11431
Ubuntu Linux
-
#5933 Antennával jönnek a földi digi adók, amiket felsoroltam, én is úgy nézem. -
grafl #5932 az első kérdésed ez volt "Miért nem hivatalos Ubuntu netbook remix-et használsz?"
Már letöltöttem most probálkozom vele.
üdv -
#5931 mármint antennával nem fog sokat, digitális még nincs, a sima analóggal ami kábelről jön, azzal lehet mindent fogni -
#5930 Akkor az első kérdésre is válaszolj. -
grafl #5929 köszi a választ.
Router van. az ubuntu-8.04.4 felraktam azon volt net.
kiakartam probálni ezt a easy peasy ubuntu 9.10 fajtát is,
ezen meg nem volt mind a kettőt usb ről inditottam,kiprobálásra.
kösz Kezdő vagyok -
#5928 Digivel is csak 7 csatornát nézhetsz (RTL, TV2, M1-2, Duna1-2, Euronews)
Guglizz, rengeteg pinnacle leírás van a neten. Itt egy jó leírás pl -
#5927 az analóg fölösleges lesz, mert azokat a csatornákat amiket lehet fogni vele nem nézem:)
sajna lehet tv nélkül maradok -
#5926 Húzd ki belőle a kábelt, dugd rá a szobaantennát (ekkor kapcsol digire), és tedd valahova az ablak mellé. Ezután usb kihúz/bedug, scannel.
Analógot talán így (ilyet még nem csináltam én sem, mindig digim volt)
- sudo apt-get install scantv
- sudo gedit /etc/modprobe.d/bttv
- írd bele:
options bttv card=6 gbuffers=8 audiomux=0x0e,0x04,0x08,0x04,0 gpiomask=0x0f tuner=2 radio=1
- scantv -C /dev/vbi0 (ezt ellenőrizd, a /dev-ben lehet, hogy nem vbi-nek hívják az eszközt)
Ez redmonk-nak is segíthet az AverTV-hez.
-
#5925 a dobozára van DVB-T írva
Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E GB/EE/SLK -
#5924 ez hibrid, analóg és digitális is, és még antennája is van (ezt nem használom mert fölösleges) -
#5923 "dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)"
1. nincs bedugva
2. nem ismeri/látja a hardvert.
Biztos DVB-T azaz digitális vevőd van? Nem analóg?
(DVB - amennyiben nincs digikábel előfizetésed - szobaantennával működik csak) -
#5922 egyelőre ennyi
aquir@Aquir:~$ sudo apt-get install w-scan dvb-apps
[sudo] password for aquir:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
dvb-apps w-scan
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 786kB of archives.
After this operation, 6,545kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe dvb-apps 1.1.1+rev1273-1 [711kB]
Get:2 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe w-scan 20090808-1 [75.1kB]
Fetched 786kB in 26s (30.1kB/s)
Selecting previously deselected package dvb-apps.
(Reading database ... 161611 files and directories currently installed.)
Unpacking dvb-apps (from .../dvb-apps_1.1.1+rev1273-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package w-scan.
Unpacking w-scan (from .../w-scan_20090808-1_i386.deb) ...
Processing triggers for man-db ...
Setting up dvb-apps (1.1.1+rev1273-1) ...
Setting up w-scan (20090808-1) ...
aquir@Aquir:~$ w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
w_scan version 20090808 (compiled for DVB API 5.0)
using settings for HUNGARY
Country identifier HU not defined. Using defaults.
frontend_type DVB-T, channellist 4
output format czap/tzap/szap/xine
Info: using DVB adapter auto detection.
main:2898: FATAL: ***** NO USEABLE DVB CARD FOUND. *****
Please check wether dvb driver is loaded and
verify that no dvb application (i.e. vdr) is running.
aquir@Aquir:~$ vlc ~/channels.conf
VLC media player 1.0.4 Goldeneye
[0x99e1140] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
[0x9ccf6f0] main stream error: cannot pre fill buffer
Klub:802000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_3_4:FEC_1_2:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE:2020:2021:202
d
[0x9cb8cd8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9ccf6f0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9cd96d8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9ccc890] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9cd46f8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9cbc750] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9cbc750] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9ccccb8] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9ccf6f0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9e46198] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9e4aa90] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9eca180] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9ea99b0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9f2c780] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9eea980] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9f26798] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9eea980] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0x9e45808] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9f26798] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0xa02d0b8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9fa2868] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
[0xa02d0b8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
[0x9f26798] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
^C[0x9a88d00] signals interface error: Caught Interrupt signal, exiting...
aquir@Aquir:~$
-
#5921 - USB bedug
- sudo apt-get install w-scan dvb-apps
- w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
- vlc ~/channels.conf
Ez a pesti channels.conf tartalom (lehet jó nálad is, ki kell próbálni)
channels.conf
w_scan tippek, trükkkök -
#5920 a vlc fenn van already, w-scant meg megpróbálom megérteni -
#5919 ha jól értem Merlint, akkor ide nem kell meghajtó. a menetét leírta röviden a w_scan-t fel kell raknod. tutorial
használatáról nem tudok írni, vagy googlezz, vagy gyere rá magad, lehet csak annyi hogy beírod a terminalba, hogy w_scan és generálja a csatornalistát. aztán mint írták vlc be playlistba rakd be. vlc nincs telepítve alapból, a csomagkezelővel orvosold :) -
#5918 ennek mi a menete? -
#5917 milyen meghajtó? a tv kábel van bedugva usb-be -> notebook (Pinnacle HDTV-s Hybrid Pro Stick PCTV) :) -
#5916 Nekem USB-s van (Pinnacle NanoStick 73e), pöccre működik, VLC-vel playlistbe rakom a w_scan segítségével generált channels.conf-ot és nézem:)
TVtime, MythTV és társaik nem szeretik az USB+DVB-t. Legalábbis nekem nem látták. -
#5915 sztem működnie kell a tv timenak, ha megfelelően telepítetted a meghajtót. sajna még nem tartunk ott hogy plug and play legyen :D -
#5914 Akkor ezt akkor nem lehet? :P -
Gabo #5913 A TV tunnert beizzítani néha elég szívás tud lenni. Bemásolom azt, amit magamnak jegyzeteltem, és ami alapján végül nálam sikerült működésre bírni.
"Hogyan élesszük fel a tv tuner kártyát?
Mivel a rendszer felismeri, hogy van egy tuner kártya a gépben, csak azonosítani nem tudja, ezért ezt a beállítást nekünk kell elvégezni.
A kártyán lévő dekóder chip és a tuner típusa alapján a lenti oldalon meg kell keresni a kártyához tartozó beállításokat. De így is lehet, hogy több beállítást ki kell próbálni, mire ténylegesen sikerül beüzemelni.
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=21980
Miro PCTV esetében card=1 a tuner=5 bizonyult használhatónak.
Ez után a betöltendő modulok listájára be kell illeszteni a bttv modult.
sudo nano /etc/modules
Itt a lista végére be kell írni a bttv-t. Ez után a bttv beállításainak módosításához létre kell hozni egy konfigurációs fájlt.
sudo nano /etc/modprobe.d/bttv
A fájlba az alábbi sorokat kell beírni a kártyánk azonosítására szolgáló értékekkel.
# i2c
alias char-major-89 i2c-devb
options i2c-algo-bit bit_test=1
# bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
# My TV Card
options bttv card=1 tuner=5 pll=1 adc_crush=0
Ha ezzel végeztünk, újra kell indítani a gépet. Hogy a beállítások sikeresek voltak-e, azt a dmesg utasítással tudjuk ellenőrizni. Ha a bttv modul betöltésénél nem látszik hiba, akkor valószínűleg jók a beállítások.
Ez után el kell indítani a kiválasztott tv programot. Tvtime esetében a program menüjén belül is elvégezhetőek az alap beállítások és csatorna keresések. De ha választhatóak között nincs megfelelő frekvencia tábla (pl. kábeltv szolgáltatás esetén), akkor az egyedi beállítással kell próbálkozni és a tvtime-scanner segítségével kell a csatornák keresését elvégezni.
Valószínűleg ezt követően már csak a hangrendszer keverőpultján kell egy kicsit állítgatni ahhoz, hogy hangunk is legyen.
Néhány hasznos oldal tv-vel kapcsolatban:
http://www.linuxtv.org/
http://www.mythtv.org/
Plusz ez utóbbinak a wikije is."
Remélem valamit segít, vagy legalább ad egy kis irányt, hogy merre érdemes elindulni. Hozzáteszem, hogy pci kártya van a gépemben. Külső cuccoknál nem tudom mennyire működnek a fentiek.
Egyébként még mindig azt javaslom, ha valaki most ismerkedik az ubival vagy linux rejtelmeivel, hogy jegyzeteljen. Sokkal egyszerűbb így visszakeresni egy-egy megoldást, mint újra és újra a netet túrni. -
#5912 Miért nem hivatalos Ubuntu netbook remix-et használsz?
Egyébként a "kábel bedugva" helyzetjelentésnek örülünk, de némileg több információra lenne szükségünk.
- ifconfig -a mit ír?
- Router van?
- Milyen internetkapcsolat? Kábel, ADSL? -
grafl #5911 szia
easy peasy ubuntu 9.10 usb ről inditottam és nincs
interneteléresem, a "kábel bedugva".
Köszi a segítséget -
#5910 pastebin.com -
#5909 probálgatok...
vmi majd csak lesz -
#5908 ebből nekem sem sok jön le, a kártyádat nem említi :( talán majd holnap tudnak a többiek segíteni, addig is kéne googlezni hátha van más fajta megoldás
-
#5907 dvb-utilst innen remélem i386-ból kellett europe-gr-t szedtem le remélem az jó vagy az csak egy mirror remélem -
#5906 dmesg
tehát eddig firmware berakva dvb-utils feltelepitve -
#5905 #5903
jah kár hogy nincs sgn code tag :D akkor asztalon csinálj egy új szöveg fájlt másold és tedd fel pl a toldacuccot.hu ra
persze hogy kiíírja hiszen nincs még a meghajtó rendesen telepítve. valami hiányzik. -
#5904 Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
tvtime-scannernél ezt még mindig kiirja -
#5903 túl hosszó lenne nemtom bemásolni -
#5902 mit nem tudsz kihámozni a dmesg ből? másold be hogy mit ad vissza a terminál mikor beírod. -
#5901 dmesg-ből nemtom kihámozni na felraktam egy dvb-utilst gond nélkül de semmi nemtud megnyitni /dev/video0-t -
#5900 jah ha félrerétettem a szöveget itt van az utils is:
dvb-utils -
#5899 jólvan legalább tvtime megmondta hogy nincs fenn a driver, nem tudta megnyitni a tv kártyát :D akkor fejezd be a driver feltevést,másolás megvolt.
dmesg parancsra mit válaszol? az eredeti angol szövegben annyi volt hogy idézem check it with 'dmesg'
a dvb-apps jó lesz utánnajártam (itt, ha jól értettem :D)
esetleg egy restartot hátha segít :) -
#5898 szerintem nem vagyunk messze a megoldástól, csak még én nem vágom annyira a dolgokat -
#5897 tvtime-scanner
Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
Konfiguráció beolvasása: /home/ubuntu/.tvtime/tvtime.xml
Keresés a(z) PAL norma használatával.
/home/ubuntu/.tvtime/stationlist.xml: No existing PAL station list "Custom".
videoinput: Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ezt irta ki -
#5896 értem köszönöm
betudtam másolni már csak az van h dvb-utilst nem talál a synaptic csak dvb-apps-t de az már fenn van
dmesg parancsban hol kellene megtalálnom a drivert? -
#5895 alt+f2 a parancsfuttatásra felhoz egy ablakot
a nautilus a filekezelő, és ha gksudo nautilus-ként indítod, akkor root jogosultságokkal tudsz vandálkodni bármit, szóval ha befejezted amit akartál csinálni, akkor zárd is be, nehogy ebben ronts el valamit véletlenül. -
#5894 ez mit csinál?
csak hogy közbe tanuljak is