11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Dede, cURL is egy PHP modul/függvény:) (Mármint PHP-hoz is van)

"cURL:

Allows you to connect and communicate to many different types of servers with many different types of protocols. libcurl currently supports the http, https, ftp, gopher, telnet, dict, file, and ldap protocols. libcurl also supports HTTPS certificates, HTTP POST, HTTP PUT, FTP uploading (this can also be done with PHP's ftp extension), HTTP form based upload, proxies, cookies, and user+password authentication."
  • Ability
    Nem egy elegáns megoldás, de hát itt SG-n nem volt jobb lehetőségem, a semminél meg jobb. Közbe látom módosítottad a hsz-t, hát igen, ez nem egy alkalmas módszer arra, hogy teljes forrást kinyerj :D , de a szavazósba pont jó. Amúgy PHP nem lett volna jó? Nem tudom, hogy mire akartad használni, de a PHP akárhogy is van korlátozva a konfigba, azért pl. egy fopen-t meg szokott engedni külső forrásba is olvasási joggal, aztán ha nem is kell a teljes forrás, de szépen lehet azzal játszogatni. :D
  • Ability
    Meg tudod nézni, persze. Bár egy nagy szar az egész, jó régen írtam, undy nagyon. :D Annyiból áll, hogy létrehozom az iframe-t, majd annak az SRC linkjét rögtön módosítom is JS-sel, amiben elhelyezem az aktuálisan megnyitott oldal URI-jét. (Nyilván azért ugye, mert ha módosítom az URI-t, akkor újratölti az oldalt, tehát tudnom kell a másik oldalt is, hogy melyik állomány és milyen GET változókkal van megnyitva, mert ha úgy módosítod az oldal URI-jét, hogy az nem változik, csak ilyen #valami szart raksz a végére, akkor nem tölt újra.) Szóval a külső, iframe-ben lefutó oldalba be van rakva egy JS, ami window.onload-ra megnézi, hogy milyen magas az oldal, majd asszem a window.parent.top.location vagy valami ilyesmivel módosítja a böngésző címsorában az URI-t hozzácsatolva a magasságot. Valami ilyen formában: allomany.php?valtozo=ertek#356px. Na és akkor ugruk vissza az SG-s oldalra, ugye az egész oldal URI-jét manipuláltuk külső forrásból, de most már az SG-n levő kis script le tudja kérdezni a címsorból a magasságot. :D

Remélem ötletesnek találod. :D
  • MerlinW
    Hmm akkor hiányosak az ismeretim e-téren:) Na majd jól meglesem magamnak a szavazód forrását (legalábbis ha az egész kliensoldali kód):)

Azért dörmögök, mert pont nemrég volt egy melóm ahol egy másik oldal post-olt paraméter feldolgozása után létrejött forrássát kellett átcsempésznek lokálba és akárhogy tököltem a frame+js variációval nem engedte a böngésző, mindig fenéken billentett permission denied-al. Végül curl-al sikerült megoldanom. Aztán lehet hogy csak az ilyen módú forráskód lopás terén van korlátozás...
  • Ability
    Én mindig is abban a hitben voltam, hogy tiltva volt alapból, de mondom, hogy meg lehet csinálni kis trükkel. Pl.: a nagy szavazó topikban ugye iframe-ben jelenik meg a szavazás, de az opciók számától függ, hogy milyen magas az oldal, amit ugye innen az Sg-ről nem tudok lekérdezni. A fix méret görgetéssel meg száksz. Ott úgy van megoldva, hogy az iframe-ben levő JS a szülőoldal URI-jét írja át, így már az SG oldalon levő script kap egy számot, és annyi px-re méretezi. :P Meg a másik amit mondta? Azon abszolút nem gondolkoztam azóta se, hogy van-e benne valami buktató, de ha a JS src-jénél egy php-re mutató linket teszel, akkor ugye a külső szerveren lefut a PHP és végeredéményben kimenetként meg egy JS forráskódot adna. Az még nem is annyira kreatív. :D
  • MerlinW
    Cross-domain már tiltva van az újabb böngészőkben (IE8, FF3, Safari4)
    Curl jöhetne még szóba, de ahhoz külön szervert kellene üzemeltetni:)
  • Ability
    Meg persze vannak itt problémák, hogy hogyan juttatod el a userid-t a másik oldalra, de nem lehetetlen, csak nem érdemes foglalkozni ilyenekkel. :D
  • Ability
    Rá lehet venni ajaxot, hogy menjen cross-domain is, az más kérdés, hogy nem igazán életképes, de nem lehetetlen. Bár azért lehetne itt kreatív dolgokat kitalálni. Pl: mi van akkor, ha egy PHP file-t húzol be a topikba, ami legenerálja a JS kódját, de ellenőrzi is, hogy az adott felhasználó szerepel-e a topicawards.js-ben, aztá' ha nem, akkor megnézi a USER AGENT-et, és aszerint kreál bele egy új bejegyzést. Na most ezen sokat amúgy nem gondolkoztam, szóval lehet faszság, de végső soron pl. a böngésző URI sávjában is rá lehet venni egy kis kommunikációra ajaxot cross domain, szóval nem lehetetlen. :D
  • MerlinW
    Nem lehet, JS kliens oldali, ergo mindenki csak a saját logoját látná. Ehhez szerver oldalon kellene ügyködni, azt meg ahogy írtad nem tudunk. Evvan:)
  • Ability
    Skype nekem nem szerette a webcam-om, Emesene viszont megette, csak nagyon szar képet adott, viszont szerintem rossz is volt a cam.
  • Slig
    Oké, Merlin akkor lécci ^^ előre is köszi.

Köszi Ability, akkor meglesem, aztán kipróbálom. Már csak ezt a webcamos dolgot kéne megcsinálnom, utána dobom is el a vinnyózt.

Apropó, nem tudjátok véletlenül, hogy tudok Mac és Lin között hálót létrehozni? Mert az ubuntu látja ugyan a gépet, csak a megosztott tartalmát nem...
  • Ability
    Scale a beállítós ablak legalján levő Window Management szekcióban van. Ilyen kis hangjegy jele van.
  • Ability
    Merlin rak be logót neked is ha kéred. Meg lehetne csinálni azt is, amit te mondtál, csak hát nem férünk hozzá az SG szerver oldali scriptjeihez. Bár meg lehetne csinálni JS-sel is.
  • Slig
    Scale? Hu... ezt hogy fordították magyarba? XD Annyi jelentése van ennek a szónak, hogy nem tudom eldönteni xD

Kicsit off: de itt van a nevünk alatt, hogy ubuntu user stb... ez mitől függ? Azt hittem először attól, hogy ha ubuntu alól írok, akkor úgy néz ki, de ha az alól írok, akkor se olyan
  • Ability
    Scale néven van az exposé, első fülön (bindings) vannak a beállítások, bármelyik gombra be lehet rakni. Én az egér oldalgombjára lőttem be, kényelmes. -.-"
  • Slig
    Úh, de hülye vagyok xD pedig gondoltam erre, de csak az apt-get -et írtam be, mögé az installt nem xD Amúgy most már minden frankó az eredetileg csak vindózos laptopomon (asus f5n-ap158), csak a webcamera nem. Skype látja, hogy létezik, de csak nagy feketeség van, amikor próbálkozom vele... camorama pedig connection problemmel el se indul. Próbáltam driverét feltenni ez alapján, le is töltöttem a legújabb syntek driver, de hát sajnos.... eredménytelen:

daniel@daniel-laptop:~/stk11xx-2.1.0$ cd '/home/daniel/stk11xx-2.1.0' daniel@daniel-laptop:~/stk11xx-2.1.0$ make -f Makefile.standalonemake -C /lib/modules/2.6.28-15-generic/build SUBDIRS=/home/daniel/stk11xx-2.1.0 modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.28-15-generic'
    CC [M] /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.o
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c: In function ‘v4l_stk11xx_ioctl’:
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1662: warning: passing argument 1 of ‘video_usercopy’ from incompatible pointer type
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1662: warning: passing argument 2 of ‘video_usercopy’ makes pointer from integer without a cast
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1662: warning: passing argument 4 of ‘video_usercopy’ makes integer from pointer without a cast
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1662: error: too few arguments to function ‘video_usercopy’
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c: In function ‘v4l_stk11xx_register_video_device’:
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1686: warning: assignment from incompatible pointer type
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c: At top level:
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1728: error: variable ‘v4l_stk11xx_fops’ has initializer but incomplete type
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1729: error: unknown field ‘owner’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1729: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1729: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1730: error: unknown field ‘open’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1730: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1730: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1731: error: unknown field ‘release’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1731: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1731: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1732: error: unknown field ‘read’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1732: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1732: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1733: error: unknown field ‘poll’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1733: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1733: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1734: error: unknown field ‘mmap’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1734: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1734: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1735: error: unknown field ‘ioctl’ specified in initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1735: warning: excess elements in struct initializer
    /home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.c:1735: warning: (near initialization for ‘v4l_stk11xx_fops’)
    make[2]: *** [/home/daniel/stk11xx-2.1.0/stk11xx-v4l.o] Error 1
    make[1]: *** [_module_/home/daniel/stk11xx-2.1.0] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.28-15-generic'
    make: *** [driver] Error 2
    daniel@daniel-laptop:~/stk11xx-2.1.0$ sudo make -f Makefile-syntekdriver installmkdir -p /lib/modules/2.6.28-15-generic/kernel/drivers/usb/media
    install -m 644 -o 0 -g 0 stk11xx.ko /lib/modules/2.6.28-15-generic/kernel/drivers/usb/media
    install: stat "stk11xx.ko" sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    make: *** [install] Error 1

Mit csináltam megint rosszul?
  • MerlinW
    Azt akarja jelenteni hogy kell neki, de nincs:)
    sudo apt-get install libtool
  • Slig
    Akadt még egy kis gond...

daniel@daniel-laptop:~/atlantis$ sudo make install
    convert : atlantis.xml.in -> build/atlantis.xml
    bcop'ing : build/atlantis.xml -> build/atlantis_options.h
    bcop'ing : build/atlantis.xml -> build/atlantis_options.c
    schema : build/atlantis.xml -> build/compiz-atlantis.schema
    compiling : scuttle.c -> build/scuttle.lo/bin/sh: libtool: not found
    make: *** [build/scuttle.lo] Error 127

Sajna annyira nem értek még a linuxhoz, hogy mire akar célozni a "libtool"-al
  • Slig
    Oké, köszi. Az asztal megjelenítését már meg is találtam :)
  • MerlinW
    Ott vannak valahol a compiz effekek között. Emlékeim szerint legalul
  • Slig
    Fú, köszi, kipróbálom rögvest. Amúgy ezt úgy fogom beállítani, hogy csak akkor látszódjon az akvárium, ha forgatom a kockát, tehát átlagosan nem fog látszódni. De lenne még egy kérdésem. Ugyebár a Mac-ben F9-től F12-ig vannak az exposé gombjai. Dashboardot megcsináltam screenlets-el, az F9-et is megtaláltam valahol, már csak az F10 meg F11 funkciója kellene. Az egyik az, hogy az éppen aktív program ablakait dobja szét a képernyőn, a másik pedig hogy feltolja az összes ablakot a képernyő tetejére, vagy szélére, ilyen asztal megjelenítése funkció. Hol találom ezeket?
  • Ability
    Én szeretem a Compiz-t, csak nem ilyen túlcsicsásan, hanem ilyen OSX féle minimál beállításokkal és animációkkal. Az viszont zavar, hogy lassan megy miatta a bejelentkezés és villog a kép össze vissza. :/ De majd csak eljutnak oda, hogy jobban integrálódjon a rendszerbe, meg most jön majd a Karmic-kal valami új boot splash ami elvileg megoldja, hogy ne villogjon össze vissza a kép GDM-nél és belépésnél is. :]
  • MerlinW
    Na igen, Compiz -t akkor kapcsolom be ha villogni akarok valakinek:) Amint használni szeretném a rendszert kikapcs a csudába:)
  • mumpic
    Bele is zöldülnék ha naponta ezt kellene néznem a monitoromon :D
    Arról nem is beszélve hogy a régi procim meg videókártyám beleizzadna ;)
  • MerlinW
    A developer csomagok nincsenek fent.

sudo apt-get install compiz-bcop compiz-dev build-essential libxcomposite-dev libpng12-dev
  • Slig
    Ma jó nagy baromságot követett el az ubuntum. Eme video láttán gondoltam, hogy nekiesem megcsinálni. Volt is ott egy link, hogy mit kell feltenni. Meg is próbáltam, de ezt írta ki:

daniel@daniel-laptop:~/atlantis$ sudo make install
    [sudo] password for daniel:
    Makefile:48: *** [ERROR] Compiz not installed. Stop.

Hát kérdem én... Nóóóórmális ez? Méghogy a compiz nincs feltéve... ezer éve fent van. Mit tudok ezzel kezdeni most?
  • mumpic
    :)

"A PC sale is not just about the PC, it is also about the software and devices you can attach to the sale."

- Szerintem ez tirpákság. A XXI. században nem az eladó szemszögéből kéne nézni hogy mit is jelent a számítógép eladás.
  • MerlinW
    Microsoft Windows-Linux összehasonlítása... röhej:)

Az utolsó 4 pont igazolja, hogy néhányan az MS.nél még sosem láttak Linuxot, vagy egyszerűen csak pofátlanok:)

Első hozzászólás jópofa:)

"Lets look at it the other way.....
    Windows compatible with linux software.... limited
    Windows running linux games ..... also limited"
  • Lantee
    Hát, lehet aheLYett is használni, csak pluszban beépített extrákat is tartalmaz. Azért is írtam, hogy ha "valakibe szorult némi biztonsági szakember"...
  • Flamer
    ejj de backttrack tipikus ilyen wifi törésre meg ilyesmire vna kihegyezve nem éppen olyan disztibució amit otthoni felhasználóók windows hejett használnának :D
  • Lantee
    A Laptopomon linuxot futtatok, itthoni gépen Vistát. Ebből adódóan napközben főleg linuxxal ismerkedek, este meg jöhet a játék! :)

Ha valakibe szorult némi biztonsági szakember, ajánlom kipróbálásra a BackTrack4-et. Ez egy komplett disztribúció, a www.remote-exploit.org - oldalról tölthető. Nagyon jó támogatása is van. Én most ezzel ismerkedek...kernel update, wicd beállítás, ilyesmik. Régen tanultam UNIX-ot, de már rengeteget felejtettem, úgyhogy itt volt az ideje egy kis frissítésnek.
  • Ability
    Hát, ha megy neked a játék, akkor örülj. De egyébként majd rájössz, hogy ennek semmi értelme. Ugye eddig mindig csak azt mondtam, hogy egyfajta elv, hogy nem használjuk, meg hogy sok vele a gond. Most lehet neked nem lesz pont, örülj neki, de egyébként ha nézegeted a Wine honlapját, akkor látod, hogy minden disztró, minden verziója alatt máshogy működik. Jaunty alatt nem megy a CS Source, Fedora alatt meg hibátlanul. Ez a platform nem játékra van kitalálva. Pontosabban nem Windows-os játékokra. OpenGL-es dolgok jó hardverrel és driverrel még gyorsabbak is.
  • Ability
    Szerintem Te is csináld meg, úgy tudom Operát használsz. Sokkal szebb natív felületen. Meg azt nem tudom, hogy a file tallózó az nálad milyen, de azt is átalakítja. Régen nekem ilyen QT/KDE féle volt. Csak nálam érdekes az egész szitu. Ugye először letöltöttem végleges Opera 10-et az opera.com-ról, de abba bele van csomagolva külön a QT3 lib, és nem a rendszer megosztott QT lib-jét használta. Utána letöltöttem a QT4-es változatot, de annak nem volt telepítője, csak egy becsomizott cucc volt. Namost ha azt úgy indítottam simán (nem kellett forgatni), akkor jó volt. Miután viszont lefuttattam az install.sh-t, hiába írta felül az egészet, mégsem volt jó. És ez a csomis változat érdekes anomáliákat adott, pl nem lehetett benne bekapcsolni a Context menü-t, és nem lehetett elrejteni a menüsort. Aztán ma megcsináltam a lib elérés változtatást, és utána olyan volt az egész, mintha minden beállítást felülírt volna a csomis változattal. Működött, QT4-et használt, natív GTK felületem volt, de előjöttek ugyan azok az anomáliák. Pedig ugye ekkor felülírtam a hivatalos, közvetlenül letölthető verzióval, ami előtte jó volt. Lehet ez ilyen QT4 centrikus hiba. De a lényeg, hogy a beállítások alatt voltak hiányosságok, pl a gomboknál nem volt ott a Context menu gombja. De ha bemész az about:config-ba akkor ott meg tudod csinálni, és utána teljesen jó, hiba nélkül megy.

Kérdés: átállnék Operára, de nekem olyat játszik, hogy beírok egy címet, gondolkozik 20mp-ig, nem akar betölteni semmit, utána hirtelen az egészet bedobja. Tehát maga az oldalbetöltés teljesen gyors, de előtte várakozik valamire, aztán gondol egyet, és hirtelen, teljesen gyorsan betölt. Ez leginkább akkor van, amikor egy új címet írok be. Amikor már egy oldal bejött, és rámegyek egy linkre, akkor általában nem jelentkezik a hiba, és egyből beadja. Erre ötlet? A rendszer hálózattal kapcsolatos beállításai szerintem jók, FF, Chrome gond nélkül megy.

+1: vagy egy GTK témám, ami nagyon szép, de nautilusba listanézetnél ilyen csúnya zöldes színnel tölti ki a sorok hátterét. A téma *.rc file-jában próbáltam kikeresni, de nem találtam semmit, a végén olyat játszottam, hogy az összes színkód ami benne van átírtam feketére, de nem változott a sorok háttere. Gondoltam esetleg, hogy akkor gconf-editor-ban kell valami, de ott az apps->nautilus alatt nem találtam ilyen beállítást. Ebben az utóbbiban a Google sem nagyon segített. Találtam egy GTK téma dokumentációt, megnézegettem azokat a dolgokat, amik szerintem erre irányulnak, átírtam a témában, de nincs változás. :/
  • Ability
    + SWAP partíció, amit a filerendszer alatt lehet kiválasztani. Ha sok memóriád van (kb 2GB+), akkor elég 1 GB SWAP partíció, ha az alatt, akkor inkább legyen 2 GB.

ui.: mixernek mondom, csak hülyén fogalmaztam. :D
  • Flamer
    amikor létrehozod a particiokat kéri a hejet hogy hova csatolod fel. minthogy az első particiót a /-be csatolod a többit is megkell adni ha létrehozol még többet.
  • mixer023
    nem tudom néztem haulint testeket nem nagyokat írtak kis 300 megás játék szóval :D
  • HiPPoNaX
    es hanyszor akkora vas kell nekik? :D
  • Ability
    Hát a Wine sokat fejlődött, egész jól mennek alatta a dolgok, de csak ezért nem érdemes linuxot használni. Nem erre találták ki. Aki sokat játszik, az használjon Windows-t. Jó, persze, éppen lehet használni így is, csak hát annyira nem ajánlott.
  • mixer023
    ui minden ami netes játék elfut rajta néztem winehq-n szóval az ilyen nagyobb játékok pl world of warcraft , silkroad online meg a steames játékok is szóval aki játszana is rajta neki is ajánlom a linuxot
  • mixer023
    olvasgattam és elég sok minden fut wine-vel pl nekem is elfut a steam szóval jó ez a linux nincs vele bajom csak hát még kikell tapasztalni :)