Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azt elfelejtettem irni hogy Sapphire ATI Radeon 9250 256MB-os kártyám van.

Sziasztok, nemrég próbáltam linuxba filmeket nézni, (ubuntu 7.10) az alaplejátszó amit magától telepít kiirta hogy szüksége van kodekekre, leis töltötte, ment is, de ahogy tekerni próbáltam lefagyott, próbáltam más lejátszókat vlcplayer mplayer, de mindeggyikkel ugyanaz a hejzet néha az egész gép lefagy, semmire sem reagál, vagy kikapcsol a monitor és mikor újra bekapcsol akkor a bejelentkezõ menü jön be, nem tudom mi lehet a gond, esetleg a videó kártya? jut eszembe valami olyasmit olvastam hogyati videókariknál külön kell telepíteni valami gyorsítót, ez igaz? és hogy kell? Ha tudtok kérlek segítsetek, elõre is köszi

gabber_saviola
próbált már vki nvidia 6600gt-hez drivert feltenni? nekem az istennek sem akarja az igazságot 😞

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

Evin
Egyébként nem rossz ez a Pixel képszerkesztõ, csak Win-en lassú dög. Na majd ubuntun.
Ismeri vki a Synfig progit? Vélemény?

Fordítások: http://evin.konzolozz.hu Az élet csupán álom, útban a halál felé.

Flamer
kérem azt a képet.. 😄

http://loal.atw.hu

Hixer
srry már megoldódott a hálókábel volt a ludas, kicseréltem és azonnal ment, szóval valszeg a kábel meg volt törve vagy ilyesmi. egyébként a router egy Zyxel P-335WT, a hálókari meg sima alaplapra integrált, ami történetesen egy Gigabyte GA-VM900M

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

mumpic
én nem értem, hol a poén? 😊

gabber_saviola

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

KOXX
Milyen router és hálókártya?

Hixer
sziasztok
felraktam egy gépre az ubuntu 7.10-et, de nincs hálózat, pedig be van dugva a kábel.. az még fura, hogy a routeren se világít a led, hogy érzékeli, hogy az a kábel egy géphez van csatlakoztatva... namost mi lehet a probléma? ez hardveres? vagy hogyan tudom megnézni, hogy a géppel van baja, vagy a csak vmit nem isntalláltam

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

nem kell telepiteni, mert már alapból fel van telepítve. Egyszerûen csak írd be terminálba, hogy "pppoeconf" és üss egy entert. Ezután menj szépen végig azon a 4 vagy 5 ponton amit értelemszerûen kell kitölteni, és ennyi. Nem kell csatlakozni se, mert minden újraindításnál csatlakozik magától.

(lehet, hogy sudo-val kell. "sudo pppoeconf")

megprobáltam apt-gettel de azt irja hogy elavult van helyette másik de mi az légyszi ha tudod ird meg ki irja hogy valami függöségek miatt netudja telpiteni
KOXX
Szerintem terminálba írd be, hogy pppoeconf.
Ja ezt nézd meg azért: http://hup.hu/node/48511

megprobáltam apt-gettel de azt irja hogy elavult van helyette másik de mi az légyszi ha tudod ird meg
köszi csak ezzel az a baj hogy telepitöje kiirja hogy nem támogatja ezt a gépet
pppoeconf

Kellemes ünnepeket mindenkinek.. <#rinya>KelTegnap telepitettem ubutu 7,10 csak nem tudok fellápni az internetre ads-el fei használo.+jelszo de nem találom hogy hova irjam .Ha tudtok segitsetek.. KÖSZI
hali
ivjoe
<#eljen>
Kösz a segítséget mindketõtöknek! Sikerült megoldani. <#worship>

😊)
Konzolba: sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Jelszavad beírod, szerkeszted, elmented

(vagy a gedit helyére tetszõleges szerkesztõ progi)
ivjoe
Nyitsz egy terminált és beírod:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst &

Magyarázom:
A sudo ahhoz kell, h rendszergazdaként tudj alkalmazásokat elindítani.
A gedit egy szövegszerkesztõ, ehelyett bármilyen szövegszerkesztõt beírhatsz. (pico, joe, nano, vi, ezek konzolosak, vi hardcore usereknek van)
Aztán jön a file amit a gedit megnyisson.
A &-t le is hagyhatod, nem létszükség, ahhoz kell, h háttérben fusson a program, így ha bezárod a terminált véletlenül, stb, akkor a progi tovább fut.
Sziasztok, azt szeretném beálítani hogy a bootloader-ben ne 10 másodpercic lehessen kiválasztani hogy meik oprendszer induljon hanem 1 percig várjon mielõtt beindulna, grafikus módba nem találtam semmi beállítást erre, de megtaláltam a fájlt amibe át lehet irni a /boot/grub/menu.lst viszont ezt ha átirom nem tudom menteni mivel nincs hozzá jogom, és mivel még kezdõ linuxos vagyok nem tudom hogy lehet ezt megoldani, ha valaki tud kérem segítsen, köszi.

mumpic
Köszi bejött, megy frankón 😊
indulásnál ugyan csúnya, de utána rendes felbontással megy probléma nélkül.

A rendszer frissül mindenkinél, szerintem a flash-el lehet valami gond. Érdemes a legfrissebbet felrakni, vagy megnézni más böngészõben.

linuxman: linuxman.freeblog.hu

mumpic
igggen, asszem a barátnõm laptopjára nem is rakom fel, de az én gépemen még elfér -negyedik oprendszerként 😉- majd próbálgatom.
Tesóm mondott egy érdekeset, amire eddig nem is gondoltam: hogy lehet megcsinálni ubuntuban, hogy rendszerfrissítésnél minden felhasználónál frissüljenek a dolgok? Konkrétan olyanra gondolok, hogy a tesóm a saját profiljában nem tudja pl a youtubeos videókat megnézni.

A Fluxbox-t kezdõnek nem nagyon ajánlanám. Gyors, de hamar belebonyolódhat az ember a szövegfile-os beállításokba. Én mondjuk szeretem, de biztos, hogy nem mindenkinek jönne be. 😊

Jobb klikk a file-on, tulajdonságok, majd a "megnyitás ezzel" fül. Ott kiválasztod, vagy hozzáadod, majd bezárás.

Sziasztok, még kezdõ linuxos vagyok és most próbálgatom a programokat, az érdekelne hogyan lehet ubuntu linuxba megváltoztatni hogy egy fájlt meik program nyisson, úgy értem pl van egy videó fájl és van több lejátszóprogi, alapból ha ráklikkelek megnyitja az eggikkel, ha más lejátszóval akarom akkor jobb gomb megnyitás ezzel... de ez kicsit macerás hogy állandóan így nyissam meg, szóval az érdekelne ha van egy fájltípus és több progi van hozzá hogy lehet valameik progit alapértelmezetté tenni hogy az nyissa meg?

mumpic
Hû, ez a fluxbuntu nagyon kemény :o , most próbálgatom a saját gépemen. Nem valami kényelmes, sõt, inkább macerás. De ennek ellenére tetszik.

mumpic
Okés kipróbálom, köszi a tippet. Asszony már hazautazott, de majd megyek utána, biztonság kedvéért viszek egy xubuntut meg egy fluxbuntut is. (jó dolga van, még választhat is😊) De remélem ez a vesa bejön.

KOXX
Parancssorban bejelentkezel majd beütöd a következõt:
sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf
Az nézd át a beállításokat, hogy felbontás oké-e, és a Section "Device" részben a driver mire van állítva, de kezdetben ajánlom a vesa-t, az mindent visz.
Módosítás után:
sudo /etc/init.d/gdm restart

mumpic
rájöttem hogy hülye vagyok 😊) az envy az nvidia meg ati karikhoz van, ebben meg nem is az van, hanem a windows szerint valami via/s3g.

mumpic
Na, az történt hogy úgyhagytam rohadni, erre egy olyan laza 45 perces toporgás után meglódult és feltelepült. Most az a probléma, hogy nincs kép. Hallom a bejelentkezõ dobolást, ha vakon beírom a nevet jelszót akkor be is lép, jön a zene, kép még mindig nincs. Most megnézem mit tudok csinálni az envyvel, ha nem sikerült semmit akkor jövök vissza sopánkodni 😊).

Amúgy egy fujitsu siemens, 800Mhz meg 512 Mb ram. Az Xp home tûrhetõen megy rajta, ezért gondoltam hogy bírni fogja a gnome-ot is.

Gép paraméterei? Ha "a desktop cd-hez lassú", akkor gyanítom, hogy nem egy hipergyors laptopról van szó, esetleg kevesli az ubuntu.
Ilyenkor szokás xubuntut, fluxbuntut, meg hasonlókat ajánlani 😊
mumpic
Alternate cd-rõl szeretném a barátnõm laptopjára feltenni a gutsy-t (a desktop cd-hez lassú), de a telepítés közepén lerohad. Jóval a partícionálás után, amikor a felbontásokat kell kiválasztani, közvetlen azután, mindig 6%-nál. Please wait... de már az agyamra megy, mindig ugyanott rohad le, leellenõriztem a cd-t, nem talált hibát. Van ötletetek?

Ja meg az ékezetes problémára sem találtam még megoldást, akinek van rá ne titkolja! 😊

mumpic
Ha debian csomagban van akkor mondjuk synaptic-kal.

daxan
Sziasztok! Beszereztem a Nero Linux 3-at, de még nagyon kezdõ vagyok és nem tudom hogy kell telepíteni. Tudnátok segíteni, hogy hogyan fogjak hozzá?

Daxan &#8222;nekem a veszély lételemem, gyári default.&#8221;

KOXX
Bocs, én is a gentoo-ból indulok ki állandóan. Akkor csak annyit tudok mondani, hogy fésüld át az /etc könyvtárat, mert biztos van egy fájl ami a karakterkódolással foglalkozik.

mumpic
Nincs rc.conf a rendszerben. Ez lehetséges?
<#confused>

KOXX
Talán ha a /etc/rc.conf fájlt szerkeszted: UNICODE="yes" vagy UNICODE="no"
Ezzel a konzol karakterkódolását állítod.

mumpic
Megint támadt egy kérdésem, de már régóta halogatom, mert nem akartam megint 'gyorsabban írni mint sírni' 😊). Csak most nem találtam megoldást.
Szal:
Ftp és hálózati megosztásban lévõ mappák/fájlok esetén az ékezetes betûket ?-lel helyettesíti, és azokat nem is tudom letölteni. Van egy Gentoo-s szobatársam akinek pl ugyanazok a mappák rendesen jelennek meg, igaz, õ maga hegesztgeti a rendszerét mindig, viszont csak pofákat vágott az én problémámra, meg azt mondta hogy ez nagy meló lenne, és ennyiben maradtunk. Tudtok rá valami megoldást hogy rendesen lássam a másmilyen karakterkódolással szereplõ filenveket? amúgy mindenfélével próbáltam már, gftp-vel, nautilussal, meg a gnome-commanderrel is, de mindnél csak ?-eket látok.

daxan
jaja! Köszi!

mumpic
daxan
Köszi szépen! Egyébként tudnátok adni egy linket ahol az ilyen parancsok le vannak írva?

MerlinW
ifconfig

[merlinw.org]

daxan
Hogyan tudom megnézni a számítógép hálózati ip címét?

MerlinW
vagy felveszed másodlagos kiosztásba az angolt és alt+shift-el váltogatsz mint winben

[merlinw.org]

igen vagy az Alt + Numerikuson a 64