Egymillió dollár a természetfeletti erők birtokosainak

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, tudom hogy rossz példa de nem jutott éppen semmi más az eszembe és siettem 😊
Nehéz jó példát mondani arra hogy mi mindent titkolhatnak el a nagyérdemû elõl pont azért mert eltitkolják 😄

"Pl.? Linkek? Én úgy tudom, hogy nagyon kevés használ bizonyítottan."

Akkor esetleg kicsit informálódj. De azt ne várd már, hogy a lábad elé pakoljak mindent. Királynak érzed magad?

"És, mi jött ki? Link?"

Az jött ki, hogy icipicivel volt a szignifikáns szint fölött. Linket nem tudok, keresgélj egy kicsit, ha érdekel.

"Volt már nem egyszer, hogy nem a vezéralakoknak lett igazuk, és új vezérek lettek."

Hát éppen ezt akarják elkerülni a mostaniak! Gondolod, hogy majd önként mennek az utcára? (De legalábbis maguktól lemondanak a támogatásokról, az õket felmagasztaló tiszteletrõl, stb.)

"A babona dolgot meg nem vágom. Most a babona kategóriába sorolod az alternatív gyógyászatot?"

Nem azokat, hanem a parajelenségeket (mármint rokon területek). Ha parajelenségek lehetnek, a babonáknak is lehet alapjuk. Ne mondd, hogy nem érted ennek a logikáját.

"A kísérletek döntõ többségében papírt és ceruzát használnak. A kísérleti berendezés itt az emberi agy, amit meg készen kapunk."

Ez a klaszikus fizikához volt elég. A többihez már gyakorlati kísérletezgetés is kellett.

"Pl. : Richard Dawkins : Szivárványbontás. Érdekes, hogy azt mondod, nem bizonyítható. Ha ismernéd az elméletet, nem mondanál ilyet, hiszen a bizonyítékokat is láttad volna (nem bonyolultak). Ha meg nem ismered, akkor milyen alapon mondassz ilyet?"

Olyan alapon, hogy szoktam néha még hallani ezt a magyarázatot, de sosem úgy, mint bizonyított elmélet.

"Ha a tudományos bizonyítékokat nem fogadod el, akkor inkább hagyjuk abba a vitát. Már próbáltam ilyenekket meggyõzni. Másfél évig tartott a vita, és nem igazán volt sikeres (bár rengeteget tanultam belõle)."

Általában elfogadom, de azok extrapolációit (amik már nem bizonyítottak), azokat már nem. Te meg igen. Hitkérdés.

"Az alternatív gyógymódok jó része ma már bizonyítottan szintén használ."
Pl.? Linkek? Én úgy tudom, hogy nagyon kevés használ bizonyítottan.

""Egy rendes kísérletnél ezt ki szokták számolni."
Ki is volt."
És, mi jött ki? Link?

"A vezéralakok, legnagyobb tekintélyek nem. És összességében a tudomány sem, mert megpoppanna a tudományban, mint "a tudás birtokosá"-ba vetett hit is, és újra nagyobb teret kapna a babona, stb. Ez kész katasztrófa lenne sokaknak..."
Volt már nem egyszer, hogy nem a vezéralakoknak lett igazuk, és új vezérek lettek. Sõt, folyamatosan ez történik. Példákat már írtam.
A babona dolgot meg nem vágom. Most a babona kategóriába sorolod az alternatív gyógyászatot?
Egyébként meg a tudomány tekintélyének nem ártana, ha elismerné ezeket, sõt sokat használna, hiszen a legtöbben (pl. úgy látom, te is) azért fordulnak el tõle, mert nem hajlandó elismerni az parajelenségeket és társait.

"Micsoda? Jól rejtegették akkor a középkorban az alagúthatású elektronmikroszkópokat, komputertomográfokat, és a többi hasonló cuccot..."
A kísérletek döntõ többségében papírt és ceruzát használnak. A kísérleti berendezés itt az emberi agy, amit meg készen kapunk.

"Ez nem egy bizonyítható elmélet, hanem a materialista szemléletûek magyarázata, amivel éppenhogy õk nyugtatják meg magukat.Ki is volt."
Érdekes módon ez elfogadott elmélet, és remekül illszekedik az elme tudományos modelljéhez.
Pl. : Richard Dawkins : Szivárványbontás. Érdekes, hogy azt mondod, nem bizonyítható. Ha ismernéd az elméletet, nem mondanál ilyet, hiszen a bizonyítékokat is láttad volna (nem bonyolultak). Ha meg nem ismered, akkor milyen alapon mondassz ilyet?

Ha a tudományos bizonyítékokat nem fogadod el, akkor inkább hagyjuk abba a vitát. Már próbáltam ilyenekket meggyõzni. Másfél évig tartott a vita, és nem igazán volt sikeres (bár rengeteget tanultam belõle).

"De az legalább többnyire használ."

Az alternatív gyógymódok jó része ma már bizonyítottan szintén használ.

"De ha nem müxik, akkor az is túl drága."

Igen sokszor a gyógyszeres kezelés sem használ!

"Azt mondtad, hogy a hagyományos orvosok haszontalanok."

Ilyet én nem mondtam. Csak azt, hogy bizonyos esetekben. (Pl. az én esetemben így volt.)

Figyu, BiroAndras! Teljesen félreérted az egészet! Felesleges itt tételesen bizonygatnod a modern orvostudomány nyilvánvaló érdemeit! Mindenki ismeri õket. Te viszont jól láthatóan olyanról is nyilatkozol, amirõl szinte semmit sem tudsz. Ez nem hasznos dolog.

Mellesleg nem is tudtam, hogy az asztrológia egy gyógymód.

A harmadik meg, hogy te materialista szemléletû vagy, de ne akard már ilyen vehemensen rákényszeríteni ezt mindenkire. Köszi.

Robeast
Sztorim: '92 vagy '93-ban volt egy "valamim", amit nagytudású orvosok Epilepsziás rohamnak állítottak be a szüleimnél (én, mint gyerek úgyse fogtam volna fel belõle semmit...) és jól besz*vattak minket, hogy majd így lesz meg úgy lesz. Adtak valami nagyon hatásos gyógyszert(ami a mai napig állítom, hogy nem volt jó semmire) minek hatására az immunrendzserem teljesen le volt gyöngülve (ált. isk. 3.-ba meg akartak húzni a hiányzásaim miatt, csak a rendes osztályfõnökömnek köszönhetem, hogy nem így történt), szemüveges lettem és felszedtem olyan 25 kiló pluszt. Persze, az nem tény, hogy a gyógyszer okozta a bajaimat, viszont amikor öregebb lettem és közöltem, hogy szerintem a gyógyszernek semmi hatása sincs, akkor mintegy megfontolva ezt, az orvosom leállítatta a szedését (próbaidõre, persze). Ez olyan 6 éve volt, talán kevesebb (addig kórházról kórházra jártam, heteket rohadtam ott kiizsgálás címszó alatt, de soha semmit se találtak, hogy mi lehetett az a nyamvadt egyszeri alkalom...MRI, CT, minden amit el lehet képzelni...). Azóta semmi bajom, a szemem fél dioptriát romlott ez alatt a pár év alatt, amíg a gyógyszert szedtem meg olyan 2,5-et(mínuszos). Elkezdtem lefogyni is, mindenféle erõlködés nélkül, kórházat csak távolról láttam, azt se tudom ki a körzeti orvosom (2-szer voltam nála eddig).
Ez a bizonyos roham annyiból állt, hogy lefeküdtem este és a mellettem fekvõ nagymamámra "ébredtem fel" (ezt nem tudom megmagyarázni...szellemileg teljesen magamnál voltam, mindent hallottam és értettem, de nem tudom meg tudtam volna-e mozdulni, mert is akartam, meg se fordult a fejembe, hogy mozdulni szeretnék), hogy azt kiabálja a szüleimnek, jöjjenek gyorsan, mert valami rohamom van. Teljesen felébredni (fizikailag) már csak a kocsiban ébredtem, arra hogy hányok... (várom a különbözõ elméleteket a rohamomra, mert az orvosok nem tudtak rá konkrétat mondani).
A kórház 100 méterre van tõlünk, mire odaértünk már a saját lábamon mentem be az orvoshoz, aki mintegy kimutatva megfigyelõképességét, vállamra tette a kezét és megkérdezte: "Rosszul érzed magad?" (mai fejjel erre annyi lenne a válaszom: "Mit gondolsz b+?!")...

Más: olyan 4 éves lehettem, amikor valami másik okos szemorvos eltalálta, hogy nekem annyira rossz a szemem, hogy csak adna egy +5 dioptriás szemüveget. Olyan 2 hétig használtam, mer fájt a fejem meg minden, akkor elmentünk másik orvoshoz, aki megállapította, hogy a szememnek semmi baja...

Végeredmény: Nem bízok az orvosokban, nem mondom, hogy nem jók semmire, de nem bízok bennük...

Amit Isten egyik kezével download, a másikkal upload.

"Figyu! A hivatalos gyógyászat sem olcsó ám, csak azt fizeti a TB!"
De az legalább többnyire használ.

"Mellesleg az alternatív gyógyászat az eretek többségében kimondottan olcsó"
De ha nem müxik, akkor az is túl drága.

""Idõsebb ismerõseim/rokonaim közt viszont szép számmal akadnak, akiket a rendes orvosok mentettek meg."
Na és?"
Azt mondtad, hogy a hagyományos orvosok haszontalanok.

"Egy rendes kísérletnél ezt ki szokták számolni."

Ki is volt.

"Biztos nem mind, de szép számmal lennének."

A vezéralakok, legnagyobb tekintélyek nem. És összességében a tudomány sem, mert megpoppanna a tudományban, mint "a tudás birtokosá"-ba vetett hit is, és újra nagyobb teret kapna a babona, stb. Ez kész katasztrófa lenne sokaknak...

"Azt sem mondhatjuk, hogy eddig a technika fejletlensége miatt nem sikerült, hiszen ma se nagyon használnak olyan eszközöket, amelyek a középkorban nem léteztek."

Micsoda? Jól rejtegették akkor a középkorban az alagúthatású elektronmikroszkópokat, komputertomográfokat, és a többi hasonló cuccot...

"Ráadául a pszichológusoknak viszont egy elég jól bizonyított elméletük van arról, hogy hogyan és miért hozza létre az emberi elme a parajelenségek illúzióját saját maga számára (ez önmagában persze nem zárja ki egyes jelenségek létezését)."

Ez nem egy bizonyítható elmélet, hanem a materialista szemléletûek magyarázata, amivel éppenhogy õk nyugtatják meg magukat.

""Úgy is mondhatnám, hogy "döntõ többsége". Így megfelel?"
Nem, mert nem igaz."
Miért? Szerinted pl. az újságokban levõ horoszkópok mûködnek?

""Melyek nem is nagyon léteznének nélküle."
Csak az elnevezés nem létezne..."
A civilizációs betegségekhez két dolog kell:
1. Civilizáció. Ez még meglenne orvosok nélkül, bár a nagyvárosokban a járványok elég szépen pusztítanak. Lásd pestis.
2. A töbi betegség legyõzése. Ha az emberek többsége fiatalon meghal TBC-ben, pestisben, vagy egyéb kellemes kórban, akkor nem tud összeszedni olyan betegségeket, amelyek tipikusan 40-50 éves kor körül kezdõdnek. Ilyenek azok a betegségek, amelyekbe az emberek többsége ma belehal.

"Éppenhogy jó ideje a holisztikus szemlélet uralkodik (az ember egy nagy egység, minden szerv mûködése szorosan összefügg az többiével, a test mûködése a szellemével, stb.). A "modern" orvostudomány teljesen figyelmen kívül hagyta ezt a legutóbbi idõkig (mert ugye nem volt rá bizonyíték)."
A szemlélet a test és a lélek szétválasztásából adódik. Ez pedig abból következik, hogy a lelket nem anyagi, és nem fizikai valaminek gondolták. Ezt nem a tudósok találták ki. Sokáig a lélek az egyház fennhatósága alá tartozott, és nem illett tudományosan kutatni (korábban a testet se). Szerintem emiatt volt a pszichológia hatalmas lemaradásban a többi tudományhoz képest. A másik meg, hogy nem volt megfelelõ tudományos modellje az elmének az informatika megjelenéséig.

"Na ja, csak épp néha az orvostudomány jobb keze nem tudja, mit csinál a bal. Pl. a legtöbb orvos alig tud valamit a pszichológiáról."
Sajnos ez igaz. Az elméleti tudomány néha nehezen szivárog át a gyakorlatba.

"Ugyanakkor sok "keleti gyógy-rendszer" összecseng a pszichológiával."
Mások meg hatástalanok, vagy épp károsak.

"Mellesleg most meg te osztod meg a dolgokat tusományosra és tudománytalanra. Pedig nem egészen így mûködik a dolog, a tudomány sem teljesen egységes. Vannak dolgok, amit az egyik tudós tagad, a másik meg elismeri, és alkalmazza."
Azért nem ez a jellemzõ, és általában a kísérletek elõbb-utóbb el szokták dönteni az ilyen kérdéseket.
De pont az ilyen viták világítanak rá, hogy a tudomány nem dogmatikus.

Szeintem van, mert ma már nincs az a nagy hisztériakeltés, hivatalos "uszítás", mint korábban (bár egyesek még abban élnek, belefeledkeztek). Nekem személyes tapasztalataim is vannak.

Pl. az akupunktúra már elismert gyógymóddá vált. És néhány másik is. És a szemléletek is közeledtek egymáshoz.

"Na azt ne próbáld meg nekem beadni, hogy puszta jószándékból kérnek el hatalmas összegeket a sokszer nem épp gazdag betegektõl."

Figyu! A hivatalos gyógyászat sem olcsó ám, csak azt fizeti a TB!

Mellesleg az alternatív gyógyászat az eretek többségében kimondottan olcsó (pl. a gyógynövények általában sokkal olcsóbbak, mint a gyógyszerek, stb.). Ha túl drága valami, nagyon meg kell nézni, hogy tényleg olyan költséges eljárásokról van szó, vagy esetleg visszaélésrõl. Elõfordul.

Mellesleg kisnyugdíjas nagyanyámtól is szemrebbenés nélkül "fogadja el" az orvosa az akár több 10ezer forintos hálapénzeket, néha a semmiért (de hiába beszélek nagyanyámnak, õ úgy hisze bennük, mint a szentekben).

"Az meg természetes, hogy az emberek fizetnek, hiszen ha az egészségük, az életük a tét, semmi se lehet drága."

Az ilyesmi szélsõséges eset. Az alternatív gyógymódok igénybevevõi sokszor ismerik valamennyire az adott dolog hátterét, nem vaktában próbálkoznak.

Mellesleg nem az utolsó pillanatban kell fûhöz-fához szaladgálni. Az alternatív gyógyászat éppen a krónikus (elhúzódó, gyógyszeres kezelésre nem javuló, de nem életveszélyes) betegségek esetén a leghatékonyabb.

"Idõsebb ismerõseim/rokonaim közt viszont szép számmal akadnak, akiket a rendes orvosok mentettek meg."

Na és?

"Én többször olvastam már "igazi" tudósok által végzett viszgálatok eredményeirõl. Pl. amikor hosszabb távon is a várható véletlenszerû eloszlástól némileg eltérõ találtati arányok jönnek ki. Ezeket egyesek meggyõzõnek mondják, mások meg azzal hárítják el, hogy az eredmény (pl. 55% 50 helyett) belefér a nagy számok törvényébe (tehát hogy nem zárható ki, hogy mégis véletlenül jött ki az 55% - pl. 1000 próbálkozásnál.)"
Történetesen a matematikai statisztikát épp erre találták ki. Pontosan meg lehet mondani, hogy egy adott eredménynek mennyi a "szignifikancia szintje", vagyis, hogy mekkora a valószínûsége annak, hogy véletlen. Egy rendes kísérletnél ezt ki szokták számolni.

"Az meg nem igaz, hogy minden tudós újjongva örülne, ha tényszerûen bebizonyosodna a parajelenségek léte! Ez komoly presztizsveszteség lenne a számukra, fõleg egyes nagyobb tekintélyeknek."
Biztos nem mind, de szép számmal lennének. Például én is örülnék neki, mert az a tudomány egy teljesen új területét nyitná meg, ahol rengeteg izgalmas eredmény várható, és a világ mélyebb megismeréséhez vezet. Nem is beszélve a gyakorlati alkalmazásokról.

De ha azt nézzük, hogy mióta kísérleteznek már (több száz éve), és milyen eredményt értek el (minimális), szerintem levonhatjuk a következtetést, hogy nem túl ígéretes a téma. Azt sem mondhatjuk, hogy eddig a technika fejletlensége miatt nem sikerült, hiszen ma se nagyon használnak olyan eszközöket, amelyek a középkorban nem léteztek. Ráadául a pszichológusoknak viszont egy elég jól bizonyított elméletük van arról, hogy hogyan és miért hozza létre az emberi elme a parajelenségek illúzióját saját maga számára (ez önmagában persze nem zárja ki egyes jelenségek létezését).

[NST]Cifu
Nem, mert nem igaz.

Miért nem? Van róla ellenõrízhetõ adat?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"Persze hogy az ( statisztikák 87.2%-a ilyen 😊 ). Úgy is mondhatnám, hogy "döntõ többsége". Így megfelel?"

Nem, mert nem igaz.

"Melyek nem is nagyon léteznének nélküle."

Csak az elnevezés nem létezne...

"Ezek a betegségek sokáig nem kaptak elég figyelmet, mert voltak súlyosabbak is. A másik dolog pedig, hogy régebben a test és lélek elkülönítése miatt nem is ismerték fel azokat a betegségeket, amelyek a kettõ egységébõl adódnak (A pszichológiai problémák tetsti tünetei, illetve a szervi problémák pszichológiai hatásai)." Ez pedig épp a régi misztikus szemléletbõl adódik.

Az már elég rég volt (és nem is egészen úgy volt)... Éppenhogy jó ideje a holisztikus szemlélet uralkodik (az ember egy nagy egység, minden szerv mûködése szorosan összefügg az többiével, a test mûködése a szellemével, stb.). A "modern" orvostudomány teljesen figyelmen kívül hagyta ezt a legutóbbi idõkig (mert ugye nem volt rá bizonyíték).

"Ma már sok kutatásnek ez a témája, és elég szép eredményeket értek el."

Na ja, csak épp néha az orvostudomány jobb keze nem tudja, mit csinál a bal. Pl. a legtöbb orvos alig tud valamit a pszichológiáról. Ugyanakkor sok "keleti gyógy-rendszer" összecseng a pszichológiával.

"Attól függ, hogy ezen mit értessz. Ha szt, hogy a betegséget nem feltétlen ott kell kezelni, ahol a tünet jelentkezik, akkor ezt már az orvosok is tudják."

Hát, ideje volt.

Mellesleg most meg te osztod meg a dolgokat tusományosra és tudománytalanra. Pedig nem egészen így mûködik a dolog, a tudomány sem teljesen egységes. Vannak dolgok, amit az egyik tudós tagad, a másik meg elismeri, és alkalmazza.

"Butaság, hogy ez olyan "hatalmas üzlet". Ezek a kezelések általában nincsenek a TB által támogatva, és az emberek jól meggondolják, hogy saját maguk miért fizetnek."
Na azt ne próbáld meg nekem beadni, hogy puszta jószándékból kérnek el hatalmas összegeket a sokszer nem épp gazdag betegektõl.
Az meg természetes, hogy az emberek fizetnek, hiszen ha az egészségük, az életük a tét, semmi se lehet drága.

"De tudod mi, higgy, amit akarsz! De majd meglátjuk, ki lesz egészségesebb 10-20-30 év múlva..."
Hogy akkor mi lesz, azt nem tudom, de eddig én kivételesen egészséges voltam, mindenféle segítség nélkül is. És ehhez semmiféle füveket, gyökereket, vagy tablettákat nem eszek. Idõsebb ismerõseim/rokonaim közt viszont szép számmal akadnak, akiket a rendes orvosok mentettek meg.

(Egyébként az említett - szerény - eredmény hétköznapi emberek - egy egyetem hallgatói - között jött ki, nem "parafenomének" között.)

"Az általad "benyögött" szám szerintem csak egy hasraütés-szerû tipp..."
Persze hogy az ( statisztikák 87.2%-a ilyen 😊 ). Úgy is mondhatnám, hogy "döntõ többsége". Így megfelel?

"A modern orvostudomány nem sokat tudott kezdeni pl. a civilizációs betegségekkel"
Melyek nem is nagyon léteznének nélküle.
Ezek a betegségek sokáig nem kaptak elég figyelmet, mert voltak súlyosabbak is. A másik dolog pedig, hogy régebben a test és lélek elkülönítése miatt nem is ismerték fel azokat a betegségeket, amelyek a kettõ egységébõl adódnak (A pszichológiai problémák tetsti tünetei, illetve a szervi problémák pszichológiai hatásai). Ez pedig épp a régi misztikus szemléletbõl adódik. Ma már sok kutatásnek ez a témája, és elég szép eredményeket értek el.

"És éppen az alternatív gyógymódok érnek el ezen a téren nagy eredményeket. Mivel ezek, és sok más betegség gyógyítása más hozzáállást követel: úgy hívják, holisztikus szemlélet."
Attól függ, hogy ezen mit értessz. Ha szt, hogy a betegséget nem feltétlen ott kell kezelni, ahol a tünet jelentkezik, akkor ezt már az orvosok is tudják.

Én többször olvastam már "igazi" tudósok által végzett viszgálatok eredményeirõl. Pl. amikor hosszabb távon is a várható véletlenszerû eloszlástól némileg eltérõ találtati arányok jönnek ki. Ezeket egyesek meggyõzõnek mondják, mások meg azzal hárítják el, hogy az eredmény (pl. 55% 50 helyett) belefér a nagy számok törvényébe (tehát hogy nem zárható ki, hogy mégis véletlenül jött ki az 55% - pl. 1000 próbálkozásnál.)

Az meg nem igaz, hogy minden tudós újjongva örülne, ha tényszerûen bebizonyosodna a parajelenségek léte! Ez komoly presztizsveszteség lenne a számukra, fõleg egyes nagyobb tekintélyeknek.

"Modhatnám példának az atomfegyvereket amiknek a létezésérõl hosszú ideig nem is tudott volna a világ ha nincs a WW2, bár a háború katalizálta a fejlesztést de háború nélkül is kifejlesztették volna idõvel"
Ebben tévedsz. Valójában eõször publikálták a megfelelõ elméleteket, és lehetõségeket. Csak amikor a "bomba" szó elhangzott, akkor minden kormány mindent titkosított, és külön-külön ment tovább a fejlesztés.
Másrészt nem biztos, hogy titkolni kell a fegyvereket. Pl. az atombomba is csak addig volt titkos, amíg nem lett kész (és kevesen aggódtak a társadalmi hatások miatt). Már csak azért is, mert egy atomrobbantást nem lehetséges eltitkolni (és azért ki kell próbálni). Sokszor egy fegyver akkor a leghatásosabb, ha az ellenfél tud róla, mert akkor eleve nem is tesz olyat, ami miatt be kéne vetni.
Meg nem csak szupertitkos katonai laborok vannak, hanem szép számmal civilek is. Tehát, ha a hadseregnek sikerül, elõbb-utóbb másnak is fog. És ezek a kísérletek nem túl drágák, tehát katonáéknak nincs nagy elõnyük.

Ez csak egy ál-magyarázat. Nem csoda, hogy jobban megy olyanok között, akik régebb óta ismerik egymást, mint idegenek között. Lényeg, hogy véletlenszerûen kell kiválasztani a képeket.

"Ezért lenne jó, ha a tudományos világ elismerné, segítené a másként gondolkodó tudósokat, a parapszichológusokat."
Ehhez mindössze annyi kéne, hogy ellenõrzött körülmények közt is mûködjenek ezek az effektusok. Egyébként vannak már olyan "igazi" tudósok is, akik komolyan foglalkoznak ilyen témákkal, szóval, ha tényleg vannak ilyen dolgok, elõbb-utóbb lesz tudományos bizonyíték is.

"Persze ez csak 1 szép álom, mert míg megvan ez a Darwini-materialista világnézet (mely tagadja a fent írtakat " ilyen nincs, mert nem is létezhet" õk kijelentik, hogy csak az anyag van és kész) addig úgysem lesz semmi változás."
A tudomány nem így mûködik. A maga idejében Darwin elmélete legalább akkora szentségtörés volt, mint ma a telepátia. Valamivel késõbb Einstein elméletét is hevesen támadták. Aztán ott a kvantumfizika is, ami végképp az "ilyen nincs, mert nem is létezhet" kategória. Meg még sorolhatnám.
Nem az a lényeg, hogy ki mit mond, hanem, hogy milyen bizonyíték van rá.

"Ha tényleg mûködik, akkor talán a tudós világ belátja, hogy a fizika nem egy lezárt tudomány, és 1-2 alaptételt (dogmát)ki kell egészíteni"
Azt mindenki tudja, hogy a fizika még nem lezárt. Különben a fizikusoknak nem lenne munkája. Ugyanis õk nem azzal foglalkoznak egész nap, hogy a másként gondolkodókat elnyomják. Bármilyen hihetetlen is, nekik épp az a munkájuk, hogy megkeressék, hogy hol téves, illetve hiányos a tudásunk.
Ehhez pedig egy nagyon jól bevált módszert alkalmaznak, aminet az alternatív tudomány képviselõi elutasítanak, vagy nem ismernek kellõképpen, és elsõsorban ez az ellentét alapja, nem maguk az állítások.

Mellesleg az elmúlt évtizedekben sok, korábban ismeretlen - vagy csak sejtett - mechanizmusú gyógymód élettani alapjait sikerült tudományosan is megismerni. És vannak olyanok is, ahol még mindíg nem tudják, hogy mûködik a dolog, de maga a hatásosság igazolt.

Butaság, hogy ez olyan "hatalmas üzlet". Ezek a kezelések általában nincsenek a TB által támogatva, és az emberek jól meggondolják, hogy saját maguk miért fizetnek. Itt a hálapénz fogalma is ismeretlen. Sok esetben a beteg is ismeri valamennyire a gyógymódok, gyógyítási rendszerek hátterét, és partner tud lenni a saját gyógyulásában. (Ami nem merül ki abban, hogy ráírják a kartonjára, hogy "gyógyúlt", csak mert már elég kevéssé beteg ahhoz, hogy "munkaképes" legyen: a cél a valódi és teljes egészség.)

De tudod mi, higgy, amit akarsz! De majd meglátjuk, ki lesz egészségesebb 10-20-30 év múlva...

"De ezek a képességek nem arra valók, hogy James Randitól elnyerjük a pénzt, hanem arra, hogy ezen képességek segítségével visszajussunk a mennyországba."
Érdekes módon rengetegen használják "képességüket" pénzszerzésre.
Ha meg valakit nem motivál a pénz, akkor is embertárasinak segítene azzal, hogy bebizonyítja a képességének létezését. A pénzt meg nem muszály elfogadni, vagy oda lehet adni a vöröskeresztnek.

Az általad "benyögött" szám szerintem csak egy hasraütés-szerû tipp... Ez komolytalan dolog.

A modern orvostudomány nem sokat tudott kezdeni pl. a civilizációs betegségekkel (inkább talán elõsegíette õket azzal, hogy nem törõdött bizonyos dolgokkal, nem hívta fel az emberek figyelmét bizonyos dolgokra, stb.). És éppen az alternatív gyógymódok érnek el ezen a téren nagy eredményeket. Mivel ezek, és sok más betegség gyógyítása más hozzáállást követel: úgy hívják, holisztikus szemlélet.

Az ilyen képes kísérletek nehezen kiértékelhetõk, mert nem egyértelmû, hogy két kép mennyire hasonlít egymásra. Komolyabb kísérletekben néhány, egymástól nagyon különbözõ képet használnak, amelyek közül ki kell választani a megfelelõt. A másik dolog meg, hogy kettõs vak tesztet kell használni, különben a kísérletezõk elvárásai torzíthatja az eredményt.

Azt nem is mondtam, hogy minden alternatív gyógyászat rossz. Csak kb. 95%. Az biztos, hogy a régi sámánok és egyéb gyógyítók munkája nem volt teljesen hatástalan, különben nem is léteztek volna. De az tény, hogy a modern orvostudománynak óriási eredményei vannak. Elég csak a statisztikákat nézni.
PL. : Halálozási arány

Valószinû, hogy az alternatív gyógyítás nehány eleme tényleg hasznos, de döntõ többségében sokkal inkább hatalmas üzlet, mint önzetlen gyógyítás.

Ja, az lemaradt hogy ettõl függetlenül sztem ezerrel megy a kutatás mert végsõ esetben minden hadsereg elõkapna egy secret weapont hiszen olyankor már tökmindegy hogy mit gondol a nép, a túlélés az elsõ.
(Modhatnám példának az atomfegyvereket amiknek a létezésérõl hosszú ideig nem is tudott volna a világ ha nincs a WW2, bár a háború katalizálta a fejlesztést de háború nélkül is kifejlesztették volna idõvel)

Sztem meg nem 😄
És itt visszakanyarodnék ahhoz amit már mondtam hogy a paraképességeket egyetlen kormány sem fogja a gyakorlati használatukkal kvázi elismerni a várható hatása miatt a fennálló társadalmi rendre és elfogadott világképre, kb. olyan szintû zûrzavart okozna mint Jézus második eljövetele vagy az UFO-k földreszállása 😊
Ha a módszer használható lenne akkor sem használnák amíg van "hagyományos" megoldás is a problémára.

Persze nem azt mondom hogy ez engem igazol, hanem azt hogy téged SEM 😄

"A vízmolekulák közötti kapcsolatokról van szó. Ha jól emlékszem, a Van der Vals erõk hatnak közöttük, tartják õket össze kisebb-nagyobb csoportokban."
H-híd kötések tartják össze õket.

"A pi-víz esetén ezek a csoportok más elrendezésûek, kisebb csoportok kristályokra emlékeztetõ rendezettsége valósul meg"
Emlékeim szerint ez a normál csapvízre is jellemzõ.
Másrészt bármilyen speciális csoportosulást szétzúz a hõmozgás. Tehát, ha valahogy valami spéci kristályszerkezetet alakítanak ki, az sem tart sokáig. Ha nem így lenne, akkor nem folyékony lenne a víz, hanem szemcsés.
Harmadrészt a kristályszerkezeteket a legkönnyebb vizsgálni. Millió bevált, és általánosan használt módszer van rá (pl. a röntgen diffrakciót én is kipróbáltam már), tehát nem okozhat gondot ennek kimutatása.

"Egyébként forrásvizek tudnak még ilyen tulajdonságokat mutatni."
Ja tudom, mert az "természetes".

Nem lehetséges esetleg, hogy a vízben levõ egyéb anyagok határozzák meg ezeket a tulajdonságokat?

Hallottam már róla én is. De tudomásom szerint a gyakorlatban sosem használták. Következésképp a kísérletek nem voltak eléggé sikeresek. Másrészt az biztos, hogy dollár milliárdokat költenek "hagyományos" kommunikációs, és felderítõ rendszerekre, ami teljesen értelmetlen lenne, ha megbízhatóan mûködne a telepátia és társai.

bld
próbáld ki egy olyan emberrel akit már régóta ismersz és próbáld ki egy olyannal akit kevesebb ideje, egyértelmû, h mi lesz az eredmény

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

Hát, én is. (Úgy tûnik, az egyik személy kicsit "be tud zavarni" a másik belsõ "kis képernyõjébe".)

Õõõ, ez a filózófia (teljes eltávolodás az anyagi világtól) nem fedi le az összes keleti tant. Vannak, amik az egyensúlyra törekszenek...

FtranX
Érdekes.
Kíváncsi vagyok, hogy hogy mûködhet.

Tetsuo
Látom megy a vita..
Nna mind1, mert ha vmi halottlátó Jézusreinkarnáció pénzt akar keresni (márpedig ezek pénzsóvárak) akkor csak jelentkeznie kell egy "Randira" és világsztár lesz, ezek után nem az Ábel Anita fogja faggatni hanem az amcsi Fridi.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
A haverod milyen értelmesebb dologra használja villagörbítõ képességét?? Ez érdekelne. LOL

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Engem is többször felemeltek, mondhatom fantasztikus érzés volt. A súlyom teljesen eltûnt, míg bennt tartották a levegõt. Ezt elvileg 3 személy is meg tudja csinálni, mi mindig 5 en csináltuk. Hihetetlen, de a súly tényleg eltûnik, semmi erõlködés nélkül emelgettük egymást.
Volt még sok tapasztalatom (szerencsére nem UFOkkal),és ezért érzem és hiszem, hogy a most látható és mérhetõ 3D világunkon kívül még van valami, amit a jelenlegi tudományos kutatási módszerekkel nem lehet megtapasztalni, mérni, kimutatni. Oda csak egyenlõre a gondolat jut el.
Ott van a válasz a csillagközi utazások módszerére, a gravitáció semlegesítésére, a mindenhonnét áradó energiák hasznosítására. Ezért lenne jó, ha a tudományos világ elismerné, segítené a másként gondolkodó tudósokat, a parapszichológusokat. Persze ez csak 1 szép álom, mert míg megvan ez a Darwini-materialista világnézet (mely tagadja a fent írtakat " ilyen nincs, mert nem is létezhet" õk kijelentik, hogy csak az anyag van és kész) addig úgysem lesz semmi változás. Ezért is segítenék szívesen ebben a "hidegfúziós" kísérletben is. Ha tényleg mûködik, akkor talán a tudós világ belátja, hogy a fizika nem egy lezárt tudomány, és 1-2 alaptételt (dogmát)ki kell egészíteni

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Nos az indiai filozófia szerint ezek a "természetfeletti" jelenségek hosszú és szigorúan betartott gyakorlással és önmegtartóztatással elérhetõek mindenki számára. De ezek a képességek nem arra valók, hogy James Randitól elnyerjük a pénzt, hanem arra, hogy ezen képességek segítségével visszajussunk a mennyországba. Aki ezen képességek birtokában van, már rég lemondott minden földi dologról, nem vágyik még 10 fillérre sem, sem embertársai megbecsülésére. A "hétköznapi emberek" ezért csak spontán és nagyon nagyon gyengén tudják ezt produkálni. Hiszen a képesség mindenkiben ott van látens módon. Randinak erõs pszichikus ereje van, de õ arra használja az erejét, hogy másokat meggátoljon a használatában, és mindenkit sarlatánnak kiáltson ki. (akik 100% ban megtanulták használni elméjük erejét azok nem foglalkoznak Randival az elõbb említett okokból) Így bezárul a kör, akinek van hozzá elhivatottsága, megtanulja, akinek nincs, az meg kineveti a jógikat.
Azért van 1-2 jó trükk:
Mikor katona voltam, kipróbáltuk többször is kb 20-30 alkalommal
Egy személy leül 1 székre. Lehetõleg ne legyen sovány testalkatú. Így még érdekesebb a dolog.kell még 4 személy, aki majd (személyenként 1 azaz egy ujjal székestõl felemeli a széken ülõt) Az ülõ ember 20 ig számol nagyon lassan . Mind az 5en egyszerre, mélyen lélegezzenek a számolás ütemére(mi hátat fordítottunk eközben egymásnak, nehogy elröhögjük magunkat)Aztán a 20. lélegzetvételt bennt kell tartani, majd 1-1 ujjal (elõre megbeszélve) a hóna alatt ill a térdhajlatnál egyszerre fel lehet emelni az illetõt. A különleges erõ csak addig hat, míg valaki ki nem engedi a levegõt.

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Aramir
Nemtudom, a mûsorban segédként emlegették azokat az embereket.

Úgy 15 éve mi is kipróbáltunk ilyesmit ismerõseimmel. Elég jól ment... A következõ módszert használtuk, ami úgy tûnik hatékonyabb a sima képnézésnél: egy nem túl bonyolult, egy folyamatos "vonallal" lerajzoltahó ábrát kell lerajzolni, majd többször újra (nem túl gyorsan) végigjárni a tollal a vonalat, a toll hegyére koncentrálva. A másik félnél az egy mozgó, világos kis foltként jelenhet meg, aminek a mozgása "lerajzolja" a szóban forgó ábrát. (Az ilyesmit egyszerre inkább csak ketten jó csinálni, nyugodtan, nem izgulva. ÉS nem túl nagy jelentõséget tulajdonítva neki. Jó, ha a akkor kezd rajzolni a rajzoló fél, amiután a csukott szemû fél jelzi, hogy fel van készülve, kicsit el van lazulva, stb.)

Azt vettük még észre, hogy pár alkalommal egész jól megy a dolog, de utána mintha kifáradna az ember, 1-2 hétig nem megy. Aztán megint.

FtranX
"Pl a telepátia, a távolbalátás ténye már rég be lett bizonyítva tudományos módszerekkel."

A távolbalátással nem tudom mi a helyzet, de telepátiával kapcsolatban pár éve történt velem egy érdekes dolog:

A TV-ben volt egy mûsor, amiben a telepátiáról volt szó és kísérletet is végeztek. A mûsorra már alig emlékszem, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom. A 10 éves öcsémet leültettem a nappali ban az asztalhoz és a kezébe adtam egy ceruzát és egy papírlapot. Azt mondtam neki, hogy most bemegyek a szobába, a neten keresek egy képet amit nézni fogok. Ha le tudja rajzolni, hogy mit látok, akkor kap egy csokit.
Szóval bementem a géphez, becsuktam az ajtót és teljesen véletlenszerûen kerestem egy képet a neten.
Azt hiszem egy fákat ábrázoló képet talátam és kb 2 percig néztem.
Amikor kimentem, meglepõdve láttam, hogy öcsém fákhoz erõsen hasonlító függõleges vonalakat rajzolt.
Na mondom jól van, ismételjük meg!
Megint bementem és keresgéltem a képek között. Találtam egyet, amin egy gumilabda volt, de pár másodperc után úgy döntöttem, hogy inkább ugrok következõre, ami egy épületet ábrázolt négyzet alakú ablakokkal. Két perc után kimentem következõt láttam: A lap tetején volt egy félig meddig szabályos kör, alatta pedig egy téglalap alakú forma, benne egymás mellett jó pár négyzettel.

Persze egy ilyen összecsapott kísérlet nem bizonyít semmit, de azért valamit jelenthet.

(Itt meg az elsõ mondatba kívánkozik: lepukkant.)

(A 2. mondat persze nem neked szólt, NEXUS6.)

Figyu! Nem csak a magyar klinikákon alkalmazott gyógyászat, és a "sarlatán csodadoktorok" léteznek. Ez a két szélsõség.

Az alternatív gyógyászat ma már egy komolyan vett terület, sok orvos elismeri az érdemeit. Komplementer medicinának hívják, mert jól kiegészíti a "hagyományos" gyógyászatot. Sok betegséget eredményesebben lehet ezzel gyógyítani, mint a másikkal. Persze valamit meg azzal lehet jobban. (Mindkettõben megvan a tüneti kezelés is, mert adott esetben az is fontos. Bár mások a prioritások.)

Jobb lenne, ha jobban beleásnád magad a témába, mielõtt felelõsen nyilatkozol.

Azt hiszem, rosszul fogalmaztam. A vízmolekulák közötti kapcsolatokról van szó. Ha jól emlékszem, a Van der Vals erõk hatnak közöttük, tartják õket össze kisebb-nagyobb csoportokban. A pi-víz esetén ezek a csoportok más elrendezésûek, kisebb csoportok kristályokra emlékeztetõ rendezettsége valósul meg (egy speciális kerámiaszûrõvel érik ezt el). Legalábbis egyes kutatások szerint, nem tudom, ez mára teljesen kikutatott dolog-e. Mindenesetre Japánból származik a pi-víz, és ott kiterjedt kutatásokat végeztek az ügyben. (Egyébként forrásvizek tudnak még ilyen tulajdonságokat mutatni.)

Ezt a nem megfelelõ körülmények között végzett kísérletet az usa haditengerészete csinálta amikor ki akart dolgozni egy alternatív módszert a tengeralatjárókkal való kapcsolattartásra

Szerintem akit igazán érdekel a téma, az már jobban beleásta magát annál, mint hogy a szokásos közhelyeket mondogassa...

Természetesen nem mind csodagyógyító, aki valami furcsát csinál, van sok kétes dolog is, de nagy tévedés, hogy minden, ami természetgyógyászat, az sarlatánság. Ez már nagyon elavult nézet.

Ja, még annyit, hogy nem egy családtagom, hanem én magam voltam súlyos beteg évekig, és az orvosok csak széttárták a kezüket, és azt mondták, ilyen az élet, nem lehet mindenki "tökéletesen" egészséges. Magamnak, néhány igazán elszánt orvosnak (akiknek könyveit olvastam csak, lévén külföldiek), és nem kis részben az általad "sarlatánnak" besorolható emberek segítségével gyógyultam meg.