11431
Ubuntu Linux
-
#5973 nice :)
amúgy miben írod? gondolom php... de pl az a mozgatható ablak elég komoly :) az micsoda? javascript v. mi? -
#5972 Elkészült a login screen is:) -
#5971 Ugyanebből csinálnék Windows-osat, peberelnének vajon?:) -
#5970 #5954: tehüjeállat:DDD -
#5969 be is raktam könyvjelzőnek...
nagyon jól néz ki már most...sok sikert hozzá -
#5968 jó kis site lesz ez, ha gyors lesz :) sok sikert hozzá!
aztán ha elég látogatott lesz esetleg még kaphatsz egy hivatkozást is az ubuntu.hu -n... "neadjisten" egy ubuntu.hu/oldalneved url forward -ot is :) -
#5967 Igen. Úgy tervezem, ha elkészül, lesz egy külön híroldal, ahova mindenkinek lehetősége lesz írni, az "adminisztrátoroknak", pedig csak nyomni kell majd egy pipát a publikáláshoz. Tehát amolyan nyitott + belső ellenőrzéses megoldást tervezek (ala Wiki). Emellett persze elszeparálva ott lesz az én saját kis infókuckóm, illetve a vállalkozó szellemű önálló íróknak is (ala. Prohardver)
Mindez persze a látogatóktól függ majd. Majd meglássuk. Munka mellett csinálom, tehát nem holnapra lesz kész, de márciusban már teszteltetni szeretném, feltölteni némi információval, aztán menjen magától:D -
Gabo #5966 Ha továbbra sem boldogulsz, esetleg érdemes megnézni más disztribeket is. Pl. a Linux Mint az Ubira épül, de alapból használja a zárt drivereket. Márpedig ha a videókártya okozza a fagyást, lehet ez is megoldás. Egy próbát talán megér. -
donatus13 #5965 Több segítőkész ember is csatlakozhat majd a tanácsadókhoz ? Aki ért is hozzá. -
#5964 a cudar mindenit! :) na ez szép lesz :) grat! -
#5963 Jaja, mert szép:) Egyébként az asztalhátteret lehet majd cserélgetni:)
A paneleket és az ablakkereteket még nem tudom, nem élvez prioritást a dolog:)
-
#5962 mert LTS és talán az egyik legjobb alap háttérre van? :D -
#5961 faja!:)
tetszik ez a style. miért pont a hardy-t választottad? -
#5960 várós cucc :) -
donatus13 #5959 Köszi megpróbálom ezeket is. -
#5958 live-mód = Bootolsz a cédéről, kiválasztod a magyar nyelvet, aztán a "Az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül". Ami ekkor bejön, az a "live-cd-mód".
Ha nem jön be, mert inkább befagy, akkor van ott az elején abban a menüben "Lemez hibaellenőrzése" és "Memóriateszt" pont is, (3. és 4. pont). Ezekkel kiszűrheted a két leggyakoribb hibaokot, a hibás telepítőlemezt és a hibás memóriát.
Ha mindkettő rendben lefut -nem talál hibát-, akkor vigyázó szemed a nyitóképernyő alján figyelő "F4-Módok" lehetőségre vesd. Próbáld kikapcsolgatni, amiket felajánl. (ACPI=OFF, meg ezek)
Ha így se, akkor tedd vissza a 9.04-est, (merthogy az ment) és frissítsd 9.10-re.
első körben ennyi. -
#5957 Most írom a metacity ablakokat és a terminált:D -
#5956 =) -
donatus13 #5955 Fasza:) sok sikert hozzá. -
#5954 Készül a helpdesk oldalam:) -
donatus13 #5953 Sehogy nem működik :D Így is próbáltam, nem tudom mi lehet a baja egyszerűen szar a gép , nem a linuxot szidom mert tudom nem az a rossz de hát ez van azért köszönöm a segítséget. -
#5952 sry.
#5951 meg #5952 törölhető. :D
csak átolvastam egész topik mer volt vagy 70hsz amiről levoltam maradva.. :D -
#5951 amit leszedsz ubunti cd-t az livecd egyben. teddbe és bootolj cd-ről. elfog indulni a live.. -
#5950 CD-ről indítod és nem a telepítésre kattintasz a menüben, hanem az indításra (első opció)
Mondjuk, ha csak pascal miatt kell, akkor arra jó a Wubi is (windows indít, cd berak, setup.exe-vel telepít, mint egy win-es programot), vagy egy virtuális gép (virtualbox, vmware). -
donatus13 #5949 Live mód ? azt kifejted kicsit tisztábban:D rendszerből indítsam vagy hogy? -
#5948 Live módban indítsd és abból telepítsd a rendszert. Ha telepetíés után van gáz, az már könnyen orvosolható. -
donatus13 #5947 Cső múltkor leszedtem az ubuntu 9.08 at asszem vagy valami ilyesmi volt ment is faszán most , fel akarom rakni 9.10 et mert az szedtem le windows mellé és a telepítő mindig megfagy.Nvidia geforce 6800 as videókártyám van
gyanítom ezzel problémázhat mert a mandriva se fut rajta az is állandóan elfagy.Azért kell amúgy a linux mert azon programozunk pascalt aztán örülnék ha itthon is az lenne de úgy látom 9.10 nem fog össze jönni. -
#5946 Linux parancsok 1
Linux parancsok 2
Parancsok és gyorbillentyűk
Lnux könyvtársturktúra
Linux jogosultságok
Keresések, egyebek
Speciális karakterek
Cookbook, tippek trükkök -
na, erre a hsz -re lehet majd hivatkozni a továbbiakban ha hasonló kérdés felmerül :) -
mega91 #5944 Éreztem én, hogy nem lesz rá szükség "ez nem windows :)" hát nem :D!
Köszönöm a segítségedet!
Esetleg ha még tudsz fontos terminál-os parancsokat amik jól jönnek írhatsz(tok)!:) -
#5943 Nem lesz rá szükséged, de normál telepítés esetén betesz a bootmenübe egy recovery "azaz csökkentett mód" opciót, ami által kapsz egy root paranccsort, vagy indíthatod vesa üzemmódban a rendszert, ha gond lenne az X-el (X.org -nak hívják a grafikus felület kiszolgálóját, Gnome-nak az Ubuntu által használt felületet).
Linuxon a rendszer nem fagy, csak a grafikus felület, bár az is egyre ritkábban, 9.10 alatt eddig egyszer sikerült hanyattvágnom, valamelyik hülye játékkal:) A grafikus felületet pedig (ha nem teljesen hulla) három billentyű (Ctr+Alt+Backspace) lenyomásával újra lehet indítani (ezt a lehetőséget 9.04 óta be kell kapcsolni, érdemes).
Ha visszaolvasgatsz szinte mindennapos az ajánlgatás, de a fontosabbak:
Zenelejátszó:
Alap: Banshee, Totem
Ajánlott: Audacious2, Exile
Videólejtszó:
Alap: Totem
Ajánlott: VLC, SMplayer, Mplayer
Képszerkesztő:
Alap: GIMP
Ajánlott: GIMP (ala photoshop), Inkscape(ala CorelDraw)
Böngésző
Alap: Firefox
Ajánlott: Firefox, Chromium-browser
IM:
Alap: Empathy (MSN, Jabber)
Ajánlott: Empathy(MSN, Jabber), Pidgin(MSN, ICQ, IRC, Yahoo, AIM, Jabber), aMSN, Skype
IRC:
Alap: nincs
Ajánlott: XChat
Zeneszerkesztő
Ajánlott: Audacity
Videószerkesztő/konvertáló
Ajánlott: AvideMUX, Live, CinePaint, Cinelerra, Kino
Szótár
Ajánlott: SztakiDict
Térkép:
Ajánlott: Google Earth
Multimédiaközpont:
Ajánlott: Boxee
Programforrások, startup kezelés, rendszerkarbantartás:
Ajánlott: ubuntu-tweak
Rendszerpucoló (disk cleaner)
Ajánlott: bleachbit
Biztonsági mentés (ala rendszervisszaállítás)
Ajánlott: sbackup, backup-manager, grsync
Mind ingyenes.
Na, ezt is jól összeírtam..:) -
#5942 hátööö, nemtom minek kellhet a csökkentet mód, nekem soha nem volt rá szükségem egyetlen linux alatt sem
a grub indítómenüjében mintha láttam volna recovery mode -okat, azok nemtom mik, talán az a csökkentett mód, bár a neve mást sugall
nemtom, lehet én vagyok tudatlan, de én nem hallottam még csökkentett módról linux esetében, és ha van is, nem tudom hogy mikor lehetne rá szükség... ez nem windows :)
alap progik kb minden alap igényt kielégítenek, esetleg filmnézéshez kell felrakni codeceket vagy mplayert/vlc -t használni
hát erre a kérdésre sem lehet normálisan válaszolni, ez attól függ mire van szükséged... firefox fentvan, openoffice fentvan, gimp fentvan, van fent pidgin is, zenelejátszó is... szal ha ezek nem felelnek meg, vannak alternatívák, amiket ki lehet próbálni
ezeken kívül szerintem nincs olyan hogy "must have" vagy alap program amit mindenképpen fel kéne telepíteni :) személyes igényektől függ minden -
mega91 #5941 Sziasztok!
Elég kezdőnek számítok ubuntu terén, de remélem segítetek majd nekem.
Ubuntu 9.10 desktop-ot használok virtualbox-on.(mert ugye még csak nézegetem)Egyenlőre nagyon bejön!
Tehát lenne 1-2 kérdésem...
Hogy lehet csökkentett módban indítani ill. milyen billentyűkombinációval lehet előhozni ezt ill. lesz e rá valaha is szükségem?!(win alatt szinte elengedhetetlen tudni)
Azt szeretném még megkérdezni, hogy az alap progik mellé esetleg ajánlotok valamit ami elengedhetetlen ill. jó ha van?!
Köszönöm előre is! -
#5940 nehéz a házigazdának :) -
-
#5938 rendben -
grafl #5937 Beirtam sudo ifconfig -a kiírt vagy 1/2 oldalt. ugy, hogy hagyom.
Kiprobáltam a ubuntu-9.10-netbook-remix-i386 is,azon se volt net.
Maradok a ubuntu-8.04.4-nél itt van net. kösz a segítséget. -
#5936 Akkor a ne foglalkozz a dvb megoldásokkal, foglalkozz az analóggal. #5928-ban telepítési útmutató. dvb-apps csomagot meg pucold le. -
#5935 1 deci az antenna, szinte nem fog semmit. Az analóg a használatos, ami elő van fizetve és kijön a falból. -
#5934 Az ifconfig -a kimenetét kértem...