Hearts of Iron 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egy szóval arról szólt az egész német diplomáciai taktika, hogy elrejteni a valódi "vonalat" a háborús tervet. Egy csomó "mellékvágányt" gyártottak, ahogy Lorgem írta blöfföltek. A britek és a franciák pedig ezen csámcsogtak. . .
Elég kemény titkos diplomácia folyt, én is egy darabig úgy gondoltam, hogy teljesen jelentéktelen lehetet. Most van egy sorozat a Spektumon ha jól emlékszem Hadurak a címe. Hát abban elég érdekes dolgokat mutatnak be eme idõszak diplomácia dolgairól. Én sem gondoltam volna, hogy Ribbentrop paktum 99% csak a II. világháború végén derült ki mit is tartalmazot. Hogy Sztálin jobban félt a britektõl és a franciáktól 1941-ben mint a németektõl. Wilson C. pedig kifejezetten megutálta az USA-t a háború végére. Valamint még a mai napig sem tisztázott Rudolf Hess szerepe. A legérdekesebb viszont a német diplomácia azon húzásai, a nem hivatalos látogatások. Itt tényleg nem voltak jelentõs dolgok a kulcsfigura Göring volt. Egyszerûen arról volt szó, hogy megingasság az egyik fél jolalitását (remélem jól írtam) a 3. fél elõtt.
Egy szóval sem mondtam h nem volt példa a területek háború nélküli átadására, -mert tényleg sok ilyen volt- úgyhogy nem értem miért rovod fel nekem. Az pedig h a szövetségesek nem engedhették meg maguknak Csehszlovákia garantálását, szerecsenmosdatás. Egyszerûen nem volt meg a politikai akarat hozzá. Ilyen 1szerû. Hiába voltak problémáik, a politikai nyomás elég lett volna, ahogy azt Hitler késõbb le is írta. Ezt csinálta akkor is mikor bevonult a Rajna-menti demilitarizált övezetbe, és ezt tette még jópárszor. Óriási nagyokat blöffölt és egész sokáig bejött neki. Azért tudta Hitler háború nélkül feldarabolni Csehszlovákiát, mert az alant említett okok miatt -igazsátalannak érezték az I. világháborút lezáró békét, meg mert kb. leszarták a világnak ezt a részét- és a naivitásuk miatt nem jöttek rá, hogy a Szudéta-vidék elvesztésével képtelenek lesznek az önvédelemre a csehek, mivel véletlenül éppen ott építették ki az erõdrendszerüket. Aztán amikor "protektorátus" lett az ami még megmaradt az országból, akkor az okos nyugati politikusok csodálkoztak egy jókorát. Akkor meg már cseszhették a garanciájukat. A tanulság ellenére folytatták az impotens viselkedésüket Lengyelország megtámadása során is, és ne akarja vki megmagyarázni h 20 német hadosztály (ha egyáltalán volt annyi) a Siegfried vonalon meghátrálásra kényszerítette az óriási francia hadsereget. Nem tudom miért kell azt hinni h a politika (vagy akármi más) racionális döntések sorozata. Mert rohadtul nem az.

Muki100
Szerintem a csatlósországok AI-jából ki van lõve hogy flottát gyártsanak, mellesleg nincs is nekük olyan tech teamjük amivel tudnának ütõképes flottát fejleszteni.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"

de te csalsz
de te csalsz
Illetve megemlíthetõ ugye Talleyrand ezzel kapcsolatban.Azért az a faszi nem volt semmi
matthias92
ja és az angol flottából kb. 4 cv-t elsüllyesztettem😊

a titkos diplomácia azért a középkorban is jelentõs volt
matthias92
hát nálam a magyaroknak 39 végére mr 34 hadosztályuk volt, és technikailag is nagyon odavágtak, bár a tervrajzokat szépen osztogattam a náciktló nekik. nemtudjátok h hogy tom rávenni õket hogy gyártsanak flottát is? mer rijekába építettem 1 sizenyi navalbaset aztán meg odaadtam nekik, és nem csinálnak semmit. a gépem egyelõre szervízbe van, nemtudni mi baja van. lényeg: ha készlesz akkor az lesz az elsõ dolgom hogy benézek a magyarokhoz hogy tulajdonképpen mit is gyártogatnak😊 szal 1 kérdés: hogy tom rávenni a 60 ic-vel rendelkezõ hungary-t hogy ne csak cavalary-t és infrantryt gyártson, hanem legalább dd-t vagy ss-t. esetleg a kedvemért CV-t(amibõl nekem már 5 volt 😄)

Komolyan mondom hihetetlen ez a fórum nem is a játékról vitatkozunk hanem csak ugy a dolgokról a mondatok értelmérõl történelmi dolgokról amit nagyjából itt ugyis mindenki ismer már rég
I.C.ram
ne haragudj de a Ribbentrop paktum egymagában a a 20. század elsõ felének egyik legdurvább diplimáciai lépése volt. Szóval ne ködösíts.
fogalom zavarban szenvedsz?...a nem jellemzõ nem azt jelenti h nem fordul elõ...és nem vétóztam meg magam hanem csak kifejtettem h a titkos diplomácia méreteiben tér el az I.VHstól méreteiben tér el.
I.C.ram
Elöbb még azt mondtad, hogy a 2 vh közöttre nem jellemzõ, most meg azt, hogy arra is. Döntsd már el 😛
"mondom a 2VH KÖZÖTTre....és egyébként erre is jellemzõ volt mert titkos diplomácia mindig is létezett de nem olyan méretekben mint amirõl vpifu beszélt."
igen de ettõl még "presztizs hatalom" amely elodázhatta volna a háborút.A németeknek sem volt nagyon fogalmuk az angol flotta ütõképességérõl. Egyébként ha csak számbeli fölényük is volt, ez épp elég volt szét verni a német flottát. Egyébként az ár a rend megtartása volt. Ha lett volna egy csöpp eszük Chamberlainéknek akkor mind ezt megtalálhatták volna Mein Kampfban is....
I.C.ram
hár a Ribbentrop-Molotov az pl pont a 2 vh közt volt 😛
mondom a 2VH KÖZÖTTre....és egyébként erre is jellemzõ volt mert titkos diplomácia mindig is létezett de nem olyan méretekben mint amirõl vpifu beszélt.
I.C.ram
2 vhra is baromi jellemzõ volt... legismertebb példa erre Rudolf Hess próbálkozása angliában, amirõl nem, hogy a németek, és a többi ország nem tudott, de még az angolok sem 😛 De ugyanilyen dolog volt a Ribbentrop-paktum, amirõl a nyugat szinte semmit nem tudott. Kezdetben azt hitték, hogy csak egy egyszerû kereskedelmi egyezmény.
Amirõl tebeszélsz az a titkos diplomácia és az az elsõ VH-ra volt jellemzõ nem a 2VH közöttre.
I.C.ram
Nem az számít, hogyegy háborúban ki tud le gyõzni kit, hanem, hogy milyen veszteségek árán. Az angolok még az elsõ vh bûvöletében éltek, nem voltak olyan komoly hadászati irányelveik, mint a németeknek. Sõt az angol flotta is inkább a létével volt elriasztó, nem pedig a harci képességeivel, mert azok nem voltak túl jók. 2. században sok ország csak azért épített flottát, hogy elriassza az ellenséget, az meg sem fordult a fejükben, hogy majd be is kell vetni õket.
szartok=szartak
Nagy ívben szartok a Franciskák meg az angolok a csehek épségére. Ha akkor nemet mondanak simán megállíthatták volna a németeket csak ezt a farok Chamberlain naívitása miatt nem látta. Egyébként lehet Franciaország és Britannia gazdaságilag szarul állt, de még mindig le tudták volna gyõzni a németeket. Egyébként 38ban még a világ elsõ számú "nagyhatalma" katonailag Anglia volt. Hitler viszont még korán sem volt felkészülve 1 háborúra...mondjuk 39ben sem mivel a Hadsereg elvileg 41-re lett volna "kész".pl: a gyalogság kisrésze volt csak gépesítve, a flotta meg 39 szept.1-én is csak 56 tengeralattjáróval rendelkezett a felszíni flottája is elenyészõ volt...bár ekkora Raeder volt a reichsfhürer aki a felszíni flottát fejlesztette inkább.A lényeg: a szövetségesek könnyen le tudták volna gyõzni Németo-t a Magyarok meg a lengyelek meg tuti nem avatkoztak volna be...annál is inkább mivel hogy a Lengyelek angol barátok voltak+Német ellenesek míg a Magyar hadsereg messze elmaradt a környezõ hatalmakétól.
I.C.ram
Amúgy leszedtem a CORE modot a DD-hez. Hát elég durván megnyírbáltak egy-két országot. Angliának van kb 90 alap ICje. DDben 140 korul volt. Ráadásul India külön államként van, igaz a puppetje UKnak. Pedig azon gondolkodtam, hogy UKval kéne nyomni egyet, csak hát így nem sok élettere maradt. Alig erõsebb olaszoknál.
Szerintem annak az esélye, hogy Chamberlain-ék azt mondták volna, hogy nem nagyon minimális volt . . . Eleve tökéletes volt a német külpolitika ez egy amolyan "Hitler" féle találmány azóta talán a jelenlegi USA alkalmazza. Mindenkivel külön tárgyalni és találja ki a másik mirõl tárgyaltak. Nagyon jól kijátszották a franciákat, briteket és a cseheket egymás között. Volt egy idõszak amikor teljes félreértés volt egymás között. Itt szeretném leírni, hogy ne feledjük Chamberlain ment Münchenbe! a csehek ott sem voltak! Az még hab volt a tortán, hogy a francia miniszterek kikérték a hadvezetés véleményét, hogy fel van-e készülve Franciaország egy esetleges háborúra Németország ellen kb. a Müncheni egyezmény elõtt. A hadi kar azt felelte: A vonalat még egy év befejezni teljesen . . . ha kész lesz bár mikor. Túlságosan Defenzivek voltak. A briteknek valóban megingot a gyarmat birodalmuk, ráadásul a brit miniszteri vezetésnek amolyan "megbánási" emberei voltak, igazságtalannak találták az I. világháborút lezáró dolgokat és azon probáltak orvosolni több-kevesebb sikerrel. . .
I.C.ram
Egy országban 4 nemzetiség élt szinte egyenlõ részben. Rengeteg német, Magyar, Szlovák, de még lengyel + rutén, és ugye a Csehek mint politikai vezetõréteg.
I.C.ram
Hiába, ha 3 felé akarják tépni a környezõ országok, és még belülrõl a lakosság kb 1/4-e is leakar szakadni, ahogy az meg is történt.
A korabeli források szerint a 3. legnagyobb páncélos hadsereggel rendelkeztek Europában 36-37 körül. A hadiipar/gépipar (pl.:Skoda) jelentõs volt mint kapacitás termelésben és fejlettségben.
A hadseregük Europában az 5.-6. legnagyobb volt, erre azért volt szükség mert szinte mindegyik szomszédjuk döbbé-kevésbé sem volt barátságos. . . Az elsõ világháború után egyesek szerint Csehszlovákia amolyan ütközõ állam volt . . . olvastam olyat, hogy a nyugat meghosszabbított keze kelet-európában.

I.C.ram
Brave, Lorgem...

Jó lenne már felfogni, hogy nem az a kérdés, hogy mondhattak volna nemet is, hanem az, hogy NEM ENGEDHETTÉK meg maguknak, hogy nemet mondjanak! Mint mondottam franciaország politikailag, és gazdaságilag is lószar volt. Anglia is szenvedett a gyarmati problémáktól, Csehszlovákok meg kussban maradhattak, mert körbe voltak véve olyan országokkal, melyek mind kiakartak belõle tépni egy darabot. Németek a szudéta vidéket, Magyarok a felvidéket, Lengyel is kaptak egy darabkát csehszlovákiából, arról nem is beszélve, hogy a szlovákok leakartak szakadni már akkor is.

De most mi a francot kötekedtek? Demand territory gomb a maga horribilis árával egy diplomáciai lépés, ami egy folyamatot indít el, aztán vagy elfogadják, vagy nem. Ilyenre meg rengeteg példa volt csak a 20. században is, hiába okoskodtok.
Muki100
De a Csehszlovákokat fenyegették a lengyelek és a magyarok is, ezt pedig nem kockáztathatták.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"

és egyébkét a Csehszlovák hadsereg elég ütõképes volt noha nem tudta volna valószínûleg megverni a németeket de a terepviszonyokat kihasználva kihúzhatta volna 1 darabig míg a szövetségesek nem segítenek.
Ez így van kivéve az a része h:"nem mintha érdemes lett volna 😛) de Chamberlain kijelentette h kb. "De hülyék vagyunk, majdnem háborúztunk egy olyan ország miatt ami az isten ****-án van és semmi közünk hozzá...". Ez sajnos mindig így volt, a nyugat soha semmit nem tett Közép-Kelet Európáért, és soha nem is fog, bármennyire nyaljuk a jenkik seggét." mert ez baromság.A nyugatnak igen is érdekében állt Csehszlovákia fenn maradása és az általuk létre hozott államok léte mivel olyan erõt képviselt ami megfékezte volna a revíziót és ezáltal a háborút.A szudéta vidéket csak azért engedték mert naívan hittek Hitler azon ígéretében h csak az igazságtalanul Csehszlovákiához "csatolt" területek német lakosságának a birodalom része kell hogy legyen. A nyugat próbálta helyre hozni azt a hibát amit 18ban elkövetett és az etnikai határokhoz való politikai határok nagyobb esélyt teremtettek a békére és fékezték a revansizmust. Ezért nem tették többek közt bele a 2.VH végi bébkékbe a kissebbségre vonatkozó szankciókat, hogy úgy mint ekkor, az elsõ VH-s békére ne lehessen hivatkozni(kissebbségi jogok biztosítása) és követtek el nagyobb lakosság cseréket a politikai határokhoz igazítván az etnikait és nem fordítva.
Óriási nagy tévedés h nem volt beleszólása a szövetségeseknek Csehszlovákia feldarabolásába. Ha azt mondták volna Chamberlain-ék, hogy álljon meg a menet, akkor felvonul a csehszlovák meg a francia sereg, a brit flotta pedig tüntetõleg elúszkált volna Kiel elõtt, és Hitler fülét-farkát behúzva eloldalgott volna. Akkor a német hadsereg még mindig elég gyenge volt a franciához viszonyítva, és ha a Ruhr-vidékre betörnek akkor kampec, a csehekrõl nem is beszélve, az ország beékelõdött Németországba, és az erõdrendszerük védelmébõl bármikor ellentámadásba mehettek volna át a modern páncélosaikkal. Egy szavukba került volna a szövetségeseknek megmenteni Csehszlovákiát (nem mintha érdemes lett volna 😛) de Chamberlain kijelentette h kb. "De hülyék vagyunk, majdnem háborúztunk egy olyan ország miatt ami az isten ****-án van és semmi közünk hozzá...". Ez sajnos mindig így volt, a nyugat soha semmit nem tett Közép-Kelet Európáért, és soha nem is fog, bármennyire nyaljuk a jenkik seggét.

mármint 20as évek elején a bolsevíkokkal.
Csinálta már valaki az I VH-s kampányt oroszokkal?Nem tudja vki hogy vége lesz valaha a polgárháborúnak(szal van e vmi azt lezáró event) vagy örökké vörösben izzik az ország a lázadásoktól?
Hidd csak el hogy nem. Most nem az a kérdés hogy miért mondtak volna nemet. Hanem az hogy a nemleges válaszuknak is súlya lett volna és hitler így biztosan csak háború árán tudta volna elérni célját és valószínûleg meggondolta volna tehát nem szállta volna meg a szudéta vidéket csak mondjuk 1-2 évvel késõbb amikor kész a háborúra. Tehát igen is volt súlya, és az más kérdés hogy már elõre el volt döntve hogy a németek kapjanak területet csak annak méretei voltak még kérdésesek. De ha ezt valaki kétségbe vonja akkor annak gondjai vannak a törivel.
de egyébként nemtudom mit vitatkoztok ezen van egy olyan dolog hogy területi követelés küldesz egy üzit a Fritznek vagy Ivannak hogy figyelj add már ide ezt és ezt a területet (ha nem akkor lehet hogy a földbe tiprom az országod) erre lehet azt mondja tudod mit rendben tiéd
I.C.ram
na ne nevetess... Franciaország romokban volt gazdaságilag, anglia folyamatosan vesztett nagyhatalmi státuszából, arról nem is beszélve, hogy az mutatja a legjobban a gyengeségüket, hogy 2 ország teljes bekebelezése +1 ellen indított háború kellett ahhoz, hogy azt mondják a szövetségesek, hogy na ezt mégsem kéne. hidd el, csak protokollnak voltak ott.
de miért mondtak volna nemet? pont az volt a céljuk hogy elkerüljék a háborút ezzel az engedménnyel.Pont a müncheni egyezmény elõtt hivott be németország valami 600000 tartalékost hogy a wermacht erejét fitogtassa
Ne zsibbassz már...Franciák Angolok protokolnak?...ha nemet mondanak a németek soha az életbe nem szállják meg a szudéta vidéket...illetve igen de valószínûleg akkor a háború kockázatával és az már nem területi követelés.
rájöttem a torch hadmûvelet kivédésére: egy diviziót le kell rakni casablancára. innentõl blokkolva van az egész😊😊
I.C.ram
summa summarum a Demand Territory-nak az a lényege, hogy egyetlen elsütött ágyú nélkül területek cseréljenek gazdát! Ilyen pedig rengeteg votl a történelem során.
I.C.ram
Lehet, hogy az olaszok elkapták pár transport flottáját, és visszavonultak, és Gibraltar votl a legközelebb 😛
Na erre varrjatok gombot a szövetséges AI 72 egységet vitt gibraltárra.Nem tudom milyen célja volt vele de érdekes...😊
I.C.ram
De könyörgöm! Volt ott valami közvetítõ hatalom vagy sem? NEM! Mivel direktbe a németek követelték és meg is kapták. A többi ország max a protokoll miatt volt ott, nem azért, mert lett volna bármi beleszólásuk.

De mint mondottam a demand territory-t fogd fel úgy, hogy az egy diplomáciai procedúra indítványozása. Az influence nation sem olyan, hogy azt a 70 pénzt, amibe mondjuk kerül azt direktbe odadod az országnak, és akkor õ szeretni fog...

most ezen mit kötekedsz?
Müncheni egyezmény hozta ezt a döntést és ott az összes európai nagyhatalom ott volt a szu-t kivéve.
I.C.ram
Szudéta vidéket a németek kérték, és meg is kapták... semmilyen másik nagyhatalonm nem szólt bele...

Az meg nem mindegy, hogy van közvetítõ ország is? Honnan tudod, hogy a demand territory nem egy komplex diplomáciai folyamat lemodellezése. Elvégre baromi sokba kerül.
nah meg ez is igaz hogyha sokkal erõsebb vagy meg hogy nem fosol a többi nagyhatalomtól😊
de mind1ik esetben közbe szólt egyéb nagyhatalmi érdek(anschluss pl hitler kielégítése szudéta vidék szintén, Észak Erdély németo érdekében 2 szövetségese közti béke,Beszarábia Német-Orosz meg 1ezés, Constanta ugyan csak a béke érdekében németország számára.)
I.C.ram
Elvileg akkor nõ az esély rá, ha jóval több az IC-d, hadsereged, és a viszonyod is 200-as. Nekem néha mûködött pl Japánnal Guam-ot elkérnem.