Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Programok telepítése és eltávolítása
Synaptic
Terminál - apt-get remove --purge pidgin | apt-get update | apt-get install emesene
Válaszd amelyik szimpatikus
[merlinw.org]
root info, tehát user nem is láthatja... de ott a cat /proc/modules
- futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)
ps auxwf - ami nem kell belõle szedd ki, és/vagy használj grep-et
- IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)
ifconfig nem root parancs, látnod kellene.
De így is lehet: ifconfig eth0 | awk '/inet addr/ {split ($2,A,":"); print A<2>2>}'
Vagy akár vizsgálhatod a ping localhost kimenetét is.
- nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
netstat -tap
- futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)
uname -r
- aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az elõzõ probléma)
detto. ifconfig -a vagy cat interfaces
- partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)
df is kilistázza, ha fel vannak mountolva
df -h
fdisk -l
- gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)
du -h --max-depth=1 /
[merlinw.org]
Attól még jó.
De jó még a cat /proc/modules
"- futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)"
Jó a ps.
"- IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)"
Az ifconfig futtatható "sima" userként.
"- nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
- aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az elõzõ probléma)"
Mind a kettõhöz: netstat
"- futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)"
Ha verzión kiadást ért (például: 2.6.27-11-generic): uname -r
"- partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)"
cat /proc/partitions
"- gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)"
du /
"Csak a suliban tudom ezeket tesztelni. "
Virtuális gépbe telepített Debian? Live CD-s/USB-s Linux?
"Elsõsorban arra lennék kíváncsi, hogy a kettõt amit nem találtam meg magam hogyan kell megnézni, "
Google. De komolyan.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
1)törölni a Pidgin-t
2)installálni az emesene-t
Köszi
Úgyhogy akkor itt teszem fel a kérdéseimet. Megmondom õszintén hogy házi feladatról van szó, de a nagy része megvan. A feladat írni egy shell scriptet ami a következõket írja ki. A scriptet meg tudom írni, azzal nincs gond, de néhány parancs csak rendszergazdai jogokkal mûködik, és a suliban azt nem tudom letesztelni.
- kernelmodulok listája (erre jó elvileg az lsmod, suliban nem futott)
- szabad hely (ez ok, df -h)
- futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)
- IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)
- nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
- aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az elõzõ probléma)
- futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)
- partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)
- gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)
Csak a suliban tudom ezeket tesztelni. Elsõsorban arra lennék kíváncsi, hogy a kettõt amit nem találtam meg magam hogyan kell megnézni, másodsorban arra, hogy amihez root jogkör kell, azt hogy lehet valami alternatív megoldással megnézni, harmadrészt pedig arra, hogy a többi amit csináltam az jó-e. Elõre is köszönöm.
[merlinw.org]
vagyis így hirtelen rápillantásra.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
A kernelfordítás kb 5 parancs, nincs benne semmi nehézség. Viszont Ubuntu használatával el is lehet felejteni, mert nincs rá szükség.
Gnome vagy KDE azt pedig döntsd el te. Gnome letisztult, gyors, KDE csilivili és kicsit lassabb. Ha egyik sem tetszik, van még vagy 10 másik nagyobb nevû (és pár száz kisebb nevû) GUI is.
Tegyél fel ubuntut, natívan (ne wubit), nyomogasd, kicsitt olvass itt vissza, rágd át az alapokat (alap parancsok, fájlrendszer felépítése, symlink-ek, csomagkezelõ (jelen esetben az apt) használata mûködése, felépítése, jogosultságrendszerek, attributumok, stb)
Miután informatikusnak készülsz, a jó öreg tanácsot adom: telepítsd fel, nézd meg, szedd szét, rágd meg, pusztítsd el, telepítsd fel megint és használd az elõzõ pusztítás tanulságait😊
[merlinw.org]
Elõre is köszi a segítséget.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
sudo apt-get install gnome-commander
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
/boot/grub/menu.lst elején:
## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0
default értékét átállítod arra amelyik a windows menüpontja. (0 az elsõ, és beleszámít mindegyik, a memóriateszt is)
[merlinw.org]
[merlinw.org]
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Vannak az elején a file-nak mindenféle beállítási lehetõségek, de ha nem akarsz elrontani semmit, akkor az a legegyszerûbb, ha lelapozol a legvégéig.
Ezt:
"title Windows
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1"
kéne ez elé berakni (nem biztos hogy pont ez lesz a title meg a kernel/stb):
"title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=ff33be93-be26-4eee-8384-1c501707b8b8 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiet"
simán kijelölöd, kivágod, beilleszted, örülsz. Sok sikert.
Na szóval egy újabb kérdés: Asus-os kellék a teljesítményszabályozó. Gombbal illetve billentyûparaccsal állíthattam xp alatt hogy mennyire használja ki a processzort, stb. Ez itt nem megy. Van ehhez valami ubuntu-s driver valyon, mert asus honlapon nem találtam ilyet.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
milyen paranccsal tudnek valtani?
koszi!
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
A Skype fõ ablakának bal alsó sarkában van egy "Main Menu" névre hallgató ikon.
Ha rákattintasz, a lenyíló menübõl válaszd ki az Options menüpontot.
A megnyíló Options ablakban a bal oldalon keresd ki a Sound Devices listaelemet.
Ha rákattintasz a Sound In/Sound Out/Ringing legördülõ listára, akkor kiválaszthatod a megfelelõ hangeszközt (én a pulse-ot választottam ki, nálam azzal mûködött).
Ennek is utánna próbáltam olvasni, semmi.
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? „Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,
Skype letöltése innen, a letöltött állományra (nálam: skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb) duplán kattintva megnyílik a gDebi csomagkezelõ. Ott már csak ki kell választani, hogy telepíteni akarjuk és kész.
Ja és több napja kínlódok. Csak a net beizzitása volt nekem fél délután. 😄 Utánna meg a nod32 telepítésének sikertelensége után nyögték ki, nem is kell, mert virnyák nem nagyon fordúl elõ.
[merlinw.org]
Itt nincsenek ".exe"-k.
"Start menü"/Hozzáadás/eltávolítás, és/vagy Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelõ
Ha arra a particióra telepítetted amin a filmjeid voltak, akkor azoknak integetés van, mert ubi megváltoztatta a fájlrendszert. Lnux nem NTFS-t használ.
Végszóként: ne rávegyenek a Linux használatára, hanem te akard. Különben pár óra után visszarepülsz a Windows-hoz.
[merlinw.org]
Rávettek, próbáljak ki a zubuntut.
Van pár problémám.
Azt a merevlemezt nem látja, amire feltelepítettem, azon vannak a filmek, zenék. Két vinyo van a gépbe, nem a fõre telepítettem.
Leszedtem az aMSN-t, de Could not open the file trash:///_amsn-0.97.2-1.tcl84.x86.package. gedit has not been able to detect the character coding.
Please check that you are not trying to open a binary file.
Select a character coding from the menu and try again ír ki egy behajtani tilos tábla után.
Leszedtem a skype-t is, ezt sem teszi fel. Képet a hiba üzenetrõl készítettem, még nem jöttem rá, hogy kell jpgbe áttenni.
Pinnacle tv tunert már meg sem merem próbálni! 😊
Valami ötlet?
az lenne a kérdésem h hogyan tudnék másolni a fájlrendszerbe fájlokat mert most nincs hozzáférésem és meg sem tudom változtatni mert azt írja h nem én vagyok a tulajdonos hanem a "root"
Linux nem igazán támadási pont, hiszen ingyenes. Na meg ha a vírusok nem ismerik a root hozzáférésedet, úgy nem is tudnának írni azokra a helyekre ahol kárt okozhatnának.
[merlinw.org]
A lényeg, hogy megoldottad.
[merlinw.org]
De ha ez nem tetszik, akkor tehetsz fel sima ubuntu is természetesen, max megnyírbálod a Gnome effekteket.
[merlinw.org]