11431
Ubuntu Linux
-
#4048 át tudok pakolni belőle 3 gigát? :P -
#4047 Öt az nagyon sok SWAP-nak, semmi értelme. Már kettő giga memónál is bőven elég 1 giga. Sőt, még a régebbi időkben is, amikor a kettő giga sem volt átlagos is 1 gigát ajánlottak. Én úgy voltam vele, hogy van helyem, 4 giga memória mellé betettem 2 giga SWAP-ot, és ott tartok, hogy ha egyszerre fut minden szar is olyan max. 25%-át használom ki a memóriának, a SWAP-hoz pedig sosem nyúl. Max amikor másolgatok. Szóval ha nagyonnagyonnagyon tutira akarsz menni is bőven elég kettő giga, de igazából 4 GB memó mellé már az is kicsit sok.
Gabo: ezt idáig tudom, és ezzel nincs is baj, mert az Ubi repó van annyira naprakész és "csomaggazdag", hogy a függőségek nem jelentenek problémát, csak annak idején SUSE alatt nem értettem, hogy ha a függőségeket nem tudják kezelni (mindegy, hogy miért, akár azért is, mert nincs naprakész repó), akkor miért nem csinálnak valami Windows szerű binárist, ami tartalmazza a függőségeket is. Most nem mondom, hogy az annyira jó, de ha annak idején szívás volt, akkor talán joggal gondolta az ember, hogy még mindig egyszerűbb. És most nézegettem, hogy nagy Linux disztrók közül sokan használják ezt az RPM-es megoldást, és kíváncsi vagyok, hogy hol tart. :] -
Gabo #4046 Amennyire tudom, gdebi-gtk+synaptic páros deb-nél kezeli a függőségeket is. De annyira régen még nem vagyok benne a linux világában. Így rpm-mel kapcsolatban passzolok. -
#4045 úgy csináltam, hogy 16 ahova maga az ubuntu megy, és 5 a swap (4 giga ramom van) -
#4044 Illetve Merlin Te mondtad, hogy a KDE jól fejlődik, mert nem rossz, csak Windows módjára összeszemetel mindent. Ez pl. mit jelent pontosan? -
#4043 Érdekelne nem csak a válasz, hogy fejlődött-e, hanem ha el lehet modani röviden akkor az egész technikai háttere. Melyik a jobb, hogyan működik, stb. -
#4042 Csak úgy kíváncsiságból ha már feljöttek a deb csomagok. Én legelőször SUSE-val kezdtem még nagyon nagyon régen. És kb attól kaptam agyvérzést, hogy hiába adtak ki egy bináris, telepíthető csomagot, sosem tudta feltenni az RPM-et (ha jól rémlik azt használta), mert volt valamilyen függőség. És amikor már a 20. csomagot tettem fel valahogy, akkor generált még 20 függőséget. És nem valami speciális dolgot akartam feltenni, hanem ilyen általános, populáris dolgot. Namost a kérdés: ez az egész RPM-esdi és társai még mindig ilyen? Arra vagyok kíváncsi, hogy ugye sokan használják még ezt a megoldást, és annak idején csak a baj volt vele, legalábbis ezt vettem észre. Pl ez a debian alapú csomagkezelés hatékonyabb? Mert végülis itt is vannak függőségek, csak az Ubi repója eléggé naprakész. -
#4041 Saját kezű módot válaszd és formázd Ext4-re. Egyébként minimum 20GB-ot illik neki adni. -
#4040 hello!
erre tudna valaki adni egy választ? :S
link -
#4039 Nem kell letöltened semmit. "Start" menü - Rendszer - Adminisztráció - Synaptic csomagkezelő. Itt látod az összes programot amit telepíthetsz. Kiválaszt, telepít, használ. Ennyi.
Másik megoldás, hogy nyitsz egy terminált és kiadod a k0vetkező parancsot.
sudo apt-get install <progam neve>
keresés: sudo apt-cache search <progam neve>
A flasht egyébként úgy hívják, hogy flashplugin-nonfree
Fejlécben vannak alapozó leírások doksik. Ha akarod olvasd el őket, ha nem olvasod el, akkor utálni fogod a Linuxot és mem maradsz mellette. Kisújjból nem fogod kiszopni a működését, logikáját:) Hev fán:) -
Gabo #4038 Nálam ha a fájlkezelőben rákattintok egy deb fájlra szépen elindul a gdebi-gtk alkalmazás, ami aztán a csomagkezelő segítésével elvégzi az adott anyag telepítését. Később ha kell, csomagkezelőből eltávolítható az alkalmazás.
De miért nem valamelyik hivatalos repoból végzed el a telepítést a Synaptic csomagkezelővel, ahelyett, hogy letöltögeted valahonnan? -
Akuma #4037 Valaki segítsen légyszí! Sehogy sem akar összejönni a telepítés az oprendszerre! Perpill adobe flash playert akarok feltenni, le is töltöttem egy ubuntu linux verziót, valami deb kiterjesztése van, annyit ír meg kell nyitni. De nem tudom mivel vagy hogyan nyissam meg! :s
Úgy érzem most fog eldölni, hogy maradjak e linux mellett... Ilyen alap dolgok számomra nélkülözhetetlenek. Légyszí valaki segítsen! -
#4036 Plusz a Shutdown alatt nem lehet rányomni sem a restartra, sem a leállításra, és ha jól emlékszek amikor kijelentkezés után mentem rá szintén összeszarta magát. :D -
#4035 Közben Update Manager 5x bekéri a jelszót, az X-t meg nem lehet leállítani, mert összeesik az egész. :D -
#4034 Hű, ma nagyot alkottak Ubuntuék. Az utóbbi időszakban szinte minden hiba eltűnt a Karmic-ból, már nem is találkoztam semmilyen apró kellemetlenséggel, aztá' ma kiadtak pár frissítést és hupsz, nincs audio driver, nincs vga driver, szar a hálózat és alapjáraton kb. minden egyszerre lett szar. :D De ugye a vicc az az, hogy csak VGA driverből tettem fel külsőst, a többi az mind alap kernel driver. És olyan faszán csinálták meg, hogy pl. az Nv drivert fel sem tudom tenni újra, merthogy nem találja a kernel dev csomagokat pedig fent van. :D -
#4033 Megoldottam:
Applications - Beállítások - Kijelző.
S valóban 1600*1200 (70 Hz) volt :)
-
#4032 Applications - Rendszer - és?
Jobb klikkes módzserrel csak a Wallpapert és más egyebeket tudom.
Az 1600*1200-as felbontás egy 17" monitoron enyhe túlzás nem? :)
S nem tudom átállítani.
-
#4031 rendszer, beállítások, felbontás?:) -
#4030 Srácok!
Hogy tudom az Asztal felbontását beállítani?
[Terminálhoz meg sudo-hoz nem értek. Még ehérhez vagyok kötve.]
Rohadt kicsik az ikonok, és a szöveg a második gépen, amibe átkerült az elsőből a HDD*** és jó lenne, ha a gyerekek látnák is, mit írnak.
HDD*** = ESZMÉLETLEN! Betettem az egyik gépből a HDD-t, rajta a telepített Linuxszal, és bekapcsolás után AZONNAL működött MINDEN.
ÉS én ezzel cska most ismerkedek?
Hát hol éltem én eddig????
-
#4029 Gnome-globalmenu panel applet. Talán fent van a repón is, Lanuchpadon-on viszont mindenképp. A Google Code Project Home oldalán viszont van már frissebb kiadás is, de azt kézzel kell leforgatni. -
#4028 Csak el kellett egyszer olvassam a linkelt olvasmányt, és a Linux hierarchiájáról szólót ahhoz, hogy lássam: rendkívül logikus az egész.
Most már csak az kellene, hogy a Linux (Ubuntu) alatt lehessen bármilyen játékkal játszani - magasról tojnék a Windows-ra!
-
#4027 Ezt az OSX féle felső menüt hogy lehet megcsinálni? Mármint hogy fent legyenek a menük, és ne a programablak tetején?:P -
#4026 Amúgy nekem ez az applet fagy ki mindig, nem tudom, hogy a scriptben van-e hiba, vagy Karmic alatt még ez az applet nem stabil, de úgy veszem ki, hogy ez egy jól működő dolog lenne, csak nekem kifagy. Szerintem várok vele pár hetet, aztán hátha... -
#4025 A script elején ki kellett cserélni a #!/bin/sh-t erre: #!/bin/bash. sudo-tól nekem meghülyül, szóval kell rá egy chown is. Meg én ott rontottam el, hogy a csávó magyaráz, hogy átnevezte valami.sh-ra a csatolmányokat, mert a fórum máshogy nem engedte csatolni, de hogy az igazából nem kellenek, pedig kell, mert a scriptbe ő is .sh-ként hivatkozik az állományokra.
Asszem ennyi, végülis egyszerű, csak én itt szívtam vele, hogy "nem megnyitható", meg sudo-tól bekattant, meg átneveztem őket és társai. De lehet volt más is, nem tudom, már a végén mindent csináltam amit csak lehet, aztán egyszercsak jó lett.
ui.: nem valami stabil, most lehet én rontom el folyamatosan, mert végülis állítgatom össze-vissza, de nem mindig olvasztja be a panelba, illetve most az előbb szépen letörölte a fő panelról az összes launcher-t. :D Ja és lehet én vagyok tényleg hülye, de ha fut mellette egy root thunar, akkor szintén bekattan. :D -
#4024 Persze, írd csak le, ha rákukkantok ne kelljen szívnom vele nekem is:) -
#4023 Amúgy nagyon durván tuti ez a megoldás. Kezdek rájönni, hogy Gimp-ben vannak olyan megoldások, amik sokkal jobbak, mint PS-ben, és vannak olyanok, amik valahogy még kiforratlanok. De ami nagyon idegesített ez az idióta ablakozás. Na most ezzel még a PS-nél is jobb lett. Lávcsy! (L) :D -
#4022 VÁVÁVÁ, sikerült! Hát ezt a scriptet nagyon de nagyon nem Ubuntu-ra írták. Nem vágom, hogy ha Ubuntuforums-ra berakja, akkor miért nem alakítja át. Bár az is lehet, hogy régi Ubi-val ment gond nélkül. Minden esetre a leírás nagyon hiányos, többfronton kellett alakítgatni. :D
Ha érdekel valakit, akkor szívesen megosztom mik voltak a bajok vele. -
#4021 Végülis ráér, csak már agyf*sz kapok Gimp-től. Már szeretném így használni, de ha most nem alkalmas, akkor ráér, majd amikor lesz időd. De ha előbb lesz kedved/időd hozzá az nem lenne baj. :P -
#4020 Ha ráér, hétvégén ránézek. -
#4019 .. és természetesen van neki adva futási jogosultság, illetve chown-nal álligattam, de úgy sem akart elindulni. Ha a saját home mappámba teszem, akkor gond nélkül elindul, csak épp a panelokat nem hozza létre. -
#4018 Ezt a cuccot bírjuk már valahogy működésre együtt, mert szerintem téged is érdekelhet. Annyi a lényege, hogy szerintem mindenki utálja Gimp-ben, hogy minden szar eszköztárnak külön ablaka van. Ez a script annyit csinál, hogy Gimp indításkor létrehoz két oldalsó Gnome panel-t, amibe beleolvasztja az eszköztárak ablakát. Persze a panelnak lehet adni auto hide beállítást, és szerintem ez nagyon hatékony és nekem szimpatikus módszer. Szerintem használhatóbb lenne tőle a Gimp. És én használok Mac OSX féle felső menubar-t, és elég irritáló, hogy ha rámegyek egy eszköztár ablakára, akkor felülről eltűnnek a kezelőmenük. Ezzel pedig minden megoldódna, és szerintem neked is hasznos lehet, aki úgy tudom nem használ ilyen panelra rakott menüsort.
Namost, a szükséges dolgokat beszereztem, a hozzávaló applet működik, manuálisan működésre tudom bírni, de a linkelt script valamiért nem működik, pedig ugye fontos lenne az automatizmus. Még ha nem is feltétlen érdekel, esetleg belenéznél a scriptbe? Nekem kínai, de nem hosszú és nem bonyolult. Meg szerintem adhatnál neki egy esélyt kipróbálásra, szerintem ez tök innovatív megoldás annak fényében, hogy mennyire durván lehet variálni az OS-t és még kényelmi célokat is szolgál. Amúgy ha beteszem a scriptet az usr/bin alá, akkor terminál azt mondja, hogy nem tudja megnyitni. A file létezik, megtalálja, de nem tudja megnyitni. Emlékeim szerint sudo-val megnyílt, de úgy sem működött. -
#4017 Eszköztáraknál klikk a bal felső sarokra és ott lehet csatolni,
de ha odahúzod akkor is rá kellene ugrania...
Festékes bödön problémám nekem is volt régebben, mikor nem ubi-repós gimpet telepítettem, megoldás a remove --purge majd install. -
#4016 Ezt is megoldottad:D -
#4015 Ubuntu 7.10 telepítése... Ez segít -
#4014 Ez ugyanis pont nem arról szól, ami nekem kellene -
#4013 MerlinW: nem találok az xubuntu partícionálásához segítséget...
Azt szeretném, ha nem NTFS-t használna, és az övé lenne a teljesd HDD.
Ez már a második gép - az elsőre hagytam, hogy a felajánlottat tegye, de cserébe lassú is.
A haladó partícionálás módját össze tudnád foglalni nekem?
-
#4012 Meeeeerlin: hogy tudok Gimp-ben egy eszköztárat (pl.: Layerek) úgy hozzácsatolni a kezelőablakhoz, hogy ne fülként hozza létre, hanem rakja be alá valahogy, hogy mindkettő látható legyen? Alapból volt egy másik ilyen kezelőablak jobb oldalt, ott még valahogy megcsináltam anno, de aztán azt kiszedtem, és a fő kelezőablakban nem jövök rá egyszerűen. :D
Másik: elromlott a festékesbödön. Nem akarja kitölteni a kijelölt részt. Bár erre még könnyen rá tudok keresni Google-ben, de az előbbit nem tudom hogyan kellene beírni. -
#4011 Telepítsd fel az ntfs-tools-t synaptic-ból és futtasd -
#4010 Sziasztok!
Egy kisebb segítségre lenne szükségem! Felraktam az ubuntut xp mellé, de az xp-t sehogy se tudom elérni ubuntu alól. Nem tudjátok mi lehet a gond, és hogyan lehetne orvosolni?
Előre is köszönöm! -
Akuma #4009 Sikerült feltennem az Ubuntut-t, de csak SD kártyára fért fel. 2GB-os SSD kevés neki. A net nálam is gyakran megszakad, mondjuk én a szomszédos kocsmából kapom wifin keresztül, ami 30-40 méterre van... :P