Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Nem teljesen ugyanaz, de van debianhoz is ám aptbuild, ami forgatja a csomagokat.

Persze mondom ezt úgy, hogy nem használtam még sem aur-t sem yaourt-ot. aptbuildet is csak 1-2x, azt is csak kíváncsiságból😊 Régen még kézzel kellett, ma meg már ritkán van szükség forrásból forgatni. Debian-on legalábbis. Arch-ot elismerem, az is piszok jó disztro, azonban ahhoz én már lusta vagyok😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Igen, az aurra gondoltam meg arra az elonyere, hogy ugyan a gep valojaban forrasbol fordit, de nem neked kell kezzel adjusztalni a folyamatot :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

mumpic
Szerintem az AUR-ra gondolsz, de ott sem kell nagyon kézzel fordítgatni, lefordunak a dolgok ügyesen. (Bár, a franc tudja, én yaourtot használtam mindig, lehet hogy csak az fordította le, nemtom 😊

HiPPoNaX
Ezt kaptak el jol szvsz az archban, a binaris csomagkezelo mellett letezik egy forras alapu "csomagkezelo", ami igazabol forditasi leirasokat tartalmaz, pl. hogy milyen fuggosegek szuksegesek az adott progi leforditasahoz. De asszem ez itt erosen off :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Ability
Plusz ha a configure lehal hibával, akkor abban benne van, hogy milyen csomagot hiányol, általában teljesen egyértelmû, illetve a program mellé szoktak leírást adni a függõségek listájával mellékelve, végsõsoron meg becopyzod google-be a hibaüzenetet.
MerlinW
Nem igazán kell megtanulni sok mindent, minden forráshoz mellékelnek README fájlt, abban benne van minden. De általában egy sudo ./configure && sudo make && sudo make install elég szokott lenni.

[merlinw.org]

Ability
Leginkább az a szar az egészben, hogy semmivel sem jobb mint a sima Ubi, nem is tudom kinek van erre igénye, annyit csináltak, hogy feltelepítettek pár programot, ami bár lehet populáris, de mindenki maga szereti testreszabni, és külön disztróként, szinte már saját fejlesztésként adják ki. Akkor legalább írják oda, hogy ez csak egy kis módosítás vagy valami, illetve hasznos dolgokat rakjanak már bele, kezdve azzal, hogy lecserélik az alapértelmezett ronda GTK skin-t és társaikat. Mert ez még okés lenne, sok embert tart vissza a köztudatba beépült "a linux ronda" gondolat, akkor varázsoljanak belõle egy kellemes kis környezetet és úgy adják ki. Ha már nagyon prók lennének, akkor csinálnának egy egyedi alkalmazást, ami felkínálja a kezdõknek a letölthetõ populáris programválasztékot és egy gombnyomásra rakja fel mindet.
JoeFromHun
Én anno ezt azért tettem fel mert sehogyan sem tudtam megcsinálni,hogy legyen flash-em meg w32-es codec-ek. És ez segített.
Persze azóta már "fejlõdtem annyit",hogy meg tudom csinálni.
Mondjuk ha valami amit fel akarok raknis és forrásban van azzal mai napig nem tudok mit kezdeni. (Pedig érdekelne,hogy ilyenkor mi van)De lehet egyszer azt is megtanulom.

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

MerlinW
Semmi rosszat nem mondtál, félre ne érts😊 Köszönjük az info-t. Én csak véleményeztem az említett disztro-t. Ha neked megfelel, használd egészséggel.

Nem a rendszert ítéltem el (hiszen az egy sima Ubuntu, amibe beletúrtak), hanem a csapatot akik mások tollával ékeskednek.

[merlinw.org]

JoeFromHun
Bocsi! Nem akartam senkinek sem rosszat.<#szomoru1>
Elnézést!
Ígérem hallgatok.. csak olvasok.
Nem gondoltam,hogy rosszat mondok!
Mégegyszer elnézést!

Ha gondolod vagy tudod törölheted a hozzászólásomat!

Üdv!

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

MerlinW
Ez derossz. A sárcok telepítenek egy Ubuntut, arra az általuk jónak ítélt programokat, iso-t csinálnak belõle és disztro-ként terjesztik. Pofátlanság. Amatõrség.

Emellet ilyet van képük írni:

"Aki telepített 09.06-os illetve 09.05-ös 32 bites magyarubit, kérem, biztonságtechnikai okokból írja be a következõ sort a terminálba:

sudo apt-get remove --purge ssh openssh-server postfix"

Mi van ha használni szeretném az ssh-t és a postfix-et? "Biztonsági" okokból mondjak le róla? Idióták...

Senkinek sem ajánlom.

[merlinw.org]

JoeFromHun
Sziasztok!

Kint van a frissített MagyarUBI (frissítve:2009.11.13) aminek már a Ubuntu 9.10 Karmic Koala az alapja.
Akit érdekel... megnézheti. Nekem bejött!<#eljen><#eljen>

http://www.magyarubi.hu

Üdv:JoE

MerlinW

[merlinw.org]

Hegi90
köszi 😄

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Ability
sudo apt-get install rar unrar
Hegi90
ingyenes rar archiváló linux alá? :S

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

zeli
nah, kicsit ruszki mód, de megcsináltam a nyomtatót. utána olvastam, és leszedtem egy HPLIP nevû cuccost. Ha a nyomtatót kikapcsolom, aztán újra be, akkor rá kell menni a download firmware gombra, utána nyomtat rendesen.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Palinko
nekem a türelmes várás, és a folyamat leállítása majd újra próbálása szokott segíteni. tényleg nagyon lassan nyomtat néha ha csak várok 😞
Canon PIXMA IP 3000
zeli
Hm, azt nem tudjátok, hogy a nyomtatómnak mi baja lehet Linux alatt? Feltelepítette, fel is ismeri, mikor nyomtatni akarok, akkor be is küldi feladatnak, de nem nyomtat semmit. (egyszer sikerült kinyomtatnom vele egy tesztoldalt és egy szövegszerkesztõs szöveget, de azóta nem)

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

RBJ
köszönöm a segítséget.

Linux Mint 13 Cinnamon

MerlinW
1. Fejléc, documents menü, olvass alapokat.

2.
cd /valami - a gyökérbõl irányít
cd ~/ - home könyvtár ~/sanyi a te könyvtárad
cd valami - az aktuális könyvtárban beljebb lép

3. error nvidia installer must be run as root
sudo paranccsal futtatsz root joggal. pl: sudo nvidia-installer
kérni fogja a jelszavadat.

4. Olvass linux alapokat

5. Olvass linux alapokat

[merlinw.org]

Hegi90
erre nem tudok mit mondani, még énis csak barátkozom a linuxszal, de majd biztos jönnek a szakik és megmondják 8)

RBJ
reguláris file nem hozható létre. engedély megtagadva.
ezt kapom
gyanus nekem hogy mikor win 7 mellé raktam nem e valami hulyén telepitettem fel.és nincs root konyvtáram .

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
jé mindjárt hulyét kapok<#buck>

Linux Mint 13 Cinnamon

Hegi90
akkor másold be a root-ba 😄
így:
belépsz abba a könyvtárba a terminálban, ahol a fájl van, aztán:

cp FILENEVE /

utána átnavigálsz a rootba, és onnan indítod. (lehet megint adni kell neki jogosultságokat, ezt nemtom)

RBJ
most ilyet kaptam hogy elindul a telepito

de
error nvidia installer must be run as root

Linux Mint 13 Cinnamon

Hegi90
jobb klikk a fájl ikonján -> jogosultságok -> adj neki futtatási jogot.

RBJ
na meg is van
nincs is home konyvtáram ha gyokérbe listázok egyet
de érdekes mégis belépett
na mindegy csináltam ls t a gyokérbe meglett a letoltések konyvtár
abban van a nvidia driverem
ebben a konyvtárba kiadtam a sh nvidia..... sh parancsot és azt irja hogy nem tudja megnyitni

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
ááááááááááááá
de a home konyvtárba is cd /home igy mentem

Linux Mint 13 Cinnamon

Hegi90
cd sany

nem kell elé perjel 😛

RBJ
most nézem hogy ls -a
na erre ezt adja . .. .directory sany

a cd /sany ra meg ezt kapom
-bash: cd:/sany: nincs ilyen file vagy könyvtár

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
bármilyen furcsa is
ls parancsra a sany adja
de mégse tudok cd /sany paranccsal belépni

Linux Mint 13 Cinnamon

Hegi90
ls -a paranccsal megnézed az aktuális mappa tartalmát, és cd-vel tovább tudsz navigálni.

RBJ
na menet közbe rájottem hogy nem akar bemenni a sany konyvtárba
cd / parancsal még a home ba bemegyek de onnan már a sany ba nem megy.
?

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
/etc/init.d/kdm stop
eddig oké de mikor meg akarom adni a driver helyét
cd/home/sany/Letöltések/nvidia..... végig se hagyja irni hogy beirjam pontosan az nvidia driver nevét és visszaugrik alapálásba.
várom segítséget és elnézést a kérdésekért.

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
ha belegebedek is megismerkedek most a linux al.

Linux Mint 13 Cinnamon

RBJ
na felraktam a kubuntut a win 7 mellé. szeretnék ismerkedni a linuxal ezentúl gyakran foglak titeket zaklatni kérdéseimmel.<#eplus2>

Linux Mint 13 Cinnamon

MerlinW
Fejlécben jobb felül ott a Linux topik linkje. Ez az Ubuntu topik, Suse ráadásul mégcsak nem is Debian alapú, hanem Redhat, tehát légyszíves ne ide. Linux topikot is figyeljük.

[merlinw.org]

Ability
/etc/init.d/kdm stop

Tehát KDE helyett KDM

Palinko: NV driver megköveteli, hogy ki kell lõni, sajnos.
RBJ
sajna álltalános linux topikot nem találok amik vannak ezer éve nem irtak be.
lehet feltolom a kubuntut akkor már aktuális leszek itt.
elvileg csak azért raktam suse t mert nagyon szépen néz ki.

Linux Mint 13 Cinnamon

Palinko
van általános Linux topic oda legközelebb, engem nem zavar de lehet mást igen.

voltál olyan bátor hogy megpróbáld kde leállítása nélkül telepíteni? 😄 mert én az ati driveromat ubuntu alatt nem szoktam leállítani semmit csak sudo ./drivercsomagneve és felrakom. igaz ez ati driver és nem kde hanem gnome, de lehet be kéne vállalnod 😊
RBJ
Csókolom.
felraktam a suse linux t a win 7 mellé. nagyon szép kis linuxka tetszik az a zöldes hátttér.
egyelõre ismerkedek vele szeretném fullon használni de még tartok tõle.

furcsa nekem ez a parancskornyezetbe való futtatás ha valamit akar telepíteni az ember. nem tudom miért nem csinálják meg windows stilusura.

na az elején bambázok nvidia drivert tennék fel. azt értem hogy ki kell kapcsolni a kde feluletett. meg elõtte ki kell lépni crtl alt f1 el a kde bõl. eddig oké.
de mikor kikapcsolnám a kde t a /etc/init.d/kde stop parancsal azt irja hogy nincs ilyen utvonal

remélem nemcsak ubuntu linux témába lehet kérdezni.
elõre is megköszöném a segítséget.

Linux Mint 13 Cinnamon

Hegi90
Nos, végül inkább újraraktam a 9.04-et...
Várok 1-2 hónapot azzal a frissítéssel.

LoDMaSt
Köszi szépen a gyors választ! 😊

@ Hellomarci

MerlinW
Ghost-ot..😊

Ha mûködõ rendszert szeretnél, tehát nem akarod tömöríteni, akkor meg dd if=/dev/hda of=/dev/hdb és egyik vinyoról másikra átpakolja bitrõl bitre.
De Ghost ezt is tudja, tehát rajtad áll.

[merlinw.org]

LoDMaSt
Sziasztok, egy Linux szervert szeretnék ghostolni, hogy baj esetén könnyen vissza tudjam állítani a még mûködõ image-t. Milyen progit ajánlanátok rá? Elõre is köszi!

@ Hellomarci

MerlinW
Ez nem Linux vs Windows flémtopik. Lehetõleg kerüljük az ilyen szintû összehasonlításokat.

[merlinw.org]

tobias88
Win xp volt elötte <#vigyor2>
tobias88
Nálam tényleg egybõl ment, sõt win 7 volt elötte a 8 éves gépen, és ott még lassú is volt a net, 35-40%on ment, de linuxon driver nélkül teljes sávszélen megy!
tobias88
Ubuntu 9.10:

Rendszer:
1,2 Intel Celeron
256 MB SD RAM
64 MB Geforce MX 440

Windows 7:

Rendszer:
Intel E2200
1,5 GB DDR2 RAM
256 MB Geforce 8600 GT

Eredmény:

TELJES értékû Indulás:
Ubuntu: 1 perc 32 másodperc
Windows: 50 másodperc

Problémák:

Ubuntu:
- Hang recsegett, de beállítható fél perc alatt
- Wifi probléma, de beállítás után tökéletes
(Wifihez nincs linux driver elvileg)
- Firefox nem töltötte be az oldalakat, de frissítése után megoldódott

Windows:
- Hang a hangkártya csere ellenére borzalmas, pedig a hangkártya elvileg windows 7el is mûködik, driver is van hozzá
- Alapban 900 megabájtot eszik a memóriából, látszik rajta, hogy a gép küszködik vele
- Wifi probléma, amit nem sikerült megoldani

-------

Teljesítmény szempontjából, a böngészés mindkét gépen hasonló sebességgel ment! <#crazya> Szóval aki gondolkodik a beszerzésén, ne tegye <#vigyor>