Zuhan az Internet Explorer részesedése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
These are my friends, see how they glisten...
Egyébként nem értem, milyen kis cégrõl beszélsz, ami a böngészõbõl akar megélni... A Mozilla egy nonprofit alapítvány, több ezer programozó dolgozik a projektjeiken világszerte, tök ingyen. A reakcióidejük is jóval gyorsabb, mint bizonyos monopolhelyzetben levõ vállalatoknak, akár ingyenes supportról, akár biztonsági kérdésekrõl van szó (náluk pl nem hónapokban mérhetõ egy felfedezett sebezhetõség javítása).
Szokás kérdése. Nekem rettenetesen hiányoznak ezek az IE-bõl. De fõleg a tabbed browsing, a többi nélkül még meglennék. De minek szenvedni, amikor az FF mindezt tudja, és nincs vele más gond se, ráadásul ingyenes.
Egyébként az MS is rájött, hogy nem hülyeség a tabbed browsing. Igaz, az IE-be nem tette bele, viszont pl. a Visual Studio .NET már tudja. És ott is hihetetlen hasznos, amikor 3-4, vagy még több fálj van nyitva egyszerre (És ez nem ritka, ha a projekt 100+ fájlól áll).
Ezzel csak az a baj, hogy hozzá kell adni a méretéhez az IE motorét is, úgy korrekt. Persze az is igaz, hogy az IE mindenképp foglalja a helyet.
Nekem az a fõ bajom vele, hogy az IE motor használatával sok hibát és sebezhetõséget átvesz.
Nem sokkal egyszerûbb, ha a fagyás csak a böngészõt érinti?
Egyébként én sokszor használtam már az említett trükköt, és az a tapasztalatom, hogy nem minden áll helyre tökéletesen. Egyszer pl. a Taskbar nem jött vissza...
1. Az FF se most keletkezett. Én már vagy 2 éve használom. Elõtte meg volt mozilla, és már az is tudott sokmindent (arra pont a tabbed browsing miatt szoktam rá). Elõtte meg volt netcápa, meg mosaic, meg gopher. Akkor még nem is tudtam, hogy mi az az IE. Ja, és azelõtt volt még telnet, amikor a "WWW" és a "böngészõ" fogalmak még nem is léteztek. No mindegy, ez már nam ide tartozik.
2. Én arról beszéltem, hogy ezeket a remek dolgokat az IE még most sem tudja. Nem más böngészõk ellen beszélek, csak az IE ellen.
Amugy a pluginek telepitese is egy-klikk-ide-egy-klikk-oda, meg Linuxon es BSDn is. Tiz perc sincs a feltelepites. Jo, jo, tudom, hogy Avant-hoz ez sem kell majd. A lenyeg a platformfuggetlenseg es a testreszabhatosag volt a fejlesztesnel.
Amugy igazad van, mindenki hasznalja a sajat szamitasanak megfelelo bongeszot. Soxerencset...
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
De nem vitázni vagy bárkit bármirõl meggyõzni jöttem ide, csak még errõl nem írt senki és gondoltam szólok, hogy létezik, esetleg ki lehet próbálni és akinek tetszik használja, akinek nem, az nem használja.
Részemrõl kb ennyi.
Nem allitottam, hogy penzt fognak kerni erte. A "megvan a maga ara" kifejezes nem penzugyi volt. Nem is az IE motorral volt bajom, hanem azzal, hogy tulsagosan fugg a Win kerneletol.
Gondolj bele! A FF, Opera, stb. lassabban toltenek be, mint az IE. Ez reszben azert van, mert az IE egy resze a kernelben van. Tobbnyire ezert is lehetetlen mostansag az IE portolasa. Regebben meg lehetett.
Amugy felreertettel.
\"No boom today. Boom tomorrow. There\'s always a boom tomorrow. What? Look, somebody\'s got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!\" -- Lt. Cmd. Ivanova
Nos, a java nem csak egyszerû plugin. Legjobb tudomásom szerint XP alatt minden OS része volt alapból, XP-bõl kivették, azóta opcionális a telepítése. A fles plugin sem abba a kateóriába tartozik, amirõl te beszélsz. Pluginek alatt itt szvsz mindenki azt értette, hogy vannak direkt a kedvenc böngészõjéhez írt, pl. kényelmi szolgáltatásokat nyújtó plugin, amit opcionálisan telepíthet. Ezekre a "kényelmi" szolgáltatásokra soroltam az Avant tudását, nem java, fles motorokra, szal el vagy tévedve, de nagyon.
És még annyit, hogy AvantBrowser ingyenes. Attól, hogy IE motort használ, nem felétlenül szar, és úgysem hiszed el, de nem frdult még elõ olyan, hogy esetleges kifagyásakor bármit magával rántott volna. Magyarul amit leírtál, az egyrészt hülyeség, másrészt nem igaz, harmadrészt rossz.
Jah, és nem Avalon, hanem Avant.
Mekkora LoOoL vagy...
Dícsérték a Mozillát. Nem tetszett.
Dícsérik a Firefoxot. Tetszett, de voltak vele problémáim.
Kipróbáltam még a Maxthont. Tetszett, de nem annyira, hogy most is azt használjam.
Szóval visszatértem az IE-hez és egyáltalán nem hiányozhatnak azok a "nélkülözhetetlen kényelmi funkciók". Valójában alig akarom elhinni, hogy ez egyeseknek ennyire fontos.
Amugy minek plugin?! Ekkora lamasagot! Ha valami nem kell, akkor nem muszaly feltenned. Pl. en nem hasznalok Java-t, Flash-t, ... az egyik gepemen mert nem birna el. Nem hasznalok meg egy tonna plugint, amik a te kedves Avalon-odban benne lesznek.
Amugy ennek a 2Mb-s Avalonnak megvan a maga ara. A Windows kernele elegge egybe van agyazva az Explorer motorral. Magyarul: programhiba a motorban (pl. egy megcsusszant mutato) es mar szall is el a gep.
Pluginelésrõl meg annyit, hogy egyáltalán minek? Sok más programba hasznos, valóban, de egy böngészõbe ugyan minek? Avant tudja mindazt, amire böngészéskor egy átlad, de még hardcre netezõnek szöksége lehet. Én egyáltalán nem hiányolom belõle a plugineket amellett, hogy van hozzá...
Én pl. nagyon szeretem a Translation Panel-t, egyszerûen: szöveg kijelöl és tooltip-ben megjeleníti a fordítást. De csomó ilyen hasznos (és kevésbé hasznos 😊) dolgot lehet összebarkácsolni. Nem pedig egy darab nagy valamit nyomnak a kezedbe, aztán "ez van, ezt kell használnod" hozzáállás. De ezt MS-fanatikusok sosem fogják megérteni. Én õszintén szólva nem szeretem ha megmondják, mit szeressek 😊.
"Szerintem aki Linuxot használ az csont nélkül be tudja állítani az IE-jét így nincs szüksége kiherélt alapbeálltásokat okosan tudó Browserre..."
Aki Linuxot hasznal, az nem tud IE-t hasznalni. Latszik, mennyire ertesz a dologhoz, eleg ellentmondasos a szoveged.
Es mitol kiherelt ez a Browser. FF-et hasznalok Linux alol, es meg csak egy-ket oldalt lattam, ami balf@szkodott FF alatt.
Próbáltam a Firefoxot, még nem tökéletes 😞
Aki embert öl az gyilkos, aki tömegeket az hadvezér.
Aha, meg a tálcás ikonok nagy része.
"Engem meg pont a Tabbed browsing zavart."
(Ez no comment kategória.)
"ÉS ráadásul az IE history mindent elment akár idõ szerint is csoportosíthatod így ha valamit elkezdtél valaha is megnyitni újra elõhívhatod."
Ez jóval több mozdulat 1-nél. Idõ...
"IE-hez egy többmilliárdos cég ad supportot... Úgyhogy semeddig nem tart nekik hozzírni egy ilyn feature-t ha elég nagy a piaci nyomást."
Ajjaj, nekem úgy tûnik, ez pont fordítottan arányos dolog. (Melesleg már nevesebb külföldi papilapok is írtak felhasználók sírámairól más M$ programok kapcsán, hogy egyátalán nem hallgatnak a felhasználók igényeire. A következõ verziókban legtöbbször csak olyan új featúrék vannak, amiket jól hangzanak a reklámokban, aztán annyi.)
"tudtommal microsoft nem íratott egyetlen szoftvergyártó céggel olyan szerzõdést sem, hgy ebben és ebben a szegmensben ezt és ezt nem jelentethetnek meg."
Szófvergártó céggel nem (nem tudok róla), de sok HW gyártóval igen, hogy nem tehetnek mást a gépeikre, csak Windows+IE-t, különben fuccs a jó kapcsolatnak, kedvezményes Windowsnak. (Aztán miután kitudódott, - legalábbis hivatalosan - törölték az ilyen titkos szerzõdéseket.)
"IE nem szûri a FireFox hirdetéseket SZABAD VERSENY VAN!"
Ha nem koppintottak volna oda a M$ orrára az utóbbi években, még ezt is megtenné. Nem véletlenek a brózerek közötti kompatibilitási problémák (tényleg, mi a helyzet ezen a téren a M$ weblapkészítõ programjaival - IE-only kódot csinálnak még?). Vagy ha nem emlékeznél, a Java-t is próbálták "eltéríteni", stb.
Jah persze úgy szokta azt a microfos barátunk "megveszi", kivéve mikor inkább elveszi, úgyis fogalmazhatunk ellopja.
nem, normal esetben ez piaci folennyel valo visszaelesnek hivjak...
"most még minek?? az elefánt is nehezn indul meg ,de ha megtette akkor szabad utat neki..."
ok, de amig az elefant all, en addig is szeretnek haladni.
"Na mind1 én maradok IE6-nál ti meg maradjatok FF-nél ti dolgotok ez nem fikázó kampány😄"
persze, ezzel senki sem vitatkozott😉
NEm tudom kikapcsolni mert mint korábban írtam nem próbáltam Firefoxot csak Operát. (mondjuk van amikor mai napig használom bár egyre kevesebbet) De azt meg nem kutattam át olyan mélyrehatóan..
Hidd el, ha az IE népszerûsége mondjuk megint 70 % alatt lesz akkor eagálni fog.. most még minek?? az elefánt is nehezn indul meg ,de ha megtette akkor szabad utat neki...
Na mind1 én maradok IE6-nál ti meg maradjatok FF-nél ti dolgotok ez nem fikázó kampány😄
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
miben? nem tudod kikapcsolni?
"Úgyhogy semeddig nem tart nekik hozzírni egy ilyn feature-t ha elég nagy a piaci nyomást."
hany uj featuret is kapott az IE x ev ota? Milyen piaci nyomas, ha egyeduralkodo???
"tudtommal microsoft nem íratott egyetlen szoftvergyártó céggel olyan szerzõdést"
csak peldaul a sajat honlapjanak egy reszet tette IE only-va.
"Bárki elõjöhet egy jobb dologgal és arra reagálni fog a Microsoft."
reagalt?
ja egyebkent nekem a fast-search feature is tetszik.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
NA persze aki 2004-ben még mindig 98-at használ azt sajnálom...
Engem meg pont a Tabbed browsing zavart. ÉS ráadásul az IE history mindent elment akár idõ szerint is csoportosíthatod így ha valamit elkezdtél valaha is megnyitni újra elõhívhatod.
Igen az érdekes feature-je majd minden mozilla kliensnek, hogy ha kilépsz véletlen akkor is menti az oldalakat.. hát ennyivel tud többet.. Míg az IE-hez egy többmilliárdos cég ad supportot... Úgyhogy semeddig nem tart nekik hozzírni egy ilyn feature-t ha elég nagy a piaci nyomást.
A Monopol helyzetet pedig az jelenti, hogy adott téren nincsen és nem is vehet részt más részvevõ.. tudtommal microsoft nem íratott egyetlen szoftvergyártó céggel olyan szerzõdést sem, hgy ebben és ebben a szegmensben ezt és ezt nem jelentethetnek meg. Bárki elõjöhet egy jobb dologgal és arra reagálni fog a Microsoft.. JA hogy Bolha ugrik neki az elefántnak?? hét hajrá láttunk már olyat, hogy egy kis béka kipukkasztott egy óriást (ugye magánprogramozók (fájlcserélõ fejleszõk) által nehéz helyzetbe hozott filmes kiadók). Ha jobbat csinál mindenkinek szíve joga, hogy FF-et használjon. IE nem szûri a FireFox hirdetéseket SZABAD VERSENY VAN!
HA jobbat gyárt és ezt a KÖZÖNSÉG is úgy véli akkor azt fogják választani és lecserélik az IE-t ha meg tényleg olyan nagyon jó MS meg fogja venni és IE-be beépíti a képességeit. Persze nem bagóért szokott õ technológiát vásárolni és a kis házi fejlesztõnek biztos jól jön az a 2-3 millió dollár amit a fejlesztéséért kapott (nem hinném, hogy egy ingyenes böngészõvel valaha is többet kereshet) Ha meg Pénzért árulná nem venné senki hisz annyival nem jobb az IE-nél... (Én legalább is Browserért pénzt soha nem fogok kiadni....)
NA röviden ennyi jutott eszembe a Microsoft ellenes dumáról és a monopolhelyzetrõl meg a FF-rõl és IE-rõl😊 Cheers és szép napot minden kedves USernek😄
Valamiért magadra vetted ezt az igénytelenséges dolgot.
Sok fajta igénytelenség létezik, de az az IE felhasználó aki veszi a fáradtságot és addig keresi a beállításokat, amíg olyan nem lesz a progi ahogy azt õ szereti az igen is igényes. Az eddig beírtak alapján szerintem te ilyen vagy.
Másrészt az viszont igénytelenség, trehányság, vagy akármicsoda a készítõktõl, hogy az alapbeállításokkal az IE egy átjáróház, a rosszindulatú progik részére.
Egy másik igénytelenség, ha valaki feltelepíti az IE-t azt hagyja úgy ahogy van, aztán csak rí a szája a sok kuki, meg beépülõ sexszörcsendzin miatt, meg hogy úgy szedi a rendszere a sok vírnyákot magába, mint kacsa a nokedlit. A FF-t meg csak azért is fikázza, mert mér ne.
"A Mozilla Firefox projekt célja a leghasználhatóbb böngészõprogram megalkotása Windowsra. A program természetesen más platformokra, többek közt Linuxra és Mac OS X-ra is létezik.
A Mozilla kódjából kiindulva, eltávolították a felesleges sallangokat, a maradékot kicsinosították, és új funkciókat adtak hozzá. A hangsúly nem azon volt, hogy kevesebb, vagy több funkcióval rendelkezzen a Firefox, mint a rivális böngészõk, hanem hogy pontosan azokkal a funkciókkal rendelkezzen, amire a felhasználóknak igazán szükségük van.
A Firefox célközönsége az olyan felhasználó, aki képzett annyira, hogy önállóan telepítsen magának böngészõprogramot, az Internet Exporernél kicsit többre vágyik, de a Mozilla beállítási lehetõségeinek 85%-át soha nem állítaná át."
A FF készítõ ennyit ígérnek, és ezt szerintem teljesítették. Nem a világot akarták megváltani, csak egy alapbeállításokkal is használható bórzolót csinálni.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
András a téves close-okhoz szerintem érdemes feltenni az All-In One Gestures plugint, utána már nem fogsz tévesen másik tabot lezárni 😊.
Valaki írta régebben, hogy a IE-nek elõnye van a FireFox-al szemben, mert az régebbi. Elõszöris, nem régebbi, a netcápából kezdõdött az élete, kicsit viszontagságosan (megjárta az AOL berkeit, mielõtt felszabadították); másrészt már az opera is sokkal jobb a IE-nél. Igazából sosem értettem a IE-t használó embereket, hogy mit esznek rajta, nagy, tetû, szemetel, irányíthatatlan, s ha kifagy magával ránt mindent 😊.
Meg ha valamit el akarok olvasni, de épp nincs rá idõm, megnyitom, és otthagyom a háttérben.
Ha IE-ben nyitok meg több lapot, akkor az nagyon zavaró, vagy egy csportban jelennek meg, és akkor nem tudom, hogy melyik melyik ablak, vagy egymás mellett, de akkor elveszik köztük a többi program. Az FF-et meg ha lecsukom, akkor nem zavar a sok megnyitott lap a munkában.
Ráadásul, ha egy oldal elkezdi ész nélkül nyitogatni az újabb oldalakat (FF-nél még nem láttam ilyet), nem tudom lelõni õket.
Emellett van az FF-hez néhány kiegészítõ, amivel totálisan lealázza az IE-t. Az egyik ilyen, ami megjegyzi a nyitott lapokat, és újraindításkor automatikusan betölti õket. Akkor is müxik, ha nem szabályosan lépek ki. A másik ilyen az "undo close tab". Sokszor elõfordul, hogy véletlenül rossz lapot zárok be, vagy rájövök, hogy mégis kell. Ilyenkor nagyon jól jön, hogy egy mozdulattal visszacsinálom a bezárást. És nem is csak a legutolsót jegyzi meg, hanem többet is.
Emellett nagyon jó a reklám blokkolója is, ami nem csak a felugró ablakokat gyilkolja halomra, de a képeket, és flash animokat is ki tudja lõni.
Ja, és persze nagyon ritkán találkozom olyan oldalla, ami nem müxik rendesen. Már évekkel ezelõtt a Mozillával se volt ilyen gondom. Ha meg mégis belefutok egy ilyenbe, akkor jobb gomb a linken, és "Open link target in IE".
Photo Collage Maker http://www.collagemaker.me
Jobb, hogy adott esetben egy rahedli ablak van nyitva, és ha egy nem internetes ablakot akarsz elõhozni, keresgélni kell? Ez is érdekes... (Mellesleg egy mozdulat FF-fel, vagy más alternatív böngészövel külön ablakban megnyitni valamit, ha épp arra van szükség.)
És vannak még egyéb ilyen "kényelmi szolgáltatások".
Amúgy azzal sem lenne semmi bajom, ha csak azért használnák az emberek az egyéb böngészõket, mert nem M$: ennek az az értelme, hogy egy adott területen monopolhelyzetben lévõ (és azzal visszaélõ) céget nem segít más téren is monopolhelyzetbe kerülni. (Hasonló a helyzet a médiaplayerek terén is.)
Csak én itt egy konkrét szoftverrõl beszélek amit attól függetlenül ítélek meg, hogy ki írta, véleményemben szimpátia vagy elõítéletek (sokan szerintem kizárólag azért használnak FF-t mert nem MS-termék) nem játszanak szerepet, és ez alapján mondom nekem a Firefox semmi olyat nem nyújtott ami miatt az IE elé helyezném, viszont gondom volt vele mivel néhány (nem sok) oldalhoz továbbra is az MS-t kellett használnom.
A mouse gestures számomra nem egy különösebben hasznos újítás, természetesen nekem is nagyon tetszett elsõre, de valójában olyan ritkán használom netezés közben a hozzá kapcsolható funkciókat, hogy semmi könnyítést nem jelent. Egy-két percenként (vagy gyakran jóval ritkábban) rá tudok klikkelni a nyílra a lap tetején, a frissítést, meg az oldalbezárást pedig még sokka ritkábban használom.
A tabbed browsing pedig elsõre nagyon tetszett, de egy idõ után kimondottan hiányzott, hogy minen oldalt külön lapon lássak, de ez végül is tök mindegy, nem egy fontos dolog számomra, lehetnek akár egy lapon is. Ha ez igénytelenség, akkor én igénytelen vagyok.
Azért az egérgörgõt nem említsed az elõzõ kettõvel egy lapon, mivel a görgõ olyan mértékben megkönnyíti a böngészést ezekhez képest, hogy ha ma behányna az egeremen a görgõ, azonnal kihajítanám a szemétbe és vennék egy másikat. A görgõ számomra ezerszer fontosabb mint ez a kettõ együtt, illetve végtelenszer mivel ezek nekem egyáltalán nem fontosak.
Egyébként meg nehogy már elõadd, hogy az IE-t egy fokkal is nehezebb használni mint az FF-t, ilyen értelemben nincs semmi különbség köztük.
Y
Aki embert öl az gyilkos, aki tömegeket az hadvezér.
Pedig ez pofon egyszerû! Csak rá kell kattintanod arra kis kék "e" betûre ott a képernyõ bal alsó sarkában😊)
Emlékszem, amikor tavaly a kezembe került egy noti, 486-os, 4 MB RAM-al. És müködö oprendszert tudtam rá rakni, dekstop progival, szövegszerkesztövel, és müködött. Agyamat eldobtam ,amikor ikonos Desktop progit másoltam fel rá, és 312 KB-os volt a progi. Nagyon tisztelem az ilyen embereket, programozókat, akik piciben ilyen tuti programokat tudnak írni. Ne haragudjon meg rám senki, de az IE tudását a méreteivel arányban nem tudom tisztelni. Loser munka. Az FF 11 MB -os átlag mérete (sw platformtól függöen váltoik ide vagy oda picikét) határeset.
Ha ebböl a szempontból vizsgáljuk a dolgot az Opera pl nagyon igényes munka. Pici gyors, nagy tudású. tiszteletre méltó fejlesztés.
100 szóna kis egy a vége. Tényleg ne legyünk már szájberzombik. A mai napig szemponka kéne lennie, hogy kíméljük az erõforrást, vagy használjuk ki okosan. Ehhez képest a leghtöbb program optimalizálatlan, "harácsolja az eröforrást". Nem tudom tisztelni eme programok fejlesztöit.
A neptunt felejtsd el!
Azt csak IE-rel lehet használni. Hogy miért az valamikor már egy régebbi fórumban ki lett tárgyalva.
De gondolom egyesek szerint ez sem sért semmi féle piaci versenyszabályt.
(Egy állami weboldal csak és kizárolag egy bizonyos cég termékével használható;(((
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Én már nem akarok ezekrõl vitatkozni. A jelen piaci körülmények között, amikor is a M$ csinál szinte minden releváns programot a PC platformra eccerûen nem azonos sújcsoportú ez a böhöm, meg egy kis cégecske, akik valami kis szoftverbõl próbálnak megélni.
Nekik van az egészre monnyuk 20 milkó dollárjuk, a M$ meg ha meg akar valami piaci szegmenst magának szerezni akkor évekig milliárdokat tud kiszórni az ablakon (lásd pl X-box) Nekik nem létkérdés bármiért is pénzt kérniük a Dózer licenszekbõl így is csak dûl hozzájuk a zsé. A cégecske az elsõ veszteséges év után meg lehúzza a rolót.
Ha most a viszontválaszodban valami olyasmit tudsz erre mondani, ami meg tudja ingatni a véleményemet akkor szerintem esélyes vagy a köv. évi közgazdasági Nóbel díjra.
A tûznyúl meg csak azt akarta elérni, hogy kb ugyan olyan használható legyen mint az IE, de minden féle Egzpert Mikorszopsz Hómjuzer Hétvégi Tanfolyam (200 000 Ft+ áfa) nélkül (mert a nagybácsikám ennek hiányában bizony nem fogja megtalálni azokat a kis csekbokszokat, amiket itten felsoroltatok)
A tûzinyuszi ezt a célt sikeresen teljesítette, a telepítõje is kb csak 10-ed akkora mint az IE-é (igaz ez mostanában nem szempont;()
Én a magam részérõl becsülöm, és egyfajta igényességnek tartom, azt amikor egy programot embereknek (sõt talán átlag embereknek) készítenek, nem pedig a M$ által behardwirezett szájberzombiknak.
Viszont azt észrevettem, hogy néha "bennragad" a foximaxi 100% cpu terheléssel<#csodalk>#csodalk>, úgy kell lelõni a process-t, és némely oldalakkal azért vannak problémái.
Amúgy egy jól beállított védelemmel (pl. outpost/nod32 párossal) nyugodtan használható bármelyik böngészõ. (Akár a sokak által szidott IE6 is).
Kezdem elõrõl és lassan: az elsõ fizetõs böngészõ (még a Win3.1-es idõkben) a Netscape 3.0 volt. Akkoriban az IE olyan volt, mint most akármelyik alternatív böngészõ, csak vhol a sor végén, annyira gyengén muzsikált. Többnyire nem is volt benne semmi csomagban. Na, amikor elkezdett leketyegni az NC3-ba épített idõkorlát és nem akart mûködni, akkor jött ki az IE4 és letarolt mindent. Jobb volt, gyorsabb volt és egy fillért sem kértek érte, naná, hogy mindenki azt kezdte használni. A böngészõ opcionális része lett a Win95-nek és azóta mindegyik verziónak. A hiba ott lett elkövetve az M$ részérõl, hogy a kódot összegyúrta az oprendszerrel úgy, hogy csak elég keservesen lehet leválasztani róla. Gates-nek volt egy olyan álma, hogy az emberek a hálózatba kötött gépeken osztják meg egymással az élményeiket, meg erõsen az online tartalomban gondolkodott (ld. pl. az Active Desktop fedõnevû marhaságot). Ezért csinálták úgy, hogy az oprendszer egyenrangúként tudjon foglalkozni az online tartalmakkal, mint az offline tartalmakkal. Csakhogy ez egyrészt ott bukott el, hogy néhányan úgy gondolták, ez az összeépített szaurusz talán lehetõségeket ad a kiskapukra is, másrészt tényleg felvet bizonyos kérdéseket azirányban, hogy az M$ rá akarja kényszeríteni a felhasználókra a böngészõjét. És lõn...
De nyugodj meg, amint igazán komolyan mérhetõ szeletet fog kihasítani a böngészõk között az FF, ugyanúgy fognak sz*pni a tulajai (akár tud scriptelni, akár nem), mint az IE-sek a kezdeti idõszakban. Most már csak az kap el vmit, aki teljesen felkészületlenül használja a gépét.
Ui: És azért is a Maxthon a legjobb böngészõ. 😊
Maxthon (IE alapú) után kicsit nyominak tûnt, de PH!-n van egy ilyen topik, és ott egy srác nagyon keni-vágja a témát. Mostanra már úgy mûködik a FF-om, mint korábban a Maxthon-om.
Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.