25347
-
#12547 tudom. de valljuk be, azért ez kurvára nem így indult az elején, szó sem volt róla, hogy csak X autók kapják meg. ez szvsz kibaszott nagy kommunikációs hiba, a road fanok nem csondálkoznék rajta ha idegbajt kapnának, amikor már ráizgultak a témára. kábé akkora blődség az egész, mint a high prioritású szektoridők, aztán a következő frissítésnél sem volt semmi belőle. mindegy, kár ragozni a témát, de azért ezekkel a bejelentésekkel vigyázhatnának, mert csalódás, meg "fórumon való lázadás" a vége. az meg sosem jó reklám.
tibi: szép kör, grat! -
santibi #12546 Egy kis ízelítő a februárban kezdődő Skip Barber bajnoksághoz. Ilyen csaták lesznek:)
Video -
yodamastah #12545 Jelenleg Road America skip barber WR iracingben: 2:32.921 (qp), 2:32.779 (race)
Nos itt van nehany skip barber valos verseny quali korido:
Skip Barber National Championship at Road America with ALMS – Lyons Gains Momentum into Round 12 8/22/2010 12:00:00 AM
1. Isaac Lyons (2:32.747)
2. Dennis Trebing (2:32.813)
3. Felix Serralles (2:32.930)
Szoval a felhozott peldat nezve (skippy + RA) is nagyon nagyon kozel van az IR es a valos korido... -
santibi #12544 Ez 1 mp-vel marad el a wr-től. Bár az is igaz itt nem volt szélárnyék. -
santibi #12543
Ez még vsynces időszakomban volt. Nem tudom mennyivel menne most jobb. Pár tizeddel biztosan. -
yodamastah #12542 Alex most mar mindegy...vasarnap 2:37-et kell menned minimum :D -
#12541 Ez mar sokszor elokerult, hogy konnyen elofordulhat, hogy csak a toppos ovalos autokra erkezik (eloszor) az uj gumifizika. -
#12540 NEM azt mondtam, hogy EN tudok sokkal jobb idoket menni, hanem altalaban, a gyorsabbak mennek jobb idot;)
De ez sokmindentol fugg, peldaul idojaras, ami igazabol sokat szamit, de ami az iR-ben meg nincs;)
Amugyregebben sok osszehasonlito videot csinaltam, de altalaban amugy is, ha megjelent egy uj palya/auto, kerestem valos idot, es kiprobaltam.
A tapasztalat az volt, hogy EN vagy viszonylag gyorsan elertem a valos idot, vagy 10-30 kuzdelemmel.
A Skippy vs. Road America-hoz majd' 70 kor kellett:) Bar ezeknel fontos volt, hogy ugy menjek mint Ok - valtasok, kanyarok - es tizedre stimmeljenek a kanyarokban az idok;)
Ja, es akkor az EN isomnel, a gyorsabbak az iR-ben, masodpercekkel mentek jobbat;)
Persze, mar reg nezegettem, azota sokminden valtozott (pl. fizika, palyak). -
#12539 látom már van olyan topic az ir fórumán, hogy mit csinálsz, ha csak oválos járgányokra érkezik új gumi. :D böktem egyet a "lelépek"-re...
szal úgy látszik nem csak nekem kezd "uncsi" lenni, merthát nem én csináltam azt a topicot. :D -
#12538 Valahol meg lehet nézni, hogy a pályák a különböző szériáknál fognak-e változni? -
yodamastah #12537 bocs 2:37-nel jobb idejet. ma mindent elrontok.. :) -
yodamastah #12536 Mindenesetre most mar vasarnapra varom Alexease 1:37-nel jobb idejet, mert ugye SOKKAL jobb idoket lehet menni iracingben :D -
#12535 melegebb volt a valóságban az aszfalt és jobban tapadt azért van a 4 tized :D
De ugyan olyan körülmények között a játékban jobb időt lehet menni, szerintem is. -
yodamastah #12534 Elrontottam. SZoval
Laguna Seca MX5 iRacinges legjobb race ido 1:41:3. 2008-bol talaltam adatokat, valosagban a legjobb ido 1:41.7 volt. Naez 4 tized :) -
yodamastah #12533 Alex ha ez igy van, akkor varjuk a 2:35-os RoadAmerica koridodet :D Nezz utana az Eric Foss milyen idoket megy a mazdaval a valosagban es ir-ben es meg fogsz lepodni. Mustang kupas idoknel is az a tapasztalat hogy nagyon kozel vannak (mondjuk 1 seccel gyorsabb az iracing ez esetben, de nem SOKKAL).
De azert irok peldat. Laguna Seca MX5 iRacinges legjobb race ido 1:43:3. 2008-bol talaltam adatokat, valosagban a legjobb ido 1:41.7 volt. Naez 4 tized :) -
zoloka1976 #12532 Köszönöm.
Úgy néz ki nekem még nagyon sok gyakorlás kell a 2:41-es időhöz.
Igaz 2:44-el azért nem vagyok teljesen elégedetlen.Egy hete van kormányom,még csak most tesztelgetem.Nagyjából látom is hol lehetne faragni az időből.
Láttam egy videót MX-5-el mentek ezen a pályán,egy kicsit más dimenzióban autókáztak mint én,az biztos :) -
#12531 A valos idoknel, az iR-ben, mindig mindig (sokkal) jobbat lehet menni;) -
yodamastah #12530 Most latom 2008ban 2:37-eket is mentek :) -
yodamastah #12529 2010 mx5 kupaban (az igaziban) ez volt a pole ido: 2:39.545.
Valoszunleg iracingben is hasonlo lesz. mentem 4 kort 2:41 vege volt a legjobb.. szoval 39-40et meg lehet celozni :) -
#12528 Szimulátorban max az egyik programtól lehet szabadulni, amíg valami másikkal szórakozik az ember:) -
#12527 Sztem nem képes többre. Valszeg nem annyira fontos...csak saját magamból kiindulva mondom.
Egyszerűen már nem annyira fontos...talán a társaság hibája, talán az életben betöltött súllyozás.
Alex' (talán) nem tud szabadulni a szimezéstől, nem is akar. De ennél több energiát nem képes kipréselni, mert az már nem esik jól.
Versenyzési kulturában viszont élmezőny, bárhol, bármilyen mezőnyben,..tapasztaltam :)
Magam részéről bármilyen mezőnyben szivesen versenyeznék vele..kiélvezve az egymás elleni 'fineszes' kűzdelmet...nem foglalkozva az abszolut eredmény elérésével....de sajnos én még nála is kevesebb időt szánok a szimekre...bár szabadulni sosem fogok tőle :) -
#12526 persze nekem sem tisztem megmondni, ki hogy szórakozzon, csakhát nem értem mi a jó abban egy idő után, hogy kullogok a többiek után amikor többre is képes lennék. az ilyen versenyzők a valóságban már rég visszavonultak volna :D -
#12525 igazából még az is poén, hogy alex setupolgat. oké, lehet autót állitgatni, váltót meg pár dolgot, de amíg az ember nem tanul és tud a játékbeli fizika határain autózni, vagy annak közelében, addig kicsit feleslegesnek érzem azt, hogy valaki setupolgasson. pl hogy a fenébe tudnád megmondani egy beállításról, hogy gyorsabb vagy vele és jobb mint a régi, amikor messze elvagy maradva attól a szinttől amikor fix és komolyabb időket mész. egy két jobban sikerült kanyarban azonnal tizedeket félmásodperceket lehet nyerni, aztán ilyenkor döntse el az ember, hogy jobb lett a setup vagy most ennyivel jobban vettem a kanyart, vagy szarabb a setup, és a régivel még gyorsab lehettem volna most...
jó dolog az amit alex csinál, autókázni meg minden, de szerintem kicsit uncsi lehet úgy. "nincs cél", nincs motiváció, ellenben érdektelenség van, mert már előre leírja magát, és szerintem akármilyen autósportban vagy szimben akkor a legnagyobb élmény kezelni az autót, ha tényleg határon mész. és az, hogy másodpercekkel ezen idők mögött vagy (akármilyen pedál és skplung gáz/fék használattam), nem határon autózás, márpedig szerintem ott ismered meg mit is tud a kicsi, ott a legizgalmasabb minden. pláne ha futam közben így csatáztok. :) -
tilus #12524 Itt volt szó bővebben a pedálról:
Load cellás pedál mod -
tilus #12523 A gumi amit mi használunk igencsak tartósnak bizonyult, korábban más anyagokkal is kisérleteztünk, azt hamar szétnyomtuk, ezen még nyomsa sincs a kis "keresztnek".
Igen, load cellát használok, korábban írtam róla részletesen:
http://picasaweb.google.com/olomkristaly/LogitechG25G27PedalMod#
35kg-s elane.net-ról származik, és teljesen problémamentes. -
zoloka1976 #12522 Sziasztok
MX-5,Road America pályára tudna valaki egy elfogadható köridőt mondani ?
Teljesen kezdő vagyok,így jó volna valami viszonyítási alap.
Üdv. -
bagipeter #12521 Igazából én is csak meg tudom erősíteni tilus véleményét, hogy a filléres gumibetét felbecsülhetetlen (minden másra meg ott az eurocard mastercard :) )
Anno amikor én is beszereltem a sajátomat kb. 3-5 tizedet hozott a köridőkben. Aki a beszerelés mellett dönt, érdemes a kis gumidarab 2 végére valami keményebb műanyagot stb. tenni, mert így sokkal tartósabb lesz, mert nem / nehezebben forgácsolódik szét.
tilus neked loadcell van a pedálodban, ha igen, akkor milyen?
-
tilus #12520 "Amugy az alulkormanyzottsag is igaz, sose szerettem a "tulkormanyzott", erzekeny beallitasokat. Valszeg igazabol sem negyedeket, feleket tekernek a kormanyon kanyaronkent;) Huttu is mondta - ha jol emlekszem -, hogy meglepoen erzekeny volt a kormany a Star Mazdaban."
Erre van megoldás, picit alulkalibrálod a kormányodat iRacingben.
A kalibráció második lépcsőjében nem tekered el 900ig, csak mondjuk 800-ig
Máris könnyebben irányítható az egyébként ideges autó is.
A másik a fék..gumibetét filléres cucc, 1000ftért postaköltséggel szivesen kimegyek a postáig és küldök egyet bárkinek.
Garantálom, hogy csak ettől stabilabban és később fogsz fékezni, majd gyorsabban mész rá a kanyarra.
-
tilus #12519 Alex! G25-nél nem kell jobb kormány! Géped nemtom milyen, de ma 1 monitoron iracing egy régebbi középkategóriás gépen is 80fps felett fut, ha beállítgatod.
-
tilus #12518 "mindig vannak akik felrúgják a szabályokat"
Persze, mindíg van 1-2 akinek mindegy milyen fos kormánnyal nyomja, meg mind1 milyen a framerate, ők az igazán tehetségesek. Nekünk meg küzdeni kell, ez van. De a különbség nem 1-2-3mp hanem tizedek, ha az ember igazán akarja.
-
#12517 Polosaty,tényleg... na én már ilyenekre nem emlékszem :)
Nem akartam túlozni,akkor használható egere volt ezek szerint.
A lényeg az,hogy csak pislogott mindenki,hogyan lehet ilyen cuccon így nyomni.
Nagyon szar a memoriám,de a SECT az nagyon ismerős.
Én Victory-nak voltam amúgy "edzőpartnere",mert egy helyen laktunk aztán néha összecuccoltunk gyakni. :) -
yodamastah #12516 Azon az EQ-n en is ott voltam. Toltam quaket sokat enis. (SECT klan ha mond valamit hehe). Polosaty nevu srac volt aki elverte a nepet. O profi volt akkor. Azert jott ide, mert majd 1millio ft erteku volt a fodij es azert mar egerte iderepulni. Igen 14'' monitoron tolta es valami fos billentyuzettel de nem egy szar egerrel, hanem olyannal ami hasznalhato. Az a srac napi 4-6 orakat gyakorolt, ebbol elt. Johogy a 14'' monitoron jatszott, azt szokta meg. Raktunk ele nagy monitort, azt mondta hogy nem jo neki nem latja ugy be a palyat tul nagy a kep. Barmit valtoztatott volna attol amit megszokott akkor ki lett volna zokkentve a kornyezetebol.
Ez igaz itt is. Viszont az is lathato, hogy akik nagyon tehetsegesek (pl Norbi) azok milyen hihetetlen gyorsan alkalmazkodnak a korulenyekhez. Uj palya, auto, uj szimulator es azonnal gyorsak... Nekunk marad a sok gyakorlas :) -
#12515 erről egy jó sztori jutott eszembe...Jacek talán még emlékszik rá...
Valamelyik earthquake rendezvény sok évvel ezelőtt,több száz fős lanparty. (igen anno quake-eztem is versenyszerűen) :)
Az összes haza nagy bajnok akkori csúcsgépekkel a minél több fps miatt,száz Hz feletti frissítésű monitorokkal (CRT),gamer egerekkel billentyűzet "csúcstechnika",stb,mert minden számit.
Meghívott orosz bajnok. Egy szutyok homályos 14 collos monitor egy sárga koszos billentyűzet,meg egy legolcsóbb microsoft ezeréves egér.
Mondjam mi lett a vége?
Hát volt aki sírva ment haza...,nem kicsit vert el mindenkit,hanem szó szerint alázott. Mindent vitt a végén.
Ennek ellenére Tilus tanácsai mindenképp megszívlelendőek szerintem is.
Mert az eredmény magáért beszél. Csak ugye mindig vannak akik felrúgják a "szabályokat".
bocs ha kicsit off voltam -
#12514 Most gyorsban, csak a zavaro tenyezokrol;)
Jelenleg nincs indittatasom/penzem/lehetosegem/helyem hogy jobb kormanyt, pedalt vegyek (most G25 van, nekem egyelore jo), es valami cockpit-szeruseget vagy normalisabb asztalt.
Igy a zavaro tenyezok:
- vasarnap az elso kanyarban lazan 30fps alatt voltam,
- az asztal egy kihuzhato asztallapos cucc, aminek a kihuzott reszen van a kormany/valto, igy neha ki-berangatom (foleg, hogy szeretem az erosebb FFB-t:P),
- a szekem meg irodai cucc, dontheto hattamlas, ezer eves, igy viszonylag gyakran, fogjamagat es hanyatdol magatol (ilyenkor az elso hosszabb egyenesig vigyazules, aztan ott egykezzel matatas amig fixalodik a hattamla):)))
Amugy az alulkormanyzottsag is igaz, sose szerettem a "tulkormanyzott", erzekeny beallitasokat. Valszeg igazabol sem negyedeket, feleket tekernek a kormanyon kanyaronkent;) Huttu is mondta - ha jol emlekszem -, hogy meglepoen erzekeny volt a kormany a Star Mazdaban. -
tilus #12513 "En altalaban tudom, mit nem csinalok jol, csak harom problema van vele:
- nem tudom megcsinalni:P
- nem adok neki eleg idot, hogy meg tudjam;)
- egyszeruen nem akarom ugy csinalni;))"
Ezt részletesen ki fogom elemezni, mert roppant érdekes, és még véletlenül sem személyeskedésről van szó :)
1. Nem tudom megcsinálni - Ez csak a fejedben van, a gondolatot alapjaiban kell elűzni.
2. Nem adok neki időt - Ez a tapasztalattal jön, minél többször sikerül "megcsinálni" annál hamarabb megy, a megfelelő felkészülés mindenkinél mást jelent.
3. Nem akarom úgy csinálni - Ez ismerős, de kiváncsi lennék számodra ez mit jelent? Konkrétan.
Számomra az utóbbi a legérdekesebb, mert magam is éreztem így.
Viszont azóta sok idő eltelt, és sokat tanultam. Elsősorban azt, hogy a gyors versenygépjármü határon vagy azon túl autózva csak akkor nem veszettül túlkormányzott, ha nagyon telibe találod az autó beállításait a saját stílusodhoz. Iracingben ez nagyon jelentősen érezhető, de jelen volt GTL-ben is..ott is az volt a cél, hogy a lehető legkevesebb alulkormányzott momentum legyen. Alulkormányzott autó LASSÚ, elradirozza az időt.
Ezt GPL után végleg akkor láttam be amikor elkezdtem gokartozni és bizony..ott csak keresztbe lehet menni, kis mértékben ugyan, de keresztbe. Ha sikerül eltalálni azt a pontot amit a japók Zero countersteernek hivnak, azaz nulla ellenkormányzás..én úgy hívnám magyarul, hogy kormányzás nélkül is elfordul az autó, NA EZ az igazán gyors.
Én itt akadtam el régen, aztán megszerettem, késöbb elképzelhetetlennek találtam az alulkormányzott autó élen vezetését.
A másik fontos téma a fék. Iracingben kimondottan érvényes, mert nagyon érzékeny a fék a többi simhez képest. Pedig ezt kéne a legbiztosabban kezelni. Gyors autózáskor, pontos íveket menni a többség tud, a gázt mindenki tudja nyomni, kormányozni sem nehéz, de határozottan lassítani, fékkel elfordítani az autót...azt halálig lehet tanulni. Ebben egy jó fékpedál veszettül sokat segít, utána már csak a gyakorlás jön.
Mindez persze abban az esetben igaz, ha az alapfeltételek adottak, van egy jó gép ami nemigen esik 80-90 fps alá, kényelmesen ülsz, nincsenek zavaró tényezők, nyugodtan tudsz koncentrálni arra amit csinálsz.
Lassan készül egy kis weboldal, megpróbálok hasznos tippeket gyüjteni. Addig is, ha van valakinek kérdése, vagy replaye, setupja amire rá tudok nézni..az is sokat segíthet.
-
No ittvan, amit megígértem.
Mondjuk jó lenne, ha windows movie makerben ki tudnám menteni ugyan úgy 16:9-ben, és normálisan feltölthetném youtube-ra. -
#12511 Ez ma sem fog osszejonni, a net-em nem akarja az igazat:/ -
#12510 En altalaban tudom, mit nem csinalok jol, csak harom problema van vele:
- nem tudom megcsinalni:P
- nem adok neki eleg idot, hogy meg tudjam;)
- egyszeruen nem akarom ugy csinalni;)) -
#12509 na egy vezetés technikai órát én is vennék :D az a baj hogy összeteszek érzésem szerint egy jó kört és sehol nincsen az elejéhez képes. valamint tuti hogy nem jól csinálok, de még nem jöttem rá hogy mi az. -
#12508 Azt azert nem mondtam;P Mindenkinek van hatara (ilyen-olyan, ezert-azert), nekem is van;) Az igazi versneyzoknel, az igazi versenyeknel is vannak ilyen kulonbsegek. Szoktam nezni a Mustang-os, Jetta-s, Mazda-s stb. versenyek idomeroeredmenyeit, es ott is az elso es az utolso kozott, hasonlo kulonbsegek szoktak lenni mint itt nalunk (palyatol, autotol fuggoen, nagysagrendileg).
Amikor azt irom, hogy X kor alatt elerem a minimumot, az inkabb azt jelenti, hogy elerem a hataraimat;) Persze, annal lehet jobbat menni, meg nekem is. A tegnapibol is latszott, hogy ha van aki "fel huz" (nem idegileg:DDD), "mutatja az utat", van kint kergetni, lehet gyorsabbat menni, mert kevesebbet figyelek a hatarok es a kezeles szigoru betartasara.