercsak lefagy az ablak, az épp futó mp3 még lemegy de már nem kezdi a következőt. Ha be akarom zárni akkor meg jön a program nem válaszol üzenet...
  • zozo2001hu
    ubuntu-tuning

sorry előbb lemaradt a korrekt linkelés :)
  • zozo2001hu
    Sziasztok!

Írtam egy kis szösszenetet ubuntu tuning címmel, fogadjátok szeretettel:

http://www.quartz.hu/component/content/article/41-linux/154-ubuntu-tuning
  • HiPPoNaX
    Nekem akkor csinalt ilyet, amikor 30-40 giga mp3at betoltam a library-jebe. Az utobbi idoben ezert mar nem adom hozza a zeneket, inkabb a fajlrendszerbol tallozom be, amit hallgatnek, igy teljesen jol mukodik az exaile.
  • MerlinW
    persze:)
  • cash888
    amint teljesen áttérek Ubuntura, én is kérhetnék egy plecsnit? :P
  • Miguel125
    Tudom hol keressem a rendszerhangokat, ott minden rendben van és ha rákclickelek a kis play gombokra akkor le is játsza a hangokat, viszont mégsem szólnak, ja pl leállítom a gépet, vagy hibaüzenet van, vagy usb-t csatlakoztatok stb... Kubuntu 9.04 live cd-vel minden hang ment. Továbbra is mondom semilyen hangbeállítást nem változtattam meg.
  • MerlinW
    Rendszerhangokat a hangbeállításoknál keresd, exaile-t nem használom, de a szürke képernyő azt jelenti, hogy nincs jóban a Gnome-al.
  • MerlinW
    Semmi extra, csak egy kis jelzés, ami mutatja, hogy Ubi felhasználó vagy:) Csak hogy színes legyen a topik:)
  • Miguel125
    Miért nincs nálam egyetlen egy rendszerhang sem a startup sound-ot leszámítva? Minden beállítás alapon van, teljesen friss telepítéstől fogva ilyen már. Sem leálláskor sem pedig máskor nincs hang. Filmeknél zenéknél van hang rendesen azzal nincs gond.

Más, használ valaki exaile music player-t? A legszimpatikusabb lejátszó, mindent tökéletesen tud amire igényem lenne, nagyon tetszik, de nem tudom használni, mert mp3 lejátszás közben fagy. Megy a zene, egyszercsak az exaile ablak beszürkül a, következő számra meg már nem is vált, lerakom tálcára, újra visszahozom akkor meg már a feliratok is eltűnnek a gombokról. Jó lenne ha lenne rá valami megoldás...
  • cash888
    MerlinW, mi ez az Ubuntu-plecsni, amiről szó van?
  • Cat 02 #2818
    Ha megszokja az ember biztos jó, csak rétegkezelése engem nagyon zavar. De pl OKTV-n is azzal kell tolni :D
  • MerlinW
    Banner átszínezve, a számlálócsíkhoz windows kell, mert a linuxos flash editor meghal tőle...

Ez a 2.6-os Gimp nagyon jó lett... gyorsabban dolgozom vele mint PS-el:)
  • MerlinW
    plecsni ment:)
  • HiPPoNaX
    Uff, en szolottam, nagyfonok :]
  • MerlinW
    Sajna az bannerkeretet nem lehet. Egyrészt nincs lehetőség rá CSS szinten, másrészt nincs name/id tag-el azonosítva, harmadrészt szerintem már a plecsnis piszkálásnak sem örül az SG:)
    Piros csík HTML-ben van színezve, nem CSS-el, így azt is max JS override-al tudnám.

Jó ez így....
  • ivjoe
    Akkormár bannerhátteret is színezd át pls. Meg lehet az msg box keretét sem ártana, mert így olyan izé. :o
  • zeli
    Jó az új design. :)
  • Cat 02 #2811
    A piros csíkkal nem tudsz kezdeni valamit ? :D
  • cash888
    Az a helyzet, hogy ama bizonyos torrentoldal linux alá csak a Transmissiont támogatja, ennek ellenére már csak kíváncsiságból is kibróbálom az általad ajánlott klienst.

Tök jó ez az új fórumdizájn! :P
  • MerlinW
    No, felturbóztam a topikot, remélem otthonos lett és tetszik:) Hogy mit össze nem lehet szopni Gimppel néha...:)
  • Cat 02 #2808
    Az volt a baj, h átváltottam valami olyan nevűre amilyen a kártyán. De aztán leszedtem valami cuccost és azzal ment.

Human: hát, sehogy :D
  • MerlinW
    Sehogy. Ez egy override-os javascript amit mint házigazda bebigyesztettem a fejlécbe:) Nem SG fícsör:)
  • HUmanEmber41st
    Nem tudom :D Elindult, ez a lényeg!
    Hogyan lehetne megcsinálni, h a többi topicban is látható legyen ez a kis matrica?
  • MerlinW
    #2801 a hangproblémát is megoldja.
  • MerlinW
    Szuper:) Melyik segített?