237
Véradásról általában
-
Vérhiány fenyeget az országban
november 10. 13:05
[MTI]
Évek óta nem tapasztal vérhiány van kialakulóban az Országos Vérellátó Szolgálat jelentése szerint. Az OVSZ közlése szerint a kórházakban a tervezhető műtéteket egyelőre halasztani kell, de az akut betegek ellátása továbbra is folyamatos. Ugyanakkor az OVSZ a krónikus ellátást nem tudja maradéktalanul biztosítani, amíg a készleteket nem töltik fel újra.
A biztonságos vérellátáshoz, rászámolt tartalékkal együtt mintegy 8 ezer egységnyi vér készleten tartására van szükség nap mint nap. Szerdán reggel mindössze 6.400 egységnyi vér volt a készletben. Az OVSZ véradásra szólította a lakosságot.
-
az OVSZ mindenkit kér, hogy amint lehet menjen vért adni, mert nagyon lemerültek a tartalékok -
Vlala #115 na ez az, pontosan erre lennék kíváncsi, hogy melyik mit jelent. -
nálunk rajta van a legutóbbi pár mért vörösvértest szám, a vérnyomás adatok, meg a részletes vér-fenotípus (nem csak a 0+, hanem a további részletek is), meg személyes adatok...
ja, meg hogy mikor volt az előző véradás, és hogy voltál-e valamikor kizárva (ezért nekem mindig el kell mondani, hogy miért volt :o) ) -
Vlala #113 tudom, de előtte nézegettem rajta a "kódokat"... -
Takezó #112 de azt vissza kellett adni :S -
Vlala #111 olyat sem, amivel a vizsgálóból mentél a véradóba? -
Takezó #110 nem kjaptam adatlapot :D -
Vlala #109 vissza a véradáshoz: olvasgatta már valaki a vizsgálat után a lapját? tele van furcsa rövidítésekkel, ilyen százalék, olyan mennyiség, de egyedül a nevemet tudtam rajta elolvasni... -
Vlala #108 arctisztító topicot használunk :-) -
Vlala #107 Nem, nem használjuk, esetleg a Pattanás(ok) rovatban használtuk. De nem ezzel szoktunk vért adni.
Szvsz akinek barátnője van, az nem törődik annyira magával, hogy tonikot igyon... :-)
-
annyira nem fontos :) az illata innen úgyse érződik, azon kívül meg egy lötyi egy szimpla flakonban -
Takezó #105 jajj, mingyá csinálok másikat, ha kíváncsi vagy rá :D (Motorola V600 amúgy is suxxx :() -
szembefényben halvány kép :)) direkt azért csináltad így, hogy ne látszódjanak a részletek? ;))))
amúgy szerintem ártani nem árthat :D -
Takezó #103 Íme, az Arctisztító Tonik
Ti használnátok? :D
-
Takezó #102 az mi? -
Ma jött meg a véreredményem 3 csillagom van.
Azt mondta a doki azért mert sűrű a vérem és menjek el vért adni.
Szóval jövő héten ha törik ha szakad megyek! -
steweee #100 én már évek óta rendszeres véradó vagyok, 10 vagy 11-ik véradással.evente 1 vagy 2 alkalommal. egyébként leszarom hogy mennyire hasznos vagy sem, mert tutira veszem, ha egyszer majd nekem kellene, pont nem lesz elég. de egyébként egészséges, úgyhogy azért járok -
a sörről tudom, hogy azt az X cég ingyen szállítja a vérellátóéknak, gondolom a csokikat meg ilyesmiket is. -
Vlala #98 "Véradói igazolványra 10 % kedvezmény" feliratot már láttam, igaz, külföldön...
-
Azért szerintem a cégek igazán láthatnának benne fantáziát reklám célra adhatnának terméket a véradóknak. Talán ez most is így működik vagy rendes bolti áron veszik a kaját a véradóknak? -
Vlala #96 Én mindig WU2-vel mosok, haj-, fejbőr-, és pénztárcakímélő sampon. Azért kutyára nem tenném, de sörrel hígítva ízletes :-) -
Takezó #95
:D
-
mi egyszer azzal fürdettük a kutyát, mert nem kaptunk kutyasampont :) -
Takezó #93 Én is kaptam három májkrémet, 2 macisajtot meg cornexit + sört :D
És a WU2 milyen? ;) Ez milyen lehet... -
Vlala #92 szagosvíz :-)
egyébként néhány kozmetikai terméket tényleg ilyen igénytelenül csomagolnak, gondoljunk csak a Wu2 csodálatos olajsamponra, amelyet először - az egyliteres műanyagdoboz alapján - az autómba akartam tölteni.
De ez már off, visszatérnék:
Nem tudom, véradásért mi inkább élelmiszereket szoktunk kapni (meg pirosat fogó tollat :-) Mi lehet benne tinta helyett? :-D) -
Takezó #91 Jah, amit tegnap kaptam arctonik: sima átlátszó flakon, ráragasztva egy matrica, amire rá van nyomtatva, hogy "Arctisztító tonik" :D Nem bízok benne túlontúl :D -
:)
liter = deci -
az vérnyomásfüggő meg technikafüggő :) gyorsabban kipumpálja, én is olyan 4-5 perc alatt megvagyok, van akinek meg 7-8 perc alatt csöpög le :D
a testsúlyommal meg idáig sose foglalkoztak, és máséval sem errefele. kivétel, ha valaki nagyon veréb-méretű, mert alsó határ van. -
Takezó #88 LOÁL :) Szvsz egyébként függ a súlytól, mert volt egy csaj, aki utánam jött be, és hamarabb kész volt, mint én. -
De van! Nekem mindig aktualizálják el is szörnyedek amikor utolsó véradásnál még 96 kiló voltam azután meg 104. :D Persze nem ők mérik hanem neked kell bemondanod. -
semmi köze hozzá. fix mennyiséget vesznek - erre vannak a berendezések is beállítva. nincs is testsúly mérés a vizsgálatban. -
Szerintem meg a testsúlytól függ mennyit vesznek! -
4,5 liter? :) az azért csúnya lenne (tudom, elírás)
1 egységet vesznek le, ami 400 gramm, 4,5 deci :) - de egyszerűbb fél literrel számolni :D -
úgy tudom, hogy 4.5 liter a standard mennyiség, amit ilyenkor levesznek -
vagyis azt oszd el 2vel, mert kb fél litert nyúltak le :) de ami jön helyette az legalább most teljesen friss és tiszta :) -
Takezó #81 1 liter 3-4 hét - gúgl -
Takezó #80 amúgy tudja vlaki, hogy 1 deci vér mennyi idő alatt termelődik újra? -
Takezó #79 nyugtassuk meg 1mást :P -
Én se, de gondoltam csak én vagyok hülye. :)