11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Antennával jönnek a földi digi adók, amiket felsoroltam, én is úgy nézem.
  • grafl
    az első kérdésed ez volt "Miért nem hivatalos Ubuntu netbook remix-et használsz?"
    Már letöltöttem most probálkozom vele.
    üdv
  • Aquir
    mármint antennával nem fog sokat, digitális még nincs, a sima analóggal ami kábelről jön, azzal lehet mindent fogni
  • MerlinW
    Akkor az első kérdésre is válaszolj.
  • grafl
    köszi a választ.
    Router van. az ubuntu-8.04.4 felraktam azon volt net.
    kiakartam probálni ezt a easy peasy ubuntu 9.10 fajtát is,
    ezen meg nem volt mind a kettőt usb ről inditottam,kiprobálásra.
    kösz Kezdő vagyok
  • MerlinW
    Digivel is csak 7 csatornát nézhetsz (RTL, TV2, M1-2, Duna1-2, Euronews)

Guglizz, rengeteg pinnacle leírás van a neten. Itt egy jó leírás pl
  • Aquir
    az analóg fölösleges lesz, mert azokat a csatornákat amiket lehet fogni vele nem nézem:)
    sajna lehet tv nélkül maradok
  • MerlinW
    Húzd ki belőle a kábelt, dugd rá a szobaantennát (ekkor kapcsol digire), és tedd valahova az ablak mellé. Ezután usb kihúz/bedug, scannel.

Analógot talán így (ilyet még nem csináltam én sem, mindig digim volt)

- sudo apt-get install scantv
    - sudo gedit /etc/modprobe.d/bttv
    - írd bele:
    options bttv card=6 gbuffers=8 audiomux=0x0e,0x04,0x08,0x04,0 gpiomask=0x0f tuner=2 radio=1
    - scantv -C /dev/vbi0 (ezt ellenőrizd, a /dev-ben lehet, hogy nem vbi-nek hívják az eszközt)

Ez redmonk-nak is segíthet az AverTV-hez.

• Aquir
    a dobozára van DVB-T írva

Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E GB/EE/SLK
  • Aquir
    ez hibrid, analóg és digitális is, és még antennája is van (ezt nem használom mert fölösleges)
  • MerlinW
    "dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)"

1. nincs bedugva
    2. nem ismeri/látja a hardvert.

Biztos DVB-T azaz digitális vevőd van? Nem analóg?
    (DVB - amennyiben nincs digikábel előfizetésed - szobaantennával működik csak)
  • Aquir
    egyelőre ennyi

aquir@Aquir:~$ sudo apt-get install w-scan dvb-apps
    [sudo] password for aquir:
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    The following NEW packages will be installed:
    dvb-apps w-scan
    0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
    Need to get 786kB of archives.
    After this operation, 6,545kB of additional disk space will be used.
    Get:1 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe dvb-apps 1.1.1+rev1273-1 [711kB]
    Get:2 http://hu.archive.ubuntu.com karmic/universe w-scan 20090808-1 [75.1kB]
    Fetched 786kB in 26s (30.1kB/s)
    Selecting previously deselected package dvb-apps.
    (Reading database ... 161611 files and directories currently installed.)
    Unpacking dvb-apps (from .../dvb-apps_1.1.1+rev1273-1_i386.deb) ...
    Selecting previously deselected package w-scan.
    Unpacking w-scan (from .../w-scan_20090808-1_i386.deb) ...
    Processing triggers for man-db ...
    Setting up dvb-apps (1.1.1+rev1273-1) ...

Setting up w-scan (20090808-1) ...
    aquir@Aquir:~$ w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
    w_scan version 20090808 (compiled for DVB API 5.0)
    using settings for HUNGARY
    Country identifier HU not defined. Using defaults.
    frontend_type DVB-T, channellist 4
    output format czap/tzap/szap/xine
    Info: using DVB adapter auto detection.
    main:2898: FATAL: ***** NO USEABLE DVB CARD FOUND. *****
    Please check wether dvb driver is loaded and
    verify that no dvb application (i.e. vdr) is running.
    aquir@Aquir:~$ vlc ~/channels.conf
    VLC media player 1.0.4 Goldeneye
    [0x99e1140] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
    [0x9ccf6f0] main stream error: cannot pre fill buffer
    Klub:802000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_3_4:FEC_1_2:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE:2020:2021:202
    d
    [0x9cb8cd8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9ccf6f0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9cd96d8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9ccc890] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9cd46f8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9cbc750] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9cbc750] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9ccccb8] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9ccf6f0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9e46198] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9e4aa90] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9eca180] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9ea99b0] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9f2c780] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9eea980] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9f26798] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9eea980] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0x9e45808] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9f26798] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0xa02d0b8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9fa2868] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    [0xa02d0b8] dvb access error: FrontEndOpen: opening device failed (No such file or directory)
    [0x9f26798] main input error: open of `dvb://' failed: (null)
    ^C[0x9a88d00] signals interface error: Caught Interrupt signal, exiting...
    aquir@Aquir:~$
  • MerlinW
    - USB bedug
    - sudo apt-get install w-scan dvb-apps
    - w_scan -c HU -X >> ~/channels.conf
    - vlc ~/channels.conf

Ez a pesti channels.conf tartalom (lehet jó nálad is, ki kell próbálni)
    channels.conf

w_scan tippek, trükkkök
  • Aquir
    a vlc fenn van already, w-scant meg megpróbálom megérteni
  • Palinko
    ha jól értem Merlint, akkor ide nem kell meghajtó. a menetét leírta röviden a w_scan-t fel kell raknod. tutorial

használatáról nem tudok írni, vagy googlezz, vagy gyere rá magad, lehet csak annyi hogy beírod a terminalba, hogy w_scan és generálja a csatornalistát. aztán mint írták vlc be playlistba rakd be. vlc nincs telepítve alapból, a csomagkezelővel orvosold :)
  • Aquir
    ennek mi a menete?
  • Aquir
    milyen meghajtó? a tv kábel van bedugva usb-be -> notebook (Pinnacle HDTV-s Hybrid Pro Stick PCTV) :)
  • MerlinW
    Nekem USB-s van (Pinnacle NanoStick 73e), pöccre működik, VLC-vel playlistbe rakom a w_scan segítségével generált channels.conf-ot és nézem:)

TVtime, MythTV és társaik nem szeretik az USB+DVB-t. Legalábbis nekem nem látták.
  • Palinko
    sztem működnie kell a tv timenak, ha megfelelően telepítetted a meghajtót. sajna még nem tartunk ott hogy plug and play legyen :D
  • Aquir
    Akkor ezt akkor nem lehet? :P
  • Gabo
    A TV tunnert beizzítani néha elég szívás tud lenni. Bemásolom azt, amit magamnak jegyzeteltem, és ami alapján végül nálam sikerült működésre bírni.

"Hogyan élesszük fel a tv tuner kártyát?

Mivel a rendszer felismeri, hogy van egy tuner kártya a gépben, csak azonosítani nem tudja, ezért ezt a beállítást nekünk kell elvégezni.
    A kártyán lévő dekóder chip és a tuner típusa alapján a lenti oldalon meg kell keresni a kártyához tartozó beállításokat. De így is lehet, hogy több beállítást ki kell próbálni, mire ténylegesen sikerül beüzemelni.
    http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=49&t=21980

Miro PCTV esetében card=1 a tuner=5 bizonyult használhatónak.
    Ez után a betöltendő modulok listájára be kell illeszteni a bttv modult.
    sudo nano /etc/modules

Itt a lista végére be kell írni a bttv-t. Ez után a bttv beállításainak módosításához létre kell hozni egy konfigurációs fájlt.
    sudo nano /etc/modprobe.d/bttv

A fájlba az alábbi sorokat kell beírni a kártyánk azonosítására szolgáló értékekkel.
    # i2c
    alias char-major-89 i2c-devb
    options i2c-algo-bit bit_test=1
    # bttv
    alias char-major-81 videodev
    alias char-major-81-0 bttv
    # My TV Card
    options bttv card=1 tuner=5 pll=1 adc_crush=0

Ha ezzel végeztünk, újra kell indítani a gépet. Hogy a beállítások sikeresek voltak-e, azt a dmesg utasítással tudjuk ellenőrizni. Ha a bttv modul betöltésénél nem látszik hiba, akkor valószínűleg jók a beállítások.
    Ez után el kell indítani a kiválasztott tv programot. Tvtime esetében a program menüjén belül is elvégezhetőek az alap beállítások és csatorna keresések. De ha választhatóak között nincs megfelelő frekvencia tábla (pl. kábeltv szolgáltatás esetén), akkor az egyedi beállítással kell próbálkozni és a tvtime-scanner segítségével kell a csatornák keresését elvégezni.
    Valószínűleg ezt követően már csak a hangrendszer keverőpultján kell egy kicsit állítgatni ahhoz, hogy hangunk is legyen.

Néhány hasznos oldal tv-vel kapcsolatban:
    http://www.linuxtv.org/
    http://www.mythtv.org/
    Plusz ez utóbbinak a wikije is."

Remélem valamit segít, vagy legalább ad egy kis irányt, hogy merre érdemes elindulni. Hozzáteszem, hogy pci kártya van a gépemben. Külső cuccoknál nem tudom mennyire működnek a fentiek.
    Egyébként még mindig azt javaslom, ha valaki most ismerkedik az ubival vagy linux rejtelmeivel, hogy jegyzeteljen. Sokkal egyszerűbb így visszakeresni egy-egy megoldást, mint újra és újra a netet túrni.
  • MerlinW
    Miért nem hivatalos Ubuntu netbook remix-et használsz?
    Egyébként a "kábel bedugva" helyzetjelentésnek örülünk, de némileg több információra lenne szükségünk.

- ifconfig -a mit ír?
    - Router van?
    - Milyen internetkapcsolat? Kábel, ADSL?
  • grafl
    szia
    easy peasy ubuntu 9.10 usb ről inditottam és nincs
    interneteléresem, a "kábel bedugva".
    Köszi a segítséget
  • MerlinW
    pastebin.com
  • redmonk
    probálgatok...
    vmi majd csak lesz
  • Palinko
    ebből nekem sem sok jön le, a kártyádat nem említi :( talán majd holnap tudnak a többiek segíteni, addig is kéne googlezni hátha van más fajta megoldás
  • redmonk
    dvb-utilst innen remélem i386-ból kellett europe-gr-t szedtem le remélem az jó vagy az csak egy mirror remélem
  • redmonk
    dmesg

tehát eddig firmware berakva dvb-utils feltelepitve
  • Palinko
    jah kár hogy nincs sgn code tag :D akkor asztalon csinálj egy új szöveg fájlt másold és tedd fel pl a toldacuccot.hu ra

persze hogy kiíírja hiszen nincs még a meghajtó rendesen telepítve. valami hiányzik.
  • redmonk
    Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

tvtime-scannernél ezt még mindig kiirja
  • redmonk
    túl hosszó lenne nemtom bemásolni
  • Palinko
    mit nem tudsz kihámozni a dmesg ből? másold be hogy mit ad vissza a terminál mikor beírod.
  • redmonk
    dmesg-ből nemtom kihámozni na felraktam egy dvb-utilst gond nélkül de semmi nemtud megnyitni /dev/video0-t
  • Palinko
    jah ha félrerétettem a szöveget itt van az utils is:
    dvb-utils
  • Palinko
    jólvan legalább tvtime megmondta hogy nincs fenn a driver, nem tudta megnyitni a tv kártyát :D akkor fejezd be a driver feltevést,másolás megvolt.

dmesg parancsra mit válaszol? az eredeti angol szövegben annyi volt hogy idézem check it with 'dmesg'

a dvb-apps jó lesz utánnajártam (itt, ha jól értettem :D)

esetleg egy restartot hátha segít :)
  • redmonk
    szerintem nem vagyunk messze a megoldástól, csak még én nem vágom annyira a dolgokat
  • redmonk
    tvtime-scanner
    Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
    Konfiguráció beolvasása: /home/ubuntu/.tvtime/tvtime.xml
    Keresés a(z) PAL norma használatával.
    /home/ubuntu/.tvtime/stationlist.xml: No existing PAL station list "Custom".
    videoinput: Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

ezt irta ki
  • redmonk
    értem köszönöm
    betudtam másolni már csak az van h dvb-utilst nem talál a synaptic csak dvb-apps-t de az már fenn van
    dmesg parancsban hol kellene megtalálnom a drivert?
  • mumpic
    alt+f2 a parancsfuttatásra felhoz egy ablakot
    a nautilus a filekezelő, és ha gksudo nautilus-ként indítod, akkor root jogosultságokkal tudsz vandálkodni bármit, szóval ha befejezted amit akartál csinálni, akkor zárd is be, nehogy ebben ronts el valamit véletlenül.
  • redmonk
    ez mit csinál?
    csak hogy közbe tanuljak is