11431
Ubuntu Linux
-
#3887 Ezek csak kommentek az elején, alatt a lényeg, még lehet lentebb menni. Amúgy szerintem lényegesen egyszerűbb lenne így: "gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf". Írhatod terminálba is, vagy futtatásba (Alt+F2). Az kicsit barátságosabb felületen hozza be az állomány tartalmát. Biztonsági mentést mindenképp csinálj az eredeti állományról egyébként. -
#3886 Belépés után most ezt adta be
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
[ sor 2/34 (5%), oszlop 1/2 (50%), karakter 62/1037 (5%) ]
^G Súgó ^O Mentés ^R Beolvasás ^Y Előző old.^K Kivágás ^C Pozíció
^X Kilépés ^J Sorkizárás^W Keresés ^V Köv. old. ^U Beilleszté^T Helyes-e? -
#3885 A jelszót nem látod terminálban. Csak gépeld be azt a jelszót amivel bejelentkezel és nyomj entert.
Ha nincs Router tűzfalon tiltva a 22-es port, akkor be tudok mászni.
http://www.whatismyip.com -on látod külső IP címedet. -
#3884 Routeren keresztül netezek.
Szal ezt csinálom:
Alkalmazások/Kellékek/Terminált-t megnyitom oda beírom a sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf-ot aztán kér egy jelszó. Legelőször be tudtam írni be is lépett lejött egy lista. Most amikor már próbáltam jelszóhoz nem tudok beírni semmit. -
#3883 Hova nem enged belépni? Pontosan mit csinálsz? Írd ide lépésről lépésre, én pedig megmondom hol rontod el.
Ha nem boldogulsz:
Ha nincs router-ed, vagy ha van és be tudsz engedni, nyomj egy ilyet:
sudo apt-get install ssh
Ezután privátban írd meg nekem az IP címedet, felhasználóneved és ubuntu jelszavadat, belédmászok ssh-n és megcsinálom neked. -
#3882 Na most meg már nem enged jelszót se bírni :@ Pedig admin ként vagyok belépve. És első körbe még elfogadta a jelszót, de most meg letiltotta az össze billt. -
#3881 Lényeg, hogy rootként/rendszergazdaként nyisd meg az /etc/X11/xorg.conf fájlt. Kell lennie benne egy ilyen résznek
Section "Device"
alatta pedig egy Driver bejegyzésnek. Amellé kell írnod (lecserélned azt ami most van) a vesa-t. elmented és reboot. -
#3880 A linket amit adtál sajnos nem nagyon tudok eligazodni.
Kipróbáltam a kézit. A terminálnál beírtam a sudo nano részt lejött egy lista de nem találtam azokat a részeket amiket írtál. Bocs, hogy lámáskodok, de még amatőr vagyok Linuxba. -
#3879 Nem támogatott az a VGA, itt van egy nem hivatalos dolog:
SIS meghajtó és telepítés
-------------------------------
vagy:
Használhatsz általános vesa driver-t is: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg <-- a vesa-t válaszd, a többi kérdésre vagy enter, vagy töltsd ki, ahogy jónak látod.
Elvileg a képernyőd szinkronja, ha kellene:
HorizSync 30-40
VertRefresh 33-44
-------------------------------
Ezt csinálhatod kézzel is:
sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf
Section "Device"
...
Identifier "Card0"
Driver "vesa" <-- ide kell a vesa
...
EndSection
módosítások után reboot. -
#3878 Felraktam a napokba a legújabb Ubuntu-t a 9.04-et de nem ismeri fel a videókártyámat így csak 800x600ba tudok létezni. Néztem a gyártó oldalán van Linux driver, de nem tudom feltelepíteni, mert vagy el se indul vagy hibát jelez rá. Van vmi más megoldás hogy felismertessem a rendszerrel a videókártyám. Egy Fujitsu Siemens V5555laptopról van szó SIS Mirage videókártyával. Tudom tudom nagyon szar egy kártya semmire se jó. -
blc #3877 Tisztelt Ability!
Nagyon köszi a dolgot,lehet hogy az Operát megpróbálom(csak időm legyen rá).Egyébként annyit el kell,hogy mondjak ilyenkor a videók tartalma háttérzenéje,szövege effektje a lényeg. Egy jó szerkesztővel(adobe premiere) átkódolom és egészen kicsire tudom csökkenteni a méretét.A szinek felbontások ebbe a fázisba nem érdekli az ügyfelet csak a tartalom a klippek stb.Az nagyon jó lenne ha a gépemről letudnák tölteni,ha engedem.Van amikor csak egy részét küldöm el ha valami nem stimmel.A you Tube-t nem tudom miért de alapból idegenkedem tőle.Attól független valószínű megpróbálom egy misét megér.Ha jut eszedbe eszetekbe a későbbiekben valami ([email protected])jelezzétek.Kösz mindenkinek.Hali: blc -
#3876 Ááá, a távoli asztal nem igazán megoldható, nagy feltöltéssel rendelkező internetkapcsolatnál sem lesz folyamatos egy videó, sokszor a színmélység is gondot okoz, bár azt még meg lehet oldani.
Szerintem megmutatni egy félkész munkát arra a YouTube alkalmas és egyszerű lenne. Gondolom az a része érthető. Ha pedig megvan a végleges változat, akkor vagy maradsz az adathordozóknál (cd, pendrive) mint most. Vagy a Merlin féle megoldást választod. Az FTP lényegében egy olyan protokoll, amivel távoli gépeket lehet elérni, és adatot megosztani. Hasonló, mint amikor egy weboldalt nézel meg, csak kicsit más. A Te esetedben ez annyit jelentene, hogy az általad kiválasztott adatokat publikussá tudnád tenni, persze felhasználó és jelszó hitelesítéssel, és közvetlenül a te gépedről tudnák letölteni internet segítségével. Namost nem tudom milyen megoldások vannak erre, és hogy mennyire nehéz lenne neked beüzemelni. Illetve az ismerősöknek elérnie, ha esetleg nem értenek hozzá.
Talán a legjobb megoldás az, hogy letöltöd az új Opera webböngészőt. Bizonyos kiadásokban van egy Opera Unite nevű szolgáltatás, amit arra tudsz használni, hogy a gépeden levő adatokat, zenéket, képeket publikálni tudod másoknak, akik jelszó segítségével érhetik el. Hasonló a fentihez, csak pár kattintásból megoldható. -
blc #3875 Tisztelt Ability!
Aranyos vagy hogy viccelsz,pedig az hangzott a legjobban.A netem 2Mb-s
Nem a netezésre utaztam hanem a videó szerkesztésre.Valóban nagyon béna vagyok az informatikához, és úgy érzem nem fogom soha Bill gates-t kihívni agy skenderre.A videózást szeretem és csinálgatom.Amit leírtál azt egyáltalán nem értem, és ha csak a módszer ilyen Kínai akkor maradok a bevált módszernél.Ha azonban mégis leereszkednél az én színtemre akkor vevő lennék rá.Üdv: blc -
blc #3874 Kedves Merlinw!
Kb az első és utolsó 3 szót értem.A számítástechnikát csak a videózás szeretetéért próbálom megérteni.Nekem xp van a gépemen,de ahhoz sem nagyon értek,de azt tudom,hogy mindíg akkor boutol(remélem jó írtam)6-8 percig amikor nagyon sietnék.Mindegy ez az én bajom,tisztelem azokat akik profik ebbe a világba.Nos ezt azért írtam,mert fogalmam sincs arról amit írtál.Ha nincs egyszerű megoldás,vagy szájbarágós leírás akkor marad a pendrajv,vagy a cd-dvd.Ha mégis van akkor ugorjunk neki a halandók nyelvén.Köszi a segítséged.Üdv. -
#3873 #3870, #3871: ahan. értem. nos vista meg 7-et még nem néztem. szóval azhhoz nincs viszonyitásom.
de ok. (y) csak az kicsit sokkal user frendlibb lenne ha mindent belehetne ott állitani. csak azért montam. :w -
#3872 Telepítesz /vagy ő/ egy FTP szervert, pl gftpd-t, megosztasz egy könyvtárat, a másik fél pedig letölt onnan. -
#3871 Szar, nem szar Windowsban is teljesen ugyanígy van. Egyszer belövöd minden kiterjesztésre, amikre szeretnéd, s többé nem kell vele foglalkozni. -
#3870 Jó, de akkor mi a probléma? Sok videólejátszóban van társítás beállításának lehetősége, és nem kell szarozni sem. Ha meg mégis, akkor kibírod azt a kb. 4-5 alkalmat, amíg az általad használt formátumok közül mind társítva lesz ahhoz a programhoz, amit te akarsz. Windows alatt sem volt ez okosabban megcsinálva, még a Vista/Win7 újradolgozott alapértelmezett programok beállításánál is tökölni kellett.
Az, hogy az Ubi-ba miért ilyen hülyén van megcsinálva a fent említett beállító menü azt nem tudom, lehet jobb is az tény. A zenelejátszóknál meg ugye van egy kis kavar, mert az olyan lejátszók, amik külön beindexelik az egész zenegyűjteményed és egy közös library-be kerül, azok általában nem tudnak úgy megnyitni egy számot, hogy duplaklikk rajta, hanem maga a program indul el, mert feltételezik, hogy nem a file böngészőből fogod egyesével megnyitni, hanem a program keresőjét, playlist-jeit használod. -
#3869 azmind okés.. már rég megtettem..
de szarér nincs minden akkor az alapértelmezett progik közt..
és amugyis az egy szar mert a multimédiás fülön beállitott cucc nem is megy.. ennyit arról .w -
#3868 Torrent ki van zárva, más elven működik, az csak akkor lesz gyors, ha több embernek megvan a cucc, és egyszerre több helyről tudja tölteni a célszemély. Mivel ugye más nem rendelkezik a megosztani kívánt dolgokkal, így az első pár letöltőig kb. többször töltöd vissza, mintha felmásolnád egy FTP-re. Ráadásul ugye gondolom nem akarod publikálni, hogy mások is láthassák.
Szerintem ami ideális lenne, hogy YouTube-ra felrakod, be tudod állítani privát videónak, így senki nem fogja látni, és nem férhet hozzá, csak az, akinek adsz hozzá jogosultságot. Mivel a YT-on már van HD támogatás, így elég nagy, és viszonylag jó minőségben nézheti meg a célszemély, ráadásul könnyen tekerhet benne úgy, hogy nem kell letöltenie az egész videót, illetve maga a megtekintés is gyorsabb, flv-be konvertálja az oldal, ami minimálisra csökkenti a méretét.
Más lehetőségek, hogy felrakod egy FTP-re, vagy valamilyen tárhelyre, esetleg a saját gépeden is megoszthatod bizonyos módszerekkel. Ha meg viszonylag nagy sávszéled van, akkor távoli asztallal megnézheti bárki real-time. Najó, az utolsó csak vicc volt. :) -
#3867 File browser (nautilus aka sajátgép), kikeresed a filmet, és magán a film állományán (valami.avi) jobb klikket nyomsz, és ott a tulajdonságokat választod. Lesz egy olyan fül felül, hogy Open With, ott tudsz programot választani, és onnantól kezdve az azonos kiterkesztésű állományok (esetünkben az összes *.avi) azzal a programmal nyílik meg. Az alapértelmezett programok részleg olyan dolgokra jó, mint a böngésző beállítása, de pl. videólejátszó ugye már nincs benne, tehát ugyan úgy társítani kell, mint Windows alatt. De amikor nyomod a jobb klikket, akkor ne abból a menüből válaszd az open with-et, hanem legalul a tulajdonságokba menj bele, és az új, felnyíló ablakban lesz egy olyan fül, hogy open with. -
#3866 ti nem vágjátok amit irtam mi?
az a start menü alapértelmezett programok egy lofasz.
montam 4 menüpont van. böngésző, multimédia, terminál stuff, meg a levelző.
hibába állitottam be multimédiára mást kurvára nem ment. ennyit erről. és amugyis ott alapbol a zeneljátszó volt beállitva videora meg ugyen me a zenelejáccó kéne. szoval mint ahogy irtam előbb is pl videora hogy állithatnám be..
a jobb egér tallózás okés nade pff. -
blc #3865 Köszi a bizalmat,de valóban nem tudom hova írjak ezért nyafizok egy kicsit:))
Filmek digizését szerkesztését szoktam csinálni ismerősöknek haveroknak.
Mikor elkészül egy rész ami szerintem jó,de nem biztos hogy annak is tetszik akinek csinálom,ezért lemezre teszem,elküldöm,vagy el jön megnézni.Elég sokszor van,hogy változtatást kér, még ezt még azt stb.Napok telnek el mire megkapom stb...Arra gondoltam,hogy a torrentezéshez hasonlóan létezik-e olyan megoldás,hogy az én gépemről le tudná tölteni,400-700 Mb) azonnal megnézi,e-mailban válaszol és már tudnám is javítani.
Nem tudom érthetően írtam-e le(remélem) A torrentezést igazán nem ismerem csak néhány dolgot töltöttem le.Ha valaki tudna segíteni persze ha ilyen létezik szívesen venném.Ha itt nem megfelelő akkor adnék e-mail címet és megdumálnánk.Mindenesetre köszi nektek a türelmet, segítséget.blc
-
#3864 Ez az a tipikus "lehet egy kérdésem?" kategória. Persze hogy lehet, ne kelljen már külön felesleges szótépés, ezért vagyunk it. A linux társadalom bár lehet olykor geek és önfejűen elvakult, akik azt vallják, hogy kezdők ne is linuxozzanak, de egyébként meg nagyon segítőkészek az emberek, és tán nagyobb közösségek vannak kimondott útmutatásra, segítségnyújtásra, mint más platformokon. Nem azt mondom, hogy nagyobb a közösség, csak jobban összetart, egy helyre verődnek (hup.hu például), és könnyebben kapsz segítséget hozzáértőktől. Szóval a lényeg: segítünk ha tudunk, mondd a kérdést. :] -
#3863 Pedig leírtam ugyan így a #3843-ban, azt hittem egyértelmű lesz. :D -
blc #3862 Üdv! Mindenkinek!!
Bocsi,hogy megzavarlak benneteket,de nem igazán tudom hova forduljak nem találok fórumot a bajomra.
Ha tudnátok segíteni megköszönöm,ha nem akkor elküldtök valahova!!!
Fáj letöltéssel kapcsolatba szeretnék valamit metudni!
Kérdezhetek,vagy menjek a francva?!:)) -
#3861 Ugyanúgy kell mint win alatt, jobb klikk, open with - tallózás, mindig ezt használd, stb. Vagy "start" menü, beállítások, alapértelmezett programok. -
#3860 naszoval.. hiába csinálo kakármit..
1. csak 4 cuccot lehet ott beállitani. böngésző, multimédia, levelző meg terminál cucc
2. hibába állitottam át a multimédiát egyéni és audaciousra szarvolt. ugyanugy a rájmboxot tolta be inditáskor.
3. video lejáccót pl nem is lehet állitani?:o
:C -
#3859 Asszem rssben fogom olvasni a topikot. Napról napra lassabban töltődik be. :| -
#3858 Rendben, köszi a választ :) -
#3857 Vírusírtó nem kell, tűzfallal pedig majd akkor foglalkozz, ha belaktad linuxot:) -
#3856 Sziasztok,
Most szeretnék majd először Linuxot használni, kell valami tűzfal és vírusírtó az Ubuntuhoz? Routerem nem lesz.
Köszi,
Arcor -
#3855 Na megoldottam, volt egy másik indító állomány alapból a mappában, azt már megette. :D -
#3854 Merlin: hogy készítek egy játékhoz launchert? Alaból binárisként lehetett letölteni, nincs telepítője, nem kell leforgatni, ezáltal nincs is "rendszerszintű indítóparancs" hozzá. Ha kitallózom az indító állományát, akkor nem indul el, terminálban azt írja, hogy hiányoznak a játékhoz szükséges komponensek. Ugyan ez volt a Nexuiz-zal is, de ott be lehetett állítani egy basedir-t paraméterként, amivel megadtad, hogy hol csekkolja a cuccot hozzá. Na ebben az esetben én elsőre Google-val nem találtam ilyet. Prbóáltam magam írni egy sima launcher állományt, amit direkt betettem a játék gyökerébe. Terminálból indítva ezt az általam létrehozott állományt gond nélkül megy a játék (ha abban a mappában tartózkodok éppen). Ha a desktop ikonnal akarom, akkor csőd. Hibaüzenetet nem másolok ki, ilyeneket ír, hogy nem tudja initalizálni a sédereket meg társai. Amúgy Warsow játékról lenne szó. -
#3853 ahan htx. hazaértem nézem (y) -
#3852 Gnome Control Center -> Prefered Applications VAGY System -> Preferencies -> Prefered Applications.
Nem a jobbklikkes open width-re gondoltam, hanem ami a tulajdonságokban van. Onnantól kezdve társítja az összes azonos típusú állományt a kiválaszott programohoz. -
#3851 Prefered Applications ??
az open with meg az abaj hogy egyszerre szól nem?:O -
#3850 Akkor bepróbálom én is -
#3849 Én most a Full Circle miatt imádlak, megtaláltam ezt a World of Goo nevű játékot, amit egyszerűen zseniális. :D
Rövid trailer
A világ bemutatása
Ez tényleg annyira rohadtjó, látványos, egyedi megjelenésű, újszerű játékmenet, szórakoztató, olykor van benne kihívás, le is köt. Tökre örülök, hogy ez a fejlesztőcsapat ilyen egyedi és kreatív cuccot hoztak létre, és hogy ezt elérhetővé tették linuxra. Bevallom, a demo utána lewarezoltam, mert addikt lettem, de nekem annyira bejön, hogy már csak a linux támogatása és a fejlsztők elismeréseként is meg fogom vásárolni. :] -
#3848 Ubuntu világa könyv
Olvasmányos írás a Linux történelméről, a kezdetektől napjainkig. Most végeztem vele, érdekes. (72 oldal PDF)