Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Tessék:

#!/bin/bash

VAN=$(who | grep $1 | wc -l);

echo $VAN;

-------------------------------

Ha külön akarod, akkor így kell:

USER=$1;
VAN=$(who | grep ${USER} | wc -l);

Tehát változóba parancs kimenetet $() -operátorokkal, parancson belül parancs kimenetet pedig ${} operátorokkal tudsz beépíteni. Persze ennek is van sok más módja, de így egyszerûbb és átláthatóbb😊

[merlinw.org]

LestatVenom
szóval eddig azt csináltam, h

USER= $1 // A USER-be kerül a parancssori arg
VAN=`who | grep USER | wc -l` -- és a bajom az, h a greppel nem tom

megetetni a változót. Van valilyen módja, h felfogja?
Köszi am a segítséget 😊

hu hu hu huuuuuuuuu

MerlinW
pl:

USRNEED=$(logname);
ISLOGGED=$(who | grep ${USRNEED} | wc -l );

utána:

if ${ISLOGGED} = 1...stb

[merlinw.org]

LestatVenom
viszont😄 most meg az a cink, h mivel parancssori argumentumot akarok a grep-be illeszteni nem tom, h hogy kell

who | grep '$1' | wc -l ---- mert így ugye a $1-et keresi

hu hu hu huuuuuuuuu

MerlinW
Na látod, az is egy megoldás😊

[merlinw.org]

LestatVenom
hu sikerült egy másik módon megoldani:

who | grep 'palacsinta' | wc -l

ezzel oldottam meg, mert ha nincs bejelentkezve akkor 0 az értéke, és így simán tudom kezelni a feltételben

hu hu hu huuuuuuuuu

MerlinW
users | grep szöveg

Ha nem üres a kimenet akkor a grep talált olyat, ha üres jön akkor nem talált.

$ users | grep merlinw
merlinw root
$ users | grep root
merlinw root
$ users | grep lofasz
$

Ha tovább szeretnéd szûrni, akkor ott vannak az awk, sed parancsok illetve reguláris kifejezések. (man sed, man awk)

Pl ha meg akarod nézni, hogy merlinw be van-e jelentkezve és a kimenetben nem akarod látni a root-ot:

$ users | grep merlinw | sed s/root//
merlinw

[merlinw.org]

LestatVenom
a users parancs jó, mert kiírja rendesen az adott felhasználókat de így még nem tudok vele dolgozni. Most azon gondolkozom, h esetleg a kimenetét egy tömbe töltöm és azon végigmenni egy for ciklussal, h megvan-e benne az a név ami nekem kell.

Esetleg van olyan parancs ami a kimenetet kiértékeli, h hibaüzenet, vagy helyes futással tér vissza? esetleg egy bool változóba tárolhatnám.

hu hu hu huuuuuuuuu

MerlinW
Ehh, állíts mindent vissza. A cdrom pontot írtad át.

Milyen particiót nem tuzdsz mountolni? NTFS, vagy Linuxos-at?
/ ext3 a linuxos root particiód (sda5)
none swap a swap particiód (sda6)
végén a cdrom. (sdc0)

a /media/WINDOWS pedig ki van kommentezve, tehát nem érvényesül. (sda1)
Ha ez kell neked töröld a # jelet elõle.

Mentést közvetlen az fstab mellett kell lennie fstab.backup vagy hasonló néven. Már írtam itt sokszor, hogy tessék használni a backup manager csomagot, ha nem mozogtok otthon a linuxban.

Illetve, ha így ügyködsz a rendszerrel, neked is szívbõl ajánlom a linux alapok dokumentációkat. (alapvetõ parancsok, fájlrendszer, sym/hardlinkek, stb)

[merlinw.org]

hispan2
Hmm... Ez rendben van, a többi sor is kb ilyen, de utánuk még mindenhol van egy ilyen:

UUID=768a2ab6-a84d-4d57-b219-89276ba1d398 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1

Itt van az egész azzal a sorral, amit Te adtál (behelyettesítve az én adataim:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1 /media/WINDOWS ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

# /dev/sda5
UUID=768a2ab6-a84d-4d57-b219-89276ba1d398 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda6
UUID=9fe514b6-e1a1-440c-a5f6-dae6e087e44e none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0

Egyébként backupot vagy mentést hol keresek, ha van?

Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum

MerlinW
Akkor nincs hozzá GLX driver. Nem tudom létezik-e intel glx csomag, keress rá csomagkezelõvel. Google szerint i810-hez van, de lassú nagyon.

-----------------

/etc/fstab tárolja azokat az infokat. Ha szerencséd van készült belõle mentés, ha nincs akkor neked kell korrigálnod kézzel.

Valahogy így kell kinéznie (NTFS esetén):
/dev/sdb1 /media/ezt-te-tudod ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

az sdb helyére a valós particiót kell írnod, utána meg a csatolási pontot (/media/akármi)

sda1 az elsõ vinyó (primary master) elsõ particiója, sda2 a második partició, sdb1 a második vinyó elsõ particiója és így tovább.

df paranccsal is és qparted programmal is meg tudod nézni a particiós tábládat, ha fejbõl nem menne.

[merlinw.org]

hispan2
Sudo nélkül ugyanazt adja... Szóval mit kéne variálnom, hogy legyen OpenGL támogatás?

Más: elrontottam valamit: egy merevlemez tulajdonságait nézegettem és akkor rátaláltam a Volume fülre, ahol vannak ugye a csatolási tulajdonságok. Én ott balga módon a Beállítások részt lenyitva beírtam ezt-azt és azóta nem csatolja a meghajtót. Hibaüzenete: A(z) "windows" kötet nem csatolható. Részletek: mount_point cannot contain the following characters: newline,G_DIR_SEPARATOR (usually /)
Nem tudom újra elõhívni azt a panelt, ahol írogattam, mert mikor jobbegérrel kattintanék megint a meghajtóra, megpróbálja csatolni és hiba... Ezt az oldalt nézegettem, de itt igazából nem találtam megoldást... próbáltam szerkesztgetni az fstab fájlt, de semmi sem segített...
Nem lehet valahogy resetelni vagy visszacsinálni a dolgot?

Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum

MerlinW
LestatVenom
köszi kipróbálom

hu hu hu huuuuuuuuu

tudtok mondani egy pentdriveról bootolhato ntfs felismerõ linuxot?

GIGABYTE EP45-DS3|CORE2 Q6600|CHIEFTEC CFT-750-14CS 750W|THERMALTAKE VI1000BNS M9|Asus 9600 GT|2X2 GB DDR3 KINGSTON|Samsung 32LH4000|LOGITECH X-540|XBOX360 Premium pack| Samsung 40b650

MerlinW
who kimenete ilyen:
$ who
root pts/2 Mar 4 20:42 (*.adsl.enternet.hu)
merlinw pts/5 Mar 4 20:43 (*.adsl.enternet.hu)

az users-é meg ilyen:
$ users
merlinw root

logname a saját bejelentkezéshez használt usernév:

[merlinw.org]

LestatVenom
Hi

Tudnátok olyan parancssori parancsot írni ami megmondja, h egy adott felhasználó bevan-e jelentkezve? Éppen egy shell skriptet írok és egy felhasználóról kell különbözõ adatokat megadnom, na most csak annyi bajom van már csak, h ha nemlétezõ felhasználó-t adok meg akkor hibát ad. Ezt egy if-es szerkezettel akarom elkerülni, csak ugye nem tudom, h hogy kell megvizsgálni, h egy adott user jelenleg jelen van-e?

hu hu hu huuuuuuuuu

MerlinW
öö ja igen, ennyi elég😊

glxinfo | grep rendering

sudo nem kell

[merlinw.org]

hispan2
Természetesen ott nézem 😊

hispan@r50e-linux:~$ sudo glxinfo | grep direct rendering
grep: rendering: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
password for hispan:
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig

Mi a diagnózis doktorúr?

MerlinW
még nézz egy ilyet is:
glxinfo | grep direct rendering

De ezeket az inteles gépen nézed ugye?😊

[merlinw.org]

hispan2
Megnéztem. Nekem akkor most ezek szerint van minden támogatás, ami kéne a max fraf effektekhez, vagy már itt sántít valami?

hispan@r50e-linux:~$ sudo ldd /usr/bin/glxinfo
linux-gate.so.1 => (0xb7f11000)
libGL.so.1 => /usr/lib/libGL.so.1 (0xb7e42000)
libm.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libm.so.6 (0xb7e1c000)
libc.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (0xb7cbd000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7bce000)
libGLcore.so.1 => /usr/lib/libGLcore.so.1 (0xb6e57000)
libnvidia-tls.so.1 => /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so.1 (0xb6e55000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb6e46000)
libdl.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libdl.so.2 (0xb6e42000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7ef7000)
libxcb-xlib.so.0 => /usr/lib/libxcb-xlib.so.0 (0xb6e3e000)
libxcb.so.1 => /usr/lib/libxcb.so.1 (0xb6e25000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb6e22000)
libXdmcp.so.6 => /usr/lib/libXdmcp.so.6 (0xb6e1d000)

MerlinW
iptables a linuxban a hálózati csomagkezelõ, de vannak rá grafikus felületek, nem kevés.
KDE-hez pl a kmyfirewall vagy a guarddog.

Ilyen kérdések elõtt nézd végig a beállítások/rendszer/add-remove programs és a synaptic programot😊

[merlinw.org]

Következõ lépésem ....valami tûzfal...vagy van neki?
Ha-hay! Én ezt már kubunturól irom hahay!
Oké oké, lehet még nekifurok majd, de így neten keresztül nehéz belõni h müködjön, 2 sik hülye is vok hozzá, szóval..

De köszi tényleg a segítséget! 😊
mumpic
Én nem ismerem a CS-t, de szerver változata szerintem van linuxon.

MerlinW
Egy jó tanács: ha valami hibaüzenet van, másold be ide (pontosan melyik parancs mikor, mit mondott), mert azok nélkül nem tudunk tovább haladni a problémával.

[merlinw.org]

MerlinW
Flash csak virtualbox/vmware-es virtuális windows-on fog menni, PS CS2 szépen megy wine alatt, az újabbak, szintén virtuális masinát kívánnak egyelõre.

De ha kitanulod Gimp-et az is tud annyit mint a PS.

Counter Strike-ból nincs Linuxos verzió? Mintha beszéltek volna róla... A lényeg, hogy elvileg mennie kell jól, mert sokan játszanak vele Linuxon. Talán valami wine beállítás, esetleg Crossover vagy Cedega programok körül nézz szét.

Ja és ha játszol, Compizt kapcsold ki mindenképpen, mert az okozhat fagyást mindenben😊

[merlinw.org]

Srácok ezer köszönet, hogy így segítetetek nekem! Beírtam ezeket, de unknow dolgokat irt ki, meg hogy nem sikerült stb. Hagyjuk, majd elviszem vhova, és megkérem h csinálják meg... Ndiswrappert telepítettem, de mikor leellenõriztem nem ismerte fel, not found... Tényleg köszi, hogy ennyit szenvedtetek velem, és bocsi a lámaságaimért! Üdv.! És még1x köszi!
balintka
Sziasztok! Még most ismerkedem az ubuntummal, és olyan kérdésem lenne,hogy milyen paranccsal lehetne a pl. 100kb-nál kisebb méretû fájlokat kilistázni egy adott könyvtárban, kerestem mindenhol, man-t is olvasgattam, de nem találtam sehol. Légyszi segítsetek, elõre is köszönöm.

mumpic
Próbáld ki a cedega-t. Nem ingyenes, de ha cvs-bõl telepíted, akkor az. Én mondjuk nem értek hozzá.

mumpic
Akkor küldés elõtt olvasd át. <#bee1>

Kmarha
bocs a helyesírásért, álltalában utólag szoktam javítani (szerkeszteni a hozzászólást még), de már nincs meg hozzá a jogom 😄

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Kmarha
tudom a debián nem játékra való, de ettõl az egy játéktól nem akarok szabadulni

wine alatt futattam a korábbi winfos alatt telepített counter strike 1.6o-t, és birta, de 4bõl 2ször totálisan kifagyott, 1szer meg laggolt.

utána újratelepitettem wine alatt, eredmény ugyanaz. Pedig ez az egy játék amivel játszom, és ezzel rendszeresen szeretnék.

nézegettem neten, ha volt is valakinek problémája, d3d-s baj volt, az opengl támogatással nem kéne összevesznie. még ajánlottak egy sourceforce vagy mit, annak utánanézek és felrakom. De hátha valakinek volt ilyen problémája, és rájött a megoldásra (gondolom wine beállításokkal kéne valamit csinálni), az elmesélni nekem 😄

e problémán kivül nem hogy megvagyok elégedve a debiánnal, de olyan szinten jobban találom már az elsõ héten mint a windost hogy hajjaj. Aztán majd megnézzük a ps és a flash hogy szerepel wine alatt, mert az meg majd a nyári munkához kellene 😛

de eddig minden gyors, minden korábbi programomhoz találtam alternativ megoldást (ami sokszor még jobb is mint a korábbi volt).

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

MerlinW
iwconfig mit ír?

/etc/network/interfaces fájlban benne van ez?:

iface wlan0 inet dhcp
auto wlan0

ha nincs írd bele majd:
sudo ifup wlan0
vagy
sudo /etc/init.d/network restart

eth a LAN interfész, wlan a WiFi, ne keverjük

----

Ha még mindig gond lenne, Windows-os driver telepítése (vezetékes nettel):
sudo apt-get install ndiswrapper-utils

Alternativ letöltés windows alól, ha nem lenne semmilyen net:
(ndiswrapper-common) (ndiswrapper-utils)
telepítés:
sudo dpkg -i ndiswrapper-common_1.52-1ubuntu1_all.deb
sudo dpkg -i ndiswrapper-utils-1.9_1.52-1ubuntu1_i386.deb

cd /media/cdrom0/driver helye (CD-n vagy ahol az .inf van)
sudo ndiswrapper -i valami.inf

ellenõrzés, nyugtázás:
sudo ndiswrapper -l

modul betöltése automatikusan:
sudo ndiswrapper -m

A fenti interfaces kitöltése, majd
sudo /etc/init.d/network restart

--------

Ha használsz WPA titkosítást a routeren:

/etc/default/wpasupplicant fájlba a követketõt kell írni/kikommentezni ha nincs:

# ATTEMPT <eszköz neve> WPA ENABLED
ENABLED=1
OPTIONS="-i wlan0 -D ndiswrapper -c /etc/wpa_supplicant.conf -w"

[merlinw.org]

Látja. Sõt WLAN is van meg minden. Ha network manager-be megyek, akkor ki is irja wirednél a eth0-át, de mellette NEVER van. Az nem tom mit jelent. Jó oké sohát de h az miért van azt nem tudom 😄
Dj Faustus
"Szerinted kubuntuval többre megyek?"
Az Ubuntu és a Kubuntu között az ablakkezelõben (Ubuntu alatt a Gnome nevû van, Kubuntu alatt a KDE) és az alkalmazói programokban van lényeges különbség.

"Van magyar verzió?"
Tud magyarul is - mint itt is látható.

Szerinted kubuntuval többre megyek?Van magyar verzió?Kde4 érdekelne
Hay!MerlinW!Te ezt nagyon vágod!Ahogy olvasgatom a hszt!
MerlinW
A második bekezdés cseppet értelmetlen lett, tessék átugrani😊

[merlinw.org]

MerlinW
PHP nem más mint egy sima text fájl, php parancsokkal, amit a webszerver (apache IIS, stb) értelmez. Nem kell fordítani, nem kell semmit varázsolni😊

A te dolgot, hogy megírd a php kódot, minden mást a webszerver végez, értelmezi és egy címen/porton (alapból 127.0.0.1 (azaz localhost), és 80-as port) kiküldi a végeredményt, amit böngészõvel nézhetsz meg.

Ha zavar a /opt/lampp/htdocs könyvtár, akkor a httpd.conf-ban a DocumentRoot paramétert átírod másik könyvtárra, és újraindítod a lampp szervert (/opt/lampp/lampp restart). Ezután ott fogja keresni a dolgait. Ez kicsit komplikált lehet, mert át kell cuccolni a htdocs teljes tartalmát az új helyre, ami valószínûleg, hogy a xampp-nak nem fog tetszeni és akkor mehet a keresgélés átírogatás.

Ha nagyon magadra akarod szabni, akkor kell csomagból telepítened, és magadnak konfigurálnod. Azért ajánlottam Xampp-ot, mert az elõre van konfigolva.

[merlinw.org]

Hm, akkor sztem el vagyok itt tévedve php terén 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

MerlinW
Geany egy sima editor nem? Betallózod õket a htdocs könyvtárból. Ugyanúgy csinálod mint eddig, csak másik könyvtárban tárolod a web tartalmaidat. Nem változott meg semmi attól, hogy felraktál egy Apache környezetet. Én pl Zend Studio-t használok, az is hasonló.

Még annyit, hogy ha valami jogosultsági(permission access) gondod lenne akkor a /opt/lampp/etc/httpd.conf -ban keresd meg az user és group paramétereket és az értéküket változtasd meg a felhasználónevedre, pl:

User cat02
Group cat02

[merlinw.org]

Aham, nem tudtam h a fájlokat is oda kell pakolni, esetleg arra van mód h Geany is letudja fordítani/futtatni ? Megszoktam már a drágát 😊

MerlinW
elindítottad a szervízt?
/opt/lampp/lampp start

Ha fut, akkor böngészõben http://localhost/hello.php

A php fájlokat (illetve minden webtartalmat) a /opt/lampp/htdocs könyvtárba kell tenni. Ha könyvtárat hozol létre: pl /opt/lampp/htdocs/teszt/hello.php akkor http://localhost/teszt/hello.php -vel éred el böngészõben.

Ha konzolban akarod futtatni, akkor #!/usr/bin/php sort be kell pakolni a fájl elsõ sorába. Így viszont a böngészõ nem fogja értelmezni.

http://localhost címen eléred a lampp vezérlõpultot, ahol megtalálod a mysql és egyéb bizgentyût.

[merlinw.org]

Felraktam ezt, localhostra megy rendesen, de ha FF-el megakarom nyitni a hello.php-t (<?php echo 'Helloo' ?>, akkor le akarja menteni, illetve ha Geany-vel fordítani/futtatni akarom akkor ez fogad /bin/sh: php: not found
Ez mitõl lehet ?

MerlinW
Adtunk az arcának. Most aztán mazsolázhat😊

[merlinw.org]

Dj Faustus
"Így ha gépen megnyitom a php fájlt akkor simán megy ? "
Ha parancssorból futtatható PHP-szkripteket akarsz:
1. Az állománynak futtathatónak kell lennie.
2. Az elsõ sornak az alábbinak kell lennie:
#!/usr/bin/php
3. Ha csak parancssorból futtatható szkripteket akarsz, csak a php5-cli csomagra lesz szükséged. Telepítése: sudo apt-get install php5-cli
4. Ha webszerver is kell: sudo apt get install apache2 php5 php5-cli

"itt a "-" is benne van a parancsban ? 😊 "
Nincs. Az csak gondolatjel.

MerlinW
Ezt tedd fel

Telepíteni sem kell, csak kitömöríteni a /opt könyvtárba. Ha csak fejlesztésre használod, hozzá sem kell nyúlni, ha szerverre kell, van auto-security-konfigja is.

A további apróságok le vannak írva a weboldalon.

Ezeket tartalmazza:
Apache 2.2.11, MySQL 5.1.30, PHP 5.2.8 & PEAR + SQLite 2.8.17/3.3.17 + multibyte (mbstring) support, Perl 5.10.0, ProFTPD 1.3.1, phpMyAdmin 3.1.1, OpenSSL 0.9.8i, GD 2.0.1, Freetype2 2.1.7, libjpeg 6b, libpng 1.2.12, gdbm 1.8.0, zlib 1.2.3, expat 1.2, Sablotron 1.0, libxml 2.7.2, Ming 0.3, Webalizer 2.01, pdf class 009e, ncurses 5.3, mod_perl 2.0.4, FreeTDS 0.63, gettext 0.11.5, IMAP C-Client 2004e, OpenLDAP (client) 2.3.11, mcrypt 2.5.7, mhash 0.8.18, eAccelerator 0.9.5.3, cURL 7.19.2, libxslt 1.1.8, phpSQLiteAdmin 0.2, libapreq 2.08, FPDF 1.6, XAMPP Control Panel 0.6, bzip 1.0.5, PBXT 1.0.07-rc

----------------

Ha csomagkezelõbõl szeretnéd:
- Nem kell a - jel.
- Telepítheted synapticból is, ha nem megy a konzolosdi.

Ezek a csomagok kellenek (Faustus megoldása csak a magot telepíti):

apt-get install apache2 apache2-doc apache2-mpm-prefork apache2-utils apache2-suexec libexpat1 ssl-cert libapache2-mod-php5 libapache2-mod-ruby libapache2-mod-python php5 php5-common php5-curl php5-dev php5-gd php5-idn php-pear php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-memcache php5-mhash php5-ming php5-mysql php5-pspell php5-recode php5-snmp php5-sqlite php5-tidy php5-xmlrpc php5-xsl

--------------------

Mégegy alternatíva:

Ubuntu szerver modulok telepítése lépésrõl lépésre

[merlinw.org]

Így ha gépen megnyitom a php fájlt akkor simán megy ?
Illetve "sudo apt get install apache2 php5 - ezzel már fel is tetted. Már csak konfigurálni kell."

itt a "-" is benne van a parancsban ? 😊