Ûrkábellel tisztítanák meg a földkörüli pályát

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A szondák többnyire az ûrben közlekednek, ott meg amúgy is bõven akad sugárzás, szóval nem kell aggódni. Annak meg elképzelhetetlen kicsi a valószínûdége, hogy véletlenül egy lakott bolygóra zuhanjon (és még akkor se okozna túl nagy kárt).

shevy
bocs

Viszont azt gusztustalannak tartom, hogy a civilizációnk üdvözletét radiaktív hajtóanyagú szondákkal küldtük szét a világûrbe, hogy hadd forduljon fel aki esetleg megtalálja.

inkább csak hatásvadász akart lenni. Ha arányosítva lenne mingyá másképp nézne ki.

"Azért erkölcsileg nem megengedett az sem, hogy az emberiség "tele" szemeteli az ûrt."

ez ökörség szerintem. Az ûr amúgy is maga a halál, azzal a pár ronccsal nem ejtünk foltot a szûzi lelkén. n még az atomhulladékot is kibasznám valahová az ûrbe.

Tudom,hogy televan az orbitális pálya szeméttel. Mert nem gondoltak rá, hogy útban lesz. Mivel levadászni gyakorlatilag nem lehet õket, így jártunk. Szerintem a legtutibb megoldás az lenne, ha a lejárt garanciájú mûhód képes lenne szoros nap körüli pályára állítani magát. Csakhát ez drága. Most ennek hiányát szívjuk, és egyre jobban. Szerintem az sem megoldás, hogy "majd elég a légkörben". Elég terhelt az az ûrszemét nélkül is.
Azér az az elsõ kép elég gáz nem? :-)

Az a baj, hogy a szemét szívesen hazavágja a fellött ürezközöket. Szal minél több szemetet hagyunk fenn, annál több esik le magától. Összességében rosszul járunk. ß')

Én úgy veszem le, hogy tesztelik a kábel mqködését mondjuk egy zuhanó repülön, ha nem is az ürben. Tehát vesznek egy nem 5 km-es de 2 m-es drótot, lógatják, aztán mérik, hogy akar-e lefele jönni.

Ha majd az ûrlények megtámadnak, ez a sok szemét jókis pajzs lesz. <#buck>

ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...

[NST]Cifu
Ez igaz, de ezért nem az ûrszemét felel :))

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Azért kíváncsi vagyok arra a "és várja az aktiválási parancsot. " egy hacker nem tud neki adni egy parancsot ? A megfelelõ technikával persze...<#nyes><#taps>

Zocsi
Azért erkölcsileg nem megengedett az sem, hogy az emberiség "tele" szemeteli az ûrt.
Ez ugyanolyan felelõsségteljes dolog, mint az, hogy ne dobd el a csikket vagy a csokispapírt az utcán. Lehet, hogy ha egy ember eldobja még nem gáz, de ha már száz az már szemmel látható. Holott egy csikk a környezethez mérten qrva kicsi. Szal' mérlegelni kell, hogy megéri-e. Ezek a döntések, amiket most meghoznak ezzel kapcsolatban úgysem mintket ill. a környezetünket fogják jelentõsen befolyásolni, hanem az unokáinkét. A döntések elõtt az õ fejükkel kéne gondolkozni, még akkor is ha ez utópisztikusnak hangzik...

mondat
A cég szeptemberben végrehajtotta az elsõ sikeres nullagravitációs teszteket mikrogravitációs környezetben.
Lécci magyarázza el nekem vki, hogy ez a mondta mit is jelent:)) Köszi
[HUN]PAStheLoD
nem lenne 1xûbb gigabrutál-orbitálisannagy lézerrel levadászni õket ? ^.^

Btw, örülök neki , hogy végre találtak valami "gazdaságos"/teszkós megoldást

hátö .. az elõzõ aláírásom sokkal jobb volt :]

Pont az a baj, hogy magától nem jön vissza, hanem ott marad, és útban van.

Ha nem valami különlegesen mérgezõ anyagból vannak, akkor nem gond. Mint már korábban is írták, az ûrszemét össztömege elhanyagolható a bolygó méretéhez képest. Szerintem egy nagyobb város 1 napi szeméttermelése felülmúlja. Ráadásul ezek a felsõ légkörben égnek el, és jó nagy területen szóródnak szét, a felszínen az esetleges mérgezõ anyagok koncentrációja szerintem nem is mérhetõ.

Biztos, hogy nagyon mérgezõ anyagok is bõven kaptak helyet a mûholdakon, és ha most lehoznánk az összeset, talán annyira megterhelnénk a föld ökoszisztémáját, mint amennyivel a miroelektronikai, vagy bármelyik hájtekk ipari szektor 3-4 mp altt megterheli...

Éppen erre gondoltam. Nincs még benne elég szemét már így is ? Szvsz amit egyszer felküldtünk ne jöjjön vissza... mégha ezt drága is megoldani.
Már csak az a kérdés, miközben elég ez a sok kütyü, milyen mérgezõ anyagok és gázok kerülnek a légkörünkbe. Nem valószínû, hogy környezetbarát anyagokból épültek volna föl.
Tetsuo
De ha az emberiség így folytatja nem lesz korall, plankton, cet, hal, nem lesz lebontó folyamat csak mû-beachek lesznek klónhalakkal, növényekkel a gazdagoknak, a szegények max a klóros uszodába mehetnek..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

fifi
Igen. Ahogy Fogarasi Árpád is megmondta: a bolygók közti térben a tökéletes csomagolóanyag a sörösüveg...

Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...

Jaja tudom, azért is írtam oda hogy "nem jön tovább olyan gyorsan?". :P De mind1 :)

Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni

[NST]Cifu
Az óceánba ledobott szemét ott marad, ha tudja a természet szépen lassan lebontja, ha meg nem... akkor kicsivel tovább marad ott..

A légkörbe belépõ mûholdak viszont elégnek. Némi körültekintés persze nem árt a tervezésnél, hogy biztosan elégjen, és ne jusson el a földre, de ennyi.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Benedekco
jövõ látó! sok kicsi sokra m1... én nem örülnék ennek a léápésnek, mert pl elégrégen azt mondták hogy az óceán is elbírja a szemetet... oszt nézd meg most!

Mé há nem?

Zocsi
"Sokan talán el sem hinnék, hogy az emberiség még soha nem volt olyan tevékeny az ûrben, mint ma..." Ez jó! Ha holnap mondanák ugyanezt, akkor is elhinném! :)
A módszer nekem így elsõ olvasatra tetszik. Végre valami normális emberléptékû megoldás, nem holmi "atomkori" rakétahajtómû, ami majd 10 év múlva visszahozza az egész kócerájt.
A szeméttel majd akkor lesz gond, ha már nem léphetünk az ûrbe, mert rögtön kapnak egy marék csavart a sikló az orrába. Akkor majd elõveszik a Piramisban talált csillagkapu ketyeréket! :P Dehát ennek még vagy 1000 év mai léptékkel.

akyyy
szerintem meg olyan mitn a mars mentõakcióban mikor az ufok haggyák el a marsot :)

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

gz8
A cucc oldalán is ez a kép van, tehát õk baltázták el. Egyébként a kétpontos perspektíva miatt van, mert ami olyan magas, mint amilyen széles, az nem úgy látszik %%-)

Magyarán: hosszabb, mint zöld...

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ

Esrohnoil
Egyébként nem tom h. csak nekem szúrt szemet v. más is észrevette-e, esetleg hülye vagyok, de a 3. képen a szerkezet mellett egyszer ott van h. 35 cm=17", alatta meg h. 35 cm=14"... Most akkor 14"=17"? <#vigyor3>

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Esrohnoil
Ha elindul lefele, nem áll meg magától.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Ûrkábel az ûrszemétrengetegben..

Ja, nem árt megemlíteni, hogy a tether (ûrkábel) rendszer egyben energiabetáplálás segítségével ûrbeli ojjektumok (lásd még: mûholdak, ûrhajók, ûrállomások) pályájának a megemelésére is felhasználható - lényeges, hogy ûzemanyag felhasználás nélkül! Pl. jófajta napenergiával.
Ez jó ötlet! Alapnak nem rossz amit lehet majd fejleszteni.

Amúgy mivan ha az a "tartály" ég el hamarabb (pl 2. kép) és nem jön tovább olyan gyorsan? <#circling>

Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni

Fel kell küldeni az Ürgolyhókból a Megatakarítönöt :)))

Komolyra fordítva, elsö lépésnek már az sem rossz, hogy egyszerü és hatákony megoldást találnak a jövöre nézve, és így nem szemetelnek tovább...
Gondolom ha lesz majd használható, többször és olsón feljuttathaó hajó, akkor kitalálnak arra is valamit, hogy kipucolják a jelenlegi szemétdombot...

Hmuda
Hm, lehet jó megoldás, de a jelenlegi ûrszemetet még nem fogja kitakarítani. Azokat se ártana lesöpörni.

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

Bárcsak gond lenne a légkörnek, mert ez azt jelentené, hogy olyan sok ûreszközt tudunk pályára állítani, hogy megérezze :) De még ha minden mûholdra mondjuk 1 tonnás súlyt számolsz is (ami irreális), akkor is az a pár ezer tonna eddig feljuttatott eszköz a légkörben elégetve elhanyagolható mennyiség, tekintve pl. hogy - ha jól emlékszem - pusztán mikrometeoritokból naponta több száz tonna ég el a légkörben.

a légkörben elég

Ha elég sok lesz a szemét, összeragasztjuk õket pillanatragasztóval és kiköltözünk a felszinére!

Az a kép úgy néz ki, mintha lenne saját gyûrûnk, csak ezt mi csináltuk, szemétbõl. "Ügyesek" vagyunk, nem? :).

És akkor arról még nem is szóltak, hogy mi van azokkal a szondákkal, egyebekkel, amiket elküldtünk jó messzire, vagy otthagytunk valahol (Holdon, Marson, stb.)
És a légkör örül neki, hogy teleszórják mindenféle szeméttel? Ez kb. olyan dolog, mint a tenger mélyére süllyeszteni a kommunális szemetet. Mint az USA teszi...
nem robbantani kell, hanem olyan pályára fékezni, ami a légkörbe vezet. Ha robbantod, akkor különbözõ pályákon stabilizálódik a törmelék. Gondolkodj úgy, hogy minden keringési sebességhez tartozik egy keringési magasság (bizonyos határok között, mert ha 'túl lassú' vagy 'túl gyors' akkor lezuhan, illetve elszökik).

Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.

Sziasztok

Igy van. Gondolj csak bele, ha felrobbantjak, akkor tobbezer darabra hullik szet es igy, csak tobb szemet lessz.

Semmi sem leplezi jobban az igazsagot, mint a felig elmondott igazsag.

gz8
Mert attól még nem semmisül meg, csak szétszóródnak az apró darabok. A légkörbe érve viszont elég, teljesen megsemmisül. Logikus, nem?

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ

Miért nem lehet õket egyszerûen felrobbantani ?