237
Véradásról általában
  • KM
    Vérhiány fenyeget az országban

november 10. 13:05
    [MTI]

Évek óta nem tapasztal vérhiány van kialakulóban az Országos Vérellátó Szolgálat jelentése szerint. Az OVSZ közlése szerint a kórházakban a tervezhető műtéteket egyelőre halasztani kell, de az akut betegek ellátása továbbra is folyamatos. Ugyanakkor az OVSZ a krónikus ellátást nem tudja maradéktalanul biztosítani, amíg a készleteket nem töltik fel újra.
    A biztonságos vérellátáshoz, rászámolt tartalékkal együtt mintegy 8 ezer egységnyi vér készleten tartására van szükség nap mint nap. Szerdán reggel mindössze 6.400 egységnyi vér volt a készletben. Az OVSZ véradásra szólította a lakosságot.
  • Dzsini
    az OVSZ mindenkit kér, hogy amint lehet menjen vért adni, mert nagyon lemerültek a tartalékok
  • Vlala #115
    na ez az, pontosan erre lennék kíváncsi, hogy melyik mit jelent.
  • Dzsini
    nálunk rajta van a legutóbbi pár mért vörösvértest szám, a vérnyomás adatok, meg a részletes vér-fenotípus (nem csak a 0+, hanem a további részletek is), meg személyes adatok...
    ja, meg hogy mikor volt az előző véradás, és hogy voltál-e valamikor kizárva (ezért nekem mindig el kell mondani, hogy miért volt :o) )
  • Vlala #113
    tudom, de előtte nézegettem rajta a "kódokat"...
  • Takezó
    de azt vissza kellett adni :S
  • Vlala #111
    olyat sem, amivel a vizsgálóból mentél a véradóba?
  • Takezó
    nem kjaptam adatlapot :D
  • Vlala #109
    vissza a véradáshoz: olvasgatta már valaki a vizsgálat után a lapját? tele van furcsa rövidítésekkel, ilyen százalék, olyan mennyiség, de egyedül a nevemet tudtam rajta elolvasni...
  • Vlala #108
    arctisztító topicot használunk :-)
  • Vlala #107
    Nem, nem használjuk, esetleg a Pattanás(ok) rovatban használtuk. De nem ezzel szoktunk vért adni.
    Szvsz akinek barátnője van, az nem törődik annyira magával, hogy tonikot igyon... :-)
  • Dzsini
    annyira nem fontos :) az illata innen úgyse érződik, azon kívül meg egy lötyi egy szimpla flakonban
  • Takezó
    jajj, mingyá csinálok másikat, ha kíváncsi vagy rá :D (Motorola V600 amúgy is suxxx :()
  • Dzsini
    szembefényben halvány kép :)) direkt azért csináltad így, hogy ne látszódjanak a részletek? ;))))

amúgy szerintem ártani nem árthat :D
  • Takezó
    Íme, az Arctisztító Tonik Ti használnátok? :D
  • Takezó
    az mi?
  • Random_
    Ma jött meg a véreredményem 3 csillagom van.
    Azt mondta a doki azért mert sűrű a vérem és menjek el vért adni.

Szóval jövő héten ha törik ha szakad megyek!
  • steweee
    én már évek óta rendszeres véradó vagyok, 10 vagy 11-ik véradással.evente 1 vagy 2 alkalommal. egyébként leszarom hogy mennyire hasznos vagy sem, mert tutira veszem, ha egyszer majd nekem kellene, pont nem lesz elég. de egyébként egészséges, úgyhogy azért járok
  • Dzsini
    a sörről tudom, hogy azt az X cég ingyen szállítja a vérellátóéknak, gondolom a csokikat meg ilyesmiket is.
  • Vlala #98
    "Véradói igazolványra 10 % kedvezmény" feliratot már láttam, igaz, külföldön...
  • Random_
    Azért szerintem a cégek igazán láthatnának benne fantáziát reklám célra adhatnának terméket a véradóknak. Talán ez most is így működik vagy rendes bolti áron veszik a kaját a véradóknak?
  • Vlala #96
    Én mindig WU2-vel mosok, haj-, fejbőr-, és pénztárcakímélő sampon. Azért kutyára nem tenném, de sörrel hígítva ízletes :-)
  • Takezó
    :D
  • Punkerwork
    mi egyszer azzal fürdettük a kutyát, mert nem kaptunk kutyasampont :)
  • Takezó
    Én is kaptam három májkrémet, 2 macisajtot meg cornexit + sört :D
    És a WU2 milyen? ;) Ez milyen lehet...
  • Vlala #92
    szagosvíz :-)
    egyébként néhány kozmetikai terméket tényleg ilyen igénytelenül csomagolnak, gondoljunk csak a Wu2 csodálatos olajsamponra, amelyet először - az egyliteres műanyagdoboz alapján - az autómba akartam tölteni.
    De ez már off, visszatérnék:
    Nem tudom, véradásért mi inkább élelmiszereket szoktunk kapni (meg pirosat fogó tollat :-) Mi lehet benne tinta helyett? :-D)
  • Takezó
    Jah, amit tegnap kaptam arctonik: sima átlátszó flakon, ráragasztva egy matrica, amire rá van nyomtatva, hogy "Arctisztító tonik" :D Nem bízok benne túlontúl :D
  • Galy
    :)
    liter = deci
  • Dzsini
    az vérnyomásfüggő meg technikafüggő :) gyorsabban kipumpálja, én is olyan 4-5 perc alatt megvagyok, van akinek meg 7-8 perc alatt csöpög le :D

a testsúlyommal meg idáig sose foglalkoztak, és máséval sem errefele. kivétel, ha valaki nagyon veréb-méretű, mert alsó határ van.
  • Takezó
    LOÁL :) Szvsz egyébként függ a súlytól, mert volt egy csaj, aki utánam jött be, és hamarabb kész volt, mint én.
  • Random_
    De van! Nekem mindig aktualizálják el is szörnyedek amikor utolsó véradásnál még 96 kiló voltam azután meg 104. :D Persze nem ők mérik hanem neked kell bemondanod.
  • Dzsini
    semmi köze hozzá. fix mennyiséget vesznek - erre vannak a berendezések is beállítva. nincs is testsúly mérés a vizsgálatban.
  • Random_
    Szerintem meg a testsúlytól függ mennyit vesznek!
  • Dzsini
    4,5 liter? :) az azért csúnya lenne (tudom, elírás)

1 egységet vesznek le, ami 400 gramm, 4,5 deci :) - de egyszerűbb fél literrel számolni :D
  • Galy
    úgy tudom, hogy 4.5 liter a standard mennyiség, amit ilyenkor levesznek
  • Dzsini
    vagyis azt oszd el 2vel, mert kb fél litert nyúltak le :) de ami jön helyette az legalább most teljesen friss és tiszta :)
  • Takezó
    1 liter 3-4 hét - gúgl
  • Takezó
    amúgy tudja vlaki, hogy 1 deci vér mennyi idő alatt termelődik újra?
  • Takezó
    nyugtassuk meg 1mást :P
  • Random_
    Én se, de gondoltam csak én vagyok hülye. :)