11431
Ubuntu Linux
  • Slig
    Na köszi, tényleg, el is felejtettem, hogy hasonlóan mennek a dolgok itt is, mint osx-ben xD Amúgy azt csinálja, hogy kikapcsolja a bluetooth ledet a laptopomon... vicces, mert nincs benne bluetooth, és mégis folyamatosan világít... Arra is kellett egy script, hogy a wlan lámpa menjen, mert az meg sose világított :D de azt már régebben megoldottam

Más kérdés: Nektek megy a 3gp lejátszása? Mert nekem se vlc-vel, se totem-el nem megy... kiírja, hogy kell valami bővítmény hozzá, meg is próbál keresni, de természetesen nem talál...
  • Ability
    Lévén, hogy ugye már arra a területre helyezni az állományt is igényel root jogosultságot.
  • Ability
    Google

Első találat, ott a válasz mindenre. Most nagyon ráérős voltam. Amúgy logikus, teljesen elfelejtettem, hogy be kell állítani a chmod-ot, a chown meg nagyon is adja magát, valamiért azt hittem, hogy az olyan rendszerterületen elhelyezett indító állományok auto kapnak valamilyen emeltebb jogosultságot.
  • Ability
    MÁS: a Gnome-nál milyen részeges összejövetel volt, amikor kitalálták a Mutter nevet az új ablakkezelőnek? :D:D:D
  • Ability
    Sry a sok hsz-ért, de már kíváncsi vagyok. Próbáld már ki, hogy elmented egy file-ba kiterjesztés nélkül, az első sorba azt írod, amit mondtam, alá a parancs csak natúron, semmilyen gksudo és társai nem kell, aztán másold be a usr/bin mappába, és tallózd be az auto induló programoknál. Érdekel, hogy működik-e, mert amúgy csak ösztönösen érzem, hogy ennek jónak kellene lennie.

Amúgy mit csinál ez a kód? :D
  • Slig
    Oké köszi, na akkor megvárom az ő válaszát, mert az a vicces, hogy ez a parancs akkor le se fut, ha nem lépek be sudo -s el. Hiába írom a sudot az elejére, kiírja, hogy nincs jogosultság. De ha a bashban vagyok, akkor ott megy.
  • Ability
    gksudo akart az lenni, de ez így primitív, szerintem amit a végén írtam az korrekt lehet, de csak tippelek, a részleteket nem tudom, de logikusnak tűnne.
  • Ability
    Ja és az auto induló programoknál betallózod.
  • Ability
    Elmented valami.sh néven, file elejére ezt rakod:

#!/bin/bash
    <ide jön a kód>

Ha root jog kell hozzá, akkor esetleg sudo az elejére, de erről gőzöm nincs. Szerintem ha a filerendszeren megfelelő helyre rakod, akkor talán ez sem kell. Bin mappa, vagy usr/bin, nem tudom, viszont Merlin biztos tudni fogja.
  • Slig
    Hogy tudom megoldani, hogy ez a szkript lefusson minden indulásnál? Persze root jogok kellenek neki.

echo 0 > /sys/devices/platform/asus-laptop/bluetooth
  • HUmanHunter
    miért nem tudom a 9.0 ban magyarra állítani a billentyűzetet? elméletileg már azon van, gyakorlatilag é helyett í t ír meg ienek.
  • IMYke2.0.0.0
    Azt be kell szerezzem. :(
    Szóval, lehet bátran restartolni? Ezt nem tudtam.
    Köszi!
  • Flamer
    nekemis előfordult azzal a verzioval. indicsd ujra a gnomeot.
    de rakdfel nyugisan uj verziot. (y)
  • IMYke2.0.0.0
    Vagy csak szűz HDD-re szabad feltenni?
  • IMYke2.0.0.0
    Srácok!

XP SP2-s gépre akarom feltenni a 8.10-est.
    El is indul a telepítési fázis előtti vizsgálat, majd azt követően a logo, és utána percek óta fekete képernyő.
    A monitor, a gép nem kapcsolt ki - a DVD nem pörög.
    Mi lehet a gond?

Igaz, nem egy sebesség őrült gépről van szó, de azért ez sok...
  • Ability
    Amúgy a legegyszerűbb aminek működnie kell, hogy gparted alatt átállítod a flag-eket.
  • Ability
    Amit először mondtam az lehet így nem fog menni, sosem próbáltam ki, de a lényeg benne van a lenti szövegben, szóval ha MBR-be akarod írni, akkor hd0 kell. Namost hogy az előtte levő lépések, mint a root (bla) gőzöm nincs mit csinál, lehet az is kelleni fog.
  • Ability
    A Windows mindenképpen felül fogja írni a bootmanager-t. Vagy használsz BCD-t (graf programnak mondjuk az EasyBCD elég könnyen használható) és akkor marad a Win BM, és bármikor újrarakod, akkor ott marad benne az Ubi, VAGY mész Ubi alá és helyreállítod a GRUB-ot. Elvileg a GRUB ugye már a gépeden van, csak annyi kell neki, hogy visszkerüljön az MBR-be, amire elég terminálban annyi parancs, hogy "sudo grub->ENTER->setup(hd0)->ENTER->quit->ENTER" -> majd indítsd újra a géped. Ebben az utóbbiban nem vagyok teljesen biztos, de úgy gondolom, hogy így van. Még azt is meg lehet próbálni, hogy gparted alatt a boot flag-et annak a partíciónak adod, amelyiken az Ubi van. De egyébként a jól bevált, mindenkinek ajánlott megoldás ez:

1. Boot from a Live CD, like Ubuntu Live, Knoppix, Mepis, or similar.

2. Open a Terminal. Go SuperUser (that is, type "su"). Enter root passwords as necessary.

3. Type "grub" which makes a GRUB prompt appear.

4. Type "find /boot/grub/stage1". You'll get a response like "(hd0)" or in my case "(hd0,3)". Use whatever your computer spits out for the following lines.

5. Type "root (hd0,3)".

6. Type "setup (hd0,3)". This is key. Other instructions say to use "(hd0)", and that's fine if you want to write GRUB to the MBR. If you want to write it to your linux root partition, then you want the number after the comma, such as "(hd0,3)".

7. Type "quit".

8. Restart the system. Remove the bootable CD.
  • SrAta
    valaki írjon légyszíves nekem olyan parancsokat, amellyel megtudom azt csinálni, hogy a windows újrarakása után a linuxom benne legyen a grubba
    Köszi
  • MerlinW
    nyugiiiii...
  • Gabo
    Semmi kötekedés nem volt benne. Nem Ubuntut, hanem egy másik disztrot, Linux Mintet használok. Csak a kérdésére válaszoltam.
    Ezen kívül nem hinném, hogy bármivel kiérdemeltem volna azt a stílust, ahogy visszakérdeztél. Valamit félre érthettél.
  • Flamer
    szerintem ubuntura gondolt de mit köcc bele minden szarba?
  • Gabo
    Nem ubit, hanem Linux Mintet. Amúgy az Ubi 9.04-re épül.
  • Tompie
    Ezzel a kártyával melyik Ubit használod ?
  • Ability
    Ha sima átlátszóságot akarsz, nem ilyen glass, blur, stb félét, akkor CCSM -> Opacity, Brightness, Saturation alatt meg tudod csinálni.Hozzáadsz egy window type normal-t, beállítod mennyire legyen átlátszó, és kész is. Itt lehet valahogy megcsinálni azt is, hogy csak az inaktív ablakok legyenek átlátszóak. Ha pedig ilyen Vista féle aero felületet akarsz, akkor Emerald a barátod. Elvileg az nem csak a keretet tudja kontrollálni.
  • Flamer
    miért van az hogy még az xp látja és csatlakozni is tud egy free wifihez addig az ubuntu csak látja és nem kap ipt?
    fennvan a wifi-radar ez eddig okés..
    ott a háló és nyomok hogy csatlakozás és nyöszög rajta majd nem kap ipt.
    ha xpt inditom és nyomok hogy csatlakozás akkor kap ipt és használni is tudom.
    tudom gáz ez igy látatlanba de valami ötlet? pár probáltam buzerálni hogy ne automatán kérjen dolgokat de nem jött be semmi. :|
  • MerlinW
    "Csak ezekkel az alkalmazásokkal működik"
    Ergo semmi értelme foglalkozni vele:)

Itt van Win7 téma magyarul, less innen.

Vagy vadássz innen egy témát
  • zoliapu
    Orangine a téma neve azthiszem.
    Csak ezekkel az alkalmazásokkal működik: Gnome System Monitor, Gnome, Gnome-DoTerminal, GnuCash, gpicview, GtkPerf, Gwinwrap, leafpad ,linuxdcpp, LottaNZB Automated Usenet Client, Pandemic Instant Messaging Client, PCManFM, Pidgin, Rhythmbox, ristretto, Screenlets, stardict, The widget factory, Thunar, Tomboy.
  • Gabo
    A cikket melóhelyről sajna nem tudtam megnézni. :o/
  • zoliapu
    Ezt aligha ott írja a cikkben milyen témákat kell telepíteni, persze compiz kell hozzá szerintem is.
  • Gabo
    A különféle ablak effektetket Compizban tudod beállítani.
    Nekem egy Ati Radeon 9600XT-s kártyával is rendesen működnek, pedig az már nem egy mai darab. Ráadásul a gép sem egy sokmagos erőmű.
  • zoliapu
    Azt, hogy átlátszóak legyen az ablakok Gnome felülettel, hogyan lehet elérni? Persze gondolom 3D VGA kártya és Nvidia meghajtó (nem alsókategóriás Ati) erősen ajánlott (hacsak nem valami 2-3-4 magos procija van valakinek). Vagy csak 3D kártyán keresztűl lehet elérni?

Cikk:
    Link
    Kép:
    Link
  • Ability
    Nem tudom, nekem alapból ment, esetleg Merlin tudna hozzászólni, de egyébként meg Google jó barát. Ma egész nap használtam, mert először sikerült egy bugos gnome panel applet-et letölteni, és rohadtul nem akart onnan lejönni még ha töröltem a panelt sem. Utána AWN-hez sikerült egy bugos applet-et tölteni, ami meg végltelen ciklusba pakolta be az ikonokat. Utána meg chromium játszott olyat, hogy mindig átállítja az alapértelmezett böngészőt, és ami poén, hogy amúgy chromium-ot szeretném alap böngészőnek, de minden indításkor beállítja a rendszernek egy "custom"-ot, ami igazából nem is indít semmit. :D
  • Ability
    Lál, tényleg. Az az igazság, hogy még előtted rájöttem, direkt jöttem ide írni, hogy stornó, megoldódott. Az irónikus az egészben, hogy próbáltam ráhúzni, de tudod mindig bugzódik a Gnome menu, és nem engedte. Tudtam én, hogy néha így késik meg mittomén, de nem akart sikerülni többszöri próbálkozás után sem. Bezzeg amikor újra ideültem a gép elé, akkor meg elsőre ment. :D

Kérdés: van-e valami hátulötője annak, ha nautilus helyett thunar-t használnék? (Xfce file managerje) Hogyan tudnám alapértelmezetté tenni, hogy mondjuk a kereső is vele hozza be a találatokat? Meg kíváncsi lennék, hogy pl. a böngészőben a tallózó ablak-ot is át lehet-e varriálni olyanra?

Slig: az nekem nem jó, rendszerfile-okat akarok kutatni és társai, nekem kell egy jó nagy ablak keresési paraméterek részletes beállításával.
  • MerlinW
    "mert sokan azt irtak" Nem tudom milyen Linuxos fórumban írkálnak ilyen hülyeségeket.

ACPI = Advanced Configuration and Power Interface
    APIC = Advanced Programmable Interrupt Controllers

ACPI is the system that controls your dynamic speed fans, the power button behavior, sleep states, ect.

APIC is the replacement for the old PIC chip that used to come imbedded on motherboards that allowed you to setup interrupts for your soundcard, ide controllers, ect.

Menni fog. Célszerű Live módból telepíteni, a menü helyett.

Csökkentett mód külön boot menüből érhető el, de az is teljes értékű, csupán szervízlehetőségeket kapsz. Linux nem Windows. Konkrét csökkentett mód nem létezik.

5 különböző futási mód van, amelyek között bármikor váltogathatsz az init (1-5) paranccsal. Általában az 1 a "csökkentett", de /etc/rc1-5.d-ben olyan profilt készítesz ami jólesik.

Ha többet szeretnél tudni róla, nézz utána a runlevel fogalomnak.
  • Tompie
    Az van most is fent de azt csak a 8.10 Ubi támogatja (épp ezért használok még mindig 8.10-es Ubit) a 9.04-es már nem. A 9.04-es már csak a 9.4-es ATI drivert támogatja de a 9.4-es drivert meg már a videó kártyám nem támogatja.
  • Slig
    Tedd fel a deskbar appletet. Jó kis spotlight klón, és lehet változtatni az ikonját ^^ ha szeretnéd, leírhatom hogyan
  • PeeTeR
    es ettol gondolod menni fog? mert sokan azt irtak hogy a telepito lemegy de utanna csak csokkentet modban hajlando futni. vagy nemtom milyen mod a neve pontosan de olyan modban ami nem hasznalja ki egeszeben a gepet.
  • MerlinW
    Tölts le egy 9.3-as drivert és telepítsd.
  • MerlinW
    Menüből tedd le a panelra, és ott nyomj neki egy tulajdonságokat:)