Civilization IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
SWTOR: Dee'Greg, Conqueror of the Dread Fortress, lvl 55 commando - The Red Eclipse
SWTOR: Dee'Greg, Conqueror of the Dread Fortress, lvl 55 commando - The Red Eclipse
Egyébként tegnap már vagy az ötödik játékomat kezdtem el, és még egyet sem játszottam végig. Ez most noble fokozat, de túl könnyû. Laposra verem az AI-t. Habár a háborút még így sem merem megkockáztatni az ellen longbowmanjei meg lovas íjászai ellen. Nekem ugyanis nincs lovam, de van vasam (pikeman), és ebbõl a háborúból remélem a lovat. Akkor már tudnék építeni lovagokat. Most kezdek ezerrel katapultokat építeni, csak elég lesz valahogy 1 város bevételéhez. Ezt a jó várost nem hagyhatom meg a gépnek. Birodalmam egyik legerõsebb pillére lesz.
Háborúban a misszionáriusok be tudnak menni az ellen városába, hogy terjesszék az igaz hitet? Valahogy el kellene érnem, hogy visszatérjen az én vallásomra. Mert jelenleg már beszélni sem hajlandóak velem, csak követelnek. De még néhány kör, és én kezdek el követelni...
Sajnos óhatatlan hogy mindig összevetem a gamában elérhetõ fikciót a mi világunk általam ismert tényeivel, pedig micsoda különbség (pl. ez a játékbeli vallási-politikai korrektség nagyon-nagyon tetszik!!!)
\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)
Még a Civ2-ben kaptam rá és azóta is megvan nálam az hogy a telepedési folyamatnak csak akkor van vége ha már az egész világban elfogyott az üres hely, úgy hogy én telepedek még az ürkorszakban is😊. Akkor alapra meg is elégszem a min. 8 várossal, a többit meg majd meglátjuk😊. Jut eszembe, noha ilyen kellemes gondom még nincs,de a feleslegesé váló settlereket-workereket vissza lehet telepíteni a városba? (,mondjuk jó lenne valami kis megtérülés is.)
Furcsaságot is tapasztaltam: volt városom amelyik környezetében a dzsungel -1 volt amelyiknél +1 egészséget adott; akkor most melyik?
- 5 cella távolság? (ez jó tömör birodalmat adna😊)
- a gama kijelöli a tuti cellákat? (ez általában szellõsebb, de aránylag jó)
- legyen arányosan sokféle terület? (na itt aztán kell elemezgetni egy picit😊)!
Ott tartok csupán hogy kb. a technológiai fa 25-30 %-a és kérdezném van-é olyan technológia(sorozat) ami teljesen átváltoztatja az alapvetõ környezeti tulajdonságot pl. tundra->sivatag->síkság->mezõföld olyan mint a Call to Power-ben is volt?
- Tanyák majd késõbbi tudományok- civic-ek révén fognak adni plusz kalapácsot, és pénzt
- Ez a játék tényleg olyan, hogy szerintem 8 városnál többet nem érdemes építeni/ fenntartani, én speciel mikor háborúsdit játszottam, felégettem az egész ellenséges civilizációt, mert fasznal volt kedve szórakozni a lázadó fajtájukkal... meg a sok város tényleg rengeteg lóvét visz el, a nagy hadsereg melett erre meg tényleg nem volt pénzem...
Vannak egyéb szokatlanságok is pl.:
- az ókor vége felé van az írás és a monarchia és ugye a valóságban az Ó-birodalom nagy fáraói és a demotikus egyiptomi írás bizony BC3000-BC2000;
- majdnem mindig tuti hogy az AI a budhizmussal kezdi a vallást így ebbe bele sem kezdek mert nem kockáztatom hogy az államvallás "szent városa" ne nálam legyen;
- a kereskedelmi út nem csinál lóvét, viszont a lóvét csináló tanya általában leszedi a "kalapács" termelést.
www.1899.hu
Az elõzõekban volt több kérdés is a vallással kapcsolatban, amikre könnyen választ kaphattak volna a kérdezõk, ha visszaolvasnak egy kicsit... azért leírom megint:
- Az a jó ha minél több vallást fejlesztesz ki, és azoknak megépíted a központját. Mert minden a vallásközpont (shrine) megadja a +5 kultúrát és +1 aranyat MINDEN olyan vallású város után!
- Ha két vagy több vallást fejlesztettél ki, és megvan a shrine is építve feltétlenül terjeszd el az összes vallást az összes városodban, mert mindegyik vallás után felépítheted a templomokat a városban (+1 hepifész +1 kultúra) + az államvallásod (ha az is szerepel a város vallásai között) után +1 hepifész! Valamint minden vallás után megkapod a plusz aranyat a vallásközpont miatt (tehát ha 3 különbözõ vallást fejlesztettél ki, mindnek megvan a központja és minden városod 3 vallású akkor minden város +3 aranyat termel neked)
- Végül nem kell hogy te fedezz fel egy vallást elég ha csak "elkapja" valamelyik városod akkor is felveheted államvallásnak.
Viszont a multihoz nem tudok hozzászólni, otthon nincs net, nincs multi sem 😞
De én is kérdeznék valamit. Ha egy várost pontosan rátelepítek egy nyersanyagra, akkor hozzá tudok-e még férni a nyersanyaghoz? Konkrétan az történt, hogy még a játék elején leraktam a második városomat. Aztán soksok évvel késõbb kiderült, hogy pont a város alatt van olaj. Egyenlõre nincs meg a techem a használatához, de a nyersanyagokra mindig rá kell építeni valamit (pl vasra bányát), most meg ott a város, és nem hiszem, hogy rá lehet építeni.
A játék tényleg tele van bugokkal. A rendszerem stabil, megbízható, és Geforce videókártyám van... Ennek ellenére a gyári CIV4 elég fura dolgokat mûvel.
Egyjátékos üzemmódban idõnként szétesik a kép, amikor a videók megjelennek. Volt, hogy visszavette a felbontást 1024-re.
Multiban rendszeresen kilép a desktopra, amikor hajóimmal fedezem fel a területet. Ez a jelenség már 3szor elõfordult, és mindig egy hajótípussal. Multiban még el sem kezdünk játszani, csupán a lobbiban ülünk, és egyszerûen kidob a desktopra, de nem csak engem, hanem a havert is. És ahogy a csetet nézem, nagyon sok ember szív ezekkel a dolgokkal.
Remélem fogjkák orvosolni ezeket a hibákat. Kár volt kiadni a játékot, nem értem, hogy tesztelték le.
Ennek ellenére a játékmenet szvsz kiváló. Igazi, abbahagyhatatlan CIV.
konkrétan: van egy sivatag és van egy grandsland. Ilyenkor a sivatagra teszem a várost mert látszólag nincs különbség, ellenben megszabadultam egy sivatagtól és megmaradt a grandsland.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
2. Igen
3. Igen
Mizujs?
No végre sikerült nekem is túrnom egy picit a Civ4-et. Csudaszép, az összes médiás része (benne Spock kapitány és a "Magyar táncok" is) "nagyon ott van"!
Úgy harmadszori nekifutás után kérdezném (végigolvasva a fórumot nem találtam egyértelmü válaszokat):
1. Nekem alacsony diff.-ben is marhára lassú a terjeszkedési ütemem, a Civ3-ban ha AD 1-re nem volt legalább 8 városom (fõleg a Tiltott Város minicsoda érdekében) magas diff.-ben is akkor elõlrõl kezdtem a gamát. Azzal együtt hogy az összesített termelést (kaja+kalapács) beletúrják a settler+worker csapatba és megvárom a 4-es,5-ös városszintet a telepes legyártásához nagyon hosszú idõbe kerül egy-egy telepedés elõkészítése; ráadásul az új város megalapításához szvsz. kell a védelmet adó katona, a hitet terjesztõ misszionárius és ha belefér egy worker is, ezt a "négyest" egy 9-es szintü aránylag "improvalt" város is olyan 15-20 kör alatt képes elõadni nálam. És Nálatok? Horribile dictu de AD 600-ra volt meg csak a 8 városom settler és chieftain fokozatban is😞(((, mondjuk az AI sem tartott még ezzel sem lépést (gondolom õket valami hátrány is érinthette😊).
2. Jól láttam, hogy egy adott technológia kifejlesztéséhez alkalmasint elegendõ csupán ez egyik elõzmény-technológia is, vagy ezt csak az alacsony diff.-bõl kaptam?
3. Igen izgalmas az állami szerkezet összerakása és szoknom kell 1000-rel. Jól értem azt hogy ugyan az egyes lehetõségek az ismeretek fejlõdésének elõrehaladásával nyílnak meg, de nem szükséges minden esetben a legújabb eredményeket alkalmaznom és akár kihagyhatom a számomra nem szimpatikus illetve legjobb tudásom szerint az adott népre-vezérre egyáltalán nem jellemzõ fomációkat és fõleg a birodalom aktuális érdeke alapján válasszak, akkor is ha ez látszólag visszalápésnek vagy akár idõszerütlenségnek tûnik?
(Igen jót mulattam azon, hogy a jó öreg "gyitefakó"(horsebackriding) technológia ismér megszenvedi a Civ1 és Civ2 szerinti besorolását és egy nagyon korai rettentõ dárga tudásként jön be továbbá egyáltalán nem szükséges semmi jelentõs dologhoz; én a korábbi verziókban mindig úgy az újkor hajnalán tudtam ki amikor már elég volt 4 kör hozzá, esetleg cseréltem valami megszálott AI-val (általában Sztálin elvtárssal😊).)
http://www.gamestar.hu/kommentek.php?sid=18953
Többen is jelezték (thanks rivasz), hogy a Civilization IV bizonyos ATI videokártyákon egyszerûen el sem indul. Most megérkezett a megoldás. Elõször is fel kell telepíteni a legújabb, 5.10-es Catalyst drivert. Ezt követõen töltsd le ezt a fájlt, a kitömörítés és futtatás után a menübõl válaszd ki a PAK->Unpack parancsot. Menj a Civ IVAssets alkönyvtárba, majd nyisd meg az Art0.FPK fájlt. A kitömörítési könyvtárnak add meg ugyanazt az elérési utat, amit az elõbb. A kitömörítési folyamat több percig is eltarthat. Ha befejezte, helyezd át az eredeti Art0.FPK fájlt máshová, hogy a játék ne találhassa meg, majd indítsd el a játékot.
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯
ez egy körökre osztott stratégia, olyan mint egy táblás játék, mit jössz a méretarányokkal, könyörgöm?
Jáccottam vagy 3/4 órát vele, a többi windóz pátyolgatás volt.
A részemrõl asszem az elsõ pecsig hanyagolni fogom (sõt lehet hogy utána is) A GTA SA-val volt hasonló élményem. Azzal sokáig veszõdtem aztán valahogy 3 hétig ment, akkor teljesen belebolondultam! Után viszont megsemmisítette önmagát a fél wincsimmel egyetemben (Goodbie DOOOM3 mentéseim).
Szal nem sokat nyomultam vele, és nem is vagyok tõle hasraesve. Sokat finomítottak rajta, a GFX viszont átlag alatti. A 3D-vel sem igazán tudtak mit kezdeni. Az erdõben bóklászó õriások szerintem kicsit nevetségesek. Legalább törekedhettek volna a hasonló méretarányokra. Ha már lehet zúmolni ezt mér nem tudták megcsinálni?
Na mindegy ha jó a gáme majd megszokom (ha egyáltalán még képes leszek annyi erõt venni magamon, hogy még eccer elindítsam).
Valszeg ez is ATi nyûg.
Szal GF-eseknek jó játékot kívánok!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
http://kutyuszoba.blog.hu/
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
Ezen felbuzdulva rögtön kezdtem is egy új játékot. Közepes nehézségi szinten beállítottam archipelagora, kis térkép. Kezdetben még egész jól ment. Csak az volt a baj, hogy a kezdõ helyemen midössze két város fért el. Aztán mikorra hajókkal megtaláltam egy ideális helyet a következõvárosom számára, a gép 2 kör múlva odatelepült. Kénytelen voltam a harmadik városomat egy vékony hosszú szigetre telepíteni, hogy legyen honnan kiindulni a támadásomnak. Mert azt már csak nem hagyhatom, hogy egy olyan jó hely a gépé maradjon.
Aztán mikor végre minden géppel kapcsolatba kerültem azt kellett látnom, hogy egy 5 fõs mezõnybõl 4-ik vagyok a pontok alapján. Késõbb kiderült, hogy ez annak köszönhetõ, hogy a gép közel kontinensméretû szigetekrõl indult. Csak az utolsó gépnek volt még nálam is szarabb helye.
Meg az AI terjeszkedése is fölöttébb érdekes. Van a határom mellett egy 2 kockányi földdarab, vizzel körülvéve. Tartozhat hozzá még két hal. És letesz egy várost közvetlenül a határom mellé, ráadásul csak az egyik halat tudja elérni. Eközben az én városomban kulturális és népességrobbanás van, de a városomnak 2-rõl 9-re kell nõnie, és a határom majdnem végig körbefogja az övét, mire az AI városa végül átáll.
Jelenleg Tokugawának van a legtöbb pontja, valószínûleg a népességének a puszta méretébõl következõen. A világ népességének kb 30%-a. Nekem kb 11.5%. De technológiailag még én vagyok fejlettebb, csak ezt sem tudom kihasználni, mert vas nélkül nem tudok fregattot építeni, a legjobb szövetségesemnek van, de õ meg nem ad. Illetve olyan aránytalanul drágán, hogy azt nem tudom megfizetni. És hiába van három vallásom és terjesztem õket a világban, és mindegyikhez megvan a shrine, mégis pénzügyi gondjaim vannak. Ennek nyilván egyik alapvetõ oka, hogy az országom vonal alakú, és ennek egyik végén van a fõváros. Nyilván drága õket eltartani. A másik meg a financial advisor szerint az infláció, ami 46%-os, ezzel a költségeim harmadát teszi ki. Hogy lehetne ezt befolyásolni?
Az egy kontinensen lévõ görög "barátaim" csak azért támadtak meg, hogy ne tudjam behozni az ûrhajó alkatrészgyártásban vezetõ népet, mert így muszáj egységeket építenem, más civic-et használni stb. Score-ra én vezetek, csak egy korábbi háború miatt vagyok elmaradva az ûrversenyben.
Szóval nem fair, hogy a hátráltassuk-a-playert-nehogy-nyerjen faktor ilyen hangsúlyos.
a mohának mindig a déli oldala fás
Civ2!-öt keresnék. Egy olyat, mai turbosított verzió?