1015

Minden ami a telefonnal kapcsolatos:)
  • HiPPoNaX
    Flight mode lenyege az, hogy pl repulon is hasznalhatsd a telefonodon levo alkalmazasokat (a telefont magat elvileg nem kapcsolhatnad be a repulon a GSM funkciok miatt), de a 3650es viszonylag keves memoriaja miatt arra is alkalmas, hogy az esetlegesen memoriaigenyesebb alkalmazasokat is el tudod inditani ha mazlid van (flight modeban inditas eseten ugyanis felszabadul egy kis plusz memoria a nem hasznalt funkciok reven) Ha raboksz a flight modera a system toolsban akkor a telefon ujraindul es bar benne marad a SIM kartya, nem hasznalja ki a GSM funkciokat a telefon. SIM nelkul sose probaltam a dolgot, bar szerintem anelkul a telefon nem indul el. A flight mode tudtommal 1 ujrainditasra vonatkozik, ha legkozelebb bekapcsolod a telefont mar normal uzemmodban fog futni.
  • Puntigamer
    hehe, soha nem használtam flight mode-ot, és nem is tudom mi az értelme... de engem is érdekelne:)
  • ZilogR
    A System Tools programnál a Flight Mode az azt jelenti, hogy ha azt az üzemmódot választom, akkor SIM nélkül is megy a telefon és bátran használhatom PDA-nak, mozilejátszónak, TV-távirányítónak, miegymásnak...? Hogyan néz ki egy ilyen "aktiválás"? (Mert ugye benne a SIM, elindítom a System Tools-t, rányomok a Flight Mode-ra és azután mi történik? Ha kikapcsolom és kiveszem a SIM-et és bekapcsolom, akkor tudja, hogy most működnie kell? És ha újra be akarom rakni?)

-=ZR=-
  • Puntigamer
    elvileg műxik a dolog, de asszem infra-val egyszerűbb... ugyanis alapértelmezésként ha kiválasztod a csatlakozás/modem-et, ott infraport van, de asszem kékfoggal is meglehet oldani...
  • Puntigamer
    na ebben én speckó nem tok segíteni:(
    soha nem leveleztem még 3650el:(
  • Penya
    Csako. En egy nokia 3660al akarok vodanetezni, lehet azt hasznalhatoan? ugye mindenkepp kekfog ajanlott hozza mint kapcsolat? A telot lehet tolteni net kozbe ugye? thx
  • ZilogR
    Nálam van valami gebasz. A punnongsm nem engedi át mindegyik freemail-os levelemet, sőt, a subjecteket sem szedi le... :( Amikor bejövök a melóhelyre, akkor látom, hogy jött 39 levelem, a telefonon ebből 4-5 "jelentkezik"... Ki érti ezt??? Lehet meg kéne nézni, hogy a PGSM változtatott-e valamit a GPRS hozzáférés beállításain...

-=ZR=-
  • Puntigamer
    mi ez a pangás skacok? mindenkinek meghalt a 3650e?:D
  • Pheaper
    hy valaki elküldené nekem az intro cimű csengőhangot?: [email protected] ra előre is thx
  • sozs
    Gond van az oldallal egyenlőre, mert ZaK még nem állította be rendesen. Az ékezetes betük se jók, stb...
  • Raho
    Jó kis oldal, de én nem tudok regelni. Vagyis nem lehet.
  • sozs
    Meg van: 6600 sector újra itt!
  • Raho
    Sikerült THX!
  • PBence
    Ja bocs, az üzenetek\beállítások, télleg bocs!
  • Puntigamer
    smsben szeretnék képüzenetet küldeni, mert a b.nőmnek nem színes a telója... csupán azért:D:D
  • Raho
    Huh, de láma vagyok nem találom.
  • PBence
    akkor beállítások\ itt van egy olyan hogy telefon memória váltsd át memóriakártyára és akkor küldjed el a fájl, ha felraktad, akkor pedig állítsd vissza telefon memóriára!
  • Raho
    Na most át külted, berakja a bejövö üzenetekhez, onnan telepíteném, de ki írja hogy kevés a memória töröljek. A 16MB kártyán semmi nincs.
  • David01
    De minek neked képüzenet 3650-re ha ott van a szines szép nagy 4096 szinű kijelző?????????
  • Puntigamer
    szted nem az volt az első?:D
    kiadfott ilyen javas wbmpcreatort de nekem nem műxik... semmi más nincs a neten, legalkábbis nem találtam csak ilyen jávás konvertálók, de ugyan az mind, és nem megy egyik se...
  • Maco13
    gugli?
  • Puntigamer
    ki tud olyan progit, ami .ota-ra konvertálja a képeket.. elvileg ez a képüzenet formátúma a 3650nek...
    a lényeg, akarok ingyér új képüzenetet felrakni a telómra, de nemtok, mert hiába nevezem át hiába ugyan olyan méret stb.. nem jó...
    5let?
  • Puntigamer
    loool:D
  • David01
    Suliban óra alatt bekapcsoltuk a tévét vele :)
  • HiPPoNaX
    Probaltam, nalam mukodott (igaz nem minden eszkozzel, gondolom nem mindhez volt tokeletes a profilja), viszont az telefonban levo infra rovid hatotavolsaga miatt inkabb csak fun, mint komolyan hasznalhato alkalmazas :]
  • Raho
    Na THX így már minden világos. A TV távírányitó progit próbálta már valaki? Müxik?:)
  • HiPPoNaX
    Nem jo megoldas, mivel akkor csak a .sis file kerul fel a kartyara, az pedig csak a telepito. Infran vagy BT-n kuldd at a telefonra a .sis filet, akkor a bejovo uzenetkent erkezik a telefondora es elinditja a telepitesi folyamatot. Masik megoldas, hogy ha van telepitett filekezelod a telefonon, akkor kitallozod es megnyitod vele a .sis filet es ugy fel tudod telepiteni ha minden igaz.
  • Raho
    Ugy csináltam, hogy a pogikat a SD kártyára rá másoltam.
  • sozs
    Vagy a progi nem fut a telón, nem lett rendesen befejezve a telepítés.
  • Maco13
    C\System\Apps
  • Raho
    Pedig ott nincs:(.
  • Puntigamer
    elvileg gyökérkönyvtárba rakja
  • Raho
    Segítséget kérnék, cseréltem egy ilyen telefont, nagyon meg vagyok vele elégedve, csak a Symbian programokat feltettem a telóra de sehol nem találom, pedig tuti rajta van, mivel foglalja ahelyet. Hol találom ezeket a programokat?
  • ZilogR
    és olyasmi érdekel-e vkit, hogy nem Symbian-oprendszer alá, hanem gépi kódban csesztetni a telefont? Talált már valaki assemblert erre a gépre? Egyáltalán, milyen proci van benne (azon kívül, hogy 104MHz-es ARM9 - ennél több info jól jönne)? Legalább olyan szinten, mint a DEBUG volt anno a DOS-os korszakban kellene egy program.

-=ZR=-
  • ZilogR
    ... ehh, nincs is annál jobb, mikor egy 22MB-os South Park-ot nyomsz át infrán és 72%-nál bekapsz egy SMS-t és a kis N3650 CSAK akkukivétellel hajlandó ujraindulni...

-=ZR=-
  • sozs
    Nekem is a Panni telefonos ügyfélszolgálatánál mondta a srác, aki kimondottan ezzel foglalkozott.

Most néztem a Panni tarifáit, közel egy giga a forgalmi díjban (1000Mb) 12990.-, nekem hasonló van, kábelnetben, és fizetek 3290.-. 512 kb letöltési sebesség, 196 feltöltési sebesség.

Korlátlan ezekkel a paraméterekkel 6000.-

Lehet választani...
  • ZilogR
    Hát, igen, mindenki volt kezdő egyszer, köszönöm, hogy ennyi időt rám szántál! Tehát nem elegendő a GPRS pontban a "net" nevet adni, hanem külön egy ilyen hozzáférési pontot létre is kell hozni külön. Ez eléggé különösnek tűnik, de ha így megy...

Az az igazán bosszantó, hogy ha bemegyek Pannonékhoz, akkor senki nem tud segíteni, hanem szólnak a Pistinek, a Ferinek, meg a Janinak és PistiFeriJani csak annyit tud mondani, hogy van két kollegájuk, akik értenek efféléhez (gyorsan hozzáteszi, hogy Ő szerencsére nem), de ők most nem itt vannak, hanem egy másik Pannon központban, oda kellene menni és ott megpróbálni, vagy a 1220-on, vagy 1741-en (ott se tudják, sőt, a kérdést sem értik).

Árak és modemprogramozás:

A GPRS tarifa most 8Ft/10kbájt. Azaz 1Ft/10kbit, vagy ha úgy tetszik, akkor 0.1Ft/1kbit. Ez nem is tűnik igazán soknak. Nézzük, mennyinek kellene lennie a HSCSD percdíjának, ha annyit akarok érte fizetni, mint a GPRS-ért:

Ha semmi nem jön össze, a HSCSD 14.4kbit/s sebességgel döcög, de legyen ez 10kbit/s, mert az élet mégsem habostorta. Legyen a percdíj PD Ft/min. A HSCSD ára akkor egyenlő a GPRS-ével, ha

(PD Ft/min) / (10 kbit/s * 60 s/min) = 0.1 Ft/kbit, ahonnan a percdíjra azt kapom, hogy: PD=60 Ft/min. Tehát ha ennél kisebb a HSCSD percdíja, akkor ez a kapcsolódási mód olcsóbban átszipkázza az adatokat, mint a GPRS.

És mi van, ha minden összejön? A Pannon úgy szolgáltatja a HSCSD-t, hogy 4 időrést összevon a kommunikációra és ezt fel lehet osztani szépen 2+2, vagy 3+1 arányban (adat fogadás+adat küldés időrése). Tegyük fel, hogy mi javarészt böngészünk, vagy adatot letöltünk tehát ez utóbbit választjuk. Ez 3*14.4kbit/s-ot jelent, azaz 43.2kbit/s-ot az adatfogadásra. Ráadásul a Pannon van olyan rendes, hogy támogatja a V42.BIS adattömörítési szabványt, ami 4x-es adattömörítést jelent adatátvitelkor, gyakorlatban ellenben ez 2-3x-os összenyomásnak felel meg, ami a 43.2kbit/s-ot rögtön 129.6kbit/s-ra nyomja - mondom, ideális esetben (de a GPRS sem azzal a sebességgel megy, mint ami le van írva)!

Hasonlóan megnézve, ekkor mennyi lehet a maximális percdíj, ameddig a HSCSD olcsóbb, akkor azt kapjuk, hogy

(PD Ft/min) / (129.6 kbit/s * 60 s/min) = 0.1 Ft/kbit, és ebből: PD=778 Ft/min.

Azaz, ha ennél olcsóbb a HSCSD percdíja, akkor kedvezőbb ezt adatátvitelre használni, mint a GPRS-t.

A HSCSD percdíja jelenleg 36Ft csúcsidőben és 12Ft csúcsidőn kívül, így messze jobb adatátvitelt jelent, mint a GPRS. Hogy miért nem használja senki? Mert PERCDÍJA VAN! Ez ugyanis azoknak való, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak csinálni a hálózaton és ha az megvolt, akkor szevasz, kapcsolat bont, modem zsebretesz!

-=ZR=-
  • sozs
    Most már tényleg nem értelek.
    A telefonon létrehoztad a NET nevezetű hozzáférési pontot?

"Én megérteni akarom, mi történi itt, amikor "betárcsázok""

Körülbelül az történik, hogy infrán keresztül betárcsázza a számot, de ahoz, hogy GPRS legyen ahoz kell egy net kapcsolatnak lenni a telón is!

Kapcsolat neve: NET (ez fontos, mert ezt fogja keresni a híváskor)
    Adatátviteli mód GPRS
    Hozzáférési p. neve net
    felhasználónév nincs
    jelszókérés nem
    jelszó
    azonosítás biztonságos
    átjáró ip címe 0.0.0.0 (ez az alap, nem kell beírni semmit)
    Ennyi! Nekem ez jó volt. Viszont azóta a fiam gépe (azon voli infra alaplapra dugható) bedöglött, az új gépén már nincs az alaplapon ilyen infra lehetőség, és közben vettem bluetooth kulcsot, azon mégkönyebb a net elérés, bár azóta kábelnetem van, tehát nem használom!
    Drága a net a Pannon-nál?
    Erre csak azt tudom mondani, hogy minden szolgáltató azt szeretné, ha te előfizetnél valamelyik netes csomagjukra. Ezért Ilyen "drága" az alap net.
  • ZilogR
    Persze nem szuperál...

Akkor kezdjük a telefonnal:

Menü_Eszközök_Beállítások_Csatlakozás_GPRS: Itt nekem "Ha rendelkezésre áll" és a hozzáférési pont "net"

A Palm-nál:

Preferences/Beállítások_Connection/Kapcsolódás: Itt létre van hozva egy "Nokia 3650 GPRS" nevű kapcsolódás, aminek a beállításai: Connection Method/Kapcsolódás módja: IrCOMM to Modem/Infrán modemhez, Dialing/Tárcsázás: TouchTone/"Tárcsahangos" (tehát nem impulzusokat küld, hanem DTMF-et (valszeg)), Volume/Hangerő: na, ez nem igazán tudom eldönteni, hogy mennyire lehet fontos..., nálam "Low", ezután kattintás a Details gombon: Speed/Kapcsolat sebessége: nálam 57600bps, lényegtelen, ugyanis GPRS-nél nem állíthatom a sebességet (ezért, ha tovább nyomják a GPRS árát, még a végén a HSCSD jobb lesz - mert a GPRS előfordulhat, hogy akár 20kbps alatt "fütyül", míg a HSCSD akár 48kbps-re is nyomható, de 38.4-re biztosan). Flow Control a következő pont, itt nekem Automatic van beállítva (lehet On/Off még). Utolsó mező a modem inicializálásához szükséges parancsok, ide jön az AT+CGDCONT=,,"net"; ahol a "net" a Pannon által adott hozzáférési pont neve (ez van a telefonon beállítva). És sem ezzel, sem e nélkül nem megy nekem a GPRS kapcsolódás.

Persze ez csak a kapcsolódás módját írja le, még kell a szolgáltató is, ahová betárcsáz a modem: ez a Preferences_Network fülön van. Itt meg kell adni a szolgáltató nevét: Service: mindegy micsoda (Pannon GPRS), majd felhasználói nevet: ugye ezt üresen kell hagyni a Pannonnál, de bármi beírható, a Password szintúgy lényegtelen (üresen hagyni), majd kiválasztani a kapcsolat módját: itt az előzőleg létrehozott "Nokia 3650 GPRS"-t kell kiválasztani, majd kell a telefonszám: "*99#".

A Details-ban beállítható a kapcsolat módja: nekem PPP, de lehet PPP/SLIP/CSLIP, a kapcsolat megszakításának ideje (mennyi "tétlenség után bontson"), aztán a DNS: lekérje, vagy megadom én a Primary-t és Secondary-t, be van jelölve a "Query DNS" opció és végül az én IP címemet is megadhatom, itt az "Automatic" van jelölve.

Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi két lehetőséget a Pannontól kapott lehetséges címekkel végigjátszottam, magamnak beállítottam IP címet, stb...

Utolsó pont pedig az, hogy lehet bejelentkező script-et írni, ezzel nem játszottam.

Ezek után kellene némi segítség, hogy hol is bukik nekem a dolog, ha a mobilról simán megy a GPRS, tölti a postafiókból az emailokat, sőt tegnap még az SG.hu-t és ezt a fórumot is meglestem (100kB fölött van, óvatosan! ;) ) és csont nélkül ment.

-=ZR=-
  • ZilogR
    :) ezért mondom, hogy kipróbálom mindenféle AT-a varázslat nélkül... - És persze, hogy elő vagyok fizetve! Jó gennyes húzás a részükről, mellesleg, hogy nyomják felfelé az árat (2.5Ft/10kB-ról) és a számlázási egységet is (most 10kB-os egységben, eddig volt 1kB). Vagy nagyon szorongatja őket a "két nagy", vagy nagyon szeretnének minél több előfizetőt a havidíjas internetükre - de leginkább mindkettő: ezért is a hétvégi akció, hátha rákapnak ezalatt páran.

Na, be is izzítom - azért PalmOS nem Win98 (szerencsére). Mondjuk nekem a Win is nagyon szimpatikus... ;)

Bonyolítani? Hányan tudnak modemet programozni vajon kis hazánkban? Én megérteni akarom, mi történi itt, amikor "betárcsázok". A jó programozói közmondás szerint (kb.) "ha egy program egyszer működött, akkor készen van" - na, ennél kicsit többet akarok tudni. Mert internetezni már egy 5110-essel is lehet. És ha valaki nem GPRS-en akar kapcsolódni, hanem GSM/HSCSD kapcsolaton, akkor bizony tudni kell, milyen paranccsal lehet a modemet rávenni a tempósabb működésre.

-=ZR=-