11431
Ubuntu Linux
  • cash888
    Merlin: végülis, próbálkozom, több-kevesebb sikerrel... már sikerült megnyitni egy progit, iszonyú jó érzés rájönni magadtól a dolgokra, mert van ám sikerélmény rendesen! :P (főleg ha előtte a Google-ban vagy 100-szor rákerestél és 100 különféle lehetőséget dobott fel! :P)
    Jah és tuti nagyon ez az új design! Gratula!

Zénó: jó döntés váltani, nem bánod meg, mert Windows alatt soha nem fogod ezt a szabadságot érezni, amit Linuxban. Még én is gyerekcibőben járok ezen op.rendszert illetően, de jó társaság van itt és ha tudnak, segítenek is! Kezdj el különféle angol-magyar nyelvű dokumentumokat letölteni a netről és olvasgasd, majd próbáld ki, amit olvastál. Nekem bevált ez a módszer!

Mindenki: A Perl mesteri szinten 21 nap alatt c. könyvet bújom egy ideje és kezdek elmélyülni a programozásban. Nekem tetszik ez a nyelv!
  • MerlinW
    Először is bannerben documents menüpont:)

Ubuntu jó arra a gépre, magyar nyelvet alapból támogatja. Live CS-ként hiányos kicsit, de telepítés közben letölti a maradékot.

Gugli pedig közelező kelléke a Linux használatnak:)
  • HUmanEmber41st
    Én futtattam rendesen a winampot!
    bár kicsit trükközni kell vele, mert kell egy kicsomagolt könyvtár, amit a windóz a program filesbe szokott rakni. Ezt még átmásoltam a "C" meghajtó program files könyvtárába, és máris ment minden :D Még a netrádió is működött, csak a bezárással voltak kisebb hibák, mert 2 névtelen ablak jelent meg, és azokat csak a rendszerfigyelőből lehetett bezárni. De annyi baj legyen! :D viszont még mindig nem megy egy-két flash lejátszó...
  • HUmanEmber41st
    Majd Merlin segít! :D
  • Zénó13
    Hello
    A mai napon eldöntöttem hogy elhagyom a hosszú éveken át támogatott XPt és linuxra váltok. Az XPben szinte mindent tudtam az alapoktól a registry buheráig. A linuxhoz viszont hülye vagyok mint a segg :)Semmit nem tudok hogy mi micsoda és a leírásokat sem fogom fel mert totál hiányoznak az alapok. (ha valakinek van valami gyors talpalóféléje azt belinkelhetné:))
    Először is melyiket válasszam? Ubuntu Kubuntu Xubuntu... ??? Ha jól tudom ez konfig függő Az én gépezetem: HP notebook AMD 2x1,6 Ghz; 2GB Ram, Ati X1150! Ha nem csak konfig függő akkor mi alapján választhatok??? (az Ubuntut kipróbáltam Liveban és nagyon tetszett :); ha már itt tartok azt lehet valahogy hogy teljesen magyar legyen?)
    Előre is bocs a béna kérdésekért tudom páran visszaküldenek majd googlizni, de ha van olyan aki segít annak nagyon megköszönném!!!
  • MerlinW
    Mégis milyen programot szeretnél elindítani? Fent van egyáltalán a wine adatbázisában hogy ezt támogatja? Mert ha nincs, akkor felesleges szenvedni vele.
  • cash888
    jelentem, haladást értem el a Wine-vel! :P
    Sikerült feltennem egy kb. 80 megás mono2.2-t és mikor próbálom megnyitni a windows-os progit wine-vel, a következő üzit dobja ki konzolban:

fixme:mixer:ALSA_MixerInit No master control found on HDA ATI HDMI, disabling mixer
    wine: Call from 0x7b845450 to unimplemented function gdiplus.dll.GdipCreateFontFamilyFromName, aborting
    err:seh:raise_exception Unhandled exception code c00000fd flags 0 addr 0x7edb6a8c

Remélem, ebben tudtok nekem segíteni, mert télleg megszenvedek a sikerért! :P
    De legalább az Ubuntu olyan számomra, mint egy igazi nő: nem adja könnyen magát! És én ezt szeretem! :D
  • MerlinW
    Windows-os programra ott a Windows
    Linuxosra ott a linux
    Régi játékokra wine és scummvm
    Új játékokra Cedega és Crossover

VMWare-en minden windows-os program fut hardvertől függően.
  • cash888
    egyáltalán hogy installáljak egy windows-os .Net valamit Linux alá, mikor épp azért tenném fel, hogy meg tudjak nyitni 1-2 windows-os progit vele... :S
  • cash888
    esetleg a VMWare-t ha feltenném, elindítana pár programot? nem játékra kell!
  • cash888
    nem megy ez a Wine nekem! :( csak hiányolja azt a .Net cuccot. :(
  • cash888
    nem tudtok valami Linuxos tamagocsi programról? ha lehet, ne kelljen hozzá internet-kapcsolat... az sem gond, ha csak simán konzolban fut!
  • cash888
    azt is kipróbáltam, nem megy... :(
    esteleg próbáljak meg más emulátort feltenni? mert ezzel csak szívok...
  • MerlinW
    Ilyenkor várni kell a javított függőségekre. Vagy próbáld telepíteni a hivatalos winebudget repoból. gugli kidobja.
  • cash888
    hmm, jó lenne beiratkozni egy Linux-tanfolyamra, mert meg szeretném érteni ennek a sok parancsnak a jelentését! szerintetek érdemes ehhez elvégezni egy sulit? vagy időpocsékolás?
  • cash888
    belekezdtem egy roppant bonyolult telepítési folyamatba, remélem ez segít:
    http://blog.ruski.co.za/page/Install-Mono-on-Ubuntu.aspx
  • cash888
    pontosan ez az üzenet a konzolban:

sudo apt-get install mono
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapot adatok olvasása... Kész
    mono csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
    .A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
    E: mono csomagnak nincs e telepítéshez kijelölhető változata
  • cash888
    nagy nehezen sikerült életet lehelnem a wine emulátorba, be is jött az ablak, viszont nem nyit meg semmit. :(
    konzolban valamit ír, hogy a mono hiányzik neki, beírtam, hogy sudo apt-get install mono, de nem tudta telepíteni, mert állítása szerint valami hivatkozik rá, meg nincs friss változat hozzá... akkor ez egy ördögi kör? mit tehetek ilyenkor?
  • MerlinW
    nagyon szívesen, cash:)
  • cash888
    köszönöm szépen, Merlin!
  • MerlinW
    Kijött a 9.5-ös Catalyst Linuxra, lehet vele próbálkozni, aki akar:)
  • MerlinW
    Yep
  • cash888
    nos, mégis be lehet! :P
    már 3 napja Ubuntun élek! :)
    egy plecsni jár nekem is, Merlin?
  • MerlinW
    Nem tudok róla
  • cash888
    Ubuntu-ban a Pidgin használatakor be lehet állítani olyan dolgokat például, hogy a nevem más betűtípusú legyen, meg más színű, és a nevem mellett is meg lehessen jeleníteni valami szöveget?
  • MerlinW
    Eltávolítod a *hu csomagokat pl synaptic-al.
  • Ability
    Merlin, vagy aki tudja: Egy alapból magyar nyelvvel feltelepített Ubi-t hogyan lehet angolra varázsolni? De úgy, mintha alapból úgy lett volna telepítve, szóval a programok (Pidgin, Gimp, stb) nyelve is váltson vissza angolra.
  • CheeBee9
    Na akkor feldobnék egy másik témát!

Van egy Canon IP2600-as nyomtatóm. Driver gyönyörűen van hozzá, viszont nem találok semmit, amivel a tintaszintet kitudnám monitorozni. Synaptic adott nekem egy "libinklevel4" csomagot, de sajnos engem pont átugrott az IP2200as és az IP3000-es nyomtatók támogatásával...

Kérdésem, hogy tud-e valaki ehhez hasonló tool-t erre a feladatra?
  • MerlinW
    Én clamav-ot szoktam szerverekre tenni. észre sem lehet venni, hogy ott van. Frissít, figyel és teszi a dolgát, parancssoros démon, minimális igényei vannak.
  • CheeBee9
    Én azért belőttem a gufw-ot. Csak, hogy biztos legyek a dolgomban
  • MerlinW
    Otthonra vírusírtó nem igazán kell, tűzfalra pedig elsősorban nem a vírusok miatt van szükség. Tehát azt illik. Bár a mai router árak mellett érdemesebb a azt használni hardveres tűzfal gyanánt. Sokkal kevesebb a gond vele és biztonságosabb is.
  • Thanatos
    ettől még hogy sokkal biztonságosabb nem indokolja ez meg hogy bizonyos biztonsági rendszereket elhagyjunk :)

amúgy meg ha úgy nézzük csak józan ész kérdése, nekem win alatt sincs se vírusirtóm se tűzfal és mégse kaptam be soha egy vírust se... józan paraszti ész :)
  • cash888
    ha tökéletesen biztonságos rendszer nincs is, de van kevésbé biztonságos és sokkal biztonságosabb rendszer, nálam az első a Windows-t, az utóbbi a Linuxot takarja... :) Linux alatt valahogy bátrabban böngészem a Világhálót!
  • Cat 02 #2890
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_computer_viruses

Akad, de tényleg kevés.
    Meg gondolom Linux az hamar frissít magától.
  • Thanatos
    urban legend igen :)
    egyrészt tény hogy linuxra nem annyira szokás virusokat írni ezért a veszélyeztetettség is kisebb, de ettől még tökéletesen biztonságos rendszer nem létezik, minden támadható ha akarják :)

másrészt meg vírusok ellen víruskergető kell és nem tűzfal :)
  • cash888
    az igaz, hogy a Linuxra nem is kell tűzfalat telepíteni, mert nem tudja egyetlen vírus sem megtámadni? vagy ez is egy városi legenda? :)
  • Thanatos
    ha úgy érzed hogy könnyű akkor meg mi a kérdés? :) hajrá :)
  • cash888
    köszi! :)
    nos, alapom nem sok van, anno kb. 10 évvel ezelőtt foglalkoztam Comeniussal és Pascallal, de nem igazán nekem valóak voltak, de lehet, csak azért éreztem ezt, mert kötelező volt tanulnom...
    a Perl-lel már más a helyzet, az sokkal könnyebb számomra és teljes mértékben rám van bízva a tanulás ritmusa.

Elnézést ezért a kis kitérőért, de muszáj volt megkérdeznem! :P
  • Thanatos
    mindent lehet csak akarni kell :)
    ha van már valamilyen alapod akkor igazából nem ügy, tekintve hogy inkább a gondolkodás módot nehezebb elsajátítani , a syntaxra ott vannak a mindenféle manualok :) ha első nyelv akkor meg attol függ mennyi érzéked van hozzá :) no meg mennyi elszántságod :)
  • cash888
    Mit gondoltok, CSAK könyvből és Internetről szedett dokumentumokból lehet egy programnyelvet megtanulni? Úgy értem, nem szükséges tanfolyamra beiratkozni? Mindig is szerettem magamat képezni, valamivel sikerült, mással nem. Érdekelne, hogy a programozással hogy is van ez...