Hearts of Iron 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ma is ráértek ? 😛 16:00 jó lesz ? Kiszeretném már próbálni mit tud a RAF a németek ellen.
Az se jó ,ha a kutatást csak ic-hez lenne kötve, mert a fejlesztéshez és a prototipushoz tuti nem kellett annyi alapanyag mint a rendes sorozatgyártáshoz. Az atombomba meg sztem nem jó példa mert ott az egész gazdadaságiszektort is kikellett építeni a tankoknál meg már megvoltak a gyárak csak átkellett õket konfigurálni.Engem az zavar ,hogy a kutatókat miért nem lehet fejleszteni pl ha mo-val elfoglalom Csehszlovákiát meg Ausztriát akkor az ottani kutatók legalább egy részét miért nem használhatom vagy technológiát átvenni tõlük.
Szerintem elég lenne berakni ,hogy a kutatás is vigyen pár ic-t és máris reálisabb lenne.
A fejlesztõk lusták,kevesen vannak és dolgoznak a köv gamén sajna ez van.

Már a játék alapjaival gond van sztem ez a területekre felosztás elég vacak jóformán megköti a fejlesztõk kezét.Sokkal jobb lenne ,ha hatszög vagy négyzet alapú térkép lenne mondjuk 10kmes felosztással máris jóval több és realisztikusabb részt lehetne belerakni a programba.Remélem egyszer majd ilyenre áttérnek vagy más fejlesztõcsapat készít ilyet.Már láttam hasonlót Strategic Commandban, csak ott elég kezdetlegesen volt kivitelezve.
Zsolo007
igazat kell adnom neked mindenben, a gond csak az hogy az a játék amit te szeretnél megírhatatlan, egyszerûen túl sokat követelsz a HoI-tól. A játék gondolom azért lett lényegesen leegyszerüsítve hogy a kevésbé hardcore gamerek is megértsék, magyarul nagyobb legyen az eladás.

A lényeg az hogy a valóságot nem tudod megírni egy játékban 😊, vagy legalábbis jó sok HD-DVD re kerülne 😄DDD

"Az igaz ugyan hogy nem függ az ICtõl a fejlesztés, de miért is kéne? "

Hát csupán csak azért, mert a fejlesztés és a hadi termelés egymástól két egyáltalán *nem* független dolog. Mindkettõ komoly erõforrásokat vont el egy ország gazdaságából. Szerintem pont a HoI1 rendszere realisztikusabb ebbõl a szempontból, mert a HoI2-ben úgy tûnik, mintha a kutatás úgy történne, hogy a tudósokat bezárjuk valami kis laborba, adunk nekik egy kis zsebbpénzt pizzára, meg piára és dolgozzanak, aztán majd egy év múlva megnézem elkészültek-e az atombombámmal. Ez viszont korántsem így zajlott.

Csak, hogy egy példát említsek - Az amcsiknak a Manhattan Project több mint 20 milliárd dolcsijukba került. Ez 1945-ös dollárban számolva rengeteg pénz, ami nem csak a tudósok fizetésére ment el, sõt, ebbõl a résztvevõk bére volt a legkisebb kiadás, a nagyrésze mind olyan kézzel fogható dolgokra ment el, mint kísérleti reaktorok, diffúziós és nehézvíz üzemek, rengeteg egyéb felszerelés stb.
Most ezt ha összehasonlítod egy olyan lehetséges variációval, hogy mi lett volna ha ezt a 20 milliárd $-t hadi termelésre költik:
- 5-ször annyi tüzérségi ágyút vehettek volna rajta, mint amennyit *az egész háború* során vettek
- évente 10,000 tankkal többet gyárthattak volna
- elegendõ gyalogsági fegyvert vehettek volna rajta ahhoz hogy *megduplázzák* a háborúban résztvevõ gyalogság számát

De ha már itt tartunk, mondok egy átlagosabb példát:
Az amcsiknál maradva, durván 3 milliárd (korabeli) dolcsit fizettek a Boeing cégnek azért, hogy kifejlesszék a B-29-est. Ha megnézed hogy ilyen B-29-esbõl hányat gyártottak (4,200-at) és figyelembe veszed hogy 1 ilyen repcsi mennyibe került nekik (kb 600,000$/repülõ) akkor láthatod, hogy többe került nekik a B-29-es kifejlesztése mint ezt követõen az összes legyártása.

Namármost ilyen gazdasági nehézséggel a HoI2-ben sehol sem találkoztam. A HoI1 egyik nagy kihívását pont az jelentette, hogy minden helyzetben döntenem kellett - kifejlesztek valami újat, vagy inkább gõzerõvel gyártom a meglévõt (ami viszont közben egyre elavultabb lesz), de egyszerre ezt a kettõt nem szabadna tudnom megtenni.

Az a fajta IC-tõl függés, hogy a pénz 'termelése' IC-be kerül, és hogy 20 ICnként kapok egy új fejlesztõ csapatot nagyon kevés.

Az hogy ezen kívül a technológia-rendszerbõl a HoI1-es vagy a HoI2-es tetszik-e jobban, az vélemény kérdése, ezen nem nagyon lehet vitatkozni. A HoI1-esben az átláthatóság hiánya engem is zavart, de azt meg lehetett volna oldani egy jobb kezelõfelülettel, ehelyett viszont (az én szememben) adtak egy lebutított technológia-fát.
Azt már a hivatalos fórumon is mondták hogy "ugyanannyi technológia van csak át lett fogva és meg lett csiszolva a rendszere" - szerintem ez egy meglehetõsen demagóg duma, hisz az 'effektív' technológia (ami számít is valamit) az kevesebb mint 1/10-e a HoI1 tech-fának. Tõlem oda írhatják, hogy X technológia az még ezen belül hány a/b/c/d/e altechnológia kifejlesztését jelenti, ha azok az altechnológiák semmit sem érnek, akkor olyan mintha ott se lenne.

Ha mondjuk lehetne olyat csinálni, hogy péld a közepes tank fejlesztésénél a csapatnak azt mondom, hogy fókuszáljanak a tank ágyújára és páncélzatára, a gyorsaságát (motor, lánctalpak stb) pedig hanyagolják (valamit valamiért) akkor már sokkal jobb lenne mert 1: lenne értelme az altechnológiáknak 2: lenne változatosság.
Hogy változatosság mért kéne? Csupán azért, mert míg az amcsi A4 Shermant és a német PzKw IV-est ugyanabba a kategóriába sorolták, a háború vége felé a német fejlesztéseknek köszönhetõen a PzKw IV-es ágyújának páncéltörõ ereje majd duplája volt a Shermanénak, míg az elülsõ és torony páncélzata is 40%al vastagabb. A HoI2-ben ezek mégis mind valami standard 1941-es 'egyen-tankként' szerepelnek - nincs változatosság, semmi nemzeti/történelmi egyediség.
(Amikor változatosságról beszélek, akkor nem a diplomáciai események változatásságára gondolok, az persze megvan, sõt jobb is mint a HoI1ben, ezt nem vitatom).
Az egyetlen valódi különbségre a doktrinák egymást kizáró különbözõ válfajai adnak lehetõséget, ami szerintem is egy jó pont, bár ez már a HoI1-ben is megvolt (kissé kezdetlegesebb formában persze) de örülök, hogy ezt tovább fejlesztették, viszont ez önmagában kevés.

A fejlesztõ csapatokra visszatérve - ahogy említetted, ha Magyarországként elfoglalom Romániát, Jugoszláviát és Bulgáriát máris 4 fejlesztõcsapatot használhatok, ha elfoglalok még néhány ilyen jobb területet, akkor pedig már 5öt (ami a maximum) - vagyis ugyanannyi technológiát fejleszthetek egyszerre mint az USA - ez mennyire 'realisztikus'?

Az egységikonok engem se zavarnának 'ennyire' ha nem lenne semmi más zavaró probléma (és ha nem játszottam volna a HoI1el és nem tudnám milyen az, amikor szinte minden infó elsõ ránézésre elérhetõ és nem kell mindre ráklikkelgetnem). Ez ahogy mondtam leginkább a légierõ esetében zavaró, és ha már mindennél a realisztikusságot is nézzük, akkor eléggé irrealisztikus is mert egy Lancaster bombázót ránézésre meg lehetett különböztetni egy Hawker Hurricane-tól.
Ahhoz pedig hogy minden egyes ellenséges repülõrajról kiderítsem, hogy mibõl is áll rengeteget kell pause-olgatnom, fõleg az 1.1-es patch után, ahol egy légiflotta már csak max 4 divízióból állhat és ilyeténképp rengeteg fog körös körül repkedni. Mindezt pause-olgatás nélkül elsõre láttam a HoI1ben.
A hivatalos fórumon egyébként azt mondták erre, hogy ez is csak azért van, mert "nem lenne szabad tudnom az ellenséges egységekrõl (ránézésre) hogy micsodák" - ezzel nekem viszont két bajom van:
1. - A saját egységeimrõl mért nem tudhatom ránézésre, hogy micsodák? (mert én elsõsorban ezt szeretném tudni)
2. - Borul ez a logika, mert a Counter-ek viszont továbbra is ránézésre megadják azt az infót az ellenségrõl, amit az egység-sprite-oknak elvileg nem szabadna. Tehát aki multiplayerben countereket használ az komoly elõnyben van azzal szemben aki nem.
Akkor mért nem használok countereket? Egyszerûen mert nem tetszenek, jobban szeretem a sprite-okat, számomra jobb hangulatot teremtenek és nincs olyan érzésem mint ha valami táblás NATO szimulátor játékkal játszanék.

A légierõre picit visszatérve, még hozzáteszem, hogy ez a HoI2-õs irányítási mód engem is arra sarkall, hogy ne használjam a légierõt, ami viszont rossz döntés lenne (és ezért is kellemetlen a helyzetem).
Egyrészt azért mert totálisan irrealisztikus, hiszen a német Blitzkrieg taktika gyors elõrenyomulását pont a Luftwaffe Stukái tették lehetõvé.
Másrészt pedig azért, mert a játékban ha precízen lehetne irányítani, akkor a légierõ igenis hasznos lenne - jó példa erre szerintem, hogy én M.o-val próbaképp gyártottam 4 tengeri bombázó divíziót a legjobb fajtából és elküldtem õket a NY-Európai partszakasz fõlé, bombázni a szövetséges flottát. Elég az hozzá, hogy pár hónap alatt elsüllyesztettem az amerikai repülõgéphordozók 80%át (köztük olyanokat mint a Yorktown, Saratoga, Enterprise stb.) és a királyi flotta túlnyomó részét úgy hogy eközben egyetlen bombázó divíziót sem vesztettem. Ez persze szintén elég érdekes, mert elvileg az anyahajók repülõrajai meg kellett volna hogy akadályozzák ezt de legalább is nagyon komoly veszteségeket kellett volna hogy okozzanak nekem.
Az über-tengeri bombázók túlzott hatékonyságával szemben viszont úgy érzem, hogy a zuhanóbombázók (a játékban ezek a CAS-ek) nem olyan hatékonyak mint voltak valójában, de ez is persze eltörpül a komolyabb gondok mellett.

Közben eszembe jutott még egy idegesítõ dolog a HoI2-ben, ami elvileg nem bug, de legalább annyira irracionális:
A Magyarországos példánál maradva, amikor már sikerült elfoglalnom Bakut és nem is voltam többet határos a szovjetekkel, mert a németeket hagytam, had vonuljanak tovább és foglalják el az egészet, akkor a haderõimet visszavontam messze a (volt) frontvonalak mögé és ekkor mentem a légierõvel Ny-on segíteni a németeket. Eközben viszont végig, szinte minden hónapban kaptam egy hírt, hogy "Az egyik parancsnokom meghalt a csatatéren" - Nade Hol? Az egy dolog, hogy ilyenkor kezdhetem keresgélni, hogy vajon melyik lehetett az, de az idegesítõbb kérdés, hogy 'Milyen csatatéren?' Nincs is csatatér, vagy frontvonal, nem folynak harcok sehol a területem környékén. Ennek ellenére a parancsnokaim hullottak mint a legyek, és a végére a 4 légiflottámból 2nek már nem maradt normális parancsnoka, miközben ebbõl a 4bõl 3 végig Budapesten állomásozott. Biztos valami KGB-s nyírta ki õket....jaj de várjunk, akkor még nem is volt KGB, csak annak az elõd szervezete az NKVD, azok viszont többezer kilóméterre voltak tõlem és egyébként is, mértnem a német parancsnokokat írtották?....

A harccal kapcsolatban még az is zavar, hogy most már a HoI1-el ellentétben nem látom, számszerûen megjelenítve, hogy mekkora veszteséget okozok az ellenfélnek egy csata során. Max csak tippelni tudok, miközben azt a kilõtt roncsokból/maradványokból például elég pontosan meg lehetett állapítani, hogy hány ellenséges tank/repülõ/stb veszett oda.

Az persze egy jó dolog, hogy a HoI2 is mint az összes Paradoxos játék, könnyen moddolható, könnyen átírható, de a bugokat, az abnormális AI viselkedést (beleértve a hibás eseményeket mint péld a Bitter Peace) és az egység-sprite-ok hiányát nem a játékosoknak kéne megjavítaniuk, hanem a fejlesztõknek - szerintem.

Bocs ez megint elég hosszú lett, próbáltam mindenre reagálni és nem is sikerült mindig sorba mennem (de megpróbáltam 😄 ), csak mostanában elég ritkán és késõn jutok a géphez.

Nah akkor majd holnap ,de direkt írtam elõre hogy 6 kor 😄
énis...

Help17
hú erröl lemaradtam😞

Manchester United! Catherine Zeta-Jones!

Zsolo007
Én ott leszek 😊

Nah 5:58 kor hostolok IP: 80.98.204.242
És melyik országgal lennétek?
Szuper akkor majd 6tól, ki hostoljon?
Help17
Én is!

Manchester United! Catherine Zeta-Jones!

énis benne lennék

Zsolo007
Én benne vagyok 😊 Má' MEGUNTAM A WoW-ot 😊 (csak vicc)

Mikor érnétek rá egy multira?Ma este 6 tól megfelel?
Perzsiáé lesz a világ ,ha így folytatja.😛
Zsolo007
elfelejtettem az elõbb írni:

Szerintem a 2 bõven felülmúlja minden szempontból az 1-et!!!

I.C.ram
Nekem ennél durvább volt 😊 Nekem pPerzsia szállt partra a kanadai angol gyarmatoknál 😄 MEg elfoglalt egy rakás csendes-óceáni területet is 😊
Zsolo007
Az igaz ugyan hogy nem függ az ICtõl a fejlesztés, de miért is kéne? Az IC itt a gyártási kapacitást reprezentálja, a fejlesztõ tudósok poedig nem gyártanak. Ezért lett bevezetve - szerintem sokkal realisztikusabb - a fejlesztõcsapatok rendszere akiknek pénzt fizetsz. Nem véletlen hogy MO csak 2 fejlesztõcsapattal indul, amúgy az ICtõl való függés annyiban maradt meg hogy bizonyos mennyiségû IC után ad még fejlesztõcsapatot. PL.: Ha MOval elfoglalod Jugoszláviát és Romániát a2-õ együtt ad any plussz ICt hogy megadja a 3. fejlesztõcsapatot. Az tény hogy elég idegesítõ a fejlesztéskorlátozás, de valójában ez csak a kis országokra hat, mivel én mikor németekkel voltam akkor '42ben már simán '45ös katonákat használtam.

Az egységikonok tény hogy egyformák és zavaróak de én nem tulajdonítok jelentõséget neki mivel mikor használni akarok úgyis rákattintok és ellenörzöm milye van és milyen állapotban. Nem tudom náolad hogyvan de nálam minden játék teljesen más eredményeket hoz ki(pl. volt már hogy USA becsatlakozott az oroszokhoz vagy nem csatlakozott senkihez és mindenki ellen harcolt, stb. ezek lehet hogy bugok lehet nem nemtudom) a gém erõsen scriptes jellegének ellenére is. Ezenkívül az sem igaz hogy mindenki ugyanolyan szinten áll technikailag használ, mert én spec Moval '44ben Szovjet puppet lettem és átléptem SZUhoz hogy felszabadítsam MOt és akkor tûnt fel hogy '36os gyalogságot használ, de spec az igaz hogy az egységstatsok azonosak azonos technikai szinten de miért is lennének mások? Nem véletlenül kerültek be a brigade-ek, valamint ha feltûnt az országok különbözõ harci doktrínákat használnak ami erõsen befolyásolja az organization szintjét......

Pontosan ugyanannyi technika van a 2ben mint az 1ben az a különbség hogy a 2ben összefoglalták a fõ technikákat és egybe fejlesztesz mindent nem úgy mint az 1ben ahol minden apró szart külön kellett fejleszteni (spec engem nagyon zavart és csak nagyon nehezen láttam át). Ezen kívül igaz nem írja hogy történelmileg melyik egység volt de a fejlesztésnél van kép abból ha II. VH-s fan vagy akkor simán rájössz történelmileg kié is volt 😊.

A légierõs dolgot aláírom engem is zavar a különbség az hogy én nem használok légierõt 😊. Szerintem szart se ér.

Az MIrõl pedig annyit hogy a játékban az a szép hogyha valakinek nemtetszik az MI akármikor átírhatja azt, hivatalos fórumokon is ezt miondták, ha valakinek nem tetszik -túl könnyûnek vagy nehéznek találja- átírhatja. Én is néztem igaz ki nem próbáltam de egyáltalán nem tûnt bonyolultnak.

A BUGokról nem nagyon tudok mit mondani olyan dolgokat én nem tapasztaltam mint amiket te leírtál.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, kicsit össze-vissza van,(próbáltam úgy sorban válaszolni ahogy neked van, de hát......) de sulibõl írok és nincs sok idõm.

Ebben teljesen eggyetértek én már alig várom ,hogy patch vagy vm mod formájában orvosolják ezeket a hivatalos fórum is tele van hasonló véleményekkel,azért az egynek is voltak elég sok problémái ,de szerintem elég lett volna csak azokat kivajítgatni és máris szuper game lenne.Azt meg már csak az ai programozó tudja meg mondani ,hogy szálltak partra leningrándál a japánok 😄
Hmm na én is kipróbáltam ezt a HoI 2-õt, mert az 1-et nagyon szerettem....
Most így 1 hét játék után kicsit felemásak az érzéseim....
Van egy csomó jó újítás, ami nagyon tetszik pl:
- Több diplomáciai lehetõség
- Új mozgás=támadás harcrendszer
- Nagyobb változatosság az egységeknek kiosztható missziók terén
- A légierõnek és a flottának adható hosszabb távú, automatizált, nagy területekre kiterjedõ missziók
- A haderõellátás probléma is bekerült TC formájában, ezzel sokkal realisztikusabb a terjeszkedés
- Fejlesztõcsapatok
- Stb.

Mégis van egy pár dolog, ami miatt elég ambivalens érzést kelt bennem ez a második rész:

- A fejlesztés most már szinte független a termelõ kapacitástól - ha Magyarországgal játszom, akkor is simán lépést tudok tartani a németekkel vagy az amcsikkal szinte az összes fontosabb területen
- A fejlesztés le van korlátozva a 'Történelmi évszámmal', ami pont az elõzõ problémát erõsíti és létrehoz egy újat: Nem lehet technikai fölényt elérni, csak az dönt, kinek van nagyobb serege. Ha van is egy kis technikai fölényem az nem tart tovább 1 (max 2) hónapnál, komolyabb technikai fölényre pedig csak a leggyérebb mini-országokkal szemben tudok szert tenni.
- Sokkal kevesebb a kifejleszthetõ technológia és nincs komoly variálhatóság, vagy változatosság, 1939ben mindenki ugyanazzal az Inf'39-el nyomul, minden nagyhatalom közepes tankja pont ugyanolyan statokkal rendelkezik stb. Számomra a HoI1 magas újrajátszhatósági értéke pont annak volt köszönhetõ, hogy nem volt két játék, ahol pl. 1941-ben pontosan megegyeztek volna a gyalogosaim statjai. Mindig más volt, és pont a rengeteg technológia miatt volt érdekes az egész.
Arról nem is beszélve, hogy a mostani technológia-képernyõn szinte semmit nem írnak a fejleszthetõ dolgokról, pedig én szerettem elolvasni azokat az infókat és rájönni, hogy a tank amit épp fejlesztek történelmileg a német PzKw IV-es volt vagy az amcsi Sherman stb...
- Az sem tetszik, hogy a légierõnek nem tudom pontosan megmondani, hogy melyik területet támadja. Én annak örülnék, ha ilyen újfajta, nagy területekre kiterjedõ missziókat is adhatnék ÉS ha akarom pontosan meg is mondhatom a légierõnek, hogy hol támadjon, de ha választanom kéne akkor már inkább az utóbbi (HoI1) stílust választanám. Jól néztünk volna ki, ha a Normandiai partraszállás napján a szövetséges légierõ párszáz kilóméterrel odébb valami jelentéktelen kis falut bombázott volna, csak azért mert a parancsnokok nem tudták megmondani, hogy hol van az a Normandia, csak úgy körülbelül megtippelték, hogy valahol a NY Európai parton.
Az is elég zavaró, hogy a vadászaim is repkednek összevissza, zabálják az üzemanyagot és 10-bõl 5ször szemrebbenés nélük elrepülnek az épp Caen-t bombázó szövetséges légierõ mellett, amikor épp arra a területre kéne vigyázniuk. A vadászokkal kapcsolatban még az is elég furcsa, hogy a Bf-109eseim nyugodtan teázgatnak lent a reptéren miközben a szövetségesek pont azt a tartományt bombázzák, amin a reptér van....
- Valahogy a HoI1 után nagyon kellemetlen, hogy a HoI2ben sokkal kevesebb egység-sprite van. Minden, ami a földön van és nem tank az 3 kis gyalogos muksó, így aztán figyelhetem, ahogy a lovas vagy motorizált hadosztályom szépen 'átsétál' a frontvonalra.
Ennél még sokkal idegesítõbb, hogy mindent ami repül (pl. a németek esetében) ugyanaz a Bf-109-es szimbolizál....Elég furcsa érzés figyelni, amint az ejtõernõseim kiugranak valamibõl, ami úgy néz ki mint egy vadászgép, szintén furcsa érzés azt látni hogy az angol Spitfire-ek stratégiai-bombázzák Frankfurtot.
DE itt nem is igazán azon van a lényeg, hogy milyen érzés ezt látni, hanem azon, hogy milyen rossz *nem látni*, ami valójában történik. Nem tudom elsõ látásra megmondani, hogy melyik légierõm/hadseregem mibõl áll. Gõzõm sincs, hogy az a 'vadásznak álcázott' légiflotta ott a Lamanche-csatorna fölött egy taktikai bombázó raj, ami épp egy támadást készít elõ, vagy csak egy stratégiai bombázó esetleg tengeri bombázó divízió vagy egy vadász-század, ami épp az én bombázóimat készül megszivatni. Ezeket az információkat mind látni lehetett elsõ ránézésre a HoI1-ben, a 2bõl mért vették ki? Nem tudom.
- A mesterséges intelligencia meg elég bamba....a teljes német légierõ irrealisztikus módon napi 24 órában hónapokon keresztül rójja a köröket Hamburg felett, miközben az amcsik zavartalanul szarrábombázzák a normandiai partszakaszt. A japán AI-ról nem is beszélnék, mert az lépten-nyomon kiszív mindenkitõl és mindenhol ahol ellenállásba ütközik...
A diplomáciai AI is elég furcsa dolgokat mûvel - pl. a kereskedelemben irreálisan nagy értéket tulajdonít szinte értéktelen dolgoknak, viszont abszolút értéktelennek veszi ugyanazt a dolgot, ha én ajánlom fel neki. Furcsa az is, hogy az olaszokat alig lehet a tengelyhatalmakhoz csatlakoztatni, míg az egyik játékomban 1941ben az USA önként felajánlotta, hogy beáll és segít Hitlernek lenyomni a ruszkikat.

- A bugok persze külön lapra tartoznak, azok az eredeti HoI-ban is voltak, sõt....a HoI2 a HoI1 elsõ verziójához képest sziklaszilárd, stabil, bugmentes játék. Viszont vannak elég idegesítõ dolgok itt is - csak hogy néhányat említsek:

- Magyarokkal játszom és a németekkel karöltve már szépen eljutottunk az Urál vonaláig, amikor jön a Bitter Peace ajánlat a németeknek Sztálintól, a németek elfogadják és BUMM --> Az összes elfoglalt területem visszakerül orosz kézbe, a teljes haderõm vonatokra pakolava úton van Budapestre, a Finnek kapnak pár ruszki tartományt (nem is voltak háborúban a ruszkikkal és a tengelyhatalmaknak sem tagjai) a németek pedig most ott maradtak egy hosszú SZU-ba benyúló területtelnyelvvel, több helyen elvágva az utánpótlástól.
- Elég kellemetlen az is, hogy a manpowerem télen az attrition miatt úgy olvad lefelé, mint viasz a tûzõ napon, ha a Reinforcement csúszka nem 0án van. Miközben Total manpower need to reinforce all forces: 1.34, addig a Daily manpower drain by reinforcing: 12.87.
- Ha pedig a ruszkikkal vagyok és a lengyeleket nem annektálják a németek (elõfordult - csak beálltak Varsó köré és ott kempeltek, de nem annektáltak) akkor ha én háborúba szállok a németekkel és egy lengyel területet foglalok vissza tõlük, akkor a támadó erõm azonnal visszateleportálódik Moszkvába, a lengyelek meg visszakapják az általam 'felszabadított' területet. Így a németeket csak nagy kerülõvel tudom támadni, mert a lengyelek a szövetségesek oldalán vannak, velük meg nem akarok háborút....

Na ez jó hosszúra sikeredett, de ezt fontosnak tartottam mind szóvá tenni, mert ennek tükrében talán érthetõ mért gondolkozom, azon hogy játszak-e tovább a HoI2vel vagy menjek vissza a HoI1hez és várjam a patcheket meg a modokat a 2höz....
Nem 😄 IC-t semmit nem kapsz tõle
Zsolo007
és persze a saját sereget neki kell ellátni tehát nem terheli a te gazdaságod, mellesleg a TCd sem terheli annyira ha puppet, a kérdés az hogy ICt kapok ugyanúgy mintha enyém

Zsolo007
egyrészt ha puppet akkor nincs partizánaktivitás, másrészt ha van saját sereg azt irányíthatom 😊, de igazán akkor jó ha az ICjét is használhatom

Zsolo007
Én úgy tudom hogy akkor annektálhatsz egy országot ha az összes nemzeti provinciája a tiéd.......namost ez a Benelux államok esetében nem egészen igaz, de az összes többinél igen 😊

Miért jó az nekem, ha egy puppet?
Egyszerûbben, az jó neke, ha enyém a terület, vagy az ha puppet?
Miért?
Zsolo007
Azt tudomhogy ha van egy puppet nationom akkor annak a nyersanyagtermelésének jórészét megkapom, de az ICjét használhatom?

Most találtam meg pár napja ezt a játékot, nagyon cool.
Ha magas a dissented, akkor csökken az IC-d( Ha jól emlékszem akkor ahány %-on van annyit csökken %-osan az IC-d).
Ha nem állomásozik egységed Cologne-nál, akkor folyamatosan nõ 3-mal kb havonta. Ide érdemes az elején egységet tenni, mert az IC-t is feltornázza egy kicsit.
A diplomáciát hetente használhatod/ország.

Azt viszont valaki megmondhatná, hogy az Olaszok miért támadnak meg, ha a németekkel vagyok, és enyém egész európa.
A viszonyom kb +45 velük.
Majd ha visszaverem õket akkor elfogadja a békét, de a szövijeimet tovább támadja.
Belgiumot, illetve Hollandiát sikerült már valakinek annektálnia ?

A
Pingyóka
Nem vagyok biztos benne,de lehet ,hogy van egy határ ahol valami lázadás vagy e-féle törhet ki az anyaországban,ha a dissent túl nagyra nõ.
Köszi az infókat.
Még egy kérdés: mit árt ha sok a dissent?
Pingyóka
A dissent az valamiféle belsõ ellenállás,másként gondolkodó,ha többet költesz consumer goods-ra csökkeni fog szép lassan,ha elhanyagolod nõ.
Bárki hozzáállását tudod változtatni hozzád(+200-ig),ha az influnce nation-t használod,utána pár napig nem diplomáciázhatsz azzal az országgal.Az annektáláshoz a csillagos területeit kell elfoglalni,ha nem maradt egy se akkor jöhet az annex nation.
Az OK, hogy mit jelent. De mi kell hozzá?
Az összes VP-s területet kell elfoglalni, vagy mi?
Botond
bekebelezést jelent kb magyarul
Hogyan tudom a supply-t feltornászni azm orosz sztyeppén?<#violent>
Mi kell az annektáláshoz pontosan??
Valaki írhatna néhány mondatot a dissent-rõl és a beligerence-rõl.
Mik is ezek pontosan, mivel tudom befolyásolni (csökkenteni)?
A diplomáci sem teljesen tiszta, pl. a saját szövetségesem +127-en van, de sehogy sem tudom növelni. Mit kell tennem a jó és a rossz viszonyhoz?
I.C.ram
Ezzen könnyen lehet változtatni. Simán menj át diktatúrába, és üzenj hadat 😊
játszottam amerikaiakkal, akkor könnyü ha már beléptél a háboruba, mert volt 300 ic-m, de alig tudtam használni belöle valamit, mert béke idöben -75% 😞 viszont minden nyersanyag van és benne van a gémben Neumann János is 😊

erdos
Én még csak 36 októberében járok, de a franciák, belgák, hollandok már csak a gyarmataikon élnek, meg szétkaptam a cseheket is. Most pihi van, erõt gyûjtök meg nyomom le a dissentet, bár azt sem tudom mi az :-)
A flotta is alakul, 7 CL már kész, még 6 gyártás alatt. Olyan 205-210 között mozog az IC-m. Valahogy az angolokhoz kéne átnéznem de félek a flottájától. Ha megvan jöhetnének a lengyelek meg a ruszkik..

\"nemérted az anarhia annyira komplex h kellegy ember aki irányitja\"

Azt mondják, amcsikkal még unalmasabb. Bazi sok IC és nyersanyag és impotens japán AI. Azt csinálsz USA-t játszva, amit akarsz...

Én imádom a tengeri harcot ,itt gyakran pár óra alatt dõl el kié is lesz a köv pár hónapban az óceán.
Mostantól ráérek vasárnapig utánna kezdõdik sajna a köv félév ,legalább meglett minden vizsgám.Akár most is kezdhetjük.
I.C.ram
De asszem újra kezdem a játékot amcsikkal. Kicsit már unom a németeket.
I.C.ram
lol nekem 500-as a bell. 😄 Ja és megtörtént a rendszerváltás 😊 Social conservative lett németország. Azaz demokrácia. Adenauer a külügyminiszterem 😊
Végülis még a help is lehet jó: ad +50% bónuszt energiára. Mivel 0-át termel, a +50% is 0 😊

Nos... ha nem irja sehol hogy termel energiát, csak egy tech helpjénél akkor megette a fene.
Tokzoban felhúztam 2-es szintet belõle, semmit nem adott.

Megnéztem a Paradox fórumon, többen észrevették már, hogy egy fikarcnyit sem termelnek a reaktorok (volt aki az olasz gazdaságát erre alapozta aztán jól beszivta) - ebbõl a népek arra következtetnek hogy a tech helpje a bugos.

Közben lassan világossá vált, hogy miért is támadott meg az USA - bazi magasa Beligerence szintem, valahol 180 környékén. Ez pedig lehetõvé teszi a demokráciáknak hogy megtámadjanak.

Kösz Lupis, tördelés nélkül is értékes az infó 😊

A dolgot ott buktam el, hogy a haditengerészetet figyelmen kivül hagytam. Hogy pontosabban fogalmazzak: a fejlesztések meg vannak, csak éppen azt nem tudtam, hogy mig a repülõknél és szárazföldi egységeknél az upgrade automatikus, addig a hajóknál nem - azaz hiába vannak kifejlesztve az advanced rombolók, csatahajók, anyahajók, még mindig a 36-os flottám van meg, mert nem épitettem új hajókat 😞

Igazából - tudom, japánnál hülyén hangzik - nem terveztem tengeri harcot, a szárazföldre összpontositottam. Mondjuk naval bomberbõl van 3*4 raj, de azért az kevés.
Mindegy, HOI 2-ben ez volt az elsõ játékom, egy csomó dolgot tanultam.

Amúgy érdekes a tengeri harc - tegnap este megfigyeltem egyet részleteiben, igen tanulságos.

Zsolo007
Nem írja sehol de hoz hidd el! nézd meg az atombomba fejlesztéseknél az A-bomb pontot és ott írja hogy +50% energia a reaktorokból.....

Mellesleg mikor érnél rá egy multi próbára?

Akárhogy is nézem ez a nuclear reactor nem hoz energiát , hol lehet észrevenni ,hogy mennyit hoz?Próbáltam nézni elég sok helyen ,de semmi.