25347
  • Totti5
    A pécés rétegszimek után a Forza/GT páros van a legközelebb hozzájuk, ráadásul ezek minden téren igényesek és csurig vannak tartalommal, aminek közelében sincs senki, és nem is lesz. Ezeket ugyan úgy lehet játszani mint a szimeket és ugyan azokkal a tulajdonságokkal rendelkezenek.
  • bardocz
    DFGT-vel össze tudom kötni? Mert én beneveznék az egyik megmaradt darabra:)
  • Szmore84
    igy hátulról nézve magam elég sokat szerencsétlenkedtem :D
  • tilus
    Sziasztok!

Hosszú hónapok agyalása, kisérletezés, tervezőmunka, fúrás/faragás, tesztelés után Rádi Peti barátommal elkészítettük a load cellás fék átalakítást G25/27 pedálokhoz.
    Az alapkoncepció az volt hogy:

- Szeretnénk load cellát, azaz magyarított nevén mérleg cellát a pedálunkba. Ennek előnye legfőképp az, hogy nem a pedál elmozdulását, hanem a terhelését méri. Kb. mint egy nagyon pontos konyhai mérleg. Háttérinfóként annyi, hogy az igazi autóban sem attól függ a fékhatás, hogy mennyire nyomod le a pedált, hanem hogy milyen erővel. A választott mérleg cella 25 kilógrammig tud mérni, ami annyit tesz hogy hatalmas játéktere van, és ezen belül is nagyon pontos.
    - Célok között szerepelt, hogy nagyobb felbontást szeretnénk mint a gyári pedál 256 felbontása.
    Erre a célra Leo Bodnár 10 bites USB vezérlőjét használtuk fel, ez 250Hz-en fut, tehát másodpercenként 250 alkalommal frissít és 1024-es felbontása van, ezen felül nagyon megbízható és nagyon stabil jelet ad a PC felé.
    - Feltétel volt, hogy a G25/G27 pedál ugyan nagyon masszív kialakításu, de a pedálok hossza gyerekeknek készült. Felnőtt 36-46 lábmérethez ennél sokkal hosszabb pedálok kellenek. Mintának a Wilwood és a Tilton pedáljait használtuk fel, ezeket többnyire túra, GT és formula autókban használják. A pedálok magassága 2 lépésben állítható, így kissebb és nagyobb lábon élőknek is kiválóan ergonómikus.
    - És a legfőbb szempont az volt, hogy a rugót fel kell váltani valamivel ami progresszíven keményedik és lényegesen keményebb mint a gyári rugó. A megfelelő cucc egy nagyon tartós és rugalmas gumi lett melyet autó iparban használnak. Ezzel 10-20% lenyomás után elkezd felkeményedni a pedál, ez az igazi hidraulikát, és a fékbetét mozgását hivatott szimulálni.

Az eredmény...elmondhatatlanul sokkal jobb mint a gyári pedál. Rettentően jól adagolható mind a gáz mind a fék, a féket a végtelenségig lehet blokkolás határon tartani és érzésre is nagyon nagyon közel áll az igazihoz

Itt látható a G25 pedál mellett:

Itt látható 43-as és 46-os cipővel egy összehasonlítás a sima és az átalakított pedállal:

Egyéb szögekből:

Előszériás darabokat páran már teszteljük, de 2db még maradt. Az első két érdeklődőnek kb gyártási áron tovább tudom adni amennyiben építő jellegü kritikával segíti a további fejlesztést :)

Éppen most kaptam egy visszajelzést, idézem: "abszolut stressz mentesen lehet fekezni"

Végezetül annyi, hogy a cuccot alapvetően iRacing ihlette, mert a rugós/potis fék irgalmatlan hátrány itt, amikor nem volt load cellás pedálom, inkább nem is mentem futamokra.

Kérdéseket ide lehet bátran vagy emailben: [email protected]

Sziasztok :)
    til

• Alexease
    Igazabol en sem ertek hozza, de azert ugy ahogy tudom, ki kivel van, mi miert mukodik;) Mondhatnam ugy is, kiserletezgetek;) De a lenyeg, hogy elvezem, mert itt van erezheto hatasa a valtoztatasoknak:)
  • Alexease
    Az jo, legalabb lesz hozza setup-om;)

Amugy Series-Rulette-ezni szoktam (gorgetek egyet le-fel, valasztok egy sorozatot, aztan azzal az autoval, palyaval autozgatok, setup-olok - lenyegtelen, hogy oval vagy road sorozat):D Mustang-gal eppen Summit van:)

Jobban megrazni nem tudomk magam;) Ezen a palyan is latszik, komoly masodperceket fogok kapni, keskeny, kanyargos palya, maceras fektavok, valtaspontok;)
  • raczger
    setupolással tökölni nem nagyon szeretek (mert analfabéta vagyok ahhoz:D), szerencsém hogy az alapsetek is nagyon jók
  • santibi
    Helyes Alex. Itt lesz a bajnoki is jan. 3-án. Rázd meg magad:)
  • Alexease
    Lehet, hogy sok hiabaja es hianyossaga van az iR-nek, de hogy elvezetes vezetni es versenyezni vele, az biztos;)

Ma eppen itt, Summit-on mentem en is jonehany kort, setup-ot faragtam hozza;)
  • raczger
    ma mentem először versenyt Mustangal, nem gondoltam volna hogy ennyire élvezni fogom az iR-t :)
    egy kör a versenyből, elég szerencsésen megfogtam a kocsit:
  • Alexease
    Nem probaltam, de remelem nem baltazzak el. Bar ez nem valami biztato, amit irtal:/ De sajnos sanszos hogy "elbaltazzak" (egyszerusitik, arkadositjak), mert a nagykozonseget kell kiszolgalni. Amivel nincs gond, ilyen a piac, csak nekem nem jo, mert szeretek "csak ugy" is autokazni:)
  • csige791
    "jo lesz nekem a TDU2 is;"
    -Benne vagyok a béta tesztelok között, volt alkalmam kipróbálni a 2. részt. Hát ha jelen állapotába hagyják, akkor jó nagy fos lesz. Én is imádtam az első részt, meg is vettem, és jó sokat bohóckodtam vele, de ennek az újnak az irányítása förtelem. Remélem kijavítják, mert amúgy jónak ígérkezik.
  • Alexease
    Nem biztos;) Sok szimes tolja a GT5-ot;)
    Igazabol a szimezeshez is, egy bizonyos reszt, jo reflexek es pontossag szukseges. Amit egy ilyen cuccal jol be lehet gyakorolni;) Es mivel az ilyen szintu cuccoknak az egyik lenyege, hogy nem szabad tisztelni a fizika torvenyeit, az autot, kicsit el kell vonatkoztatni, igy ez atultetheto a szimekbe is (mivel mindegyiknek vannak hianyossagai, kiskapui - gumik, kezeles, valtohasznalat, meghibasodas, kopas stb).

Termeszetesen, hogy online mennyire korrekt versenyt nyomnanak, az mas kerdes;) De lenne koztuk boven, aki toppos idoket tudna menni;)
  • Alexease
    Ott nem is a szimulacio szamit elsosorban, hanem a latvany, a hangulat, a vezetesielmeny. Igaz nem probaltam, de valszeg leszamitva egy-ket ilyen futurisztikus, eltulzott gyokerseget, osszessegeben biztos elvezetes lehet, jo kikapcsolodas (mint Driving Simulator, ami a vezetest szimulalja, es nem az autot vagy a fizikat:P).

Ha lenne ennyi penzem egyben, "feleslegben", tuti vennek egy PS3-at csak a GT5-ot miatt:P

De mivel csak autokazni kell, jo lesz nekem a TDU2 is;) Persze, ha megtartjak az elozo resz vezetesi elmenyet, stilusat, komolysagat. Az elozo meg a mai napig fent van, ha ugy tartja kedvem, autokazom vele.
    Honapok alatt bejarhatatlan utmennyiseg, rengeteg jo auto, es mukodik full manualban (3 pedal, HPattern stb.):) Sot, a valtoja komolyabb mint a szimekben, mert nem lehet csak ugy dobalni a sebessegeket ide-oda:DDDDDDD
  • gviski
    De egy iRacinggel meg ezek az emberek elvéreznek :D
  • pointer4
    Hogyhogymé,hárávanírvaaborítóra,csaktudják,harányomtatták.

Ehhez hasonló érvekkel nehéz vitatkozni, és felesleges is :D
  • csige791
    Én mér azt sem értem, hogy konzolon, egy milliós eladásra szánt játéktól miért is várja el bárki, hogy szimulátor legyen.
    Sajnos vannak emberek akiknek ha már fékezni is kell egy játékban az már ultra szimnek számít.
  • LESCO
    Ez annyira szar, hogy végig nézni is kár volt... :)
  • pointer4
    Fú ne tudd meg, GT5 topicban ez 3 oldalas flame-t keltett. "Ezt a G erőt, kb ember nem élné túl" kijelentés a "márpedig ők szimulátort csináltak, és értenek hozzá, igazi adatokból dolgoztak, és ha ez ilyen lett, akkor az életben is így viselkedne" vezényszavak mögé felsorakozott emberek között :D
  • GPx8
    Futurisztikus F1 járgány, amit hüvelykújj nélkül kell vezetni! :D
    Kár, hogy csak 6 sebességes... ;)
  • Alexease
    Es mekkora feneket keritettek ennek a jarganynak, mint valami plusz, extra, bonusz akarmi;) Egy vicc, nem birtam abbahanyni a rohogest, foleg a palya kozepenel;))))))
  • santibi
    Mint valami gyorsított felvétel. Ezzel játszál online...:S
  • santibi
    Ja ez a redbull csoda járgány? GT5-ben?
  • Alexease
    Csak hogy levegohoz jussunk az eszmecsere kozben, talan meg a rekeszizmokat is be lehet melegiteni;)
    Az alairas alapjan minden help off, realistic, es hight tech kormanycucca van az embernek;)))))))

• santibi
    Na látom mindenki vezér agy itt. Irok én is akkor pár mondatot a véleményemről de csak mint egy amatőr felhasználó. Nem igazán szeretem ezt a fajta beszélgetést amit egy fórum kínál de írok akkor én is pár gondolatot.
    Egyeseknek van vágya stb. Lassan már vizibiciklis hullák kellenek majd monacoban a kikötőben stb. Azt se tudjuk lövése nincs sok embernek róla mit jelentene "csak" vizes aszfaltot jól lemodellezni. Én sem értek hozzá csak amit hallok hozzá értőktől meg olvasok ilyen dolgokról. Lehet itt kérni felszáradó pályát meg valósághű időjárást stb. Netkart én szeretem jó gamma. De Kunos is inkább azon lenne, hogy normálisan lehetne online játszani. Ilyen netkoddal felejtős. ha ez változna biztosan nem 5-10 ember lenne fel a szervereken esténként. Senki se a saját pénze ellensége. De mégis kifizetnek inkább több 10000 ft-ot, csakhogy normális versenyeket tudjanak menni kellő dolgokkal. Az, hogy mit kínál cserébe az iR mindenki tisztában van vele és eltudja dönteni, hogy kell e neki vagy sem. LFS-t annyira nem ismerem. Kipróbáltam de annyiba is maradt. nem szippantott be. Nagyon kezdetlegesnek éreztem sok mindent. Bár a gumi modell az elől van egyenlőre. ISI engine rejtelmeibe meg bele sem megyek. Annyit se ér számomra. Én sem voltam folyamatos előfizetője az iracingnek mióta megjelent. Megjelenés első hónapjában kaptam promó kódot a Pál Feritől alig voltunk abban az időben még. Akkor még nagyon kevés volt a tartalom ugye és kezdetleges. De sok mindenben felülmúlta az addigi szimulátorokat. Aztán pár hónap után gondolkodtam mi legyen. Nem kellene 5 gamma csak egy és annál maradni. Előfizettem újra és megvettem sok pályát autót. Én személy szerint nem bántam meg.
  • csige791
    "Ott fontos, hogy miert nem erdekli oket."
    Mert netKar-nak jobb a fizikája, jobban elhiszem, hogy autót vezetek. Ez igaz LFS-re is, de ott meg szar az ffb. iR-ből egyes egyedül a pályák kellenének, minden más része szarabb a többi szimnél. Ergo, fejlesszenek rendes fizikát vagy adják olcsóbban, és ne reklámozzák legreálisabb szimként. Ja és legyen offline mode.

Összefoglalva:
    Amikor megláttam iR-t a legjobb volt a piacon, az árából ítélve azt gondoltam, sőt el is vártam, hogy a legjobb is marad hosszú ideig, erre Kunos kicsit "átfirkantotta" nK-t és bealázta őket mint a szart, mindezt tök egyedül egy 100+ fős teammel szemben.
    Ez egyébként tök jó, csak az idegesít fel, hogy ha már úgymond átbasztak, legalább engedjék, hogy használjam a pályáim meg az autóim offline, nincs szükségem a szaros szerver szolgáltatásukra, mert nK-hoz 2db 0/24-es szervert bérelek 1 havi iR árából, illetve ha akarok tök ingyen megyek olyan bajnokságban ami tök ingyenes, van normális versenybíróság, és nem engem b*sznak meg ha egy idióta belém szál hátulról (ami után 4 verseny alatt tudom feltornászni magam az eset előtti szintre) mert nem látja a 100-as táblát.
  • Alexease
    En kerdoivnel eppen a nem iR-esekre gondoltam, hamem mondjuk ISI/SimBin/LFS/nKP felhasznalokra. Ott fontos, hogy miert nem erdekli oket.

De jobban megnezve a dolgot, aki komolyabban szimezik, az mar probalta az iR-t vagy jelenleg is hasznalja.

Rengetegen tolnak mas programot, de a legnagyobb reszuk meg azt az egyszeri 8-10000 Ft-ot sem szivesen fizeti ki. Igy halott az ugy, mert senki ne varja el, hogy egyszeri 10E-ert az iR adja a programot, folyamatosan fejlessze, adja ingyen/extraolcson a plusz dolgokat es meg szervereket is bzitositson;)
    De ha igy lenne, akkor is lennenek sokan, akik meg ezt a 10E-et is sokalnak:D
  • Norbi1990
    Értem, de engem legkevésbé az ég érdekel.
    Mondjuk nem tudom, hogy azt meglehet csinálni, hogy a Felhők árnyékot vessenek a talajra, mert akkor az realisztikus lenne.
    Amúgy régebben én teljesen low grafikán játszottam és úgy is élveztem a vezetést.

Most így jobb grafon tényleg valóságos lett a környezet, de nekem nem ezen múlik, hogy most erre elköltök akármennyi pénzt hanem, hogy a kocsi realisztikusan viselkedjen alattam.
  • symbol
    figyelj. ezt a poént annyiszor előttetek. ne menjünk bele, hogy egy olyan proginál amire több tiz (száz+!) ezreket költ az ember, hagy legyenek már elvárásai. Tudtommal én is egy vevő lennék, akkor meg hagy legyenek már egyéni elvárásaim. És különben sem hinném, hogy egy modern szimnek jót tenne az egyenkinézet, már csak promo terén sem, úgyhogy igen, szvsz elég fontos, nem is véletlen kezdték el cserélgetni az új pályáknál...

az meg hogy mi a fontos a szimnél. grafika nem számit, blabla sódert nem nyelem már be. a való életben amikor elvakit a közúton a napfény, a visszatükröződő aszfalt (eső után vagy tökmindegy), is grafikai elemek egy programban, akkor ez se legyen soha benne? pedig ez is csak a real érzést erősítené...

amúgy ha az utat kell figyelni, cockpit se legyen, vagy lehet totál pixeles szarvacak is, mert az út a lényeg, fák se legyenek a pálya szélén, mert oda úgyse mész...

azért egy szintet tartsunk már így 2011 hajnalán.
  • Norbi1990
    Mintha az égszkinek olyan fontosak lennének egy szimulátorba ahol az utat kell figyelned
  • sanzik
    pedig most akartam írni,hogy köszi a karácsonyi futamokat
    bár tegnap sajna kevesen voltunk
    ma meg jónak indult de a kormányommal történt valami az első körben,mintha a 900fok helyett csak kb 180 lett volna...
    ujrakalibráltam a boxban,de akkor meg az ffb lett hulye...feladtam...
  • symbol
    jaja, előre az ember amúgy sem láthatja, hogy melyik hogy fejlődik, esetleg a többi szim olyan ujdonságokat szállit ami miatt nem lenne szüksége később az iracingre. nekem sem kell két szimulátor és engem is az rF2 fog meg valszeg, meg aztán a GTR3 ha jó lesz. plusz én hosszú távban gondolkodnék, ha olyan lenne a fejlesztési tempó, de azért vannak mai napig röhejes dolgok. (szektoridő egy évig tartott, az égszkinek meg még cska az új pályákon cserélődtek (RÖHEJ!!!), és ezt bizony amikor beruházott az ember rá nem láthatta.
  • Norbi1990
    Akkor jövök, mer az alap pálya
  • csige791
    "Annyira felnőtt mindenki már, hogy nem tesz bele pl 100 ezer ft-ot ha nem hosszu távra gondolkodik."
    - Nem értek egyet. Amikor ezt tettem, az iRacing volt a legjobb szim. a piacon, majd jött egy másik ami szerintem felül múlta, és ezért nem szeretnék tovább online játszani iR-el, leginkább mert nincs időm egyzserre két szimre. Ettől kezdve elvi a probléma, azt pedig már leírtam lentebb, hogy mi is a probléma.
  • csige791
    "De azert azt se felejtsuk el, hogy mig egy masik, atlag jatek, lehet hogy csak ~8-10000 Ft-ba kerul, de azt max 1-2x patch-elik (hibajavitasok), aztan annyi."
    - én azokról a szimekről beszélek melyeket tartok valamire. (nK, LFS, iR). Na most LFS-hez megszámolni sem lehet mennyi patch, új feature jött egyszeri 24 szaros fontért.

Az ingyenes tartalmakért is fizetni kell havonta 12 dolcsit, az iRacers.hu-s kedvezmény meg olyan, hogy ha versenyezni is akarsz akkor nem elég az ingynes.

Az, hogy mennyi a tiszta hasznuk pont leszarom, játszhassak offline a 100ezrekbe kerülő autóimmal és pályáimmal, mert ha nem akkor anti-iR fanatic leszek.

A legfontosabb gondom az offline előfizetés nélküli használat hiánya.
  • santibi
    Summit Point Raceway
  • Norbi1990
    Következő Mustang futam melyik pályán lesz?
  • santibi
    Bármi kérdés van stb. ide nyugodtan írjátok. Benézek majd ide többször is naponta. Köszönöm és mégegyszer élnézést mindenkitől.
  • santibi
    Technikai okokból sajnos az iRacers oldala és a hozzá tartozó fórum Január 1-től lesz újra elérhető. Elnézéseteket kérjük. Jan 2.-án és 3.-án lesz legközelebb bajnoki futam ami eredetileg is ki volt írva.
  • symbol
    amúgy az a kérdőiv igen hasznos lenne szerintem mindenkinek.
    nem csak azokkal kellene kitöltetni akik előfizetők, hanem mindenkivel aki hajlandó kitölteni. mittudomén ilyen 20-50 oldalasra kéne szabni, x-elgetős, kifejtős, pontozós, hogy ahogy írtad, ki miért nem ezzel tolja, mikor tolná ezzel, mit szeretne és etc.

Úgysem sokan töltenék ki, nem szimulátorfan pl szerintem neki se állna, de a potenciális leendő vevőkör, vagy a már elveszített előfizetők is ott lennének, mert nekik is érdeke lenne a fejlődés.

ehhez képest elég kevés a kérdőiv, és azt sem kap minden előfizető... az iRacing csak megy a feje után, keveset kommunikál még mindig, kurvajó lenne már arról is szót ejteni, hogya jövőben mit akarnak, nem csak pár hónapra előre. mert aki kiadott majd 200ezret a programért az azért szerintem nem olyan gáz, ha tudni szeretné, hogy tervezik-e a dinamikus időjárást, ideális, poros ivek változását, koszolódását, és etc. nekem nem kell a rizsa a régi motorról, azt szeretném tudni ezzel mi lehetséges és mikorra tervezik. körülbelül. sokat segítene a megítélésben.