11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Várj míg Koalát szállítanak. Az üzenet Jaunty-ra szól. Elvileg:)
  • zeli
    You have already received our maximum number of allowed shipments. Please download the CD image and record it yourself.

:(
  • Cyberdevil
    Na,sikerült lecsípnem a meghajtóból, már csak a telepítés van hátra. Azt nem értem h mikor rámegyek a full installationra majd a reboot now-ra miért dob vissza a főmenübe, a helpes menüpont meg csak a boot listet hozza létre, maga a telepítés elég nehézkes....
  • Ability
    GParted. LiveCD-n is rajta van. De a legegyszerűbb és talán jobb megoldás is, amivel tuti a siker. Windows -> Sajátgép -> Jobbklikk -> Manage (Kezelés) -> Merevlemezek -> Partíción jobb klikk -> Shrink (nem tudom hogy fordítják) -> megadsz egy méretet és lecsíp belőle annyit formázás nélkül a szabad területből. Utána hozzáadja azt a felhasználatlan területhez amiből csinálsz egy új partíciót. Aztán amikor telepítesz Ubi-t, akkor majd EXT4-et válassz filerendszernek.
  • Cyberdevil
    Valami particiniáló progit tudsz ajánlani amivel megoszthatám az adott particíót anélkül h formáznom kéne az egész particíót?
  • MerlinW
    ATI Catalyst 9.10 beta

Újdonságok:

Ubuntu 9.10 támogatás
    Linux kernel 2.6.31 támogatás
  • MerlinW
    Hát igen, kiadás előtt pár nappal illik azt is megcsinálni tutira:)
  • Ability
    Köszcsylávcsy (L)(Y)

ui.: annyira utálom, hogy amikor jönne egy új kiadás akár Ubuntuból, akár rá egy programból, akkor mindig kitalálnak valami újítást, ami szerintem sokkal szebb, használhatóbb, stb, aztán vagy nem tetszik a közösségnek vagy más oka van, de pár rá nappal meg visszacsinálják az egészet, pedig az újítás sokkal jobb volt. :/ Most épp az Update Manager-rel szórakoznak.
  • MerlinW
    Igen, annyi elég. Megmásolod a juzer mappát, aztán nyomsz neki egy
    chown -R ujuser:ujuser /home/ujuser
    parancsot.
  • Ability
    Merlin: hogyan klónozom le 100% ugyan olyanra a meglevő Ubi felhasználóm ugyan azon a gépen és oprendszeren. Az odáig oké, hogy csinálok egy új felhasználót, a régi home mappás cuccokat bemásolom az alá is, de ennyi elég? Még nem próbáltam amúgy, gondoltam rákérdezek. Mindennek egyeznie kellene, jogosultság és társai. Csak egy új felhasználó a régi beállítások öröklésével.
  • MerlinW
    Elég neki 10giga, de használni is akarja, vagy csak dísznek lesz?:D
  • Flamer
    én nkm 12gigáram indig felmegy és használható. :D de csak mondom. :D
  • MerlinW
    Külön Ext4-re formázott particióra (20GB+) telepítsd. A Win alól való telepítés semmi jóval nem kecsegtet:)
  • Flamer
    van javas abev program is. azt vinni fogja a linux is.
  • Nivea
    Hello! egy elég szokatlan kérdéssel fordulok most hozzátok! Az abevjava ill abev2006 programokat futatja a linux vagy csak wien-el?
  • Cyberdevil
    Segítseket pls. Adott egy laptop Win7 ultimate op.rendszerrel. UBuntu 9.04-t próbálok felrakni alá de a telepítés felénél kivillan az ablak, egy 711 megás ubuntu mappa ugyan megjelenik a meghajtón, de mikor újraindítom(alapból meg se kérdezi a telepítő h újra akarom-e indítani mert kivillan) akkor nem jön be a boot menü h melyiket akarom elindítani.
    Pendrive-os megoldással sikerült elindítani ugyan( pendrive-ra raktam fel az ubuntut az Unetbootin progival) de ha kikapcsolom vagy újraindítom minden beállítás, mentett munkám elveszik. Mintha egy frissen telepített op.rendszer lenne. Ha vmelyik problémára lenne megoldás azt megköszönném. :)
  • MerlinW
    Mindet:D

De kezdetnek jó a fejléc /home/documents menüpontja is:)
  • icespeakyy
    Sziasztok!
    Kezdő linuxos vagyok(windoze-ról áttérő :) ) .
    Olyan kérdésem lenne,hogy milyen irodalmat kezdjek el tanulmányozni a szerintetek?
    Következő könyveket vásároltam meg:
    Pere László:Felhasználók ismeretek I-II
    Linux bevetés közben I-II
    Pere László:Bevezetés a linux használatába
    Sajnos nemtudom melyik könyvvel kezdjem,nem akarom össze-vissza olvasgatni.
    Van valakinek ötlete melyikkel kezdjem?milyen sorrendbe?
    előre is köszi
  • Ability
    ui: negyed óránál tovább nem tudtam bámulni, mert annyira giccses és szemrontó volt, hogy eszméletlen. :D Maga a cucc tetszik, de az ablak felületek és társai azok eléggé fárasztóak.
  • Ability
    Hát ez amit betettél jó undy. :P

Képeken, videókon nekem tetszett, feltettem a legújabb SVN változatot. Igazából ebben látok a legtöbb fantáziát, szerintem ez az új kiadás tényleg kreatív, szép és igényes. Ami fontosabb, hogy 2mp alatt feláll az egész asztal, piszokgyors, de mégsem olyan igénytelen, puritán mint a többi ilyen kisebb ablakkezelő. Annyi baj van vele, hogy nincs elterjedve, nincsenek közösségi munkák hozzá csak nagyon kolátozottan. Például nekem nem tetszik a window border skin-je, de maga a "tálcaszerűség" az nagyon-nagyon-nagyon bejön. Szívesen használnám, csak ugye kevés program van rá, meg vannak kötöttségek. Egyébként érdekes ugye, hogy ez is ilyen Compiz féle dolog, nagyon sok és szép animáció, funkció van benne, de mégsem lassít annyira. Aki a Compiz-t utálja, de azért szeretne egy kis szolíd extrát annak nagyon jó lenne. Szóval nekem nagyonpozitív a véleményem, kár hogy az E17-es panelt nem lehet használni Gnome alatt, szerintem az annyira ötletes, tönyleg tökjó. Nem is hasonlít már a lentebbi képre, emlékeimben is ilyen puritán dolog volt, de nagyon kikupálódott.
  • MerlinW
    Fapados de gyors, kb mint a fluxbox. Nem tudom mit eszik, csak futólag találkoztam vele. Hivatalos oldalon biztos részletezik

• Ability
    Ez az Enlightenment (E17) ablakkezelő milyen? Mert felfedeztem ezt az OpenGEU Ubuntu féle disztrót és ott egész fasza kis screenshot-ok voltak róla, meg volt egy videó és tetszett nekem. Az lenne a kérdésem, hogy egyrészt ez milyen libeket használ? GTK-ra fejlesztik, esetleg valami másmire épül? További kérdésem, hogy mennyire integrálódna egy Ubi-ba, érdemes-e egyáltalán próbát tenni vele, vagy csak beszemeteli az egészet és még macera is mert külön kell keresgélni natív programokat?
  • MerlinW
    Hát.. telepítsd újra a flasht, vagy használd az előző kernelt:)
  • Ability
    Vagyis a rajta való kattintás pl. YouTube-nál.
  • Ability
    A Z betű után mi lesz a nevük?

ui.: megnéztem ezt a kernel hülyeséget, és kiderült, hogy az update manager és a grub 2 közös hibája, de megoldottam okosba. :D Annyit nyertem az új kernellel, hogy nem megy a flashplayer.
  • MerlinW

• MerlinW
    Hihi:)
    A londoni tőzsde kidobja a windowst

Ubuntu: Bezárták a CD rendelős oldalt, tehát napokon belül indul a Karmic szállítás.
  • MerlinW
    trickle -d 50 parancs

az 50 Kb/s érték

trickled.conf-ban megadhatsz profilokat is:

pl:
    [ssh]
    Priority = 1
    Time-Smoothing = 0.1
    Length-Smoothing = 1
    [ftp]
    Priority = 8
    Time-Smoothing = 5
    Length-Smoothing = 20

Mindenre kiterjedő szabály pedig:
    trickled -d 80 -u 10 -s

d download, u upload, s a system

további kapcsolók: man trickle:)
  • Ability
    Kérdés: lehet-e valahogy egyszerűen, jobb esetben külsős, bonyolult program használata nélkül valahogy priorizálni az internetkapcsolatot? Gondolok arra, hogy ha torrentezek full sávval, és közben megnyitok egy YouTube videót, akkor adjon már annyi minimális sávszélet, hogy azért folyamatos legyen a stream. De a legfontosabb az lenne, hogy az oldalak betöltése ne lassuljon be annyira. Egyértelmű, hogy lassulni fog, de pl. OSX alatt valahogy jól működik ez az egész, a fullsávszéles torrent nem rekeszt ki mindenből, nem áll be tőle az egész rendszer. És persze a poén az egészben, hogy limitálva van a torrentkliens nem is kicsit, de mégis lassú.
  • Ability
    Nem kérdezett tőlem semmit. Akármikor új kernelt adtak ki (és most nem csak a Karmic-ra gondolok, hanem stabil kiadásoknál, pl. Jauntynál is akármikor jött kernel frissítés) sosem kérdezett semmit, csak egyszerűen használatba vette. De akkor majd ránézek. :]
  • MerlinW
    Szerintem csak nem frissítette a menu.lst-t (azt nyomtad neki hogy ne módosítsa?). Lényeg, hogy kárt nem tud okozni. Egyébként sem szoktak hibás kernelt tenni a hivatalos repo-ba, még alpha/béta esetén sem.
  • Ability
    Köszi! Első hasznos, másodikat tudtam, hogy hogyan lehetne használatba venni, csak arra voltam kíváncsi, hogy nem véletlenül van-e az egyelőre mellőzve.
  • MerlinW
    shift+page up

vagy:

man parancs | less

ha nem megy telepítsd a "less" csomagot (olyan mint DOS-ban a more)

---

Grub: egyszerűen szúrj be egy új menüpontot a menu.lst-ben az új kernel adataival. Ha megy vele, megy, ha nem, akkor választod az előzőt.
  • Ability
    Merlin: egy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon fontos kérdésem lenne, ami alapvető, de rohadtul nem jöttem még rá. Sokszor ügyködök X nélkül, és néha amikor listázok valamit, vagy meg akarok nézni egy man leírást, akkor ugye elég valószínű, hogy nem fog kiférni a képre minden. Hogy a fenébe lehet fentebb menni? Mert anno már nézegettem, és olvastam mindenfélét, de azt sem tudom, hogy kint X nélkül shell-ben milyen bill. kiosztást használ a rendszer. Amiket pedig olvastam a Google keresés után egyik sem működött.

Plusz egy kérdés: az normális, hogy fel van téve a 2.6.31-13-as kernel, magától frissített rá az Ubi és azóta is szorgosan érkeznek az update-ek, de grub-ban csak a ***-12-est lehet választani? Gondolom még nem engedélyezték csak teszt jelleggel teszik közzé vagy valami, de inkább rákérdezek, nem mintha sokról maradnék le nélküle.
  • MerlinW
    Macerás, hagyd a fenébe.
  • MerlinW
    RPM még mindig nyögvenyelősebb mint a DEB, bár pár éve nem használtam friss RedHat rendszert (kb 2-3 éve), valamit biztos fejlődött, de nem szeretem. DEB FTW:)

KDE szemetelésre meg azt értettem, hogy feltelepít fél giga biszbaszt magával, akár kell akár nem. Ráadásul majdnem minde függ mindentől, ha valami nem megy visz magával 3-4 másik alkalmazást is.

• Ability
    Amúgy jó is, hogy mondod a LiveCD-t, elképzelhető, hogy azzal kell megcsinálni. Lehet Ubi futás alatt levédi azt a partíciót, de LiveCD-vel tuti meg lehet csinálni. Csak ne töröld, hanem a shrink opciót használd.
  • Hegi90
    van egy gparted live cd-m is, majd megnézem valamikor ^^
    egyelőre örülök, hogy végre sikerült normálisan megcsinálnom.
    köszönöm a segítséget!
  • Ability
    Szerintem egyébként nincs negatív hatása, csak egyszerűen nincs szükség ilyen nagy SWAP-ra.
  • Ability
    Nem tudom érdemes-e bántani. Nem tudom, hogy a túlméretezésnek van-e valamilyen negatív hatása, az is lehet, hogy simán hagyhatod, mert bár fölösleges de nem is rossz dolog. Amúgy GPrated-el (alap Ubi alkalmazás, régi verziókban Partition Manager-ként futott) szerintem tuti meg lehet csinálni. Ne töröld, hanem van valami shrink/grow dolog benne, amivel adatvesztés és bárminemű módosítás nélkül le tudsz csípni belőle, vagy növelni tudod a méretét.

Amúgy egy dolog: ha hibernálást használni akarsz, akkor pl. kimondottan jól jön, ha a SWAP nagyobb méretű. Bár szerintem senki nem használ egy ilyen elavult dolgot. Vagy Sleep vagy kikapcs.