Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

brodix
igen, de a végére oda kell biggyeszteni: -h , különben nem kapcsol ki, hanem...
már nem is emlékszem mit csinál, de nem kapcsol ki 😄
Azt hiszem, kikapcsolás helyett kilép GUI-ból, és átlép parancssorba.
Ja, és idõzíteni is lehet:
pl. ha 60 percre akarod, tedd még a végére(-h után): +60

Tehát ez így nézne ki: sudo shutdown -h +60

Hasznos, gyakran használom.

Amugy Windows-ban is hasonlóan néz ki: shutdown -s -t 3600 (ott s-ban kell megadni az idõt)

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

Palinko
sajna nem nyert, ez maradt a hiba:
Nem lehet megnyitni az eszközt 'gt68xx:libusb:002:002':
Érvénytelen paraméter.
HiPPoNaX
Esetleg ez a leiras nem segit? Ez ugyan parhuzamos portos 1200 cp-hez irodott 7.04 alatt, de ahogy nezem csak a paralelles reszeket kell USB-re adaptalni (pl. nem a mustek_pp elol kivenni a kommentet, mivel rad ertelemszeruen a mustek_usb vonatkozik)

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Palinko
úgy néz ki valóban 😄
Flamer
fúbazmeg eltünik Merlin egy hétre és káosz van 😄

http://loal.atw.hu

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy linux alatt milyen paranccsal lehet mérni a futási idejét és tárigényét egy C-ben írt programnak?

kösz

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Palinko
valaki segíteni hogyan kell beállítanom a mustek bear pow 1200 cu plus scanneremet? amit a sane projecten találtam egész kínai nekem 😞
http://www.sane-project.org/man/sane-mustek_usb.5.html
tobias88
Probléma pontosan:
- 1200mhz CPU
- 256 mb sdram
- 1 mbit/128 kbit Wifi kapcsolat
- TP-LINK TL-WN321G (8 méterre az adótól)
tobias88
Másik problémám a shutdown program mellett az lenne, hogy az Ubuntu valamilyen okból most úgy döntött, hogy néha mûködjön a netkapcsolat, néha meg tûnjön el a sávszélesség, és hiába kapcsolódik, ne mûködjön! Még 1 hete volt olyan, hogy 15 órán keresztül egyhuzamban max sávszélességen töltött, most meg fél perc után meghal!
zeli
õ, van egy ilyen shell parancs is: shutdown.

btw a javás cucc megoldódott, azért thx a helpt.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

tobias88
Tudtok mutatni egy tényleg mûködõ Shutdown progit 9.10eshez? Mert eddig 2õt találtam, de egyik se kapcsolta ki a gépet, csak kijelentkezett!
Palinko
azóta addig kínlódtam hogy a Gnome Baker letörölte. írtam rá de pár fájl hibás lett, na akkor Gnome Baker törlés, Braseroba be felismeri törölni akar, akkor törölj 😄 és most írom Braseroba. érdekel mi lesz a vége 😄 ajánlom neked is próbálgass több fajta író progit, az említett Bakerrel kezdheted 😊
mumpic
sajnos konstruktívan nem tudok hozzászólni, csak egy sztori:
egy újraírható cédém úgy döntött, hogy átvált CD-R módba, azóta nem lehet törölni 😊
cd markerrel áthúztam rajta az rw feliratot 😊

Palinko
2 kérdésem lenne.
1: braseroval töröltem az újraírható dvdmet, azóta ha beteszem nem mutatja hogy üres lemez, nem mutatja hogy van benn valami, írni sem bírok rá újra törölni sem. mi ilyenkor a teendõ?

2. canon pixma ip 3000 nyomtatómat szépen felismerte, van driver, de most lenne szükségem fej tisztításra, sajna nem volt elég a csap alatti tisztítás, vagy nem tudom miért, de feketét egyáltalán nem nyomtat :S erre is várnék tippeket
mumpic
hm..
akkor most linket adj 😄

zeli
sikeresen elcsesztem a kép linkjét. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

zeli
tess:

érdekes, hogyha a guiból szerkesztem a beállításokat, akk a "gyökérbe" csinál egy config/configfájl nevû file-t. Nem tudom mi lehet a prb.

mumpic
képet linket vagy valamit adj, ne legyél ennyire titokzatos :o)

zeli
lenne egy problémám. van egy jar fájlom, amit ha megnyitok, akkor elindul egy cucc, ami kiteszi magát a rendszertálcára. ott rámegyek a beállításokra, és kiír egy hibát, hogy nem tudja betölteni. Van a jar fájl mappájában egy config mappa és ott egy fájl, ami tartalmazza a beállításokat. Nem tudjátok miért lehet? (a jogosultságokat már ide-oda taszigáltam, nem javult meg.)

zeli
Itt vannak a parancsok, keresgéld össze. 😊
Elsõnél mkdir, cp; többit nem néztem meg, de sztem a linkben megtalálod.

btw. egyre többet szoktam terminált használni. régebben nagyon nem szerettem, de néha nem rossz. 😊 pl apt-getet csak ott használom.

Hello!
Suliban kéne pár feladatot megcsinálni Linux rendszeren. Az elsõ két feladatnál valamennyire képben vagyok. Megtudjátok mondani, hogy a feladatokhoz milyen Shell parancsokat, és azokhoz kapcsolókat kell használni? Ubuntu Linux alatt persze.
Köszi

Feladatok:
1. Hozzunk létre egy tetszõleges könyvtárat, és mozgassuk át ebbe a Munkaasztal
könyvtárban található összes állományt.

2. Írassuk ki a /etc/fstab állomány elsõ olyan sorát, amely tartalmazza az
ext3 kifejezést.

3. A touch parancs manual oldalai alapján állítsuk át egy tetszõleges fájl
létrehozásának dátumát 2001. január 1.-re. Ellenõrizzük, hogy sikeres
volt-e a módosítás.

4. Listázzuk ki a /usr könyvtárban a fájlok méretét
1. rekurzívan,
2. SI egységekben, és
3. a fájlok mérete szerint csökkenõ sorrendben.
Az eredményt írassuk be egy fájlba.

5. Keressük meg azt a parancsot, amely egy számtani sorozatot ad vissza.
Listázzuk ki ezzel a paranccsal egy sorban a páros számokat egy és száz
között.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

Flamer
nos találkoztam a 2. elég zavaró buggal vagy nemtudom mivel..
most nyomtam apt-vel updatet leszewded 47megát, nemis ez a lényeg hanem hogy újaindítást kért.. de nem akartam és tenném hibernálásra a gépet erre benyomja a képernyõvédõt.. nem hibernálja le. :| eddig simán megcsinálta..

http://loal.atw.hu

Hegi90
Az mitõl lehet, hogy a médialejátszóknak nincsen hangjuk? MInden másnak van amit eddig néztem (rendszerhangok, firefox, játékok, stb)

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Ability
Szerintem nem lehet beállítani, és amennyire én tudom nem is rendelkezik ilyen idõtúllépéssel ami után bezáródik, hanem örökre ott marad egészen addig, amí vissza nem csukod. Google esetleg segít, gconf-editorban pedig apps -> panel -> toplevel, applets esetleg.
zeli
ott megnéztem, nem nagyon találtam. (elõtte nem is tudtam, hogy van ilyen😄)

Ability
Compiz Wallpaper plugin. Kell hozzá a compiz-extras csomag, illetve a CCSM-ben engedélyezni kell az extra beépülõket. Egy restart kell neki asszem, vagy a nautilust újraindítod --no-desktop paraméterrel.
laci 700
szintén egy hülye kérdés: Hogyan lehet beállítani hogy minden asztalon más legyen a háttér? THX! 😄

HiPPoNaX
gconfban nem lehet ilyet allitani? Nem tudom most megnezni, nem linux alol vagyok, de en elso blikkre ott keresnem

zeli
utánanéztem, azt megtaláltam hogy lehet kikapcsolni, de nem kikapcsolni szeretném, csak van, mikor sokáig ott marad, és zavar.

zeli
nagyon hülye kérdés: vannak ezek a szürke felugró ablakok (az óra alatt), azokat hol lehet állítani pl hogy mennyi ideig legyenek kint, vagy ilyet nem lehet ?

zeli
jah lehet, mert kilõttem a folyamatokból az ubuntu One-t, és így is csinálja...eléggé irritáló.

mumpic
nekem az amsn szokta mostanában, sõt, más neveknél is látom a kontakt listában, úgyhogy szerintem itt valami egyéb probléma lesz

zeli
sõt, sima reconnectnél is átírja. :\

zeli
oks. 😊

azt nem tudja vki, miért van, hogy mióta elindítottam az Ubuntu One-t, azóta Emesene rendszeresen elkúrja a nevemet?

MerlinW
Csak szólok, hogy mától egy hétig nem leszek, "nyaralok"😊 Jók legyetek😊

[merlinw.org]

mumpic
De a grubot max 10 másodpercig látod (én konkrétan kettõig). Nem mindegy hogy van-e témázva vagy nem? 😊

HiPPoNaX
Nezd meg ezt a projektet, pont az altalad linkelt shotokhoz tartozik :]

MerlinW
Sima GRUB témák. Nézzetek bele a menu.lst, grub.conf-ba. Google is dob elõre gyártott témákat.

[merlinw.org]

brodix
ezt azt hiszem, én szívesen megtudnám 😊

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

JoeFromHun
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy hogyan lehet ilyen:

Menüt csinálni?
Mert nekem most elég csúnya bár mûködõ menüm van!
Láttam már régebben is ilyet csak soha nem tudtam,hogy mivel lehet ilyet csinálni. Vagy csak beállítás kérdése?
Mindenki segítségét elõre is köszönöm!

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

mumpic
Barátnõmnek kellett volna, de mondtam neki hogy ilyen szerintem nincs is. Viszont felraktam neki a maximát, annak nagyon örül. Meg én is, hogy gyakorlatilag nekem is meg kell tanulnom használni... Nem értem, ha a sütireceptes meg ismerõsnyilvántartó oldalakat kapásból tudja használni, akkor az ilyesmi miért okoz gondot 😛.

Palinko
viszont a gscan2pdf et ajánlom mindenkinek ez tuti kis progi megoldható vele a JPG->PDF, és akár könyvet is digitalizálhattok vele mert mint a nevébõl következtethetõ scannel is 😊
Palinko
Szegmentális hibát ír ki ha így próbálom, ezt már próbáltam. nem értem miért.
MerlinW
imagemagick: convert *.jpg lókuki.pdf

Jó nagy lesz, tömöríteni lehet utána, ha szeretnéd:
gs -sDEVICE=pdfwrite -dCompatibilityLevel=1.4 -dPDFSETTINGS=/screen -dNOPAUSE -dQUIET -dBATCH -sOutputFile=output.pdf input.pdf

[merlinw.org]

zeli
körül néztem ebben a progiban, nem nagyon találtam ilyen funkciót. sry a késõi válaszért.

Palinko
tudtok ajánlani egy jó kis convertálót amivel jpg ket tudok pdfbe összefûzni. persze minõségromlás nélkül. az openoffice nem a legjobb eszköz e célra szerintem, kéne attól jobb legyen. az imagemagicel pedig nem jutottam el addig, hogy egy egész könyvtárat egy fájlá konvertáljon. hiába olvasom el a helpjét.
JoeFromHun
Erre lehetne egy jó példa mondjuk a MINT!
Az egyik gépemen a 4.0 Daryna óta az van... Most jelenleg már a 8-as verzióhoz közelednek ami majd a Helena névre fog hallgatni. Ez is valamilyen szinten egy UBI de nagyon sok apróság van benne módosítva. Egy nagyon kellemes felület.. Nekem nagyon tetszik.!
De lehet megint fölösleges dolgot írtam... De azért hátha akad aki nem ismeri.
http://www.linuxmint.com

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

mumpic
Szia!

olyat nem tudsz véletlenül, ami az egyenként megadott értékpárok által meghatározott függvény képletét adja meg?

zeli
Feltettem a KmPlot-ot, akinek kell egy jó függvényábrázoló, annak ajánlom. 😊

mumpic
Jó az, de mindig bleeding edge marad, nem sokunknak van kedve a rendszert bitrõl bitre aládúcolni, amikor borul az egész, egy frissítés miatt. 😊
Viszont aki archot használ, az biztos érteni fogja, hogy hogy mûködik a számítógépe.